Romania to sue Austria at EU Court if it blocks Schengen membership again

Radio Moldova, 18 septembrie 2023 19:40

Romania will sue Austria at the European Court of Justice if Vienna votes against Romania's accession to the Schengen Area in December, Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu announced on Monday.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 30 minute
18:20
Șase pretendenți la funcția de primar al municipiului Bălți au depus actele pentru înregistrarea în cursa electorală, timp de patru zile. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de președinta Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți, Svetlana Colesnic. De marți și până acum, în Chișinău s-au înregistrat 13 candidați.
Acum o oră
17:50
Un atac cu rachete a avut loc în această după-amiază asupra sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol, regiunea Crimeea. La fața locului se află un număr mare de ambulanțe, a spus pretinsul guvernator al orașului, Mihailo Razvozhaev, citat de Unian. Potrivit lui, Ucraina s-ar face vinovată de bombardamente. Forțele armate ucrainene au confirmat oficial o lovitură asupra sediului Flotei din Sevastopol.
Acum 2 ore
17:30
În noul an de studii, pentru elevii claselor primare au fost tipărite cu 7000 de abonamente la transportul public mai mult, comparativ cu anul trecut, a declarat la Radio Moldova purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale Mobilitate Urbană, Veronica Baltag. Reprezentanta Primăriei Municipiului Chișinău a precizat că abonamentele gratuite pe care acești elevi le-au utilizat anul trecut sunt valabile și în luna octombrie.
17:20
Automobilele cu motor electric și cele hibrid devin tot mai populare în Republica Moldova, iar în ultimii ani numărul acestora a crescut considerabil, potrivit datelor Registrului de stat al transporturilor. Cu toate acestea, în anul 2023, din numărul total de autovehicule înmatriculate, peste 20 de mii au un grad sporit de poluare. Autoritățile au anunțat că tranziția verde reprezintă o prioritate pentru guvernare și au anunțat că vor fi elaborate mai multe acte legislative pentru a diminua nivelul de poluare a aerului.
Acum 4 ore
16:30
Ministrul Apărării Forțelor Armate al Franței, Sébastien Lecornu, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova la invitația ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi. Oficialii se vor întâlni la sediul instituției de apărare luni, 25 septembrie curent, unde vor susține declarații de presă, informează instituția într-un comunicat.
16:00
Pe 7 octombrie va avea loc prima ediție a Forumului Național al Cadrelor Didactice, a anunțat astăzi președinta Maia Sandu într-un mesaj video. Cei prezenți la eveniment vor discuta despre situația actuală din sistemul de învățământ din țara noastră. Maia Sandu a subliniat necesitatea creșterii prestigiului profesiei de pedagog pentru a le oferi elevilor educație de calitate.
15:50
Fosta deputată, în prezent lidera Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, susține că a fost timp de câteva luni „agent sub acoperire” într-o operațiune SIS, iar misiunea ei principală a fost să facă front comun cu Ilan Șor. Mai mult, fosta parlamentară a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „s-a lăsat cumpărată de Șor” pentru a afla detalii despre partidele pe care le-a fondat politicianul și cum este ajutat de Kremlin în acest sens.
15:40
Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care a fost distrusă acum trei ani în urma unui incendiu, este tot mai aproape de a renaște. Pentru reconstrucția acesteia a fost organizat și un concurs internațional de idei, iar proiectul arhitectural declarat câștigător va fi prezentat săptămâna viitoare, după care vor urma consultări publice. Reprezentanții Ministerului Culturii declară că acest proces este complicat, necesită resurse financiare considerabile, dar este absolut necesar ca un astfel de edificiu să existe cât mai curând în Republica Moldova.
15:10
ONG-urile de media condamnă restricțiile ilegale impuse de Tiraspol în raport cu presa și solicită autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile și libertățile garantate de lege. Organizațiile semnatare semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.
14:50
Noul membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, care nu a anunțat Comisia Pre-Vetting că este cercetat penal, anunță despre posibilitatea de a-și da demisia. Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat demisia lui Iulian Munteanu după scandalul de corupție în care acesta este implicat.
Acum 6 ore
13:50
Zeci de iubitori de film din Republica Moldova au fost prezenți aseară, 21 septembrie, la deschiderea oficială a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), eveniment ajuns la a IX-a ediție, și desfășurat în acest an, în premieră, și în alte șapte orașe din Republica Moldova. La deschidere, sala Cineplex Loteanu a fost arhiplină.
13:20
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, solicită demisia noului membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Iulian Muntean, după scandalul de corupție în care acesta este implicat. Oficiala a salutat faptul că pe marginea cazului urmează să aibă loc audieri parlamentare, însă „pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, a mai spus ea.
13:10
Începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele de roaming vor deveni mult mai accesibile. O declarație a operatorilor de telefonie din Republica Moldova șireprezentanți ai Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice a fost semnată astăzi la Bruxelles.
