Two candidates to compete for the seat of head of the Court of Accounts

Moldova1, 12 februarie 2024 19:50

Two people were admitted to the interview test in the competition for the selection of candidates for the position of president of the Court of Accounts. It is about Tatiana Șevciuc and Marin Gospodarenco, whose files were examined and accepted by the Parliamentary Commission for the Public Finances Control.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
15:10
Dani Alves, fostul internațional brazilian, a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. Judecătorii l-au declarat pe Alves vinovat de agresarea sexuală a unei femei, într-un club din Barcelona, la finalul anului 2022.
15:00
Peste două mii de moldoveni așteaptă despăgubiri din partea statului rus. Moscova este obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să compenseze cu aproximativ șase milioane de euro victimele abuzurilor comise de regimul separatist de la Tiraspol. Deși Rusia s-a retras de la Consiliul Europei după declanșarea invaziei pe scară largă împotriva Ucrainei, Ion Manole de la Promo-Lex a declarat pentru Moldova 1, la emisiunea În Context, că statul rus va plăti despăgiburile plus penalitățile care vor fi calculate de CtEDO.
15:00
Biroul politici de reintegrare a reacționat în urma informațiilor apărute în spațiul public precum că regiunea transnistreană ar urma să ceară anexarea la Rusia la sfârșitul acestei luni. Într-un comunicat, instituția precizează că urmărește cu atenție situația din stânga Nistrului și este contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.
15:00
Dani Alves, fostul internațional brazilian, a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. Judecătorii l-au declarat pe Alves vinovat de agresarea sexuală a unei femei, într-un club din Barcelona, la finalul anului 2022.
Acum o oră
14:00
Șefii Lagardere au reacționat după scandalul licitației pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Unul dintre vicepreședinții companiei franceze a declarat că nu s-a întâlnit niciodată cu ministrul Andrei Spînu. Licitația a fost anulată totuși, iar reprezentații Lagardere nu au precizat dacă vor participa din nou la concurs.
13:50
Cel puțin trei persoane au fost ucise și opt au fost rănite în timpul unui atac cu împușcături în apropierea Ierusalimului de Est, relatează Al Jazeera Arabic. Totodată, presa locală scrie despre lovituri asupra orașului Rafah și sirene de raid aerian în Eilat. Directorul general al OMS afirmă că Fâșia Gaza a devenit o zonă a morții. Potrivit oficialului, situația sanitară și umanitară din enclavă este inumană și continuă să se deterioreze.
Acum 2 ore
13:10
Drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat astăzi din nou de către agricultori. În această situație, Serviciul Vamal recomandă transportatorilor și călătorilor să opteze din timp pentru posturile vamale Sculeni, Costești sau Leova-Bumbăta.
13:00
Arsenal Londra a dat de greu în Liga Campionilor. În prima manșă a optimilor de finală, „tunarii” au cedat în deplasare în fața grupării portugheze FC Porto, scor 0:1.
12:50
Procurorii au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele primarului satului Boldurești, care a accidentat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. Potrivit PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana urmează să stabilească data și ora examinării demersului.
Acum 4 ore
11:50
Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și a arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, anunță presa din Spania. Potrivit anchetatorilor, rețeaua infracțională ținea victimele în condiții groaznice, privându-le de hrană și apă în timpul zilelor de lucru. Autoritățile au lansat o anchetă după ce ofițerii au aflat despre mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes.
11:50
Spionaj în Parlamentul European. Un software de supraveghere a fost găsit pe telefoanele oficialilor europeni. Comisia Parlamentului European care se ocupă de subiectele de apărare a fost ținta pirateriei telefonice, potrivit unui e-mail intern.
11:20
Pe data de 27 februarie, este marcată Ziua Mondială a ONG-urilor. În contextul acestui eveniment, organizațiile non-guvernamentale din întreaga lume își unesc forțele pentru a sublinia importanța implicării active a cetățenilor în viața comunității și pentru a promova parteneriatele constructive între sectorul public, privat și organizațiile non-profit. People in Need Moldova, una dintre organizațiile de caritate lider din țară, își propune să educe și să mobilizeze comunitățile locale pentru a contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor din întreaga țară.
