First ship carrying Ukrainian grain to defy the Russian naval blockade leaves Odessa

Moldova1, 19 septembrie 2023 12:40

The Resilient Africa ship left today loaded with 3,000 tons of wheat from the port of Chornomorsk, in the Ukrainian region of Odesa, thus becoming the first civilian ship to defy the military blockade declared by Russia in the Black Sea on July 20, EFE agency reports.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
17:40
Cel puțin un militar rus este dat dispărut după atacul ucrainean efectuat vineri cu rachete care au țintit cartierul general al Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, în orașul Sevastopol din Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării, în timp ce Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că a fost o „lovitură reușită”, relatează AFP și Agerpres.
Acum 30 minute
17:20
Scandal la Organizația Națiunilor Unite. Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat la ședința Consiliului de Securitate pe tema situației din Karabah. Erevanul acuză Bacu de crime împotriva umanității și spune că în Nagorno-Karabah are loc o „epurare etnică”. Pe de altă parte, autoritățile azere susțin că desfășoară o operațiune antiteroristă în regiune.
Acum o oră
17:00
Scandal la Organizația Națiunilor Unite. Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat la ședința Consiliului de Securitate pe tema situației din Karabah. Erevanul acuză Bacu de crime împotriva umanității și spune că în Nagorno-Karabah are loc o „epurare etnică”. Pe de altă parte, autoritățile azere susțin că desfășoară o operațiune antiteroristă în regiune. O serie de țări a condamnat acțiunile acestora, solicitând rezolvarea situației prin dialog. Potrivit ultimului bilanț publicat de separatiști, ofensiva azeră ar fi provocat moartea a cel puțin 200 de oameni și rănirea altor 400. Subiectul a fost abordat în cadrul știrilor de la ora 13.00 de către prezentatoarea Moldova 1, Leanca Lașco-Rață, cu expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru. Găsiți mai jos textul interviului.
16:50
Pe 7 octombrie va avea loc prima ediție a Forumului Național al Cadrelor Didactice, a anunțat vineri președinta Maia Sandu într-un mesaj video. Cei prezenți la eveniment vor discuta despre situația actuală din sistemul de învățământ din țara noastră. Maia Sandu a subliniat necesitatea creșterii prestigiului profesiei de pedagog pentru a le oferi elevilor educație de calitate.
Acum 2 ore
16:00
Fosta deputată, în prezent lidera Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, susține că a fost timp de câteva luni „agent sub acoperire” într-o operațiune SIS, iar misiunea ei principală a fost să facă front comun cu Ilan Șor. Mai mult, fosta parlamentară a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „s-a lăsat cumpărată de Șor” pentru a afla detalii despre partidele pe care le-a fondat politicianul și cum este ajutat de Kremlin în acest sens.
Acum 4 ore
15:10
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea Tiraspolului în raport cu jurnaliștii și cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege.
15:00
În plină toamnă, câmpurile sunt doldora de roade. În satul Șeptelici din raionul Soroca este în toi culesul prunelor. Fructe multe, gustoase și de calitate, antreprenorii, însă, nu reușesc sa le stângă la timp. Lipsa brațelor de muncă rămâne o problema majoră pentru producătorii agricoli. Un fermier din raionul Soroca a găsit soluția la Colegiul tehnic agricol din municipiu.
14:50
Noul membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, care nu a anunțat Comisia Pre-Vetting că este cercetat penal, anunță despre posibilitatea de a-și da demisia. Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat demisia lui Iulian Munteanu după scandalul de corupție în care acesta este implicat.
14:30
Scandal la Organizația Națiunilor Unite. Reprezentanții Armeniei și Azerbaidjanului s-au certat la ședința Consiliului de Securitate pe tema situației din Karabah. Erevanul acuză Bacu de crime împotriva umanității și spune că în Nagorno-Karabah are loc o „epurare etnică”. De cealaltă parte, autoritățile azere susțin că desfășoară o operațiune antiteroristă în regiune. O serie de țări au condamnat acțiunile acestora, solicitând rezolvarea situației prin dialog. Potrivit ultimului bilanț publicat de separatiști, ofensiva azeră ar fi provocat moartea a cel puțin 200 de oameni și a rănit alți 400. Informația nu este confirmată din surse independente. Între timp, la Erevan nu contenesc protestele, manifestanții cerând autorităților să ia măsuri dure pentru a apăra armenii din enclavă.Analizăm situația cu expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru.
