În centrul Chișinăului a avut loc tradiționalul festival „Zilele ucrainene în Moldova”

Moldova1, 17 septembrie 2023 21:30

Spiritul tradițiilor și culturii ucrainene a putut fi simțit astăzi în parcul central din capitală. Festivalul „Zilele ucrainene în Moldova” a adunat zeci de ucraineni care au familiarizat publicul cu valorile de care se mândresc. În cadrul evenimentului a fost organizat un târg, vizitatorii au avut parte de ateliere interactive și de degustarea bucatelor tradiționale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 6 ore
23:10
Bucurie mare pentru locuitorii din orașul Sângera, municipiul Chișinău, care, de luni, își vor duce copiii la grădinița recent construită în localitate. Anterior, ei erau nevoiți fie să-și țină copiii acasă, fie să-i ducă la grădinițele din satele vecine ori la cele din Chișinău, deoarece grădinița veche din Sângera este arhiplină. Administrația noii grădinițe spune că, în mai puțin de două săptămâni, peste 200 de locuri din cele peste 300 disponibile au fost ocupate.
23:00
Igor Munteanu de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare acuză serviciile secrete că s-ar implica în politică. Se întâmplă după dezvăluirile de săptămâna trecută, că fosta deputată Arina Spătaru a acționat sub acoperire pentru a-i denunța pe Șor și oamenii lui care organizează în Republica Moldova o schemă de corupere politică. Mai întâi, șefa procuraturii anticorupție a vorbit despre cooptarea unor foști deputați, apoi chiar Arina Spătaru a recunoscut acest lucru. SIS și parchetul anticorupție au comunicat că investigația specială a fost autorizată conform legii.
22:50
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare acuză serviciile secrete că s-ar implica în politică. Se întâmplă după dezvăluirile de săptămâna trecută ale fostei deputate Arina Spătaru, care a comunicat că a acționat sub acoperire pentru a-l denunța pe Ilan Șor și oamenii lui că ar organiza în Republica Moldova o schemă de corupere politică.
Acum 8 ore
21:50
Consiliul Europei îi cere Rusiei să plătească despăgubiri de peste un milion de euro pentru abuzurile Tiraspolului contra profesorilor și elevilor din școlile românești. Au trecut 20 de ani de la primele atacuri asupra rețelei de învățământ administrate de Chișinău în regiunea transnistreană și aproape zece ani de la primele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
21:10
Igor Munteanu de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare acuză serviciile secrete că s-ar implica în politică. Se întâmplă după dezvăluirile de săptămâna trecută, că fosta deputată Arina Spătaru a acționat sub acoperire pentru a-i denunța pe Șor și oamenii lui care organizează în Republica Moldova o schemă de corupere politică. Mai întâi, șefa procuraturii anticorupție a vorbit despre cooptarea unor foști deputați, apoi chiar Arina Spătaru a recunoscut acest lucru. SIS și parchetul anticorupție au comunicat că investigație specială a fost autorizată potrivit legii.
20:40
Bucurie mare pentru locuitorii din orașul Sângera, municipiul Chișinău, care de luni își vor duce copiii la grădinița proaspăt construită din localitate. Anterior, ei erau nevoiți fie să-și țină copii acasă, fie să-i ducă la grădinițele din satele vecine, ori la cele din Chișinău, deoarece grădinița veche din Sângera este arhiplină. Administrația noii grădinițe spune că, în mai puțin de două săptămâni, peste 200 de locuri din cele peste 300 disponibile au fost ocupate.
20:10
Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a intrat în grevă. Clasa a X-a din această instituție nu a fost inclusă în rețeaua școlară pentru anul de studii 2023-2024. Elevii sunt înscriși în liceul din satul vecin, Ruseștii Noi. Marți dimineața, un grup de părinți, cadre didactice, împreună cu administrația liceului, au organizat un protest în fața instituției. Ei cer păstrarea clasei a X-a la ei în localitate și demisia șefului Direcției raionale Educație, Ion Scutaru. Președintele raionului, Mihail Silistraru, ar urma să convoace o ședință extraordinară unde va fi examinat acest subiect.
