Un caz de rujeolă a fost înregistrat pentru prima dată în ultimii trei ani, în Republica Moldova. Recomandările ANSP

Agora.md, 27 mai 2023 00:20

Pentru prima dată în ultimii trei ani, În Republica Moldova a fost înregistrat un caz de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cazul a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din municipiul Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Aceasta s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 6 ore
00:10
„Alegerile se desfășoară pașnic”, transmitea presa turcă în timpul zilei de 28 mai, când a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Turcia. Însă, termenul „pașnic”, în acest caz, înseamnă atenție acordată susținătorilor, felicitări oficiale și sărbătoare înainte de anunțarea rezultatului final.
Acum 8 ore
22:10
„Alegerile se desfășoară pașnic”, transmitea presa turcă în timpul zilei de 28 mai, când a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Turcia. Însă, termenul „pașnic” nu a exclus mâna caldă dată de Erdoğan susținătorilor. Mențiune! Caldă de la cele 200 de lire turcești care au însoțit-o. În acest fel, se pare că a crescut și siguranță că finalul alegerilor va fi cel așteptat, căci și-a asumat victoria fără anunțarea rezultatelor.
22:00
„Alegerile se desfășoară pașnic” transmitea presa turcă în timpul zilei de 28 mai, când a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Turcia. Însă, termenul „pașnic” nu a exclus mâna caldă dată de Erdoğan susținătorilor. Mențiune! Caldă de la cele 200 de lire turcești care au însoțit-o. În acest fel, se pare că a crescut și siguranță că finalul alegerilor va fi cel așteptat, căci și-a asumat victoria fără anunțarea rezultatelor.
Acum 12 ore
19:50
Pe 1 iunie, în R. Moldova va fi gazda Summit-ului Comunității Politice Europene 2023, care întrunește 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Află ce subiecte sunt pe agenda forumului de discuție.
18:50
În ajun de Ziua Copilului, anticipând discursurile despre importanța familiei pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, însoțite de obișnuitele derapaje spre „valorile familiei tradiționale”, haideți să ne amintim ce este, de fapt, o familie.
17:50
Un arsenal de muniţii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost descoperit, lângă satul Măgdăcești, raionul Criuleni, în urma lucrărilor agricole.
16:20
Comitetul de anchetă rus condamnă la închisoare doi adolescenți ucraineni pentru că ar fi plănuit să saboteze căile ferate care contribuie la aprovizionarea armatei ruse. Se întâmplă după luni în care aceștia au fost torturați, iar Inițiativa Media pentru Drepturile Omului nu a făcut public cazul. Astfel, cei doi au ajuns să primească un termen de detenție mai mare decât vârsta pe care o au.
Acum 24 ore
14:10
Educația în România a intrat sub ascendentul grevei. Începută luni, 22 mai, din cauza neînțelegerilor și a lipsei numitor comun dintre sindicaliști și Guvern, aproximativ 60-70% dintre cadrele didactice din România și-au stopat activitatea cerând, prioritar, majorări salariale. Timp de o săptămână ping-pongul dintre sindicaliști și Guvern a continuat. Pe de o parte, președintele României glumește că ar exista un avantaj al acestei situații, iar, pe de altă parte, primele reprogramări ale examenelor naționale au început.
10:20
În noaptea de 27 spre 28 mai a avut loc un atac masiv cu drone asupra Kievului. Informațiile preliminare arată că raidul aerian a fost cel mai mare atac cu drone asupra Kievului de la începutul invaziei. Sunt înregistrate victime, iar mai multe clădiri au fost distruse.
09:30
Sâmbătă, 27 mai, s-a încheiat cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Premiul cel mare este pentru a treia oară în istoria competiției a fost câștigat de o regizoare.
Ieri
20:10
În acest an, Poliția de Frontieră are un buget mai mare cu 15 la sută, în comparație cu anul precedent. Și, cu toate că partea cea mai consistentă din mijloacele financiare este direcționată pentru salarizarea angajaților, investițiile în tehnologii și în modernizarea echipamentelor sunt la ordinea zilei. În acest an, au fost direcționate 12 milioane de lei pentru procurarea unor sisteme fără pilot noi și, peste 10 milioane au fost alocate pentru mentenanța sistemelor deja existente. Cum le sunt de folos dronele polițiștilor de frontieră, a povestit, în cadrul ediției de vineri, 26 mai, a emisiunii DESCIFRAT, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
19:10
Clasamentul de forță militară 2023 al Global Firepower a realizat un top al armatelor din 145 de țări, în ordinea puterii lor generale. Clasamentul ia în considerare astfel de factori, precum dotarea cu echipamente militare și trupe pe care le are fiecare țară, dar și situația lor financiară, geografia și resursele disponibile. Pe locul întâi se situează forțele armate ale SUA. Clasamentul (celor 145) îl încheie armata statului Bhutan. Moldova e pe locul 143. Publicația businessinsider a realizat o descriere a primelor poziții din clasament.
