Începe înregistrarea candidaților pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie

Jurnal TV, 19 septembrie 2023 15:50

Astăzi începe înregistrarea candidaților pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Comisia Electorală Centrală precizează că pot depune dosarele candidații pentru circumscripțiile de nivelul doi - primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, și pentru funcția de consilier municipal sau raional. Campania electorală propriu-zisă începe pe 6 octombrie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 24 ore
20:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Prezentat de Sofia Obadă
20:10
„Universitatea pentru vârsta a treia” are noi studenți. 40 de persoane, care au obținut acest statut, afirmă că niciodată nu e târziu să pui mâna pe carte. 33 de oameni în etate din Republica Moldova și șapte din Ucraina speră că vor face față tuturor provocărilor. Aceștia au de trecut cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”, predate în limbile română și rusă.
20:10
Mirii, a căror nuntă s-a încheiat cu o tragedie după ce un incendiu a ucis peste 100 dintre invitații lor și au rănit alți peste 150, au declarat pentru Sky News că nu mai pot trăi în comunitatea lor. Revan, de 27 de ani, și mireasa, Haneen, de 18, spun că simt morți pe interior, chiar dacă au supraviețuit incendiului, care a început într-o sală de nunți plină din orașul Qaraqosh, din nordul Irakului. Mirele a spus că a pierdut 15 membri ai familiei sale, adăugând că mireasa sa nu poate vorbi după pierderea a zece dintre rudele ei, inclusiv mama și fratele.
20:00
În Republica Moldova e zi de doliu, în memoria lui Ion Druță, care a fost înmormântat astăzi la Soroca. Până a fi dus la locul de veci, conform testamentului, sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a fost depus la Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău. ”Ion Druță a fost o personalitate complexă, un scriitor cu caracter și principii”, afirmă cei care i-au citit opera.
20:00
Pentru prima dată, toți miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene s-au adunat în cadrul unei reuniuni la Kiev, depășind granițele geografice ale blocului. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a salutat discuțiile de la masa rotundă drept un semnal important de sprijin european. Iar șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a punctat că evenimentul este unul istoric și că este vorba despre o demonstraţie de susținere pentru Ucraina, scrie AFP. Oficialii europeni au depus flori la Zidul Comemorării din Kiev.
19:50
Deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi, membru al Partidului ”Renaștere”, intră în cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Nesterovschi aspiră la funcție deși se află în izolator, fiind vizat în dosarul finanțării ilegale a partidelor.
19:50
Încă un candidat s-a înregistrat pentru funcția de primar al Chișinăului. Este vorba despre Cristina Vulpe, candidatul Partidului Șansă. În următoarele șapte zile, dosarul acesteia va fi examinat de Consiliul electoral de circumscripție.
19:50
Activistul civic Mihail Bagas, vizat într-un dosar de spălare de bani și pregătirea finanțării ilegale a partidului din partea unui grup criminal organizat, rămâne în arest preventiv. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, după ce avocatul lui Bagas a cerut eliberarea lui.
18:00
Prezentat de Călin Jucovschi
17:50
„Vinul nostru cucerește lumea”! Acesta este sloganul celei mai de amploare manifestații a vinificatorilor, care își vor aduce, pe 7 și 8 octombrie, în centrul Chișinăului, marfa lor de calitate. La ediția curentă a Zilei naționale a vinului este așteptat un număr record de participanți - peste 90. Numărul vizitatorilor ar putea ajunge la 100 de mii, afirmă organizatorii evenimentului.
15:50
Sunt activi și se bucură de frumusețea anilor, pe care i-au trăit. Vorbim despre mai mulți vârstnici din raionul Edineț, care și-au găsit un loc de refugiu printre cei de seama lor. Au format și un club de interese. De Ziua internațională a persoanelor vârstnice, echipa noastră de filmare a mers la Clubul seniorilor din satul Viișoara.
15:50
Sunt cunoscuți câștigătorii premiului Nobel 2023 pentru Medicină, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică. Juriul a ales să îl acorde în comun biochimistului ungar Katalin Kariko și medicului american Drew Weissman, pentru munca lor asupra tehnologiei ARN mesager, care a dus la crearea rapidă a vaccinurilor împotriva Covid-19.
15:50
Prezentat de Vasile Luchianu
15:40
Veste bună pentru unii șoferi. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, benzina se va ieftini mâine, dar motorina va continua să se scumpească.
15:40
Luna octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar. Această maladie a lua viața a peste 470 de persoane, anul trecut, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit instituției, în perioada de referință 1.300 de persoane au fost diagnosticate primar cu cancer la sân.
