Parlamentul European va adopta o rezoluție privind negocierile de aderare a R. Moldova la UE
Liber TV,
19 septembrie 2023 12:30
Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta o rezoluție cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, în sesiune plenară, în luna octombrie. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan.Potrivit lui, decizia a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European.„Aducem Republica Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a subliniat euoparlamentarul.Recent, Parlamentul italian a adoptat două rezoluții care manifestă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
• • •
Alte ştiri de Liber TV
Acum 5 minute
12:50
CSE a actualizat măsurile de precauție privind activitatea persoanelor incluse în lista sancțiunilor SUA # Liber TV
Măsurile de precauție privind activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru influențe străine și acte de corupție, au fost actualizate.Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. În acest sens, a fost exclusă interdicția privind transferul bunurilor sancțiunilor către o autoritate publică, instituție publică sau o întreprindere cu capital majoritar de stat, precum și în cazul înregistrării unui asemenea transfer de drepturi.Totodată, membrii CSE, au permis administrarea și valorificarea bunurilor infracționale în scopul recuperării prejudiciului cauzat statului.Anul trecut, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului președinte PDM, Vlad Plahotniuc și liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”. Pe lista sancțiunilor americane au mai fost incluse alte șapte persoane și 12 entități, inclusiv soția lui Ilan Șor, Partidul Șor și câțiva cetățeni ruși și companii ruse.
Acum 24 ore
16:30
Cancerul mamar se plasează pe locul 3 la numărul deceselor provocate de cancer în Republica Moldova. Anul trecut, 1 307 persoane au fost diagnosticate primar cu cancer la sân, iar 471 de persoane au fost răpuse de această maladie. În total, la evidență medicală, în 2022, erau 11 488 de pacienți cu cancer de sân. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul în care octombrie este luna de conștientizare a cancerului mamar, transmite IPN.Potrivit ANSP, în Moldova incidența prin cancer mamar în 2022 a fost de 51,5 cazuri la 100 de mii de locuitori, iar nivelul de mortalitate este de 18,6 decese la 100 de mii de populație.În lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii. Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la 5 ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.„Cancerul de sân este o boală în care unele celulele din structura glandei mamare cresc necontrolat, ducând la formarea tumorilor. Dacă sunt lăsate nesupravegheate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale. Există mai mulți factori de risc, atât modificabili, cât și nemodificabili care sunt asociați cu cancerul de sân”, atenționează specialiștii ANSP.Cel mai frecvent simptom al cancerului mamar este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite, și pot fi chiar dureroase. Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ umflarea totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte, chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct. Maladia se caracterizează prin apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație.Un alt indiciu este iritația în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului. Unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală. Indicii pot fi și retragerea mamelonului spre interior, dar și secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore.În cazul în care este diagnosticat precoce și tratat corespunzător până a se răspândi, rata de supraviețuire pentru cinci ani în urma diagnosticului de cancer mamar este de 99%. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, cancerul mamar poate fi prevenit prin menținerea greutății sănătoase, prin activitate fizică, prin limitarea consumului de alcool și evitarea tutunului, printr-o alimentație sănătoasă etc.
16:30
ANRE a suspendat licența companiei „Rotalin Gaz”. Cum vor fi deserviți 21 de mii de consumatori # Liber TV
Consiliul de administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a decis în cadrul unei ședințe extraordinare, suspendarea pentru un termen de 3 luni a licenței de furnizare eliberată SRL „Rotalin Gaz Trading”. Concomitent, obligația temporară de a asigura consumatorii finali cu gaze naturale a fost impusă furnizorului „Moldovagaz”. Decizia este adoptată după ce Rotalina Gaz și-a anunțat anterior incapacitatea de a furniza gaze confirm tarifului mai mic, stabilit de ANRE.ANRE precizează că decizia a fost luată după ce SRL „Rotalin Gaz Trading” a refuzat îndeplinirea prescripțiilor emise în adresa sa pe parcursul săptămânii precedente, conform cărora ANRE a dispus neadmiterea situației de întrerupere a executării sarcinilor legale de asigurare a furnizării gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate.Conform informaților primite de la operatorul sistemului de transport SRL „Vestmoldtransgaz”, din 01 octombrie „Rotalin Gaz Trading” nu a depus nici un raport privind debitul real pe care acesta doreşte să-l injecteze sau să-l retragă efectiv din sistem, fapt ce reprezintă o confirmare a încetării activității de furnizare a gazelor naturale.Începând cu ziua de mâine, 3 octombrie, „Moldovagaz” va furniza gazele naturale consumatorilor finali SRL „Rotalin Gaz Trading”. Contractul de furnizare a gazelor naturale cu S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public de furnizare de ultimă opțiune, se consideră încheiat începând cu ziua în care furnizarea fizică către consumatorul final este stabilită şi asigurată, indiferent dacă respectivul consumator final a depus sau nu cererea privind furnizarea gazelor naturale.Totodată, Consiliul de administrație a dispus inițierea procedurii de aplicare a sancțiunilor financiare întreprinderii SRL „Rotalin Gaz Trading”.Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, asigură consumatorii SRL „Rotalin Gaz Trading” că procesul de furnizare a gazelor nu va fi întrerupt, precum și că va pune în aplicare tot instrumentarul de măsuri legale pentru responsabilizarea furnizorului care a admis un astfel de comportament în raport cu clienții săi.Precizăm că anterior „Rotalin Gaz Trading SRL”, al doilea ca mărime furnizor pe piaţa locală, după Moldovagaz, și-a anunțat incapacitatea de a furniza gaze începând cu 1 octombrie la prețurile stabilite de ANRE ( de 11, 71 de bani). Rotalin Gaz deservește circa 21 de mii de consumatori.
16:20
(VIDEO) A expirat interdicția aplicată liderului AUR, George Simion de intrare în Republica Moldova. Vlad Bilețchi: „Cum credeți, va fi lăsat să intre în R. Moldova?” # Liber TV
Duminică, 1 octombrie, a expirat interdicția aplicată liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, de a intra în Republica Moldova. Expulzarea acestuia a avut loc la 1 octombrie 2018. În cadrul unui clip video, activistul civic, Vlad Bilețchi, s-a întrebat dacă guvernarea PAS îi permite liderului AUR să treacă frontiera. „În 2018, regimul Plahotniuc-Dodon l-a interzis pe George Simion în Republica Moldova pe 5 ani de zile. De atunci și până acum, George Simion a încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova de mai multe ori, inclusiv atunci când au avut loc funeraliile scriitorului Nicolae Dabija. Bizară chestiune, întrucât deși s-au schimbat guvernările, PAS nu a binevoit să anuleze acel document ilegal. Maia Sandu spunea atunci că este o chestiune care ține de competența instanțelor de judecată și nu se va implica în justiție. Iată că dosarul de judecată se prăfuiește undeva, iar interdicția a expirat. Eu cred că acum, George Simion va evita să vină în Republica Moldova, pentru a nu i se specula venirea sa pe seama campaniei electorale. Să vedem după alegeri care va fi reacția guvernării, a partidelor politice, care va fi reacția societății, întrucât există multă propagandă”, a declarat Vlad Bilețchi pe faceboook. Liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a primit prima interdicție de intrare în Republica Moldova în martie 2009, în epoca lui Vladimir Voronin, pentru că ar fi încălcat ordinea publică. Atunci făcea parte din Grupul de inițiativă „Spirit Românesc”, altă dată se prezenta și ca membrul Asociației „Noii Golani”. În decembrie 2014 i s-a interzis accesul din nou în Republica Moldova, fiind dat jos din autocarul de linie ce venea la Chișinău. Era de câțiva ani liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012. În mai 2015, în ajunul unui protest, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, pe un termen de cinci ani, din motive de securitate națională. Peste câteva luni, în septembrie, decizia de expulzare fusese suspendată în instanță, iar în februarie 2016 - anulată. În 2018, anul centenarului, îi aduce o noua expulzare lui George Simion, tot pentru cinci ani.
15:20
Fiica cea mare a fostului lider PRM Corneliu Vadim Tudor, Lidia Vadim Tudor, a declarat sâmbătă, la Antena 3, că s-a înscris în partidul AUR, în emisiune fiind prezent și președintele formațiunii, George Simion, care s-a declarat încântat de noua achiziție a partidului.„Tata ar fi vrut să-i duc mai departe crezul politic și moștenirea morală”, a început Lidia Vadim Tudor să-și explice decizia, după ce a plecat din PRM în 2019 și a încercat ulterior să lanseze altă construcție politică denumită „Partidul Vadimist Român”. „Am găsit în AUR cadrul propice de a aplica proiectele pe care le aveam pe hârtie, pentru a continua ce tatăl meu a început, nu doar politic, ci mai ales cultural”, a adăugat aceasta, care a precizat că această decizie politică i-a fost „insuflată” de tatăl său „printr-un fir nevăzut”. Prezent în emisiune, liderul AUR George Simion a spus încântat: „E binevenită Lidia in echipa noastră”. Întrebat dacă Lidia Vadim Tudor va fi cap de listă în alegerile europarlamentare din partea AUR, el nu a respins ideea, dar a evitat răspunsul. „Fac echipă și cu Lidia și cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o Corneliu Vadim Tudor. Cred că moștenirea lui Corneliu Vadim Tudor trebuie continuată. Abia acum ne dăm seama că tot ce afirma era adevărat. Am fost trădați, am fost vânduți”, a precizat președintele AUR.
