Maia Sandu a ajuns la New York unde va participa la sesiunea Adunării Generale a ONU: „Moldova este pregătită să-și joace rolul în promovarea unei lumi stabile”

Radio Moldova, 18 septembrie 2023 21:10

Republica Moldova este pregătită să-și joace rolul în promovarea unei lumi stabile și prospere, a declarat șefa statului Maia Sandu înainte de începerea celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Într-o postare pe Twitter, președinta anunță a ajuns la New York pentru a împărtăși perspectivele țării noastre și pentru contribui la dialogul global.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 8 ore
22:00
13 Acorduri pe linia Ministerului de Externe, încheiate de Republica Moldova pe Platforma Comunității Statelor Independente, au fost denunțate astăzi la ședința de Guvern. Secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean, a precizat că aceste tratate sunt inoportune și nu comportă beneficii pentru cetățeni.
21:10
80 de locuințe vor fi acordate cu titlu gratuit participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Guvern. Beneficiarii urmează să fie selectați de către o comisie special creată pentru a asigura echitate și integritate în acest proces, a notat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Acum 12 ore
20:40
Membrii Comisiei Unificate de Control se vor întruni pe 27 septembrie în ședință pentru a discuta subiectul rachetei care ar fi căzut ieri pe teritoriul regiunii transnistrene, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă. Reprezentantul Guvernului a precizat că potrivit informațiilor Ministerului Apărării, racheta nu a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, iar toate detaliile, inclusiv originea dispozitivului vor fi comunicate ulterior, după elucidarea cazului.
19:40
Comisia Europeană va acorda adițional Republicii Moldova un grant de 105 milioane de euro. În acest sens, Guvernul a aprobat decizia privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui amendament la Acordul de finanțare privind Contractul de consolidare a statului și reziliență pentru Republica Moldova, semnat la Bruxelles în anul 2021.
19:20
Membrii partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au cerut explicații de la Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate în privința operațiunii în care a fost implicată președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Arina Spătaru. Politiciana susține că datorită implicării sale a fost deconspirată o schemă prin care politicianul fugar Ilan Șor ar finanța partide politice din Republica Moldova. Cele două instituții susțin că măsurile de investigație cu participarea Arinei Spătaru au fost efectuate doar pe teritoriul Republicii Moldova.
18:00
Racheta căzută anul trecut pe teritoriul Poloniei, care a provocat moartea a două persoane, ar fi fost lansată de un sistem ucrainean de apărare antiaerienă în timpul unui atac rusesc, scrie presa poloneză. Experții de la Parchetul General din Varșovia au negat categoric posibilitatea ca Rusia să fi lansat racheta. Aceștia ar fi identificat proiectilul ca fiind o rachetă antiaeriană S-300, lansată de pe teritoriul Ucrainei, potrivit sursei citate.
17:30
Iulian Muntean va demisiona din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost implicat într-un scandal de corupție. În acest sens el a depus o cerere la Secretariatul Legislativului, au confirmat pentru Radiomoldova.md reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
16:50
Parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei la NATO dacă SUA aprobă vânzarea avioanelor sale de luptă F-16 către Ankara, a declarat presei președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.. Erdogan a spus că ministrul de externe Hakan Fidan și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat săptămâna trecută, la New York, oferta Suediei de aderare la NATO.
16:30
Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național. Câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național în cadrul ședinței din 21 septembrie. Câștigătorii Premiului Național vor primi recompensă bănească, în valoare de 100 de mii de lei, diplomă și medalie.
16:30
Echipa Departamentului „Telefilm-Chișinău” al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” este laureata Premiului Național, alături de alte personalități notorii din domeniile științei, artei și culturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în ședința de astăzi a Guvernului.
16:00
În primele 7 zile de la începutul perioadei de depunere a dosarelor pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de consilier în consiliile municipale Chișinău și Bălți și cele raionale, au fost depuse, în total, 191 de dosare. Dintre acestea, 172 de cereri au fost recepționate din partea partidelor politice/bloc electoral, iar 19 din partea candidaților independenți, informează Comisia Electorală Centrală.
