Prejudicii de peste 100 de milioane de lei, adus rezervelor de pește din fluviul Nistru, din cauza pescuitului ilicit

Ecopresa.md, 26 mai 2023 17:10

Din mai 2022 și până în aprilie 2023 inclusiv, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat 82 de controale pe râu. Activiștii de mediu au depistat 363 de încălcări ale regulilor de pescuit și cazuri de braconaj, dintre care 148 – pe malul drept (în aceeași perioadă de către […] Articolul Prejudicii de peste 100 de milioane de lei, adus rezervelor de pește din fluviul Nistru, din cauza pescuitului ilicit apare prima dată în Ecopresa.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Ecopresa.md

Acum 12 ore
19:40
Republica Moldova acordă un lot de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei Ucrainei pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Decizia a fost aprobată la ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.  Lotul de asistență include stații de […] Articolul Republica Moldova transmite un lot de ajutor umanitar Ucrainei, afectată de inundații apare prima dată în Ecopresa.
Acum 24 ore
16:00
Incendiile din Canada fac ravagii, iar fumul emanat de acestea ajung până în nord-estul Statelor Unite. Potrivit presei internaționale, acesta este un episod rar de poluare a aerului, care afectează peste o sută de milioane de americani şi constituie, potrivit preşedintelui Joe Biden, „o reamintire dură a consecinţelor schimbărilor climatice”, scrie Agerpres. Zboruri întârziate din […] Articolul Incendiile din Canada paralizează viața și în nord-vestul SUA. New York, cel mai poluat oraș din lume apare prima dată în Ecopresa.
15:30
Oamenii de știință, agricultorii și întreprinzătorii vor avea acces mai complex la datele climatice. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a lansat un Ghid climatic, care conține date desfășurate despre domeniile meteorologic și hidrologic din Republica Moldova. Aceasta este prima lucrare științifică fundamentală în domeniul climatologiei din ultimii 30 ani. Ghidul are ca scop furnizarea de informații […] Articolul A fost publicat primul Ghid climatic din Republica Moldova. Tatiana Dabija: „Am lucrat la el timp de șapte ani” apare prima dată în Ecopresa.
Ieri
21:20
Nu au ales să bată mingea pe terenul de fotbal sau să stea la povești prin parcuri și alei în timpul liber, dar și-au dedicat timpul extrașcolar pentru educație ecologică. Peste 1000 de elevi din localitățile amplasate în prejma rezervațiilor Orheiul Vechi, Codrii, Prutul de Jos, Plaiul Fagului, Parcul Național Orhei au fost beneficiarii unui […] Articolul Și-au dedicat timpul extrașcolar pentru educație ecologică. Patru ani de activism de mediu pentru tinerii din R.Moldova apare prima dată în Ecopresa.
12:20
Ediția din acest an a Festivalului Ziua Mediului abundă de activități interesante pentru adulți și copii. Pe 10 iunie, în Parcul Valea Morilor poți acumula experiență în întreținerea bicicletelor, poți verifica cât de calitativă este apa pe care o beți, poți învăța cum se măsoară nivelul de radiație, vom ghici perioada de descompunere a diverse […] Articolul Distracție, explorare și muzică bună – toate acestea vă așteaptă la Festivalul Ziua Mediului apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:20
Din cauza exploziei Hidrocentralei de la Nova Kahovka, Ucraina, miercuri dimineața, 7 iunie, nivelul apei în Kherson s-a ridicat la 5 metri 29 de centimetri. Anunțul a fost făcut de șeful Centrului Regional de Hidrometrologie din Kherson, Iurii Kiriak, citat de moldova.org.  Conform specialiștilor, în următoarele 20 de ore nivelul apei se va ridica cu […] Articolul Explozia Hidrocentralei de la Nova Kahovka: „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina poate fi numită catastrofă ecologică” apare prima dată în Ecopresa.
