Trei elevi răniți într-un atac armat la o școală în Finlanda

Moldova1, 2 aprilie 2024 13:30

Trei minori au fost răniți marți într-un atac armat într-o școală, la Vantaa, o localitate situată la nord de Helsinki, iar un suspect, de asemenea minor, a fost arestat, potrivit primelor elemente difuzate de poliția finlandeză.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
14:50
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) a depistat anul trecut 107 cazuri de încălcări, inclusiv utilizarea informațiilor confidențiale de către unele instituții de drept. Toate acestea au fost documentate, iar unele sunt în proces de judecată, au precizat reprezentanții centrului la ședința din 12 aprilie a Parlamentului.
Acum o oră
14:20
Șapte persoane au murit în explozia survenită marți la o centrală hidroelectrică din nordul Italiei, potrivit bilanțului definitiv făcut public vineri de pompieri, care au recuperat în cursul dimineții corpul neînsuflețit al ultimei victime dispărute, transmite AFP. Miercuri, MAE român a informat că autoritățile italiene au confirmat decesul unui cetățean român în urma exploziei, scrie Agerpres.
Acum 2 ore
14:00
Întreprinderea „CET-Nord” a efectuat, joi, 11 aprilie, prima achiziție de gaze naturale pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY, anunță într-un comunicat Ministerul Energiei.
13:40
La venerabila vârstă de 85 de ani continuă să cerceteze și să scrie monografii despre evoluția artei plastice din Republica Moldova și este mereu înconjurată de creatori de toate vârstele, care-i admiră tinerețea spiritului și devotamentul față de valori. Vorbim despre istoricul de artă Ludmila Toma, sărbătorită la Muzeul Național de Artă al Moldovei, instituție unde și-a început activitatea la vârsta de 17 ani.
13:10
Vettingul Curților de Apel începe cu evaluarea Curții de Apel Chișinău. În acest sens, comisia Vetting a transmis deja notificări la 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, informându-i cu privire la inițierea procedurii de evaluare. Evaluarea acestei categorii de subiecți se va desfășura conform criteriilor de integritate financiară și etică, precizează Comisia Vetting.
Acum 4 ore
12:50
Deficitul de cadre didactice este o provocare în domeniul educației. Tendința din ultimii ani este că din cei o mie de absolvenți ai universităților cu profil pedagogic, doar 250 se angajează în fiecare an în școli. Dacă ar lucra toată lumea doar pentru o normă didactică și nu ar fi suprasarcini, am avea nevoie de 7000 de profesori, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în emisiunea „BUNĂ SEARA” de la Moldova 1.
12:40
Deficitul de cadre didactice este o provocare în domeniul educației. Tendința din ultimii ani este că din cei o mie de absolvenți ai universităților cu profil pedagogic, doar 250 se angajează în fiecare an în școli. Dacă ar lucra toată lumea doar pentru o normă didactică și nu ar fi suprasarcini, am avea nevoie de 7000 de profesori, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în emisiunea „BUNĂ SEARA” de la Moldova 1.
12:40
Sistemul de educație din Republica Moldova înregistrează un deficit de șapte mii de pedagogi. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a declarat la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1, că situația este alarmantă, în condițiile în care anual, din o mie de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic, doar o treime aleg să se angajeze în școli.
12:40
Un medic reanimatolog de la Spitalul de Psihiatrie Bălți, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de decesul unui pacient. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul a fost inițial achitat de Judecătoria Bălți, pentru că fapta nu ar fi constituit o infracțiune. Ulterior, procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel Bălți și au obținut câștig de cauză.
12:30
Memoriile postume ale fostului disident rus, Aleksei Navalnîi, vor fi publicate în această toamnă în Statele Unite. Detalii despre cartea autobiografică au fost făcute publice de soția politicianului, Iulia Navalnaia.
12:20
Republica Moldova face pași decisivi pentru accelerarea parcursului european și transformarea celor mai importante sectoare, a menționat prim-ministrul Dorin Recean la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.
