Combinația dintre majorarea exporturilor și creșterea prețurilor a sporit veniturile Kremlinului din taxele aplicate la exportul petrolului

Moldova1, 19 septembrie 2023 18:20

Moscova trimite cantități enorme de țiței pe piață, chiar dacă a anunțat că-și va prelungi decizia voluntară de a reduce exporturile de petrol până la sfârșitul anului, alături de partenerul din OPEC+, Arabia Saudită. Potrivit datelor analizate de Bloomberg, citat de Digi24.ro, fluxurile de țiței rusesc exportate pe mare sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
22:20
După distanțarea Armeniei de Moscova, Kremlinul mai pierde unul dintre vechii săi aliați. Kazahstanul se va alătura regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de către președintele Kasîm-Jomart Tokaev la o conferință de presă în urma negocierilor cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.
22:10
Sancțiunile electorale contra partidului anticonstituțional Șor au fost suspendate. Curtea Constituțională a anunțat că până la decizia finală, restricțiile introduse în Codul Electoral nu se vor aplica.
22:10
Maia Sandu este lider la intenția de vot, potrivit celui mai recent sondaj realizat de IMAS. Trei partide ar trece peste pragul electoral în eventualitatea unor alegeri parlamentare. Iar opțiunea pro-europeană este îmbrățișată de majoritatea moldovenilor. Sondajul IMAS este autorizat de Comisia Electorală Centrală.
Acum 4 ore
22:00
Oligarhul Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene. Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată. Cauza a fost înregistrată pe 9 august, însă a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 25 septembrie 2023.
22:00
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată. El a discutat cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre consolidarea apărării aeriene a țării. În cadrul conferinței de presă comune, Stoltenberg a mai spus că armata ucraineană "câștigă treptat teren" în contraofensiva sa împotriva forțelor armatei ruse. Oficialul s-a referit și la atacurile de la granița cu România, spunând că nu sunt dovezi că au fost atacuri deliberate.
21:50
Autoritățile vor să modernizeze Portul de stat Giurgiulești. În acest sens, ministrul Andrei Spînu, a prezentat un proiect de dezvoltare al obiectului de infrastructură. Acesta presupune atragerea unui partener privat pentru modernizarea sectorului naval, care va aduce beneficii nu doar pentru agricultorii și cetățenii din Republica Moldova, dar și pentru toată regiunea.
21:50
Consiliul Uniunii Europene a aprobat eliminarea taxelor de roaming pentru Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat pe rețelele de socializare europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a menționat că cel mai probabil, modificările vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acesta a mai precizat că decizia a fost susținută de toți europarlamentarii români.
21:30
Ion Ceban a depus dosarul la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău pentru a fi înscris în cursa electorală. Ceban va candida din partea partidului „Mișcarea Alternativa Națională", pe care l-a lansat în august 2022.
Acum 6 ore
20:00
Spaimă pentru mai mulți elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade" din municipiul Chișinău, după ce la parter, în mijlocul holului, o bucată din tavan s-a prăbușit. Potrivit responsabililor instituției, elevii erau în sălile de clasă și nu au avut de suferit. La fel, aceștia menționează că rezultatul expertizei tavanului, va decide următoarele acțiuni.
19:40
După ce s-a ajuns la un compromis, profesorii de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Ialoveni, s-au întors la catedră. Aceștia au renunțat la grevă ajungând la o înțelegere cu Direcția raională de educație și ministerul de resort ca singura clasă de-a zecea, cu 21 de elevi, să fie deschisă totuși în localitate, iar finanțarea să fie asigurată de Consiliul raional Ialoveni.
18:40
În Testamentul său, scriitorul Ion Druță, care a încetat din viață astăzi la Moscova, la vârsta de 95 de ani, a cerut să fie înmormântat la Soroca, lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței. Actul juridic, redactat în limba rusă pe două file A4, a fost publicat astăzi de directorul Editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, pe site-ul cartier.md. Alăturat, e dată traducerea în limba română, făcută de Vsevolod Ciornei.Reproducem, în facsimil, Testamentul lăsat de scriitorul Ion Druță.
Acum 8 ore
17:00
„M-am preocupat de ceea ce este consistent și valoros în creația lui Ion Druță. Piesele dumisale au ținut scena și teatrele nu numai din Republica Moldova, pe atunci sovietică socialistă, dar din întreg spațiul Uniunii Sovietice. De-ar fi să însumăm într-un simbol mai cuprinzător tot traseul zbaterilor noastre ființiale, primul gând ar fi tot la Ion Druță. Românii Basarabiei moldave nu au să-l uite niciodată!”.
16:30
Noul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a depus astăzi jurământul de învestire, în prezenta președintei Maia Sandu.
16:30
Președintele Maia Sandu a exprimat condoleanțe familiei lui Ion Druță, condoleanțe cititorilor și tuturor celor care l-au cunoscut.
Acum 12 ore
15:50
Postul public de televiziune Moldova 1 vine cu o nouă emisiune despre istoria, identitatea, cultura și tradițiile găgăuzilor. Ecaterina Jecova, autoarea și gazda emisiunii, va avea ca protagoniști oameni de diferite vârste, meserii și domenii de activitate. Emisiunea va fi în limba găgăuză și poate fi urmărită duminica aceasta începând cu orele 17:00.
