Two candidates to compete for the seat of head of the Court of Accounts

Radio Moldova, 12 februarie 2024 19:50

Two people were admitted to the interview test in the competition for the selection of candidates for the position of president of the Court of Accounts. It is about Tatiana Șevciuc and Marin Gospodarenco, whose files were examined and accepted by the Parliamentary Commission for the Public Finances Control.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 30 minute
17:10
Opt bărbați ucraineni au încercat să traverseze ilegal noaptea trecută frontiera moldo-ucraineană. Pentru a ajunge în țara noastră, ei ar fi achitat în Ucraina sume de la 3000 până la 10 500 de dolari fiecare, informează Poliția de Frontieră. Incidentul s-a produs în zona de sud a țării.
Acum o oră
16:50
UPDATE 16:10 Drumul de acces spre postul vamal Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport reluată în regim normal.
16:30
Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei înainte de aniversarea a doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei. Anunțul Regatului Unit corespunde cu cea de-a 13-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, asupra căreia ambasadorii UE au convenit la 21 februarie. Acesta urmează să fie aprobat oficial pe 24 februarie, într-un gest simbolic pentru a comemora începutul războiului pe scară largă al Rusiei, relatează The Kyiv Independent.
Acum 2 ore
15:50
Granița polono-ucraineană va fi deblocată pentru ajutor militar și umanitar, iar această problemă va fi rezolvată curând, a dat asigurări premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de Unian. Potrivit acestuia, Varșovia va include în lista infrastructurii critice va drumuri și căi ferate, astfel încât bunurile militare și umanitare să treacă granița fără întârzieri.
Acum 4 ore
15:00
Biroul politici de reintegrare a reacționat în urma informațiilor apărute în spațiul public precum că regiunea transnistreană ar urma să ceară anexarea la Rusia la sfârșitul acestei luni. Într-un comunicat, instituția precizează că urmărește cu atenție situația din stânga Nistrului și este contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali.
14:10
Cinci deputați independenți au înregistrat la Curtea Constituțională o sesizare în care solicită verificarea constituționalității refuzului președintei Maia Sandu de a semna decretul de numire a Bașcanului Găgăuziei în calitate de membru al Guvernului. Experții susțin că sesizarea depusă de parlamentari nu are temei, deoarece este dreptul constituțional al președintelui să admită ori să refuze desemnarea Bașcanului.
13:50
Negocierile cu autoritățile ucrainene privind aderarea țării la Uniunea Europeană ar putea fi amânate până în luna iunie, afirmă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
13:50
Alegerile europarlamentare și cele locale din România vor avea loc concomitent. Asta au decis aseară liderii PNL și PSD, partide aflate la guvernare. În plus, liberalii și social-democrații au hotărât să participe pe liste comune la alegerile europarlamentare. PSD și PNL au anunțat și când vor avea loc celelalte două scrutine din acest an: alegerile parlamentare și cele prezidențiale. Opoziția amenință că va sesiza Curtea Constituțională pentru modificarea nelegală a calendarului alegerilor.
Acum 6 ore
13:20
Un profesor din gimnaziul Sărăteni, Leova, a fost suspendat din funcție după ce ar fi lovit un elev, informează Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, Direcția raională de Învățământ a sancționat cu avertizare directă directoarea gimnaziului pentru neraportarea cazului suspect de violență.
13:10
Drumul de acces spre postul vamal Leușeni a fost blocat astăzi din nou de către agricultori. În această situație, Serviciul Vamal recomandă transportatorilor și călătorilor să opteze din timp pentru posturile vamale Sculeni, Costești sau Leova-Bumbăta.
13:00
Republica Moldova va cumpăra un al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care va ajunge în țară în anul 2025, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la Radio Europa Liberă. Potrivit ministrului, instituția caută acum și un sistem de apărare anti-aeriană.
12:40
Procurorii au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele primarului satului Boldurești, care a accidentat mortal un minor de 14 ani și a fugit de la fața locului. Potrivit PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana urmează să stabilească data și ora examinării demersului.
12:10
Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și a arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, anunță presa din Spania. Potrivit anchetatorilor, rețeaua infracțională ținea victimele în condiții groaznice, privându-le de hrană și apă în timpul zilelor de lucru. Autoritățile au lansat o anchetă după ce ofițerii au aflat despre mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes.
11:50
Decizia Asociației Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) de a sista cursele raionale și interraionale în perioada 27-29 februarie este inacceptabilă, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la Jurnal TV. Oficialul a precizat că acest lucru va afecta cetățenii. Mai mult, ministrul de resort a spus că până în prezent revendicările transportatorilor nu sunt clare, și că scopul acțiunilor de protest nu este modernizarea domeniului.
Acum 8 ore
11:20
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la cea de-a 23-a Reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE). Potrivit Legislativului, reuniunea are loc în perioada 22-23 februarie, la Viena, Austria.
11:20
După reducerea tarifului la gazele naturale, vor scădea prețurile la energie electrică și termică, afirmă ministrul Energiei, Victor Parlicov.
