Secretar de stat de la București, decorat de Mitropolitul Basarabiei

InfoPrut, 2 aprilie 2024 22:40

Mitropolitul Petru al Basarabiei l-a decorat marți, 2 aprilie, la Chișinău, pe secretarul de stat pentru Culte de la București, Ciprian-Vasile Olinici, cu ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt – gradul 1”. Distincția i-a fost oferită oficialului din România pentru „contribuția deosebită în consolidarea credinței, pentru întreaga activitate administrativă, misionară, socială și pentru devotamentul manifestat […] Articolul Secretar de stat de la București, decorat de Mitropolitul Basarabiei apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 30 minute
20:00
În perioada 25-26 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc Conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, eveniment care va reuni cercetători de pe ambele maluri ale Prutului. Inaugurarea evenimentului va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 12.00, în incinta Blocului Central al Universității de […] Articolul Cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, la o conferință despre patrimoniu apare prima dată în InfoPrut.
Acum o oră
18:50
Artiștii de manga din R. Moldova, dar și cei pasionați de acest domeniu, se pot înscrie în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Premiului Internațional Manga Japonia – un concurs global organizat de către statul nipon. Câștigătorii pot obține, astfel, o călătorie în Țara Soarelui Răsare. Autoritățile din Japonia organizează anual acest concurs internațional pentru […] Articolul Artiștii de manga din R. Moldova, invitați să participe la concursul Japan International MANGA Award 2024 apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
17:40
Rusia a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar promova „românizarea artificială” a cetățenilor Republicii Moldova. Maria Zarahova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, s-a arătat deranjată de faptul că oficialii de la Chișinău se declară români la recensământul din Republica Moldova. „Aceasta este o poveste oribilă de genul celor din Evul Mediu, […] Articolul Rusia acuză autoritățile de la Chișinău de „românizarea artificială” a cetățenilor apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
14:40
Republica Moldova și Spania au încheiat un acord privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere.  Documentul a fost semnat miercuri, 18 aprilie, la Chișinău, de către ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian Efros, și omologul său din Spania, Fernando Grande – Marlaska Gomez. Conform acordului, permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și […] Articolul Permisele de conducere din R. Moldova, recunoscute în Spania apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
11:30
Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a mulțumit României pentru sprijinul necondiționat pe care l-a oferit de fiecare dată Republicii Moldova.  El susține că relațiile dintre Chișinău și București sunt „foarte bune”, cele două orașe fiind „tot mai aproape”. „Cu siguranță, Bucureștiul e acum cel mai inimos prieten al Republicii Moldova, al Chișinăului. Avem o […] Articolul Premierul de la Chișinău: Bucureștiul, cel mai inimos prieten al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
10:30
România și Republica Moldova au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2024), desfășurată anul acesta în Georgia.  Lotul olimpic al României s-a clasat pe locul al doilea între cele 37 de state europene, după Ucraina, cu două medalii de aur și două medalii de argint și pe locul 5 între […] Articolul România și R. Moldova, medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete apare prima dată în InfoPrut.
