150 de instituții din învățământul general vor avea grupuri sanitare noi până la finele anului 2024

Radio Moldova, 19 septembrie 2023 16:40

Până la sfârșitul acestui an, în 32 de instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi create sau renovate grupurile sanitare, astfel încât fiecare copil să aibă acces la servicii de apă și sanitație și igienă de calitate, a anunțat astăzi Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit acestuia, costurile în sumă de aproximativ 30 de milioane de lei sunt acoperite din bugetul de stat și din resursele oferite de UNICEF.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
21:50
România vrea să cumpere Portul Internațional Liber Giurgiulești, a declarat premierul român, Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu la Digi24.
21:50
Curtea Constituțională a dispus în această seară suspendarea prevederilor din Codul Electoral care le interzice membrilor și aleșilor din partea partidelor declarate neconstituționale să candideze la alegeri. Curtea precizează că a suspendat prevederile respective în urma examinării unei sesizări depuse de deputați ai fostului Partid Șor.
21:40
România vrea să cumpere Portul Internațional Liber Giurgiulești, a declarat premierul român, Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu la Digi24.
20:50
Încă 20 de observatori internaționali vor monitoriza alegerile locale din 5 noiembrie curent. Aceștia au fost acreditați în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Electorale Centrale (CEC).
20:30
Actualul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a depus astăzi actele pentru înregistrarea sa în calitate de candidat pentru un nou mandat.
20:00
Republica Moldova este o destinație a oportunităților, iar Guvernul este un partener de încredere pentru cei care decid să-și deschidă o afacere la noi în țară, a declarat premierul Dorin Recean la deschiderea Forumului de afaceri româno-german, organizat la Berlin.
Acum 6 ore
19:10
Republica Moldova, datorită partenerilor euroatlantici, reușește să-și sporească reziliența în domeniul energetic, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un mesaj video la Forumul Euro-Atlantic de Reziliență, desfășurat astăzi la București.
19:00
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat într-un mesaj că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.
Acum 8 ore
17:00
Portul de Stat Giurgiulești trebuie să devină unul modern, competitiv și să impulsioneze economia din Republica Moldova și din regiune, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la prezentarea Proiectului de Dezvoltare a Portului de Stat Giurgiulești, care face parte din prioritățile Planului de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+.
17:00
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat, joi, într-o transmisie video pe Facebook, că a fost aprobată în Consiliul Uniunii Europene (Justiție și Afaceri Interne) eliminarea taxelor de roaming pentru Republica Moldova, transmite g4media.ro.
16:30
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev, a declarat acolo că trupele ucrainene „câștigă teren puțin câte puțin” în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea țării sale la NATO este doar o chestiune de timp, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.
16:20
Subiectele de actualitate privind situația în Zona de Securitate au fost abordate în cadrul ședinței de astăzi, 28 septembrie, a Comisiei Unificate de Control, desfășurată în orașul Bender.
Acum 12 ore
15:50
Noul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a depus astăzi jurământul de învestire, în prezenta președintei Maia Sandu.
15:20
Președintele Maia Sandu a exprimat condoleanțe familiei lui Ion Druță, condoleanțe cititorilor și tuturor celor care l-au cunoscut.
15:00
Mâine, 29 septembrie, începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale, pentru circumscripțiile de nivelul întâi (primari ai satelor, comunelor, orașelor și municipiilor, consilieri în consiliile sătești, comunale, orășenești și municipale), anunță Comisia Electorală Centrală.
14:40
Specialiștii Bombteh ai poliției naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi.Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță apa din lacul Hîrbovăț a fost evacuată, informează Ministerul de Interne.
14:30
Costurile pentru clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, care nu a fost inclusă în rețeaua școlară pentru anul de studii 2023-2024, vor fi acoperite de către Consiliul Raional, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
14:00
Reprezentanții MAI spun că există suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite. Acest aspect este discutat în prezent și la Tighina, unde are loc ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control.