Ieri
12:50
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene s-au reunit la Kiev pentru o întâlnire pe care șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a numit-o „istorică”.Ședința are loc la doar câteva ore după un atac al Rusiei în sudul Ucrainei și nu a fost anunțată anterior din motive de securitate. Diplomații de top ai Europei s-au adunat la Kiev într-o demonstrație de sprijin pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.Întâlnirea are ca scop găsirea de metode pentru a întări sprijinul UE pentru Ucraina și discutarea formulei de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că prima reuniune comună a miniștrilor de externe în afara granițelor UE e un semnal că sprijinul UE este „de neclintit” .
12:40
Astăzi este zi de doliu național, în legătură cu decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. Toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, este arborat în bernă Drapelul de Stat. Ceremonia funerară a început la ora 9 la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, acolo unde rude, scriitori, persoane publice, dar și simpli admiratori au fost să-și ia rămas-bun de la Ion Druță.Cu flori și lacrimi în ochi, personalități din cultură, politică, dar și oameni simpli au venit să-și ia rămas-bun de la Ion Druță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, acolo unde ani la rând, personajele din cărțile sale au prins viață.Toți cei care l-au cunoscut pe Ion Druță, spun că opera maestrului va dăinui mereu în literatura românească, iar scrierile sale au promovat cele mai frumoase valori, precum bunătatea, dragostea de neam și de sat.„În scrierile sale, Ion Druță a tratat cu uimitoare forță spirituală, artistică teme morale ale existenței umane. A scris despre duh, trup și suflet, despre identitatea spirituală și identitatea națională. Dar întâi de toate a scris despre destinele oamenilor din această bucățică de țară, peste care a trecut și mai continuă să treacă tăvălugul greu al istoriei, ai acestei istorii sângeroase, ticăloase, nedrepte”, a declarat Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor.„Ion Druță a știut ca nimeni altul să așeze în tiparele scrisului artistic sufletul nostru, al basarabenilor, dar și al bucovinenilor, freamătul de frunză de dor al poeziei populare, evocarea trecutului, jeluirea vântului în câmpia Sorocii. Din câteva trăsături de condei, din câteva dialoguri simple într-un limbaj cu aromă arhaică, Ion Druță a știut să creeze un univers”, a declarat scriitorul Arcadie Suceveanu.„Au înmărmurit „Frunzele de dor” și nu-și mai murmură doinele străbune. Nici „Șoaptele de nuc” nu mai șoptesc: Las-că-i bine, Ioane. De aici înainte, prin steaua dumisale, putem vorbi de luare a minte și de grave învâțăminte. Este cazul rar și edificator al cumpenei dintre om și operă”, a declarat Ion Hadârcă, scriitor și fost deputat.După ceremonia funerară de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a pornit spre Soroca în aplauze.În același timp, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, a fost arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Un omagiu a fost adus și de Poliția de Frontieră.Ministerul Culturii a anunțat că omagiază memoria maestrului Ion Druță prin organizarea a unei serii de evenimente speciale, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.Născut în 1928, în localitatea Horodişte, județul Soroca, regatul României, astăzi raionul Donduşeni, Ion Druță și-a dedicat viața scrisului. A publicat numeroase povestiri, nuvele și romane, care au devenit cunoscute peste hotarele țării. Printre cele mai importante opere se numără „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”, „Ultima lună de toamnă”, „Clopotnița”, „Biserica albă”.
12:40
Începând cu 1 octombrie, examinarea șoferilor și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere este efectuată de medicul de familie, la cererea solicitantului.Informația privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri și alcool va fi furnizată medicilor de familie de Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestuia, în termen maxim de 3 zile lucrătoare.În cazul în care medicul de familie constată că solicitantul suferă sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mau multe afecțiuni sau constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, va cere să fie consultat de Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil îngust.
12:10
Un incendiu de vegetație de proporții a izbucnit în apropiere de orașul Strășeni, la intrarea în satul Roșcani. Flăcările au cuprins un câmp din localitate.Din cauza vântului, pompierii luptă din greu cu flăcările, iar focul se răspândește cu repeziciune. Potrivit pompierilor, incendiul se apropie de mai multe butelii de gaz, de aceea pericolul este unul sporit.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
„Cei cu inima română!” – spectacol extraordinar dedicat aniversării celor 20 de ani de la fondarea Institutului Cultural Român # Liber TV
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și TVR Moldova organizează un spectacol extraordinar dedicat aniversării celor 20 de ani de la fondarea Institutului Cultural Român și celor 13 ani de la înființarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.Omagiind unitatea culturii române, spectacolul va avea o distribuție extraordinară: apreciații tenori din România - Andrei Fermeșanu, Florin Guzgă și Andrei Apreotesei și cunoscutele soprane din Republica Moldova - Natalia Tanasiiciuc, Lilia Istratii și Anastasia Cușnir, acompaniați de Orchestra Simfonică și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.La pupitru dirijoral, maestrul Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2023, ora 18.00 la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.Daniel Jinga este Maestru de Cor, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, dirijor fondator al Corului de Camera „Accoustic”. S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal” și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic”, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renaștere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija.Este inițiator și dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau „mainstream” ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul „Song” și mulți alții.Alături de Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică „Muntenia” a realizat discul „Rapsodiem”, care cuprinde cele două rapsodii enesciene și suita „Valurile Dunării”, compusă de Iosif Ivanovici. Din anul 2012 este Maestru de Cor al ONB. În prezent, Daniel Jinga este manager director general interimar al Operei Naționale București.Andrei Fermeşanu este solist al Operei Naţionale Române din Iaşi din anul 2012. Repertoriul său include roluri principale din opere precum: Il Barbiere di Siviglia de Gioachino Rossini, L’elisir d’amore de Gaetano Donizetti, Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Rigoletto de Giuseppe Verdi, Carmina Burana de Carl Orff. Tipologia vocală a „tenorului de grazia” i-a adus recunoaşterea atât în faţa publicului din cadrul instituţiilor muzicale reprezentative ale ţării, cât şi în critica de specialitate. Andrei Fermeşanu este directorul general al Operei Naţionale Române din Iaşi.Andrei Apreotesei este solist al Operei Naţionale Române din Iaşi din anul 2014 şi a debutat în numeroase roluri de-a lungul anilor. Este, totodată, şi directorul general al Ateneului Naţional Iaşi.Florin Guzgă a început colaborarea cu Opera ieşeană în 2006, ca membru al Corului, iar în 2013 a debutat ca solist. Este unul dintre cei mai apreciaţi tenori ai României, a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a colaborat cu teatre lirice din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa, Galaţi, Chişinău, Toulouse, Zagreb. Acesta este directorul artistic al Operei Naţionale Române din Iaşi.Natalia Tanasiiciuca debutat în 2013 pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Începând din 2014, colaborează cu mai multe teatre importante din Europa: Opera din Zürich, La Monnaie, Opera din Oslo, Teatrul Massimo di Palermo, Staatsoper Hamburg, Teatrul Național de Operă din Praga, Opera Royal de Wallonie-Liège, Opéra de Lausanne, Garsington Opera, Volksoper Wien, Teatro Real, alături de dirijori precum: Gianandrea Noseda, Allain Altinoglu, Omer Meyer Wellber, Speranza Scapucci, Douglas Boyd etc. În perioada 2017-2019 urmează cursurile Studioului de Operă de la Opernhaus Zürich – Internationales Opernstudio Zürich. De-a lungul carierei, a participat a obținut premii și mențiuni la mai multe competiții internaționale importante, printre care: Premiului 2 la prestigiosul concurs „Neue Stimmen” din Germania, sau premiul special al juriului concursului „Le Grand Prix d’Opera” din București.Mezzo-soprana Lilia Istratii a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, între 2013 și 2019, absolvind cu un master, specializarea bel canto. În prezent este angajată a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. A debutat la Teatr Wielki Opera Narodowa (Polonia) în 2019 ca Olga în „Evghenii Onegin” de Ceaikovski, iar repertoriul ei include, printre altele, Suzuki din „Madama Butterfly” de Puccini, Maddalena din „Rigoletto”, Flora din „La Traviata”, Fenena din „Nabucco” de Verdi, Lola din „Cavalleria rusticana” de Mascagni, precum și părți solo din „Stabat Mater” de Rossini, „Dixit Dominus” de Vivaldi și „Magnificat” de Johann Sebastian Bach ș.a.Soprana Anastasia Cușnir, solistă a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” este absolventa cursurilor facultății și masterului de canto academic ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Are o bogată experiență artistică, printre rolurile sale numărându-se: Adina în „L’elisir d’Amore” de Gaetano Donizetti, Micaela din „Carmen” de Georges Bizet sau Violetta Valeri din „La Traviata” de Giuseppe Verdi.Înființat în 2003, Institutul Cultural Român are drept scop principal creșterea vizibilității culturii române în lume, în principal prin derularea de proiecte culturale în care sunt implicați artiști, autori și operatori culturali români. Ne adresăm în special publicului din străinătate; suntem o rețeade institute culturale românești foarte active pe piețele unde ne desfășurăm activitatea: la Beijing, Berlin, Bruxelles, Budapesta (cu filiala Seghedin), Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena. Ne propunem să stabilim parteneriate cu numeroase instituții străine și să dezvoltăm proiecte comune, unele dintre acestea în rețeaua EUNIC. Încurajăm exportul de produse culturale românești prin susținerea participării creatorilor români la festivaluri internaționale.În Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” are deosebita misiune de sincronizăre a procesului de dezvoltare a culturii române, de valorificare plenară a patrimoniului cultural românesc și de apropiere firească și la toate nivelurile a oamenilor de cultura de pe ambele maluri ale Prutului, în vederea realizării unor proiecte și deziderate comune.
