România va interzice cerealele ucrainene pentru încă 30 de zile

Radio Moldova, 18 septembrie 2023 14:00

România va interzice cerealele ucrainene pentru încă 30 de zile, anunță premierul de la București, Marcel Ciolacu. Decizia va acorda guvernului ucrainean răgaz pentru a veni cu propuneri de export care să afecteze fermierii români cât mai puțin.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
20:40
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.
20:40
Procurorul general interimar Ion Munteanu a declarat pentru Moldova 1 că deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți pentru 72 de ore. Procurorii anticorupție îi acuză de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă. Responsabil de schema finanțării formațiunii „Renaștere” ar fi Alexandr Nesterovschi.
Acum 2 ore
19:50
Candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea Ligii Orașelor și Comunelor, Mihail Bagas, a fost reținut de procurorii anticorupție, fiind suspectat de finanțare ilegală. Reprezentanții formațiunii neagă faptul că ar avea legături cu grupurile oligarhice și așteaptă rezultatele anchetei.
Acum 4 ore
18:50
Tariful la gazele naturale ar putea să scadă cu 20 la sută anul viitor, dacă prețul de achiziție nu va depăși 450 de dolari pentru mia de metri cubi. Calculele au fost făcute de compania Moldovagaz, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei, Vadim Ceban. Acesta a asigurat, totodată, că țara va dispune de suficiente resurse pentru a face față sezonului rece, precizând însă că prețul pe care îl vor achita consumatorii finali este influențat de mai mulți factori, cum ar fi costurile de achiziție, dar și alți parametri specifici. De asemenea, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, în această iarnă, tariful la gazele naturale va fi mai mic, fără a numi însă un preț exact.
18:30
Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de Pre-Vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
18:20
Potrivit specialiștilor în domeniul comerțului, capacitățile noastre de export ar putea crește, întrucât anual autoritățile de la New Delhi importă 14% din produsele alimentare, iar agricultorii moldoveni oferă un preț mai bun decât fermierii străini.
17:40
Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost adoptată cu votul a 58 de deputați PAS. Procuratura Generală a înaintat Parlamentului cinci cereri în acest sens. Cei doi deputați au părăsit, în luna mai curent, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și au anunțat că aderă la Partidul Renaștere.
Acum 6 ore
17:10
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Uniunii Europene, relatează agenția EFE și Agerpres.
16:10
Comisia juridică anunța audieri parlamentare pe marginea subiectului referitoare la informația privind dosarul penal in care ar fi implicat membrul CSM, Iulian Muntean, numit recent de Parlament.
15:40
Potrivit specialiștilor în domeniul comerțului, capacitățile noastre de export ar putea crește, întrucât anual autoritățile de la New Delhi importă 14% din produsele alimentare, iar agricultorii moldoveni oferă un preț mai bun decât fermierii străini.
Acum 8 ore
15:30
Un grav accident rutier s-a produs, joi după-amiază, în apropiere de localitatea Țînțăreni, raionul Anenii Noi.
15:00
Negocieri cu Varșovia vor avea loc „în următoarele zile” pentru a soluționa disputa cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Polonia, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Agriculturii. Kievul dă asigurări că cele două țări vecine mențin „relații strânse”, în ciuda tensiunilor puternice, care au culminat cu decizia Poloniei de a nu mai furniza arme Ucrainei, scrie Digi24.
15:00
Votul electronic va fi instituit în consiliile locale, raioanele și cele municipale. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi în prima lectură, de către deputații PAS.
14:40
În premieră, Republica Moldova va intra în sezonul rece cu stocuri de gaze suficiente, a anunțat ministrul Energiei Victor Parlicov la o emisiune de la Vocea Basarabiei. Potrivit oficialului, în prezent au loc negocieri pentru achiziționarea de gaze naturale la prețuri mai avantajoase.
14:00
Puțină lume știe că UE oferă teoretic o protecție militară mai mare membrilor decât o face NATO cu faimosul articol 5. Astfel, Carta NATO spune că în cazul unui atac militar exterior asupra unuia din membri, celelalte state din organizație se pot simți atacate la rândul lor, un agresor confruntându-se astfel cu totalitatea membrilor NATO. Doar că această solidaritate nu este obligatorie. Statele NATO „pot” considera că sunt toate atacate, dar nu au obligația de a interveni. În schimb, legislația UE spune limpede că statele membre au „obligația” de a interveni militar în caz de agresiune asupra unuia din membri.
13:50
Declarațiile ministrului de Externe Nicu Popescu, în care afirmase că Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără reintegrarea teritorială a regiunii transnistrene, au stârnit un val de critici în spațiul public. Mai mulți internauți, dar și experți de la Chișinău întreabă cum este posibil ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene fără aproape 11 % din teritoriul său. Aceștia susțin că Republica Moldova trebuie să se integreze la blocul comunitar cu teritoriul întregit.
