Energocom, pregătit să facă achiziții de gaze pentru iarna viitoare la prețuri mai mici

Vocea Basarabiei, 26 mai 2023 17:10

Întreprinderea Energocom urmează să achiziționeze gaze pentru iarna viitoare la un preț mai mic din contul celor 200 de milioane de euro oferite de BERD și Guvernul Norvegiei. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Comitetului interministerial pentru planificare strategică. Potrivit Ministerului Energiei, tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE pentru […] Articolul Energocom, pregătit să facă achiziții de gaze pentru iarna viitoare la prețuri mai mici apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 12 ore
23:50
Invitat: Grigore Stratulat, secretar de stat, Ministerul Mediului Discuția a avut loc în contextul „Săptămânii Verzi Europene”. Am discutat despre problema și managementul deșeurilor. Au fost discutate și alte probleme de mediu actuale, dar și detalii referitoare la armonizarea legislației. Articolul AUDIO/Grigore Stratulat: Sunt optimist, și cred într-o Moldovă fără deșeuri. apare prima dată în Vocea Basarabiei.
23:50
Invitată: Nika Tcaci, profesoară de limbă română Invitata povestit cum lucrează la distanță cu copii concetățenilor noștri din diasporă. Afirmă că limba română poate fi învățată la un clic distanță. A enumerat motivele de ce diaspora dorește ca limba română să rămână vie și departe de casă. Articolul AUDIO/Nika Tcaci: Și diaspora are nevoie de adevărata limbă română apare prima dată în Vocea Basarabiei.
21:30
Vocea Basarabiei: Continuăm să vorbim despre nevoia soluționării conflictului transnistrean și în ce măsură astăzi e cu putință să se insiste mai mult, ca să se ajungă la propunerea unui statut de reglementare a problemei transnistrene, pentru că la Summitul Comunității Politice Europene, care a fost găzduit de Republica Moldova, subiectul acesta a fost discutat. […] Articolul VIDEO/ Oleg Serebrian: Când R. Moldova și Ucraina vor deveni membre UE, problema se va soluționa de la sine. Regiunea transnistreană nu va putea exista ca insulă apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20:00
A fost lansat programul de granturi „Moldova turistică”, în valoare de 25 de milioane de lei, ce are drept obiectiv susținerea industriei turismului din Republica Moldova. Sprijinul financiar este oferit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). De asemenea, a fost lansată campania de promovare a turismului „Fii Oaspetele Nostru”. Prin campania „Fii Oaspetele […] Articolul USAID oferă granturi de 25 de milioane de lei pentru promovarea turismului din R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
Începând de sâmbăta aceasta, inspectorii Serviciului Fiscal de Stat vor merge sâmbătă prin piețele din centrele raionale pentru a discuta cu deținătorii de patente. Anunțul a fost făcut de ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba. În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Dumitru Alaiba a subliniat că inspectorii FISC vor explica […] Articolul Inspectorii FISC vor merge în piețe să le explice patentarilor noile reguli de activitate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
Un lot de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei va fi acordat Ucrainei, pentru gestionarea consecințelor ecologice și umanitare, provocate de distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. Decizia a fost aprobată la ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale. Lotul de asistență include stații de pompare a apei, bărci gonflabile, […] Articolul R. Moldova acordă Ucrainei un lot de asistență internațională umanitară în valoare de 4,2 milioane de lei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 24 ore
18:40
În ediția de azi: – Salarii mai mari pentru miniștri! Legea bugetului de stat 2023 a fost modificată; – Socialiștii și comuniștii au uitat de război. S-au întâlnit să sărbătorească Ziua Rusiei; – Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin spune că la CNA există angajați corupți care până în prezent transmit informații din anchetă către unii […] Articolul LIVE/ Știrile zilei prezentate de Nicoleta Toacă 09.06.2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:10
Analiștii și oficialii occidentali văd trei scenarii principale privind evoluția războiului Rusiei împotriva Ucrainei după contraofensiva Kievului, potrivit unui material publicat săptămâna aceasta de The Economist, scrie BBC. Potrivit primului scenariu, Ucraina realizează un mare progres, recucerind o parte semnificativă a teritoriilor din estul țării și, poate, chiar începe să amenințe Crimeea anexată. Potrivit analiștilor, din […] Articolul The Economist: Occidentul ia în calcul trei versiuni ale evoluției războiului din Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:50
