Un caz de rujeolă a fost înregistrat la un adult în Republica Moldova

TVR Moldova, 26 mai 2023 18:20

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre confirmarea unui caz de rujeolă la o persoană de 43 de ani din Chișinău, după o perioadă de 3 ani, ultimul fiind înregistrat la 25 martie, 2020.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
20:50
Mai puţin de un procent dintre toate lacurile şi iazurile din Republica Moldova au plaje amenajate şi se permite scăldatul. Sunt datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care a lansat astăzi o campanie de prevenire a înecurilor în sezonul estival. Cetăţenii sunt îndemnaţi să evite scăldatul în locurile interzise sau să intre în apă în stare de ebrietate.
Acum 15 minute
20:30
Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de mai mult ajutor. O spune europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, care propune revizuirea Cadrului Financiar Multianual. Acest lucru înseamnă ca bugetul pentru anul 2024 al Uniunii Europene să acopere şi nevoile celor două state afectate în mod direct de războiul pornit de Federaţia Rusă.
Acum o oră
20:10
Autorităţile se pregătesc să iniţieze reforma administraţiei publice locale. Astăzi Parlamentul a votat proiectul de lege privind comasarea a două sau mai multe sate, comune, orașe sau municipii, astfel încât populația administrațiilor astfel create să fie de cel puţin 3.000 de locuitori. Deputații opoziției s-au opus vehement proiectului şi au adresat zeci de întrebări, unele lipsite de logică, acuză cei de la PAS.
19:50
O nouă şedinţă de judecată a avut loc astazi în dosarul în care fugarul Veaceslav Platon e învinuit de coruperea angajaților Batalionului "Pantera", în timp ce se afla în închisoare.
Acum 2 ore
19:30
Persoanele care îşi vor face conturi false pe reţelele de socializare sau vor folosi identitatea altor utilizatori, pentru a comite infracţiuni, ar putea fi amendate şi chiar riscă închisoare. Sunt unele dintre modificările la Codul Penal şi cel Contravenţional. Proiectul, votat ieri de Guvern, a ajuns astăzi pe masa deputaţilor.
19:10
Femierii susţin că pământul e atât de uscat, încât în unele zone crăpăturile au o adâncime de 10 centimetri. La rândul lor, autorităţile spun că Republica Moldova nu a atins nivelul de alertă de secetă. Asta, deşi unul dintre semnele că ne aflăm în pragul unei perioade aride e Codul galben de incendii din aceste zile.
18:50
Pentru a doua zi la rând, fermierii au ieşit la protest. Şi-au adus şi utilajele şi au blocat, parţial, câteva drumuri. Spun că nu vor pleca până când Guvernul nu le va îndeplini cele cinci revendicări. Premierul Dorin Recean a mers la Leova, unde a discutat cu o parte dintre agricultori.
Acum 4 ore
18:30
Şoferiţa de troleibuz care a accidentat mortal, în luna martie, o fetiţă de 12 ani, şi-a recunoscut vinovăţia. În cadrul primei şedinţe de judecată, magistraţii de la Judecătoria Chişinău, cu sediul la Buiucani, au admis cererea avocatului inculpatei de a examina cauza penală în procedură simplificată. Acest lucru va permite ca pedeapsa maximă să fie redusă cu o treime, iar procurorul va putea cere până la patru ani şi opt luni de puşcărie.
18:10
Majoritatea schiturilor şi mănăstirilor se află în zona centrală a republicii. Dar să știți că şi în nordul ţării găsim un loc cu totul special. Liniştea de acolo îți oferă multă energie, dar nu numai liniştea, ci şi locurile pitoreşti, şi oamenii luminoşi.
17:50
Din data de 2 iunie a început cea de-a II-a etapă de înscriere a copiilor în clasa I pentru anul de studii 2023-2024 în instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I, din municipiul Chișinău.
17:40
Studenții și studentele de la USM care învață Game Design și Producție Multimedia pot practica în noile laboratoare Profesiile Viitorului de la USM.
17:20
Controlul de stat asupra securității Zonelor Economice Libere (ZEL) va fi consolidat. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de mai mulți deputați ai Fracțiunii PAS, a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. În special, documentul reglementează aspectele privind inițierea controalelor în ZEL-uri, în Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și în parcurile industriale.
17:10
La doar 19 ani, este antrenor de jiu-jitsu, sport pe care îl practică deja de 10 ani. În această perioadă, a reușit să devină multiplu campion național, dar a reprezentat țara și la competiții internaționale.