12:10
Circa 60 de persoane au fost sancționate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Poliție pentru incendierea intenționată a vegetației uscate și deșeurilor menajere
11:30
Forțele Aeriene Ucrainene informează că în noaptea de 11 spre 12 aprilie, armata rusă a lansat un nou atac aerian asupra Ucrainei. Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, trupele ruse au lansat 17 drone de atac de tip Shahed de la Capul Ceauda din Crimeea anexată și o rachetă de avion dirijată X-59 din Donbasul ocupat de Rusia. Comandamentul Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei a anunțat că infrastructura energetică a regiunilor ucrainene a fost din nou ținta atacurilor rusești.
11:20
Digitalizarea sistemului, accesul la educația de calitate, soluționarea deficitului de cadre, formarea profesională, reparațiile sediilor și dotarea cu echipamente, dar și fuzionarea universităților cu instituțiile de cercetare. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile enunțate de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în emisiunea „BUNĂ SEARA” de la Moldova 1.
11:20
Pe parcursul unei luni de când s-a lansat sistemul de plăți MIA, au fost înregistrați aproximativ 89 de mii de utilizatori și tranzacționați peste 74 de milioane de lei. Directorul Departamentului Sisteme de Plăți a Băncii Naționale, Victor Șușu, a declarat în cadrul emisiunii Bună Dimineața că din primele zile a lansării, cetățenii moldoveni erau sceptici în privința noului sistem de plată și transfer, însă, la moment aceștia se bucură de transferuri efectuate non-stop.
11:10
Singura cale de soluționare a conflictului transnistrean nu este decât cea pașnică, complexă și de durată în toate aspectele sale. Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu viceprim-ministrul Mihai Popșoi. În acest sens, Ian Borg a menționat că activitatea misiunii OSCE se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți, pentru ca procesul de soluționare a conflictului să avanseze pe toate nivelele.
Acum 6 ore
10:40
În primele patru zile de la începerea recensământului au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, iar circa 127 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.
10:30
În primele patru zile de la începerea recensământului au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, iar circa 127 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.
Acum 8 ore
08:30
Inflația încetinește mai repede decât se preconiza, dar nu este încă învinsă, a declarat joi directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, care i-a sfătuit pe oficialii băncilor centrale să își calibreze cu atenție deciziile de reducere a dobânzilor în funcție de datele statistice care vor veni în perioada următoare, transmite Reuters.
07:50
Autoritățile din regiunea Harkov (estul Ucrainei), care a fost puternic lovită de bombardamente rusești, au ordonat evacuarea forțată a familiilor cu copii din 47 de sate din apropierea frontierei, relatează dpa.
07:10
Spre sfârșitul săptămânii, vremea se răcește ușor. Meteorologii anunță pentru vineri, 12 aprilie, cer variabil, fără precipitații. Astăzi termometrele vor indica maxime de până la 25 de grade, iar temperatura minimă a aerului va oscila între 8 și 13 grade Celsius.
07:10
Una din favoritele la cucerirea trofeului, FC Liverpool, a pierdut categoric meciul de pe teren propiu cu Atalanta Bergamo, scor 0:3. Gruparea italiană Atalanta a marcat primul gol al partidei în minutul 38 prin Gianluca Scamacca. Atacantul bergamasc a recidivat apoi în repriza secundă, mai exact în minutul 60.
Acum 24 ore
22:30
Peste 200 de primari și lideri regionali din șapte țări s-au reunit la primul Summit Internațional al Primarilor care se desfășoară în țara noastră. Astfel, aceștia au avut posibilitatea să cunoască, dar și să împărtășească bunele practici în domeniul dezvoltării localităților. Unii primari au reușit să discute chiar și despre unele proiecte care urmează a fi implementate în localitățile pe care le conduc. Prezentă la eveniment, Maia Sandu a subliniat că summitul reprezintă un prilej excelent pentru crearea parteneriatelor între orașele europene.
20:10
Directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, a venit la raport în fața deputaților. Acesta a prezentat informații privind activitatea instituției pentru anul 2023. Anul trecut, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. 429 dintre ele vizează cazuri de corupție sau conexe corupției, potrivit raportului. Deputații l-au luat la întrebări pe șeful instituției, privind cauzele penale pe numele anumitor reprezentanți ai opoziției, corupția de la ANSA sau Stadionul Republican. Discuțiile s-au lăsat, pe alocuri, cu replici.
