Молдове нужна победа над Чехией

Jurnal TV, 20 noiembrie 2023 22:10

Важнейший матч в истории молдавского футбола, Чехия - Молдова проходит в это время в чешском городе Оломоуц. Впервые у сборной нашей страны появился шанс пробиться в финальную часть чемпионата Европы!

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 24 ore
20:20
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:10
La Chișinău se desfășoară Zilele culturii azere, marcate de o serie de evenimente. Vorbim de inaugurarea oficială a Scuarului din preajma Ambasadei și de dezvelirea basoreliefului unui celebru artist azer - Muslim Magomayev. Cultura este un instrument important și pentru oamenii din Republica Moldova, și pentru cei din Azerbaijan, au afirmat oficiali de la Bacu.
20:10
Președintele Comisiei Uniunii Europene, Ursula Von Der Leyen, este cea mai puternică femeie din lume în anul 2023. Titlul i-a fost acordat de revista Forbes, care a desemnat 100 cele mai puternice femei ale anului curent. În vârstă de 65 de ani, politicianul german Ursula von der Leyen se află pe primul loc pentru al doilea an consecutiv. Decizia Forbes a fost influențată de patru factori - bani, mass-media, impact și sfere de influență.
20:10
Prezentat de Sofia Obadă
20:10
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:00
Pe mai multe străzi din Chișinău au apărut brazi de vânzare. Comercianții își laudă marfa, care ar fi pentru toate gusturile și preferințele. Chiar dacă sărbătorile de iarnă sunt asociate cu mirosul plăcut de cetină, nu toată lumea este gata să dea acum bani grei pentru un pom de Crăciun. Opțiunile cumpărătorilor sunt diferite. Mai multe aflăm din reportajul Mariei Rusnac.
19:40
Programul școlar este mult prea teoretizat - elevii învață, dar nu și înțeleg materia. Este opinia expertului în educație, Anatol Gremalschi, care analizat rezultatele PISA 2022 pentru Republica Moldova. Un alt motiv al performanțelor slabe la învățătură ar fi că în școlile mici lipsesc cadrele didactice calificate, iar elevii nu au spiritul competitiv.
19:40
Rezultatele Programului pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor, PISA 2022, au arătat că fiecare al doilea adolescent din Republica Moldova este analfabet funcțional. Adică, nu înțelege ce citește și nu poate rezolva probleme complicate la matematică. Testarea a avut loc în 81 de țări. În acest an Republica Moldova se află pe locul 45. Situația nu este mai bună nici în România, care se află pe locul 41 în clasamentul general. A analizat rezultatele Ana Neamțu. Bună seara Ana.
18:20
Prezentat de Vasile Luchianu
17:40
Sunt posibile scumpiri în medicină! Ministerul Sănătății a publicat un proiect de hotărâre, privind tarifele pentru unele servicii plătite în instituțiile medicale de stat, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Autoritatea invocă faptul că o mare parte din tarifele pentru serviciile medicale nu a mai fost revizuită din anul 2011.
17:30
Mai mulți senatori republicani au ieșit dintr-o ședință cu ușile închise pe subiectul Ucraina, în timp ce aceasta s-a transformat într-o dispută privind protejarea frontierei Statelor Unite cu Mexicul. S-a întâmplat după ce liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a anulat în mod neașteptat o apariție prin videoconferință în care urma să ceară Congresului american deblocarea unui nou pachet de ajutor foarte dezbătut și crucial pentru Ucraina, aflată în război.
17:30
Oamenii care s-au născut până în anul 1945 și care s-au pensionat înainte de anul 1999, iar acum ridică o pensie mai mică de trei mii de lei, vor primi o plată unică de trei mii de lei. Este vorba despre un pachet de măsuri suplimentare de sprijin pentru populație în perioada rece a anului, anunțat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De un ajutor financiar vor beneficia și alte categorii vulnerabile. Valoarea totală a programului se ridică la 226 de milioane de lei, bani oferiți de partenerii externi de dezvoltare.