13:50
Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că sistemul de supraveghere al Armatei Române a indicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, „o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați”. Până la ora redactării acestei știri, autoritățile române nu au găsit rămășițe ale unei drone care să fi ajuns pe teritoriul României.Sâmbătă dimineață, căutările din județul Galați au fost reluate într-o zonă limitrofă orașului, după ce un locuitor a sunat la 112 și a anunțat că a auzit o bubuitură. Sâmbătă, la prânz, premierul Marcel Ciolacu anunțat că nu fusese găsită nicio rămășiță a vreunei dronei.În jurul orei 12.00, căutările din Galați – la care au participat peste 100 de jandarmi, polițiști, polițiști locali, ofițeri SRI, militari – s-au încheiat.Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, s-a declarat nemulțumit de modul în care autoritățile centrale au gestionat situația.„Nu mi se pare normal să lucrăm așa. A venit un tânăr noaptea după ce și-a cumpărat un burger care spune că i s-a părut ceva iar cetățenii au primit noaptea la 12 mesaj Ro alert. Mi se pare prea mult. Ce să facă cetățenii, să pună mâna pe cornete, pe prăștii?”, a spus primarul, citat de G4Media.La rândul său, prefectul de Brăila, Iulian Timofei, a scris pe Facebook că „nu există motive de panică în urma alertei cu drone, emisă prin Ro-Alert”.Semnalul a fost detectat vineri noapte de sistemul de supraveghere al României, în contextul în care forțele rusești atacau în același timp oreșele ucrainene de la granița cu România.
12:40
Moldova, tot mai îmbătrânită. Mai bine de jumătate de milion din populație o reprezintă persoanele de 60 de ani şi peste # Liber TV
La începutul anului curent, în Republica Moldova locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste. Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei a constituit 23,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2019, acesta a înregistrat o majorare cu 3 puncte procentuale, transmite IPN.Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din numărul total al vârstnicilor, 359,7 mii de persoane erau femei (sau 60,1%), fiecare a treia persoană avea vârsta cuprinsă între 60-64 ani (32,6%). 60,1 mii (sau 10,0%) constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este în creştere continuă.În ultimii cinci ani a crescut cel mai mult ponderea vârstnicilor din grupul de vârstă de 70-74 de ani – cu 8,5 puncte procentuale (de la 13,6%, la începutul anului 2019 până la 22,1% la începutul anului 2023).Femeile vârstnice au durata medie a vieții mai mare decât bărbații. Durata medie a vieții populației în vârstă de 60 de ani în perioada 2018-2022 a crescut cu 0,1 ani în cazul bărbaților și cu 0,4 ani în cel al femeilor. Ca rezultat, s-a înregistrat o creștere a decalajului dintre durata medie a vieții la vârsta de 60 de ani. O femeie în vârstă de 60 de ani va mai trăi estimativ încă 19,6 ani, în timp ce durata medie a vieții unui bărbat la 60 de ani este de 15 ani, potrivit datelor anului 2022.Potrivit BNS, mortalitatea bărbaților vârstnici depășește mortalitatea femeilor. Principalele cauze ale mortalității vârstnicilor au fost bolile aparatului circulator (65,5%) din totalul decedaților din această grupă de vârstă, tumorile (15,0%) și bolile aparatului digestiv (5,7%).Femeile beneficiază de pensii medii pentru limită de vârstă mai mici cu 17% decât pensiile bărbaților. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 01.01.2023 a constituit 3164,9 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 21,9%, iar comparativ cu începutul anului 2019 aceasta s-a majorat cu 92,5%. Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă în cazul bărbaților a constituit 3592,5 lei, comparativ cu 2965,9 lei în cazul femeilor. Astfel, disparitatea de gen în cazul pensiilor pentru limită de vârstă a constituit 17% comparativ cu valoarea de 20,7% la începutul anului 2019.Datele BNS sunt prezentate în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, care este marcată anual la 1 octombrie.
12:30
Ion Druță va fi adus luni la Soroca, pentru a fi înmormântat lângă Lumânarea Recunoștinței # Liber TV
Testamentul lui Ion Druță va fi îndeplinit, trupul neînsuflețit al scriitorului urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, după cum i-a și fost dorința. Mai întâi sicriul va fi depus la Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, de la 10:00 la 12:00, ca de la scriitor să-și ia rămas bun toți cei care l-au cunoscut sau i-au admirat creația. După aceasta cortegiul funerar îl va aduce pe Ion Druță pe ultimul drum la Soroca.În 2014, Ion Druţă a fost în vizită la Soroca, trecând și pe la „Lumânarea Recunoştinţei”.Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței.Președinția a anunțat că luni la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță prin păstrarea unui moment de reculegere. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor. De asemenea, furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.Scriitorul Ion Druță, care recent a împlinit 95 de ani, s-a stins din viață pe 28 septembrie la Moscova, Federația Rusă, unde era stabilit de mai mulți ani.
29 septembrie 2023
15:00
Asociațiile de părinți vor fi desființate, iar școlile vor avea altă modalitate de acumulare a fondurilor extrabugetare # Liber TV
Contribuabilii persoane fizice vor putea transfera 2% din impozitul anual pe venit direct către instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic, așa cum o fac acum pentru organizațiile ne-guvernamentale și cultele religioase. Prevederile în cauză, care se conțin într-un proiect de lege, urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Totodată, până pe 1 septembrie a anului viitor, asociațiile de părinți urmează să fie lichidate sau să-și schimbe statutul, transmite IPN.Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Larisa Novac, a declarat într-un briefing de presă că obiectivul principal al proiectului este de a exclude normele abuzive și de a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ prin intermediul asociațiilor de părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare. Astfel, noile prevederi propun mai multe soluții care ar descuraja colectarea plăților informale în instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic și ar asigura transparență în acumularea și gestionarea fondurilor extra-bugetare.„Totodată, oferim posibilitatea persoanelor fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări, exclusiv dotarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea copiilor și elevilor. Aceste acțiuni urmează a fi derulate direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul asociațiilor de părinți fondate”, explică deputata.Prin proiect se propun și modificări de ordin fiscal. Potrivit acestora, se va permite deducerea donațiilor în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional-tehnic în cuantum de până la 10% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern.„Această propunere, de asemenea, va contribui la acumularea unor resurse financiare ce vor fi utilizate exclusiv în dezvoltarea instituțiilor de învățământ respective. Toate aceste acumulări vor fi gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extra-bugetar, conform normelor metodologice aprobate de Ministerul Finanțelor”, susține Larisa Novac.Lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală va fi stabilită anual de către Agenția Servicii Publice, în coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, pentru asigurarea unui control riguros a modului de gestionare a finanțelor extra-bugetare, MECC va fi împuternicit cu atribuții de control.„Propunem intrarea în vigoare a legii la 1 ianuarie 2024. La fel, dispunem în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, asociațiile obștești ale părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale care au fost fondate și activează în scopul instituției de învățământ urmează să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele statutare”, a mai spus deputata.
12:40
Membrii Partidului „Șor”, undă verde să participe la alegerile locale. Decizia Curții Constituționale # Liber TV
Aleșii locali ai Partidului ȘOR, formațiune scoasă în afara legii, ar putea participa la alegeri. Asta după ce Curtea Constituțională a suspendat, prevederile Codului Electoral, votate de Parlament, care prevedeau o interdicție în acest sens.Potrivit deciziei Înaltei Curți, prevederile legale au fost suspendate până la examinarea în fond a sesizării, depusă de deputații Partidului Șor. Sesizarea urmează să fie examinată în 3 octombrie.Amintim că deputații PAS au votat, în 31 iulie 2023, decizia care care prevede privarea a peste 600 de membri din partidul condus de Ilan Șor de dreptul de a candida la alegeri. Decizia Parlamentului a fost luată după ce Curtea Constituțională a decis, în 19 iunie curent, scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii.
12:30
Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a aprobat proiectul privind asistența financiară de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina. Sursele au fost luate din proiectul general al bugetului pentru apărare al SUA.În total, proiectul bugetului de apărare, adoptat de SUA, prevede cheltuieli de 826 de miliarde de dolari.Între timp, distrugerile reciproce de infrastructură militară continuă în sud-estul Ucrainei. Forțele ruse au atacat clădiri de infrastructură de lângă orașul Nikolaev. De asemenea, apărarea aeriană rusă a anunțat că doborât în cursul nopții 10 drone ucrainene deasupra regiunii Kursk și una deasupra regiunii Kaluga.De altă parte, armata ucraineană a anunțat că a bombardat depozitele de aprovizionare militară ale rușilor din Herson.