11:10
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor sunt în ședință și desfășoară interviurile cu cei patru candidați la funcția de procuror general.
11:00
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova și serviciul omolog din Ucraina au semnat Planul de Cooperare pentru perioada 2024 - 2025, un angajament pentru intensificarea parteneriatului în domenii importante ale misiunilor la frontieră comună. Potrivit Poliției de Frontieră, această colaborare vizează mai multe activități menite să îmbunătățească securitatea la hotarul moldo-ucrainean, concentrându-se pe eforturile împotriva migrației ilegale, contrabandei și altor ilegalități transfrontaliere.
11:00
Presa internatională urmărește îndeaproape evoluția războiului ruso-ucrainean și măsurile pe care le iau aliații Kievului pentru descurajarea agresiunii militare ruse. Criza agricultorilor europeni și amenințările cibernetice ruse la adresa securtății europene sunt alte câteva subiecte abordate de publicațiile internaționale. Cu un rezumat al celor mai importante articole vine Lidia Petrenco.
10:50
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova și serviciul omolog din Ucraina au semnat Planul de Cooperare pentru perioada 2024 - 2025, un angajament pentru intensificarea parteneriatului în domenii importante ale misiunilor la frontieră comună. Potrivit Poliției de Frontieră, această colaborare vizează mai multe activități menite să îmbunătățească securitatea la hotarul moldo-ucrainean, concentrându-se pe eforturile împotriva migrației ilegale, contrabandei și altor ilegalități transfrontaliere.
10:30
Principele Radu se află la Chișinău și participă la Forumul Economic Internațional, împreună cu premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Alteța Sa Regală a menționat în cadrul unui discurs ținut la Forum că performanța economică poate fi obținută doar prin educație.
09:30
The second International Economic Forum begins today in Chisinau.
Acum 12 ore
09:20
Noi posibilități de asigurare a instituțiilor medicale cu echipamente moderne de producție japoneză au fost discutate de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro și cu doi reprezentanți ai mediului de afaceri din Japonia.
08:50
Astăzi, la Chișinău, începe ediția a II-a a Forumului Economic Internațional. Timp de două zile, mai mulți oameni de afaceri, investitori și experți vor discuta subiecte ce țin de domeniul Smart City, dezvoltare rurală și AgriFood, construcții și energie verde, antreprenoriat, integrare și afaceri europene, a declarat pentru postul public de televiziune vicepreședintele clubului de afaceri International Business Society, Aurelia Salicov.
07:30
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 22 februarie.
07:00
Organizația neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) a denunțat miercuri „în termenii cei mai fermi” o lovitură israeliană asupra uneia dintre casele sale din sudul Fâșiei Gaza, care a ucis doi membri ai familiei unuia dintre angajații săi, potrivit News.ro.
06:40
SUA nu are indicii că Republica Moldova ar fi amenințată de Rusia pe plan militar, reluarea vizitelor fruntașilor socialiști la Moscova și continuarea protestelor fermierilor - sunt câteva dintre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
06:10
„Există o armă împotriva lui Putin, iar ea se află la Bruxelles”. Bill Browder, financiarul și activistul politic care a militat anterior pentru sancțiuni împotriva încălcărilor drepturilor omului din Rusia, a declarat aceasta pentru cotidianul economic flamand De Tijd (Timpul).
Acum 24 ore
21:20
Liderii coaliției de guvernare din România, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele și localele vor avea loc în 9 iunie. Președintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce și PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare și pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face față valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democrației, ci pentru democrație, potrivit news.ro.
20:40
Republica Moldova va oferi Ucrainei un nou lot de asistență umanitară, potrivit unui proiect aprobat în ședința Cabinetului de Miniștri. În acest sens din rezervele de stat vor fi eliberate bunuri materiale în sumă de 4,9 milioane de lei, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil de transportarea ajutorului, a afirmat Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
20:30
Republica Moldova va oferi Ucrainei un nou lot de asistență umanitară, potrivit unui proiect aprobat în ședința Cabinetului de Miniștri. În acest sens din rezervele de stat vor fi eliberate bunuri materiale în sumă de 4,9 milioane de lei, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil de transportarea ajutorului, a afirmat Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
20:10
„O societate incluzivă înseamnă o societate care valorifică diversitatea culturală, protejează tradițiile comunităților și încurajează cetățenii să vorbească și păstreze limba maternă”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în contextul Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie.
19:30
Transportatorii anunță noi proteste. De această dată, vor suspenda toate cursele regulate raionale și cele interraionale în perioada 27-29 februarie. Aceștia sunt nemulțumiți de noile modificări în Codul Rutier și cer autorităților să-și revizuiască deciziile în acest sens. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu ne-a oferit o reacție. Anterior, însă, a anunțat că nu înțelege care sunt revendicările transportatorilor și că noul Cod Rutier a fost consultat inclusiv cu ei.
19:20
Copiii vor fi mai protejați de exploatarea prin muncă, iar salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu social. Guvernul a aprobat un șir de modificări la Codul Muncii și Codul Contravențional.
