Revista presei: Implicarea regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană; Republica Moldova între neutralitate și apropierea de NATO

Radio Moldova, 15 mai 2024 07:50

Implicarea regiunii transnistrene în procesele de integrare europeană, Republica Moldova între neutralitate și apropierea de NATO și succesele Ucrainei pe linia frontului - sunt printre principalele subiecte reflectate în revista presei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 10 minute
16:20
Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să rămână fără salarii pentru luna mai și banii de concedii. Se întâmplă după ce Guvernul și-a asumat majorarea salariilor cadrelor didactice din 1 ianuarie. Premierul Dorin Recean a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile întreprind măsuri pentru a găsi soluții și rezolva problema creată.
Acum 30 minute
16:00
Irlanda, Norvegia și Spania au recunoscut marți, 28 mai, oficial statul Palestina, scrie Agerpres. Guvernele celor trei țări speră că acest lucru va da un nou impuls discuțiilor despre „o soluție cu două state”.
Acum o oră
15:30
Un număr record de străini au primit cetățenia germană în 2023. Aproximativ 200.100 de persoane din 157 de țări au devenit cetățeni ai Republicii Federale Germania, a anunțat Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Cifra a crescut cu 31.000 de persoane sau cu 19% față de 2022, informează DW.
Acum 2 ore
14:40
Accesul persoanelor în anumite locuri din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, va fi restricționat pe 29 mai, între orele 08:00 și 21:00, în contextul vizitei secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Republica Moldova. În perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială vor fi interzise, de asemenea, manifestările în masă, precum și lucrările de reparație a drumurilor sau de tăiere a copacilor, anunță Primăria Chișinău.
Acum 4 ore
14:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează Cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea va intra în vigoare astăzi, 28 mai, începând cu ora 13:50 și se va menține până la miezul nopții.
14:10
Ucraina și Belgia au încheiat marți un acord bilateral de securitate care include livrarea a 30 de avioane de luptă F-16, semnat în timpul unei întâlniri la Bruxelles între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul belgian Alexander De Croo, transmite Reuters.
13:50
Delegația Republicii Moldova a prezentat, la Buxelles, în sesiunea de screening explicativ, Capitolul 17: Politica economică și monetară, gestionată de Ministerul Finanțelor.
13:20
Republica Moldova și Lituania au semnat două acorduri bilaterale privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate și cooperarea tehnică și financiară. Semnarea documentelor a avut loc la Vilnius între ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis. Potrivit vicepremierului Popșoi, încheierea acestor două acorduri va contribui la schimbul de informații clasificate și va spori comunicarea între instituțiile statului în domeniul social și economic.
13:10
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit, la Paris, cu președinta Adunării Naționale Franceze, Yaël Braun-Pivet, și cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher, unde au discutat despre domenii precum politicile europene, economia verde sau lupta cu dezinformarea. Parlamentul de la Chișinău anunță că oficialii francezi au exprimat suportul pentru parcursul european al Republicii Moldova și au venit cu mesaje de încurajare.
12:50
Secretarul de stat american, Antony Blinken, va sosi mâine, 29 martie, la Chișinău, într-o vizită de scurtă durată, în care va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe 28 mai. Potrivit consilierului prim-ministrului, scopul principal al vizitei este de a susține aspirațiile de integrare europeană, dar și de a sprijini eforturile de reziliență energetică a Republicii Moldova.
12:40
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi pleacă la Bruxelles, în perioada 28-29 mai, unde va participa la cea de-a doua ediție a Forumului Schuman pentru Securitate și Apărare. Potrivit unui comunicat, în capitala Regatului Belgiei, oficialul moldovean are planificate o serie de întrevederi cu oficiali europeni.
12:30
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi pleacă la Bruxelles, în perioada 28-29 mai, unde va participa la cea de-a doua ediție a Forumului Schuman pentru Securitate și Apărare. Potrivit unui comunicat, în capitala Regatului Belgiei, oficialul moldovean are planificate o serie de întrevederi cu oficiali europeni.
12:30
Secretarul de stat american, Antony Blinken, va sosi mâine, 29 martie, la Chișinău, într-o vizită de scurtă durată, în care va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe 28 mai. Potrivit consilierului prim-ministrului, scopul principal al vizitei este de a susține aspirațiile de integrare europeană, dar și de a sprijini eforturile de reziliență energetică a Republicii Moldova.
Acum 6 ore
12:00
Cetățenii Republicii Moldova, care vor să-și procure o locuință, o vor putea face, din 1 iulie, în baza unui nou program guvernamental – „Prima Casă Plus”, care succede programul „Prima Casă”, lansat acum șase ani. Autoritățile cresc plafonul maxim de creditare de la un milion de lei la 2,5 milioane lei, precum și cota de garantare de către stat – de la 50 la sută la 70%, pentru cetățenii care vor alege să-și procure locuințe în afara Chișinăului. Noul program este destinat tuturor cetățenilor care pot să demonstreze un venit oficial. Declarațiile au fost făcute de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe susținute pe 28 mai.