16:10
Prezentat de Vasile Luchianu
15:50
Salariul minim va crește cu 25% și va constitui 5000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024. Indicatorul a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
15:50
Voința de fier și curajul au ajutat-o să treacă peste orice obstacol. Vorbim despre Evelina Crețu, o sportivă din Chișinău, care, având o problemă gravă de vedere încă din copilărie, a reușit să obțină medalii și cupe la olimpiade paralimpice internaționale. Femeia practică atletismul de mai bine de cinci ani. Ea spune că sportul îi dă puteri să meargă mai departe și își dorește să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc anul viitor.
15:50
Vremea arctică a pus stăpânire pe câteva zone din Rusia. Iakutsk din Siberia, unul dintre cele mai reci orașe din lume, a fost acoperit de nori înghețați și ceață. Localnicii au tremurat la minus 58 de grade Celsius, scrie Reuters.
15:40
Oamenii speră că vor ieși bine și din această iarnă. Cei care s-au înscris la programul „Ajutor la contor” trag nădejde că facturile la căldură și curent vor fi mai mici, datorită compensațiilor calculate de guvern. Astăzi, mulți dintre cei pe care i-am întrebat cum se vor descurca, ne-au spus că nu știu în ce categorie de vulnerabilitate au fost incluși. Mai triști sunt pensionarii de la sate, care-și încălzesc casele cu lemne.
15:40
Persoanele care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul. Guvernul a făcut publice mărimea ajutoarelor în factură pentru această iarnă, iar diferența față de anul trecut este că nu se vor mai oferi compensații concomitent pentru gaze, energie electrică și căldură. Pentru acest an, autoritățile au stabilit șapte categorii de vulnerabilitate. Este vorba de categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate.
15:40
Voluntarii Societății Naționale „Crucea Roșie” au desfășurat astăzi în Grădina publică Ștefan cel Mare o acțiune de informare a populației. În mod special, experții au vorbit despre un stil de viață sănătos și conștientizarea pericolelor specifice iernii. Pentru ca discuțiile să meargă mai bine, reprezentanții „Crucii Roșii” i-au servit pe trecători cu ceai fierbinte. Gestul a fost apreciat cum se cuvine.
Ieri
22:20
Майя Санду приглашает на форум ВСЕХ избранных примаров. Будет ли в повестке дня Европейского Совета вопрос начала переговоров о вступлении с Украиной и Молдовой?
20:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:10
Prezentat de Sofia Obadă
19:50
Un bărbat din Sângera este bănuit că ar fi adus mai mulți căței din stradă pentru câinele său de rasă ca acesta acesta din urmă să-i sfâșie. Mai mult, individul a publicat imaginile video pe rețelele de socializare. Cazul a a intrat în vizorul militanților pentru drepturile animalelor, care au depus o plângere pe numele acestuia. Echipa noastră de filmare a identificat locul unde se întâmplau actele de cruzime față de animale și a reușit să discute cu unii vecini. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.
19:50
Există vreo lege, care să păzească animalele de indivizi răuintenționați? Nu. Deocamdată, în vigoare este doar Codul penal, care prevede că tratarea cu cruzime a animalelor se pedepseşte cu amendă de până la 37 de mii 500 de lei sau cu închisoare de până la un an. Sancțiunile se aplică rar. O lege complexă încă nu este. Parlamentul a respins anterior, în două rânduri, un proiect privind protecția animalelor. Un nou document a fost întocmit în conformitate cu practicile europene, spune membrul Comisiei parlamentare pentru mediu, climă și tranziție verde, Iulia Dascălu. ”Așteptăm și avizul Guvernului”, ne-a declarat deputatul.