17:00
A fost sau nu o criză de lemne în sezonul de încălzire 2022-2023, sau doar o stare de panică instaurată în societate din vara-toamna anului trecut privind imposibilitatea populației de a procura lemne de foc pentru sezonul rece? Republica Moldova marchează în această săptămână Ziua Mondială a Mediului, un prilej potrivit pentru a veni cu […] Articolul Criza lemnelor de foc, între mit și realitate apare prima dată în Ecopresa.
6 iunie 2023
18:00
Au fost în vizită la trei localități, au învățat cum să scrie proiecte și au creat un chat comun pe Viber pentru a ține legătura dintre administrația publică locală (APL) și locuitorii. Este vorba de 15 lideri locali din satele Suhuluceni, Ghermănești și Coropceni din raionul Telenești, care au beneficiat în perioada martie-mai 2023 de […] Articolul O experiență de implicare comunitară pentru o mai bună guvernare locală în trei sate din raionul Telenești   apare prima dată în Ecopresa.
14:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pericol de incendiu în următoarele șapte zile. Meteorologii au emis astăzi Cod galben pentru jumătatea de nord a țării.  „În intervalul 07-13 iunie, în zonele vizate se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”, a anunțat SHS în această dimineață. Specialiștii atenționează că este posibilă aprinderea […] Articolul Meteorologii anunță pericol excepțional de incendiu pentru următoarea săptămână apare prima dată în Ecopresa.
01:20
Circa 400 de milioane de tone de deșeuri din plastic se generează anual, la nivel global. O treime din acest gunoi provine din ambalaje, inclusiv de la articole din plastic de unică folosință. Majoritatea acestor deșeuri ajung la gropile de gunoi sau se pierd în natură, iar consecințele le suportăm cu toții, a declarat Janis […] Articolul Fără deșeuri din plastic. Săptămâna Verde Europeană, și în R.Moldova apare prima dată în Ecopresa.
2 iunie 2023
13:20
Peste 170 de participanți și-au dat întâlnire la Impact Days 2023 – primul Summit de Economie Socială, Verde și cu Impact din Moldova. Evenimentul a avut loc timp de două zile și la el au participat circa 40 de speakeri, dintre care 10 invitați internaționali din Germania, Spania, România, Ucraina și Armenia. Impact Days este un […] Articolul Impact Days – primul Summit de Economie Socială, Verde și cu Impact care a avut loc în Moldova apare prima dată în Ecopresa.
1 iunie 2023
16:10
Munţi de bidoane, corturi, ţevi şi sticle din PVC: plasticul este pretutindeni, chiar şi pe cele mai înalte vârfuri din lume. Un explorator francez şi echipa sa au descoperit în Himalaya 1,6 tone de deşeuri din plastic, în timp ce luni, la Paris, va începe o sesiune de negocieri pentru semnarea unui tratat care să […] Articolul Peste 1,6 tone de deșeuri din plastic au fost găsite în Himalaya în timpul unei expediții apare prima dată în Ecopresa.
14:50
În preajma Zilei Mondiale a Mediului, care este marcată pe 5 iunie, ministra Mediului, Iordanca Rodica Iordanov, a îndemnat populația să mediteze asupra problemelor naturii, asupra acțiunilor pe care le-ar putea face fiecare om pentru a menține un mediu sănătos. „Pe parcursul anilor, noi am fost niște consumatori indiferenți față de ceea ce ne-a oferit […] Articolul Iordanca Rodica Iordanov, mesaj de Ziua Mediului: „Trebuie să ne unim eforturile pentru un mediu sănătos” apare prima dată în Ecopresa.
13:40
Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC, 3,8 milioane de persoane de pe glob mor anual ca urmare a expunerii la așa-numita „poluare casnică”. Slaba aerisire a locuințelor este responsabilă pentru mai multe afecțiuni, precum astmul, pneumonia sau chiar cancerul de plămâni. Astfel, cumva surprinzător, suntem cel mai mult expuși la […] Articolul OMS: Circa 4 mln de persoane mor anual ca urmare a expunerii la „poluarea casnică” apare prima dată în Ecopresa.
