Geniștii în alertă: O bombă de aruncător, găsită pe un teren agricol din raionul Fălești

Radio Moldova, 19 septembrie 2023 09:50

Geniști din Brigada Infanterie Motorizată "Moldova" au început săptămâna cu o misiune deminare în satul Egorovca, raionul Fălești. Aceștia au fost alertați de către localnici care au găsit un obiect explozibil în timpul lucrărilor agricole.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 24 ore
11:40
O explozie puternică s-a produs în această dimineață la Ankara. Presa turcă l-a citat pe ministrul de Interne spunând că doi „teroriști” au aruncat în aer o mașină în fața porții Ministerului. În zonă, după explozie, au fost auzite și împușcături, scrie DW.
11:00
Trei nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră duminică după ce au fost încărcate, arată datele MarineTraffic. Potrivit Reuters, acestea sunt cele mai recente care navighează de când Kievul a înființat „coridor umanitar” temporar, în urma ieșirii Rusiei din acordul care permitea exportul în siguranță prin porturile Ucrainei.
Ieri
10:20
Podul de la Leova-Bumbăta, peste râul Prut, construit cu mare entuziasm să reducă aglomerația de la Vama Albița, nu își dovedește eficiența, iar una dintre explicații este că vameșii de la noul punct de frontieră nu au infrastructura necesară pentru a face controale corespunzătoare, transmite Radio România Actualități. Șoferii însă susțin că ocolesc acest punct de frontieră, întrucât pe aici traseul este mai lung.
08:50
Partidul populist de stânga Smer-SD câștigă alegerile parlamentare anticipate din Slovacia după numărarea a peste 99% din voturi, contrar sondajelor la ieșirea de la urne, care indicau o victorie a formațiunii pro-europene Slovacia Progresivă, plasată până la urmă pe locul doi, informează Radio România Actualități.
08:40
Cu o experiență de 12 ani in domeniul gastronomiei, Oleg Echim a reușit să gătească pentru mii și mii de gurmanzi, pe apă și pe uscat, rețete specifice din diferite țări sau chiar continente.
08:30
Guvernul Statelor Unite ale Americii a evitat o închidere a activității federale după ce atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au convenit asupra unui acord de finanțare pe termen scurt, relatează BBC, citată de HotNews.
30 septembrie 2023
22:10
O conductă de petrol a explodat în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina. În consecință o casă privată a luat foc iar 9 persoane au fost rănite, inclusiv 2 copii. Cinci au fost internate în spital, scrie Ukrainskaia Pravda.
22:00
Nouă profesori din Republica Moldova au luat titlul de „Pedagogul Anului”. Evenimentul a adunat peste 4500 de profesori din toată țara. Cu toate că au o profesie onorabilă, aceștia spun că depun eforturi pentru a crește o generație care va aduce schimbarea.
20:30
Concursul republican „Pedagogul Anului” și-a desemnat cei 9 învingători. Profesorii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 de mii de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Cei de pe locul II au obținut câte 25 de mii de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării, iar cei de pe locul III - câte 15 mii de lei și Diploma de onoare a Ministerului.
19:50
În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei alianțe a industriilor de apărare, din care urmează să facă parte producători de arme și echipamente militare din întreaga lume, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a avertizat că Moscova intenționează să pună mâna pe mai multe regiuni ucrainene. Într-un mesaj Telegram acesta a scris că „vor fi mai multe regiuni noi în Rusia”.
19:00
Peste 300 de observatori au fost acreditați, astăzi, pentru monitorizarea alegerilor locale care vor avea loc pe 5 noiembrie 2023, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale. Astfel, din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), în calitate de observatori internaționali, au fost acreditate 28 de persoane, iar alte 295, din partea Asociației obștești „Promo-LEX”, în calitate de observatori naționali.
18:20
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și securitate, Josep Borrell, a sosit într-o vizită neanunțată la Odesa, transmite Ukrainskaia Pravda. Într-o postare pe contul său de Twitter, oficialul european a remarcat că Odesa este un oraș istoric frumos, care ar trebuie să fie pe primele pagini ale ziarelor pentru cultura sa și nu ca o țintă a războiului lui Putin.
17:20
Germania trebuie să transfere cât mai repede posibil rachetele de croazieră Taurus în Ucraina, iar militarii ucraineni au tot dreptul să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei cu orice armă, indiferent de originea acesteia. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei de Apărare a Parlamentului German, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.