Acum 12 ore
19:30
Necesitatea unor proiecte de infrastructură comunitară cum ar fi asigurarea cu apă potabilă și sistem centralizat de canalizare a fost subiect de discuție în cadrul vizitei președintei Maia Sandu în câteva localități din raionul Ialoveni. În timpul întâlnirilor cu sătenii, șefa statului a trecut în agendă principalele probleme cu care se confruntă oamenii.
18:20
Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte pentru transporturi, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Astfel, peste 7 miliarde de euro sunt disponibile pentru proiecte noi de infrastructură, modernizări și îmbunătățiri pe rețeaua transeuropeană de transport, care implică transportul feroviar, căile navigabile interioare, porturile maritime sau fluviale, și infrastructura rutieră.
18:00
Echipa națională de junori "sub 17 ani" a Republicii Moldova va debuta miercuri, 27 septembie în mini-turneul de calificare a Campionatul European de fotbal din 2024.
17:50
Comisia Unificată de Control (CUC) se va întruni joi, 28 septembrie, la Tighina, unde va discuta despre fragmentele de rachetă care ar fi fost găsite în localitatea Chițcani, controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Acesta a spus că urmează să fie identificată apartenența rachetei, dar și traiectoria de zbor a acesteia.
17:40
Iulian Muntean va demisiona din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost implicat într-un scandal de corupție. În acest sens el a depus o cerere la Secretariatul Legislativului, au confirmat pentru Radiomoldova.md reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
17:10
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant de 105 milioane de euro. Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, decizia privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 2 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și reziliență pentru Republica Moldova, semnat la Bruxelles la 15 decembrie 2021.
16:20
Echipa Departamentului „Telefilm-Chișinău” al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” este laureată a Premiului Național, alături de alte personalități notorii din domeniile științei, artei și culturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în ședința de astăzi a Guvernului.
15:40
Rusia a atacat din nou regiunea Odesa cu drone kamikaze. Dronele au vizat porturile ucrainene de pe Dunăre precum Ismail, Reni și Orlovka. Peste 30 de camioane au fost deteriorate în atacul care a durat peste două ore. Exploziile au fost auzite de pe malul românesc. Din acest motiv vama românească a fost închisă, iar traficul rutier a fost redirecționat către Galați Rutier. Evenimentele au fost discutate cu președintele Asociației Ofițerilor în rezervă din România, general (r) dr. Virgil Bălăceanu, în cadrul ediției de știri, moderată de către jurnalista Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
15:30
Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național. Câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ședinței din 21 septembrie. Câștigătorii Premiului Național vor primi recompensă bănească, în valoare de 100 de mii de lei, diplomă și medalie.
15:00
Un vechi și pitoresc sat din nordul Republicii Moldova, situat pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca de la Prut și înconjurat de stânci milenare și grote, are abia acum o istorie documentată într-o carte. Lucrarea intitulată „Duruitoarea Veche - vatră de istorie, vatră de dor” este semnată de jurnalista Victoria Tomuz, originară din această localitate.
Acum 24 ore
14:50
În ultima săptămână s-au intensificat atacurile cibernetice pe mai multe platforme, anunță Guvernul Republicii Moldova. Atacuri, în format Ddos, au suferit inclusiv platformele Aeroportului Internațional Chișinău, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetice (ANRE), dar și platforma web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.
14:50
Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat marți, 26 septembrie de șefa statului Maia Sandu, în baza hotărârii unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
14:20
Doi oameni au fost răniți după ce rușii au lansat mai multe atacuri asupra porturilor ucrainene Reni, Ismail și Orlovka. Exploziile au fost auzite de pe malul românesc al Dunării. Totodată, în urma loviturilor a fost avariată infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regiunii Odesa. Potrivit oficialului, peste 30 de camioane au fost deteriorate în atacul care a durat circa două ore. Cu toate acestea, 26 de drone dintre cele 38 lansate de către inamic au fost doborâte, anunță armata ucraineană.