09:30
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, premierul de la Chișinău a precizat fără ezitare că este român. „Eu am răspuns la această întrebare și am spus la toată […] Articolul Premierul R. Moldova, despre identificarea la recensământ: „Sunt român” apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:40
Guvernul R. Moldova a instituit miercuri, 17 aprilie, Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului”, prin care vor fi digitalizate procedurile de înregistrare a nașterilor și deceselor din R. Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, implementarea acestui sistem informațional va înlocui eliberarea actelor pe suport de hârtie și va eficientiza procesele de colectare, validare, analiză și […] Articolul Certificatele de naștere și de deces pe hârtie, eliminate în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
18:40
Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Universitatea de Stat din Moldova (USM).  Stabilirea unui cadru legal în vederea deschiderii acestei extensii a reprezentat subiectul unei discuții între rectorul USM, Igor Șarov și directorul Institutului Cervantes din București, Jorges Jiménez-Zumalacárregui, aflat într-o vizită la Chișinău. Potrivit interlocutorilor, această inițiativă ar urma să […] Articolul Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a avut miercuri, 17 aprilie, o întrevedere cu reprezentanții companiei românești SIMTEL Team.  Interlocutorii au discutat despre stabilirea și intensificarea parteneriatelor în Republica Moldova pentru dezvoltarea de proiecte. În acest context, au fost agreate unele întâlniri cu autoritățile și asociațiile, care urmează a fi facilitate între părți. Menționăm […] Articolul Încă o companie din România, interesată de stabilirea parteneriatelor în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:10
România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar pe piața Uniunii Europene au ajuns 66,9% din totalul exporturilor. De asemenea, SUA au depășit Rusia în ceea ce privește achiziția de mărfuri din Republica Moldova.  Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arată că exporturile de mărfuri în ianuarie – februarie 2024 au însumat 601,3 milioane […] Articolul România rămâne principalul partener comercial al R. Moldova, iar SUA este înaintea Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Norvegia își va deschide în scurt timp o ambasadă în Republica Moldova. Subiectul respectiv a fost abordat miercuri, 17 aprilie, de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean și ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, aflat într-o vizită la Chișinău. „Înființarea ambasadei în perioada apropiată va transmite un semnal clar al sprijinului nostru pentru […] Articolul Norvegia va avea o ambasadă în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Șapte destinații turistice din Republica Moldova se află printre cele 120 de finaliste ale competiției „Destinația anului 2024”, cel mai important proiect de promovare a turismului din România.  Anul acesta, competiția s-a extins în premieră și în Republica Moldova, astfel încât cele șapte finaliste din stânga Prutului concurează alături de cele din România și pot […] Articolul Destinații turistice din R. Moldova, incluse într-o competiție din România apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Tinerii cercetători de la Universitatea de Stat din Moldova au obținut un premiu special, o diplomă de excelență și o medalie de bronz la un salon internațional desfășurat la Sibiu.  Este vorba de Salonul Internațional al Inovării și Cercetării Științifice Studențești – Cadet INOVA’24, care a avut loc, în perioada 11-13 aprilie 2024, la Academia […] Articolul Tineri cercetători din R. Moldova, medalie de bronz la un salon internațional organizat în România apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Permisele de conducere eliberate de autoritățile R. Moldova vor fi recunoscute pe teritoriul statului Israel. În acest sens, cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat astăzi Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Israel privind procedurile de conversiune a permiselor de conducere, semnat la Tel Aviv pe 20 martie 2024. Potrivit documentului, părțile vor […] Articolul Permisele de conducere din R. Moldova, recunoscute în Israel apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Mitropolitul Petru al Basarabiei a venit cu un mesaj pentru credincioși în contextul desfășurării recensământului populației și locuințelor în Republica Moldova.  Astfel, el i-a îndemnat pe credincioșii din Republica Moldova să participe la acest exercițiu și să își declare apartenența etnică românească, limba română vorbită și credința ortodoxă „Recensământul populației și locuințelor este un prilej […] Articolul Mitropolitul Basarabiei, despre identificarea la recensământ: „Vă îndemnăm să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă” apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat astăzi ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construirea liniei electrice aeriene de transport al energiei electrice care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava, transmite Radio Chișinău. Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, […] Articolul Acordul de împrumut privind construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava, aprobat de Guvernul de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Un grup de angajați ai Băncii Naționale a Moldovei participă la programul de leadership în inovare SupTech al Universității Cambridge, o oportunitate ce va consolida capacitățile Băncii în domeniul supravegherii financiare moderne. Prin implementarea SupTech, BNM poate identifica și gestiona mai bine riscurile, valorifica noile tehnologii și îmbunătăți eficiența și eficacitatea supravegherii, consolida capacitățile interne […] Articolul Angajații BNM, instruiți în cadrul programului de leadership în inovare SupTech al Universității Cambridge apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, consiliul raional Cimișlia a achiziționat un autovehicul specializat pentru evacuarea apelor uzate menajere. Achiziția a fost făcută în cadrul Programului „Kusanone” și a costat 98.157 de dolari. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei, proiectul are ca scop extinderea serviciilor publice prestate în raion, evacuarea centralizată a deșeurilor […] Articolul Autospecială pentru evacuarea apelor uzate, cumpărată la Cimișlia cu sprijinul Japoniei apare prima dată în InfoPrut.
