Scriitorul Cristian Fulaș, la Chișinău: Refuz să despart cele două maluri ale Prutului în două culturi

InfoPrut, 14 septembrie 2023 11:50

Scriitorul Cristian Fulaș, deținător a numeroase premii literare, este invitat la Chișinău în cadrul Proiectului cultural „Cartea deschisă: Scriitori fără frontieră”. Astfel, în perioada 12-15 septembrie, scriitorul din România participă la întâlniri în Liceele Teoretice „Mihai Eminescu”, „Aristotel”, „Spiru Haret”, „Iulia Hasdeu”, unde vor avea loc dezbateri și lansări ale cărților sale. Turneul lui Cristian […] Articolul Scriitorul Cristian Fulaș, la Chișinău: Refuz să despart cele două maluri ale Prutului în două culturi apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 4 ore
00:00
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat, pentru prima dată în ultimii trei ani, o rezoluție interimară cu privire la dosarul grupului Catan și alții, care se referă la încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană și vizează cazul școlilor românești.  Prin rezoluția interimară din 21 septembrie 2023, a cincea la număr, Comitetul […] Articolul Rusia, somată să plătească despăgubirile cuvenite școlilor românești din regiunea transnistreană  apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
23:50
Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de 105 milioane de euro. În acest sens, astăzi, la Chișinău, a fost aprobată decizia privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui amendament la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și reziliență pentru Republica Moldova, […] Articolul Comisia Europeană, finanțare suplimentară pentru R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc pe 7 și 8 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.  Evenimentul se va desfășura sub sloganul „Vinul nostru cucerește lumea” și va continua tradiția de a celebra legendele și patrimoniul vinicol, de a-i premia pe cei mai buni și de a […] Articolul Cel mai așteptat festival dedicat vinurilor revine la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
21:50
Guvernul de la Chișinău a denunțat, în ședința de marți, 26 septembrie, încă nouă acorduri semnate anterior de către R. Moldova pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Toate propunerile au fost făcute de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și vizează domenii precum situațiile excepționale, sănătate, educație antiteroristă, hidrometeorologie, zboruri ale navelor aeriene cu destinație […] Articolul R. Moldova a denunțat încă nouă acorduri cu CSI apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
19:00
Manechine medicale pe care pot fi simulate inclusiv nașterile vor putea fi utilizate de studenții, medicii rezidenți, medicii practicieni și personalul medical cu studii medii din R. Moldova. Echipamentul a fost cumpărat cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). O premieră pentru R. Moldova, manechinele urmează să ajungă în toate instituțiile de învățământ medical […] Articolul Manechine care pot simula nașterile, donate de UNFPA instituțiilor de învățământ medical din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Publicul din Chișinău a umplut până la refuz sălile de cinema la proiecțiile din cadrul ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc (ZFR), care a avut loc în perioada 21-24 septembrie 2023.  De un mare succes s-au bucurat în primul rând proiecțiile și discuțiile din cadrul secțiunii FOCUS, care l-a avut ca invitat special pe […] Articolul Zilele Filmului Românesc, succes răsunător la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Comisia Europeană a lansat astăzi un apel de proiecte pentru transporturi, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, la care pot participa, în premieră, Republica Moldova și Ucraina.  Astfel, peste 7 miliarde de euro sunt disponibile pentru proiecte noi de infrastructură, modernizări și îmbunătățiri pe rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), care implică transportul feroviar, căile navigabile interioare, […] Articolul Comisia Europeană, apel de proiecte de infrastructură pentru entități și autorități din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Filmul „TUNETE”, în regia lui Ioane Bobeica, a fost înaintat la premiile „Oscar 2024” pentru categoria „cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată luni, 25 septembrie, de un comitet de selecție din R. Moldova.  „Datorită deciziei ca filmul „TUNETE” să fie propus pentru premiile Academiei Americane, și mai mulți oameni vor afla despre […] Articolul Propunerea R. Moldova pentru premiile Oscar 2024 apare prima dată în InfoPrut.