16:50
Sâmbătă, 10 iunie, se organizează cea de-a doua ediție a Festivalului "Cireșar", care va avea loc la Trușeni în scuarul Casei de Cultură cu începere de la ora 12:00.
Acum 6 ore
16:40
În perioada estivală, numărul troleibuzelor care circulă pe străzile municipiului Chișinău a fost redus, transmite MOLDPRES.
16:40
Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu omologul suedez, Tobias Billström.
16:30
Birourile mobile sunt izolate fonic și termic, au iluminare interioară performantă și sistem de electrificare care permite racordarea simplă la rețea. Interiorul este amenajat cu 4 posturi de lucru în format de ghișeu, complet mobilate și dotate cu echipamentele necesare, cum ar fi calculatoare, imprimante, safeuri, dar și aparate de aer condiționat și frigidere.
16:20
România a impus joi Ambasadei Rusiei la București să își reducă personalul efectiv aflat în România cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.
16:20
Peste 130 de copii din Gura Galbenei se vor bucura de servicii de educație preșcolară mai bune datorită suportului USAID. Evenimentul de lansare oficială a proiectului de reabilitare a grădiniței „Guguță” din Gura Galbenei a avut loc ieri, 7 iunie, cu participarea președintei IREX Kristin Lord, aflată în vizită oficială în Republica Moldova.
16:10
În ultimii 21 de ani, în râurile și bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 4039 de persoane, iar de la începutul anului 2023 au fost înregistrate 34 cazuri de înec, dintre care trei minori. Datele au fost făcute publice de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ în contextul lansării „Campaniei de prevenire a cazurilor de înec”, comunică MOLDPRES.
16:00
Oamenii legii au descins ieri, 7 iunie, cu noi verificări în raionul Briceni. În rezultat a fost reținut al doilea membru al unui grup criminal organizat. De la domiciliul acestuia s-au ridicat mijloace financiare și alte obiecte care vor servi în calitate de probe pe cauza penală.
15:50
Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Reuters.
15:40
Municipiul Braşov va concura pentru titlul de Capitală Verde a Europei, după ce candidatura oraşului a fost acceptată recent de organizatori, respectiv Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
15:40
Inițiativa legislativă care prevede dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării noastre a fost votată, în a doua lectură, de 68 de deputați.
15:30
Suntem la început de vară, așa că ne alintăm deja cu fructe și legume de la producătorii noștri. Cât scoatem din buzunar pentru un kilogram de cireșe și cum alegem cei mai buni castraveți, ne spune Ion Railean, care a făcut o tură la piață.
15:20
Pâna la sfârşitul lunii iulie curent vor fi finalizate lucrările de reabilitare a drumului național M3 Chișinău-Giurgiulești, Sectorul 2, transmite MOLDPRES cu referire la Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD).
15:10
Impunitatea este motorul mașinii criminale de război în Ucraina și este cea mai gravă problemă care stă la baza situației îngrijorătoare a drepturilor omului în teritoriile temporar necontrolate a țărilor candidate și potențial candidate de aderarea la Uniunea Europeană. De această părere sunt mai mulți experți, apărători ai drepturilor omului ,din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care au abordat situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Asociația Promo-LEX.
14:50
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România, vor fi modernizate. La ședința plenară de astăzi, au fost ratificate trei acorduri cu Guvernul României, care prevăd acest lucru.
Acum 8 ore
14:40
România este prezentă la cea de-a XV-a ediție a Cvadrienalei de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga, în perioada 8-18 iunie 2023, cu instalația „Podul/The Bridge“ a scenografului Adrian Damian – proiect curatoriat de Dragoș Buhagiar, în secțiunea dedicată profesioniștilor – și cu standul studenților de la UNATC, organizat în cadrul secțiunii studențești. Institutul Cultural Român de la Praga se numără printre partenerii tradiționali ai evenimentului, alături de UNITER și de numeroase instituţii de prestigiu din Republica Cehă.
14:40
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, anunță publicația americană Washington Post.
14:30
Ministerul Apărării susține că în momentul reținerii colonelului structurilor de forță, acesta se afla în concediul anual obligatoriu și nu exercita obligațiunile funcționale.
14:20
Spațiul est-european va rămâne tensionat chiar dacă războiul va înceta, iar neutralitatea nu ne asigură securitatea și apărare. Analistul Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice și Sociologice, a subliniat în cadrul emisiunii Dosar transnistrean, de la Radio Chișinău, că doar integrarea euroatlantică ne poate proteja.