31 mai 2023
19:00
12 studente ale Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova au primit certificate de absolvire a cursului opțional „Jurnalism de mediu”, care s-a predat timp de cinci luni la USM, la inițiativa Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul Ambasadei Suediei în Republica Moldova. Cursul a durat […] Articolul Abordează probleme ecologice, în materiale jurnalistice, încă de pe băncile universității. Cursul „Jurnalism de mediu” i-a ajutat apare prima dată în Ecopresa.
15:20
Republica Moldova aderă la Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege în acest sens. Astfel, țara noastră urmează să întreprindă măsuri concrete pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și la dezvoltarea […] Articolul Republica Moldova aderă la Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care distrug stratul de ozon apare prima dată în Ecopresa.
14:20
Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst din SUA au găsit o metodă cu care să genereze electricitate prin recoltarea umidității din aer, scrie digi24.ro, cu referire la Newsweek. Curentul electric poate fi captat din aer folosind un dispozitiv construit din aproape orice material. Singura condiție este că aparatul trebuie să fie plin de orificii […] Articolul Cercetătorii americani au reușit să producă electricitate din aer. Aparatele Air-gen pot fi făcute din aproape orice material apare prima dată în Ecopresa.
30 mai 2023
16:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou cod galben. Astfel, în perioada 31 mai – 6 iunie, pe arii extinse se prevede pericol excepțional de incendiu, cu caracter natural. Nadejda Stolear, șefa secției prognoze din cadrul SHS, a precizat pentru ecopresa.md că incendiile ar putea izbucni din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, […] Articolul Un nou cod galben, atenționează meteorologii. Risc de incendii apare prima dată în Ecopresa.
15:00
Cultivarea căpșunilor fără utilizarea substanțelor chimice și a îngrășămintelor minerale este benefică pentru sănătate. Unii ar spune că nu este posibil să obții o recoltă bună de căpșuni fără acestea, dar specialiștii în domeniu dau asigurări că putem să ne bucurăm de o roadă bogată și dacă recurgem la grădinărit ecologic. De fapt, spun ei, […] Articolul Fără substanțe chimice! Cum creștem căpșuni prin grădinărit ecologic? apare prima dată în Ecopresa.
29 mai 2023
17:50
Agenția de Mediu a lansat un nou canal de comunicare în aplicația Viber, destinat solicitanților actelor permisive/avizelor eliberate de către instituție. Astfel, persoane vor putea transmite reclamații prin intermediul numărului de Viber +373 068 681 240. Problemele sesizate (textele, apelurile, fișierele audio și video) vor fi examinate de către șefii de direcții din cadrul Agenției […] Articolul Agenția de Mediu a lansat un nou canal de comunicare, destinat solicitanților actelor permisive apare prima dată în Ecopresa.
10:50
Reprezentanți ai Agenției „Moldsilva” și ai Asociației Femeilor Silvicultoare din Republica Moldova au beneficiat de schimb de experiență într-o recentă vizită de lucru și schimb de experiență în Republica Slovacă. Vizita în orașul Zvolen, în perioada 18-22 aprilie 2023, este parte a Proiectului „Transferul cunoștințelor forestiere și creșterea gradului de conștientizare cu privire la utilizarea […] Articolul Schimb de experiență: silvicultori din Moldova într-o vizită de studiu în Slovacia apare prima dată în Ecopresa.
26 mai 2023
17:50
Un sport extrem… de prietenos cu mediul a început să adune adepți și în Republica Moldova. Este vorba de plogging, o combinație dintre jogging și strângerea deșeurilor abandonate. Ideea acestui tip de alergare a apărut în Suedia, acolo unde sportivii aleargă ducând cu ei saci în care adună deșeuri din zonele verzi. Pentru a crește […] Articolul [FOTO] „Fugi de plastic” – alergarea care ajută natura să scape de gunoaie apare prima dată în Ecopresa.