16:30
Problemele din sistemul de învățământ vor fi rezolvate gradual, întrucât este nevoie de timp și resurse, le-a spus ministrul Educației și Cercetării Dan Perciuc profesorilor care au participat ceremonia de decernare a câștigătorilor concursului republican „Pedagogul anului”. Totodată, oficialul a anunțat trei angajamente pe care și le asumă instituția pe care o conduce - asigurarea condițiilor bune de muncă pentru profesori, promovarea publică a educației și asumarea anumitor decizii nepopulare, dar necesare, a accentuat Dan Perciun.
16:10
„Stăpân” este, ca şi „vatră” sau „copil”, unul din acele cuvinte pan-balcanice de proveniență aparent incertă, căruia lingviştii români, în lipsă de altceva, se încăpățânează să-i atribuie o origine slavă.
15:40
Opinia societății, care este, în general, nefavorabilă unei posibile aderări a Republicii Moldova la NATO este influențată atât de moștenirea sovietică, în care Alianța era văzută ca un inamic, cât și de propaganda rusă, la care este supusă astăzi țara noastră, constată analiștii politici care au discutat subiectul într-o dezbatere publică la Agenția de presă IPN.
14:40
Ministerul Culturii a publicat programul funeraliilor prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. Acesta a fost elaborat în conformitate cu testamentul scriitorului, pentru a-i aduce un ultim omagiu, notează instituția într-un comunicat.
13:40
Autoritățile își doresc ca educația copiilor din Republica Moldova să devină o prioritate la nivel național, a declarat președinta Maia Sandu la ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2023. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, inclusiv calitatea clasei politice depind de educația pe care o oferim, a mai menționat președinta.
13:20
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Oficialii au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, se arată Discuțiile au vizat progresele înregistrate de Republica Moldova în drumul său către UE, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în țara noastră.
12:40
Începând din 24 septembrie, au trecut 100.417 persoane au trecut în Armenia din Karabah, din cele 120.000 care, potrivit datelor autorităților armene, locuiau acolo până la ultima agravare a conflictului, a comunicat secretarul de presă al Cabinetului de Miniștri al Armeniei, Nazeli Bagdasarian, scrie Rador.
12:00
Interpreta de muzică folk și muzică populară Maria Mocanu vine din Giurgiulești, raionul Cahul. În 1976 absolvește Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea filologie. Pe parcursul carierei sale a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică, jurnalistică și literară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova.
11:30
2 octombrie a fost declarată zi de doliu Național în Republica Moldova, în legătură cu trecerea în neființă prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu. Potrivit instituției Prezidențiale, la ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea unui moment de reculegere.
11:10
Trupul neînsuflețit al scriitorului Ion Druță urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința, scrie Observatorul de Nord.
11:00
Trupul neînsuflețit al scriitorului Ion Druță urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința, scrie Observatorul de Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a alertat, vineri seara, în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați, inforemază Agerpes.
10:20
Programul Național de Studiere a Roboticii Educaționale, implementat sub egida Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, va fi extins în 50 de instituții de învățământ.
10:10
„Stăpân” este, ca şi „vatră” sau „copil”, unul din acele cuvinte pan-balcanice de proveniență aparent incertă, căruia lingviştii români, în lipsă de altceva, se încăpățânează să-i atribuie o origine slavă.
10:00
Copiii care au fugit din Ucraina către țările UE în urma războiului de agresiune al Rusiei se confruntă cu bariere lingvistice, educație întreruptă și traume psihologice, se arată într-un raport al Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE.
09:30
Bulgaria a interzis importul de floarea soarelui din Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie, anunță Ministerul Agriculturii de la Sofia. Decizia a fost luată după o videoconferință dintre miniștrii de resort ai celor două state.
09:10
Programul Național de Studiere a Roboticii Educaționale, implementat sub egida Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, va fi extins în 50 de instituții de învățământ.
08:50
Rusia a atacat, din nou, sudul Ucrainei, folosind drone kamikaze de tip Shahed, anunță presa ucraineană. Totodată, trupele de sud ale Ucrainei au raportat că un obiect de infrastructură din regiunea Vinnița a avut de suferit în urma atacurilor.
08:30
Efectele suspendării interdicției de a participa la alegeri, micșorarea compensațiilor la facturi și anchetarea cazului rachetelor depistate pe teritoriul Republicii Moldova – sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
29 septembrie 2023
21:20
Cooperarea bilaterală în domeniul energetic, livrarea gazului, includerea în sistemul european de infrastructură terestră și feroviară, au fost subiectele discutate de viceprim-ministrul Oleg Serebrian cu omologul său din Ucraina, Irina Vereshchuk.
21:00
Agenda de reforme în domeniul economic și energetic, dar și posibilitățile de extindere a cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova și Germania au fost discutate de prim-ministrului Dorin Recean și ministrul federal pentru cooperare economică și dezvoltare, Svenja Schulze.