11:50
Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, a avut, joi, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, în care s-a discutat și despre proiectul de lege care va stabili că Guvernul României va acorda un ajutor anual de 2 milioane de euro Mitropoliei Basarabiei, scrie G4Media.ro Anunțul a fost făcut de Mitropolia Basarabiei. Potrivit acesteia, ajutorul va fi garantat și va fi acordat începând chiar din anul 2024. „Această importantă întâlnire, care a avut loc astăzi, în data de 28 septembrie 2023, a avut ca scop discutarea proiectelor și inițiativelor ce urmează a fi derulate în Basarabia începând cu 1 Ianuarie 2024, cu sprijinul și suportul financiar al Guvernului României, iar în mod special despre proiectul de lege prin care Mitropolia Basarabiei va beneficia de un suport financiar garantat anul de 2 mil. de euro din partea Guvernului României începând cu anul 2024. Înaltpreasfinția Sa a adus în discuție provocările cu care se confruntă Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova și necesitatea ajutorului în dezvoltarea acesteia, astfel încât să poată sluji comunitatea ortodoxă românească cu mai mare eficiență și dedicare”, se arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.În cadrul dialogului, a fost evidențiată importanța colaborării strânse între Biserică și stat în promovarea valorilor morale, spirituale și identitare. „Domnul Prim-ministru Marcel Ciolacu a salutat cu căldură eforturile depuse de Biserica Română în sprijinirea comunităților ortodoxe din Basarabia și a exprimat disponibilitatea Guvernului României de a sprijini activitățile ecleziastice în mod concret. S-au subliniat, de asemenea, demersurile importante de sprijin prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României. Această întâlnire deosebită marchează o etapă semnificativă în consolidarea relațiilor dintre Mitropolia Basarabiei și Guvernul României, subliniind angajamentul comun pentru promovarea valorilor tradiționale și bunăstarea comunității creștine românești din Basarabia”, se mai precizează în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
11:00
Din 1 octombrie, Turcia va livra pe zi Republicii Moldova două milioane de metri cubi de gaze # Liber TV
Din 1 octombrie, Turcia va livra pe zi Republicii Moldova două milioane de metri cubi de gaze, ceea reprezintă aproximativ 40 la sută din consumul zilnic al moldovenilor pe timp de iarnă.Anunțul a fost făcut de întreprinderea de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation, fără a oferi informații despre prețul gazelor. Autoritățile de la Chișinău nu au venit deocamdată cu detalii despre noile achiziții, însă încă în decembrie 2022 se arătau interesate să cumpere gaze din Turcia, pe fundalul războiului din Ucraina.Turcia, care are surse de gaze reduse pentru consumul propriu, dar găzduieşte o infrastructură majoră de import de gaze naturale lichefiate, își dorește să devină un furnizor alternativ pentru pieţele de gaze mai mici din sud-estul Europei.
11:00
DOC/ Testamentul lui Ion Druță, făcut public: Scriitorul a cerut să fie înmormântat la Soroca # Liber TV
Directorul editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, a făcut public testamentul marelui scriitor Ion Druță care s-a stins din viață joi, 28 septembrie, la vârsta de 95 de ani. În document, Ion Druță solicită să fie înmormântat în Republica Moldova.„Testamentul lui Ion Druță:1) sunt născut în Regatul României,2) rog să fiu înmormântat în Câmpia Sorocii,3) fiind conștient de situația actuală, dacă nu voi putea fi înmormântat la Soroca, rog să fiu incinerat la Moscova, iar cenușa mea să fie împrăștiată în Câmpia Sorocii”, a scris Gheorghe Erizanu. „Corpul meu să fie transportat în patria mea mică, la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței. Acestui monument i-am dedicat 16 ani din viață. Cer să fiu înmormântat în liniște și cu multă modestie, fără discursuri lungi și cu intrări în diferite locuri unde am activat. Poate cu excepția Teatrului Național, unde se mai aud replicile eroilor mei”, se arată în testamentul semnat de Ion Druță. Totodată, scriitorul a menţionat în testament că dacă nu va fi posibilă înmormântarea sa la Soroca, atunci roagă să fie incinerat la Moscova, iar cenușa sa să fie împrăștiată în Câmpia Sorocii. "Dacă nu va fi posibil să fiu dus în patria mea mică, atunci îi poruncesc nepoatei mele, Ana Druță, să aibă grijă să fiu incinerat, iar cenușa să fie dusă în Moldova și înhumată pe teritoriul Lumânării Recunoștinței. Mormântul să fie modest și decent”, este menţionat în testamentl semnat de Ion Druţă.
28 septembrie 2023
13:10
ELECTORALA 2023// Din 29 septembrie, pot depune dosarele de înregistrare candidații din sate, comune, orașe # Liber TV
Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților pentru circumscripțiile de nivelul întâi începe la 29 septembrie. Este vorba despre primari ai satelor, comunelor, orașelor și municipiilor, consilieri în consiliile sătești, comunale, orășenești și municipale, informează Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.Partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție un set de documente, printre care o cerere în formă scrisă, datele biografice ale candidatului, declarația de avere și interese personale. Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate de către persoanele care vor să candideze independent, la fel, începând cu data de 29 septembrie.Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei: minimum 4 candidați de același gen la fiecare zece locuri.
13:00
„Investim în profesori”: Ministerul Educației lansează Programul Național de formare a cadrelor didactice # Liber TV
„Investim în profesori”. Este genericul unui program național-pilot, lansat de Ministerul Educației, care are scopul de a îmbunătăți competențele și cunoștințele cadrelor didactice. În cadrul acestui proiect, care va avea loc până la sfârșitul anului, vor fi selectate 50 de instituții de învățământ, iar în fiecare dintre ele vor fi instruiți în jur de 50 de profesori. În acest sens, ministrul Educației, Dan Perciun îndeamnă instituțiile de învățământ să aplice pentru a participa la acest program național.Dacă tradițional cadrele didactice achitau pentru aceste formări, acum specialiștii vor merge în instituție cu un program de formare și se va lucra cu întreaga comunitate școlară.„Comparativ cu modelul tradițional, în cadrul acestui proiect vom selecta instituții de învățământ, nu cadre didactice. Se va merge în instituția de învățământ cu un program de formare, deci formatorul va veni în clase, la cadrul didactic, și nu invers. Se va lucra nu cu câte un profesor izolat, dar cu întreaga comunitate școlară, în așa fel încât acele noi competențe, aptitudini, cunoștințe să fie cu adevărat implementate”, a declarat Dan Perciun.Programul va include 75 de ore de contact direct, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere pentru fiecare instituție de învățământ.„Noi, pentru a selecta tematicile, am avut discuții cu cadrele didactice, cu formatorii și instituțiile de învățământ, ca să selectăm acele tematici care să răspundă într-adevăr necesităților. Vor fi abordate subiecte importante, precum inteligența emoțională, starea de bine a cadrului didactic, cultura organizațională în cadrul instituției, comunicarea eficientă cu elevii, adaptarea la diversitatea elevilor, construirea încrederii și respectului în cadrul instituției de învățământ. La fel, vom avea un întreg modul privind relația dintre cadrele didactice și părinți”, a mai spus ministrul Educației.Ministrul a îndemnat instituțiile de învățământ să aplice pentru a participa la acest proiect-pilot, prin completarea unui formular care va putea fi accesat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.„Este un program voluntar, bazat pe dorința instituției de a schimba, de a îmbunăți lucrurile în cadrul instituției și noi venim cu suportul necesar alături de formatorii care vor fi implicați în proiect”, a mai spus Dan Perciun.Costul proiectului este de 6 milioane de lei și dacă va avea succes, ar putea fi extins și anul viitor.
12:20
A murit Ion Druță. Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, s-a stins din viață astăzi, la Moscova, la vârsta de 95 de ani.Născut în satul în 1928, în localitatea Horodişte, județul Soroca, regatul României, astăzi raionul Donduşeni, Ion Druță și-a dedicat viața scrisului. A publicat numeroase povestiri, nuvele și romane, care au devenit cunoscute peste hotarele țării. Printre cele mai importante opere se numără „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”, „Ultima lună de toamnă”, „Clopotnița”, „Biserica albă”.Ion Druță a împlinit, în data de 3 septembrie, 95 de ani.
11:30
Președinta Maia Sandu a semnat decretul de demisie a ministrei finanțelor, Veronica Sirețeanu, și l-a semnat pe cel de numire în această funcție a lui Petru Rotaru.Ceremonia de depunere a jurământului de către ministrul desemnat va avea loc astăzi la Președinție. Administrația prezidențială precizează că Petru Rotaru va depune jurământul de învestire în funcția de ministru al finanțelor în prezența președintei Maia Sandu.Petru Rotaru a activat în domeniul financiar fiscal începând 2006, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public, inclusiv, în anii 2010-2012 a condus Inspectoratul Fiscal de Stat Ialoveni, iar din luna martie 2023 – Inspectoratul Fiscal de Stat. A absolvit facultatea Finanțe la Academia de Studii Economice din Moldova. Totodată, deține și un master în drept financiar fiscal la aceeași instituție.
11:10
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că UE va deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova până la sfârșitul anului # Liber TV
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, speră că Uniunea Europeană va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul anului. Potrivit demnitarului, totul depinde de nivelul de pregătire al Moldovei și Ucrainei pentru a avansa pe calea europeană.„În loc să ne concentrăm pe dată - să spunem că este bine că există o dată pe masă, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârșitul anului.Dacă Ucraina și Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar pașii ar putea fi făcuți treptat. Fiecare țară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor”, a declarat Roberta Metsola, într-un interviu acordat pentru European Newsroom.Președinta Parlamentului European și-a arătat întotdeauna sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova și pentru aderarea la UE. Ea a fost primul reprezentant al unei instituții europene care a vizitat Kievul în aprilie 2022, după începerea invaziei ruse în Ucraina.Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârșitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova și să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.