17:10
Din mai 2022 și până în aprilie 2023 inclusiv, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului au efectuat 82 de controale pe râu. Activiștii de mediu au depistat 363 de încălcări ale regulilor de pescuit și cazuri de braconaj, dintre care 148 – pe malul drept (în aceeași perioadă de către […] Articolul Prejudicii de peste 100 de milioane de lei, adus rezervelor de pește din fluviul Nistru, din cauza pescuitului ilicit apare prima dată în Ecopresa.
25 mai 2023
17:00
Astăzi, 25 mai, a intrat în vigoare regulamentul care prevede regulile de gestionare a uleiurilor uzate. Aceasta înseamnă că agenții economici care generează sau adună uleiurile uzate vor trebui să le colecteze în recipiente speciale pentru a evita poluarea mediului. În plus, aceștia vor trebui să se înregistreze într-un sistem colectiv și să respecte principiul […] Articolul A intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea uleiurilor uzate. Ce obligații vor avea producătorii apare prima dată în Ecopresa.
24 mai 2023
16:50
În ajunul încheierii unui nou an școlar, Ministerul Mediului atrage atenția administrațiilor școlilor și grădinițelor să renunțe la obiceiul de a lansa în atmosferă baloane cu heliu. Lansarea acestora, avertizează experții, are consecințe nefaste asupra naturii.  „Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materialele care nu sunt biodegradabile, sunt […] Articolul Ministerul Mediului face apel către școli și grădinițe: „Renunțați la baloanele cu heliu. Au consecințe nefaste asupra naturii” apare prima dată în Ecopresa.
12:00
În acest an, Festivalul Ziua Mediului va culmina cu un concert live susținut de cântăreața Valeria Stoica. Este interpretă a muzicii indie-pop din Republica Moldova și este cunoscută atât în țara noastră, cât și peste hotare. Valeria Stoica are o legătură profundă cu natura, majoritatea clipurilor ei video sunt filmate în mijlocul naturii.  Natura o […] Articolul Valeria Stoica va susține un concert live la Festivalul Ziua Mediului apare prima dată în Ecopresa.
23 mai 2023
15:40
Cu ocazia Zilei fluviului Nistru, care este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, Ministerul Mediului a planificat un șir de evenimente dedicate principalei artere acvatice a Republicii Moldova. În perioada 26-31 mai, vor fi organizate ședințe, vizite, întruniri în raioanele Soroca, Ștefan Vodă și Dubăsari. În acest an, sologanul Zilei Nistrului este „Râul care […] Articolul Ziua fluviului Nistru va fi marcată pe 28 mai. Autoritățile au pregătit un șir de evenimente care se vor desfășura timp de șase zile apare prima dată în Ecopresa.
14:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod galben de instabilitate atmosferică pentru următoarele ore. Avertizarea meteorologică este emisă pentru jumătatea de sud a țării. Astfel, până la ora 18.00, se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. În unele regiuni, ploaia va fi însoțită de vijelie în rafale de până la 15-18 m/s. Avertizarea […] Articolul Atenție! Meteorologii anunță pentru următoarele ore ploi de scurtă durată cu descărcări electrice apare prima dată în Ecopresa.
22 mai 2023
15:20
Festivalul Ziua Mediului, cel mai important eveniment în aer liber dedicat mediului, va avea loc în acest an pe 10 iunie. Expoziții interactive, ateliere, laboratoare, jocuri pentru toate vârstele, socializare, zonă pentru odihnă – de toate acestea vă veți putea bucura dacă participați la Ziua Mediului 2023, care va avea loc în Parcul Valea Morilor […] Articolul Ziua Mediului, la o nouă ediție. Cel mai important eveniment dedicat naturii va fi organizat în Parcul Valea Morilor apare prima dată în Ecopresa.