16:40
Pentru o instituție de învățământ, șase decenii înseamnă muncă asiduă, perseverență, eșecuri și nopți nedormite, dar și clipe fericite, succes, împlinire și mândrie pentru reușitele discipolilor. Colegiul „Gheorghe Asachi” din orașul Lipcani, raionul Briceni, a împlinit 60 de ani de la fondare. De atunci, peste nouă mii de tineri pedagogi au absolvit instituția.
16:20
Necesitatea modificării paradigmei educaționale, la nivel mondial, este impusă de provocările noilor realități, de adaptarea mult mai obiectivă și realistă a procesului educațional la necesitățile pieței. Aceste necesități dictează o corelare mult mai pragmatică a obiectelor de studiu la viteza cu care se dezvoltă industriile noi. În toate domeniile, dezvoltarea resurselor umane reprezintă o necesitate stringentă, este necesară actualizarea continuă a competenţelor profesionale, pentru a fi adaptate schimbărilor, dezvoltării tehnologice uriașe și provocărilor de mediu.
14:10
Sâmbătă, 27 mai, la Comrat, a avut loc Congresul Deputaților și al Autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia. Pe ordinea de zi fost inclus un singur subiect - „Atacurile asupra împuternicirilor Găgăuziei”, scrie nokta.md.
11:20
Dacă, trecând pe lângă Universitatea de Stat, mai exact, pe lângă turnul de apă, v-ați întrebat cine și de ce sapă atâta și ce lucrări se fac în zonă, aflați că este vorba despre săpături arheologice. Specialiștii cercetează urmele unor construcții care au făcut parte din sistemul de funcționare a apeductului urban.
11:10
Dacă, trecând pe lângă Universitatea de Stat, mai exact, pe lângă turnul de apă, v-ați întrebat cine și de ce sapă atâta și ce lucrări se fac în zonă, aflați că este vorba despre săpături arheologice. Specialiștii cercetează urmele unor construcții care au făcut parte din sistemul de funcționare a apeductului urban.
09:10
Zile numărate au rămas până la Summitul CPE, care se va desfășura în țara noastră, în perioada 1-2 iunie. Autoritățile depun eforturi consolidate pentru organizarea la un nivel cât mai înalt a evenimentului. Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS) anunță rutele alternative pentru care pot opta cetățenii și șoferii în perioada 31 mai – 1 iunie.
Mai mult de 2 zile în urmă
00:20
Pentru prima dată în ultimii trei ani, În Republica Moldova a fost înregistrat un caz de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cazul a fost confirmat la o persoană cu vârsta de 43 ani, din municipiul Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării. Aceasta s-a adresat după asistență medicală la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată.
26 mai 2023
20:40
Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Nokta, Irina Vlah, guvernatoarea Găgăuziei, ar fi purtat în 2022 haine, bijuterii și accesorii a căror cost depășesc salariul său anual. Conform publicației, Irina Vlah a purtat bijuterii și ochelari de lux, cinci perechi de ceasuri elvețiene, dar și haine a unor brand-uri celebre. Guvernatoarea nu a comentat deocamdată situația.
20:40
La aniversarea centenarului de la fondare, Republica Turcă se confruntă cu premiera turului doi al alegerilor prezidențiale. Lupta se dă între președintele în exercițiu, Recep Tayip Erdoğan, și candidatul opoziției unite, Kemal Kılıçdaroğlu. Mobilizarea electoratului naționalist a adus mesajele de acest tip în prim plan, în timp ce ideile despre democrație și revigorare economică au trecut pe planul doi.
20:00
La propunerea Guvernului, deputații au decis prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu 4 iunie. Inițiativa a fost susținută cu votul a 58 de deputați. 
18:50
Cancelarul german, Olaf Scholz, a venit cu un mesaj de susținere pentru Republica Moldova, în ajunul Summitului EPC. Într-un mesaj video, acesta a declarat că țara noastră are tot sprijinul Uniunii Europene.
18:20
Compania de dezvoltare a jocurilor electronice (game development), Avantaj Prim din Chișinău, a câștigat un voucher în valoare de $10.000 pentru prezentarea jocului 2D Anima Flux la Nordic Games Conference care are loc la Malmo, Suedia, în perioada 23-26 mai 2023.