20:00
Uniunea Europeană susține o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova. În acest sens, la Chișinău a fost lansat un proiect care presupune asigurarea accesului la oportunități de angajare diverse și atractive. Unul din obiectivele proiectului este creșterea performanțelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
19:00
Problema câinilor maidanezi care au împânzit municipiul Soroca, a determinat mai mulți locuitori ai orașului să iasă în stradă. Înarmați cu pancarte, oamenii au mers la Primăria Soroca, unde au cerut autorităților locale să găsească soluții în regim de urgență. Asta după ce în ultimele două săptămâni, patru persoane au fost atacate de câinii fără stăpân.
17:20
O mașină a fost cuprinsă de flăcări pe strada Mihail Kogălniceanu din capitală. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul în după-amiaza zilei de 11 aprilie. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.
16:50
UPDATE Șoferul camionului care a provocat accidentul de la Măgdăcești, soldat cu 16 răniți, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către ofițerul de presă al IP Criuleni, Elena Băetrău.
16:20
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a fost examinat în cadrul ședinței Parlamentului din 11 aprilie, și aprobat cu majoritate de voturi a deputaților. Potrivit documentului, anul trecut, Consiliul Audiovizualului a supus monitorizării conținutul a 42 de servicii media audiovizuale de televiziune și 18 servicii de radiodifuziune. În același timp, pentru încălcări ale legislației audiovizuale, consiliul a aplicat 371 de sancțiuni, cu amenzi în sumă totală de peste 3 milioane de lei.
15:50
Comisia Electorală Centrală (CEC) a avizat pozitiv testarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. Proiectul de aviz a fost susținut de 5 membri din cei 8 prezenți la ședință. Potrivit vicepreședintelui instituției, Pavel Postică, CEC susține de principiu proiectul de lege.
15:10
Securitatea copiilor în contextul criminalității transfrontaliere a fost subiectul discuției în cadrul emisiunii Bună Dimineața. Victor Apostu, șeful adjunct al Direcției Control la trecerea frontierei a menționat că în condițiile războiului din Ucraina fenomenul imigrației sporește riscul traficului de ființe umane. În același timp, a mai precizat că polițiștii de frontieră au un protocol standard pentru cazurile copiilor, fiind organizate instruiri în acest domeniu.
Ieri
14:50
Trei angajați ai agenției Moldsilva vor compărea pe banca acuzaților după ce ar fi vândut în mod ilegal lemne în valoare de peste 100 000 de lei. Potrivit PCCOCS, investigațiile în acest dosar au fost inițiate în decembrie 2022. Atunci, au avut loc 60 de percheziții și au fost reținute cinci persoane, pentru defrișări ilegale de circa 1 milion de lei, iar în dosarul de bază investigațiile continuă.
14:50
Rada Supremă de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, în a doua și ultima lectură. Legea a fost aprobată cu 283 de voturi, față de cele 226 minim necesare, scrie Radio Europa Liberă.
14:40
Forțele ruse au efectuat joi dimineața devreme un nou atac major cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, avariind substații și instalații electrice în cinci regiuni și provocând întreruperi de urgență ale energiei electrice pentru cel puțin 200.000 de persoane, au declarat oficialii de la Kiev.
14:00
Țările de Jos vor oferi un sprijin financiar în valoare de patru milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat ministra Apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, care se află într-o vizită în țara noastră. În cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării de la Chișinău, cei doi oficiali au semnat și un acord bilateral care va consolida parteneriatul dintre cele două țări în domeniul militar.
13:30
Deputy Victoria Cazacu was excluded from the faction of the Action and Solidarity Party. The announcement was made by the deputy chairperson of the Legislative, Doina Gherman, during the Parliament session on April 11. The decision was taken after her daughter was targeted in a corruption scheme at Chisinau Airport.