13:50
Un grup de părinți care și-au pierdut copiii în accidente rutiere, dar și persoanele care au suferit din cauza accidentelor, vor organiza pe 1 octombrie un marș de sensibilizare a cetățenilor și autorităților. Duminică, ei se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale pentru a cere acțiuni mai dure împotriva șoferilor iresponsabili, care urcă băuți sau drogați la volan.
13:30
Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), oligarhul Vlad Plahotniuc a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene, cerând anularea deciziei din 30 mai, luată de instituția europeană, prin care i-au fost impuse măsuri restrictive având în vedere acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. Solicitarea a fost înregistrată la data de 9 august, dar a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 25 septembrie.
12:40
Un profesor începător din Republica Moldova primește un salariu net în sumă de 6700 de lei, iar un cadru didactic cu experiență beneficiază de aproximativ 9500 de lei, a declarat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
12:40
În timp ce Ucraina depune eforturi pentru a obține rachete cu rază lungă de acțiune, unii aliați occidentali ai Kievului continuă să se împotrivească din cauza temerilor de a intra în conflict direct cu Rusia. Este una dintre cele mai importante teme abordate azi în presa internațională. Nu este ignorată nici situația de pe front, unde armata Ucrainei încearcă să străpungă apărarea rusă din sudul țării, în timp ce rușii își mobilizează forțele în regiunile de est.
12:30
Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a murit scriitorul Ion Druță, la vârsta de 95 de ani.
12:10
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, se află într-o vizită de lucru de două zile la Bruxelles, unde va informa despre nivelul de realizare a reformei justiției și a măsurilor care revin sectorului justiției din cele nouă condiții din Opinia Comisiei Europene, în contextul Raportului de extindere a Comisiei din toamna acestui an. Oficiala de la Chișinău are planificate mai multe întrevederi și discuții cu oficiali ai instituțiilor europene.
11:50
Țările din Uniunea Europeană au reușit să-și mărească rezervele de gaze naturale, ceea ce face ca prețurile la energie să fie mai mici. De asemenea, a reușit să-și diversifice sursele de aprovizionare cu combustibili, devenind tot mai independente față de gazul rusesc, se menționează într-un studiu analitic realizat de Reuters, notează Digi24.
11:30
Cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără vize, începând cu 1 decembrie 2025. Anunțul a fost făcut la Digi24 de Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru.
11:20
Marijuana, crescută la Chișinău, Comrat, Basarabeasca, Leova și evaluată pe piața neagră la circa 2.500.000 lei, a fost ridicată de ofițerii antidrog ai Poliției de Frontieră, de comun cu procurorii.
Acum 24 ore
10:50
Primii 10 candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost înregistrați, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală.
10:50
Președintele autoproclamatei Republici Nagorno-Karabah, Samvel Shahramanian, a semnat un decret privind dizolvarea tuturor instituțiilor statului de la 1 ianuarie 2024, au transmis joi autoritățile armene din Karabah, citate de Reuters.
10:50
Ministerul Educației anunță lansarea proiectului-pilot „Investim în profesori”, prin care se urmărește îmbunătățirea competențelor și cunoștințelor cadrelor didactice. În cadrul acestui proiect, care se va desfășura până la sfârșitul anului, vor fi selectate 50 de instituții, iar în fiecare instituție vor fi instruiți în jur de 50 de cadre didactice, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.
10:30
Taxa de monitorizare a Aeroportului Internațional Chișinău va fi exclusă începând de anul viitor, spune Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu la RliveTV. Potrivit oficialului, autoritățile caută investiții de cel puțin 200 de milioane de euro pentru modernizarea aerogării, însă nu intenționează reconcesionarea acestui obiectiv.
10:30
Președintele Maia Sandu a semnat, joi, 28 septembrie, decretul de numire a lui Petru Rotaru în funcția de ministru al Finanțelor. Rotaru urmează să-și depună jurământul, astăzi, la 15:00, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
10:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu noul secretar britanic al apărării, Grant Shapps, care se află în vizită la Kiev, informează RBC, citată de Rador.