13:00
Ridicarea imunității deputaților este o practică a majorității guvernelor venite la putere, iar pe parcursul celor peste trei decenii de independență nicio majoritate parlamentară nu a ridicat imunitatea propriilor deputați. Este observația fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmată într-un interviu pentru Radio Moldova.
13:00
Lucrările de construcție ale noului terminal T4 de la Aeroportul din Iași vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, iar din martie 2024 vor fi operate primele zboruri, a declarat pentru Radio Moldova, directorul general al instituției aeronautice, Romeo Vatră. Potrivit acestuia, modernizarea instituției aeronautice va spori numărul de pasageri și va crea condiții mai bune și pentru cetățenii din Republica Moldova.
Acum 8 ore
12:30
O navă încărcată cu grâu a plecat dintr-un port ucrainean cu destinația Egipt, au anunțat vineri autoritățile ucrainene, subliniind că este pentru a doua oară în această săptămână când o navă civilă utilizează un coridor maritim înființat de Kiev pentru a ocoli blocada și amenințările ruse, potrivit AFP și Agerpres.
11:40
Absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la Informatică ar putea să fie scutiți de examenul de BAC și să obțină nota 10 din oficiu. Anunțul a fost făcut aseară de ministrul Educației, Dan Perciun, la Clubul de presă al Școlii de Jurnalism din Republica Moldova.
11:30
Absolvenții de liceu care înregistrează performanțe prin prezentarea certificatelor de competență la Informatică ar putea să fie scutiți de examenul de BAC și să obțină nota 10 din oficiu. Anunțul a fost făcut aseară de ministrul Educației, Dan Perciun, la Clubul de presă al Școlii de Jurnalism din Republica Moldova.
Acum 12 ore
10:40
Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns după ce jurnalista Elena Covalenco a primit interdicție de a intra în regiunea transnistreană a țării. Potrivit Biroului politici de reintegrare, „practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate”*.
10:30
Presa internațională continuă să-și concentreze atenția asupra vizitei președintelui Ucrainei la Washington, unde încearcă să obțină noi ajutoare pentru a face față invaziei ruse. Publicațiile internaționale acordă o atenție sporită și tensiunilor dintre Armenia și Azerbaidjan, care încearcă să ajungă la un acord de pace după ce armata azeră i-a forțat pe separatiștii din Carabahul de Munte să capituleze. Lidia Petrenco a răsfoit principalele publicații și vine cu amănunte.
10:10
Pentru prima dată, Adunarea Generală Anuală 2023 a Rețelei Balcanice a agențiilor de administrare a bunurilor infracționale indisponibilizate (BAMIN) se întrunește sub președinția Republicii Moldova. Este o premieră când o țară din afara spațiului balcanic preia șefia acestei structuri internaționale.
09:50
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat miercuri că Polonia, membră NATO, nu va mai livra armament Ucrainei, declarații moderate oarecum joi, când Varșovia a precizat că nu mai livrează Kievului decât armele „convenite anterior”, totul din pricina disputei cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Polonia.
09:30
Toate drumurile duc la Paris! Luptătoarea Irina Rîngaci s-a calificat și ea pentru Jocurile Olimpice de vară de anul viitor, transmite Moldova1.
09:20
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, efectuează o vizită în Canada, care de altfel nu a fost anunțată preventiv, transmite biroul premierului canadian Justin Trudeau. Oficialii vor semna un acord privind consolidarea legăturilor economice dintre cele două state.
07:30
Președintele american Joe Biden i-a dat asigurări joi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Washington, în legătură cu sprijinul constant al Statelor Unite și a declarat că nu există nicio „alternativă” pentru Congresul american în afară de votul în favoarea continuării ajutorului acordat Ucrainei, relatează Hotnews.ro.
07:20
Ridicarea imunității deputaților este o practică a majorității guvernelor venite la putere, iar pe parcursul celor peste trei decenii de independență nici-o majoritate parlamentară nu a ridicat imunitatea propriilor deputați. Este observația fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmată într-un interviu pentru Radio Moldova.
07:10
Instituirea sistemului de vot electronic în consiliile locale, raioanele și cele municipale va spori transparența în procesul decizional la nivel local. Totodată, va contribui la reducerea costurilor asociate cu organizarea și administrarea procesului de vot. Un proiect de lege care reglementează aceste aspecte a fost aprobat de Parlament în prima lectură.
06:30
Reținerea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovshi, lipsiți de imunitatea parlamentară și scandalul numirii unui membru CSM – sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
Acum 24 ore
01:30
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
01:20
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la segmentul înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a avut loc la New York, SUA. De la tribuna ONU, Maia Sandu a îndemnat toate țările lumii libere să susțină Ucraina, care rezistă invaziei rusești și Republica Moldova care este în prima linie în luptă pentru democrație. În marja Adunării Generale, șefa statului s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu care a discutat progresul Republicii Moldova, provocările curente, securitatea regională și impactul războiului de la hotar.
