Ne apropiem de obiectivul global. În RM, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează

Ecopresa.md, 19 septembrie 2023 18:30

Deși colectarea datelor despre numărul de participanți la Ziua Mondială a Curățeniei 2023 încă nu s-a încheiat, și nici cele despre deșeurile colectate, organizatorii campaniei – Centrul Național de Mediu (CNM) – spun că nivelul de implicare a locuitorilor RM a fost impresionant – pare să fi fost în jur de 10 000, de trei […] Articolul Ne apropiem de obiectivul global. În RM, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează apare prima dată în Ecopresa.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Ecopresa.md

Ieri
12:30
Mii de hectare de terenuri au fost compromise în incendiile care au avut loc în Republica Moldova de la începutul anului curent, iar riscul ca să apară noi focare încă persistă, chiar dacă suntem în luna octombrie și temperaturile nu sunt la fel de mari ca în timpul verii. Pentru următoarele două săptămâni – 1-15 […] Articolul Pericol de incendii, pentru încă două săptămâni. Un nou cod galben apare prima dată în Ecopresa.
12:11
Satele din Lunca Prutului se transformă într-o adevărată regiune a meșteșugarilor.   Cu fiecare an, oamenii de acolo își deschid tot mai multe afaceri legate de tradiții și cultură locală, iar turiști din diferite colțuri ale lumii vin aici să experimenteze viața autentică de la țară, cu cele mai vechi obiceiuri moștenite din bătrâni.   […] Articolul Lunca Prutului, regiunea meșteșugarilor: Un traseu turistic unde te poți odihni și experimenta cele mai vechi îndeletniciri apare prima dată în Ecopresa.
12:11
În 2022, în lume au fost vândute aproximativ 184 trilioane de articole de îmbrăcăminte. Asta pune o mare presiune pe mediu pentru că, la nivel global, peste 2000 de haine ajung la groapa de gunoi în fiecare secundă. În timp ce industria textilă se întreabă cum ar putea rezolva problema deșeurilor, meșteșugarii din Republica Moldova […] Articolul [FOTO/VIDEO] O tradiție seculară de țesut covoare moldovenești – soluție pentru deșeurile din industria textilă apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:00
Un incendiu de proporții are loc în satul Isacova, raionul Orhei. Apelul la 112 a avut loc la ora 9.50, iar la ora 15.00 cei circa 60 de pompieri și salvatori care s-au deplasat la fața locului încă luptă ca flăcările să nu extindă pe o suprafață mai mare, dar, deocamdată, incendiul nu este localizat. […] Articolul Incendiu de proporții la Orhei! Pompierii luptă cu flăcările mai bine de cinci ore apare prima dată în Ecopresa.
28 septembrie 2023
15:30
În fiecare ultimă vineri din lună, Alianța Biciclete Chișinău organizează Masa Critică – un eveniment de conștientizare a șoferilor, pietonilor și altor participanți la trafic despre faptul că bicicliștii există și sunt parte a traficului – și ne invită la o plimbare prin Chișinău pe biciclete, trotinete, monocicluri și orice altă formă de transport alternativ.   Este […] Articolul Masa Critică din Chișinău, eveniment internațional replicat și la Chișinău, ne invită la o plimbare pe biciclete apare prima dată în Ecopresa.
13:00
În Uniunea Europeană se înregistrează tot mai multe cazuri de gripă aviară. La începutul anului curent, un caz de gripă aviară a fost înregistrat și în Republica Moldova. Unii ornitologi de la noi susțin însă că avem mult mai multe îmbolnăviri și decese, însă unele cazuri de contaminare nu ar fi depistate din cauza monitorizării […] Articolul Atenție! Risc sporit de contaminare cu gripă aviară apare prima dată în Ecopresa.
27 septembrie 2023
21:30
Un incendiu de vegetație, care s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare, a avut loc miercuri, 27 septembrie, la o margine a satului Hoginești din raionul Călărași. Persoane care au văzut flăcările au alertat pompierii în jurul orelor 16.00. Cele două echipaje de pompieri și salvatori, care s-au deplasat la locul producerii incendiului, […] Articolul Încă un incendiu la Călărași. Focul s-a extins pe 30 de hectare apare prima dată în Ecopresa.