14:20
Julian Nagelsmann este noul selecționer al echipei naționale a Germaniei. Anunțul oficial a fost făcut Federația Germană de Fotbal.
13:50
Două autocare și un TIR au fost implicate într-un grav accident în județul Teleorman, România. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, iar la fața locului s-au deplasat numeroase echipe operative. Potrivit ultimelor informații, 18 persoane au fost implicate în accident dintre care doi adulți și doi copii au fost răniți, unul dintre aceștia, un adolescent de 16 ani a fost preluat de un elicopter SMURD.
Acum 6 ore
13:30
A fi părinte este o meserie!? Cum pot fi evitate, dar și conștientizate anumite situații în relația dintre copii și părinți aflăm de la Zinaida Soroceanu - expertă în educație și comunicare relațională.
13:30
Zilele Filmului Românesc au început la Chișinău și, în premieră, în alte șapte orașe din Republica Moldova. La deschidere, sala Cineplex Loteanu a fost arhiplină. Zeci de iubitori de film din Republica Moldova au fost prezenți în seara de joi, 21 septembrie, la deschiderea oficială a celui mai iubit festival de film din Chișinău, Zilele Filmului Românesc (ZFR), ajuns la a IX-a ediție, și desfășurat în acest an, în premieră, și în alte șapte orașe din Republica Moldova.
13:30
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, solicită demisia noului membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Iulian Muntean, după scandalul de corupție în care acesta este implicat. Oficiala a salutat faptul că pe marginea cazului urmează să aibă loc audieri parlamentare, însă „pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, a mai spus ea.
13:20
Participările internaționale sunt un prilej de admirație pentru Instituția Publică Liceul Teoretic „Universul,”. Elevii cu drept de autor Buca Felicia, Griziuc Renata, Lungu Alexandra, Emilia Cojocaru au demonstrat ca succesul înseamnă muncă zilnică. Copii au premii și medalii de mare valoare, aur și diplome de excelență. De la Euroinvent au adus 9 medalii de aur în portofoliu, au participat pe 27 iulie 2023 la Wico-Correa unde de asemenea au luat aur. La fel 4 medalii de aur și diplome de excelență au obținut la ediția curentă a INVENTCOR - Deva, România.
13:10
Costurile de roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi reduse. Operatorii de telefonie au semnat vineri, 22 septembrie, anexa care stabilește plafoanele de preț pentru serviciile de roaming, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
13:10
În cadrul participării la cea de-a 78 sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni stabiliți la New York. Președinta le-a vorbit despre reformele ce au loc în Republica Moldova și i-a îndemnat să contribuie la dezvoltarea țării.
13:00
**La finalului partidei, experimentatul fotbalist al Sheriff-ului, brazilianul cu cetățenie moldovenească Luvannor Henrique a făcut declarații explozive. Brazilianul a rămas nemulțumit că a fost rezervă și a fost introdus în teren abia în minutul 88.
12:20
În capitala Armeniei, Erevan, au loc din nou proteste antiguvernamentale, pe fondul furiei față de victoria Azerbaidjanului de la începutul acestei săptămâni împotriva separatiștilor armeni din enclava Nagorno-Karabah. Pentru o a treia zi, grupurile de opoziție solicită demisia premierului, informează BBC.
Acum 8 ore
10:50
Pentru prima dată, Adunarea Generală Anuală 2023 a Rețelei Balcanice a agențiilor de administrare a bunurilor infracționale indisponibilizate (BAMIN) se întrunește sub președinția Republicii Moldova. Este o premieră când o țară din afara spațiului balcanic preia șefia acestei structuri internaționale.
10:10
Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public și a adus negocierile în impas, transmit responsabilii de la Biroul de Reintegrare. Interzicerea Elenei Covalenco în regiunea controlată de autoritățile separatiste este o acțiune regretabilă.„Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni.” - comunică Biroul Politici de Reintegrare.