13:20
Rapid București este de neoprit în ultima lună în Superliga româneacă de fotbal! Giuleștenii au învins pe teren propriu în cea etapa 10-a pe CFR Cluj, scor 3-1.
13:10
Sute de zboruri au fost anulate sau amânate de la începutul acestui ani, pe Aeroportul International Chișinău. Potrivit datelor oficiale, mii de pasageri au fost afectați de graficul curselor care a suferit modificări. Călătorii pot cere despăgubiri, însă puțin dintre aceștia cunosc legislația și ce proceduri trebuie să urmeze. Cum procedăm dacă am avut un zbor amânat sau anulat, aflăm de la Denis Staruș, avocat, președintele Centrului pentru Protecția Consumatorilor.
13:10
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Dorin Recean s-a reunit într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi sunt incluse 36 de proiecte de hotărâre, inclusiv câteva privind denunțarea unor acorduri cu CSI.
13:10
Comisia Electorală Centrală anunță că de astăzi a început perioada de desemnare a candidaților la funcțiile de primari ai comunelor și orașelor, precum și la funcțiile de consilieri în consiliile respective. Acest proces a fost precedat de constituirea consiliilor electorale de circumscripție.
12:50
Lansarea serviciului de consiliere psihologică pentru tineri aduce în Moldova tehnologia de bio și neurofeedback. Ce este terapia prin bio/neurofeedback? Este o terapie inovatoare care vă ajută să vă conectați cu starea voastră mentală și emoțională. Cu ajutorul tehnologiei avansate, puteți învăța să vă gestionați stresul, anxietatea și să vă dezvoltați abilitățile cognitive. Este un pas inteligent către o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. Detalii aflăm de la Ștefan Popov, președinte Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie.
12:10
Declarațiile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, de la diverse tribune, privind o eventuală extindere a Uniunii Europene, în Franța mai înseamnă și acțiuni concrete de analiză a fezabilității partenerilor pentru acest proces. Pe de o parte, este vorba de gradul de pregătire al țărilor cu statut de candidat la aderare, precum sunt cele din Balcani, dar și Ucraina, Republica Moldova, iar pe de altă parte, de abilitățile de a păstra funcționalitatea instituțiilor europene. În iulie curent, Jean-Louis Bourlanges, președintele Comisiei pentru politică externă, a prezentat Adunării Naționale a Franței un raport extins asupra acestei probleme. Jurnalista Ludmila Barbă a discutat, în cadrul VECTORULUI EUROPEAN, cu oficialul francez. Vă propunem mai jos dialogul lor.
11:40
La sfârșitul acestui an, Republica Moldova va avea un radar francez de detectare timpurie a pericolelor din spațiul aerian, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, acest „echipament vital reprezintă o necesitate stringentă și va aduce un beneficiu semnificativ pentru țara noastră”.
11:10
Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană și fără regiunea din stânga Nistrului. Astfel, dacă diferendul transnistrean va rămâne nesoluționat, el nu reprezintă un impediment în procesul de aderare, a declarat președinta Maia Sandu la o emisiune de la TV8. Șefa statului a precizat că regiunea transnistreană s-ar putea integra în Uniunea Europeană ulterior.
10:40
Noul radar mobil de supraveghere antiaeriană procurat de Republica Moldova va fi livrat până la sfârșitul anului 2023. Declarația a fost făcută de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău. Totodată ministrul Anatolie Nosatîi și omologul său francez au încheiat un acord de cooperare.
10:20
Articole de aur contrafăcute și puse în vânzare în magazinele din Republica Moldova. Poliția anunță ridicarea unei cantități de aproximativ 4 kilograme de aur de la persoane fizice, magazine, ateliere, specializate în confecționarea articolelor din orhei și Chișinău. Oamenii legii au mai stabilit că pe articole erau aplicate ilegal marcajul de stat precum și gravuri ale unor renumite brand-uri.
