Șeful Poliției de Frontieră din Moldova, bănuit de neglijență în serviciu în legătură cu atacul armat de la Aeroportul Chișinău

Moldova1, 18 septembrie 2023 18:40

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este bănuit de neglijență în serviciu în legătură cu atacul armat care a avut loc la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu doi morți. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către responsabilii de la Procuratura Generală. Într-o postare pe Facebook, Vasiloi spune că va coopera cu ancheta și va prezenta și un raport. Mai mult, acesta va solicita un concediu neplătit pe o perioadă de peste 30 de zile.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 24 ore
11:00
Republica Moldova este mult mai pregătită în acest an de sezonul rece față de anii precedenți, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, într-o discuție cu adjunctul Secretarului de Stat pentru resurse energetice în Departamentul de Stat al SUA, Geoffrey Pyatt. Oficialul moldovean a subliniat că acest lucru se datorează faptului că țara noastră stochează gaze naturale „de la parteneri de încredere”.
10:00
Pe 2 octombrie în Republica Moldova va fi marcată, în premieră, „Ziua Națională a Ambulanței”. Decizia de a institui o nouă zi a fost aprobată recent de Guvern și are drept scop creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor, atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur.
08:50
Un partid populist condus de fostul premier Robert Fico a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia, după numărarea a peste 90% din voturi. Partidul Smer-SD are un avantaj clar, cu aproape 24% din voturi, în pofida sondajelor care sugerau victoria unui partid liberal de centru, informează BBC.
Ieri
22:10
Nouă profesori din Republica Moldova au luat titlul de „Pedagogul Anului”. Evenimentul a adunat peste 4500 de profesori din toată țara. Cu toate că au o profesie onorabilă, aceștia spun că depun eforturi pentru a crește o generație care va aduce schimbarea.
21:40
Echipa națională de rugby-15 a Republicii Moldova a debutat cu victorie în Divizia "Conference", a treia valorică de pe "bătrânul continent". "Haiducii" au învins reperezentativa similară a Turciei chiar la Istanbul cu scorul de 33-14.
21:10
Pentru 2023 harta zborurilor directe operate de pe Aeroportul Intenațional Chișinău a costituit 37 de destinații sau cu 25 la sută mai puține față de anul trecut. Pe tabelele online nu mai pot fi găsite orașele precum Budapesta, Torino sau Liverpool.
20:40
În premieră, moldovenii vor putea vira cele două procente din impozitul anual și școlilor din țară, de asemenea vor fi permise și donații directe către instituții de cel mult 10% din salariul mediu pe economie. De cealaltă parte, experții spun că asociațiile părintești nu ar trebui lichidate, dar reorganizate, pentru că fiecare cetățean are dreptul să investească în procesul educațional al copiilor. Fracțiunea PAS a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede un nou mecanism de susținere financiară a instituțiilor educaționale.
19:40
Au început cercetările arheologice în Cetatea Soroca, parte a celei de-a doua etape de restaurare a fortăreței. De această dată, arheologii au cercetat cazematele și au descoperit o porțiune de pardoseală din cărămidă de la nivelul doi, construită acum patru secole. Lucrările au ca scop descoperiri noi și utile pentru proiectanții care efectuează lucrări de renovare a cetății. Potrivit arheologilor, toate obiectele găsite în cetate vor fi cercetate, după care transmise Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.
19:00
Chiar dacă statul, cu sprijinul partnerilor externi, depune eforturi substanțiale pentru asigurarea deținuților cu condiții mai bune și servicii medicale de calitate, o altă problemă este lipsa cadrelor medicale. În prezent, Administrația Națională a Penitenciarelor ar avea nevoie de 55 de lucrători medicali. Reprezentanțiii instituției susțin că motivele pentru care cadrele medicale ezită să muncească în izolatoare țin de ordin psihologic, dar și financiar.
18:00
Două femei din Ucraina au povestit despre experiența teribilă trăită în detenție în timpul ocupației rusești din Herson și despre prietenia care le-a ajutat să supraviețuiască și care s-a consolidat între timp. Televiziunea britanică Sky News a descris trăirile fostelor deținute în cadrul unei investigații care a inclus interviuri a 15 supraviețuitori. Aceștia spun că au fost torturați dur în timpul detenției într-o rețea de 26 de închisori rusești din sudul țării.
17:10
Autoritățile din New York au intorodus stare de urgență după ce a plouat în trei ore cât într-o lună. Orașul a fost, practic, paralizat de inundații timp de mai multe ore. Transportul public a fost blocat, iar mai multe curse aeriene au fost anulate sau decolat cu întârziere. Din fericire victime nu au fost înregistrate, însă pagubele sunt destul de mari. Totodată, meteorologii au anunțat că ploile vor continua și în următoarele zile.
16:50
„Biblioteca-sunet-imagine-culoare” este genericul Nocturnei Bibliotecilor o nouă abordare, creativă a activității pe timp de seară instituțiilor de bibliotecă. Campania de promovare a cărții și lecturii s-a desfășurat simultan în România și Republica Moldova, în cadrul unui parteneriat între Asociațiile Naționale ale Bibliotecarilor din ambele țări.
