Atac cu rachete asupra orașului Dnipro. Doi decedați și 25 de răniți, printre care și copii (FOTO)

Agora.md, 26 mai 2023 17:30

Armata rusă a lovit cu rachete în noaptea de 25 spre 26 mai asupra orașului Dnipro din Ucraina. Sub ținta rușilor a fost spitalul din oraș. Autoritățile confirmă moartea a 2 ucraineni, iar alte 25 de persoane au fost rănite. Trei persoane sunt în stare critică. Printre răniți se numără și doi copii de 3 și 6 ani. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum o oră
20:40
Pereții maternităților noastre sunt martorii a mii și mii de cazuri de traumatizare a femeilor și vulnerabilizării lor până la extreme. Cazuri pentru care nimeni nu poartă răspundere, în timp ce ele continuă să trăiască în fiecare femeie, trecută prin violență obstetrică, și în copiii născuți în condiții de ostilitate față de mamă.*
Acum 2 ore
20:30
Jumătate din economia Republicii Moldova se află într-o zonă gri și prin urmare „nu reacționează la nici o măsură pe care o luăm”, susține ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba. Pe fondul crizei provocate din războiul din Ucraina, oficialul a declarat pentru Bloomberg că țara noastră urmează modelul Estoniei, pentru a-și reforma economia și administrația publică.
Acum 4 ore
19:00
Oaspeții care s-au adunat la #ROOFOFFLINE: MAD about AD l-au cunoscut Constantin Șarcov de la Agenția Piko. El a venit pe acoperiș și ne-a povestit, într-un mod absolut ingenios, despre cum a creat „The Smallest Stand in the World” (cel mai mic stand din lume), un concept „plin de magie”, elaborat pentru brandul polonez College of Wizardy!
Acum 6 ore
16:40
La 8 iunie, în mai multe raioane ale țării au continuat acțiunile de protest inițiate de agricultorii membri ai Forței Fermierilor. Spre exemplu, în zona vamei Sculeni, tractoarele au circulat în coloane.
16:00
În toiul relatărilor despre Summitul EPC, care a avut loc la Bulboaca pe 1 iunie, echipa AGORA a stat de vorbă cu jurnaliștii străini, pe care i-a rugat să repete câteva dintre cele mai populare expresii utilizate în Republica Moldova. Ce ne-a ieșit, vedeți în reportajul de mai jos.
15:50
„Moldova Digital Summit” va avea în centrul discuțiilor formarea unui spațiu digital comun orientat către cetățeni, cu schimbări pozitive pentru întreaga societate. În invitația de participare la platforma oferită de Moldova Digital Summit, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a punctat că ediția curentă a forului vine să reconfirme vectorul european al Republicii Moldova. Mai mult, cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice, este un exercițiu practic pentru armonizarea și integrarea, sub aspectul tehnologiilor informaționale, al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Acum 8 ore
15:20
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită în regiunea Herson. Aici, el a abordat mai multe probleme urgente legate de situația operațională din regiune, evacuarea populației din zonele potențial inundabile, precum și de gestionarea situației de urgență cauzate de ruperea barajului. Între timp, Kremlinul a anunțat că Putin nu planifică să viziteze zonele afectate de inundații, transmite meduza.io.
15:10
Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de șapte ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.
14:40
Impunitatea este motorul mașinii criminale de război în Ucraina și este cea mai gravă problemă care stă la baza situației îngrijorătoare a drepturilor omului în teritoriile temporar necontrolate a țărilor candidate și potențial candidate de aderarea la Uniunea Europeană. De această părere sunt mai mulți experți, apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care au abordat situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Asociația Promo-LEX.
14:30
Inovațiile și tehnologiile IT, integrate în domeniul educației, pentru dezvoltarea forței de muncă și a antreprenoriatului în domeniu vor constitui tematica din acest an a „Tekwill Expo Day”.
14:20
TEDxValeaTrandafirilor a anunțat următorii patru vorbitori ai celei de-a treia ediții, din data de 11 iunie. Află cine sunt aceștia și despre ce vor vorbi.
13:50
Cel puțin doi adulți și patru copii mici au fost răniți în urma unui atac cu cuțitul, care a avut loc într-un parc din orașul francez Annecy. Atacatorul este un bărbat de naționalitate siriană, refugiat în Suedia. Victimele se află în stare de urgență absolută, potrivit unui bilanț provizoriu, transmite BFM TV.
