Agricultura din Estonia, modernizată cu bani europeni

TVR Moldova, 2 aprilie 2024 22:30

Miliarde de euro au încasat, în ultimii 24 de ani, fermierii din Estonia sub formă de subvenţii din partea statului. O bună parte din aceşti bani sunt granturi europene pentru modernizarea sectorului agrar, oferite după integrarea ţării baltice în Uniunea Europeană. Astăzi în Estonia se practică doar agricultură performantă, iar rezultatele sunt impresionante. În sectorul zootehnic, principala ramură a agriculturii din această ţară, animalele sunt selectate cu atenţie iar procesul tehnologic e asigurat, în general, de sisteme computerizate şi roboţi.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 15 minute
19:10
Potențialul tehnologiilor din domeniul inteligenței artificiale și big data în accelerarea progresului uman. Este subiectul unui eveniment dedicat noilor tehnologii, care se desfăşoară timp de două zile, la Chişinău. Participă sute de experți, oameni de afaceri şi autorități publice din Republica Moldova, România, Statele Unite, Germania, Singapore, Estonia, Letonia și Polonia.
Acum o oră
18:50
Locuitorii unui cartier din localitatea Văduleni, oraşul Vadul lui Vodă, se plâng că sunt nevoiţi să suporte, de ani de zile, mirosul insuportabil de la o groapă de gunoi neautorizată, aflată la doar câteva sute de metri de casele lor. Oamenii spun că nu-şi pot aerisi încăperile, iar solul este foarte poluat din cauza deşeurilor, în general zootehnice, depozitate acolo de câţiva ani. În zonă funcţionează un combinat de creştere a păsărilor care, potrivit oamenilor din Văduleni, ar fi responsabil de poluare. Inspectoratul pentru Protecţia Mediului s-a autosesizat şi va face o inspecţie la faţa locului.
18:30
Instituţiile de forţă continuă investigaţiile în cazul tinerei de 19 ani, din Orhei, care a urcat acum şase zile într-o maşină de ocazie, după care a dispărut fără urmă. Procurorii au venit cu primele versiuni şi cer arest preventiv pentru şoferul automobilului în care a urcat tânăra. Între timp, poliţiştii efectuează cercetări în satul bănuitului. Ultimele informaţii despre acest subiect ni le oferă Angelina Ungureanu.
Acum 2 ore
18:10
Turiștii dornici de senzații tari, care vizitează Japonia, se pot aventura pe Muntele Fuji, care este cel mai escaladat munte de pe planetă. Prin ce este faimos, precum şi alte curiozități interesante, aflăm în continuare.
17:50
Șefa statului a discutat, astăzi, despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană cu o delegație a Grupului de lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru Europa de Est și Asia Centrală (COEST). Grupul de lucru include reprezentanții tuturor statelor membre ale Uniunii Europene și sprijină lucrările Consiliului European în domeniul politicii de vecinătate.
17:40
Mai sunt câteva săptămâni până la concursul Eurovision, care anul acesta se desfășoară la Malmö, în Suedia. Ca la fiecare ediție, autoritățile se așteaptă la un uriaș aflux de turiști. Spre deosebire de alți ani însă, acum și amenințările de securitate sunt fără precedent.
17:30
Președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, alături de vicepreședintele Anatolie Dimitriu au fost astăzi la Rezina unde s-au întâlnit cu primari, consilieri raionali și locali, directori de instituții din întreg raionul.
Acum 4 ore
17:20
Aliona Strâmbeanu, director general al Baletului Național „Joc” ne-a spus cum a reușit de-a lungul timpului Baletul Joc să-și consolideze imaginea și peste Prut.
17:10
În perioada 25-26 aprilie 2024, la Universitatea de Stat din Moldova, va avea loc Conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, eveniment care va reuni cercetători de pe ambele maluri ale Prutului pentru a discuta și analiza aspecte legate de istorie, artă, tradiții și alte domenii relevante pentru patrimoniul cultural comun și pentru evoluția europeană a ambelor state.
16:50
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, și omologul său de la Kiev, Andriy Pyshnyy, au avut o întrevedere la Washington, unde se desfășoară reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
16:40
Trei licee din R. Moldova vor beneficia de suport financiar pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. De asemenea, vor fi editate 10 000 de manuale în limba română de nivelul A1 și A2 pentru persoanele înscrise în Programul național de limba română, inclusiv refugiații ucraineni. În total, în acest scop, vor fi alocați peste 2 milioane de euro. Un Memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Organizația Internațională „People in Need”, informează MEC.
16:20
Republica Moldova găzduiește Conferința Interregională privind Seceta și Neutralitatea Degradării Terenurilor, care va avea loc în perioada 22-24 aprilie 2024 la Chișinău, la hotelul Jolly Alon. Anunțul a fost făcut de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
16:10
Ofițerii de urmărire penală, în colaborare cu ofițerii de investigații, au identificat și reținut încă o persoană implicată în activitatea unui grup infracțional privind organizarea migrației ilegale a cetățenilor ucraineni.