11:20
Un incendiu de vegetație s-a produs ieri, 21 februarie, în localitatea Etulia din UTA Găgăuzia. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările au compromis o suprafață de circa trei sute de metri pătrați de stufăriș. În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor forestiere.
11:10
Prince Radu of Romania attends the second edition of the International Economic Forum in Chișinău, alongside Prime Minister Dorin Recean and Parliament Speaker Igor Grosu.
Acum 6 ore
10:40
Principele Radu se află la Chișinău și participă la Forumul Economic Internațional, împreună cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Alteța Sa Regală a menționat în cadrul unui discurs ținut la Forum că performanța economică poate fi obținută doar prin educație.
10:10
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă în perioada 22-23 februarie la cea de-a 23-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) care are loc la Viena, Austria.
10:10
Într-o țară în care producția de deșeuri medicale atinge cote alarmante, preocupările legate de gestionarea și eliminarea acestora devin din ce în ce mai stringente. Cu un volum anual estimat la peste opt mii de tone, Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în acest domeniu vital pentru sănătatea publică.
09:50
Astăzi, la Chișinău, se desfășoară ediția a II-a a Forumului Economic Internațional. Timp de două zile, mai mulți oameni de afaceri, investitori și experți vor discuta subiecte ce țin de domeniul Smart City, dezvoltare rurală și AgriFood, construcții și energie verde, antreprenoriat, integrare și afaceri europene, a declarat pentru postul public de televiziune vicepreședintele clubului de afaceri International Business Society, Aurelia Salicov.
09:40
Republica Moldova și Ucraina vor intensifica cooperarea la frontieră, concentrându-și eforturile pe contracararea ilegalităților transfrontaliere precum migrația ilegală și contrabanda. Un plan de cooperare în acest sens a fost semnat la Palanca de conducerea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și cea a Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, marcând astfel un angajament pentru intensificarea parteneriatului între cele două autorități.
08:50
După zile de proteste ale fermierilor polonezi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Șmîhal și pe alți membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia, informează dpa, citată de Agerpres.
Acum 8 ore
08:30
Prețuri în continuă creștere la benzină și motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru astăzi, 22 februarie un preț plafon de comercializare a benzinei cu cifra octanică 95 de 25,05 lei. În creștere cu 6 bani.
08:00
Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița va fi renovat din temelie pentru a fi numit pe bună dreptate - școală model. În total, 35 de instituții de învățământ general din țară vor face parte din Rețeaua de Școli Model - un proiect național lansat de Ministerul Educației și Cercetării.
07:50
Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârșitoare o rezoluție propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei „recunoașteri unilaterale a unui stat palestinian", care, potrivit textului, ar echivala cu o recompensare a „terorismului fără precedent" al Hamas, relatează AFP.
07:30
În următoarele 24 de ore, vremea se va încălzi ușor. Pentru astăzi, 22 februarie, meteorologii anunță temperaturi de până la 12 grade Celsius. Pe parcursul zilei nu se prevăd precipitații.
07:00
ONG-ul Medici Fără Frontiere (MSF) a denunțat miercuri „cu cea mai mare fermitate" un atac israelian împotriva uneia din clădirile sale din sudul Fâșiei Gaza, care s-a dovedit a fi fatal pentru doi membri ai familiei unuia dintre angajații săi, transmite Agerpres.
Acum 24 ore
23:20
Licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost anulată. Doar două companii au participat: Lagardere și Le Bridge care s-a înregistrat pe ultima sută de metri. Deocamdată, magazinele sunt în gestiunea grupului Șor care până anul trecut a controlat și aeroportul propriu-zis. Autoritățile susțin că procedura a fost sabotată și va fi repetată.Pe de altă parte, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu a declarat la emisiunea În Context că licitația a fost cu dedicație pentru Lagardere, Le Bridge ar fi intrat în concurs doar pentru a simula competiția. Igor Munteanu consideră că de vină sunt Agenția Proprietății Publice și Ministerul Infrastructurii. În același timp, șefii Lagardere au anunțat o conferință pentru joi, 22 februarie, la ora 10:00. Când a fost deputat (2019-2021), Igor Munteanu a realizat mai multe anchete parlamentare privind privatizarea companiilor cu capital de stat, inclusiv concesionarea Aeroportului Interanțional Chișinău.