Acum 12 ore
13:30
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 2 octombrie 2023. Proiectul a fost votat de deputați. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a argumentat de la tribuna Parlamentului că necesitatea prelungirii stării de urgență este motivată de instabilitatea regională și de războiul lansat de Federația Rusă în Ucraina, care pune în pericol și securitatea țării noastre.
13:20
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete în noaptea de miercuri spre joi asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv asupra capitalei Kiev, doi bărbați fiind uciși la Herson (sud), cel puțin 18 persoane rănite și mai multe obiective de infrastructură avariate în întreaga țară, au declarat oficiali ucraineni, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.
12:20
Trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) au fost denunțate. Este vorba despre acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice și cel cu privire la tranzitul de energie și putere electrică. Proiectele de legi în acest sens au fost votate astăzi în lectura a doua de către deputați.
11:50
Proiectul de lege care conține reglementări menite să modernizeze activitatea bibliotecilor din țară și să ajusteze cadrul legal existent la capitolul biblioteconomie și știința informării a fost adoptat în prima lectură cu votul a 59 de deputați.
11:30
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Legislativului. Anunțul a fost făcut de către deputatul Vlad Batrâncea, care a precizat că pleacă din plen pentru că nu au fost acceptate propunerile opoziției.
11:00
Inspectorii fiscali vor fi sancționați, dacă vor face abuz de putere în timpul controalelor efectuate la agenții economici. În același timp, vor fi revizuite condițiile în care pot avea loc verificări inopinate, a declarat astăzi într-o conferință de presă, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Oficialul a precizat că prin asemenea modificări se urmărește diminuarea riscului de corupție și crearea unui mediu favorabil de activitate pentru antreprenori.
10:50
Deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Procuratura Generală a înaintat cinci cereri Parlamentului în acest sens.
10:50
Deputații au ținut un moment de reculegere în memoria primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a decedat pe 13 septembrie. Președintelui Legislativului, Igor Grosu, a remarcat că trecerea în neființă a lui Mircea Snegur reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru fiecare cetățean.
10:30
Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, va contribui la implementarea Programului național de împădurire din Republica Moldova, informează Agerpres.
10:20
Compania Google va oferi Republicii Moldova un milion de dolari americani pentru a sprijini țara să-și îmbunătățească securitatea cibernetică și să promoveze alfabetizarea digitală. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu, aflată la New York, după întrevederea cu vicepreședintele pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice al companiei, Karan Bhatia.
10:20
Încheierea aparent grabnică a conflictului militar declanșat marți de armata azeră împotriva forțelor separatiste din Carabahul de Munte, e unul dintre cele mai importante evenimente abordate azi în presa internațională. Majoritatea publicațiilor încearcă să afle care este rolul Rusiei în declanșarea ostilităților încheiate cu depunerea armelor de către separatiștii din Karabach. Presa internațională își îndreaptă atenția și asupra mesajelor transmise de liderii mondiali la Adunarea Generală a Națiunilor Unite privind soluționarea conflictului militar ruso-ucrainean.
10:00
Prim-ministrul Dorin Recean este așteptat astăzi la Parlament, pentru a prezenta proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru încă 60 de zile. Subiectul a fost inclus în agenda ședinței de către Biroul Permanent al Legislativului.
10:00
Autoritățile din România au activat, azi-noapte, Planul Roșu de Intervenție, după ce un incendiu a cuprins o magistrală de gaz, pe șantierul Autostrăzii Moldova. Patru muncitori ai firmei care lucrează la construcția autostrăzii au murit, iat alți cinci au fost răniți.
09:50
Reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc, fie până, fie după aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov pe pagina sa de Facebook.
09:50
Prim-ministrul Dorin Recean este așteptat astăzi la Parlament, pentru a prezenta proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru încă 60 de zile. Subiectul a fost inclus în agenda ședinței de către Biroul Permanent al Legislativului.
09:40
Germania va organiza pe 11 iunie 2024 următoarea conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei, a anunțat miercuri cancelarul german, Olaf Scholz, după o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la New York, notează AFP și Agerpres.
09:40
Aspecte importante legate de securitatea regională, având în vedere contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, au fost discutate în marja Adunării Generale a ONU, de către șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, și secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Helga Maria Schmid.
09:30
Serviciile stomatologice sunt la mare căutare în Republica Moldova. Conform Asociației de Turism Medical din Moldova, în fiecare an, peste 35% din cetățenii străini ce vizitează Republica Moldova, vin anume pentru tratamente medicale. Majoritatea turiștilor solicită servicii medicale în domeniul stomatologiei, chirurgiei plastice sau tratament balnear. Cel care vizitează mai rar stomatologul, probabil o fac datorită unei igiene orale riguroase și a controalelor periodice. Ce alți factori influențează sănătatea dinților vă spune Pavel Cepraga.