17:10
La liceul „Olimpii Panov” din Taraclia a început construcția unui teren modern de minifotbal. Proiectul „Sportul unește societatea” este finanțat de Guvernul Bulgariei, în parteneriat cu A.S.I.C.S, notează Ziarul Național. Construcția terenului reprezintă premiul obținut de către echipa liceului la campionatul de minifotbal, organizat în perioada aprilie – iunie 2023. „Acum mai bine de 6 […] Articolul Un teren modern de minifotbal, construit la un liceu din Taraclia cu sprijinul Bulgariei apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Ministrul Finanțelor de la Chișinău, Veronica Sirețeanu, își încheie mandatul din motive personale.  Astăzi a fost ultima ședință de Guvern la care a participat Veronica Sirețeanu, iar autoritățile din Republica Moldova urmează să anunțe în câteva zile numele noului ministru al Finanțelor. „În cel mai scurt timp, așa precum prevede procedura legală, vom anunța numele […] Articolul Guvernul de la Chișinău rămâne fără un ministru apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
13:10
Ministerul Apărării din Republica Moldova ar urma să achiziționeze un sistem de supraveghere aeriană de la compania franceză „THALES”.  Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării de la Chișinău, a discutat luni, 25 septembrie, cu Sébastien Lecornu, omologul său de la Paris, despre cooperarea bilaterală, obiectivele prioritare ce vizează apărarea statului, reforma militară, precum și situația de securitate […] Articolul R. Moldova va achiziționa un sistem de supraveghere aeriană din Franța apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
00:00
Mai mulți distribuitori din Republica Moldova care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Rusia, interzise prin legislație, au fost sancționați de Consiliului Audiovizualului cu patru amenzi în sumă de 160 000 de lei moldovenești. Este vorba despre distribuitorii MOLDTELECOM, TV-BOX, ORANGE MOLDOVA și MOLDCELL. Controlul făcut de Consiliul Audiovizualului din R. […] Articolul Amenzi pentru patru distribuitori din R. Moldova care retransmiteau un post de propagandă din Rusia apare prima dată în InfoPrut.
25 septembrie 2023
23:30
Sculptorii din Republica Moldova, România și de pretutindeni sunt invitați să propună conceptul pentru edificarea monumentului dedicat Reginei Maria a României. În acest sens, Ministerul Culturii de la Chișinău a lansat un concurs internațional de soluții plastice pentru selectarea autorului. Monumentul va fi edificat în curtea Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău. „Concursul […] Articolul Sculptorii din R. Moldova, România și de pretutindeni, invitați în concursul pentru conceptul de monument al Reginei Maria apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Republica Moldova va putea atrage fonduri și investiții europene în domeniul ocupării forței de muncă, al protecției sociale echitabile și al forței de muncă rezistentă și calificată. În acest sens, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra unui acord dintre Republica Moldova […] Articolul R. Moldova, pas important pentru atragerea fondurilor și investiților europene în domeniul protecției sociale apare prima dată în InfoPrut.
23:00
Franța și Republica Moldova urmează să își consolideze colaborarea în domeniul apărării și securității regionale.  Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a întâlnit luni, 25 septembrie, la Chișinău, cu ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu. Părțile au discutat despre multiplicarea proiectelor de interoperabilitate dintre cele două state, care să accelereze procesul de transformare a Armatei […] Articolul R. Moldova și Franța își consolidează colaborare în domeniul apărării apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Antreprenorii din R. Moldova care au afaceri dezvoltate în domeniul turismului pot obține granturi de până la 500 de mii de lei din partea Uniunii Europene și a Guvernului de la Chișinău. Cel puțin 50 de afaceri vor putea primi finanțate nerambursabilă în următorii trei ani prin intermediul „Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici […] Articolul UE, apel de granturi pentru antreprenorii din domeniul turismului din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Zece producători și membri ai Asociației „Pomușoarele Moldovei” s-au întâlnit în această săptămână cu reprezentanții Lidl România pentru a stabili relații de colaborare. Întâlnirea a fost organizată de Ambasada R. Moldova în România. „Producătorii moldoveni au fost familarizați cu tendințele și evoluția pieței de fructe moi în România, preferințele consumatorilor, cerințele legate de ambalarea, păstrarea, […] Articolul România, oportunități pentru mai mulți producători de pomușoare din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Republica Moldova va încheia