Corespondență București//Românii din străinătate se pot înscrie online pentru a vota la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an

Radio Moldova, 2 aprilie 2024 22:20

Autoritățile de la București anunță că românii aflați în afara teritoriului țării se pot înscrie online pentru a vota la alegerile prezidențiale și la cele parlamentare din acest an. Votanții trebuie să se înscrie pe un site special creat și să ofere mai multe informații.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
19:50
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată a mortalității „extraordinar de ridicată” la oameni.
Acum o oră
19:10
Delegația de la Tiraspol în Comisia Unificată de Control propune instalarea unui nou post așa-numit de menținere a păcii la Centrala Hidroelectrică de la Dubăsari, pe malul drept al Nistrului, scrie presa din stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, această solicitare. Ofițerul de presă al Biroului pentru Reintegrare, Mariana Sarî, a declarat pentru postul nostru de radio că subiectul se află în discuție și va oferi mai târziu o informație pentru presă.
19:00
Peste 100 de antreprenori locali, 14 experți din Republica Moldova, Ucraina și România s-au reunit astăzi la Chișinău la evenimentul „Afacerile locale merg în Uniunea Europeană”, organizat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În mesajul său către antreprenori, președinta Maia Sandu a apreciat proiectele și ideile pe care le au, riscurile pe care și le asumă și curajul de a dezvolta afaceri în Republica Moldova.
Acum 2 ore
18:30
Peste 100 de antreprenori locali, 14 experți din Republica Moldova, Ucraina și România s-au reunit astăzi la Chișinău la evenimentul „ Afacerile locale merg în Uniunea Europeană”, organizat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În mesajul său către antreprenori, președinta Maia Sandu a apreciat proiectele și ideile pe care le au, riscurile pe care și le asumă și curajul de a dezvolta afaceri în Republica Moldova.
Acum 4 ore
17:50
Aproximativ 10 mii de manuale vor fi editate în acest an pentru studenții înscriși la cursurile de învățare a limbii române, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun la evenimentul de semnare a Memorandumului de Înțelegere între instituție și Organizația internațională People in Need. În același timp, această structură va sprijini financiar și dezvoltarea infrastructurii din 3 școli.
17:00
Autoritățile din domeniul Sănătății au subliniat importanța respectării drepturilor pacientului, demnității și integrității acestuia, precum și accesibilitatea și calitatea serviciilor de asistență medicală la Forumul dedicat „Zilei Europene a drepturilor pacienților”, desfășurat la Chișinău. Participanții au mai afirmat că interacțiunea între medici și pacienți este esențială în promovarea unei societăți sănătoase.
16:00
Dubaiul a fost lovit de inundații record în ultimele 24 de ore, declanșând speculații înșelătoare despre însămânțarea norilor, transmite BBC. Evenimentul extrem de precipitații a evidențiat necesitatea adaptării urgente la o climă în schimbare, care intensifică riscul de inundații mortale. Însămânțarea norilor a avut un rol limitat, iar infrastructura inadecvată a amplificat impactul. Strategii de adaptare, precum construirea de rezervoare și îmbunătățirea drenajului, sunt esențiale pentru a reduce riscurile viitoare, susțin experții.
Acum 6 ore
15:10
Procurorii vor solicita mandat de arest pe un termen de 30 de zile pentru șoferul mașinii de ocazie, în care a urcat tânăra de 19 ani dispărută acum câteva zile la Orhei.
14:30
După luni de blocaj din partea republicanilor din SUA, un vot crucial privind un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este așteptat până sâmbătă, scrie Sky news.
14:30
Premierul ucrainean, Denis Shmîhal, a declarat recent că un al Treilea Război Mondial ar putea izbucni dacă țara sa pierde războiul împotriva Rusiei, transmite Independent.
Acum 8 ore
13:10
Inteligența artificială (AI) poate fi folosită pentru a îmbunătăți securitatea și a oferi mai multe oportunități pentru mediul de afaceri din țară, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în deschiderea Conferinței „Inteligența Artificială & Big Data”, care se desfășoară astăzi la Chișinău. Premierul a precizat că aceste inovații pot fi utilizate în beneficiul cetățenilor, iar Republica Moldova trebuie să profite de asemenea oportunități.
