Milsami Orhei, Zimbru Chișinău și Sheriff Tiraspol, la egalitate

TVR Moldova, 18 septembrie 2023 21:50

Milsami Orhei, Zimbru Chișinău și Sheriff Tiraspol au un parcurs aproape identic în Super Liga Republicii Moldova. Cele trei cluburi au câte 12 puncte acumulate și se află pe primele poziții din clasament.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 12 ore
11:30
La începutul anului curent, în Republica Moldova locuiau 598,3 mii de persoane în vârstă de 60 de ani şi peste. Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei a constituit 23,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2019, acesta a înregistrat o majorare cu 3 puncte procentuale, transmite IPN.
Acum 24 ore
11:00
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a vizitat sâmbătă oraşul-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră, unde a văzut pentru prima dată pagubele provocate de atacurile ruseşti asupra oraşului, relatează dpa citată de agerpres.ro.
10:30
În prima ediție descoperim orașul-cetate Sighişoara, destinația care ne oferă o călătorie cu farmec în timp. Numărându-se printre puținele cetăți medievale din Europa, care mai sunt încă locuite, aici elementele epocii medievale s-au păstrat întocmai. Vorbim despre peste 150 de case locuite, majoritatea având o vechime de peste 300 de ani. Cetatea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
10:00
În continuare, vorbim despre despre o atracţie turistică de peste Prut, şi anume - Podul peste Dunăre de la Brăila, care e o mândrie naţională pentru România.
09:30
Un incendiu de proporţii a izbucnit, sâmbătă, la o conductă de petrol în vestul Ucrainei, în urma unei explozii. Trei persoane au fost rănite, au declarat serviciile de urgenţă, citate de AFP, potrivit Agerpres.
09:00
Pentru duminică, 1 octombrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că vremea se răcește, izolat se așteaptă ploi ușoare de scurtă durată.
Ieri
21:10
La ediția de astăzi a Interviului Telejurnalului urmăriți un interviu realizat de jurnalistul TVR Moldova, Constantin Uzdriș, cu Lonard Orban, fost comisar European, România.
20:40
Universitatea Tehnică a Moldovei a sărbătorit aseară inovaţia şi noile tehnologii la cea de-a zece ediţie a „Nopţii Cercetătorilor Europeni”. Au fost expuse sute de creaţii tehnice, spre încântarea pasionaţilor de ştiinte prezenţi la eveniment. Au fost organizate şi ateliere, experimente şi concursuri, iar cei mai destoinici participanţi au fost premiaţi.
20:10
Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 30 de ani de activitate. Cu această ocazie, păstrătorii de tradiţii şi-au dat întâlnire la Palatul Republicii din Chişinău şi au urmărit spectacolul "Revenirea la Rădăcini", care le-a fost dedicat. 30 dintre ei, care s-au remarcat prin activitatea lor, au fost recompensaţi cu diplome şi trofee.
19:40
Noul instrument de inteligenţă artificială, ChatGPT, crează tot mai multe temeri la nivel internaţional. Specialiştii UNESCO cred că ar putea fi o nouă formă de plagiat în şcoli şi a cerut guvernelor să ia măsuri. Ministerul Educaţiei din Republica Moldova va urma practica altor ţări, însă avântul tehnologiilor informaţionale este aproape imposibil de controlat.
19:10
Nouă dascăli au fost premiaţi astăzi, în semn de recunoştinţă pentru munca pe care o depun zilnic şi performanţele deosebite obţinute. În cadrul concursului republican "Padagogul anului 2023" au fost desemnaţi cel mai bun profesor, cel mai bun învăţător şi cel mai bun educator din Republica Moldova. Laureaţii au primit diplome şi premii în bani.
18:40
Luni, 2 octombrie, ziua în care va fi înmormântat regretatul scriitor Ion Druță va fi zi de doliu național. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Maia Sandu.
18:10
Președintele ucrainean Volodimur Zelenski a declarat sâmbătă că dorește să transforme industria de apărare a Ucrainei într-un „mare centru militar” prin parteneriate cu producătorii de arme din Occident pentru a crește livrările de arme pentru contraofensiva Kievului împotriva Rusiei, transmite The Guardian citat g4media.ro.
17:30
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
17:10
Norvegia a anunţat vineri că, exceptând câteva situaţii, îşi va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia, o măsură suplimentară împotriva Moscovei ca urmare a războiului din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.
16:40
Câștigătorii concursului „Pedagogul anului”, ediția 2023, au fost premiați astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES. Premiile au fost acordate la trei categorii. Astfel, nouă cei mai buni educatori, învățători și profesori au fost premiați cu 50 mii de lei pentru locul I, 25 mii de lei – pentru locul II și 15 mii de lei – pentru locul III
16:10
Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 6,8% comparativ cu finele anului 2022. La 30 iunie 2023 a totalizat 10 242,00 milioane de dolari. Conform datelor preliminare ale BNM, raportul datoriei externe brute la PIB a constituit 67,2%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de sfârșitul anului trecut, transmite IPN.