11:30
Cetățenii moldoveni, care, pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și referendumului se vor afla peste hotare sunt îndemnați să se înregistreze prealabil pentru a-și putea exercita votul. Această măsură este obligatorie pentru moldovenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care își doresc să voteze prin corespondență. Comisia Electorală Centrală a prezentat platforma inregistrare.cec.md și a îndemnat alegătorii să se înregistreze prealabil în număr cât mai mare pentru a ajuta la stabilirea numărului de secții de votare deschise în străinătate.
10:50
Circa 600 de voluntari vor monitoriza corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului, în opt raioane ale țării. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, anunță că proba va fi monitorizată doar în raioanele în care există discrepanțe semnificative între rezultatele copiilor la examenele de absolvire a clasei a IX-a și a XII-a.
Acum 8 ore
10:20
Presa internațională urmărește eforturile liderilor europeni de a spori securitatea pe continent, atât în contextul războiului ruso-ucrainean, cât și în contextul alegerilor europarlamentare din iunie. Publicațiile străine relatează despre rezultatele vizitei liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski la Madrid și ale celei făcute de președintele francez Emmanuel Macron în Germania. Retragerea talibanilor din Afganistan de pe lista de "organizații teroriste" a Rusiei, e un alt subiect comentat de presa internațională, răsfoită de Lidia Petrenco.
10:00
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 28 mai.
09:50
Scăderea nivelului apei râului Nistru în regiunea Cernăuți este cauzată de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. Informația a fost confirmată, pentru publicațieii ucrainene, de reprezentanți ai întreprinderii de stat Ukrhidroenergo, care administrează hidrocentrale majore de-a lungul râurilor Nipru și Nistru.
09:20
Administrația Biden a cerut Israelului să ia toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii după ce un atac militar la Rafah a ucis zeci de palestinieni. Se întâmplă în timp ce administrația președintelui american se confruntă cu apeluri din partea unor colegi democrați de a opri livrările militare către Israel, relatează Reuters. Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâșia Gaza.
09:00
În Italia, alegerile europene din 9 iunie nu au suscitat nicio dezbatere de fond pe problemele care afectează Uniunea Europeană. Alegerile par a se reduce la un test electoral pentru fiecare partid luat individual.
08:50
Cât de eficient este Parteneriatul de securitate cu UE, ecourile semnării Pactului pentru Europa, precum și situația privind „lipsa apei din fluviul Nistru”- printre principalele teme abordate de presă.
08:40
O criză a fertilității este atestată pe întreg continentul European. Aflați ce țări sunt afectate cel mai mult de natalitatea scăzută și pe ce loc se situează Republica Moldova.
Acum 12 ore
07:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 28 mai.
Acum 24 ore
22:20
Alocarea a aproximativ 6,5 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei este inacceptabilă pentru Ungaria. Această declarație a ministrului ungar de externe Péter Szijjártó a fost făcută luni, 27 mai, în timpul Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles, unde miniștrii UE au discutat despre asistența acordată Ucrainei prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF). Szijjártó nu s-a adresat presei, dar a scris pe rețelele de socializare că s-a confruntat cu „presiuni enorme” din partea colegilor săi, scrie DW.
21:40
The referendum on the Republic of Moldova's accession to the European Union is poised to be a historic event, shaping the country's trajectory for the foreseeable future as citizens determine the fate of the state.
21:00
Cetățenii Republicii Moldova ar trebui să se inspire din experiența celor care lucrează în Uniunea Europeană și să evite influența rusă, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu. El a afirmat că opțiunea aderării la blocul comunitar este vitală, iar cetățenii nostalgici după Uniunea Sovietică și „lumea rusă” au fost îndemnați de actualul europarlamentar să urmărească ce se întâmplă în estul Ucrainei, acolo unde localități întregi sunt bombardate de Federația Rusă.
21:00
Rusia va construi o centrală nucleară în Uzbekistan, acesta fiind primul astfel de proiect din Asia Centrală post-sovietică, a declarat luni președintele uzbec, Shavkat Mirziyoyev, la întâlnirea avută cu președintele rus Vladimir Putin, care se află în vizită în această țară. Acordul nuclear, dacă va fi implementat, va demonstra capacitatea Rusiei de a exporta nu numai energie, ci și produse de înaltă tehnologie pe noi piețe asiatice, într-un moment în care Occidentul crește presiunea asupra Moscovei prin sancțiuni, notează Reuters.
20:40
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi unul istoric și care va da direcția țării pentru multă vreme, cetățenii urmând să decidă viitorul statului. Declarația a fost făcută de către fostul președinte a României, Traian Băsescu în cadrul emisiunii "În Context" de la Moldova 1.
20:10
Avantajele aderării la Uniunea Europeană pot fi analizate și văzute prin prisma cetățenilor Republicii Moldova, cu dublă cetățenie, care lucrează în Europa. În opinia fostului președinte al României, Traian Băsescu, astfel s-ar putea lăsați convinși moldovenii indeciși. În același timp, cetățenii nostalgici după Uniunea Sovietică și „lumea rusă” au fost îndemnați să privească ce se întâmplă în estul Ucrainei, unde localități întregi sunt făcute una cu pământul în urma bombardamentelor Federației Ruse.