10:20
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea primei ediții a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pentru Cercetare. Evenimentul va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău. Gala Premiilor Patrimoniului Cultural este un eveniment festiv în care se […] Articolul Premiul pentru Cercetare, oferit de ICR în cadrul Galei Premiilor Patrimoniului Cultural organizată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României va finanța proiectul de modernizare a unui auditoriu dedicat celebrului informatician și matematician român, Grigore Moisil, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Proiectul, intitulat „CEIM: Centrul educațional și inovativ Informatică și modelare matematică – Grigore Moisil”, a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului de […] Articolul O sală de cursuri de la UTM, dedicată celebrului informatician și matematician român Grigore Moisil, modernizată cu sprijinul DRRM apare prima dată în InfoPrut.
16 aprilie 2024
23:30
Situația din Republica Moldova a atras și atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism care coordonează politica de apărare a României.  Astfel, CSAT a subliniat în raportul său de activitate pe anul 2023 că în Republica Moldova este esențială „menținerea continuității unei guvernări pro-europene” și după anul 2025 pentru „asigurarea ireversibilității traseului occidental […] Articolul R. Moldova, în raportul anual al CSAT apare prima dată în InfoPrut.
23:30
O troiță a eroilor români a fost instalată marți, 16 aprilie, în curtea Bisericii din localitatea Curătura din Republica Moldova.  Această troiță veche de 90 de ani a fost identificată în cimitirul din sat și restaurată prin grija Asociației „Monumentum”, și sub supravegherea arhitectului Mihail Andrieș. Lucrările de restaurare au fost efectuate de către meșterul […] Articolul O troiță a eroilor români dintr-un sat din R. Moldova, restaurată apare prima dată în InfoPrut.
23:00
Republica Moldova a fost gazdă a două turnee majore la dans sportiv, organizând, în premieră, Campionatul European, ediția 2024, rezervat seniorilor, la proba standard adult. La eveniment au participat 56 de perechi din 29 de state ale lumii. Potrivit ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, în competiția europeană Alexei Glukhov și Anastasia Glazunova, reprezentanții […] Articolul Un cuplu de dansatori din R. Moldova, medalie de aur la Campionatul European de dans sportiv apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Cooperarea bilaterală în domeniul vamal a fost discutată marți, 16 aprilie, la Chișinău, în cadrul unei întrevederi între conducerea Serviciului Vamal din Republica Moldova și oficiali din SUA.  Printre oficialii americani s-au numărat managerul de Program al Oficiului de Cooperare pentru Controlul Exporturilor din cadrul Biroului pentru Securitate Internațională și Neproliferare a Departamentului de Stat […] Articolul Consolidarea cooperării vamale între R. Moldova și SUA, subiect de discuție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:30
Vladimir Lipaev este noul ambasador al Federației Ruse la București. Președintele Vladimir Putin a semnat astăzi decretul oficial în acest sens. În vârstă de 65 de ani, Lipaev activează în serviciul diplomatic din 1981, după absolvirea, în același an, a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al URSS din Moscova. Potrivit […] Articolul Cine este noul ambasador al Rusiei în România apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Norvegia va acorda Republicii Moldova un nou sprijin financiar prin intermediul Programului Nansen pentru Ucraina. Domeniile în care va fi valorificat acest ajutor au fost discutate luni, 15 aprilie, la Bruxelles, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și secretara de stat a Ministerului Energiei al Norvegiei, Elisabeth Sæther, pe marginea Reuniunii informale a miniștrilor Energiei […] Articolul Norvegia ar putea acorda un nou sprijin financiar R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori și turiști, după ce a fost închisă pentru efectuarea mai multor lucrări interioare și exterioare. De asemenea, pentru redeschidere se pregătește și Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca. „Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din […] Articolul Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Republica Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene, făcute în iunie 2023 odată cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare la UE, și indicate de Consiliul European în decembrie 2023 pentru a putea lansa procesul de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles. Singura restanță care mai rămâne a fi […] Articolul Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chișinău: R. Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni TV cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, ministrul de la Chișinău a precizat că este român. „Când o să am în față un recenzor voi răspunde […] Articolul Ministru de la Chișinău, despre identificarea la recensământ: „Eu sunt român și sunt cetățean al R. Moldova” apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, în cadrul unui discurs, susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  Oficialul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua […] Articolul Șeful diplomației de la Chișinău, despre principalele amenințări la adresa securității R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Un lot de echipamente IT în valoare de 1,41 milioane de dolari a fost donat Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Cele 1347 calculatoare staționare și 579 laptopuri sunt destinate angajaților din prima linie din domeniul asistenței sociale și au fost procurate de UNICEF cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii. Astfel, în […] Articolul UNICEF și Marea Britanie, donație de echipamente IT pentru asistenții sociali din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15 aprilie 2024