11:00
Cercetările de la iazul dintr-o localitate din raionul Anenii Noi, unde au fost depistate fragmente neidentificate, au fost reluate # Liber TV
Cercetările de la iazul dintr-o localitate din raionul Anenii Noi, unde ieri au fost depistate fragmente neidentificate, au fost reluate. La fața locului lucrează echipa tehnico-explozivă a Ministerului Afacerilor Interne, dar și specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care efectuează lucrări subacvatice. Geniștii Armatei Naționale nu au fost solicitați la fața locului.Autoritățile au fost alertate miercuri cu privire la prezența unor fragmente neidentificate în lacul din apropierea localității Fârlădeni. Originea acestor fragmente rămâne deocamdată necunoscută. Specialiștii continuă verificările.Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la fața locului, s-au deplasat salvatorii pentru a efectua lucrări pe apă, dar și misiuni subacvatice pentru extragerea în siguranță a fragmentelor. Scafandrierii utilizează tehnică suplimentară pentru a ajuta specialiștii în realizarea misiunii.Inițial, în spațiul public apăruse informații precum că bucățile depistate în iaz ar fi fragmente ale unei rachete. Cu toate acestea, la fața locului geniștii Armatei Naționale nu au fost solicitați.Lacul este în apropierea localității Fârlădeni, dar este gestionat de către un localnic din Hârbovăț. Persoana care are grijă de lac a observat ceva suspect în apă. Ca urmare, au fost sesizate organele de drept. Zona a fost izolată, iar cetățenii nu au acces.
10:40
Elevii din Văsieni au revenit la ore. Soluția identificată pentru redeschiderea clasei a X-a # Liber TV
Liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, și-a reluat activitatea după ce luni profesorii au intrat în grevă, nemulțumiți de decizia autorităților din educație de a desființa clasa a X-a și de a-i trimite pe elevi să studieze la Ruseștii Noi, localitate vecină. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, toate cheltuielile pentru funcționarea singurei clase de liceu, în care învață 21 de elevi, vor fi suportate de Consiliul raional Ialoveni.„Compromisul rezonabil care a fost identificat între Direcție și Consiliul Raional și Minister este că costurile pentru această clasă vor fi acoperite de Consiliul Raional. Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat pentru această clasă, urmând Consiliul Raional să-și asume integral costurile de desfășurare a activităților pentru acei copii. În măsura în care anul viitor, ei vor dori totuși să meargă la Ruseștii Noi, atunci noi vom relua finanțarea din bugetul de stat. Atâta timp cât asta nu se va întâmpla, clasa va fi finanțată de Consiliul Raional”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, într-un briefing de presă.Inițial, autoritățile planificau să închidă în acest an clasele de liceu la Văsieni, din cauza numărului insuficient de tineri înscriși la studii. Ulterior, au revenit asupra deciziei și au lăsat clasa deschisă. Ca după trei săptămâni, direcția Educație Ialoveni să desființeze din nou clasa a X-a nou-formată. Indignați de situație, profesorii și managerii liceului din Văsieni au sistat luni procesul educațional și au intrat în grevă, anunțând că vor demisiona in corpore dacă nu va fi identificată o soluție.
27 septembrie 2023
17:30
UTIL! Activitatea punctului de trecere Leușeni va fi sistată pe 28 septembrie timp de două ore # Liber TV
Activitatea punctului de trecere a frontierei Leușeni va fi sistată pe 28 septembrie între 11.00 și 13.00, perioadă în care sunt planificate lucrări de înlocuire a cablurilor subterane, anunță Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal.Se recomandă agenților economici și persoanelor fizice care intenționează traversarea prin PTF Leușeni în perioada vizată să opteze pentru traversarea printr-un alt punct de trecere a frontierei din apropiere, precum Leova- Bumbăta, Costești-Stânca sau Sculeni.
17:20
Din septembrie, facturile pentru gazele naturale care ajung la consumatori vor conține date noi. În contextul trecerii la măsurarea gazelor naturale în kilowaţi-oră (kWh), în facturi va fi indicat atât volumul de gaze consumat în metri cubi, conform datelor contorului, cât și echivalentul în kWh și coeficientul de putere calorică superioară.Totodată, Moldovagaz a anunțat că utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi aplicată după ajustarea cadrului normativ în acest sens cât și a programului informațional al întreprinderii cu stabilirea de către autoritatea de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh).Măsurarea gazelor naturale în kilowați/megawați-oră este o practică a țărilor Uniunii Europene și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor. Pentru a obține consumul în kWh, metrii cubi sunt înmulțiți cu coeficientul de putere calorică.
17:20
Autorităţile ucrainene anunţă miercuri că au evacuat toţi copiii - 59 potrivit presei ucrainene - din mai multe oraşe şi sate situate în apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie, punctul focal al contraofensivei ucrainene împotriva armatei ruse.„Am îndeplinit sarcina stabilită de către Guvernul ucrainean şi am avecuat toţi copiii, împreună cu familiile lor din localităţile Huleaipole, Preobrajenka, Iegorivka, Stepanoghirsk şi Novopavlivka”, a anunţat la televiziune guvernatorul adjunct al regiunii Zaporojie Evgheni Mîronenko.Presa ucraineană scrie că au fost evacuaţi 59 de copii. Evacuările acestor localităţi au fost anunţate în august, iar autorităţile evocă în przent o situaţie ”dificilă” în domeniul securităţii.Forţele ucrainene au cucerit teritorii, în ultimele săptămâni, în regiunea Zaporojie, în pofida unor poziţii fortificate ale armatei ruse. Trupele ucrainene au reuşit să cucerească, la începutul lui septembrie, localitatea Robotîne, situată în apropierea satelor şi oraşelor în care s-au făcut evacuări.Confruntări armate au loc în prezent în estul satului Robotâne, în apropiere de Verbove. Armata ucraineană a străpuns primele linii ale apărării ruse pe frontul de sud, dădea asigurări sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, generalul însărcinat cu contraofensiva, Oleksandr Tarnavski.Kievul, consolidat de livrări de armament din Occident, a lansat la începutul lui iunie o vastă contraofensivă în sudul şi estul Ucrainei, cu obiectivul de a recuceri toate teritoriile ocupate de către Rusia.Această operaţiune s-a lovit mult timp de liniile fortificate ridicate de militarii Moscovei şi a permis, până în prezent, recucerirea câtorva sute de kilometri pătraţi şi o mână de sate devastate.Ea a părut să accelereze în ultmele săptămâni.
17:10
ELECTORALA 2023// (VIDEO) Încă un pretendent la funcția de primar: Vasile Bolea, candidatul Partidului „Renaștere”, s-a lansat oficial în cursa electorală pentru Primăria Chișinău # Liber TV
Încă un pretendent la fotoliul de primar al capitalei. Deputatul Vasile Bolea, candidatul Partidului “Renaștere”, s-a lansat oficial în cursa electorală pentru Primăria Chișinău.În cadrul unui eveniment organizat în curtea casei sale natale, Bolea a vorbit despre planurile sale pentru Chișinău, spunând că programul său electoral se va axa pe dezvoltarea infrastructurii, susținerea educației și sănătății, precum și pe promovarea unei administrații transparente și eficiente.„Vom dubla bugetul municipal pentru compensații în perioada rece. Acest buget este în prezent de aproximativ 7 miliarde de lei și a rămas neschimbat pentru mai mulți ani. Pensionarii care au atins vârsta de 70 de ani ar trebui să primească o compensație de 50% pentru încălzire. Pentru cei peste 75 de ani, facturile pentru încălzire ar trebui să fie acoperite de municipalitate. Vom include în lista beneficiarilor compensațiilor toți angajații din domeniul sănătății, educației, polițiști și carabinieri. Propunem un ajutor unic pentru nașterea și botezul unui copil. Pentru primul copil – 21.000 lei, pentru al doilea – 25.000 și pentru al treilea – 30.000 lei”, a spus Bolea în timpul evenimentului.Totodată, Bolea își propune să reducă taxa de salubrizare – de la 120 la 60 de lei, dar și costul transportului public.„Acest lucru poate fi realizat prin introducerea biletului electronic și a unei serii de alte măsuri. Cred că acest lucru ar putea reduce tariful cu 20%”, a adăugat candidatul la funcția de primar al capitalei.Amintim că primii 10 candidați la funcția primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați de Consiliul electoral al circumscripției Chișinău. Totodată, dosarul lui Mihail Bagas a fost retras de către Partidul Liga Orașelor și Comunelor, care îl desemnase.
13:00
În Republica Moldova, pe parcursul a 20 de ani, bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. Cauzele dezvoltării acestor maladii sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun și abuzul de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică. La fel, sunt asociate cu factori de risc fiziologici – tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârstă, sexul și predispoziția genetică, transmite IPN.Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a inimii, care este marcată pe 29 septembrie. În această zi, centrele de sănătate publică ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, administrațiile locale și organizațiile obștești vor organiza activități de informare și comunicare pentru populație despre importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.Potrivit ANSP, indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Incidența prin BCV în anul 2022, a constituit 1997,3 cazuri la 100 de mii de locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100 de mii de cazuri), iar prevalența a constituit 29793,2 cazuri la 100 de mii de locuitori în comparație cu 28302,5 cazuri la 100 de mii de locuitori în anul 2021.Bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu în lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese anual. Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculară se întâmplă în țările cu venituri mici și medii.