19:00
Președintele Maia Sandu i-a conferit ambasadorului Kent Logsdon Ordinul de Onoare, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la aprofundarea relațiilor moldo-americane. Înalta distincție i-a fost înmânată de șefa statului la Președinție, cu ocazia încheierii mandatului Ambasadorului SUA în țara noastră.
18:10
Aproximativ 2 milioane 50 de mii de persoane și peste 1 milion 400 de mii de locuințe au fost deja recenzate, până duminică, 26 mai, anunță Biroul Național de Statistică.
17:50
Pe 1 iunie, în centrul capitalei va fi organizat Marșul pentru un viitor European al tinerilor, a anunțat deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, evenimentul are drept scop promovarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
17:40
Președinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor, urmare a solicitării acestora la sfârșitul lunii aprilie curent. Potrivit șefului Cabinetului președintei, Adrian Băluțel, țara noastră „este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare”.
17:20
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a fost aleasă vicepreședinte al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, care se desfășoară, în perioada 27 mai - 1 iunie curent, la Geneva, Confederația Elvețiană.
16:40
Un atac aerian israelian a declanșat un incendiu masiv care a ucis 45 de persoane într-o tabără de corturi din orașul Rafah din Gaza, au anunțat luni autoritățile, provocând un val de proteste din partea liderilor mondiali, care au cerut punerea în aplicare a unei hotărâri a Curții Mondiale de Justiție pentru a opri atacul Israelului, scrie Reuters.
16:30
Un atac aerian israelian a declanșat un incendiu masiv care a ucis 45 de persoane într-o tabără de corturi din orașul Rafah din Gaza, au anunțat luni autoritățile, provocând un val de proteste din partea liderilor mondiali, care au cerut punerea în aplicare a unei hotărâri a Curții Mondiale de Justiție pentru a opri atacul Israelului, scrie Reuters.
Ieri
16:10
Spania va acorda Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de euro. De asemenea, pe parcursul următorilor trei autoritățile spaniole vor oferi ajutor Ucrainei în valoare de cinci miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski luni, 27 mai, în timpul vizitei sale de la Madrid.
15:40
Șase ucraineni sunt documentați de polițiștii de frontieră după ce au traversat în mod fraudulos frontiera moldo-ucraineană. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de 27 mai, în jurul orelor 03:00, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița.
15:30
Miniștrii de externe ai Republicii Moldova și Lituaniei vor semna, marți 28 mai, la Vilnius, Acordurile interguvernamentale privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate și cooperarea tehnică și financiară, menite să consolideze cadrul juridic al parteneriatului moldo-lituanian.
15:30
Șase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de alte instituții de învățământ profesional tehnic. Un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să fie aprobat miercuri de Guvern. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, motivul pentru care s-a propus fuzionarea este că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea acestor școli nu sunt utilizați eficient.
15:10
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Într-o conferință de presă, el a declarat că oamenii i-au acordat votul pentru a conduce capitala și își va respecta toate angajamentele față de locuitori. De asemenea, Ceban a menționat că Mișcarea Alternativa Națională, partidul pe care îl conduce, se pregătește pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
15:10
Numărul școlilor, ce urmează a fi renovată în cadrul programului „Rețeaua Școlilor Model”, va fi extins până la 90. Declarația a fost făcută de către ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
13:50
Începând din data de 7 iunie, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi, anunță Agenția Servicii Publice (ASP). Este vorba de vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen.
13:10
Începând din data de 7 iunie, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi, anunță Agenția Servicii Publice (ASP). Este vorba de vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen.
13:00
Teleradio-Moldova (TRM) intenționează să obțină asistență financiară externă prin mobilizarea societății civile, a statelor partenere ale Republicii Moldova, a corpului diplomatic acreditat la Chișinău și a donatorilor internaționali. Mai mult, instituția își propune să dispună de personal calificat, inclusiv jurnaliști și tehnicieni, care să răspundă provocărilor actuale, a afirmat șeful TRM, Vlad Țurcanu, la evenimentul de lansare a Platformei „Prietenii Teleradio-Moldova.”
12:40
Semnarea Pactului pentru Europa; încercările Rusia de a destabiliza situația din Republica Moldova, precum și impactul moldovenilor privind participarea la alegerile europarlamentare din România, sunt printre principalele teme abordate de presă.
12:30
Republica Moldova și Republica Lituania își vor îmbunătăți relațiile de colaborare în baza a două acorduri noi, care vor fi semnate marți, 28 mai, la Vilnius. Hotărârile pentru semnarea Acordurilor dintre guvernele celor două state privind cooperarea tehnică și financiară, precum și referitor la schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate, au fost aprobate de Cabinetul de miniștri.
12:10
Parlamentul georgian va revizui decizia președintei de a respinge prin veto o lege care a provocat proteste în masă. Comisia pentru Afaceri Legale urmează să respingă decizia lui Salomé Zourabicivili, transmite BBC.
11:00
Spania intenționează să trimită în Ucraina rachete de apărare antiaeriană Patriot și tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunțat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând sursele sale.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.