În prima zi în care s-a permis depunerea dosarelor pentru alegerile locale, 10 concurenţi s-au înregistrat în lupta electorală pentru Chișinău

TVR Moldova, 19 septembrie 2023 18:30

Astăzi a început perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile locale generale din 5 noiembrie. În prima zi s-au înregistrat 10 concurenţi în lupta electorală pentru Chișinău. La ora 17.00 a avut loc tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot. Daniela Danilova se află la Consiliul de Circumscripţie Electorală şi ne spune mai multe despre acest proces.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
13:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că începând de astăzi, 3 octombrie 2023, spre direcția orașului Codru va circula o nouă rută municipală de autobuz - nr. 14. Este cea de-a doua rută deschisă spre localitatea Codru, după ce acum o săptămână a fost instituită ruta de autobuz nr.15.
13:40
Vinul a fost dintotdeauna o parte esenţială a culturii şi tradiţiilor din spaţiul românesc. Industria vinului din Republica Moldova reprezintă o forţă economică şi culturală semnificativă. Pe lângă producerea vinului, anual au loc numeroase evenimente legate de viticultură, festivaluri, concursuri de degustare, târguri, care aduc împreună pasionatii de vin din întreaga lume.
Acum 10 minute
13:30
Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit într-o nouă ședință pentru a decide dacă reprezentanții PartiduluI Șor, scos în afara legii, vor putea candida la alegerile locale generale.
Acum 15 minute
13:50
În școlile și grădinițele din municipiul Chișinău au fost efectuate lucrări de testare și verificare a sistemului de încălzire, informează MOLDPRES.
Acum 30 minute
13:20
Magistrații Curții Constituționale s-au întrunit într-o nouă ședință pentru a decide dacă reprezentanții PartiduluI Șor, scos în afara legii, vor putea candida la alegerile locale generale.
13:10
Până pe 6 octombrie curent, concurenții electorali pot solicita înlocuirea unui candidat din lista înregistrată pentru alegerile locale generale.
Acum o oră
12:50
Șase unități de tehnică de intervenții la incendii au fost recepționate pentru posturile teritoriale de salvatori și pompieri din localitățile R. Moldova, astăzi, 3 octombrie. Donația a fost efectuată din partea pompierilor voluntari din Austria.
12:40
Prima şcoală subterană din Ucraina va fi construită în oraşul Harkov din nord-estul ţării, a declarat primarul Ihor Terejov, potrivit BBC. Ucraina afirmă că peste 360 de unităţi de învăţământ au fost distruse şi peste 3.000 au fost avariate de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022, transmite News.ro citat de g4media.ro.
Acum 2 ore
12:20
Ministerul Afacerilor Interne a lansat o Campanie de informare a cetățenilor despre importanța și necesitatea aderării Republicii Moldova la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.
12:10
În cadrul vizitei la Lisabona, Președinta Maia Sandu a avut un dialog constructiv cu reprezentanții comunității moldovenești din Republica Portugheză.
11:50
Viceprim-ministrul și ministrul de externe Antonio Tajani s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja Consiliului UE de Externe de la Kiev. Din câte reiese, întâlnirea cu Tajani este una dintre puținele pe care liderul ucrainean le-a avut, pe lângă cea cu Borrell „într-un spirit de mare și deosebită prietenie reciprocă între guverne”, potrivit presei italiene, citată de Rador Radio România.
Acum 4 ore
11:30
Autoritățile Republicii Moldova așteaptă decizia Curții Constituționale privind admiterea sau neadmiterea reprezentanților fostului partid Șor la alegeri și ulterior vor veni cu soluții pentru a securiza spațiul electoral. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, în contextul în care astăzi Curtea Constituțională analizează constituționalitatea prevederii din Codul Electoral, potrivit căreia pentru unii membri ai fostei formațiuni a fost aplicată interdicția de a participa la alegeri. Igor Grosu spune că acum bătălia se dă pentru ca cetățenii Republicii Moldova să aibă parte de alegeri corecte, iar exponenții Kremlinului să nu influențeze procesul electoral, notează IPN.
11:20
Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, va participa la cea de-a 136-a sesiune plenară a Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). Reuniunea va avea loc în perioada5-8 octombrie, în Republica Italiană. În cadrul sesiunii, Comisia de la Veneția se va expune pe marginea a patru inițiative legislative, elaborate de autoritățile din Republica Moldova. Opiniile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept au fost solicitate de către Președinta țării, Maia Sandu, și de către Ministerul Justiției.
11:10
Moneda națională se apreciază astăzi față de euro și dolar, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.
10:50
Ucraina a primit primul lot de tancuri Leopard recondiţionate din Polonia, a anunţat luni un partener industrial polonez, potrivit CNN, transmite News.ro.