08:00
Electrocasnicele care se vând în Republica Moldova vor avea noi etichete energetice, pe o scară de la A la G, A fiind cele care consumă mai puțină energie electrică. Noile etichete vor conține mai multă informație despre produse, cum ar fi consumul anual de energie, nivelul de zgomot, iar codul QR inclus va oferi acces […] Articolul Noi etichete energetice pe electrocasnice. Cum vor ajuta consumatorii apare prima dată în Ecopresa.
19 mai 2023
17:20
Tineri activi din Republica Moldova, care locuiesc în bazinul Nistrului și vor să implementeze idei cum să ajute râul, pot beneficia de un grant în valoare de 12 mii de lei. Totodată, ei vor obține și titlul de „ambasador al Nistrului”. Pentru aceasta, tinerii interesați vor trebui să se înscrie la un concurs, organizat de […] Articolul Tineri activi pot deveni „ambasadori ai Nistrului”. Vor beneficia de un grant pentru a-și implementa ideile apare prima dată în Ecopresa.
16:10
Pe parcursul ultimelor trei luni, cantitatea de gunoi depozitat la poligonul municipal din comuna Țânțăreni s-a redus, iar volumul de deșeuri reciclate și valorificate a crescut considerabil, în comparație cu anii precedenți. Despre aceasta anunță Regia „Autosalubritate”. Datele instituției arată o scădere cu 11% a cantității de gunoi depozitate la Țânțăreni. În loc să fie […] Articolul Cantitatea de gunoi care ajunge la Țânțăreni este în scădere. Autosalubritate: „Tot mai multe deșeuri sunt sortate și valorificate” apare prima dată în Ecopresa.
15:50
În războiul împotriva deşeurilor, oamenii de ştiinţă au identificat o armă în mlaştinile saline din China: ciuperci şi bacterii care „mănâncă plastic”. Așa arată datele unui studiu publicat în Marea Britanie, citat de Agerpres. Cercetătorii au descoperit „ciuperci şi bacterii care degradează plasticul în mlaştinile saline de pe coasta Jiangsu”, în estul Chinei, a anunţat grădina […] Articolul Cercetătorii britanici au descoperit în China ciuperci şi bacterii care „mănâncă plastic” apare prima dată în Ecopresa.
07:50
Mai mulți jurnaliști, care au participat la Concursul „Jurnalismul de mediu”, organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), au remarcat că, multe ori, e dificil de a înțelege informația care vine de la funcționarii publici. Ei dau vina unul pe altul atunci când există vreo problemă de mediu. Totodată, autoritățile din domeniu […] Articolul Unele instituții de stat duc lipsă de comunicatori și de IT-iști. Cum poate fi îmbunătățit accesul la informația de mediu apare prima dată în Ecopresa.
17 mai 2023
18:20
O plantă ce poate produce energie termică și poate remedia solurile contaminate se găsește chiar la noi, în Republica Moldova. Numele ei este Miscanthus, supranumită și „Iarba Elefantului”. Este crescută pe un teren experimental de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Chișinău. În anul 2019, a fost lansat proiectul-pilot implementat de […] Articolul [FOTO] Miscanthus – planta ce produce energie termică apare prima dată în Ecopresa.
16:00
În ultima duminică a lunii mai, în raionul Ungheni va fi organizat Festivalul „Sărbătoarea Fagului”. Târg cu produse ecologice, expoziție, spectacol folcloric și ateliere de creație vor fi câteva dintre activitățile organizate în această zi, la o tabără de odihnă din localitatea Rădenii Vechi.  Organizatorii festivalului și-au propus să promoveze patrimoniul turistic, inclusiv ariile protejate, […] Articolul Fagul, sărbătorit la Ungheni. Turiștii sunt invitați la un festival dedicat acestei specii de copaci în Rezervația „Plaiul Fagului” apare prima dată în Ecopresa.