După două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a convocat în ședință, la care au fost discutate acțiunile ce urmează să fie întreprinse în continuare. Astfel, fermierii au decis ca pe parcursul săptămânii viitoare să participe activ la negocierile cu premierul Dorin Recean pe subiectele îndeplinirii revendicărilor fermierilor, cu axarea pe problema acordării […] Articolul Forța Fermierilor, în ședință după două zile de proteste: Vom participa activ la negocierile cu premierul Dorin Recean apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
Membrii Consiliului Audiovizualului au votat în unanimitate pentru suspendarea licenței de emisie a postului de televiziune MBC în legătură cu întreruperea nemotivată a activității pentru o perioadă mai mare de 10 zile. Decizia a fost luată în ședința publică de vineri, 9 iulie. În acest an, postul MBC a mai fost sancționat pentru aceeași încălcare, […] Articolul Un post de televiziune a rămas fără licență de emisie. Care este motivul apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:20
Deputații socialiști și comuniști au mers astăzi cu felicitări și urări la Ambasada Rusiei de la Chișinău, acolo unde a fost organizată o recepție cu ocazia Zilei Rusiei, marcată în data de 12 iunie. Vizita la sediul misiunii, făcută în timpul ședinței plenare a Parlamentului, a fost confirmată pentru NewsMaker de deputatul PSRM, Grigore Novac. […] Articolul Deputații PSRM și PCRM i-au urat Rusiei ”La mulți ani” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
Cauza penală de învinuire a ex-șefului Inspectoratului Energetic de Stat a fost expediată în judecată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu. Potrivit PA, învinuitul, activând în calitate de șef al Inspectoratului Energetic de Stat, a semnat în situații de conflict de interese  21 acte administrative în […] Articolul Ex-șef al Inspectoratului Energetic de Stat, deferit justiției: Riscă până la 3 ani de pușcărie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
Suedia va permite NATO să poziţioneze trupe pe teritoriul său încă dinainte să adere oficial la alianţa militară, au afirmat vineri premierul şi ministrul apărării suedezi, transmite Reuters. „Guvernul a decis că forţele armate suedeze îşi pot asuma pregătiri cu NATO şi ţări ale NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, au afirmat premierul Ulf […] Articolul NATO va putea trimite trupe în Suedia înainte de aderarea la Alianță apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Guvernele statelor UE au convenit vineri norme menite să faciliteze confiscarea bunurilor crimei organizate şi ale tuturor persoanelor care eludează sancţiunile impuse de blocul comunitar statelor terţe, cum sunt sancţiunile împotriva Rusiei în urma agresiunii contra Ucrainei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Potrivit sursei citate, statele UE au sprijinit şi o altă propunere legislativă […] Articolul Sancțiunile UE împotriva Rusiei vor fi mai eficiente. Statele UE au convenit norme pentru confiscarea bunurilor celor care încalcă aceste măsuri apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:40
Primăria Capitalei se vrea mai deschisă pentru locuitorii Capitalei, pentru structurile de control și presă. Instituția își scoate la vedere fluxurile financiare prin intermediul unui portal transparenta.chisinau.md, lansat astăzi de edilul Ion Ceban. Potrivit primarului, de acum încolo, oricine se va putea informa și să verifice cum sunt gestionați banii publici, ce se întâmplă cu […] Articolul Primăria Chișinău își scoate la vedere fluxurile financiare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
Un șef de secție din cadrul SRL „Chișinău-Gaz” a fost trmis în judecată pentru luare de mită. Potrivit Procuraturii Anticorupție, urmărirea penală a fost pornită în luna mai 2023, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț. „Potrivit denunțătorului și rezultatelor efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, învinuitul, în luna mai curent, a pretins […] Articolul Șef de secție din cadrul SRL „Chișinău-Gaz”, trimis în judecată pentru mită de 5.000 de euro apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
Problema alcoolismului și contrafacerii de băuturi tari în condiții casnice este discutată din nou la nivel înalt în Federația Rusă. Deputați din Duma de Stat cheamă autoritățile responsabile să interzică vânzarea și publicitatea aparatelor pentru distilarea și prepararea băuturilor alcoolice, în special, a rachiului în condiții casnice. „Este o greșeală să vindem fără nicio restricție […] Articolul Războiul intern al Rusiei contra alcoolismului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Update: Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF). Aeronave suedeze Gripen şi britanice Typhoon au interceptat un avion de luptă Su-27 (Flanker) al forţelor aeriene ruse şi un avion de recunoaştere Il-20, a precizat […] Articolul Război în Ucraina, ziua 471: Avioane rusești, interceptate în apropiere de spațiul aerian al Suediei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Update: Rusia a eliberat 11 prizonieri ucraineni de etnie maghiară, la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse. „Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război care fac parte din minoritatea maghiară din Ucraina”, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care a adăugat că acest lucru a fost posibil la solicitarea Ungariei și prin […] Articolul Război în Ucraina, ziua 471: Rusia a eliberat 11 prizonieri ucraineni, la solicitarea Ungariei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