15:40
Un șofer s-a ales cu dosar penal, pentru că a urcat beat la volan. Individul a rămas și fără mașină. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
15:40
În Chișinău activează o "școală" gratuită de matematică, pentru copiii pasionați de cifre. Ideea aparține profesorului Alex Leahu. Dascălul speră că gestul lui va fi o adevărată motivare pentru alții și va atrage atenția tinerilor specialiști. ”Oricând poți să încerci să faci lucrurile altfel”, spune Alex Leahu.
15:30
Au câte trei sau câte patru imobile, câte două mașini, salarii și venituri de sute de mii de lei. Asta găsim în declarațiile de avere și interese personale ale consilierilor municipiului Chișinău, ale căror mandate expiră în scurt timp. Noi am studiat documentele pentru anul trecut și le vom prezenta pe ale celor aleși, care trezesc un interes sporit. Astăzi vă arătăm ce averi au raportat consilierul PLDM, Ruslan Verbițchi și consilierul PSRM, Alexandru Bondarenco.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:30
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:30
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Prezentat de Vasile Luchianu
20:20
Prezentat de Sofia Obadă
20:10
Ședință de judecată cu scântei în dosarul lui Veaceslav Platon care este bănuit că ar fi încercat să corupă ofițeri ai Detașamentului „Pantera” în timp ce se afla în detenție. Schimbul de replici între procurorul de caz și apărătorii lui Platon a perturbat mersul ședinței. Completul de judecată l-a audiat pe ofițerul Pantera care a depus astăzi mărturii. Nemulțumit de șirul de întrebări din partea avocaților controversatului om de afaceri, procurorul a obiectat de mai multe ori. Apărătorii lui Platon au cerut instanței recuzarea procurorului Vitalie Codreanu.
20:10
Un funcționar al municipiului Chișinău a fost oprit de inspectorii de patrulare, în trafic, sub bănuiala că este beat la volan. Pentru a nu fi documentat, șoferul le-a prezentat ofițerilor un pașaport diplomatic. Potrivit surselor noastre confidențiale, este vorba despre adjunctul pretorului sectorului Botanica, Roman Macovenco. Reprezentanții Primăriei Chișinău și ai Preturii Botanica nu ne-au răspuns la apel pentru o reacție. Ministerul de Externe afirmă că pașaportul diplomatic prezentat de către funcționar a fost anulat.
20:10
Mai mulți copii și tineri vor putea să-și dezvolte abilitățile în cadrul Centrului ”Tony Hawks” din Chișinău. Vorbim despre minorii cu nevoi speciale, care se vor bucura de azi înainte de o sală adaptată pentru terapie ocupațională. Copiii vor putea citi într-o bibliotecă, vor învăța să înoate în bazin sau chiar să prepare la bucătărie. La inaugurare a venit Tony Hawks, scriitor și umorist britanic, autorul bestsellerului "Tenis cu moldoveni". Părinții copiilor spun că în astfel de centre viața devine mult mai interesantă.
20:10
Date alarmante vin din Elveția. Ghețarii din această țară au suferit a doua cea mai mare rată de topire în acest an, după pierderile record din 2022, reducându-și volumul total cu 10%, în ultimii doi ani. Datele au fost prezentate de organismul de monitorizare Glacier Monitoring Switzerland, scrie Reuters.
20:10
Prezentată de Iana Robu
20:10
Prezentat de Vasile Luchianu
15:40
Deputatul neafiliat Marina Tauber va încerca repetat să se înregistreze în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a suspendat, aseară, noua lege care le interzice membrilor unui partid declarat neconstituțional să candideze pentru funcții elective. Totuși, nu există o certitudine că Tauber va fi acceptată în cursa electorală, a precizat expertul politic al Comunității „WatchDog”, Andrei Curăraru.
15:40
Bugetul disponibil pentru compensații la facturi este mai mic în acest an și va ținti în primul rând familiile și gospodăriile cu venituri mici. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Totodată, oficialul a anunțat că vor fi introduse două categorii noi de vulnerabilitate energetică.
15:40
Numărul persoanelor care au peste 60 de ani crește constant. Dacă în anul 2000 erau înregistrate circa 500 de mii de persoane vârstnice, acum sunt peste 702 mii. Asta înseamnă aproximativ 24% din totalul populației, afirmă expertul economic Veceaslav Ioniță, care explică fenomenul prin natalitate scăzută.