15:40
Rusia a pierdut un număr semnificativ de generali și comandați militari în timpul celor 19 luni de conflict cu Ucraina, “o realizare remarcabilă” a forțelor armate ale guvernului de la Kiev, cred analiștii, afirmând că, prin eliminarea acestora, ucrainenii încearcă să submineze capacitatea armatei ruse de a continua războiul în mod eficient. Cel puțin 15 generali ruși și sute de ofițeri superiori ar fi fost uciși de ucraineni în timpul confruntărilor declanșate la 24 februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a declanșat invazia nejustificată a Ucrainei, scrie g4media.ro.
15:10
Peste 100.000 de refugiaţi din Nagorno-Karabah au ajuns în Armenia, a anunţat vineri seara şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Filippo Grandi, citat de Reuters citat de digi24.ro.
14:40
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național al Mărului se va desfășura pe 1 octombrie în preajma Cetății Soroca. Tradițional, alaiul pornește din fața Consiliului raional și merge spre cetate, unde au loc evenimentele festive şi cultural-artistice.
14:10
În această toamnă o nouă emisiune de turism la TVR Moldova, „LA PAS PRIN ȚARĂ”, o serie de ediții, cu cele mai frumoase destinații din România și Republica Moldova. Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Pentru că, de când se știe, călătorului îi șade bine cu drumul.
13:40
Scriitorul, psihologul, publicistul și pedagogul AURELIAN SILVESTRU este invitatul următoarei ediţii ISTORII CU TÂLC. Spune că prin activitatea sa literară și pedagogică vrea să-i ajute pe oameni să-și găsească vocația și valoarea apelând la demnitate, bunătate și credință în Dumnezeu. Emisiunea va fi difuzată duminică, 01 octombrie 2023, ora 22.00, la TVR MOLDOVA.
13:10
Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) verifică gradul de pregătire a centralelor termice pe biocombustibil solid din instituțiile publice, înainte de începutul sezonului de încălzire 2023-2024.
12:40
Ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național, în semn de profundă tristețe cauzată de decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
11:30
Un sat din apropierea Chişinăului se mândreşte cu cea mai modernă fermă de bivoliţe. Ca să prindă un loc de muncă acolo, oamenii aşteaptă cu lunile. În ce condiţii îşi desfăşoară activitatea cele cinci colective artistice din Horeşti în timp ce Casa de Cultură e în reparaţii, aflăm sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 16.00, la o nouă ediţie a emisiunii Caravana TVR Moldova LA TINE-N SAT.
11:10
Într-o lume mare și plină de frumuseți naturale, culturale și istorice, există locuri ce pot fi considerate niște bijuterii ale planetei.
10:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 30 septembrie – 01 octombrie 2023, în sectoarele municipiului Chișinău vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone.
10:10
Autoritățile administrației publice locale sunt obligate ca, în termen de 3 zile până la data începerii campaniei electorale, să stabilească și să asigure un minim de locuri speciale de afișaj electoral, un minim de localuri pentru desfășurarea întâlnirilor cu alegătorii, informează Comisia Electorală Centrală, citată de IPN.
09:40
Analiștii de război susțin că Vladimir Putin ignoră în mare măsură expertiza generalilor sau a consilierilor militari și dirijează de unul singur traiectoria războiului, luând fără consultare decizii cheie. Tot analiștii de război mai arată că Putin s-a dovedit a fi precaut, pentru că "nu are încredere în cei din jurul său" și folosește "foarte puțin expertiza economică și militară" de care dispune scrie digi24.ro.
09:10
Vremea de vară se anunță a fi și ultima zi a lunii septembrie, din octombrie revenim la temperaturile normale pentru această perioadă. Pentru sâmbătă, 30 septembrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că ploi nu se prevăd.
08:40
Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit, într-un interviu, despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că România va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. Oficialul român a precizat că s-a discutat despre acest lucru cu BERD, singurul proprietar final al companiei care administrează obiectul concesionat, şi aşteaptă un răspuns. Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, cu Anatol Țăranu, analist politic și Vladislav Kulminski, fost vicepremier pentru Reintegrare.
08:20
Pictura, culorile, arta, dialogul, culorile… acestea sunt laitmotivele primului episod al emisiunii ,,Dialoguri colorate”, realizată de jurnalistul și caricaturistul Anatol Fornea. Primul invitat al emisiunii este artistul plastic Gheorghe Lisița, o figură importantă în artele vizuale, care reușește să se afirme și peste hotare.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:00
Alexandru Boiciuc a semnat un gol superb în Cupa României. Fotbalistul din Republica Moldova a reușit o execuție splendidă de la distanță în partida cu Universitatea Cluj, echipă la care a jucat anterior.
22:50
Reprezentativa de rugby 15 a Republicii Moldova se pregăteşte pentru o nouă apariţie pe arena internațională. De această dată, "haiducii", sub conducerea noului antrenor Veaceslav Titica, vor juca în a treia divizie valorică europeană. Ei au fost repartizați într-o grupă cu Bulgaria, Serbia și Turcia, ultima fiind adversara de mâine a naționalei tricolore.