22:50
Federația Rusă a fost din nou condamnată la CtEDO într-un dosar pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Moscova vor trebui să achite la doi cetățeni ucraineni despăgubiri în valoare de peste 36 de mii de euro. Încălcările reclamate, în privința cărora Curtea s-a expus, au vizat dreptul la o justiție echitabilă și la libertate. Acuzațiile se referă la incidente care au avut loc în regiunea transnistreană în perioada anilor 2015 - 2022.
22:40
Sectorul agricol din Ucraina a înregistrat pierderi directe și indirecte de peste 80 miliarde de dolari ca urmare a invaziei rusești, se arată într-un raport publicat miercuri de analiștii de la Kiev School of Economics (KSE), transmite Reuters, preluat de Agerpres .
22:30
Sectorul agricol din Ucraina a înregistrat pierderi directe și indirecte de peste 80 miliarde de dolari ca urmare a invaziei rusești, se arată într-un raport publicat miercuri de analiștii de la Kiev School of Economics (KSE), transmite Reuters, preluat de Agerpres .
22:20
Doi bărbați au murit în regiunea Harkov, iar o femeie a fost rănită după ce rușii au lovit cu o dronă o mașină în care aceștia se aflau. Totodată, inamicul a lansat din nou un atac masiv asupra Ucrainei. Viața ucrainenilor se împarte în două: cea de înainte de război și după.
21:10
Republica Moldova va oferi Ucrainei un nou lot de asistență umanitară, potrivit unui proiect aprobat în ședința Cabinetului de Miniștri. În acest sens din rezervele de stat vor fi eliberate bunuri materiale în sumă de 4,9 milioane de lei, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil de transportarea ajutorului, a afirmat Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
20:30
Caz șocant în satul Lopatna din raionul Orhei. Un tânăr de 33 de ani a murit după ce a fost înjunghiat de mama sa vitregă. Tragedia a avut loc marți după amiază, iar oamenii legii au fost alertați de către concubina victimei. Femeia a fost reținută. Aceasta și-a recunoscut vina.
20:20
Zeci de mii de oameni au stat cu ochii pe postul public de televiziune în timpul difuzării finalei preselecției naționale a concursului Eurovision. Datele arată că evenimentul a fost urmărit cu interes sporit pe platformele online, dar și pe platforma Uniunii Europene pentru Radio și Televiziune.
20:10
Uniunea Europeană a aprobat miercuri cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președinția belgiană a UE pe o platformă de socializare, potrivit Reuters.
19:50
Tragedie fără margini în localitatea Boldurești din raionul Nisporeni, acolo unde acum două zile, a fost lovit mortal un copil de 14 ani, iar șoferul a fugit de la fața locului. Inspectoratul General al Poliției anunță că l-a reținut în dimineața zilei pe șoferul, care s-a dovedit a fi chiar primarul localității. Acesta ar fi încercat să ducă în eroare polițiștii pentru a scăpa de pedeapsă. Localnicii sunt șocați de cele întâmplate și spun că ambele familii sunt distruse.
19:50
Membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și simpatizanții acestora au ieșit din nou la protest în fața Guvernului. Cu pancarte în mână, aceștia spun că sunt nemulțumiți de pensii mici, dar și de prețurile mari la unele produse și la facturi.
19:20
Președinta Maia Sandu continuă consultrile cu reprezentanții societății civile privind desfășurarea referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La discuții au fost invitați mai mulți directori, profesori, învățători și educatori de la instituțiile de învățământ din țară, se arată în comunicatul instituției prezidențiale.
19:10
Agricultorii vor organiza joi mai multe acțiuni de protest cu tehnică agricolă în raioanele țării, nemulțumiți de contramandarea ședinței programate pentru miercuri cu autoritățile de profil. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii declară că este nevoie de timp pentru a se expune pe marginea propunerilor, iar din acest motiv ședința a fost transferată pentru vineri, ora 14:00.