12:50
(VIDEO) Ion Guzun, membru CSM: Faptul că Iulian Muntean a împărțit ziare ale PAS, îmbrăcat în tricou și purtând chipiu cu simbolica PAS nu e o problemă # Liber TV
Faptul că Iulian Muntean a împărțit ziare ale PAS, îmbrăcat în tricou și purtând chipiu cu simbolica PAS „nu e o problemă”, doar dacă se demonstrează că această acțiune "l-ar fi favorizat să treacă concursul" pentru a deveni membru al Consiliului Superior al Magistraturii, crede Ion Guzun, membru al CSM. „Dacă dumnealui a făcut campanie electorală un an, doi, trei, cinci ani în urmă și pentru asta ar fi favorizat în cadrul acestui exercițiu de evaluare, ar fi o problemă, dar el, în acel moment, nu deținea nicio funcție, nu avea interdicție de a-și expune poziția publică, apartenența politică sau viziunile lui. Eu nu văd o problemă. Dacă dumnealui ar fi fost favorizat din acest punct de vedere, este o problemă. Dar trebuie să vedem în ce măsură împărțitul ziarelor este așa o activitate importantă ca un partid politic să-și asume, în plenul Parlamentului, să numească în funcția de membru CSM”, a declarat Ion Guzun la emisiunea „Rezoomat” de la Rlive.Totodată, membrul CSM a precizat că scandalul a scos la iveală un șir de neclarități și probleme birocratice de la CNA și Procuratura Anticorupție.„Comisia de Vetting a solicitat informațiile de la celelalte entități. Pe parcurs am văzut că dosarul este la Procuratura Anticorupție și că, de fapt, cinci ani în urmă, nu a introdus datele necesare în banca de date cu privire la infracțiuni. Acum putem să discutăm mult, că este vina ofițerilor CNA sau a celor de la PA. Contează faptul că noi am constatat că o persoană a trecut prin toate punctele vulnerabile din acest sistem și a demonstrat că pe parcursul a ultimelor cinci ani 80 de persoane nu au apărut în vreo bază de date. Asta înseamnă mult. Acest lucru joacă festa în procesul de reformă, procesul de investigare a unor cazuri mai complexe”, a precizat Ion Guzun.Amintim, ieri, candidatul majorității parlamentare PAS pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, și-a depus cererea de demisie la nici trei săptămâni de la desemnare. Fostul membru CSM a plecat din funcție după ce a generat un scandal de proporții. Muntean a trecut de Comisia Pre-Vetting cu un dosar penal pe rol, deschis încă în 2018.
12:40
ULTIMA ORĂ! Profesorii din Văsieni avertizează că vor demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din liceu # Liber TV
Situație fără precedent în educație. Întregul colectiv de profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni avertizează că ar putea demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din cadrul instituției de învățământ. Se întâmplă după ce clasa a X-a din această instituție nu a fost inclusă în rețeaua școlară pentru anul de studii 2023-2024. Profesorii cer păstrarea clasei a X-a la ei în localitate și demisia șefului Direcției raionale Educație, Ion Scutaru. Astăzi, 27 septembrie, reprezentanții liceului au venit la Consiliul raional Ialoveni și Direcția Generală Educație Ialoveni, pentru a depune revendicările.„Situația actuală este extrem de preocupantă, deoarecele elevii clasei a X-a sunt într-un moment crucial al formării lor educaționale, iar refuzul de a-i instituționaliza în Instituția Publică Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” , le încalcă dreptul fundamental la educație și la alegerea instituției școlare”, se arată în solicitarea profesorilor și părinților din Văsieni.Consiliul a fost notificat de Cancelaria de Stat că decizia prin care s-a deschis o clasă de liceu a fost declarată ilegală. Totuși, administrația raională a lăsat în vigoare deciziile în legătură cu situația acestui liceu.O zi mai târziu, pe 22 septembrie, Consiliul Raional a aprobat rețeaua de clase unde se regăsea și clasa a X-a din Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir". La 25 septembrie, instituția a fost notificată de Direcția Educație Ialoveni că decizia din 22 septembrie nu se încadrează în prevederile legale. Totodată, Direcția insistă pe scoaterea elevilor din liceul din Văsieni și încadrarea acestora în liceul din Ruseștii Noi, cu asigurarea transportării gratuite.„Solicităm să fie îndeplinite următoarele revendicări: Introducerea în rețeaua școlară a clasei a X-a pentru anul de studii 2023-2024; Să fie recunoscute documentele ce țin de tarifiere pentru Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, s. Văsieni, raionul Ialoveni; Să fie respectată decizia Consiliului Raional Ialoveni din 22.09.2023 cu privire la aprobarea rețelelor de clase pentru anul de studii 2023-2024”, se mai arată în solicitarea instituției de învățământ.Profesorii spun că dacă situația nu va fi remediată până pe 29 septembrie, vor demisiona in corpore.
12:20
(VIDEO) Șeful Moldovagaz contrazice guvernarea: Nu există premise pentru micșorarea prețului la gaz până la 13-14 lei # Liber TV
Nu există premise pentru micșorarea tariful la gaze până la 13-14 lei. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4. Potrivit lui, pentru o eventuală reducere a tarifului, Moldogaz trebuie să achiziționeze gaz cu un preț de minim 550 de dolari pentru o mie de metri cubi. Acest lucru însă, potrivit lui Ceban, nu este posibil chiar dacă Energocom cumpără gaze cu 430, de dolari pentru că există costuri adiționale pentru transport, stocarea în depozitele din Ucraina, injectare și extragere, care, la fel, influențează prețul de cumpărare. „Dacă va fi un preț comunicat de la Energocom și vom vedea în factură, despre prețurile care se încadrează în limitele care ne permit să ne adresăm cu o eventuală micșorare, evident vom merge. Dar n-avem aceste premise. Pentru că este una când se declară la ce preț, astăzi, Energocom cumpără gaze naturale și livrează către Moldovagaz și al doilea subiect ce factură noi obținem de la Energocom în fiecare lună, până la data de 20. Factura aia diferă și diferă cu mult, comparativ cu prețurile anunțate. Am văzut în mass-media că 430, 450. Factura este mult mai mare”, a declarat Vadim Ceban.Anterior, membrul Energocom, Alexandr Slusari a declarat că întreprinderea a cumpărat gaz ieftin, astfel că s-ar putea crea premise pentru micșorarea tarifului la gaze până la 13 lei.
12:00
(VIDEO) Vasile Costiuc prezintă probe: Ministrul Alexei Buzu deține o casă de lux în Ratuș, care nu figurează în declarația de avere # Liber TV
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, ar deține și locui într-o casă de lux în satul său de baștină, Ratuș din raionul Criuleni. Asta arată un video postat de președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, care a filmat vila. Potrivit lui Costiuc, imobilul nu a fost indicat în declarația de avere și interese. „Am găsit casa ministrului, un film întreg. Confirmarea că este casa ministrului e discuția cu soția, care a ieșit la poartă. E o casa de sute de metri pătrați și sute de mii de euro, exact ca a lui Andrei Spînu, numai că nu e în cartierul de lux, dar e aici, la Ratuș. Buzu și-a fi ridicat vila de lux pe un teren pentru care a cerut autorizație de la Primărie ca să construiască un depozit agricol”, a declarat Vasile Costiuc.Din imaginile video publicate de Costiuc pe Facebook se vede cum la poartă vine soția lui Alexei Buzu. Aceasta i-a cerut să nu facă înregistrări video cu locuința și s-a scuzat că trebuie să plece în casă pentru că și-a lăsat copilul dormind singur. Ulterior, soția lui Buzu a declarat că nu au solicitat teren pentru construcția unui depozit pentru cereale și că locuința de lux nu ar avea suprafața de sute de metri pătrați, ci doar de 180. „El în loc de depozit de cereale și-a făcut casă. El în toată țara a spus că el vine săracul aici la casă, în afară de apartamentele de prin Chișinău. Băieții ăștia de 30 de ani care au fost ONG-iști toată viața – cu case de milioane. E în stil hi-tech, de câteva sute de metri pătrați, cu gard, frumos, la traseu, pe malul iazului, la Ratuș”, a declarat liderul PDA.Anterior, la o emisiune TV, Alexei Buzu a fost întrebat dacă este adevărat că după majorarea salariilor angajaților din Guvern, salariul lui este de 75 de mii ce lei, iar funcționarul a răspuns că el nu știe ce leafă are, pentru că nu reușește să vadă câți bani îi intră lunar pe card.
11:40
Creștinii ortodocși de stil vechi din întreaga lume sărbătoresc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, așa cum se mai numește sărbătoarea în popor. Crucea este simbolul principal al Creștinismului. Înălțarea Sfintei Cruci este ziua care amintește de un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. În ajunul unei lupte cu rivalul său Maxentius, care avea o armata mai numeroasă, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer i-a apărut o cruce formată din stele, însoțită de inscripția „Cu acest semn vei birui!”.Ziua Crucii este cinstită prin post și praznice. Este una dintre sărbătorile împărătești și una dintre cele patru zile de post strict de peste an, celelalte fiind: vinerea dinaintea Învierii Domnului, Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul și ziua din ajunul Bobotezei. În această zi se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor; nu se muncește. Credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere; de toarta cănițelor ei leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfințească via, pentru ca și în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri ramuri de alun, care primesc puteri miraculoase și sunt unelte valoroase pentru fântânarii, care vor depista izvoare subterane.Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: pregătirea cocorilor de zbor în țările calde este un semn că vremea se răcește; dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă. În schimb, cârdul de ciori gălăgioase anunță căderea brumei. Această dată din calendar vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. După sărbătoarea aceasta plantele încep să se ofilească.