10:30
Rusia va aloca în 2024 aproape o treime din cheltuielile bugetare totale pentru apărare, o mișcare care arată că Moscova reorientează tot mai multe resurse pentru a continua războiul său în Ucraina, transmite Reuters. În același timp, cheltuielile cu educația și sănătatea vor fi înghețate, scrie digi24.ro.
10:00
De la începutul anului viitor, Republica Moldova va face parte din cea mai puternică reţea din lume, care intervine în caz de dezastre. Acordul de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE a fost semnat, iar asta înseamnă că va primi ajutor de la statele europene în situaţii de criză, cum ar fi cutremure, incendii sau inundaţii. Totodată, Republica Moldova va fi obligată să acorde ajutor altor state, la nevoie.
10:00
Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării nr. 211a/2023, în care se contestă unele prevederi care interzic unor persoane asociate partidelor politice declarate neconstituționale să candideze la alegeri.
10:00
Are loc ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău.
09:50
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 48 596 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 26 036 traversări persoane.
Acum 6 ore
09:30
123,1 mii de lei din Fondul de intervenție al Guvernului vor fi alocate Consiliului orășenesc Bucovăț, raionul Strășeni, pentru înlăturarea consecințelor ploilor abundente de la începutul lunii aprilie, care au provocat alunecări de teren pe o porțiune de drum local. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
09:20
Pe parcursul lunii septembrie, Parlamentul s-a convocat în două ședințe plenare, iar deputații au votat 34 de acte normative. Totodată, în perioada august-septembrie 2023, 60 de acte normative au intrat în procedură legislativă.
09:00
Are loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
08:50
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat luni vaccinul Qdenga produs de Takeda Pharmaceuticals împotriva febrei dengue pentru copiii cu vârste între 6 şi 16 ani care trăiesc în zone în care această infecţie reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
08:30
Începând de luni, 2 octombrie, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) efectuează programarea tuturor pacienților oncologici la servicii medicale de înaltă performanță (SIP).
08:20
În luna septembrie a acestui an, ONDRL a înregistrat finalizarea cu succes a 31 de proiecte prin Programului Național „Satul European”.
08:00
Ministrul de Externe al României, Luminiţa Odobescu, a susţinut, luni, la Kiev, importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina şi a evidenţiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea şi predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility), relatează Agerpres.
07:50
Prezent în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, deputatul PAS, Dorian Istrati, a vorbit despre șansele ca fugarul Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Israel.
07:40
Vremea nu va aduce schimbări semnificative. Ploile rămân absente, iar vântul va sufla din direcția sud-vest, cu o intensitate slabă până la moderată.
Acum 24 ore
23:00
Autoritățile turce au arestat 20 de persoane pentru presupuse legături cu gruparea de militanţi kurzi, care a revendicat atentatul sinucigaş cu bombă comis la finalul săptămânii trecute la Ankara. Ministerul de Interne turc a declarat că suspecţii se află în detenţie la Istanbul şi în provincia Kirikkale, la est de Ankara, scrie Digi24.ro
22:50
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni crearea a 238 de noi brigăzi ale jandarmeriei la nivel naţional, mai multe decât cele 200 promise înaintea realegerii sale în fruntea statului francez, relatează agenția franceză de știri France-Presse, citată de Agerpres.
22:30
Radu Gînsari a adus a patru victorie la rând pentru gruparea Milsami Orhei în Super Liga Republicii Moldova. "Vulturii roșii" s-au impus la limită, scor 2 la 1, în duelul cu FC Florești și ocupă prima poziție în campionat, fiind la egalitate de puncte cu Sheriff Tiraspol.
22:00
Artur Ioniță a înscris golul de debut în tricoul formației Calcio Lecco. Fotbalistul din Republica Moldova și-a trecut numele pe lista marcatorilor în eșalonul secund al Italiei.
21:50
Încă un candidat s-a înscris astăzi în cursa electorală pentru alegerile locale din Chişinău. Este vorba despre Cristina Vulpe, candidatul Partidului Politic "Şansă". Opt pretendenţi aşteaptă răspunsul de la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău privind înregistrarea lor la scrutinul din 5 noiembrie.
21:30
Încă două persoane şi-au depus dosarele pentru a fi înregistrate în calitate de candidaţi la funcţia de primar al municipiul Bălţi. Este vorba despre Alexandr Nesterovschi, de la Partidul "Renaștere", și Victoria Șapa, de la Partidul "Șansa", formaţiuni ce ar fi sateliţii fostului partid "Şor", scos în afara legii. Până acum, şase candidaţi au fost înregistraţi în cursa electorală la Bălţi.
21:00
În Republica Moldova a fost lansată o iniţiativă pilot - Universitatea pentru vârsta a treia. Astfel, timp de şapte luni, patruzeci de vârstnici îşi vor putea dezvolta abilităţile digitale şi să înveţe despre comunicarea între generaţii. Programul, o premieră pentru Republica Moldova, se va desfăşura în perioada octombrie 2023-aprilie 2024.