14:10
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri absenţa ajutorului umanitar din partea Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii după distrugerea barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, distrugere ce a provocat o gravă criză umanitară şi ecologică, informează AFP, citată de Agerpres.
13:50
Inspectoratul General al Poliției anunță cetățenii că, pe adresele electronice este distribuit un nou tip de mesaj cu conținut fals, infractorii folosind numele autorităţilor publice naționale și logo-ul acestora, pentru a spori credibilitatea escrocheriei.
13:50
Parlamentul a votat, în a doua lectură, proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate. Documentul are scopul de a asigura independența activității SIS, de a revizui mandatul conducerii instituției, de a concretiza atribuțiile etc.
13:40
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a primit de la Ministerul Educației mai multe locuri pentru admiterea din această vară, care va avea loc în perioada 3 – 21 iulie 2023. În total, oferta educațională a Politehnicii ieșene va fi de peste 8.500 de locuri la admitere, la toate cele trei cicluri de studii, jumătate dintre ele fiind bugetate, fără taxe pentru studenții care vor să devină ingineri sau arhitecți.
13:20
Locuitorii Chișinăului sunt atenționați să evite scăldatul în bazinele acvatice care nu sunt amenajate și nu dispun de stații de salvare, transmite MOLDPRES.
13:10
Un grup de țări NATO ar putea fi dispuse să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele membre, inclusiv SUA, nu oferă garanții tangibile de securitate Kievului la summitul alianței de la Vilnius, a declarat fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, potrivit The Guardian.
13:10
Ziua Mondială a Mediului este aniversată în fiecare an pe 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Conferința de la Stockholm în domeniul mediului și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite.
13:00
Ministerul Apărării susține că în momentul reținerii colonelului structurilor de forță, acesta se afla în concediul anual obligatoriu și nu exercita obligațiunile funcționale.
13:00
Infecţia cu virusul HIV nu este o sentinţă. Până în data de 15 iunie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova au loc o serie de activități de promovare a testării la HIV și de reducere a discriminării față de persoanele confirmate pozitiv. Testarea înseamnă prevenirea bolii şi chiar a morţii, iar aceasta se efectuează în mod gratuit şi anonim. Pericolul acestui virus, prevenirea şi tratamentul HIV/SIDA SUNT sunt subiectele emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
12:50
De la începutul anului, leul moldovenesc s-a întărit în raport cu dolarul american cu 7% și cu 5% în raport cu moneda euro. Exportatorii și oamenii care trăiesc din remiteri sunt cel mai tare afectați de această întărire a leului. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, cea mai importantă cauză a acestei aprecieri este recesiunea, transmite IPN.
Acum 12 ore
12:40
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă mulți turiști care vizitează Grecia se referă la abordarea culturii locale. Gesturi care în țara ta sunt nevinovate, în alte culturi pot însemna adevărate obscenități sau ofense la adresa localnicilor.
12:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat noile prețuri plafon la carburanți, valabile pentru vineri, 9 iunie.
12:20
Un bărbat de 49 de ani și o femeie de 38 de ani au fost condamnați la câte 13 ani de închisoare pentru omor săvârșit cu deosebită cruzime.
12:10
Angajații Poliției de Frontieră efectuează cercetări în privința a două persoane care dețineau permise de conducere cu semne vădite de falsificare. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate cazurile, la trecerea frontierei prin PTF Tudora și PTF Costești.
12:10
Poliția judecătorească ar urma să fie o entitate distinctă, dotată cu atribuții specifice pentru asigurarea securității și protecției în mediul judiciar. Crearea noii structuri a fost discutată în cadrul unei ședințe organizată sub egida Ministerului Justiției.
12:00
Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, conectivității și încrederii, la promovarea egalității de gen și a inovației, și la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova au fost premiate în cadrul ediției a IV-a a Galei Societății Civile 2022. Evenimentul de premiere, organizat de Delegația UE în Republica Moldova, a avut loc pe 7 iunie la Chișinău.
11:50
Unul dintre obiectivele Președinției poloneze a Uniunii Europene în 2025 va fi aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, citat de agenția Rador.
11:40
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a propus miercuri o comisie internațională care să investigheze distrugerea barajului ucrainean Kakhovka, a anunțat cabinetul său, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.