23:00
România se află pe locul trei în Uniunea Europeană la producția de petrol, cu trei milioane de tone în anul 2022, conform datelor publicate luni de Eurostat. Pe primul loc se află Italia, cu 4,5 milioane de tone, urmată în top de Danemarca, cu 3,2 milioane de tone. Aceleași date mai arată că producția de […] Articolul România, în topul celor mai mari producători de petrol din UE apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Îndrăgiții actori ai Teatrului Muzical „Ambasadorii” din România revin în această primăvară cu un nou turneu în patru orașe din Republica Moldova.  Turneul „Cutiuța Muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate” este programat să se desfășoare între 17 și 20 aprilie 2024, în orașele Leova, Rezina, Ungheni și Cimișlia din Republica Moldova. Intrarea va fi liberă. Potrivit […] Articolul Teatrul Muzical „Ambasadorii” din România, un nou turneu în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din cupru cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.  Pe aversul monedelor este reprezentată casa părintească a lui Avram Iancu din comuna Vidra de Sus, județul Alba, localitate care astăzi poartă numele […] Articolul Banca Națională a României îl omagiază pe Avram Iancu la 200 de ani de la naștere apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Republica Moldova ar putea avea un Muzeu al Vinului și Viței de Vie. Anunțul a fost făcut luni, 15 aprilie, de Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.  Oficialul din Republica Moldova a vizitat Muzeul Vinului din Bordeaux, recunoscut ca unul dintre cele mai frecventate muzee din Franța. „La fața locului am discutat […] Articolul R. Moldova ar putea avea un Muzeu al Vinului și Viței de Vie apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova a primit 15 drone în cadrul unui proiect implementat de Fundația pentru Reforma Globală în Sectorul de Securitate (GS Foundation).  Astfel, timp de trei zile, peste 30 de polițiști din Republica Moldova au fost instruiți privind operațiunile efectuate cu aparate de zbor. „Instruirile au avut loc sub îndrumarea […] Articolul Poliția din R. Moldova a primit un lot de drone apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Peste 70% din vânzările regiunii separatiste transnistrene au loc în dreapta Nistrului și în România.  Potrivit expertului economic de la Chișinău, Veaceslav Ioniță, în primul trimestru al anului 2024, comerțul în afara regiunii din stânga Nistrului a stabilit două recorduri istorice. „Vânzările în spațiul românesc – (R.) Moldova de pe malul drept al Nistrului și […] Articolul Expert economic de la Chișinău: Majoritatea covârșitoare a vânzărilor regiunii transnistrene au loc în dreapta Nistrului și în România apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Republica Moldova participă, în premieră, la expoziția internațională „Vinitaly”, care se desfășoară în aceste zile la Verona.  Potrivit autorităților de la Chișinău, Republica Moldova este invitată în calitate de oaspete de onoare la standul de țară al Ministerului Agriculturii din Italia. „Anul acesta, Republica Moldova participă pentru prima dată, integrându-se în pavilionul Ministerului Agriculturii din […] Articolul R. Moldova, oaspete de onoare la o expoziție de vinuri din Italia apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Misiunea „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează pentru al cincisprezecelea an consecutiv campania de Paști „Masa Bucuriei”, în sprijinul oamenilor sărmani din Republica Moldova.  Acesta este cel mai longeviv proiect de solidaritate socială din Republica Moldova și are drept scop sensibilizarea societății față de situația oamenilor nevoiași, în mod special, al bătrânilor singuri. Tradițional, proiectul va […] Articolul Misiunea „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, campanie de Paști în sprijinul oamenilor sărmani apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Ministerele Afacerilor Externe din România și din Republica Moldova recomandă cetățenilor să evite să evite călătoriile în Israel, în contextul evoluțiilor de securitate din regiune.  Astfel, MAE de la București a reiterat recomandarea adresată cetățenilor români de a evita orice călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Detalii cu privire la avertismentele de călătorie pentru […] Articolul MAE de la București și Chișinău recomandă evitarea călătoriilor în Israel apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, în coordonare cu Marea Britanie, au emis două noi interdicții pentru a întrerupe veniturile pe care Rusia le obține din exportul de aluminiu, cupru și nichel. Aceste noi măsuri interzic importul de aluminiu, cupru și nichel de origine rusă în Statele Unite și limitează utilizarea aluminiului, cuprului și nichelului de […] Articolul SUA și Marea Britanie interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia apare prima dată în InfoPrut.