11:40
ELECTORALA 2023// 10 candidați la funcția de primar în Chișinău, înscriși în cursa electorală # Liber TV
Primii 10 candidați la funcția primar general al municipiului Chișinău au fost înregistrați de Consiliul electoral al circumscripției Chișinău. Totodată, dosarul lui Mihail Bagas a fost retras de către Partidul Liga Orașelor și Comunelor, care îl desemnase.Cei 10 candidați înregistrați sunt cei care au depus actele în prima zi, pe 19 septembrie. Este vorba de:1. Vasile Costiuc - Partidul Democrația Acasă2. Ruslan Codreanu - Blocul electoral „Ruslan Codreanu”,3. Constantin Butucel - Partidul Acasă Construim Europa4. Ion Ștefăniță - Mișcarea Respect Moldova5. Diana Caraman - Partidul Comuniștilor6. Lilian Carp - Partidul Acțiune și Solidaritate7. Anatol Usatîi - Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei8. Vadim Brînzaniuc - Partidul Social Democrat European9. Ion Bulgac - Coaliția pentru Unitate și Bunăstare10. Adrian Albu - Partidul Socialiștilor.Marți a fost depus un demers din partea Partidului Liga Orașelor și Comunelor cu privire la retragerea lui Mihail Bagas. Consiliul l-a examinat și a emis o hotărâre prin care cererea a fost admisă. Respectiv, a fost ajustată ordinea preliminară în buletinul de vot.Consiliul urmează să mai decidă în privința înregistrării lui Mihail Poleanschi de la Congresul Civic și Victor Chironda de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care au depus actele pe 20 septembrie. De asemenea, urmează să fie examinat și dosarul lui Oleg Burlacu, desemnat de către Partidul Liberal Democrat, care a depus actele marți.Pretendenții la funcția de primar general al municipiului Chișinău și la cea de consilier în Consiliul municipal Chișinău își pot depune dosarele până pe 6 octombrie inclusiv.Pe 5 noiembrie urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Campania electorală va începe pe 6 octombr
11:40
Atenție, șoferi! Poliția va fi cu ochii pe vitezomani și îi va lăsa fără permise de conducere pe cei care consumă alcool la volan # Liber TV
Operațiune de proporții în toată țara. Echipajele de Poliție vor fi cu ochii pe vitezomani și îi va lăsa fără permise de conducere pe cei care au consumat băuturi alcoolice.Pentru a diminua riscul de producere a accidentelor rutiere, mai multe echipaje ale Inspectoratului Național de Patrulare vor intensifica măsurile de supraveghere și monitorizare a traficului rutier.Operațiunea începe astăzi, 27 septembrie, potrivit unui comunicat al Poliției. Astfel, pe întreg teritoriul țării vor fi organizate mai multe filtre, echipaje dotate cu aparate „Drager” și radare.Totodată, aceștia vor desfășura și alte activități de depistare a abaterilor de la respectarea Regulamentului circulației rutiere.
26 septembrie 2023
16:50
Partidul “Renaștere” au sesizat UE, OSCE și ONU cu privire la acțiunile Maiei Sandu și PAS # Liber TV
“În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au devenit martorii involuntari ai unei politici de teroare organizată din partea statului”. Asta spun reprezentanții Partidului “Renaștere”, care a depus astăzi o plângere împotriva Guvernului PAS și Maiei Sandu la mai multe structuri internaționale, printre care UE, OSCE și ONU.“Regimul continuu de stare de urgență, care nu are motive solide, limitează cetățenii, dar extinde semnificativ posibilitățile structurilor de putere. Totul contribuie la creșterea tensiunii sociale și destabilizează situația în țară.În același timp, puterea, reprezentată de Maia Sandu și PAS, nici măcar nu încearcă să rezolve problemele interne ale țării, să propună o strategie socio-economică clară de dezvoltare, care să răspundă intereselor naționale ale Republicii Moldova”, se spune în declarație.Potrivit formațiunii, “autoritățile folosesc resursele administrative pentru a intimida și neutraliza oponenții politici”.”Birourile și casele membrilor partidelor de opoziție sunt percheziționate sub orice pretext, iar bunurile personale sunt confiscate fără excepții. Partidul „RENAȘTERE” intenționează să facă apeluri repetate la comunitatea internațională. Cerem să se atragă atenție la încălcarea sistematică a drepturilor civile și politice ale cetățenilor și la intimidarea opoziției din Republica Moldova”, se mai arată în declarație.
15:50
Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat, astăzi de șefa statului Maia Sandu în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022. "Azi, 26 septembrie 2023, a fost semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii CSP din 23 mai 2022. Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției", se menționează în comunicatul emis de Președinție.În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.
15:40
“În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au devenit martorii involuntari ai unei politici de teroare organizată din partea statului”. Asta spun reprezentanții Partidului “Renaștere”, care a depus astăzi o plângere împotriva Guvernului PAS și Maiei Sandu la mai multe structuri internaționale, printre care UE, OSCE și ONU.“Regimul continuu de stare de urgență, care nu are motive solide, limitează cetățenii, dar extinde semnificativ posibilitățile structurilor de putere. Totul contribuie la creșterea tensiunii sociale și destabilizează situația în țară.În același timp, puterea, reprezentată de Maia Sandu și PAS, nici măcar nu încearcă să rezolve problemele interne ale țării, să propună o strategie socio-economică clară de dezvoltare, care să răspundă intereselor naționale ale Republicii Moldova”, se spune în declarație.Potrivit formațiunii, “autoritățile folosesc resursele administrative pentru a intimida și neutraliza oponenții politici”.”Birourile și casele membrilor partidelor de opoziție sunt percheziționate sub orice pretext, iar bunurile personale sunt confiscate fără excepții. Partidul "RENAȘTERE” intenționează să facă apeluri repetate la comunitatea internațională. Cerem să se atragă atenție la încălcarea sistematică a drepturilor civile și politice ale cetățenilor și la intimidarea opoziției din Republica Moldova”, se mai arată în declarație.
12:30
(FOTO) Filmele românești, apreciate la Chișinău. Săli pline la ediția IX-a a Zilelor Filmului Românesc # Liber TV
Filmele românești sunt tot mai apreciate la Chișinău. La cea de-a noua ediție a Zilelor Filmului Românesc, care a avut loc în perioada 21-24 septembrie, publicul a umplut până la refuz sălile de cinema. De un mare succes s-au bucurat în primul rând proiecţiile şi discuţiile din cadrul secţiunii FOCUS, care l-a avut ca invitat special pe Cristian Mungiu. Cunoscutul regizor a stat de vorbă cu publicul după proiecţiile cu “R.M.N.” (2022), care a deschis evenimentul, şi “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007). Spectatorii au putut totodată să descopere primul său film, “Occident” (2002). Toate peliculele din secţiunea FILME NOI au făcut de asemenea săli pline, iar publicul a participat în număr mare şi la sesiunile de întrebări şi răspunsuri. Cele cinci filme recente incluse în program au fost “Capra cu trei iezi” (2022), de Victor Canache, “Spre Nord” (2022), de Mihai Mincan, “Tigru” (2023), de Andrei Tănase, “Oameni de treabă” (2022), de Paul Negoescu, şi “Boss” (2022), de Bogdan Mirică. La acestea s-a adăugat filmul pentru copii “Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie” (2021), de Andrei Huţuleac. Spectatorii le-au adresat numeroase întrebări invitaţilor: regizorii Paul Negoescu, Andrei Tănase şi Victor Canache şi producătorii Luana Georgiţă, Radu Stancu şi Mihai Mănescu. Secţiunea RETRO i-a adus un omagiu marelui regizor Liviu Ciulei, în anul centenarului naşterii, prin proiectarea celor trei filme ale sale: “Erupţia” (1957), “Valurile Dunării” (1960) şi “Pădurea spânzuraţilor” (1965). Şi aceste proiecţii s-au desfăşurat cu săli pline şi cu un public de toate vârstele. De interes au avut parte şi lansarea unor cărţi de cinema, în prezenţa celui mai important critic de film din România, Andrei Gorzo, şi proiecţiile de filme studenţeşti din arhiva UNATC, prezentate la AMTAP. Zilele Filmului Românesc merg în acest an şi în alte şapte oraşe din Republica Moldova. Au fost deja proiecţii la Hânceşti, Nisporeni, Călăraşi şi Orhei, la care au asistat sute de spectatori, iar în perioada următoare evenimentul se va desfăşura la Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie - 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi arătate câteva dintre filmele din programul de la Chişinău. Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.
12:20
(VIDEO) Forțele rusești au atacat din nou regiunea Odesa din Ucraina. Dronele au putut fi văzute în apropiere de granița cu România # Liber TV
Nicio zi fără liniște pe Dunăre. Forțele rusești au atacat din nou regiunea Odesa din Ucraina. Atacul rușilor a avut loc în apropiere de granița cu România. Porturile Reni, Orlivka și Izmail au fost ținta dronelor kamikaze. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Kiper, atacul cu drone Shahed a durat peste două ore și a vizat infrastructura portuară din regiunea Odesa.Atacul cu drone a putut fi văzut chiar la granița cu România, în apropiere de localitatea Isaccea din județul Tulcea. Petru Gabor, care este voluntar și face, săptămânal, drumuri cu ajutoare către zonele afectate de invazia declanșată de Vladimir Putin a filmat momentul în care rușii atacă portul ucrainean.„În jurul orei trei dimineața am ajuns la vama Orlivka, veneam dinspre Herson, după ce am făcut controlul la pașaport, au început să se audă drone. I-am comunicat asta grănicerului. Acesta a spus că nu s-au auzit. Efectiv simțeam că sunt într-un film greșit. Am accelerat și am mers în viteză, cât am putut de repede. Când am ajuns la vamă, în spatele meu, în parcarea vamei, a explodat o dronă”, a declarat Petru Gabor pentru Euronews România.Infrastructura portuară a fost afectată, iar mai multe depozite și vehicule au fost avariate în urma unui atac cu drone în Izmail, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa pe canalul său de Telegram. Oficialul a precizat că sediul punctului de control, depozite, aproximativ 30 de camioane și 6 autoutilitare au fost avariate. Un incendiu a izbucnit la fața locului, fiind lichidat la scurt timp de pompieri.