un acord de bază cu Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM ONU). Astfel, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor în acest sens. Documentul va stabili cadrul legal pentru ca PAM ONU să-și continue activitatea în Republica Moldova […] Articolul Acord important între R. Moldova și Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a slujit duminică, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale și la invitația comunității Ortodoxe românești din Auvers-sur-Oise, Paris, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul a fost organizat cu ocazia prăznuirii ocrotitorului spiritual al acestei comunități, pe […] Articolul O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Auvers-sur-Oise din Paris apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Un festival al mărului va fi organizat duminică, 1 octombrie 2023, la Cetatea Soroca din Republica Moldova.  Astfel, în cadrul acestui eveniment, vor fi comercializate diverse produse agricole, vor fi organizate expoziții ale producătorilor de mere și meșterilor populari. De asemenea, ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, dar și ansamblurile de dans și folclorice din Soroca vor încinge […] Articolul Festivalul Mărului, la Cetatea Soroca apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Fragmente dintr-o rachetă ar fi căzut în această noapte în satul Chițcani din raionul Căușeni, localitate aflată sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol.  Potrivit presei din regiunea transnistreană, care îl citează pe copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, ar fi vorba despre fragmentele unei rachete de tip S 300, anul […] Articolul Fragmente dintr-o rachetă, căzute în curtea unei gospodării din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:10
Noile amendamente adoptate de Kiev la legea minorităților naționale reprezintă „o batjocură la adresa românilor din Ucraina”. Declarația aparține acad. Dr. Alexandrina Cernov, unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor din Ucraina, care critică dur noua lege a minorităților naționale adoptată de Rada Supremă de la Kiev. „Ceea ce a votat Rada Supremă a Ucrainei […] Articolul Opinie: Noua lege a minorităților este o batjocură la adresa românilor din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
22 septembrie 2023
00:20
O expoziție dedicată artei cămășii cu altiță se va desfășura, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, la Colegiului Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din R. Moldova. Expoziția, organizată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, cuprinde 10 planșe cu texte și imagini care reflectă istoria cămășii cu altiță, […] Articolul Expoziția „Arta Cămășii cu Altiță”, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
00:00
Europarlamentarul Corina Crețu a declarat recent, la Chișinău, că Republica Moldova a fost întotdeauna o prioritate pentru România. „România, în primul rând a avut o constantă, indiferent de cine a fost la guvernare, Republica Moldova a fost foarte sus pe agenda României. Cred că nu există comună în Republica Moldova care să nu fi beneficiat de […] Articolul Europarlamentar: R. Moldova a fost întotdeauna o prioritate pentru România apare prima dată în InfoPrut.
22 septembrie 2023
23:30
Separatiștii de la Tiraspol i-au interzis Elenei Covalenco, jurnalistă de la Chișinău, accesul în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 3 ani. La scurt timp, atât autoritățile de la Chișinău, cât și organizațiile neguvernamentale de media au condamnat aceste practici abuzive.  Jurnalista Elena Covalenco a aflat despre așa-zisa interdicție de a intra în regiunea separatistă […] Articolul Reacția Chișinăului la acțiunile abuzive ale Tiraspolului îndreptate împotriva jurnaliștilor apare prima dată în InfoPrut.
21:50
70 de școli din R. Moldova au primit astăzi din partea Guvernului României table multifuncționale și laptopuri pentru modernizarea sistemului de educație. Donația a fost făcută prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. „Am semnat astăzi la Universitatea de Stat din Moldova, împreună cu secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, […] Articolul Zeci de școli din R. Moldova, dotate cu table multifuncționale și laptopuri cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Legea apelor din Republica Moldova va fi armonizată cu legislația Uniunii Europene. În acest sens, deputații de la Chișinău au adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede îmbunătățirea cadrului normativ în vederea prevenirii poluării obiectivelor acvatice. Proiectul reglementează aspectele referitoare la modul de transmitere a segmentelor unui curs de apă (râu sau […] Articolul Legea apelor din R. Moldova, armonizată cu legislația UE apare prima dată în InfoPrut.