19:10
Federația Rusă a fost din nou condamnată la CEDO într-un dosar pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Moscova vor trebui să achite la doi cetățeni ucraineni despăgubiri în valoare de peste 36 de mii de euro. Încălcările reclamate, în privința cărora Curtea s-a expus, au vizat dreptul la o justiție echitabilă și la libertate. Acuzațiile se referă la incidente care au avut loc în regiunea transnistreană în perioada anilor 2015 - 2022.
19:00
Consiliul Suprem de Apărare al României a decis să ia măsuri de întărire a Forțelor Armate în contextul atacurilor rusești la granița cu România. Ședința a avut loc după ce Șeful Armatei Române, Vlad Gheorghiță, a declarat că dronele de atac, care ajung pe teritoriul statului, nu pot fi doborâte, deoarece legislația nu permite. Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, sprijinul NATO trebuie însoțit de eforturi proprii sporite.
18:50
Agricultorii vor organiza mâine mai multe acțiuni de protest cu tehnică agricolă în raioanele țării, nemulțumiți de contramandarea ședinței programate pentru astăzi cu autoritățile de profil. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii declară că este nevoie de timp pentru a se expune pe marginea propunerilor, iar din acest motiv ședința a fost transferată pentru vineri, ora 14.
18:50
Transportatorii anunță noi proteste. De această dată, vor suspenda toate cursele regulate raionale și cele interraionale în perioada 27-29 februarie. Aceștia sunt nemulțumiți de noile modificări în Codul Rutier și cer autorităților să-și revizuiască deciziile în acest sens. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu ne-a oferit o reacție. Anterior, însă, a anunțat că nu înțelege care sunt revendicările transportatorilor și că noul Cod Rutier a fost consultat inclusiv cu ei.
18:40
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a șase persoane care conduceau colonia penitenciarului „Lupul Polar” din Siberia, unde, vinerea trecută, a murit Alexei Navalnîi, anunță guvernul britanic într-un comunicat de presă. Potrivit sursei, aceste persoane au interdicția de a intra în Marea Britanie, iar bunurile lor vor fi înghețate.
18:30
Internaționalul moldovean Victor Stînă i-a adus victoria formației AEL Larissa într-un meci al diviziei secunde a campionatului de fotbal al Greciei. Mijlocașul a marcat golul de 2-0 în meciul cu a doua echipă a clubului PAOK Salonic.
17:30
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a șase persoane care conduceau colonia penitenciarului „Lupul Polar” din Siberia, unde, vinerea trecută, a murit Alexei Navalnîi, anunță guvernul britanic într-un comunicat de presă. Potrivit sursei, aceste persoane au interdicția de a intra în Marea Britanie, iar bunurile lor vor fi înghețate.
17:00
O femeie de 27 de ani din raionul Cahul a născut acasă. Gravida a fost asistată de echipa a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Solicitați domiciliu, medicii au stabilit diagnosticul „Sarcină 40 săptămâni. Sarcina a V-a. Nașterea a V-a, cu prezența simptomelor de debut al travaliului”, informează CNAMUP.
15:40
Zeci de mii de oameni au stat cu ochii pe postul public de televiziune în timpul difuzării finalei preselecției naționale a concursului Eurovision. Datele arată că evenimentul a fost urmărit cu interes sporit pe platformele online, dar și pe platforma Uniunii Europene pentru Radio și Televiziune.
15:10
„O societate incluzivă înseamnă o societate care valorifică diversitatea culturală, protejează tradițiile comunităților și încurajează cetățenii să vorbească și păstreze limba maternă”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în contextul Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie.
15:10
Peste cinci mii de operații de protezare a genunchiului și șoldului au fost efectuate, în anul 2023, în creștere cu peste o mie față de 2022, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Intervențiile au fost finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. În acest sens, CNAM a alocat pentru protezare peste 329 de milioane de lei, cu 105 milioane mai mult față de anul 2022.
14:50
Războiul cu Hamas nu se va opri până când Israelul nu-și va atinge toate țintele, va elimina gruparea teroristă și va elibera ostaticii. Este opinia premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce ONU spune că situația umanitară din Gaza este aproape la limită, iar autoritățile palestiniene anunță că peste 29 de mii de oameni și-au pierdut viața de la începutul confruntărilor.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.