16:30
Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că dorește să transforme industria de apărare a Ucrainei într-un „mare centru militar” printr-un parteneriat cu producătorii occidentali de arme, pentru a spori rezervele de arme necesare contraofensivei ucrainene împotriva Rusiei, relatează Reuters.
15:10
Ministerul Culturii a publicat programul funeraliilor prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. Acesta a fost elaborat în conformitate cu testamentul scriitorului, pentru a-i aduce un ultim omagiu, notează instituția într-un comunicat.
13:30
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Oficialii au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Discuțiile au vizat progresele înregistrate de Republica Moldova în drumul său către UE, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în țara noastră.
13:10
Tenismena Ons Jabeur și-a confirmat statutul de principala favorită a turneului WTA Ningbo Open. Jucătoarea din Tunisia a devenit campioana competiției din China.
12:50
Autoritățile își doresc ca educația copiilor din Republica Moldova să devină o prioritate la nivel național, a declarat președinta Maia Sandu la ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2023. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, inclusiv calitatea clasei politice depind de calitatea educației pe care o oferim azi, a mai menționat președinta.
12:50
Oțelul Galați continuă seria meciurilor fără înfângere în Superliga românească de fotbal! Echipa antrentă de Dorinel Munteanu a învins pe teren propriu gruparea Dinamo București în primul meci al etapei a 11-a. Gazdele s-au impus cu 1-0 și astfel au ajuns la 8 partide fără înfrângere în prima ligă valorică a României.
12:30
FC Barcelona a câștigat la limită meciul cu FC Sevilla din etapa a 8-a din La Liga. Catalanii s-au impus cu 1-0 în partida disputată pe Estadi Olimpic de Montjuic.
11:30
2 octombrie a fost declarată zi de doliu Național în Republica Moldova, în legătură cu trecerea în neființă prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu. Potrivit instituției Prezidențiale, la ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea unui moment de reculegere
11:30
Bulgaria a interzis importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie, anunță Ministerul Agriculturii de la Sofia. Decizia a fost luată după o videoconferință dintre miniștrii de resort ai celor două state.
11:00
Trupul neînsuflețit al scriitorului Ion Druță urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința, scrie Observatorul de Nord.
10:30
Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a alertat, vineri seara, în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați, inforemază Agerpes.
09:50
Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 6,8% comparativ cu finele anului 2022. La 30 iunie 2023 a totalizat 10 242,00 milioane de dolari. Conform datelor preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), raportul datoriei externe brute la Produsul Intern Brut (PIB) a constituit 67,2%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de sfârșitul anului trecut, transmite IPN.
08:50
Copiii care au fugit din Ucraina către țările UE în urma războiului de agresiune al Rusiei se confruntă cu bariere lingvistice, educație întreruptă și traume psihologice, se arată într-un raport al Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE.
08:50
Rusia a atacat, din nou, sudul Ucrainei, folosind drone kamikaze de tip Shahed, anunță presa ucraineană. Totodată, trupele de sud ale Ucrainei au raportat că un obiect de infrastructură din regiunea Vinnița a avut de suferit în urma atacurilor.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:20
Premierul Dorin Recean a purtat discuții la Berlin cu ministrul federal pentru cooperare economică și dezvoltare, Svenja Schulze. Oficialii s-au înțeles să extindă parteneriatul comercial și economic, transmit responsabilii de comunicare de la guvern. Dorin Recean a declarat pentru presa germană că Republica Moldova nu trebuie lăsată să cadă din nou sub influența Rusiei.
20:10
Platforma DA îl acuză pe Ion Ceban că folosește resursele administrative. Potrivit lui Victor Chironda, funcționarii municipali fac parte din partidul Mișcarea Alternativa Națională. Practic 90 la sută dintre membrii de partid ar fi angajați la primărie.
19:40
Republica Moldova a aderat la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Noul statut va aduce cetățenilor servicii de protecție de cel mai înalt nivel cu tehnică de ultimă generație oferită de blocul comunitar, iar pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionarea crizelor.
19:10
Sub semnul libertății de creație, a pasiunii și devotamentului pentru pictură, la Galeria „Constantin Brâncuși” a fost inaugurată expoziția personală a plasticianului Victor Hristov. După ce i-a ars atelierul cu o mare parte de lucrări, pictorul a avut curajul să realizeze noi lucrări, care i-au impresionat pe participanții la vernisaj.
18:50
Două femei din Ucraina au povestit despre experiența teribilă trăită în detenție în timpul ocupației rusești din Herson și despre prietenia care le-a ajutat să supraviețuiască și care s-a consolidat în timp. Televiziunea britanică Sky News a descris trăirile fostelor deținute în cadrul unei investigații, cu genericul „280 de zile în celulele de tortură rusești”, în care a inclus interviuri a 15 supraviețuitori.
18:10
Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor în Republica Moldova, constituind peste 55 la sută din mortalitatea totală. Potrivit specialiștilor, patru din cinci persoane nu conștientizează și nu adoptă un tratament adecvat, iar unul din trei suferă de hipertensiune arterială. Medicii spun că maladiile ar putea fi prevenite printr-un mod de viață sănătos și o alimentație bogată în vitamine. Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Inimii.