20:40
Peste nouăzeci de producători de vin din Republica Moldova și-au anunțat prezenta la cea de-a XXII-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului. Evenimentul cu sloganul "Vinul nostru cucerește lumea" va reuni şi producători din Ucraina. Ziua Naţională a Vinului este o sinteză a a succeselor înregistrate la nivel international, la un deceniu de la lansarea brandului de țară "Vinul Moldovei. O legendă vie".
20:30
Activistul civic Mihail Bagas, suspectat de complicitate la finanțarea ilegală a unor partide politice, rămâne în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au respins demersul avocaţilor săi, care au cerut o măsură mai blândă. Învinuitul a participat la proces prin teleconferinţă.
20:00
Lucrările de reabilitare a drumului naţional R-34, Hînceşti-Leova-Cahul- Giurgiuleşti, nu vor fi terminate nici în acest an. Proiectul a inceput în 2020, şi trebuia să fie gata în doi ani şi jumătate. Compania din Turcia a cerut de câteva ori amânarea termenului iar acum autorităţile vor să rezilieze contractul și să caute alt antreprenor.
19:50
Două treimi din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool iar acest viciu este responsabil de fiecare al patrulea deces înregistrat. În fiecare an, pe 2 octombrie, marcăm Ziua naţională fără alcool, iar manifestările au scopul de a informa populatia despre riscurile consumului de alcool.
19:30
Şi în acest weekend oamenii legii au fost cu ochii pe şoferii care au circulat pe drumurile naţionale. Doar în ultimele două zile, peste 2200 de conducători auto au încălcat regulamentul de circulaţie, mai puţini decât în perioadele anterioare. Şeful Inspectoratului de Poliţie, Viorel Cernăuţeanu, spune că înăsprirea legislaţiei rutiere dă primele roade, cum ar fi reducerea numărului de accidente. Rămâne să fie rezolvată o altă problemă - viteza excesivă din trafic.
19:10
Membrii Parlamentului European se întrunesc, de luni până la joi, în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg, prima din cele două programate în această lună, având pe agendă votarea unei rezoluții privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aprobarea unui ajutor de 455 de milioane de euro pentru Turcia, România și Italia în urma dezastrelor naturale, relatează CaleaEuropeană.ro.
19:00
În ultimele două zile, pompierii din Republica Moldova au stins 45 de incendii de vegetație. Flăcările au afectat peste cinci sute de hectare de teren, fără a fi înregistrate victime. Autorităţile urmează să estimeze prejudiciile aduse mediului.
18:50
O ceremonie în memoria regretatului Ion Druţă, a avut loc şi la Chişinău, în sala Teatrului ,,Mihai Eminescu", acolo unde, în 1965, scriitorul a avut un discurs memorabil privind revenirea la alfabetul latin.
18:30
Drapelele au coborât astăzi în bernă. Este zi de doliu naţional în Republica Moldova în memoria marelui scriitor Ion Druţă. Regretatul om de cultură a fost înmormântat aşa cum și-a dorit - pe câmpia Sorocii, într-o poieniţă mică de lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței.
18:00
Noaptea, în marile orașe, se deschide o altă dimensiune a frumuseții. Luminile strălucitoare, arhitectura iluminată și atmosfera vibrantă oferă adevărate spectacole nocturne. În continuare, vom călători virtual prin cele mai luminoase și frumoase orașe, descoperind magia lor nocturnă.
17:50
Rata şomajului în zona euro a coborât cu 0,1 puncte procentuale în luna august comparativ cu luna iulie, până la un minim istoric de 6,4% din populaţia activă, o dovadă că situaţia de pe piaţa muncii nu este afectată încă de înrăutăţirea condiţiilor economice, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat, informează AFP.
17:30
Fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel Prigojin, în vârstă de 25 de ani, a făcut demersuri pentru a prelua conducerea Grupului Wagner. El negociază cu Garda Națională a Rusiei pentru ca mercenarii să lupte din nou pe frontul din Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de Sky News.
17:20
Nonviolența nu înseamnă doar absența violenței, ci, mai degrabă, presupune o schimbare socială, prin rezolvarea pașnică a conflictelor. Cu rădăcini adânci în gândirea liderilor influenți din istorie, această abordare curajoasă continuă să inspire oamenii din întreaga lume. Anual, pe 2 octombrie, este marcată Ziua Nonviolenței. Mai multe detalii la acest subiect aflăm din următorul material.
17:00
Iurie Topală, fostul șef al Căilor Ferate, poate părăsi teritoriul Republicii Moldova in urma deciziei judecătorilor. Avocatii lui Toăală au solicitat permisiune de părăsire temporară a ţării, invocând probleme de sănătate.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.