Acum 12 ore
13:10
Locuitorii capitalei sunt atenționați să evite scăldatul în bazinele acvatice care nu sunt amenajate în acest scop. Atenționarea vine de la Primăria Chișinău. Municipalitatea menționează că unele plaje sunt amenajate pentru perioada estivală, iar alte locații prezintă pericol pentru viață și sănătate.
12:50
Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege care prevede crearea unui cadru normativ necesar pentru amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi.
12:30
Dacă ați decis să donați cuiva un bun de valoare, de exemplu un imobil, sau un automobil, indiferent cine nu ar fi persoana căreia vreți să-i faceți acest cadou, trebuie să știți că pentru a recurge la acest lucru corect și legal, e necesar să întocmiți un contract de donație la notar. Însă, nu înainte de a verifica dacă bunul nu e supus gajului sau unei ipoteci, sau nu constituie obiectul unui litigiu.
11:50
Susținerea antreprenorilor locali, a IMM-urilor, a fost și rămâne a fi o prioritate pentru Victoriabank, acest segment de afaceri fiind pilonul dezvoltării economice a Republicii Moldova, iar digitalizarea sa – o necesitate imperioasă în vederea racordării la procesul global de digitalizare. În acest context, la 6 iunie 2023, Victoriabank a semnat Acordul de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
11:30
În timp ce mulți decid să plece peste hotare, pentru o viață mai bună, există persoane care aleg să revină acasă și să se dezvolte aici, alături de cei dragi. Un exemplu sunt fondatorii Gospodăriei Țărănești „Valentina Moscul”, familia care acum 16 ani a decis să își deschidă o afacere agricolă în satul său de baștină – Boșcana. Astăzi cultivă răsad și legume bio, în peste 2 hectare de sere, comercializate în magazinele și piețele din toată țara.
11:20
Cel puțin trei oameni au murit în inundațiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, însă există temeri că bilanțul va fi mult mai mare. Vladimir Zelenski a acuzat că în zona ocupată de ruși din Herson se trage în echipele care încearcă să ajungă la sinistrați. În jur de 20.000 de oameni vor avea nevoie de evacuare. Oamenilor blocați în case li se aruncă apă potabilă din elicoptere.
11:10
Autoritatea Națională de Integritate neagă că ar fi demarat controlul averii guvernatoarei în exercițiu a UTA Găgăuzia, Irina Vlah, „la comanda Președinției”. Instituția susține că s-a autosesizat după o investigație jurnalistică.
10:30
Atmosferă plăcută, zone de deservire cu design inovator, rapiditate în deservire și specialiști dedicați, de asta au parte clienții Sucursalei maib „Ungheni” care este aliniată noii identități de brand.
10:30
Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, îl va acționa în judecată pe fostul primar de Bălți, Renato Usatîi. Spînu îl acuză de defăimare și afirmă a activitatea sa legată de achizițiile de gaze naturale este în limitele normelor legale. De altă parte, și Energocom analizează posibilitatea adresării în instanță.
09:30
Alerte de poluare a aerului au fost emise în Statele Unite ale Americii. Se întâmplă din cauza fumului dens de la incendiile care au cuprins Canada, notează aljazeera.com.
09:00
78 de elevi din R. Moldova, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2022-2023 au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.  Tinerii au obținut cadouri din partea DRRM, precum: ceasuri, E-book-uri reader, boxe portabile și căști. 
Acum 24 ore
23:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut declarații referitoare la relația dintre Moldova și Rusia, evidențiind persistența unei lipse de respect din partea Moscovei față de cetățenii moldoveni. Cu toate acestea, ea a subliniat că guvernarea de la Chișinău nu mai acceptă umilințele, așa cum se întâmpla în trecut. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Ieri
19:20
Liderul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, a grațiat-o pe Sofia Sapega, o cetățeancă rusă condamnată la șase ani de închisoare de un tribunal din Belarus. Sapega a fost întâmpinată la ieșirea din închisoare de către o delegație din regiunea rusă Primorkii Krai, condusă de guvernatorul Oleg Kojemiako.