Acum 24 ore
15:00
Dintr-un sat cu 700 de oameni, a ajuns într-un oraș cu 10 milioane de oameni. Cristina Brumă își face studiile în Seul, capitala Coreei de Sud, la Universitatea Konkuk. Cu mulți ani în urmă i-a promis scriitorului Nicolae Dabija că va scrie cărți. S-a ținut de promisiune. Timp de 3 ani va învăța „Terapie prin literatură”, iar apoi speră să-și vadă visul împlinit.
14:50
În ultima săptămână s-au intensificat atacurile cibernetice pe mai multe platforme, anunță Guvernul Republicii Moldova. Atacuri, în format Ddos, au suferit inclusiv platformele Aeroportului Internațional Chișinău, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetice (ANRE), dar și platforma web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.
14:40
În perioada 27-29 septembrie, premierul Dorin Recean, va efectua o vizită de la lucru în Germania. Oficialul va avea întrevederi cu cancelarul german, Olaf Scholtz, dar și cu deputați, miniștri, oameni afaceri. Totodată, alături de omologul său român, Marcel Ciolacu, va participa la un forum.
14:40
Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat astăzi de șefa statului Maia Sandu, în baza hotărârii unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
14:00
Piața internă nu poate fi asigurată cu legume pe întreg parcursul anului, din cauza prețului la energia electrică și gaze. O soluție ar fi utilizarea surselor regenerabile, este de părere ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
13:50
Proiectul arhitectural după care va fi renovată Filarmonica Națională a fost prezentat la Forumul Cultural, organizat pentru prima dată la Chișinău. Arhitecții afirmă că viziunea are la bază o abordare modernă, iar viitoarea sală de concert corespunde performanței acustice. Potrivit reprezentanților instituției, timp de trei ani de la incendiul care a distrus Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-au făcut pași mici, dar siguri pentru a înainta în proiectarea și construcția edificiului de importanță națională.
13:40
Partidul Renaștere se va adresa misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova cu o scrisoare oficială în care va atenționa despre încălcarea sistematică a drepturilor civile și politice ale cetățenilor și la intimidarea opoziției din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat purtătoarea de cuvânt a Partidului Renaștere, Olesea Vitneanskaia.
13:40
Decretul de desemnare a Evgheniei Guțul la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze nu va fi semnat până când autoritățile de la Chișinău nu vor obține mai multe detalii despre cazul pornit de procuratură pe numele acesteia, a declarat președinta Maia Sandu la o emisiune de la TV8. În același timp, șefa statului spune că nu vede niciun motiv de ce ar trebui să se grăbească pentru a semna decretul.
13:30
Partidul Renaștere se va adresa misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova cu o scrisoare oficială în care va atenționa despre încălcarea sistematică a drepturilor civile și politice ale cetățenilor și la intimidarea opoziției din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat purtătoarea de cuvânt a Partidului Renaștere, Olesea Vitneanskaia.
13:00
În această dimineață au avut loc percheziții la administratorii unei școli auto din Cimișlia. O persoană a fost reținută și plasată în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, iar alta este cercetată în stare de libertate, precizează CNA într-un comunicat. Aceștia sunt cercetați în dosarul schemei de corupție la eliberarea permiselor de conducere la Hîncești.
13:00
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Dorin Recean s-a reunit într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi sunt incluse 36 de proiecte de hotărâre.. inclusiv câteva privind denunțarea unor acorduri cu CSI.
11:50
La sfârșitul acestui an, Republica Moldova va avea un radar francez de detectare timpurie a pericolelor din spațiul aerian, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, acest „echipament vital reprezintă o necesitate stringentă și va aduce un beneficiu semnificativ pentru țara noastră”.
11:20
Mai multe publicații internaționale comentează azi decizia Rusiei de a-l da în urmărire pe președintele Curții Penale Internaționale. Presa acordă o atenție deosebită și procesului de înarmare a Ucrainei, dar și măsurilor de securitate pe care le ia Republica Moldova pentru a se apăra de o eventuală agresiune militară.