10:00
Situația bugetară și perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova au fost discutate la Ministerul Finanțelor în cadrul vizitei membrilor misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI). Misiunea FMI, condusă de Clara Mira, se va afla la Chișinău până pe 6 octombrie.
08:30
Forțele rusești au atacat din nou regiunea Odesa din Ucraina. Atacul rușilor a avut loc în apropiere de granița cu România, potrivit Hotnews.ro. Porturile Reni, Orlivka și Izmail au fost luate de țintă de dronele kamikaze, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene.
08:20
Relațiile Republicii Moldova cu Franța și întărirea capacităților de apărare în contextul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina au fost discutate de președinta Maia Sandu și ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
08:00
Președinta Maia Sandu susține că deține aceeași informație pe care o au instituțiile Republicii Moldova privind fragmentele de rachetă depistate în localitatea Chițcani din raionul Căușeni, controlată de forțele separatiste de la Tiraspol. Președinta a precizat că autoritățile constituționale nu au acces pe acel teritoriu pentru a verifica ceea ce s-a întâmplat.
Ieri
22:20
Regimul separatist din stânga Nistrului susține că a găsit în localitatea Chițcani resturile unei rachete de tip S300. Ministerul Apărării a trimis în zonă observatori militari și anunță despre achiziția unui radar antiaerian nou. Subiectele sunt discutate cu analistul de politică externă, Mihai Isac, în cadrul emisiunii „În context”, moderată de jurnalistul Radu Osipov. Găsiți mai jos textul interviului.
21:00
Zi de doliu în Kosovo, unde un ofițer de poliție a fost ucis într-o confruntare violentă. Încă trei polițiști au fost răniți în schimbul de focuri cu un grup de bărbați înarmați. Confruntarea a avut loc după ce militanții au luat cu asalt o mănăstire, unde s-au baricadat. Printre victime se numără și trei dintre atacatorii. Autoritățile kosovare condamnă acțiunile agresive și denunță "crima organizată susținută de responsabili de la Belgrad", în timp ce Serbia acuză Pristina de "minciuni" și spune că nu va recunoaște independența Kosovo. Uniunea Europeană a condamnat "atacul împotriva ofițerilor de poliție" și cere ca cei responsabili să fie judecați.
20:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins astăzi sesizarea deputatei Marina Tauber, care a contestat refuzul Comisiei de circumscripție din Bălți de a o înregistra, în calitate de candidat independent, în cursa pentru primăria municipiului Bălți. Autoritățile electorale din Bălți i-au refuzat lui Tauber înscrierea în cursa electorală pe motiv că politiciana a fost membră a partidului "Șor", declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională în data de 19 iunie.
20:20
Ancheta separatiștilor privind rămășițele de rachetă S300 care ar fi fost găsite în satul Chițcani din raionul Căușeni este viciată de la bun început, pentru că din momentul în care au ajuns în acea zonă, ei sunt cei care controlează narativul poveștii și nimeni nu poate spune exact ceea ce au găsit sau ce vor găsi observatorii militari. Opinia a fost exprimată de Mihai Isac, expert în spațiul Mării Negre, în cadrul emisiunii „În context” de la Moldova 1. Este nevoie de o anchetă internațională, a conchis expertul.
20:00
Declarațiile făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron, de la diverse tribune, privind o eventuală extindere a Uniunii Europene, în Franța mai înseamnă și acțiuni concrete de analiză a fezabilității partenerilor pentru acest proces. Pe de o parte, este vorba de gradul de pregătire al țărilor cu statut de candidat la aderare, precum sunt cele din Balcani, dar și Ucraina, Republica Moldova, iar pe de altă parte, de abilitățile de a păstra funcționalitatea instituțiilor europene. În iulie curent, Jean-Louis Bourlanges, președintele Comisiei pentru politică externă, a prezentat Adunării Naționale a Franței un raport extins asupra acestei probleme. Jurnalista Ludmila Barbă a discutat, în cadrul VECTORULUI EUROPEAN, cu oficialul francez. Vă propunem mai jos dialogul lor.