16:40
Zeci de localități au fost inundate, localnicii au fost evacuați, imagini rupte ca dintr-un film de groază la Herson unde ieri a fost distrus barajul hodrocentralei. Pe lângă oamenii care au suferit, se estimează că și sectorul agricol are daune considerabile. În total, mai mult de 500.000 de hectare de teren au rămas fără irigații, transmite Unian.
15:40
Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe relevă faptul că numărul europenilor care văd în Rusia un adversar sau rival s-a dublat față de 2021, ajungând la 2/3 din respondenți. Între timp, China rămâne a fi percepută de mulți mai mult ca un partener, decât ca un rival, notează The Guardian.
15:30
#ROOFOFFLINE: MAD about AD s-a întâmplat acum două zile. Pe acoperișul de la VinoPizza, la cea de-a 11 ediție a evenimentului s-au adunat peste 200 de oameni frumoși și creativi. Mai jos vedeți câteva dintre momentele de pe acoperiș.
15:20
Ediția a XI-a JAZZ’n Chișinău International Festival, eveniment organizat de AO Muzart, va avea loc în perioada 6 -7 iunie 2023, la Chișinău în incinta „Palatului Republicii”. Festivalul cuprinde un program multidimensional în cadrul căruia cei mai îndrăgiți artiști din tara si formațiile invitate vor prezenta publicului creații muzicale deosebite – jazz și poezie într-o simbioză unică.
15:10
Sute de oameni au urmărit filmul „VARVARA” în cadrul premierei naționale, care a avut loc în clădirea Președinției. Lungmetrajul, produs de Sergiu Cumatrenco Jr și regizat de Anatol Durbală, a fost proiectat în Sala Mare, acolo unde a fost votată Declarația de Independență a Republicii Moldova. La eveniment a fost prezentă șefa statului, Maia Sandu, care a felicitat echipa pentru munca depusă. Filmul a fost vizionat și de partenerii proiectului, reprezentanți ai Ministerului Culturii, precum și de mai mulți oameni de artă.
14:20
În cadrul ședinței de Guvern din 7 iunie, miniștrii au examinat 34 de subiecte de pe ordinea de zi. Printre cele mai importante decizii aprobate de Executiv, se numără Programul 373, Strategia de reformă administrativă precum și Acorduri de împrumuturi și granturi.
14:00
Un medic obstetrician ginecolog din secția maternitate a IMSP SR Ungheni, a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale. Pedepsei cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și exercita profesia de medic pe un termen de 3 ani. Iată detalii din caz.
13:10
Summit-ul Comunității Politice Europene a arătat unei lumi întregi ospitalitatea oamenilor din Republica Moldova, dar și profesionalismul echipei care a gestionat evenimentul. 
12:40
Agricultorii au ieșit la protest. Membrii Asociației „Forța Fermierilor” susțin că au recurs la proteste, deoarece Guvernul nu răspunde cererilor de ajutor. Fermierii au ieșit la protest în mai multe raioane ale țării, având cu ei și utilajele agricole.
12:30
Distrugerea barajului amenință Ucraina cu o catastrofă ecologică și o lipsă de apă potabilă în unele dintre regiunile sudice, inclusiv în Crimeea ocupată temporar. Compania de stat Ukrghidroenergo informează că distrugerea continuă.
12:00
În perioada 2-5 iunie a fost organizat Festivalul Industriilor Creative la Chișinău. Evenimentul a întrunit peste 30 de speakeri locali și internaționali care au vorbit despre potențialul creativ în Republica Moldova, profitul generat de acest sector și modalitățile de utilizare a inteligenței artificiale ca un instrument ajutător pentru artiști și creatori. La festival au fost prezenți peste 1000 de oameni dornici de a descoperi potențialul creativ și oportunitățile în sectorul creativ în țara noastră, dar și în întreaga lume. Vedeți mai jos reportajul de la eveniment realizat de jurnaliștii AGORA.
10:50
Compania Orange investește masiv în extinderea rețelei sale de fibră optică în mai multe localități din țară. Construită de la zero, rețeaua de fibră Orange are o acoperire largă și a ajuns deja la peste 430 mii de locuințe în or. Chișinău și suburbii, precum și în alte orașe și sate din Moldova.