15:40
Decizie suprinzătoare din partea conducerii clubului Olympique Marseille. Italianul Gennaro Gattuso a fost anunțat oficial ca noul antrenor al formației de pe Coasta de Azur, după ce Christoph Galtier a refuzat să preia banca tehnică în plin sezon. Tehnicianul de 45 de ani a semnat un contract valabil până al finalul acestui sezon și a efectuat deja primele ședințe de pregătire.
15:20
Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a decedat remarcabilul scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani. Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928, în comuna Horodiște, județul Soroca, azi raionul Dondușeni, și a decedat la 28 septembrie 2023 la Moscova.
15:00
Specialiștii Bombteh ai poliției naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi. Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță apa din lacul Hîrbovăț a fost evacuată, informează Ministerul de Interne.
14:50
Profesorii de la Văsieni, Ialoveni, au obținut o clasă de a zecea în liceul din localitate și renunță la grevă. Ei au ajuns la o înțelegere cu Direcția raională de educație, care va solicita ministerului să accepte clasa a zecea din Văsieni în rețeaua școlară, cu 21 de elevi.
13:20
Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat despre un proiect-pilot privind formarea profesorilor. Astfel, dacă până acum cadrele didactice mergeau în centre specializate pentru instruiri, în cadrul acestui program formatorii se vor deplasa în instituțiile de educație. În total vor fi selectate 50 de școli iar cursurile de formare vor avea loc până la sfârșitul acestui an.
13:10
FC Girona a devenit pentru prima oară în istoria sa lider în prima divizie a campionatului spaniol, peste Real Madrid și FC Barcelona. Micuța echipă din Catalonia are parte de un început de campionat fără eșec. Echipa antrenată de Michel Sanchez a câștigat tot în afară de meciul de debut în fața grupării Real Sociedad.
12:50
Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a decedat remarcabilul scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani.
12:50
Dramatism în primul meci al echipei naționale de fotbal „sub 17 ani" a Republicii Moldova la mini-turneul preliminar al Campionatului European. Discipolii lui Igor Negrescu au cedat în fața reprezentativei similare a Suediei cu 2-3 în partida disputată pe terenul 2 al Complexului sportiv Zimbru din Chișinău.
12:30
Cu siguranță, fiecare dintre noi am avut tendința de pune o întrebare stupidă sau am pus o întrebare care, într-o anumită situație a ajuns să sune stupid. La acel moment am fost destul de rușinați și de stânjeniți de întrebarea pe care am pus-o, scopul nostru fiind unul decent și simplu. Ce întrebări ar trebui să evităm într-o conversație, ne spune Ariana Trofim, expert în protocol și etichetă.
12:20
Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a murit marele scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani.
12:10
Republica separatistă Nagorno-Karabah nu va mai exista. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele enclavei. Astfel, din 1 ianuarie 2024, toate instituțiile de stat și organizațiile departamentale vor fi dizolvate, iar Republica Arțah, cum o numesc localnicii, va înceta să mai existe, se arată în decretul președintelui Samvel Șahramanian. Locuitorilor din Nagorno-Karabah li s-a ordonat să se familiarizeze cu condițiile de reintegrare din Azerbaidjan, pentru a decide dacă vor rămâne în regiune.
12:00
Ministerul Finanțelor are un nou șef. Candidatura directorului Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, înaintată de premierul Dorin Recean a fost acceptată de președinta Maia Sandu, care a semnat decretul prezidențial de numire a acestuia în funcție.
12:00
Comisia Unificată de Control se întrunește la Tighina unde vor discuta despre fragmentele de rachetă care ar fi fost găsite în apropiere de localitatea Chițcani din raionul Căușeni, controlată de regimul separatist. Specialiștii urmează să fie stabilită cui aparține racheta și care a fost traiectoria de zbor. Ieri, într-un lac din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, de asemenea, ar fi fost găsite fragmente de rachetă. La fața locului s-au deplasat polițiștii și geniștii. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că originea acestor fragmente rămâne, deocamdată, necunoscută.
12:00
Republica separatistă Nagorno-Karabah nu va mai exista. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele enclavei. Astfel, din 1 ianuarie 2024, toate instituțiile de stat și organizațiile departamentale vor fi dizolvate, iar Republica Arțah, cum o numesc localnicii, va înceta să mai existe, se arată în decretul președintelui Samvel Șahramanian. Locuitorilor din Nagorno-Karabah li s-a ordonat să se familiarizeze cu condițiile de reintegrare din Azerbaidjan, pentru a decide dacă vor rămâne în regiune.
11:50
Captură de marijuana de 2,5 milioane de lei. Oamenii legii au reținut patru persoane cu vârste între 35 și 45 de ani din capitală și din sudul țării.
11:40
Ambrozia este una dintre cele mai agresive plante din punct de vedere al potențialului alergen. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30 mii de semințe. Despre tratamentul ambroziei și ce putem face ca să ameliorăm simptomele provocate de această plantă discutăm cu alergologul Victoria Brocovschi.