12:40
Eșecul licitației aduce prejudicii de imagine Aeroportului Internațional Chișinău, însă procesul trebuie continuat astfel încât mai multe companii din Uniunea Europeană să vrea să investească, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu la Jurnal TV. Potrivit acestuia, acest obiectiv strategic trebuie să fie scos definitiv de sub controlul fugarului Ilan Șor.
12:40
Permisele de conducere din Republica Moldova vor fi recunoscute în Spania. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, semnarea Acordului va simplifica procesul de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere auto, eliminând obstacolele administrative și oferind beneficii semnificative pentru șoferii din Republica Moldova și Spania.
12:20
După luni de blocaj din partea republicanilor din SUA, un vot crucial privind un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este așteptat până sâmbătă, scrie Sky news.
12:10
Republica Moldova se confruntă cu problema salariilor mici, migrația forței de muncă. De asemenea, există discrepanțe dintre cerințele angajatorilor și calificările disponibile pe piața muncii, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1. Oficialul și-a exprimat speranța că anul curent va fi unul mai productiv din punct de vedere economic.
12:10
După luni de blocaj din partea republicanilor din SUA, un vot crucial privind un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este așteptat până sâmbătă, scrie Sky news.
Acum 12 ore
11:10
Autoritățile indoneziene au închis joi un aeroport, iar locuitorii au părăsit casele din apropierea unui vulcan în erupție, din cauza pericolului de răspândire a cenușii, a căderilor de pietre, a norilor vulcanici fierbinți și a posibilității unui tsunami, scrie AP.
11:00
Autoritățile indoneziene au închis joi un aeroport, iar locuitorii au părăsit casele din apropierea unui vulcan în erupție, din cauza pericolului de răspândire a cenușii, a căderilor de pietre, a norilor vulcanici fierbinți și a posibilității unui tsunami, scrie AP.
10:40
Presa internațională descrie urmările noilor atacuri cu rachete lansate de Rusia asupra infrastructurii civile din Ucraina. Publicațiile străine transmit că actuala criză de muniții și de sisteme de apărare antiaeriană cu care se confruntă armata ucraineană, va fi abordată la summitul NATO-Ucraina și la reuniunea liderilor din țările grupului G7. Presa europeană continuă să urmărească între timp protestele din Georgia față de adoptarea legii agenților străini, dar și manifestațiile din Grecia unde mii de oameni au iești în stradă demonstrând împotriva creșterii șomajului și problemelor economice ale țării. Relatează Vitalie Enache.
10:30
Proiectul de lege privind Curtea Anticorupție urmează să fie aprobat în următoarele săptămâni în Guvern și Parlament, a anunțat premierul Dorin Recean la TVR Moldova. În opinia șefului Cabinetului de Miniștri, crearea noului tribunal va urgenta rezolvarea dosarelor de interes public.
10:10
Un tânăr sportiv de 23 de ani a decedat în timpul unui meci de fotbal în comuna Ciorescu. Potrivit Poliției, jucătorului i s-a făcut rău și urma să fie înlocuit cu un alt fotbalist. Din nefericire, acesta s-a prăbușit la sol chiar pe teren.
09:50
Conflictele geopolitice, cum ar fi războiul din Ucraina sau operațiunea Israelului împotriva organizației teroriste Hamas în Orientul Mijlociu, prezintă riscuri semnificative pentru economia globală. În special, acestea au un impact negativ asupra comerțului, lanțurilor de aprovizionare globale și prețurilor materiilor prime, se arată într-o declarație comună a țărilor G7, în seara zilei de 17 aprilie, după o reuniune a miniștrilor de finanțe și a șefilor băncilor centrale ale țărilor membre G7 la Washington.
08:20
Reuniți pentru două zile la Bruxelles, liderii UE se dovedesc de acord asupra „urgenței” de a asigura apărarea aeriană a Ucrainei.
07:30
Proiectul Ministerului Apărării de la București care prevede posibilitatea ca România să-și protejeze cetățenii în afara țării nu este o amenințare pentru R. Moldova; Capii celor două mitropolii ortodoxe din R.Moldova își îndeamnă enoriașii să participe activ la recensământ și R.Moldova nu trebuie să rateze oportunitatea politică a referendumului, chiar dacă mai sunt și dintre cei care îi mai așteaptă pe ruși – sunt unele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
07:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 aprilie.