16 mai 2023
21:40
Consumul de energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă în peste trei mii de instituții publice din Republica Moldova va fi monitorizat printr-un sistem  unic. Sistemul informațional de management energetic (EMIS) a fost adaptat în țara noastră și testat anterior în 17 instituții publice din municipiul Chișinău cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare […] Articolul Consumul energetic din 3000 de instituții publice va fi monitorizat într-un sistem unic apare prima dată în Ecopresa.
19:10
Ne sunt vecini în grădină și ne mai supără prin activitățile lor subterane, care sunt „trădate” de câteva mușuroaie apărute în curtea pe care o îngrijim. Dacă suntem întrebați pe cine bănuim de acest deranj – cârtița sau orbetele? – răspundem cu: „Nu știu, sunt la fel!”. Și totuși, nu sunt la fel, spun specialiștii […] Articolul Cârtiță sau orbete? Cine produce daune în gospodării și cine ne este de ajutor apare prima dată în Ecopresa.
13:20
Persoane care locuiesc la sate și vor să își sporească eficiența energetică a caselor, dar și cele care sunt interesate cum pot face față schimbărilor climatice, vor putea beneficia de consultanță gratuită din partea experților în domeniu. Astfel, oamenii din mediul rural sunt îndemnați să se înregistreze la proiectul „Energie și transport sustenabil și sigur […] Articolul Persoane de la sate, îndemnate să se înregistreze la un proiect de eficiență energetică. Care sunt beneficiile apare prima dată în Ecopresa.
12 mai 2023
17:10
Aparatele de uz casnic defecte pot fi reparate chiar de proprietari, ghidați de tehnicieni, în cadrul unui eveniment public. Un grup de tineri inventatori, membri ai inițiativei „Atelier99”, organizează un eveniment în cadrul căruia oamenii își pot repara căștile, aparatele de cafea sau ceasurile digitale. Tot ce trebuie să facă, este să vină la Zpațiu, […] Articolul Împreună putem contribui la reducerea deșeurilor. La atelierul „Repair Cafe” îți repari gratuit căștile, tastatura sau mixerul defect apare prima dată în Ecopresa.
11 mai 2023
18:40
Râul Bâc din Chișinău este atât de poluat, iar oamenii aruncă atât de multe gunoaie, că pe cursul său s-au format 20 de baraje din deșeuri. Un dezastru ecologic pe care nu-l vezi decât dacă încerci să cureți apele.  O spun 70 de voluntari care au decis să elimine din albie, cu forțele proprii, toate […] Articolul [FOTO/VIDEO] Râul Bâc sugrumat de 20 de „baraje” de gunoaie. 70 de voluntari: „nu știam cât de mare este de dezastrul” apare prima dată în Ecopresa.
17:00
Pescuitul scrumbiei de Dunăre va fi permis timp de 21 de zile în perioada prohibiției. De pe data de 20 mai și până pe 9 iunie, posesorii permisului de pescuit sportiv, amator și de agrement au dreptul să pescuiască scrumbie de Dunăre în fluviul Nistru, pe anumite porțiuni. Potrivit Agenției de Mediu, este permis pescuitul […] Articolul Pescuitul scrumbiei, permis în perioada de prohibiție. Agenția de Mediu explică de ce apare prima dată în Ecopresa.
10 mai 2023
16:20
Cerul senin aduce un nou episod de înghețuri. Astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de Cod galben de îngheț. În această noapte și mâine dimineață, în nordul țării, se vor înregistra înghețuri de -1… -2 grade Celsius.  Natalia Șicarevnea, meteorolog la SHS, a menționat pentru ecopresa.md că nu este vorba despre un […] Articolul Meteorologii anunță un nou Cod galben. La nordul țării vor fi înghețuri apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.