22:30
Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. În cazul în care corpul neînsuflețit al marelui prozator basarabean nu va putea fi repatriat în Republica Moldova, Druță i-a cerut nepoatei sale să-i incinereze trupul și să-i puna cenușa tot lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței.
22:10
De mai bine de două decenii, bolile cardiovasculare sunt principala cauză a deceselor în Republica Moldova. Astăzi, de Ziua Mondială a Inimii, studenţii Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie din Chişinău au promovat, intr-un mod inedit, modul sănătos de viaţă, fară boli cardiovasculare. "Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima" este genericul ales în acest an de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
21:50
Mai mulţi activişti pentru protecţia drepturilor femeilor au protestat faţă de hărţuirea sexuală în lumea teatrală. Aceştia au cerut autorităţilor Republicii Moldova să nu muşumalizeze acțiunile ilegale, iar în instituţiile culturale să fie introdus un cod de etică. Protestul a fost organizat după ce o actriță a acuzat un regizor de origine lituaniană, de hărțuire sexuală. Acesta spune că e nevinovat.
21:30
Un parteneriat între Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi Ministerul Justiţiei va aduce asistenţă medicală mai bună pentru femeile din Republica Moldova aflate în spatele gratiilor. Astăzi a fost inaugurat un cabinet ginecologic modern la secţia medicală din Penitenciarul nr. 13, Chişinău.
21:10
Arde de câteva zile depozitul de deşeuri al Întreprinderii Municipale Regia Ara din Hânceşti. Flăcările au izbucnit în noaptea de 25 spre 26 septembrie şi s-au extins pe aproape un hectar şi jumătate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, incendiul a fost localizat şi se acţionează pentru lichidarea lui.
21:00
Aşa zisele autorităţi transnistrene au trimis militari înarmaţi să patruleze pe un tronson de cale ferată aflat între satele Pervomaisc şi Hagimus. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control condamnă aceste acţiuni şi a cerut Tiraspolului să renunţe la astfel de abuzuri. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA cu analistul politic, Anatol Țăranu și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski.
20:50
Consiliul electoral Bălţi i-a dat Marinei Tauber listele pentru colectarea semnăturilor, pentru a putea candida la funcţia de primar al oraşului Bălţi. Se întâmplă la doar o zi după ce Curtea Constituţională a suspendat un articol din Codul Electoral care nu-i permitea să participe la alegeri, timp de 5 ani. În baza acestei decizii, Tauber a contestat astăzi în instanţă refuzul consiliul electoral care i-a respins, anterior, cererea de înscriere în cursa electorală.
20:30
Victor Chironda, candidatul Partidului Demnitate şi Adevăr la funcţia de primar al Chişinăului, îl acuză pe actualul edil că ar recurge la şantaj pentru a atrage în partidul său funcţionari municipali. În replică, serviciul de presă al primarului Ion Ceban spune că aceste declaraţii nu sunt, decât, elemente ale luptei electorale.
20:10
Autorităţile de la Chişinău îşi propun să reconstruiască, până în 2028, portul Giurgiuleşti. După invazia Federaţiei Ruse în Ucraina şi blocarea porturilor de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre, portul Giurgiulești a devenit de importanţă strategică. Ieri a fost prezentat proiectul, iar lucrările ar putea începe anul viitor.
19:50
De la începutul anului viitor, Republica Moldova va face parte din cea mai puternică reţea din lume de intervenţie în caz de dezastre. Potrivit acordului de aderare a ţării la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, semnat astăzi, Republica Moldova va primi ajutor de la statele europene în situaţii de criză, cum ar fi cutremure, incendii sau inundaţii. La rândul său, Chişinăul va fi obligat şi el să acorde ajutor altor state, la nevoie.
19:30
După criza energetică de anul trecut, tot mai mulți gospodari caută soluții înaintea venirii iernii. Unii își termoizolează locuinţele, alţii se întorc la metode tradiţionale de încălzire cu sobe.
19:10
Un angajat cu funcţie de conducere al primăriei Chişinău a fost prins la volan în stare avansată de ebrietate. Ieri, în jurul orei 18, poliţiştii l-au observat conducând haotic pe o stradă din sectorul Botanica şi l-au tras pe dreapta.
18:50
Autorităţile de la Chişinău nu au stabilit care a fost traiectoria fragmentelor de rachetă găsite în iazul din satul Hîrbovăţ, Anenii Noi, deoarece dispozitivul nu a fost detectat de sistemele de apărare aeriană.
18:30
Aşa zisele autorităţi transnistrene au trimis militari înarmaţi să patruleze pe un tronson de cale ferată aflat între satele Pervomaisc şi Hagimus. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control condamnă aceste acţiuni şi a cerut Tiraspolului să renunţe la astfel de abuzuri.
18:10
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
17:50
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat la Dublin pentru a participa la Conferința Europeană a Președinților de Parlament, a avut întrevederi cu omologii săi din diferite țări, cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.