09:20
Republica Moldova nu se confruntă cu amenințări militare din partea Federației Ruse, dar zilnic trebuie să facă față provocărilor de tip hibrid, a declarat șefa statului, Maia Sandu, la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, care se desfășoară la New York.
09:10
Măsurile de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024 și planul de contingență în cazul limitării furnizării gazelor naturale sau a resurselor energetice au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale de coordonare, co-prezidată de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul energiei, Victor Parlicov.
09:10
Un bărbat a decedat în urma unui grav accident rutier, produs aseară, în jurul orei 20:00, în apropierea localității Alexandrovca, raionul Ialoveni.
08:50
Relațiile dintre Polonia și Ucraina continuă să se înrăutățească ca urmare a tensiunilor legate de exporturile de cereale ucrainene, iar guvernul polonez a anunțat, miercuri seară, că nu va mai ajuta Ucraina cu armament în perioada următoare, ceea ce ar putea să pună în pericol șansele contraofensivei ucrainene în sudul și estul țării împotriva invadatorilor ruși, scrie Digi24.
Acum 24 ore
08:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Tema centrală a actualei sesiuni este „Reconstruirea încrederii și relansarea solidarității globale: accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”.
06:30
Învestirea Comitetului Executiv de la Comrat și implicarea Rusiei în procesele electorale din Republica Moldova – sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
20 septembrie 2023
23:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ține un discurs de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Tema centrală a actualei sesiuni este „Reconstruirea încrederii și relansarea solidarității globale: accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”.
Ieri
21:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunțat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele și guvernele și-au pierdut încrederea în capacitatea și dorința ONU de a apăra frontierele suverane ale țărilor și a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.
21:10
Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah „au început” să depună armele și să-și părăsească pozițiile militare, a dat asigurări miercuri președintele azer, Ilham Aliev, la scurt timp după semnarea unui acord de încetare a focului care pune capăt unei ofensivei în enclavă, relatează AFP și Agerpres.
20:10
O treime din pasagerii Aeroportului Internațional Iași sunt cetățeni ai Republicii Moldova, a declarat pentru Radio Moldova directorul general al instituției aeronautice, Romeo Vatră. Potrivit acestuia, de la începutul anului, peste 500 de mii de basarabeni au tranzitat Aeroportul din Iași. Romeo Vatră a subliniat că motivele principale ale acestui flux mare de pasageri din Republica Moldova sunt atractivitatea curselor, prețurile accesibile și buna funcționare a aeroportului.
20:10
Ministerul de Externe polonez l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei la Varșovia în legătură cu unele comentarii făcute de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la sesiunea anuală a Adunării Generală a ONU, relatează Reuters și Agerpres.
19:40
După mai multe tentative eșuate, pe parcursul celor două luni de la investirea bașcanului, Adunarea Populară de la Comrat a reușit să desemneze noua componență a Comitetului executiv. Din cei 31 de deputați locali prezenți la ședință, 20 au votat pentru aprobarea Executivului propus de bașcan. Proaspeții membri ai executivului de la Comrat au depus miercuri jurământul. În timp ce Evghenia Guțul promite schimbări spre bine în regiune, experții locali își exprimă îngrijorarea în privința unor posibile negocieri în culise, dar și a calității profesionale a componenței noului executiv de la Comrat.
19:20
În anul de studii 2023-2024, vor fi acordate 77 de burse de merit elevilor și studenților, în scopul susținerii și promovării performanțelor academice și implicării active a tinerilor în activități extracurriculare sociale și de cercetare științifică.
19:10
Populația a scăzut semnificativ în sate, potrivit datelor preliminare colectate de recenzorii angajați de Biroul Național de Statistică pentru Recensământul de probă, care se desfășoară în prezent în 11 localități din țară. Din cauza migrației, la Butuceni, raionul Orhei, Glinjeni, Fălești populația s-a redus în jumătate față de acum 2 decenii. Totodată, în unele localități numărul oamenilor în vârstă este cu mult mai mare decât al tinerilor.
18:40
Parlamentul se întrunește joi în ședință plenară începând cu ora 10:00. Deputații vor examina, în ședința de mâine, solicitarea Guvernului de prelungire a stării de urgență. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședinței plenare din 21 septembrie.
18:40
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) transferă 76,8 milioane de dolari către Guvernul Republicii Moldova pentru rambursarea costurilor record la energia electrică în sezonul rece 2022-2023, se arată într-un comunicat al instituției.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.