11:10
O explozie la un depozit de combustibil din Nagorno-Karabah din Azerbaidjan a ucis 20 de persoane și a rănit alte sute, spun pretinsele autorități armene locale. Aproape 300 de persoane au fost internate în spitale, zeci dintre ele „încă în stare critică”, notează BBC.Se întâmplă în timp ce guvernul armean a declarat că 13.350 de refugiați au trecut în țară din enclavă. În Nagorno-Karabah locuiesc aproximativ 120.000 de etnici armeni.
10:30
Numărul de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din capitală este în scădere, a declarat la ședința serviciilor Primăriei Municipiului Chișinău, șeful Direcției generale educație, tineret și sport Andrei Pavaloi.
10:20
Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană și fără regiunea din stânga Nistrului. Astfel, dacă diferendul transnistrean va rămâne nesoluționat, el nu reprezintă un impediment în procesul de aderare, a declarat președinta Maia Sandu la o emisiune de la TV8. Șefa statului a precizat că regiunea transnistreană s-ar putea integra în Uniunea Europeană ulterior.
10:00
Moscova a emis ieri un mandat, care îl vizează pe președintele Curții Penale Internaționale de la Haga. Măsura este însă mai mult simbolică, fiind puțin probabil ca președintele curții, polonezul Józef Hofmański, să călătorească în Rusia.
09:30
Moscova vrea să-l aresteze pe președintele Curții Penale Internaționale, titrează La Stampa după ce Ministerul rus de Interne a anunțat că l-a inclus pe lista persoanelor urmărite pe președintele organului judiciar internațional, polonezul Piotr Hofmanski. Ziarul italian atrage atenția că ministerul rus evită să precieze pe site-ul său în baza cărui articol al Codului Penal al Federației Ruse e căutat Hofmanski.
09:10
Noaptea trecută a fost atacă din nou regiunile Odesa și Ismail. Majoritatea dronelor au fost doborâte, dar infrastructura portuară din Ismail a fost distrusă relatează Unian. Au fost avariate clădirea punctului de control, depozite, aproximativ 30 de camioane, iar 6 autospeciale au luat foc. Pompierii au stins incendiile.
09:00
Autoritățile de la Chișinău nu pot verifica la fața locului ce s-a întâmplat în stânga Nistrului după ce o rachetă a căzut în acest weekend în comuna Chițcani. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la o emisiune de la TV8.
06:30
Majorări de salarii și indemnizații în prag de alegeri, audieri parlamentare pe cazul CSM, cu semne de întrebare și rămășițele unei rachete în stânga Nistrului - sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
06:10
Ziua Mondială a Contracepției a fost lansată în 2007 și este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Are drept scop reducerea apariției sarcinilor nedorite și creșterea conștientizării importanței contracepției.
06:10
Era prin anul 1971 când la Zârnești, Cahul a venit cu un concert Orchestra de muzică populară Mugurel dirijată de Valeriu Negruzzi. Concertul s-a ținut pe scena școlii locale, proaspăt data în exploatare, elevii de atunci, au avut privilegiul să fie printre spectatori și să privească cu multă admirație la tot ce se petrecea în scenă. Artiștii pe care îi vedeai din când în când la televizor, acum erau pe scenă, printre ei și Anastasia Istrati, mica de statură, cu două cosițe prinse cu flori, ca o ștrengăriță, era ca argintul viu în scenă. Orice mușchi de pe corpul ei cânta, era într-un freamăt non stop. De la ea venea atâta energie și atâta frumusețe și farmec, că lumea nu-i dădea voie să iasă din scenă, ovaționând-o mereu.
Ieri
22:50
Cenaclul Flacăra, cel mai mare fenomen cultural românesc, înființat în septembrie 1973 de către poetul basarabean Adrian Păunescu, a ajuns la jumătate de secol. Evenimentele organizate acum 50 de ani, promovau libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog.
21:40
Președintele Maia Sandu a declarat că va insista pe crearea unui registru electronic al dosarelor la Procuratura Anticorupție și CNA. Cât privește activitatea Comisiei Pre-Vetting, aceasta va continua în pofida unor critici sau rezistențe. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul unei emisiuni la postul TV8, în contextul scandalului iscat în jurul membrului CSM Iulan Muntean, care a promovat evaluarea Comisiei, deși figura în calitate de învinuit într-un dosar de corupție, deschis în anul 2018.