În luna mai, prețurile medii de consum pentru produsele alimentare, servicii și mărfuri au crescut în Republica Moldova cu 16,3% față de situația din mai 2022. Cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației, cu peste 33 la sută, și alimentele – cu 14%. Biroul Naţional de Statistică arată că în mai prețurile medii de […] Articolul Prețurile pentru alimente și servicii au înregistrat o stabilitate în luna mai apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:00
Centrul de Sănătate Rîșcani va fi dotat cu un aparat performant de ultrasonografie. Acest lucru a fost posibil datorită suportului financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei. La data da 8 iunie a avut loc ceremonia de semnare a contractului de grant de către ambasadorul japonez la Chișinău, Yamada Yoichiro și directorul Centrului de Sănătate Rîscani, […] Articolul Centrul de Sănătate Rîșcani va primi un aparat performant de ultrasonografie, cu sprijinul Japoniei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:40
Un bărbat de 37 de ani, membru al organizației criminale „Patron” este cercetat penal pentru contrabandă cu pietre prețioase. Potrivit oamenilor legii, la sfârșitul anului trecut suspectul ar fi introdus în Republica Moldova pe cale de contrabandă o piatră prețioasă „Moissanite”. „În urma perchezițiilor a fost depistată și ridicată o piatră prețioasă identificată ca „Moissanite„ […] Articolul VIDEO/ Contrabandă: Piatră prețioasă în valoare de 12 milioane de dolari, ridicată la Orhei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:10
Parlamentul a aprobat proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023, în prima lectură. Potrivit Prim-ministrului, Dorin Recean, obiectivul actualei rectificări și celei care va urma în toamnă este repornirea motoarelor economiei, creșterea investițiilor, care să producă venituri suplimentare la buget, locuri de muncă, salarii mai mari, iar impozitele să finanțeze programele […] Articolul Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023, votat în prima lectură. Recean: Vom trece în faza de creștere economică apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Deși din 2018 și până în prezent, salariul minim în Republica Moldova a crescut semnificativ, totuși, în primul trimestru din 2023, Republica Moldova, din păcate, asigură și plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. În prezent, acesta este de 205 euro, de la 132 de euro în 2018. Constatările aparțin expertului în […] Articolul Analist economic: Republica Moldova plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Ministrul de Externe, Nicu Popescu,și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco,au efectuat o vizită în Suedia, țară care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. „Am venit în SUedia pentru a promova și accelera procesul de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană. În cadrul vizitei, am avut întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului Suedez […] Articolul Nicu Popescu și Ana Revenco, vizită în Suedia: Am devenit membri ai ECFR apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Articolul VIDEO/ Știrile zilei prezentate de Sandu Scobioala apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
Subiectul privind ridicarea salariului angajaților din administrația publică centrală a provocat dispute în Parlament. Opoziția a criticat astăzi în plenul Parlamentului rectificările la bugetul de stat propuse de Guvern, în special, alocarea a circa 90 de milioane de lei pentru majorarea lefurilor pentru reprezentanții administrației publice centrale, inclusiv a miniștrilor. „Acesta rectificare este necesara pentru […] Articolul Cum explică prim-ministrul Dorin Recean necesitatea majorării salariilor pentru 1300 de angajați ai administrației publice centrale apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
Premierul liberal de la București, Nicolae Ciucă, urmează să demisioneze săptămâna viitoare, fotoliul urmând să fie preluat de reprezentantul PSD, Marcel Ciolacu. Presa română scrie că până la rocada premierilor, stabilită printr-un acord al coaliției de guvernare, urmează să fie precedată de negocieri în weekend pentru împărțirea funcțiilor în executiv. Potrivit Digi24, vor avea loc […] Articolul Rocada premierilor de la București, anunțată pentru săptămâna viitoare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