17:40
Un băiat de 13 ani, din Republica Moldova, a murit în seara zilei de ieri, 4 decembrie, după ce a căzut de la etajul nouă al unui bloc de locuințe din localitatea Ciurea, județul Iași. Mama copilului afirmă că acesta a rămas singur în apartament pentru scurt timp. Anchetatorii încearcă să afle dacă a fost vorba despre un accident, ori dacă băiatul a vrut să-și pună capăt zilelor. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
17:40
Prezentat de Vasile Luchianu
17:30
Embargoul rusesc nu a făcut decât să agraveze criza prin care trec agricultorii din Republica Moldova. Miza Kremlinului este să pună cât mai multă presiune asupra fermierilor de aici, să dezbine și să crească supărarea oamenilor. Este opinia expertului Comunității „WatchDog”, Tatiana Cojocari, exprimată în contextul restricțiilor impuse vineri de Rusia la importurile de fructe și legume din Republica Moldova.
16:30
A treia tablă interactivă, pe care le pregătește Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului în cadrul unei campanii de ajutorare, a ajuns la Gimnaziul ”Dumitru Crețu” din satul Cărpineni. Donația este ca un premiu pentru reușita la un concurs, la care a participat profesoara de matematică și informatică, Veronica Stratu.
16:30
A învățat generații întregi să scrie și să citească și este autoarea a patru cărți destinate copiilor. Vorbim despre Lilia Plinschi, învățătoare în gimnaziului din satul Inești, raionul Telenești. De copilă a început să scrie versuri, iar în timpul pandemiei COVID-19 a lansat prima culegere de poezii „Din camerele inimii.”. Copiii, care-i citeau versurile la fiecare pauză, au fost cei care au inspirat-o să scrie celelalte trei cărți.
16:30
Prezentat de Vasile Luchianu
16:20
Casa Albă a trimis Congresului un avertisment urgent cu privire la necesitatea de a aloca zeci de miliarde de dolari în asistență militară și economică pentru Ucraina. Finanțarea pentru Kiev s-ar putea epuiza până la sfârșitul anului și efortul de război al Ucrainei de a se apăra de invazia Rusiei s-ar putea opri fără ajutor, afirmă administrația Biden.
16:20
Un copil de trei ani din orașul Soroca a fost diagnosticat cu rujeolă, o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă.
16:20
Echipele mobile de stomatologi sunt prezente în patru localități din raioanele Călărași și Ialoveni în perioada 4 - 8 decembrie, unde oferă servicii gratuite pentru copii. Proiectul, inițiat de Policlinica Stomatologică Republicană și susținut financiar de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, vine să sprijine comunitățile rurale prin oferirea de consultații, igienizări și tratamente personalizate fiecărui copil. Echipa noastră de filmare a fost în una dintre aceste localități - satul Hansca din raionul Ialoveni - să vadă cum este implementat proiectul.
16:10
Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Chișinău a ieșit de sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei și a aderat la Mitropolia Basarabiei, a Bisericii Ortodoxe Române. ”Am schimbat vectorul nostru spiritual, dinspre Moscova, spre București”, le-a declarat parohul Petru Storoja enoriașilor, la slujba de duminică. Clericii de la biserica Sf. Ierarh Nicolae vor fi sancționați, afirmă reprezentanții Mitropolia Moldovei.
16:10
Republica Moldova e cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina. Asta a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la Washington, în cadrul discuțiilor cu secretarul de stat, Antony Blinken. În context, oficialul de la București a subliniat că România va fi alături de Ucraina până când aceasta va obține victoria în fața Rusiei. La rândul său, Antony Blinken a spus că România este un aliat valoros al Statelor Unite al Americii.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:10
"На Рождество ты - лучший подарок!" Такой посыл несет в себе колядка Jurnal TV в этом году. Над созданием теплого послания нашим телезрителям трудилась вся команда. Съемки проходили в разных локациях в течение нескольких дней.