17:50
Trei persoane au murit, inclusiv un copil, după ce un bărbat de 32 de ani, îmbrăcat în haine militare și purtând o vestă antiglonț, a deschis focul, joi, într-un apartament, apoi într-un spital din Rotterdam, a anunțat poliția olandeză. Atacatorul, care a fost reținut, a acționat din motive încă necunoscute.
17:20
Turcia va furniza Republicii Moldova două milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, începând cu 1 octombrie. Un acord în acest sens a fost semnat în data de 28 septembrie.
16:40
Sancțiunile electorale contra partidului anticonstituțional „Șor” au fost suspendate. Decizia a fost luată de către Curtea Constituțională, care a anunțat că, până la soluționarea cauzei în fond, restricțiile introduse în Codul Electoral nu se vor aplica. Următoarea ședință este programată pentru data de 3 octombrie.
15:50
În luna octombrie Energocom va continua să achiziționeze energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Astăzi a fost prelungit contractul ce prevede furnizarea energiei electrice.
15:40
Deținutele care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din capitală vor avea acces la mai multe servicii medicale fără să părăsească izolatorul. Cu sprijinul partenerilor externi, aici a fost renovat și dotat cu echipamente de ultimă generație cabinetul ginecologic. Acest lucru va permite efectuarea analizelor, pentru care anterior Administrațua Națională a Penitenciarelor era nevoită să contracteze servicii din exterior.
15:00
Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice.
14:50
În următoarele trei zile, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, stabilite de ANRE, vor atinge 26,38 lei/litru - pentru benzina COR 95, în scădere cu 17 bani, și 24,65 lei/litru - pentru motorina standard, cu 3 bani mai puțin.
14:30
Atacantul moldovean Alexandru Boiciuc a marcat un gol superb pentru echipa sa de club, CSA Steaua București! Fotbalistul a înscris în poarta fostei sale echipe Universitatea Cluj în faza grupelor Cupei României.
14:20
Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu, transmite digi24/ro.
13:50
Asociațiile de părinți și fundațiile prin care sunt colectați bani pentru școli vor fi lichidate, iar doritorii vor putea face donații direct către instituțiile de învățământ. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. Potrivit deputatei PAS, Larisa Novac, inițiativa ar urma să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.
13:20
Nu există spaniol care să nu fi auzit de numele Cañadío - un restaurant de top din capitala cantabrică, a cărui istorie se trage de acum patru decenii. Puțini știu însă că în bucătăria legendarului restaurant muncește zi de zi o moldoveancă. O cunoaștem pe Natalia Capatici, stabilită în Spania de 18 ani care lucrează într-un restaurant cu renume și face conserve, murături pentru cei din diasporă.
13:00
Republica Moldova va fi mai pregătită să intervină în caz de dezastre și calamități naturale pentru că, începând de astăzi, putem beneficia de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Un acord în acest sens a fost semnat la Ministerul de Interne. Astfel, în situații de criză, salvatorii din blocul comunitar ne vor veni în ajutor inclusiv cu tehnică de ultimă generație. De asemenea, pompierii noștri pot fi mobilizați în țări aflate în dificultate.
11:20
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost decorat de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu ordinul „Prințul Iaroslav cel Înțelept”, pentru „contribuția semnificativă la consolidarea cooperării interstatale și în semn de apreciere pentru sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
11:00
Echipa națională de rugby-15 a Republcii Moldova începe aventura în noul sezon al diviziei a treia valorice de pe "bătrânul continent". Reprezentativa țării noastre se va confrunta sâmbătă în deplasare cu Turcia, iar peste o săptămâna cu echipa națională a Serbiei pe stadionul Dinamo din Chișinău.
10:50
Grigore Vasilescu doctor habilitat în filosofie și profesor universitar, este pasionat să colecționeze suvenire în formă de papucei și nu ratează niciodată ocazia de a procura un nou exponat. Câți papucei a adunat până la moment și ce poveste se ascunde în spatele suvenirelor, aflăm din interviu.
10:40
Grigore Vasilescu doctor habilitat în filosofie și profesor universitar, este pasionat să colecționeze suvenire în formă de papucei și nu ratează niciodată ocazia de a procura un nou exponat. Câți papucei a adunat până la moment și ce poveste se ascunde în spatele suvenirurilor, aflăm din interviu.
09:20
Republica Moldova oferă numeroase avantaje logistice și potențial de creștere și extindere a afacerilor pentru investitorii străini. Mesajul a fost transmis la Berlin de către prim-ministrul Dorin Recean, care a participat la Forumul de afaceri româno-german, organizat în capitala Germaniei.
28 septembrie 2023
22:20
După distanțarea Armeniei de Moscova, Kremlinul mai pierde unul dintre vechii săi aliați. Kazahstanul se va alătura regimului de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de către președintele Kasîm-Jomart Tokaev la o conferință de presă în urma negocierilor cu cancelarul german Olaf Scholz, la Berlin.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.