09:40
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întâlnire la Dublin cu un grup de moldoveni stabiliți în Irlanda. Șeful legislativului le-a vorbit despre prioritățile pentru acest sfârșit de an și că Parlamentul, împreună cu Guvernul și Președinția muncesc ca, într-o bună zi, Republica Moldova să devină țară membră a Uniunii Europene, ca satele și orașele noastre să arate ca în Uniunea Europeană.
09:30
Primii 10 candidați pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale generale din 5 noiembrie au fost înregistrați de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
09:20
Cel puțin un civil a murit și un altul a fost rănit, miercuri seară, în urma unor atacuri lansate de ruși asupra orașului Herson și a altor zone din regiunea omonimă. Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, un bărbat de 41 de ani a murit în propria locuință, iar un tânăr de 27 de ani a fost rănit.
09:10
O explozie puternică s-a produs în apropierea aeroportului din Tașkent, Uzbekistan, în noaptea de miercuri spre joi, scrie news.ro.
09:00
Cetățenii cu drept de vot pot solicita informații despre organizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie, apelând Centrul de Apel, cu numărul unic de telefon (+373) 22 880101. Centrul va funcționa până pe 21 noiembrie 2023.
08:50
Portugalia va continua să susțină Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Subiectul a fost discutat de deputatele Angela Munteanu-Pojoga și Iulia Dascălu cu parlamentari portughezi.
06:40
Numirea noului procuror general, după demiterea lui Alexandr Stoianoglo și alegerile locale din noiembrie domină, în continuare, subiectele presei naționale, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
06:10
O recentă publicație în revista științifică Gut (tr. eng. - Intestinul) susține că Smart Capsulele ar putea fi viitorul sănătății intestinale. Care ar fi utilitatea acestor dispozitive și cum funcționează ele vă spune Pavel Cepraga în cele ce urmează.
Ieri
21:10
Alți doi pretendenți la funcția de primar al municipiului Chișinău au depus astăzi dosarele pentru înregistrarea în cursa electorală. Este vorba de candidatul Partidului Național Liberal, Roman Mihăieș și reprezentantul partidului „Renaștere”, Vasile Bolea. Într-un live pe pagina sa de Facebook, Vasile Bolea a menționat că în curând va începe lupta pentru funcția de primar. La rândul său, Roman Mihăieș a precizat că au existat discuții contradictorii, dar a fost convins să candideze.
20:40
Un set de echipamente educaționale sub formă de manechine medicale vor fi donate instituțiilor de învățământ de specialitate din întreaga țară. Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea abilităților în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Echipamentele, în valoare de peste 440 de mii de lei, au fost achiziționate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
19:10
Au fost găsite alte două elemente ale rachetei S- 300, căzute recent în Republica Moldova. Aceste fragmente au fost depistate aseară pe un câmp din apropierea satului Chițcani, teritoriu controlat de regimul separatist. Presa din stânga Nistrului scrie că elemente ale rachetei au fost găsite pe malul unui iaz din satul Fîrlădeni, raionul Căușeni. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.
18:50
Termenul de depunere a dosarelor la concursul pentru selectarea candidaților propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova” a fost extins. Astfel, persoanele interesate pot depune dosarele până la data de 9 octombrie 2023, ora 17:00.
18:40
Republica Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, a declarat Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu pentru European Newsroom. Totodată, oficiala a cerut ca speranțele acestor două țări candidate la aderare să nu fie dezamăgite.
18:00
Prim-ministrul Dorin Recean a propus președintei Maia Sandu numirea lui Petru Rotaru în funcția de ministru al Finanțelor.
17:30
Activitatea punctului de trecere a frontierei moldo-române de la Leușeni va fi suspendată pe 28 septembrie între orele 11.00 și 13.00, din cauza lucrărilor de înlocuire a cablurilor subterane de pe teritoriul postului vamal.
16:10
Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial va avea un buget de aproximativ 450 de milioane de lei în anul 2024, iar în 2025 suma va fi majorată, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică. Potrivit acestora, fondul va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă, instituție care va fi creată în timpul apropiat după reorganizarea Agenției.
15:50
Germania a reintrodus miercuri, 27 septembrie, controale la frontierele sale cu Polonia și Cehia, în urma afluxului de imigranți care au putut să cumpere vize poloneze.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.