16:50
Un incendiu devastator are loc de câteva zile la depozitul de deșeuri al Întreprinderii Municipale „REGIA ARA” de la Hâncești. Flăcările au izbucnit în noaptea din 25 spre 26 septembrie, în jurul orei 00.00. A fost anunțată situație de urgență în regiune. La 27 septembrie, ora 16.00, pompierii încă luptă să stingă focul, care s-a […] Articolul Incendiu de proporții la Hâncești! Arde de câteva zile un depozit de deșeuri apare prima dată în Ecopresa.
25 septembrie 2023
21:20
Se vânează „ca-n codri” Se vânează mistreți chiar în proximitatea Rezervației „Plaiul Fagului”, se împușcă specii de păsări incluse în Cartea Roșie chiar de vânători membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova și chiar în ciuda prevederilor hotărârii de Guvern cu privire la sezonul de vânătoare 2023-2024. Inspectoratul Pentru Protecția Mediului organizează razii în […] Articolul Culmea nepăsării: se împușcă specii de păsări incluse în Cartea Roșie apare prima dată în Ecopresa.
17:50
Cel puțin 50 de afaceri din domeniul turismului, inclusiv din sfera turismului ecologic, vor putea beneficia de susținere financiară nerambursabilă din partea statului și a Uniunii Europene, în următorii trei ani. Granturile vor fi oferite prin intermediul „Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului […] Articolul Afacerile din domeniul turismului pot accesa granturi de până la 500 mii lei apare prima dată în Ecopresa.
13:00
În Republica Moldova  sunt câteva companii și centre de deservire a automobilelor care colectează anvelopele uzate. Totuși, lucrurile nu stau atât de simplu cu predarea acestora. Putem scăpa doar de un anumit număr de anvelope, fără să plătim. Pentru un volum mai mare de circa 6 unități se percep diverse taxe. Mai mult, doar câteva […] Articolul Ce facem cu anvelopele uzate, pentru un mediu mai curat? apare prima dată în Ecopresa.
24 septembrie 2023
23:50
Un pasionat de producerea instrumentelor muzicale de percuție din Nordul Republicii Moldova a pus pe picioare o afacere internațională. Mihail Nazar din satul Ciolacu Nou, raionul Fălești vinde lunar până la o sută de instrumente muzicale produse în propriul atelier, pe Amazon, Etsy, Ebay. Cifra de afaceri este de un milion de lei anual.  Afacerea […] Articolul „Nazar Drums”: de la pasiune la afacere apare prima dată în Ecopresa.
23 septembrie 2023
20:00
Cei pasionați de sport, de la mic la mare, au venit astăzi, 23 septembrie, în parcul Valea Morilor, la Olympic ECOFest, cea de-a opta ediție, campanie organizată de Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova (CNOS), împreună cu Fundația Campionilor Olimpici.  Olympic ECOFest 2023 se înscrie în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, a avut motto-ul ”practicăm sportul într-un […] Articolul ”Să practicăm sportul într-un mediu curat”. Olympic ECOFest a dedicat acestui îndemn cea de-a opta ediție, la care au participat sute de locuitori ai capitalei apare prima dată în Ecopresa.
20 septembrie 2023
16:50
Un festival în care sportul și ecologia merg mână în mână va avea loc la Chișinău la 23 septembrie. Olympic ECOFest 2023 este la cea de-a opta ediție, fiind organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova și Fundația Campionilor Olimpici. Prin Olympic ECOFest, care în anul curent are motto-ul „Practicăm sportul într-un mediu curat”, organizatorii îndeamnă […] Articolul Practicăm sport și facem mediul mai curat, în același timp. Ce ne așteaptă la Olympic ECOFest 2023? apare prima dată în Ecopresa.