15:50
Primăria Municipiului Chișinău anunță lansarea rutei turistice nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Începând cu data de 20 Aprilie 2024, în fiecare zi de weekend, troleibuzul va parcurge mai multe obiective și locații din capitală.
15:40
Directorul Agenției de Mediu, Dorin Poverjuc, a participat la ședința anuală a platformei Green Action Task Force în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată în perioada 16-17 aprilie la Chișinău. Evenimentul a reunit reprezentanți din țările membre ale OCDE pentru a discuta și analiza evoluțiile și progresul în domeniul mediului.
15:40
Președinta Maia Sandu a participat, astăzi, la evenimentul „Empower Locals 2024: Afacerile locale merg în UE”, organizat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, informează Președinția.
Acum 6 ore
15:20
Întreprinderea de stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) a anunţat demararea lucrărilor de reconstrucție a podului peste râul Răut, amplasat pe drumul național R12 R8-Dondușeni-Drochia-Pelinia-M5, km 59+960, în proximitatea satului Pelinia. Se preconizează că lucrările vor fi executate până la sfârșitul lunii decembrie 2024, transmite MOLDPRES.
15:20
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat săptămâna aceasta cu mare majoritate de voturi pentru primirea în organizația pan-europeană pentru drepturile omului a statului Kosovo.
15:10
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu cei de urmărire penală a Inspectoratului de poliție Ciocana, au deconspirat activitatea infracțională a unui grup de persoane suspectate de realizarea substanțelor narcotice.
14:50
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul, transmite Agerpres cu referire la Reuters.
14:40
Polițiștii de frontieră au descoperit ilegalitatea unui șofer, cetățean ucrainean de 41 de ani, care s-a legitimat cu permisul de conducere cu indici de falsificare. Străinul s-a prezentat pe direcția intrare în R. Moldova, în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni.
14:20
Agenția Servicii Publice informează că pe pagina web a ASP, compartimentul „Informaţii utile”, este plasat bannerul pentru raportarea cazurilor de manipulare în sport „REPORT IT”, care redirecţionează vizitatorul paginii către un formular de chestionar, elaborat în comun cu experţii Uniunii Europene.
14:10
La ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui, în format videoconferință.
14:00
„În primele două zile de după anunțarea planului Kozak, lumea nu a reacționat, partidele politice nu au reacționat. A fost o tăcere demențială. Lumea nu înțelegea ce presupune planul Kozak”, a declarat vicepremirul pentru reintegrare Oleg Serebrian la emisiunea „Interviuri matinale” de la Radio România Chișinău, unde și-a prezentat cartea „Politică și geo-politică”.
13:50
Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, împreună cu vicepreședintele pentru cooperare internațională, Eremei Priseajniuc, s-au întâlnit, astăzi, cu președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, însoțit de consilierul pentru relații internaționale, Charles Manoury.
13:50
O nouă grupă de creșă, cu o capacitate de 20 de locuri, a fost deschisă în raionul Glodeni . Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului financiar al Guvernului Republicii Moldova, partenerilor de dezvoltare și face parte din Planul Național de extindere a serviciilor în copilăria timpurie.
13:40
Șapte destinații turistice din Republica Moldova se află printre cele 120 de finaliste ale competiției „Destinația anului 2024”, cel mai important proiect de promovare a turismului din România, relatează InfoPrut.ro.
13:40
„Rеpublica Moldova a dеmonstrat tuturor că sе poatе transforma în binе prin acțiunilе și еforturilе dеpusе zi dе zi. Un еxеmplu concrеt еstе schimbarеa majoră în dirеcția comеrțului еxtеrior în ultimii 15 ani. Dacă în 2009, 75% din comеrțul R. Moldova еra oriеntat cătrе Rusia și Comunitatеa Statеlor Indеpеndеntе (CSI), astăzi situația s-a invеrsat – 70% din rеlațiilе noastre comеrcialе sunt cu țărilе Uniunii Europеnе, EFTA, Marеa Britaniе și Amеrica dе Nord. Comеrțul cu Rusia rеprеzintă în acest moment doar 3% din total,” a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-un interviu acordat Moldpres.
13:30
După ce a eliminat monopolul „Gazprom”-ului pe piața națională de gaze, Republica Moldova este pe cale să obțină o alternativă avantajoasă și curentului electric de la „Moldavskaia GRES, deținută de Inter RAO (Rusia), transmite IPN.
Acum 8 ore
13:20
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţuri noi la carburanţi pentru vineri, 19 aprilie.