13 aprilie 2024
13:40
Republica Moldova este al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional. Principalul exportator rămâne Ucraina, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european, scrie AGRO TV. Sursa relevă că, în pofida războiului, Ucraina […] Articolul Republica Moldova, al treilea exportator de rapiță pe piața din UE apare prima dată în InfoPrut.
12 aprilie 2024
22:10
România și Republica Moldova se află în topul statelor cu cei mai profesioniști infractori cibernetici din lume. Clasamentul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători în cadrul studiului „Indicele mondial al criminalității cibernetice”. Astfel, pe primul loc s-a poziționat Federația Rusă, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România. Republica Moldova se află […] Articolul România și R. Moldova, în top 15 state cu cei mai buni hackeri din lume apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Nicoleta Pociumban, studentă a Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Inginerie Economică și Business, a obținut locul III la prestigiosul concurs internațional de lucrări științifice studențești „Black Sea Science”, organizat anual la Universitatea Națională Tehnologică din Odesa. Desfășurat sub egida Rețelei Universităților de la Marea Neagră (Black Sea Universities Network) și a Asociației ISEKI-Food, concursul reunește […] Articolul Nicoleta Pociumban, studentă UTM, pe podum la concursul internațional „Black Sea Science” din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Elevii din instituțiile de învățământ din R. Moldova vor avea posibilitatea să studieze aprofundat limba spaniolă. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea acordului de colaborare privind cooperarea în domeniul învățământului bilingv spaniol dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul de resort din Spania. Conform prevederilor acordului, Spania va ajuta R. Moldova la pregătirea […] Articolul Limba spaniolă va fi predată în mai multe școli din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Trei companii aeriene vor lansa în această primăvară, în premieră, zboruri din Chișinău.  Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Aeroportului din Chișinău, compania Air Anka va opera curse din 30 aprilie, de șapte ori pe săptămână, spre orașul Antalya din Turcia. De asemenea, compania Mavi Gök Airlines va lansa zboruri din 4 mai, de șase ori […] Articolul Încă trei companii aeriene vor opera zboruri din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Elevii școlii sportive de tenis din Chișinău vor beneficia de condiții mai bune de antrenament, după ce instituția va beneficia de un sprijin financiar de peste 300 mii dolari din partea USAID pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. În cadrul instituției se vor face lucrări de schimbare totală a sistemului de încălzire precum și […] Articolul Școala sportivă de tenis din Chișinău, reparată cu sprijinul SUA apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Mai mulți elevi din regiunea Odesa, Ucraina, au luat primele locuri la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română de la Ujgorod. Anunțul a fost făcut de Centrul de Informare al României din Ismail. Astfel, potrivit sursei citate, în premieră, premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română l-a obținut […] Articolul Elevii din Odesa, locuri de frunte în cadrul Olimpiadei de limbă și literatură română apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” va fi vernisată joi, 18 aprilie 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.  Astfel, vizitatorii vor putea admira creațiile a 14 maeștri din stânga Prutului, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului. Este vorba […] Articolul Satul basarabean, prezentat într-o expoziție la București apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.