19:20
Mihail Bagas, candidat la Primăria Chișinău nu mai este susținut de Partidul Liga Orașelor și Comunelor (LOC). Liderii formațiunii au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu au primit nicio finanțare de la Mihail Bagas și afirmă că i-au oferit doar o platformă politică pentru a candida la funcția de primar al capitalei.
19:00
Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor anunță că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar la baza acesteia ar urma să stea un șir de probleme economice. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă. Guvernul califică declarațiile deputaților din opoziție drept politice.
18:50
Comisia juridică, numiri și imunități a organizat audieri publice în legătură cu existența unui dosar penal în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean. Reprezentanților din instituțiile de drept li s-a cerut să explice cum un candidat cu dosar a putut să treacă Pre-Vettingul și să fie numit în CSM.
16:20
Cele două adolescente, de 14 și 15 ani, care au ucis cu o deosebită cruzime o femeie de 67 de ani din satul Ghermănești, raionul Telenești, rămân în arest preventiv. Acestea au fost plasate pentru 30 de zile în Penitenciarul de la Rusca. Potrivit poliției, în seara zilei de vineri, 22 septembrie, suspectele se aflau la victimă acasă, iar la un moment dat ar fi intrat într-un conflict cu stăpâna.
15:30
Ministerul Culturii a promovat proiectul hotărârii de Guvern nr. 150/2022 cu privire la înființarea monumentului „Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Regina României” pe terenul adiacent al Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”. Ulterior, a fost aprobat Regulamentul de organizare a concursului de selectare a autorului monumentului și Caietul de sarcini.
14:40
Rămășițe de rachetă S300 ar fi fost găsite în satul Chițcani din raionul Căușeni, localitate controlată de către regimul separatist din stânga Nistrului. Anunțul a fost făcut de Oleg Beliakov, reprezentantul Tiraspolului în Comisia Unificată de Control, vicepreședinte al Comisiei.
14:10
O seară de romanțe a dat startul Zilelor Europene ale Patrimoniului la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN). După ce au admirat expozițiile și colecțiile găzduite de muzeu, vizitatorii au avut parte de un program de romanțe de altădată, cântate de interpreți de diferite vârste.
13:10
Cele două adolescente care au ucis cu deosebită cruzime o femeie din satul Ghermănești, Telenești, rămân în arest preventiv. Acestea au fost plasate pentru 30 de zile în Penitenciarul de la Rusca.
12:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că mâine, 26 septembrie, începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul întâi (primari ai satelor, comunelor, orașelor și municipiilor de nivelul întâi și consilieri în consiliile locale sătești, comunale, orășenești și municipale de nivelul întâi).
12:40
Sheriff Tiraspol a câștigat clasicul fotbalului moldovenesc. "Galben-negrii" s-au impus pe terenul rivalei istorice Zimbru Chișinău cu scorul de 1:0. În fața a peste 7.000 de spectatori, jucătorul din Insulele Capului Verde Joao Paulo a înscris singurul gol al partidei în minutul 20. Acesta a fructificat o centare a camerunezului Jerome Ngom Mbekeli.
12:00
Premierul Dorin Recean a prezentat programul Spor pentru Moldova, menit să susțină economia și cetățenii. *„Guvernul a identificat resurse suplimentare, cu ajutorul partenerilor noștri europeni, din Statele Unite și din organizațiile internaționale. Vom avea un program bine pus la punct, prin care, pe de o parte, să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii de populație, dar și să stimulăm creșterea economică”, a spus Dorin Recean în cadrul unui briefing.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.