20:40
Alianța pentru Unirea Românilor a lansat în această toamnă, în Republica Moldova, campania „AUR te aude”. Despre acest lucru a anunțat parlamentarul AUR Boris Volosatîi într-o conferință de presă. „Din toamna aceasta „AUR te AUDE” a trecut Prutul. Dacă ai o problemă pe care nu știi cum să o rezolvi, o sesizare sau o propunere, […] Articolul AUR a lansat, în Republica Moldova, campania „AUR te aude” apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Luptătoarea bsarabeancă Irina Rîngaci a obținut aseară, în cadrul Campionatului Mondial de lupte de la Belgrad, calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câștigat medalia de bronz la categoria de greutate de 68 kg. În finala mică, tânăra a învins-o pe japoneza Ami Ishii. Într-o postare pe Facebook, Irina Rîngaci a povestit […] Articolul Luptătoarea Irina Rîngaci, calificare la Jocurile Olimpice de la Paris apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Automobilele Dacia se află în topul exporturilor de profil din România în anul 2022, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, la solicitarea Economedia. În top trei urmează Ford și Star Assembly, filiala deținută integral de compania germană Mercedes-Benz AG. După industria auto, în topul celor mai mari exportatori se numără companii din industria […] Articolul Dacia, în topul celor mai mari exportatori din România apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Costurile de roaming între Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi reduse începând cu data de 1 ianuarie 2023.  Potrivit Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării de la Chișinău, operatorii de telefonie au semnat vineri, 22 septembrie, anexa care stabilește plafoanele de preț pentru serviciile de roaming. Astfel, de tarife mai mici la serviciile de roaming vor […] Articolul Republica Moldova şi Uniunea Europeană, tarife mai mici la roaming apare prima dată în InfoPrut.
13:50
Grădinița „Albinuța” din satul Dănceni, raionul Ialoveni, are un nou spațiu destinat grupei de copii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani, prin contribuția financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.  Spațiul a fost dotat cu echipamente, materiale didactice și toate cele necesare desfășurării activității instructiv-educative specifice învățământului preșcolar. Totodată, […] Articolul România, sprijin pentru încă o grădiniță din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Studenții Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău au o nouă sală pentru antrenamente în domeniul tacticilor defensive.  Această sală a fost reparată capital și donată cu echipamentul necesar grație unui sprijin oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Potrivit reprezentanților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”, în urma renovării […] Articolul Sala de instruire a Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” din Chișinău, renovată cu sprijinul SUA apare prima dată în InfoPrut.
11:10
Cea de-a noua ediției a Zilelor Filmului Românesc a început la Chișinău și, în premieră, în alte șapte orașe din Republica Moldova. Zeci de iubitori de film din Republica Moldova au fost prezenți joi, 21 septembrie, la deschiderea oficială a celui mai iubit festival de film din Chișinău. Astfel, filme românești noi și clasice, îndrăgite […] Articolul Zilele Filmului Românesc, la Chișinău și în alte șapte orașe din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21 septembrie 2023
23:40
Fără implicarea României, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București. El a mai precizat că România a fost primul stat care a recunoscut independența R. Moldova, fiind în ultimele trei decenii mereu alături de cetățenii […] Articolul Ambasadorul R. Moldova în România: Chiar dacă suntem despărțiți de o frontieră, suntem același neam apare prima dată în InfoPrut.
23:20
FIFA a publicat noul clasament mondial al echipelor de fotbal. Naționala de fotbal a României a urcat un loc și este pe poziția 47 în clasamentul FIFA dat publicității joi. Selecționata antrenată de Edy Iordănescu are acumulate 1448,02 puncte în acest clasament. Cu 1010,1 puncte, echipa Republicii Moldova ocupă locul 159. Din Europa, doar naționalele […] Articolul Ce loc ocupă România și R. Moldova în clasamentul mondial de fotbal apare prima dată în InfoPrut.
23:10
Compania aeriană germană low-cost Eurowings ar putea efectua zboruri din Chișinău, iar o decizie clară în acest sens va fi cunoscută la sfârșitul lunii octombrie. Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău. El a mai spus că din primăvara anului 2024 vor fi mai multe companii aeriene […] Articolul O companie aeriană germană de tip low-cost ar putea lansa zboruri din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi denunțarea a trei acorduri ce vizează cooperarea Republicii Moldova cu statele Comunității Statelor Independente în domeniul electroenergetic, transmite Ministerul Energiei. Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, încheiat la Minsk, la 14 februarie 1992 Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a […] Articolul R. Moldova a denunțat încă trei acorduri cu CSI apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” revine la Călărași, în perioada 18 septembrie-18 octombrie. Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov și Asociația Forums. Expoziția, inițiată la Chișinău, a fost găzduită în diverse localități […] Articolul Expoziția „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, la Călărași apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Parlamentul Republicii Moldova a ridicat joi, 21 septembrie, imunitatea deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, membri ai Partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.  Astfel, procurorii pot să-i rețină, să-i percheziționeze și să-i trimită în judecată pe cei doi deputați pe mai multe capete de acuzare. Cele cinci cereri de ridicare a imunității deputaților au […] Articolul Doi parlamentari de la Chișinău, lăsați fără imunitate apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Cupa Unirii la Oină va avea loc la Ghidighici, Chișinău, pe 1 octombrie 2023. Această competiție va reuni simbolic și sportiv cele două maluri ale Prutului.  Cupa Unirii va întruni patru echipe feminine și patru echipe masculine din Republica Moldova și din România. Vasile Onica, președintele  Federației Sportive Naționale de Oină din Republica Moldova, a […] Articolul Cupa Unirii la oină revine în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Din primăvara anului viitor, cetățenii Republicii Moldova vor putea zbura de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre trei noi orașe fascinante. Este vorba despre Praga, Thessaloniki și Enfidha. Acest lucru va fi posibil datorită companiei aeriene FLYONE. O destinație pe care vor putea să o viziteze turiștii din Moldova, începând cu anul 2024, este orașul de […] Articolul Companie aeriană, zboruri din Chișinău spre Praga, Thessaloniki și Enfidha apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Parlamentul de la Chișinău a votat prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie 2023. Proiectul a fost susținut de 57 de voturi ale deputaților PAS. „Evenimentele din ultimul timp au dus la extinderea efectelor războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei dincolo de hotarele […] Articolul Starea de urgență în R. Moldova, prelungită din nou apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe rus, Maria Zaharova, a transmis un mesaj autorităților de la Chișinău după decizia acestora de a interzice accesul mai multor savanți care urmau să participe la conferința „Limba rusă ca bază a unei lumi interetnice”, organizată de Universitatea de Stat din Transnistria. Potrivit oficialului de la Moscova, guvernarea […] Articolul Moscova, după interzicerea „savanților-fiologi” ruși la Chișinău: Un pas vădit ostil nu doar la adresa Rusiei, dar și altor țări membre ale CSI apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Legislația Republicii Moldova privind achizițiile publice în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale va fi armonizată cu legislația Uniunii Europene, după ce Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege în acest sens. Modificările legislative prevăd reglementarea mai detaliată a achizițiilor mixte care cuprind aceeași activitate, precum și a contractelor care vizează […] Articolul Achizițiile publice în R. Moldova se vor face după calapodul UE apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Compania Google oferă Republicii Moldova un milion de euro. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, după întâlnirea cu vicepreședintele pentru Afaceri Guvernamentale și Politici Publice al companiei Google, Karan Bhatia. „Google va sprijini Moldova la îmbunătățirea securității cibernetice și la promovarea alfabetizării digitale, efort pentru care compania oferă 1 milion de dolari SUA”, […] Articolul Google, un milion de euro pentru îmbunătățirea securității cibernetice din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a cerut miercuri, 20 septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.  Șefa statului a remarcat, într-un discurs susținut în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, că trupele ruse staționează ilegal în regiunea transnistreană a Republicii […] Articolul Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:00
Actorii teatrului municipal din Târgoviște plănuiesc un turneu la Chișinău, unde, pe 30 septembrie, vor urca pe scena Teatrului Fără Nume pentru a juca spectacolul „Argonautas”, o coproducție România-Coreea.  „Lâna de Aur reprezintă aflarea acestui loc de bogăție și prosperitate, unde ajungi purtat de valurile vieții și însoțit de diferiți oameni care îți sunt mentori, […] Articolul Actorii teatrului municipal din Târgoviște, spectacol la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Republica Moldova a preluat, în premieră, preşedinţia Reţelei Balcanice a Agenţiilor de Administrarea a Bunurilor Infracţionale. Cu această ocazie, în aceste zile, la Chişinău, se desfăşoară adunarea generală a membrilor şi a statelor cu statut de observator din cadrul organizaţiei, notează TVR Moldova. Republica Moldova are mari dificultăţi privind recuparea banilor de la infractori. După […] Articolul Premieră: R. Moldova a preluat preşedinţia Reţelei Balcanice a Agenţiilor de Administrarea a Bunurilor Infracţionale apare prima dată în InfoPrut.
09:30
Comandantul Armatei Naţionale a R. Moldova, general de brigadă Eduard Ohladciuc, a avut o întrevedere cu secretarul Departamentului siguranță publică a statului Carolina de Nord, Eddie M. Buffaloe, precum și cu comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, general-maior Marvin T. Hunt, aflați în vizită în R. Moldova. În cadrul întrevederii, a fost abordată reforma sectorului de apărare, […] Articolul Republica Moldova și Statele Unite ale Americii își consolidează cooperarea în domeniul apărării apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.