„Noi vrem ca deținătorii de patente să continue să lucreze și suntem gata să investim în ei, dar ei trebuie să înțeleagă că un aparat de casă este ceva normal”. O declarație în acest sens a fost făcută de Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea […] Articolul Dumitru Alaiba: Noi vrem ca deținătorii de patente să continue să lucreze, dar ei trebuie să înțeleagă că un aparat de casă este ceva normal apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Oamenii legii au desfășurat azi cinci percheziții pe teritoriul municipiilor Chișinău și Bălți, în dosarul ce vizează crearea și conducerea unei organizații criminale. Într-un comunicat remis presei, polițiștii anunță că acțiunile au fost efectuate ca urmare a perchezițiilor desfășurate la data de 30 mai curent, la Penitenciarul Pruncul și alte două locații din Chișinău. „În […] Articolul VIDEO/ Percheziții la Chișinău și Bălți: Suspecții cercetați, foști deținuți din Penitenciarul Pruncul apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Societatea pe acțiuni SA „Energocom” a finalizat licitația privind achiziționarea de gaze pentru consumul din această vară. Licitațiile au fost câștigate de două companii. Este vorba despre Depa, o companie grecească și o altă întreprindere, care deocamdată nu poate fi divulgată din cauza clauzelor contractuale. Despre aceasta a anunțat vineri, 9 ianuarie, directorul „Energocom”, Victor Bânzari, […] Articolul Energocom a finalizat licitația de achiziție a gazului natural pentru vara curentă. Cine sunt companiile câștigătoare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Suntem una din cele mai sărace țări din Europa și, pentru ca să depășim acest titlu, noi avem nevoie de o creștere economică accelerată. Economia trebuie să crească cu un ritm mult mai accelerat, de 10% anual pentru următorii 10 ani. Declarația îi aparține ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și a fost făcută […] Articolul Dumitru Alaiba: Crescând cu 10% anual, în 2025 vom depăși nivelul economiei de până la independență apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, transmite un mesaj dur ofițerilor subalterni și spune că nu-i va ierta pe procurorii corupți care fac scurgeri de informații, distorsionează și subminează activitatea instituției pe care o conduce. Veronica Dragalin a venit cu această reacție în contextul în care, potrivit ei, în spațiul public au apărut informații false despre […] Articolul Dragalin: În CNA și PA sunt angajați corupți care subminează instituțiile prin scurgeri de informații apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
Formatul de negocieri „5+2” va rămâne înghețat pe durata ostilităților militare din Ucraina, iar Chișinăul va continua să interacționeze cu toți partenerii implicați în vederea avansării în procesul reglementare. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrului pentru reintegrare Oleg Serebrian, la 8 iunie în cadrul întrevederii cu membrii Grupului parlamentar de prietenie pentru Bulgaria, Republica Moldova […] Articolul Oleg Serebrian: Formatul de negocieri „5+2” va rămâne înghețat pe durata ostilităților militare din Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:00
Update: Președintele Ucrainei a salutat în adresarea sa de joi ceea ce a descris drept „rezultate” în luptele grele din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.  Volodimir Zelenski a lăudat operațiunile ofensive ale Armatei Ucrainene din ultimele zile: „Donețk, bătălii foarte grele. Dar există și se văd rezultate, și sunt recunoscător tuturor celor care oferă aceste rezultate! […] Articolul Război în Ucraina, ziua 471. Zelenski: „se dau lupte grele la Donețk, iar rezultatele se văd” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:40
Un moldovean de 37 de ani, membru al grupării criminale ”Patron”, a introdus ilegal în Moldova o piatră prețioasă ”Moissanite”, estimată la 12 milioane de dolari. Bijuteria, confecționată dintr-un mineral extrem de rar pe Pământ, denumit și carbură de siliciu, a fost ridicată în urma unor percheziții organizate de ofițerii INI și PCCOCS în raionul […] Articolul O bijuterie, estimată la 12 mil. de dolari, ridicată de la un contrabandist moldovean apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:30
Invitatul din această ediție a emisiunii „Despre Asta” este actorul Alexandru Crîlov. Interlocutorii au vorbit despre Teatrului Satiricus Ion Luca Caragiale, amintiri cu maeștrii colegi, lucru asupra rolului Hamlet, smerenie și bun simț. Articolul VIDEO/ „Despre Asta” cu actorul Alexandru Crîlov apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:20
Tânărul acordeonist moldovean Radu Rățoi, de 25 de ani, a câștigat premiul Leonie Sonning Musikpris, care este recunoscut drept cea mai înaltă onoare muzicală din Danemarca. Anual, premiul revine unui număr de 10 tineri talentați. ”Sunt extrem de încântat să vă anunț că am câștigat unul dintre cele mai importante Premii Muzicale din Danemarca: Leonie […] Articolul Acordeonistul Radu Rățoi, câștigătorul unui prestigios concurs muzical din Danemarca apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:00