18:10
Ne-am făcut deja o obișnuință să luăm la puricat cele mai curioase și importante știri ale săptămânii la cel mai „neortodox” proiect AGORA, podcastul „Azi e vinerea”. În ediția de astăzi râdem-glumim despre deputați migratori și cum renasc ei Moldova, despre cum ne-am amintit de monumentul de Lenin de la Moldexpo, câți bani se dau ca miniștrii să aibă salariu mai bun și de ce imunitatea Marinei Tauber nu o tratezi cu un antiviral. La microfoane, de data aceasta, jurnalistele AGORA Irina Soltan și Felicia Nedzelschi.
17:30
Armata rusă a lovit cu rachete în noaptea de 25 spre 26 mai asupra orașului Dnipro din Ucraina. Sub ținta rușilor a fost spitalul din oraș. Autoritățile confirmă moartea a 2 ucraineni, iar alte 25 de persoane au fost rănite. Trei persoane sunt în stare critică. Printre răniți se numără și doi copii de 3 și 6 ani. 
16:10
Schimbul de informații cu partenerii externi, verificarea surselor deschise, intervievarea persanelor suspecte - acestea sunt câteva dintre mecanismele de control aplicate la frontieră care odată cu 24 februarie, odată cu declanșare războiului în Ucraina, au fost dezvoltate la frontiera moldovenească. Despre aceasta a vorbit la emisiunea DESCIFRAT, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
15:30
Întreprinderea Energocom anunță că urmează să facă în acest an achiziții de gaze, „la prețuri mai favorabile pe piață”, din contul a 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată vineri, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov.
15:00
R. Moldova are prima sportivă calificată la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. E vorba de Doina Descalui de 23 de ani care practică sania din 2016. La competiție, sportiva a participat cu o sanie pentru începători. În continuare, are nevoie de echipament care ajunge la 15.000 de euro. Echipa AO „HELP” a dat start unei campanii de donație.
14:00
Azerbaidjanul și Armenia ar putea semna un acord de pace în contextul conflictului care vechi de zeci de ani din Nagorno-Karabah. Se așteaptă că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, când liderii celor două țări se vor întâlni în cadrul summitului european, care se va desfășura, în perioada 1,2 iunie, la Chișinău, transmite Reuters.
12:50
Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate de deputat. Deputații au aprobat cererea procurorului general Ion Munteanu. Astfel, Marina Tauber poate fi arestată și trimisă în judecată în baza a trei cauze penale.
12:30
În cadrul actualei revoluții digitale, Moldova demonstrează un puternic spirit inovativ. Moldova Innovation Awards (MIA) este primul eveniment menit să evidențieze această creativitate și ambiție a companiilor tech din țară - toate esențiale în sectorul tech al Moldovei. 
12:30
Premiera lungmetrajului „VARVARA”, realizat de echipa de producție a filmului „Carbon”, va avea loc în clădirea Președinției Republicii Moldova. Pentru prima dată în istoria modernă a țării, aici va fi organizată o proiecție de film, la care sunt invitați oaspeți precum membrii echipei de filmare, actorii, partenerii proiectului, reprezentanții industriei cinematografice și cei care au susținut crearea noului film moldovenesc. Evenimentul va avea loc pe șase iunie în Sala Mare a Președinției, unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova.
11:10
În urma optimizării și repoziționării propriilor produse, fabrica de mobilă Tandem și-a eliberat peste 30% din spațiu. Așadar, cei 2500 m2 rămași sunt oferiți în chirie!
10:30
Procuratura raionului Fălești, a încheiat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui medic obstetrician ginecolog. Acesta este învinuit de încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale ce au cauzat decesul unui nou-născut.
10:20
Șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, în timp ce activau în „securitatea internă” a Partidului Șor, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.  PCCOCS informează că majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani. Faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a opt zile. 
10:00
Judecătoria Chișinău anunță că probele dintr-un dosar penal în care este vizat omul de afaceri Veaceslav Platon nu au dispărut. CD-ul cu înregistrările video se afla în camera de păstrare a probelor.
09:50
Indiferent dacă sunteți pasionat de teatru sau muzică, weekendul se anunță a fi o oază de distracție și inspirație, într-un amalgam artistic de neratat.
09:20
În timp ce unii aleg ingrediente fără să le pese de calitate lor și ambalează în recipiente care poluează mediul zeci de ani, producătorii de cosmetice bio certificate au mare grijă și de aceste aspecte. Iar, unii fac mai mult decât sunt obligați pentru că vor să câștige respectul consumatorilor și pentru că le pasă. Patricia Ilco a pus pe roate o afacere specializată în producerea cosmeticelor decorative minerale din dorința de a oferi tenului și corpului său tot ce este mai bun. Pasionată de domeniul beauty, tânăra susține că a parcurs un drum plin de experiențe interesante: a fost și makeup artist, un domeniu ce i-a definit pasiunea pentru culori și naturalețe.