10:00
Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public și a adus negocierile în impas, transmit responsabilii de la Biroul de Reintegrare. Interzicerea Elenei Covalenco în regiunea controlată de autoritățile separatiste este o acțiune regretabilă.„Practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate. În consecință, autoritățile constituționale vor aplica măsuri legitime de răspuns, capabile să descurajeze acest gen de acțiuni.” - comunică Biroul Politici de Reintegrare.
Acum 12 ore
09:30
Premierul canadian, Justin Trudeau, a confirmat că va avea o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei acestuia în Canada, în cursul zilei de vineri. Potrivit site-ului oficial al Guvernului Canadei, Trudeau și Zelenski vor discuta despre sprijinul militar, economic și umanitar oferit de autoritățile canadiene.
Acum 24 ore
01:30
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
01:20
Președinta Maia Sandu a avut la New York o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
01:10
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina, care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație. În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Republicii Moldova, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar.
00:50
Președinta Maia Sandu a avut la New York o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
21 septembrie 2023
22:10
Fotoreporterul Elena Covalenco a primit interdicție de intrare în regiunea transnistreană. Ea mergea la un meci care se desfășoară în această seară pe Stadionul Sheriff din Tiraspol. Pe documentul emis de așa-zisul Minister al Securității din stânga Nistrului se menționează că jurnalista este „cetățean străin”.
21:50
Schimbi de replici la ședința Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Ambasadorul Rusiei la ONU a fost nemulțumit că i s-a oferit cuvântul președintelui Volodimir Zelenski înainte de membrii Consiliului. Liderul de la Kiev a menționat că trebuie protejate victimele.
21:50
Campioana Republicii Moldova, Sheriff Tiraspol, a pierdut meciul cu AS Roma din prima etapă a fazei grupelor Ligii Europei! Campioana Republicii Moldova a fost învinsă pe teren propriu cu 1-2.
21:50
Toate drumurile duc la Paris! Luptătoarea Irina Rîngaci s-a calificat și ea pentru Jocurile Olimpice de vară de anul viitor.
21:40
Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a susținut un briefing de presă după încheierea ședinței parlamentare. Ea a explicat schema politică a lui Ilan Șor în care un rol important le revenea lui Alexandr Nesterovschi și Irinei Lozovan. Dragalin susține că procurorii au acumulat probe care demonstrează vinovăția celor doi: interceptări telefonice, documente, declarații făcute de martori dar și înregistrări video.
20:10
Procurorul general interimar Ion Munteanu a declarat pentru Moldova 1 că deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție îi acuză de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi.
19:00
Parlamentul a votat pentru retragerea imunității deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. Procurorul general interimar Ion Munteanu a anunțat la ședința plenară acuzațiile. Așadar, Irina Lozovan este cercetată pentru acceptarea cu bună știință a finanțării politice din partea grupului criminal condus de Ilan Șor, și pentru spălare de bani. Iar Alexandr Nesterovschi este acuzat de corupere pasivă, la fel ar fi acceptat sprijin financiar din partea grupului criminal Șor, și în același timp ar fi organizat schema ilegală de finanțare a partidului „Renaștere”.
18:50
Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi în vederea reținerii, arestării, perchiziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale. Proiectele de hotărâre care prevăd acest lucru au fost votate, după ce Parlamentul a recepționat cinci cereri de ridicare a imunității deputatului semnate de Procurorul general interimar, Ion Munteanu. Cei doi deputați au părăsit, în luna mai curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și au anunțat că aderă la Partidul Renaștere, afiliat lui Ilan Șor.
18:20
În această iarnă, Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale, iar tariful pentru consumatorii finali ar putea fi mai mic. Totuși, situația va depinde de mai mulți factori. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că necesitățile consumatorilor în acest an urmează a fi acoperite preponderent de Energocom, precum și de Gazprom. Cât despre rezultatul auditului privind datoria istorică față de concernul rus Gazprom, șeful de la Moldovagaz spune că nu îl recunoaște.