Acum 24 ore
21:00
Certificatele de naștere și deces vor fi eliberate în format digital după aprobarea de Executiv a Sistemului Informațional ”Constatarea medicală a nașterii și morții”. Acesta va putea fi accesat de utilizatorii autorizați și va facilita schimbul de date între instituții, cu elaborarea ulterioară a unor rapoarte statistice, a subliniat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
20:30
Prognoze ale populației la nivel național și regional vor fi elaborate începând cu anul acesta de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin intermediul Institutului Național de Cercetări Economice. Datele vor fi folosite pentru a dezvolta politici publice și a anticipa riscurile schimbărilor demografice, susțin experții.
20:10
Bugetul pentru noul penitenciar din Chișinău va crește de la 56,8 milioane de euro la aproximativ 76 de milioane de euro, iar capacitatea acestuia va fi de 1050 de locuri de detenție. Un amendament la acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția acestuia a fost aprobat de către Guvernul Republicii Moldova. Termenul limită pentru finalizarea proiectului este 31 decembrie 2028, iar autoritățile planifică și crearea unui parc fotovoltaic pe terenul adiacent.
Ieri
19:00
Depresia din justiția moldovenească, generată inclusiv de reforma prelungită, tergiversează rezultatele palpabile în dosarele de rezonanță, inclusiv condamnarea motivată a celor vinovați. Cu toate acestea, reforma trebuie să continue, la turații mai mari, pentru a obține finalitate în dosarele importante. De această părere este expertul în justiție de la comunitatea WatchDog, Alexandru Bot. El a menționat că orice dosar durează pentru că există anumite proceduri prevăzute de legislație, doar că acestea ar trebui revăzute.
17:50
Emiratele Arabe Unite au fost lovite de ploi record, cu peste 14 cm de precipitații într-o singură zi, echivalentul a aproximativ unui an și jumătate de ploi pentru Dubai. Potrivit [Sky News]((https://news.sky.com/story/carnage-at-dubai-airport-as-uae-hit-by-heaviest-rainfall-in-75-years-13116978), aceste ploi torențiale au inundat autostrăzi și case, determinând închiderea școlilor, trecerea la munca de acasă și perturbând zborurile. Există suspiciuni că ploile ar fi fost generate artificial.
17:20
Rusia își retrage trupele de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, deoarece după plecarea populației armene din Nagorno-Karabah, există mai puține motive pentru prezența lor în regiune. Potrivit Interfax, începerea procesului de retragere a fost confirmată de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin.
16:10
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță luat act de decizia comisiei de la Aeroportul Internațional Chișinău de a sista licitația arenda spațiilor comerciale. Totodată, Agenția solicită ca licitația să fie relansată, iar procesul să fie îmbunătățit.
15:30
Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, a declarat într-un interviu pentru Moldova 1, ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Espen Barth Eide. Șeful diplomației de la Oslo a mai precizat că înființarea ambasadei în țara noastră va transmite un semnal clar al sprijinului norvegian pentru Republica Moldova, pentru reformele inițiate de autorități și parcursul european al țării.
15:00
În perioada 18-20 aprilie, vicepremierul Mihai Popșoi va întreprinde o vizită oficială la Washington DC, unde va participa la reuniunea Dialogului Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii. În cadrul vizitei, ministrul Popșoi va participa și la Convenția Moldo-Americană.
15:00
Permisele de conducere ale moldovenilor vor fi recunoscute în Israel. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și statului Israel, care prevede recunoașterea reciprocă a acestor acte. În total, aproximativ 13 mii de moldoveni vor fi beneficiari ai acestui acord.
14:30
De cinci zile, polițiștii sunt în alertă și caută neîncetat tânăra dispărută de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Poliția a localizat mașina în care a urcat fata, iar șoferul acesteia a fost identificat și găsit.
14:10
Hidrologii prognozează creșterea nivelului apei în râul Nistru, în perioada 17-21 aprilie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), creșterea va avea loc în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de acumulare Dnestrovsk.