15:10
Doi bărbați din satul Vorniceni, raionul Strășeni, au tăiat ilegal dintr-o pădure din gestiunea primăriei 10 stejari, cu diametre cuprinse între 28 – 60 de centimetri și un volum total de 8 metri cubi, a anunțat Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Maria Chihai, șefă interimară a Inspecției pentru Protecția Mediului Strășeni a precizat pentru ecopresa.md că fiecare dintre cei doi făptași va trebui să plătească o amendă […] Articolul Tăieri ilicite de copaci la Strășeni și Sângerei. Ce sancțiuni au fost aplicate?  apare prima dată în Ecopresa.
02:10
Scuarul „Mihai Eminescu”, un parc răcoros în plină vară, cu arbori sănătoși și umbroși a devenit după renovarea primăriei un platou acoperit de betoane. Puținii copaci care au rămas în picioare după „renovarea primăriei” se usucă văzând cu ochii. Tot dezastrul a început după ce Primăria Municipiului Chișinău a anunțat, în anul 2020, un proiect […] Articolul [FOTO/VIDEO] Betoane versus copaci. Cum oaza de verdeață din scuarul „Mihai Eminescu” a fost distrusă de primărie și de ce s-au uscat arborii apare prima dată în Ecopresa.
19 septembrie 2023
18:30
Deși colectarea datelor despre numărul de participanți la Ziua Mondială a Curățeniei 2023 încă nu s-a încheiat, și nici cele despre deșeurile colectate, organizatorii campaniei – Centrul Național de Mediu (CNM) – spun că nivelul de implicare a locuitorilor RM a fost impresionant – pare să fi fost în jur de 10 000, de trei […] Articolul Ne apropiem de obiectivul global. În RM, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează apare prima dată în Ecopresa.
17:20
Un proiect de lege, înaintat de deputatele Larisa Voloh și Ina Coșeru, își propune să dezvolte turismul cinegetic în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic. Autorii susțin că precedenta lege este una învechită și nu mai corespunde cu realitățile din Republica Moldova. În nota informativă atașată documentului se […] Articolul Parlamentul vrea să dezvolte turismul cinegetic în Moldova. „Va permite împrumutarea tradițiilor din alte țări” apare prima dată în Ecopresa.
16:00
Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) va fi reorganizat. Un proiect de hotărâre în acest sens se află la Ministerul Mediului, urmând ca în scurt timp să fie consultat public.  Potrivit datelor proiectului, instituția urmează să formeze direcțiile urmărire penală și investigare a fraudelor de mediu. De asemenea, vor fi create cinci direcții regionale, responsabile de monitorizarea […] Articolul IPM va fi reorganizat. Își propune să înlăture corupția din interior și să preia funcția poliției în instrumentarea încălcărilor de mediu apare prima dată în Ecopresa.
16 septembrie 2023
08:20
În fiecare an, pe 16 septembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Protecției Stratului de Ozon, ocazie prin care marcăm semnarea Protocolului de la Montreal din 1987. Acest tratat are un rol istoric în salvarea stratului de ozon,  iar în anul 2023 îi onorăm realizările. Stratul de ozon este un înveliș care ne protejează de razele UV […] Articolul Salvarea stratului de ozon: o victorie globală în lupta pentru mediu apare prima dată în Ecopresa.
01:10
Astăzi, de Ziua Mondială a Curățeniei, comunitatea de mediu ne transmite urări, gânduri și îndemnuri. Să reflectăm și să ne inspirăm.   Petru Vinari, reprezentatul Societății Ecologice Biotica: „Dacă am înțelege că suntem un întreg cu tot ceea ce ne înconjoară și nu doar atât cât putem simți cu corpul nostru, am aprecia mai mult natura […] Articolul „O țară, la fel ca și o casă, vorbește foarte multe despre om”. Ce mesaje ne transmite comunitatea de mediu de Ziua Mondială a Curățeniei apare prima dată în Ecopresa.
15 septembrie 2023
18:40
Anual, în a treia sâmbătă a lunii septembrie, omenirea marchează Ziua Mondială a Curățeniei, una dintre cele mai mari acțiuni civice din lume, ce reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări. Această campanie este considerată nu doar o amplă activitate de salubrizare, ci și o modalitate de accelerare a schimbărilor. În […] Articolul „Fii Piratul Plasticului”. Cum poți să participi la Ziua Mondială a Curățeniei? apare prima dată în Ecopresa.