01:20
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
00:50
Președinta Maia Sandu a avut la New York o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
21 septembrie 2023
22:10
Ilan Șor, președintele fostului partid politic Șor, care a fost declarat neconstituțional, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, continua să aibă ambiții pe arena politică din Republica Moldova. Are bani pe care îi introduce în Republica Moldova pentru a finanța ilegal partidele politice și a obține, eventual, majoritatea în Parlament ca să poată controla deciziile acestui stat în favoarea lui și a grupării criminale pe care o conduce. Astfel, a fost documentat faptul că Ilan Șor a încercat să „cumpere” un primar de la Ocnița cu 1 milion de lei, iar un lider de partid - cu 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei. Dezvăluirile au fost făcute de către șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin în cadrul unei intervenții video pe Facebook.
20:40
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.
20:40
Procurorul general interimar Ion Munteanu a declarat pentru Moldova 1 că deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție îi acuză de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi.
19:50
Candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor, Mihail Bagas, a fost reținut de procurorii anticorupție, fiind suspectat de finanțare ilegală. Reprezentanții formațiunii neagă faptul că ar avea legături cu grupurile oligarhice și așteaptă rezultatele anchetei.
18:50
Tariful la gazele naturale ar putea să scadă cu 20 la sută anul viitor, dacă prețul de achiziție nu va depăși 450 de dolari pentru mia de metri cubi. Calculele au fost făcute de compania Moldovagaz, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei, Vadim Ceban. Acesta a asigurat, totodată, că țara va dispune de suficiente resurse pentru a face față sezonului rece, precizând însă că prețul pe care îl vor achita consumatorii finali este influențat de mai mulți factori, cum ar fi costurile de achiziție, dar și alți parametri specifici. De asemenea, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, în această iarnă, tariful la gazele naturale va fi mai mic, fără a numi însă un preț exact.
Ieri
18:30
Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de Pre-Vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
18:20
Potrivit specialiștilor în domeniul comerțului, capacitățile noastre de export ar putea crește, întrucât anual autoritățile de la New Delhi importă 14% din produsele alimentare, iar agricultorii moldoveni oferă un preț mai bun decât fermierii străini.
17:40
Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost adoptată cu votul a 58 de deputați PAS. Procuratura Generală a înaintat Parlamentului cinci cereri în acest sens. Cei doi deputați au părăsit, în luna mai curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și au anunțat că aderă la Partidul Renaștere.
17:10
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Uniunii Europene, relatează agenția EFE și Agerpres.
16:10
Comisia juridică anunța audieri parlamentare pe marginea subiectului referitoare la informația privind dosarul penal in care ar fi implicat membrul CSM, Iulian Muntean, numit recent de Parlament.
15:40
Potrivit specialiștilor în domeniul comerțului, capacitățile noastre de export ar putea crește, întrucât anual autoritățile de la New Delhi importă 14% din produsele alimentare, iar agricultorii moldoveni oferă un preț mai bun decât fermierii străini.
15:30
Un grav accident rutier s-a produs, joi după-amiază, în apropiere de localitatea Țînțăreni, raionul Anenii Noi.
15:00
Negocieri cu Varșovia vor avea loc „în următoarele zile” pentru a soluționa disputa cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Polonia, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Agriculturii. Kievul dă asigurări că cele două țări vecine mențin „relații strânse”, în ciuda tensiunilor puternice, care au culminat cu decizia Poloniei de a nu mai furniza arme Ucrainei, scrie Digi24.
15:00
Votul electronic va fi instituit în consiliile locale, raioanele și cele municipale. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi în prima lectură, de către deputații PAS.
14:40
În premieră, Republica Moldova va intra în sezonul rece cu stocuri de gaze suficiente, a anunțat ministrul Energiei Victor Parlicov la o emisiune de la Vocea Basarabiei. Potrivit oficialului, în prezent au loc negocieri pentru achiziționarea de gaze naturale la prețuri mai avantajoase.
14:00
Puțină lume știe că UE oferă teoretic o protecție militară mai mare membrilor decât o face NATO cu faimosul articol 5. Astfel, Carta NATO spune că în cazul unui atac militar exterior asupra unuia din membri, celelalte state din organizație se pot simți atacate la rândul lor, un agresor confruntându-se astfel cu totalitatea membrilor NATO. Doar că această solidaritate nu este obligatorie. Statele NATO „pot” considera că sunt toate atacate, dar nu au obligația de a interveni. În schimb, legislația UE spune limpede că statele membre au „obligația” de a interveni militar în caz de agresiune asupra unuia din membri.
13:50
Declarațiile ministrului de Externe Nicu Popescu, în care afirmase că Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără reintegrarea teritorială a regiunii transnistrene, au stârnit un val de critici în spațiul public. Mai mulți internauți, dar și experți de la Chișinău întreabă cum este posibil ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene fără aproape 11 % din teritoriul său. Aceștia susțin că Republica Moldova trebuie să se integreze la blocul comunitar cu teritoriul întregit.
13:30
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.