18:50
Agricultorii vor organiza mâine mai multe acțiuni de protest cu tehnică agricolă în raioanele țării, nemulțumiți de contramandarea ședinței programate pentru astăzi cu autoritățile de profil. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii declară că este nevoie de timp pentru a se expune pe marginea propunerilor, iar din acest motiv ședința a fost transferată pentru vineri, ora 14.
18:40
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat din nou Rusia pentru arestare ilegală, tortură și tratament inuman în regiunea transnistreană. Cetățeanul ucrainean Olexandr Lipovcenko a fost condamnat în 2016, de pseudoautoritățile de la Tiraspol, pentru faptul că în notițele sale personale se pronunța în favoarea introducerii forțelor Organizației Națiunilor Unite în regiune.
18:40
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a șase persoane care conduceau colonia penitenciarului „Lupul Polar” din Siberia, unde, vinerea trecută, a murit Alexei Navalnîi, anunță guvernul britanic într-un comunicat de presă. Potrivit sursei, aceste persoane au interdicția de a intra în Marea Britanie, iar bunurile lor vor fi înghețate.
Ieri
17:20
Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia în război, potrivit unui sondaj realizat în 12 țări europene, între care Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Țările de Jos, Spania și Suedia, scrie euronews.ru.
17:00
Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a șase persoane care conduceau colonia penitenciarului „Lupul Polar” din Siberia, unde, vinerea trecută, a murit Alexei Navalnîi, anunță guvernul britanic într-un comunicat de presă. Potrivit sursei, aceste persoane au interdicția de a intra în Marea Britanie, iar bunurile lor vor fi înghețate.
15:40
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat din nou Rusia pentru arestare ilegală, tortură și tratament inuman în regiunea transnistreană. Cetățeanul ucrainean Olexandr Lipovcenko a fost condamnat în 2016, de pseudoautoritățile de la Tiraspol, pentru faptul că în notițele sale personale se pronunța în favoarea introducerii forțelor Organizației Națiunilor Unite în regiune.
15:20
Trei categorii de cetățeni vor primi alocații lunare de stat mai mari cu 250 de lei, conform unui proiect avizat pozitiv de Guvern. Măsurile de sprijin vor fi aplicate din luna martie 2024 și au scopul de a asigura protecția socială suplimentară pentru unele categorii, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
14:40
Un nou protest au organizat astăzi în fața Guvernului reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Deputații BCS și susținătorii acestora au scandat lozinci antiguvernamentale și au solicitat ca pensiile să fie indexate cu 15 % și nu cu 4,2 la sută, după cum au anunțat autoritățile. De cealaltă parte, unii membri ai Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie susțin că propunerea deputaților BCS este una populistă.
14:40
Etnologul și folcloristul Tudor Colac, Maestru în Artă, doctor în etnologie, fost colaborator științific coordonator la sectorul folcloristică al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, s-a născut în 1948 în satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin. În 1970 a absolvit Facultatea de Filologie, secția jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Paralel, a făcut studii muzicale la Facultatea de Arte Frumoase, secția instrumente muzicale.
14:20
O filială a bursei de energie OPCOM din România a fost desemnată în calitate de operator al pieței energetice din Republica Moldova. Aceasta va integra în Uniunea Europeană piața de energie electrică din țara noastră și va dinamiza procesele de transformare concurențială, a explicat ministrul de profil, Victor Parlicov.
14:10
O filială a bursei de energie OPCOM din România a fost desemnată în calitate de operator al pieței energetice din Republica Moldova. Aceasta va integra în Uniunea Europeană piața de energie electrică din țara noastră și va dinamiza procesele de transformare concurențială, a explicat ministrul de profil, Victor Parlicov.
13:10
UE va deschide un birou de inovare în domeniul apărării la Kiev la sfârșitul acestui an, lucru anunțat chiar de către șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
13:00
Uniunea Europeană a aprobat miercuri cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat președinția belgiană a UE pe platforma de socializare, potrivit Reuters.
12:50
Actualizare: Poliția anunță că a mai identificat un suspect în cazul accidentului de la Nisporeni când un copil de 14 ani a fost tampionat mortal, iar șoferul a părăsit locul faptei. Este vorba de un complice al conducătorului auto care a provocat accidentul. Potrivit sursei, acesta a ajutat să găsească o mașină identică celei implicate în accident. Tot el a participat la montarea plăcuței cu numărul de înmatriculare pe altă mașină, pentru a duce în eroare oamenii legii.
12:30
Specialiștii lucrează în continuare la restabilirea sistemului informațional, după ce, ieri, „Poșta Moldovei” a fost supusă unui atac cibernetic, în urma căruia prestarea serviciilor poștale și financiare a fost sistată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
12:30
„O societate incluzivă înseamnă o societate care valorifică diversitatea culturală, protejează tradițiile comunităților și încurajează cetățenii să vorbească și păstreze limba maternă”. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în contextul Zilei Internaționale a Limbii Materne, sărbătorită pe 21 februarie.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.