10:50
Deși munca lor este deseori însoțită de stereotipuri sociale, persoanele care muncesc în cadrul Regiei Autosalubritate ridică la sfârșit de lună salarii decente. Șeful înteprinderii, Igor Gîrlea, a declarat în cadrul emisiunii „DESCIFRAT”, că Regia are în continuare nevoie de forță de muncă.
10:30
Tarifele la gaze naturale pentru consumatorii casnici scad la 16,73 lei/m3 fără TVA sau la 18,06 cu TVA. Decizia a fost aprobată la ședința ANRE din 7 iunie.
10:20
Tarifele la gaze naturale pentru consumatorii casnici scad la 16,73 lei/m3 fără TVA sau 18,06 cu TVA. Decizia a fost aprobată la ședința ANRE din 7 iunie.
09:20
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre R. Moldova și România, vor fi modernizate. La ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană au fost aprobate rapoartele pentru trei proiecte de lege privind ratificarea unor acorduri care presupun acest lucru.
6 iunie 2023
22:00
Alte două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) vor fi denunțate. Un aviz în acest sens a fost aprobat marți, 6 iunie, de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:10
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control al averii bașcanei în exercițiu a Găgăuziei, Irina Vlah, după ce a fost sesizată în legătură cu articolul privind garderoba scumpă a guvernatoarei. Despre aceasta a anunțat chiar Vlah, care cu această ocazie, a criticat-o pe șefa statului, acuzând-o că ar sta în spatele acestei decizii.
19:40
Aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka și inundarea localității a produs printre victime și aproape 300 de animale din grădina zoologică din localitate. Informația a fost confirmată de unul din proprietari și de mai mulți activiști pentru drepturile animalelor, notează presa ucraineană.
18:50
În noul episod Prepare for Future (engleză) Alex Gurdila explorează viitorul energetic al Moldovei și al lumii, de la creșterea resurselor regenerabile la provocările tranziției energetice, de la perspectivele hidrogenului la rolul energiei nucleare într-un viitor verde. Invitatul special la acesti ediții este Jose Luis Gomez Pascual, manager de țară pentru Premier Energy Moldova.
18:30
„Moldova Digital Summit” – cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice - vine într-o primă ediție!  Cu genericul „Evoluăm către un viitor fără frontiere”, forumul va reuni la Chișinău nume sonore din industria internațională în TIC, oficiali guvernamentali, experți și lideri ai comunității de business în domeniu, donatori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Evenimentul vine să reconfirme vectorul european al Republicii Moldova printr-un exercițiu de armonizare și integrare sub aspectul tehnologiilor informaționale. Astfel, Summitul va permite Chișinăului să devină un veritabil hub din centrul și estul Europei, promovând o platformă complexă de acces la importante resurse tehnologice, expertiză, know-how, precum și oportunități de colaborare și investiții. „Moldova Digital Summit” se va desfășura în perioada 15-17 iunie la Tekwill, str. Studenților 9/11.
18:20
Membrii formatului București 9 (B9), state membre ale Alianței Nord-Atlatnice, au adoptat o declarație fermă în urma reuniunii de la Bratislava, în care anunță că sprijină aderarea Ucrainei la NATO și vor continua să consolideze sprijinul pentru țări ca R. Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
17:00
A fost lansat primul studiu ce include primele evidențe colectate în Republica Moldova cu privire la magnitudinea fenomenului violenței obstetrice. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, care a efectuat acest studiu, menționează că datele vor putea servi drept fundament pentru a elabora politici publice și cadrul reglementator pe acest subiect, dar și pentru a iniția măsuri naționale de sensibilizare, prevenție și intervenție. Potrivit sondajului, Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, nașterii sau examinării ginecologice.
16:50
De Ziua Mondială a Mediului, a fost lansat Verde Play – un proiect pilot de educație pentru mediu și inovații, dedicat elevilor din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei și a reunit autorii curriculei și partenerii de implementare a proiectului, profesori și directori de instituții educaționale din Moldova, elevi și tineri inovatori, care și-au prezentat inițiativele în cadrul aleii de concepte de soluții tehnologice pentru mediu. 
15:10
În 2023, StarNet aniversează 20 de ani de la fondarea primei companii de telecomunicații 100% de acasă, Made in Moldova. În acest sens, se dă start reducerilor aniversare, atât pentru clienții existenți, cât și pentru cei care vor să se alăture marii familii StarNet. 
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.