21:50
Prezentat de Daniela Ciocanu
21:50
Prezentat de Felicia Jenunchi
21:20
Prezentat de Vasile Luchianu
21:10
Pentru prima dată, în Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova va fi stabilit că Federația Rusă este principala amenințare pentru siguranța țării noastre. În documentul elaborat de administrația prezidențială se arată că, în prezent, războiul pornit de Rusia în Ucraina are implicații grave asupra Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și ordine publică. Subiectul a fost discutat astăzi la Parlament, în cadrul unor dezbateri publice.
20:00
”De Crăciun, tu ești darul cel mai bun”! Acesta este mesajul, pe care-l poartă colindul Jurnal TV din acest an. Toată echipa a muncit la crearea unui mesaj cald, care să ajungă în casele și inimile tuturor telespectatorilor. Imediat după buletinul de știri, urmăriți creația noastră. Până atunci, vrem să vă întrebăm: primiți colindătorii?
19:50
Satul Aluatu din raionul Taraclia rămâne, în continuare, fără primar. A treia tentativă de a alege un șef al administrației locale a eșuat ieri, din cauza prezenței mici la vot. Doar 79 de locuitori au mers la urne, adică nici 11% din totalul alegătorilor înregistrați în listele electorale. Pentru ca scrutinul să fie considerat valabil, la acesta ar fi trebuit să participe cel puțin 20% dintre persoanele cu drept de vot. Mulți dintre cei, care nu au mers la alegeri, sunt nemulțumiți de faptul că reprezentantul Partidului „Șansă” a fost exclus din cursa electorală. Unii dintre ei ar fi fost influențați și dezinformați de tot felul de zvonuri. Echipa noastră de filmare a fost ieri la Aluatu și a văzut ce se întâmplă acolo.
19:50
Consiliul Asociației „Forța fermierilor” a decis astăzi că agricultorii revin mâine în centrul Chișinăului și vor porni într-un marș, cu tehnica agricolă. Într-un comunicat remis presei, protestatarii anunță că discuțiile pe care le-au avut astăzi la Parlament și la Președinție nu și-au atins scopul. Deocamdată, fermierii au promisiunea președintelui Maia Sandu că subiectul va fi abordat cu prim-ministrul Dorin Recean.
19:50
Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene. Asta arată datele privind exportul în zece luni ale anului, prezentate de Ministerul Agriculturii.
19:50
Ucraina și Polonia urmează să deschidă un punct de trecere a frontierei pentru camioanele goale, în încercarea de a face mai ușoară blocada transportatorilor polonezi, ale căror proteste au paralizat traficul de săptămâni. Cu toate acestea, mișcarea pare puțin probabil să atenueze tensiunile la graniță, unde s-au format cozi uriașe din ambele părți. Mulți transportatori ucraineni sunt blocați în vehicule zile întregi, la temperaturi scăzute și cu puțină mâncare, scrie France 24.
18:00
25 de mii de copii din familii cu venituri mici vor simți în următoarele zile spiritul Crăciunului. O caravană formată din șapte camioane, pline cu daruri, va ajunge în peste 20 de localități. Acțiunea de binefacere este desfășurată de organizația germană de caritate ”Round Table”. Pentru a ajuta la distribuirea darurilor, la Chișinău au venit peste 70 de voluntari.
18:00
Prezentat de Vasile Luchianu
18:00
Prezentat de Vasile Luchianu
15:40
Confecționează articole din piele naturală, precum rucsacuri, genți de damă sau portofele. Vorbim despre un tânăr de 21 de ani din orașul Telenești, care de aproape jumătate de an și-a făcut o pasiune pentru îndeletnicirea sa. Mai ales că aceasta îi aduce și un venit. Mihai Stavila vrea să-și construiască un viitor în Republica Moldova, fapt ce l-a motivat să revină acasă după doi ani în care a muncit în Italia. Acum, tânărul se bucură de un număr mare de comenzi. Uneori, reușește să vândă și 25 de articole pe lună.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.