13:10
Un acord ce reglementează recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere auto între Republica Moldova și Spania a fost semnat joi, 18 aprilie, la Chișinău, de miniștrii de interne din cele două state.
13:00
Începând cu anul 1983, la inițiativa ICOMOS, anual, pe data de 18 aprilie este marcată Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor. Evenimentul are scopul sensibilizării cetățenilor Republicii Moldova privind necesitatea protejării monumentelor și siturilor la nivel național și mondial.
12:50
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat topul celor mai plătite locuri de muncă vacante înregistrate în baza de date a instituției, transmite MOLDPRES.
12:40
Un permis de conducere cu semne clare de falsificare a fost depistat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord. Documentat este un pasager al unei curse ocazionale, ce se îndrepta spre România.
12:20
Vicecancelarul federal german Robert Habeck a sosit joi la Kiev pentru o vizită axată pe atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, ajutorul de urgenţă şi consolidarea economiei ţării aflate în război, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
12:10
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat la BBC că va avea loc un „Al Treilea Război Mondial” dacă Ucraina pierde în confruntarea cu Rusia și cere Congresului SUA să aprobe proiectul de lege pentru ajutor extern, blocat mai mult timp de republicani, scrie Digi24.ro
11:50
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS anunță destructurarea unei scheme de spălare de bani, realizată printr-un centru de apel din Chișinău. Timp de câteva luni, cei peste 50 de operatori telefonici au invitat mai multe persoane să investească în acțiuni financiare de pe așa-zise „burse de valori internaționale.”
11:40
În cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM) de la Washington, delegația Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a avut o serie de întrevederi productive cu oficiali importanți, discuțiile fiind axate pe dezvoltarea pieței financiare și a intermedierii financiare pentru asigurarea progresului economic al Republicii Moldova.
Acum 12 ore
11:20
Indonezia a închis un aeroport regional şi a evacuat sute de persoane din vecinătatea vulcanului Ruang după ce acesta a expulzat lavă, roci şi cenuşă timp de mai multe zile, au precizat joi oficialii locali, care au declarat cel mai înalt nivel de alertă, informează Reuters, citată de Agerpres.
11:10
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul Dorin Recean și președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke.
10:50
Curtea Constituțională a dat undă verde pentru referendumul constituțional, care va avea loc odată cu prezidențialele pe 20 octombrie. În context, patru partide proeuropene au format blocul “Împreună “ și au inițiat un pact: “Pactul pentru Europa” deschis pentru a fi semnat de toate partidele democrate, care au drept obiectiv susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
10:50
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 43 033 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 22 110 traversări persoane.
10:40
Un bărbat a fost salvat de pompieri în urma unui incendiu produs într-un apartament de pe strada Ginta Latină 1/1 din municipiul Chișinău. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 17 aprilie 2024, la ora 21:53. Potrivit primelor informații, de la etajul superior al unui bloc de locuit cu 5 nivele a fost observată flacără deschisă.
10:20
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este în proces de elaborare a Strategiei de dezvoltare a pieței de capital din Republica Moldova pentru perioada 2025-2028, care urmează să fie aprobată de Guvern și adoptată de Parlament. În acest context, Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova va oferi suport în elaborarea unei analize complexe a pieței de capital din R. Moldova (captial market diagnostic), care va sta la baza Strategiei, efectuată în conformitate cu ghidul practic elaborat de Banca Mondială pentru dezvoltarea piețelor de capital în statele cu economie mică.
10:10
Întrebați doar un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”. Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a avut ultima dată un obuz de tras, așa cum s-a plâns un militar de pe front.
09:50
Premierul Dorin Recean subliniază importanța luptei împotriva corupției și a ilegalităților, declarând că va denunța public pe cei responsabili. În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, Recean a evidențiat necesitatea unei justiții curate și a progreselor în acest sens, precizând că cei mai toxici procurori și judecători nu se mai află în sistem.
09:40
Spectacol de culori la Grădina Botanică din Chișinău. Au înflorit magnoliile, iar odată cu ele și cireșii japonezi, adică, pomii de sakura. Plantele sunt o adevărată atracție, în special pentru cei care vor să facă poze într-un cadru de poveste.
09:20
Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău ne-a spus care au fost reacțiile publicului din diaspora față de spectacolul ”Steaua fără nume” și cum s-a simțit trupa în timpul acestor reprezentații.
09:10
Europa trebuie “să se trezească” şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în faţa ameninţărilor venite dinspre ţări autoritare precum Rusia sau Iran, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce a subliniat că impulsul Europei de a deveni un actor mai puternic în domeniul apărării și securității nu înseamnă că blocul european se va îndepărta de NATO.
08:50
Orașul Chișinău, Republica Moldova, este pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Chișinăul concurează cu Fuenlabrada și Malaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord), transmite IPN, cu referință la UE Neighebour East.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.