20:30
Norvegia a anunțat vineri că, exceptând câteva situații, își va închide frontiera pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, o măsură suplimentară împotriva Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.
19:50
Membrii Partidului Șor, singurul declarat neconstituțional în Republica Moldova, vor putea depune actele pentru înregistrare, începând de astăzi și până în data pronunțării unei hotărâri definitive. Decizia Curții este legală și e în concordanță cu recomandările Consiliului Europei în materie electorală, susțin experții. Totodată, potrivit acestora corupția în campania electorală trebuie stopată, iar autoritățile au obligația de a crea un mecanism de supraveghere a procesului.
19:20
În preajma alegerilor generale locale, atacurile hibride la adresa Republicii Moldova, sub formă de proteste, finanțări ilegale și corupere a alegătorilor s-ar putea intensifica, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros la o emisiune de la TV8. Potrivit oficialului, instituția de resort va lărgi spectrul măsurilor de intervenție pentru contracararea amenințărilor din interiorul și exteriorul țării.
19:00
Cele mai bune cadre didactice din Republica Moldova vor fi premiate în finala Concursului „Pedagogul anului”, care se va desfășura mâine la Arena Chișinău, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, pe pagina sa de Facebook. Potrivit oficialului, la eveniment sunt așteptați aproximativ 4500 de pedagogi din învățământul general.
18:50
Actualul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, ar folosi resursele administrative pentru a-și promova Partidul Mișcarea Alternativa Națională. Despre aceasta a anunțat candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de primar al capitalei, Victor Chironda. Potrivit acestuia, Ion Ceban utilizează primăria și funcționarii publici pe post de instrument politic.
18:40
Cetățenii Republicii Moldova vor putea redirecționa cele 2 % din impozitul anual pe venit instituțiilor de învățământ pe care le vor alege singuri. Lista acestora va fi stabilită anual, de Agenția de Servicii publice. Potrivit unui proiect de lege prezentat de un grup de deputați, aceste măsuri ar descuraja colectarea de plăți informale în instituțiile de învățământ. Experții se declară sceptici în privința rezultatelor acestor modificări.
18:30
Un incendiu de vegetație a izbucnit în această dimineață în apropierea localității Isacova, raionul Orhei. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și pompieri.
17:40
93 de producători de vinuri își vor prezenta produsele de Ziua Națională a Vinului, din data de 7 și 8 octombrie, a declarat astăzi pentru Radio Moldova secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean. Evenimentul este o ocazie specială de a celebra succesele vinificatorilor moldoveni pe scena globală.
16:10
România se va dota militar cu ceea ce are nevoie, astfel încât să sporească nivelul de securitate la Marea Neagră - afirmă ministrul apărării, Angel Tîlvăr. Aflat astăzi la o fabrică de producere de echipamente militare din Timișoara, el a mai spus că suntem o țară sigură, dar, în același timp, trebuie să fim pregătiți pentru a face față provocărilor pe care le presupune războiul din Ucraina.
15:20
Energocom a prelungit cu o lună contractul cu MGRES. Condițiile contractuale au rămas neschimbate ca și pe parcursul ultimelor luni. Prețul de achiziție, la fel, a rămas același și va constitui 0,66 USD/Kwh.
13:40
Numărul tinerilor s-a redus vertiginos din cauza demografiei în scădere și a migrației. Astfel, anul trecut, în Republica Moldova pentru prima dată numărul tinerilor a fost mai mic decât numărul persoanelor în etate (581 de mii de tineri la 590 de mii de persoane în etate), se arată în analiza expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță.
13:10
Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu.
12:40
Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este prezentat spre consultări publice, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Astfel, propunerile și recomandările pot fi expediate până la data de 12 octombrie 2023.
12:40
Măsurile de investigație în care a fost implicată președinta Alianței Liberalilor și Democraților din Moldova, Arina Spătaru, au avut loc doar pe teritoriul Republicii Moldova. Cazul a fost instrumentat de Procuratura Anticorupție, iar Centrul Național Anticorupție a oferit sprijin doar în etapa inițială de desfășurare a investigației, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu, la o emisiune de la Vocea Basarabiei.
12:20
Ungaria a devenit din ce în ce mai mult, în ultimii ani, oaia neagră a Europei. Fonduri suspendate de la Bruxelles, avertismente, tot mai multe decizii, rapoarte și analize care pun în cauză deriva „iliberală” a guvernului de la Budapesta.
12:00
Un cetățean al Federației Ruse a încercat să ajungă în Ucraina în baza unui document falsificat. Cazul a fost înregistrat ieri, 28 septembrie, la Aeroportul Internațional Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.