13:30
Luptătorul moldovean Alexander Romanov revine în Ultimate Fighting Championship după aproape un an. El îl va înfrunta pe brazilianul Jailton Almeida în cadrul galei UFC 302 de pe 1 iunie, care se va desfășura în orașul Newark, din statul american New Jersey.
13:20
Seara echipelor spaniole în prima manșă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. FC Barcelona a învins pe Paris Saint-Germain cu scorul de 3-2 în deplasare, iar Atletico Madrid a dispus cu 2-1 pe teren propriu de Borussia Dortmund.
13:20
Fără pace în Ucraina este dificil să vorbim despre reglementarea problemei transnistrene, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la primul Forum de Reintegrare a Republicii Moldova, care se desfășoară astăzi la Chișinău. Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău au obligația de a-și coordona acțiunile pe care le întreprind cu partenerii internaționali.
13:10
Centrala Trypilska a companiei de stat ucrainene Centrenergo a fost distrusă a fost distrusă total în timpul atacului aerian masiv desfășurat de ruși în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Interfax-Ucraina.
12:30
Expert în creditare, Gheorghe Cepraga, a punctat în cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața” mai multe aspecte ce țin de accesarea unui credit de consum, eligibilitatea persoanele interesate, rambursarea cu întârziere a ratelor de credit și altele. În special, el a mai precizat că instituțiile financiare sunt mai prudente în creditarea segmentului de clienți care nu au majoratul, din motiv că presupune un grad de risc mai ridicat.
12:30
Etapa de screening explicativ, adică procesul de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a participat recent la două sesiuni explicative la Bruxelles, subliniază că mai avem de implementat trei din cele nouă recomandări pentru aderare la UE, prioritară fiind reforma justiției.
11:50
Gheorghe Cepraga, expert în creditare a punctat în cadrul emisiunii de la Bună Dimineața mai multe aspecte ce țin de accesarea unui credit de consum, eligibilitatea persoanele interesate, rambursarea cu întârziere a ratelor de credit și altele. În special, el a mai precizat că instituțiile financiare sunt mai prudente în acreditarea segmentului de clienți care nu au majoratul, din motiv că presupune un grad de risc mai ridicat.
11:50
Candidații la bacalaureat vor susține probele de examen în 93 de centre, dintre care 31 se află în Chișinău. Lista a fost aprobată de Comisia Națională de Examene.
11:20
Deputata Victoria Cazacu a fost exclusă din cadrul fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta Legislativului, Doina Gherman, în cadrul ședinței Parlamentului din 11 aprilie. Decizia a fost luată de după ce fiica acesteia a fost vizată într-o schemă de corupție la Aeroport Chișinău.
11:00
Trei angajați ai agenției Moldsilva vor compărea pe banca acuzaților după ce ar fi vândut în mod ilegal lemne în valoare de peste 100 000 de lei. Potrivit PCCOCS, investigațiile pe acest dosar au fost inițiate în decembrie 2022. Atunci, au avut loc 60 de percheziții și au fost reținute cinci persoane, pentru defrișări ilegale de circa 1 milion de lei, iar în dosarul de bază investigațiile continuă.
11:00
Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministru al Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg, va efectua o vizită la Chișinău.
10:40
Forțele ruse au efectuat joi dimineața devreme un nou atac major cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, avariind substații și instalații electrice în cinci regiuni și provocând întreruperi de urgență ale energiei electrice pentru cel puțin 200.000 de persoane, au declarat oficialii de la Kiev.
10:20
Traficul pe mai multe străzi din capitală va fi suspendat. Astfel, joi, 11 aprilie, în intervalul orelor 10:00 – 15:00, va fi interzis traficul rutier pe str. Alexei Mateevici, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și Sfatul Țării, în legătură executarea lucrărilor de reabilitare a comunicațiilor și de restabilire a învelișului asfaltic pe strada Alexei Mateevici.
10:10
Rezultatul Referendumului prin care cetățenii vor susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi inclus automat în Constituție. Declarația a fost făcută ieri seara de președinta comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Doina Gherman la o emisiune de la RLive. Potrivit ei, după referendum nu va fi nevoie ca deputații să mai voteze schimbarea Legii Supreme prin vot parlamentar.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.