14:10
În următorii patru ani, în Republica Moldova va fi implementat Programul național de dezvoltare industrială. Acesta a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri.Obiectivul autorităților este ca până în 2028 contribuția industriei la Produsul Intern Brut să crească de la 8,2 % cât era în anul 2023 la 11,5 la sută. Programul stabilește viziunea strategică și direcțiile cheie pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din Republica Moldova pe termen mediu, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Experții economici precizează că industria înregistrează un declin în toată lumea și că este nevoie de soluții țintite pentru fiecare domeniu în parte.
13:10
Asistenții personali din Municipiul Chișinău, demiși de autoritățile municipale, vor fi reangajati de Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă. Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi o hotărâre în acest sens, prezentată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit ministrului de resort, Alexei Buzu, autoritățile vor încheia contracte noi cu aceștia, începând cu luna mai.
13:00
Astăzi, în capitală, au fost comemorate victimele Pogromului de la Chișinău din aprilie 1903, care a luat 49 de vieți și a lăsat sute de răniți. Reprezentanții Comunității Evreiești din țara noastră au afirmat că masacrul a zguduit întreaga lume și a dus la emigrarea evreilor, iar autoritățile municipale au declarat că asemenea tragedii sunt inacceptabile. Detalii are Olga Stăvilă.
12:30
Peste 400 de mii de persoane și aproximativ 290 de mii de locuințe au fost recenzate deja, de la debutul Recensământului din acest an. Datele au fost prezentate de Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferințe de presă.
11:50
O nouă linie electrică de interconectare cu România va fi construită între municipiile Bălți și Suceava, după ce Cabinetul de Miniștri a aprobat ratificarea unui Acord de Împrumut între țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei Constantin Borosan, o parte din bani vor fi utilizați pentru reabilitarea unor rețele electrice de pe teritoriul țării noastre, inclusiv înlocuirea transformatoarelor sau a elementelor de comutație.
11:40
Aeroportul Internațional Chișinău anunță despre sistarea procesului de licitației pentru spațiile comerciale. Într-un comunicat, instituția precizează că compania Lagardere Travel Retail nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală.
11:30
Premierul ceh Petr Fiala a declarat marți că 20 de țări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din afara Europei, notează AFP, citată de Agerpres.
11:10
În România a nins puternic noaptea trecută în mai multe zone ale țării, iar meteorologii spun că zonele în care apar precipitațiile se extind, transmite Antena 3.
11:00
Armata rusă a lovit Cernihivul cu rachete în dimineața zilei de miercuri, a anunțat șeful administrației regionale Veaceslav Ceaus. În urma atacului, cinci persoane au decedat, iar numărul acesta ar putea crește, a declarat primarul interimar al orașul, Oleksandr Lomako. Potrivit UNIAN, atacul ar fi o răzbunare pentru evenimentele din Crimeea.
10:40
Presa internațională scrie despre eforturile autorităților de la Kiev de a obține mai multe sisteme de apărare antiaeriană din partea aliaților NATO pentru protejarea infrastructurii ucrainene. Mai multe publicații notează că armata ucraineană face față cu greu ofensivei ruse pe linia frontului din estul țării, Kievul fiind în așteptarea unei decizii a Congresului american care urmează să pună la vot în această săptămână o nouă asistență financiară pentru înarmarea Ucrainei. Protestele din Georgia față de așa-numita lege a agenților străini și blocarea unei conferințe a extremiștilor organizată la Bruxelles, se numără printre alte evenimente reflectate de presa internațională. Detalii are Lidia Petrenco.
10:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 17 aprilie.
10:00
La această oră Cabinetul de Miniștri se întrunește într-o nouă ședință. Pe agendă este inclusă ratificarea Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului de interconectare energetică cu România și care include printre altele construcția liniei energetice dintre Municipiile Bălți și Suceava.
10:00
La Tbilisi, poliția antirevoltă a folosit mijloace speciale împotriva protestatarilor din fața parlamentului georgian, unde continuă protestele împotriva proiectului de lege privind „agenții străini”, scrie BBC. Confruntarea dintre poliția antirevoltă și protestatari a început la ieșirea din parlament pe străzile din jur, înainte de încheierea sesiunii plenare.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.