08:50
Deși gestionarea deșeurilor este o știință întreagă, organizația neguvernamentală „EcoVisio” a reușit să creeze un curs online gratuit, nemaipomenit de interesant, divers, dinamic și chiar distractiv. Se numește „La limita deșeurilor” și începe cu o călătorie în Trășville, un oraș al viitorului din 2045, cu diverse personaje. Platforma este interactivă și ne cere să bifăm […] Articolul În RM a fost creat primul curs online de gestionare a deșeurilor, pentru publicul larg. Interactiv, dinamic, frumos ilustrat și gratuit apare prima dată în Ecopresa.
12 septembrie 2023
19:40
Procesul de cumpărare a lemnului de foc a revenit la formula obișnuită –  restricțiile de anul trecut care limitau achiziționarea la maxim 5 metri steri au fost eliminate. Mai mult, acum îl putem găsi nu doar la ocoalele silvice, dar și la agenți economici.  Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat însă pentru Ecopresa că tăierile […] Articolul Lemne fără restricții în acest sezon. De unde le cumpărăm și care sunt prețurile? apare prima dată în Ecopresa.
17:00
De ieri, pe rețelele de socializare circulă intens imagini cu zeci de mii de pești morți, un adevărat dezastru ecologic în rezervația Iagorlîc, Dubăsari, din stânga Nistrului.  Pe acest caz, s-a autosesizat inclusiv Ministerul Mediului din RM – secretarul de Stat, Grigore Stratulat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că inspectorii de mediu […] Articolul [VIDEO] De ce au murit peștii? Ce spun experții despre catastrofa naturală de la Iagorlîc, Dubăsari apare prima dată în Ecopresa.
8 septembrie 2023
08:10
Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost „de departe” cea mai călduroasă lună august din istoria […] Articolul Organizaţia Meteorologică Mondială: Pământul a înregistrat cea mai călduroasă perioadă de trei luni din istoria măsurătorilor apare prima dată în Ecopresa.
7 septembrie 2023
12:50
În mijlocul codrilor, în apropiere de satul Lozova, s-au ascuns de soarele arzător 10 corturi de dimensiuni și culori diferite. Privite de peste umerii dealului de alături, creează impresia unui tablou tomnatic, în care primele frunze ale copacilor se aștern peste covorul de iarbă încă verde. Coborând ușor dealul, sub cerul imens, se aud hohote […] Articolul [FOTO] EcoTabăra – „escapada care ne-a încununat vara” apare prima dată în Ecopresa.
6 septembrie 2023
17:10
În municipiul Soroca va fi construită o stație de epurare a apelor uzate. Terenul unde va fi amplasată stația a fost deja identificat. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către Guvern. Mai exact, în urma examinării mai multor locații, Guvernul a aprobat schimbul unui teren din fondul silvic – proprietate publică, […] Articolul A fost identificat terenul pentru construcția stației de epurare a apelor uzate la Soroca apare prima dată în Ecopresa.
4 septembrie 2023
18:40
Acest articol este despre o experiență unică ce mi-a oferit o nouă viziune asupra mediului înconjurător. Este despre o destinaţie impresionantă, un loc unde dăinuie armonia și se pecetluiește un legământ dintre om și natură. Energie, oameni, conexiune, terapie pentru trup şi suflet… așa aş putea descrie ceea ce am simțit timp de câteva zile, […] Articolul [FOTO] Jurnal de călătorie. O aventură de trei zile la EcoTabăra apare prima dată în Ecopresa.
17:00
Până la 250 de mii de persoane din patru raioane ale Republicii Moldova vor beneficia de apă potabilă din România. Astăzi, au fost inaugurate lucrările pentru construcția unui apeduct care va subtraversa râul Prut. Este vorba despre un tronson care va trece pe sub albia Prutului în apropiere de localitatea Măcărești, raionul Ungheni. La lansarea […] Articolul Au fost lansate lucrările pentru construcția unui apeduct pe sub râul Prut care va furniza apă potabilă din România apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.