11:40
Ministerul Finanțelor are un nou șef. Candidatura directorului Serviciului Fiscat de Stat, Petru Rotaru, înaintată de premierul Dorin Recean a fost acceptată de președinta Maia Sandu, care a semnat decretul prezidențial de numire a acestuia în funcție.
11:30
Primii 10 candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost înregistrați, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală.
11:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu noul secretar britanic al apărării, Grant Shapps, care se află în vizită la Kiev, informează RBC, citată de Rador.
Acum 24 ore
11:00
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întâlnire la Dublin cu un grup de moldoveni stabiliți în Irlanda. Șeful legislativului le-a vorbit despre prioritățile pentru acest sfârșit de an și că Parlamentul, împreună cu Guvernul și Președinția muncesc ca, într-o bună zi, Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene, ca satele și orașele noastre să arate ca în Uniunea Europeană.
10:50
Primii 10 candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost înregistrați de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
09:30
Cel puțin un civil a murit și un altul a fost rănit, miercuri seară, în urma unor atacuri lansate de ruși asupra orașului Herson și a altor zone din regiunea omonimă. Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, un bărbat de 41 de ani a murit în propria locuință, iar un tânăr de 27 de ani a fost rănit.
09:20
Cetățenii cu drept de vot pot solicita informații despre organizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie, apelând Centrul de Apel, cu numărul unic de telefon (+373) 22 880101. Centrul va funcționa până pe 21 noiembrie 2023.
08:50
Portugalia va continua să susțină Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Subiectul a fost discutat de deputatele Angela Munteanu-Pojoga și Iulia Dascălu cu parlamentari portughezi.
Ieri
22:00
Procurorul general Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal, a fost demis prin decret prezidențial. Decizia președintei Maia Sandu vine în ajunul unui raport al Comisiei Europene privind negocierea aderării la Uniunea Europeană, după ce instanțele judecătorești au tergiversat verdictul în acest caz.
20:00
Mercenarii Wagner s-au întors pe frontul din Ucraina. Potrivit șefului serviciului de presă al Grupării de Est a Forțelor Armate ale Ucrainei, Ilia Evlaș, apariția acestora ar avea loc din cauza lipsei de soldați din armata rusă. Totuși, întoarcerea grupului militar nu este o amenințare la adresa Kievului, deoarece liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, a decedat, adaugă Evlaș.
19:10
Studenți, medici rezidenți și personal medical cu studii medii din Republica Moldova au beneficiat de noi echipamente didactice moderne care vor ajuta la dezvoltarea și testarea abilităților practice în cazuri de urgențe ginecologice și obstetricale, dar și la furnizarea serviciilor de planificare familială și screening cervical. Astfel, noile echipamente vor ajunge în șapte instituții de învățământ din țară.
18:50
Termenul de depunere a dosarelor la concursul pentru selectarea candidaților propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova” a fost extins. Astfel, persoanele interesate pot depune dosarele până la data de 9 octombrie 2023, ora 17:00.
18:30
Peste 47 de mii de etnici armeni au părăsit Nagorno-Karabah și s-au refugiat în Armenia. Premierul armean, Nikol Pașinian, a declarat că țara sa este pregătită să-i primească. Astfel, drumul care leagă enclava de republică este arhiplin. Mulți au dormit în mașini sau au căutat lemne de foc pentru a se încălzi pe marginea drumului. Aceștia părăsesc regiunea de frica eventualelor represalii, deși oficialii de la Baku afirmă că drepturile lor vor fi respectate.
18:00
Prim-ministrul Dorin Recean a propus președintei Maia Sandu numirea lui Petru Rotaru în funcția de ministru al Finanțelor.
17:40
Veriga slabă în ceea ce privește protecția drepturilor omului în Republica Moldova rămâne regiunea transnistreană, acolo unde au loc încălcări sistematice, iar accesul la fața locului este îngrădit de autoritățile neconstituționale. Una peste alta, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, s-au intensificat tentativele de destabilizare, propagandă și atacurile cibernetice.
17:30
Activitatea punctului de trecere a frontierei moldo-române de la Leușeni va fi suspendată pe 28 septembrie între orele 11.00 și 13.00, din cauza lucrărilor de înlocuire a cablurilor subterane de pe teritoriul postului vamal.
16:20
Surprize în lotul echipei naționale de fotbal a Republicii Moldova pentru meciurile de luna viitoare. Selecționerul Sergiu Cleșcenco a anunțat lista de 23 de jucători convocați pentru cantonamentul de pregătire din perioada 8-10 octombrie și, ulterior, meciul amical cu Suedia, dar și partida cu Polonia din preliminariile Euro 2024.
16:20
Combaterea maltratării este o problemă nerezolvată în Republica Moldova. Sunt constatările Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei care au efectuat mai multe verificări în țara noastră. Subiectul a fost discutat cu directorul de Program al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Daniel Goinic, în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
16:00
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul anului, cerând ca speranțele acestor țări candidate să nu fie dezamăgite, transmite Agerpres.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.