21:10
Fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, va depune o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern, a anunțat astăzi deputatul Vlad Bătrîncea.
20:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță luni într-o postare pe Telegram că tancuri americane de tip ”Abrams au sosit deja în Ucraina și se pregătesc să ne consolideze brigăzile”, o ”veste bună”, apreciază el, relatează AFP.
19:20
Un document de intenție privind consolidarea dialogului dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul apărării a fost semnat astăzi la Chișinău. Acesta va contribui la asigurarea securității statului, precum și la modernizarea sectorului de apărare al țării noastre. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, într-un briefing comun cu ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău. La rândul său, oficialul francez a menționat că Franța va susține Republica Moldova în sectorul de apărare, inclusiv în gestionarea crizelor.
19:20
Dacă în următorii ani în școlile din țară nu vor fi studiate profesiile viitorului, tinerii își vor găsi mai greu un loc de muncă, au declarat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării. Potrivit experților străini, în Republica Moldova ar trebui să fie schimbat modul de predare, cum ar fi de exemplu însușirea limbilor străine cu ajutorul roboților sau renunțarea la temele pentru acasă.
18:40
Comisia Electorală Centrală a respins cererea Marinei Tauber prin care contestă refuzul Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți de a o înregistra în calitate de candidată la alegerile pentru primăria municipiului Bălți. Decizia a fost pronunțată de membra CEC, Ludmila Lupașco.
18:20
Formațiunea Liga Orașelor și Comunelor a anunțat că își retrage susținerea politică pentru candidatul înaintat la funcția de Primar General al municipiului Chișinău, Mihail Bagas. Decizia a fost luată la scurt timp după ce acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
16:40
Cenaclul Flacăra, cel mai mare fenomen cultural românesc, înființat în septembrie 1973 de către poetul basarbean Adrian Păunescu, a ajuns la jumătate de secol. Evenimentele organizate acum 50 de ani, promovau libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog.
16:30
Republica Moldova și Franța își vor intensifica cooperarea în domeniul apărării și securității regionale. Subiectul a fost discutat de către prim-ministrul Dorin Recean cu ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu.
16:20
Rusia l-a adăugat luni pe președintele Curții Penale Internaționale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul, relatează AFP, citată de Agerpres.
16:00
Omiterea înregistrării informației de către unii angajați ai CNA, ar putea fi făcută din rea voință, astfel a explicat Directorul instituției, Iulian Rusu, lipsa datelor din baza centrală a Comisiei despre implicarea într-un dosar de corupție a lui Iulian Muntean, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat astăzi la audierile publice, Comisia juridică, numiri și imunități. Președinta Comisiei de profil a calificat lipsa informației din Baza Centrală de date drept o încălcare gravă.
15:50
O persoană a decedat în Odesa, în urma atacurilor de noaptea trecută cu rachete și drone. Este vorba despre un muncitor dintr-un hambar distrus.
15:40
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întâlnire cu membrii delegației Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira. Agenda discuțiilor a cuprins aspecte referitoare la consultările pentru anul 2023, programul de creditare și mecanismele de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate. La întrevedere, s-a discutat și despre importanța cooperării cu FMI în procesul de sprijinire a parcursului european al Republicii Moldova, prin consolidarea instituțională, armonizarea legislației, alinierea la standardele europene, dar și minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climatice.
15:30
Partidele care intenționează să participe la alegerile locale generale trebuie să întocmească listele de candidați pentru consiliile locale, raionale sau municipale respectând cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, informează Comisia Electorală Centrală (CEC). Totodată, poziționarea candidaților pe liste se va face conform formulei: minim patru candidați la fiecare zece locuri.
15:20
48 de mii și 270 de elevi din municipiul Chișinău, vor beneficia în acest an de alimentație gratuită, a declarat astăzi la ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău, șeful Direcției generale educație, tineret și sport Andrei Pavaloi. Potrivit funcționarului, cei mai mulți elevi care beneficiază de mâncare gratuită sunt de la clasele primare.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.