08:10
Din momentul lansării controlului coordonat de trecere a frontierei Leușeni-Albița, numit în unele comunicate oficiale „frontiera comună”, experiențele călătorilor au fost contrare așteptărilor create și a ceea ce s-a comunicat. Cozile au continuat să testeze răbdarea celor care traversează frontiera, în timp ce primele analize indică timpi de așteptare mai mici. Un lucru rămâne cert, Prutul nu mai desparte cele două vămi, dar ce altceva a contribui la rezultatele îmbucurătoare de pe hârtii: punctul comun sau un acord semnat cu o zi înainte? Află în materialul de mai jos ce înseamnă așa-zisa „vamă comună”.
25 mai 2023
22:30
Pentru deservirea persoanelor de rang înalt care vor participa la Summitul EPC urmează a fi puse la dispoziție 16 sedanuri BMW Seria 7, scrie autoblog.md. Trei dintre acestea sunt automobile electrice, notează portalul.
21:50
Perioada sovietică a însemnat un progres imens pentru agricultura dintre Prut și Nistru. Mecanizarea intensivă, introducerea utilizării îngrășămintelor chimice la scară largă și irigarea masivă, au dus la o creștere masivă a recoltelor. Cu toate acestea, excesele nu au lipsit, iar știința a fost marginalizată când a venit vorba despre siguranță și utilizarea rațională a îngrășămintelor chimice, ceea ce a afectat semnificativ calitatea solurilor și apelor.
21:40
Liderul de la Minsk, Alexander Lukașenko, a anunțat că armele nucleare rusești sunt livrate pe teritoriul Belarusului. Acesta le-a spus jurnaliștilor că au fost luate măsuri pentru pregătirea locurilor de depozitare, iar relocarea focoaselor nucleare a început deja. Cu toate acestea, când a fost întrebat direct dacă astfel de arme se află deja pe teritoriul Belarusului, Lukașenko a răspuns evaziv.
20:40
Puțini sunt cei care n-au auzit-o pe Tina Turner cântând cel puțin o dată. Dar Tina Turner n-a fost doar o interpretă de excepție, ea a fost și supraviețuitoarea unei căsnicii extrem de abuzive și violente cu Ike Turner, numele căruia l-a purtat până la sfârșitul vieții. Tina a fost și un simbol al femeii puternice. Cu ce preț oare?
18:10
Echipa AGORA, compusă din Alex Gurdila, Vasile Galusca, Irina Ghelbur și Vladimir Bodiul, a participat, în perioada 23-25 mai, la Media Blend Hackaton. Evenimentul a reunit 10 echipe de media și inovatori din Olanda, Italia, Austria, Ucraina, Grecia, Finlanda, România și Moldova. 
18:00
Teleradio-Moldova a închiriat echipamente din România pentru a putea asigura transmisiunea live a Summitului EPC care va avea loc pe 1 iunie. Despre aceasta a anunțat directorul general al companiei, Vlad Țurcanu, în timp ce prezenta un raport în plenul Parlamentului. 
17:50
Antreprenorii din industriile tech și creativă au șansa de a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare în cadrul concursului Moldova Innovation Awards 2023 (MIA), organizat în premieră în țara noastră. Concursul, lansat de Moldova Innovation Technology Park, recunoaşte şi promovează produse, servicii şi iniţiative digitale remarcabile ale companiilor locale de tehnologie, fiind o rampă de lansare pentru inovaţiile moldoveneşti pe scena mondială. Participarea la concurs este complet gratuită, iar cele mai bune inovații create în industria locală a tehnologiei informației vor fi premiate.
17:30
Partidul Șor califică solicitarea de ridicare a imunității de deputat pe numele Marinei Tauber drept „tentativă a guvernului de distragere a atenției societății de la propriile eșecuri”. În plus, reprezentanții partidului susțin că Tauber ar fi în drept să se prezinte la audieri în Parlament, dar ar fi limitată de acest lucru așa cum este în arest la domiciliu.
17:20
Cea de a 11-a ediție #ROOFOFFLINE o vom „decanta” cu un vin special oferit de prietenii noștri de la vinăria Purcari! Și dacă ne întâlnim să vorbim despre publicitate, nu putem uita faimosul spot „We are the Champions”, realizat de regizorul Viorel Mardare și producătorul Sergiu Prodan, împreună cu sătenii din Purcari pe post de soliști.
15:40
În linie cu promisiunile sale de a oferi clienților banking de calitate într-un mod simplu și ușor, maib continuă transformarea rețelei de sucursale și agenții conform noii identități de brand. Astfel, aliniată designului actualizat este acum și Sucursala „Drochia”, care a devenit mai modernă, mai colorată, cu plus de comoditate.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.