15:40
Este copilul unei femei de statură normală și al unui bărbat diagnosticat cu nanism. A moștenit și ea această maladie, ce i-a împiedicat creșterea. Femeia are acum puțin peste un metru înălțime. A fost mereu arătată cu degetul... Din cauza sărăciei, a fost nevoită să cerșească în Rusia, unde era cât pe ce să fie violată. Revenită acasă, a fost bătută de proprii frați. Este povestea tristă a Lidiei Parașciuc din raionul Strășeni, o nouă eroină a proiectului ”Femeile vorbesc”.
15:40
Șoferii se vor bucura de prețuri mai mici la carburanți și în weekend. Se va ieftini însă mai mult benzina, decât motorina.
15:40
În caz de incendii, cutremure sau inundații, salvatorii și pompierii din Republica Moldova vor fi ajutați de colegii din occident, în baza Mecanismului european de Protecție Civilă. Un acord în acest sens au semnat astăzi ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
15:40
Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a reiterat sprijinul Franței pentru Ucraina în contraofensiva acesteia de eliberare a teritoriilor ocupate de armata rusă. Oficialul de la Paris a întreprins o vizită la Kiev, acolo unde a susținut o conferință de presă alături de omologul său ucrainean, Rustem Umerov. Lecornu a punctat că Franța va continua să furnizeze muniție, dar nu pentru toate tipurile de arme.
15:40
Peste 40 de femei deținute în Penitenciarul nr.13 vor avea acces la servicii medicale de calitate. Un nou cabinet ginecologic a fost inaugurat astăzi în incinta instituției cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Mai rămâne o problemă - lipsa cardelor medicale în sistemul penitenciar, a subliniat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
28 septembrie 2023
22:10
Kevin de Bruyne o poate părăsi pe Manchester City în următoarele perioade de mercato, după ce oficialii ”Cetățenilor” au sistat negocierile cu mijlocașul belgian în privința prelungirii angajamentului.
22:10
Prezentat de Felicia Jenunchi
22:00
Prezentat de Sofia Obadă
20:50
Prezentată de Sergiu Beznițchi
20:50
Prezentat de Călin Jucovschi
20:50
Prezentat de Vasile Luchianu
20:10
Un paznic al unui hotel din centrul Chișinăului afirmă că a suportat o comoție cerebrală, după ce a fost maltratat de către Vasile Costiuc, lider al Partidului „Democrația Acasă”. Incidentul a avut loc în august. Ofițerii de la Inspectoratul de poliție Centru ne-au declarat că nu pot să ne ofere detalii despre acest caz. Vasile Costiuc își recunoaște vina.
20:10
Petru Rotaru este oficial noul ministru al Finanțelor. Acesta a depus astăzi jurământul de învestire în funcție. Rotaru s-a angajat să-și îndeplinească îndatoririle cu respectarea legilor țării și a spus că are un plan bine structurat pe trei ani de zile.
20:10
Până în 2028, Portul de stat Giugiulești ar urma să fie funcțional la capacitate maximă. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, alături de alți oficiali, a prezentat astăzi un Plan de Dezvoltare a Portului. Prin intermediul proiectului, ar urma să fie identificate mai multe soluții pentru modernizarea sectorului naval și creșterea capacității de transbordare portuară. Astfel, exportatorii din Republica Moldova vor avea o alternativă pentru porturile ucrainene, care sunt afectate de atacurile aeriene rusești. Costul estimativ al proiectului este de 34 de milioane de dolari, fonduri pe care autoritățile vor să le atragă din partea investitorilor străini.
20:10
Mihail Poleanschi, de la Congresul Civic, și Victor Chironda, de la Platforma DA sunt alți doi candidați pentru funcția de primar al Chișinăului, înregistrați în cursă. A depus actele pentru înregistrare și actualul primar, Ion Ceban.
20:10
Republica separatistă autoproclamată Karabah a anunţat azi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale începând cu 1 ianuarie 2024, la o săptămână după o ofensivă a Azerbaijanului în teritoriu, după 30 de ani de conflict, scrie AFP. Premierul Armeniei vorbește despre epurarea etnică din enclavă. Între timp, armenii etnici din Karabah continuă să părăsească regiunea și vin în Armenia.
19:30
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a întreprins azi o vizită-surpriză la Kiev, acolo unde a spus că legăturile Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică nu au fost niciodată atât de strânse. La rândul său, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că este o chestiune de timp ca Ucraina să devină stat membru al NATO. Întâlnirea are loc în timp ce Ucraina caută mai mult sprijin occidental pentru contraofensiva de eliberare a pământurilor ocupate de armata rusă.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.