12:10
Începând cu ziua de astăzi, se instituie o nouă rută municipală de autobuz către satele Dumbrava și Trușeni din municipiul Chișinău. Este vorba despre ruta nr. 6, transmite IPN.Autobuzele vor porni de pe strada Alba-Iulia din capitală și vor circula pe străzile L. Deleanu, Șoseaua Balcani, apoi în raza satului Dumbrava pe străzile Durlești, traseul Dumbrava – Trușeni, iar în raza satului Trușeni pe străzile Doina, 27 August 1989 (intersecție cu strada Iu. Gagarin). Înapoi, autobuzele vor circula în raza satului Trușeni pe străzile 27 August 1989, Doina, traseul Dumbrava – Trușeni, în raza satului Dumbrava – pe strada Durlești și în raza orașului Chișinău: Șoseaua Balcani și strada Alba-Iulia.Stațiile terminus au fost stabilite pe terenul tehnologic din strada Alba-Iulia din orașul Chișinău și în Trușeni pe strada 27 August 1989, intersecție cu strada Iuri Gagarin.Orarele de circulație pot fi accesate pe pagina Parcului Urban de Autobuze.
12:00
Grevă generală la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Văsieni. Profesorii și părinții protestează față de închiderea clasei a X-a # Liber TV
Grevă generală la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, raionul Ialoveni. Reprezentanții instituției sunt nemulțumiți de ordinul Direcției generale educație Ialoveni prin care s-a decis desființarea clasei a X-a, întrucât ar fi un număr mic de elevi înscriși. Mai mulți profesori și părinți, în frunte cu primarul satului, au organizat un protest în fața Consiliului Raional Ialoveni, spunând că dreptul fundamental la educație al copiilor este încălcat. Președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistaru spune că ordinul respectă decizia Ministerului Educației și a îndemnat profesorii să revină în clase.Conform ordinului emis de Direcția Educație Ialoveni, elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost excluși din rețeaua școlară, ceea ce ar însemna închiderea clasei respective în instituție pentru anul de studii 2023-2024. Profesorii și elevii spun că acest lucru contravine deciziei anterioare a Consiliului Raional Ialoveni, iar dreptul copiilor la educație este grav încălcat. Cadrele didactice spun că nu vor reveni în clase până problema nu va fi soluționată.Părinții și profesorii au fost însoțiți de un avocat, care a declarat că va contesta decizia Direcției Educație Ialoveni în instanța de judecată.Primarul localității Văsieni, Sergiu Candu, spune că profesorii activează în condiții de stres, iar elevii au siguranța zilei de mâine. Asta întrucât, clasa a X-a nu figurează în registrul electronic, notele nu pot fi introduse, iar viitorul tinerei generații riscă să fie compromis.De altă parte, președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru spune că va convoca ședința Consiliului raional pentru a identifica soluții. La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Ialoveni își fac studiile aproximativ 200 de elevi.
25 septembrie 2023
13:00
Guvernul, prima reacție despre resturile de rachetă identificate în stânga Nistrului: La fața locului s-au deplasat observatorii militari # Liber TV
Guvernul R. Moldova a venit cu o reacție cu referire la pretinsa rachetă identificată în regiunea transnistreană. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.„La această etapă nu este clară originea obiectului identificat, și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia. Autoritățile statului vor continua să țină publicul informat pe măsură ce primim mai multe clarificări și informații verificate cu privire la acest incident”, a comunicat Vodă.Fragmentele unei pretinse rachete S-300 care a explodat noaptea trecută au căzut într-o grădină din satul Chițcani din stânga Nistrului. Despre asta anunță șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleacov, citat de presa din regiune.În jurul orei 1 noaptea, locuitorii din Tiraspol și Bender, au auzit explozii.Presa din stânga Nistrului scrie că echipe de geniști și reprezentanți ai organelor de anchetă au fost trimiși la fața locului.
13:00
O misiune a Fondului Monetar Internațional își începe azi activitatea la Chișinău. Misiunea va negocia solicitarea părții moldovene de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanism de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate.Mijloacele acordate în baza acestui mecanism ar putea ajuta Republica Moldova să sprijine, între altele, obiectivele politicilor de mediu și dezvoltare economică durabilă pe termen lung.Echipa de la FMI, care se va afla la Chișinău timp de două săptămâni, va avea discuții în contextul celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. Experții vor analiza evoluțiile și progresele atinse în implementarea programului FMI în Republica Moldova.
12:50
Salariile medicilor vor crește cu 15%, iar profesorii vor primi o indemnizație unică. Anunțul făcut de premierul Dorin Recean # Liber TV
Medici, profesori și angajați din alte domenii vor beneficia de sporuri salariale sau plăți unice în cadrul pachetului de măsuri salariale „Spor pentru Moldova”. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean într-un briefing de presă.Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, au fost identificate resurse suplimentare cu ajutorul partenerilor europeni și din SUA și vor fi oferite ajutoare pentru mai multe categorii de populație, cât și pentru susținerea economiei. Premierul a anunțat despre Programul „Spor pentru Moldova”, ce prevede o serie de măsuri de susținere în perioada rece a anului, care, potrivit lui, va fi destul de dificilă și în acest an. Programul „Spor pentru Moldova” are o valoare de 1,3 miliarde de lei și va avea impact asupra a 170 de mii de persoane.„Guvernul vine cu un pachet de sprijin „Spor pentru Moldova”, în valoare de 1,3 miliarde de lei, cu impact direct pentru 170 de mii de moldoveni. Alte 352 milioane de lei se vor aloca pentru a se acoperi cheltuielile energetice școli, grădinițe, spitale și alte instituții de stat”, a declarat Dorin Recean.Toți angajații din domeniul învățământului vor primi un spor unic de 3000 de lei.„Toți profesorii vor primi 5000 de lei. Cadrele non-didactice vor primi 3000 de lei. Sunt vizați inclusiv lucrătorii din grădinițe”, a menționat Dorin Recean.Peste 10 mii de angajați din sfera MAI, Poliției, poliției de frontieră vor primi un spor de 5000 de lei. Vor fi mărite salariile actorilor, regizorilor și a altor angajați din domeniul culturii.Vor fi acordați suplimentar 100 milioane de lei pentru construcția și reparația drumurilor. 300 milioane de lei vor fi destinate Programului „Satul European”. Dorin Recean va merge în Parlament săptămâna viitoare și va cere modificări la buget pentru implementarea Programului „Spor pentru Moldova”.
12:50
Simbolul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, folosit de partide politice. Reacția Asociației „Ștefan cel Mare și Sfânt”: Încercare ieftină de a se asocia cu meritele sfântului voievod # Liber TV
Partidul Schimbării, condus de Ștefan Gligor, ar folosi simbolistica domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt”. Potrivit Asociației Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt”, acest lucru este regretabil și nu reprezintă decât o încercare ieftină de a se asocia cu meritele voievodului. „Constatăm cu mare regret că tot mai mulți politicieni încearcă să se lege de simboluri ale neamului, doar ca să pară „mai originali” și mai „patrioți”. Din păcate, pentru ei, dar și pentru noi, nu este așa. Cu certitudine. Noi înțelegem că președintele acestui partid are un prenume ca cel al sfântului voievod, dar haideți să nu exagerăm. Nici nu are rost să discutăm despre diferențe. Cu această ocazie, pentru că era important să venim cu o reacție, ne disociem totalmente de imaginea pe care acești domni încearcă să o promoveze în campanie. Asociația Obștească Ștefan cel Mare și Sfânt a fost fondată acum șapte ani și ne-am axat pe proiecte care nu au avut nicio tangență cu politicul. Și care, apropo, nici n-o să aibă. Regretăm atitudinea acestui partid și o calificăm ca o încercare ieftină de a se asocia cu meritele sfântului voievod. Noi am mai avut asemenea intenții, dacă vă aduceți aminte. A fost un oarecare președinte de partid, Roșca, care a ajuns la groapa de gunoi a istoriei, încercând, fără succes, să se promoveze folosind imaginea lui Ștefan cel Mare. Domnilor, haideți să avem un mimim de bun-simț să nu mai fim atât de penibili. Juridic, noi nu putem face nimic, dar credem că asemenea acțiuni, chiar dacă trăim în Republica Moldova, nu-și au locul”, se arată în comunicatul emis de A.O. „Ștefan cel Mare și Sfânt”, al cărei președinte este Andrei Batereanu.
12:30
Bucăți dintr-o rachetă antiaerieană S-300 a fost descoperită într-o grădină din localitatea Chițcani, stânga Nistrului. Se întâmplă după atacul asupra portului din Odesa. În jurul orei 1:00 noaptea, locuitorii din Tiraspol, Bender și din satele din apropiere au auzit mai multe explozii. La Chițcani au intervenit echipe specializate. La această oră nu există informații oficiale din partea Chișinăului.Potrivit șefului delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, explozia ar fi avut loc în aer și nu au fost înregistrate victime sau pagube.La ora 1 dimineața, pe teritoriul regiunii transnistrene, în aer s-a produs o explozie. În ceea ce privește consecințele exploziei, unele fragmente au căzut pe teritoriul satului Chițcani. Sunt resturi de rachetă S-300. Obiectul s-a dovedit a fi periculos, întrucât este unul de război. Corpul rachetei lipsește, a fost cumva distrusă în aer. Victime, până în prezent, nu s-au înregistrat”, a declarat Oleg Beleacov pentru presa din stânga Nistrului.Nu este pentru prima dată când fragmentele unei rachete cad pe teritoriul Republicii Moldova. La 5 decembrie 2022, într-o livadă din raionul Briceni, au fost descoperite rămășițele unei rachete.
©2004—2023 News.yam.md.
Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.