17:50
Aproximativ 20 de întreprinderi din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic dual, vor fi susținute financiar. Finanțarea va fi făcută în cadrul unui program de sprijin pentru antreprenori. Beneficiarii vor fi selectați în urma unui concurs. Reprezentanții companiilor spun că învățământul dual îi ajută să găsească noi forțe de muncă.
Ieri
17:10
Agitație mare la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Aici a avut loc vernisajul expoziției „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Evenimentul mult așteptat, organizat cu sprijinul organizatorului de expoziții, ART Safari București, este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României.
15:30
Antreprenorii vor putea ataca în instanță deciziile de control, iar inspectorii care vor comite abuzuri în privința acestora vor fi pedepsiți. Sunt câteva dintre prevederile unui proiect de lege, propus de ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba. Demnitarul susține că aceste modificări sunt menite să creeze un mediu, în care afacerile se pot dezvolta, progresa și inova.
15:00
Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectele de lege care prevăd denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Prevederile în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova, a declarat de la tribuna Parlamentului ministrul Energiei, Victor Parlicov.
15:00
Noi atacuri cu drone au avut loc aseară și azi dimineață în Ucraina. Au fost lansate atacuri și cu rachete de croazieră, iar în consecință au fost distruse câteva cartiere rezidențiale. Mai multe persoane au avut de suferit. Totodată, Ucraina a lansat un atac masiv cu drone asupra postului de comandă al Flotei ruse din Mărea Neagră de lângă Sevastopol.
14:50
Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectele de lege care prevăd denunțarea a trei acorduri încheiate cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Prevederile în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova, a declarat de la tribuna Parlamentului ministrul Energiei, Victor Parlicov.
14:30
Grație rezultatelor bune din ultimul timp, echipa națională de fotbal a Republicii Moldova continuă să urce în clasamentul neoficial al FIFA. Echipa ghidată de selecționerul Sergiu Cleșcenco a ajuns pe locul 159 în ierarhia FIFA, fiind acum cu 5 trepte mai sus decât în luna iulie.
14:10
De mică, era încadrată în diferite activități - pictură, muzică, dansuri și teatru. În anii de liceu, se ocupa de dezvoltarea personală, citea mult, studia limbi străine și frecventa cursuri de teatru. O cunoaștem pe Mihaela Naomi-Graur, absolventă a „Geneva Business School - Geneva” specializată în managementul internațional.
14:10
Chișinăul va găzdui a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Guvernul a anunțat intenția de crea două fonduri de dezvoltare la care vor contribui țările partenere: unul pentru infrastructură și altul pentru tranziția la energia regenerabilă. Care va fi impactul pentru Republica Moldova a explicat Eugenia Gusilov, directorul fondator al România Energy Center (ROEC), în cadrul emisiunii „ÎN CONTEXT”, moderată de jurnalistul Radu Osipov. Găsiți mai jos textul interviului.
13:30
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.
13:10
De mică, era încadrată în diferite activități - pictură, muzică, dansuri și teatru. În anii de liceu, se ocupa de dezvoltarea personală, citea mult, studia limbi străine și frecventa cursuri de teatru. O cunoaștem pe Mihaela Naomi-Graur, absolventă a „Business Scool” din Geneva, specializată în managementul internațional.
13:00
Spectacol fotbalistic total în prima etapă a fazei grupelor Ligii Campionilor! Bayern Munchen și Manchester United au oferit un adevărat recital pe stadionul "Allianz Arena" din orașul bavarez. Meciul s-a încheiat cu un scor de hochei, gazdele impunându-se cu 4:3.
12:50
Campioana Republcii Moldova, formația Sheriff, va juca în prima etapă a fazei grupelor Ligii Europei cu redutabila formație italiană AS Roma. Delegația clubului italian a ajuns aseară în Republica Moldova în frunte cu legendarul antrenor portughez Jose "Lo Speciale" Mourinho, dar și cu starurile fotbalului mondial Romelu Lukaku și Paulo Dybala.
12:50
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit plenul Parlamentului pe motiv că nu a fost votată solicitarea de a fi scos de pe ordinea de zi a ședinței proiectul cu privire la prelungirea stării de urgență. Mai mult, Vlad Batrîncea a declarat că ar putea fi înaintată și o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.