Din data de 2 iunie a început cea de-a II-a etapă de înscriere a copiilor în clasa I pentru anul de studii 2023-2024 în instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I, din municipiul Chișinău. Primăria Chișinău anunță că înscrierea va dura până pe 16 iunie, în instituțiile care nu au suplinit locurile disponibile. La […] Articolul Începe a II-a etapă de înscriere a copiilor în clasa I apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:30
Birocrația, economia tenebră și lipsa forței de muncă sunt principalii trei factori care împiedică dezvoltarea economică a Republicii Moldova. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia cele mai vizibile acțiuni ale echipei sale vizează reducerea birocrației și digitalizarea proceselor, care au drept obiectiv eliminarea corupției din economie. De asemenea, vicepremierul spune […] Articolul Dumitru Alaiba: Birocrația, economia tenebră și lipsa forței de muncă, împiedică dezvoltarea economică a R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:20
Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, și șeful de la Energocom, Victor Bînzari, confirmă că peste 33% din gazele naturale de pe piața străină au fost achiziționate de la compania deținută de un cetățean străin care în perioada Guvernului Gavrilița consilia autoritățile centrale în procesul de organizare a licitațiilor pentru procurarea gazelor. Despre acest lucru […] Articolul Business pe timp de criză sau interes național? O treime din gaze, cumpărată de la compania unui consilier guvernamental apare prima dată în Vocea Basarabiei.
08:30
Încă o noapte de lupte și confruntări continue pe fronturile din sud-estul Ucrainei. Comandanții militari ucraineni au raportat că ”atacurile au fost limitate, dar semnificative” pe trei fronturi din vestul regiunii Zaporojie. Iar liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte grele au avut loc și în Donețk, acolo unde forțele ucrainene au […] Articolul Război în Ucraina, ziua 471. Încă o noapte de contraofensivă. Lupte grele s-au dat pe fronturile din Donețk și Zaporojie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
20:10
Update: Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei. „Astăzi, la ora 01.30 (22.30 GMT) a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la […] Articolul Război în Ucraina, ziua 470. Rusia anunță că a respins ofensiva ucraineană în Zaporojie: „Inamicul se retrage cu pierderi grele” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20:00
Vocea Basarabiei: Astăzi vom aborda mai multe probleme ce țin de dezvoltarea economiei naționale, pentru că în societate se spune și se crede că economia este slab dezvoltată, că investițiile prea puține de locuri de muncă creează, iar locurile de muncă, dacă și sunt create, nu sunt bine plătite. Pe de altă parte, în general […] Articolul Dumitru Alaiba: 42% din economia noastră este gri – un lucru grav care creează inechitate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
Șefa statului, Maia Sandu, anunță că săptămâna viitoare va începe dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind crearea unui Tribunal Anticorupție în R. Moldova. În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, președinta a subliniat că Tribunalul Anticorupție este necesar țării noastre, în caz contrar lucrurile nu se vor schimba încă mulți […] Articolul Maia Sandu, detalii despre Tribunalul Anticorupție care urmează să fie creat în R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:40
În ediția de azi: – Republica Moldova continuă să fie ținta propagandei rusești, care este greu de contracarat; – Două zile de protest a agricultorilor. Autoritățile doresc un dialog constructiv cu aceștia; – Primăriile mici se pot uni dacă doresc o administrație locală mai eficientă. Articolul LIVE/ Știrile zilei prezentate de Nicoleta Toacă 08.06.2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:10
Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit lui Alaiba, modificările sistemului fiscal, care includ o […] Articolul Metoda prin care R. Moldova vrea să iasă din criza economică. Alaiba: Vom urma exemplul Estoniei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:40
Primii opt ucraineni au primit deja compensații bănești pentru repararea locuințelor deteriorate din cauza războiului. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministrul pentru Reconstrucția Ucrainei, Aleksandr Kubrakov, care a precizat că banii sunt alocați cadrul programului de stat „Renovare”. El a mai menționat că în prezent se oferă compensații pentru locuințele complet distruse. „Astăzi este o zi […] Articolul Război în Ucraina, ziua 470: Ucrainenii au început a primi ajutoare pentru reparația locuințelor distruse în urma invaziei ruse apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
Copiii născuți pe teritoriul țării noastre vor beneficia de dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, în a doua lectură, de 68 de deputați.   Documentul vizează modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova în vederea excluderii sintagmei ce prevede că copiii născuți pe teritoriul țării pot obține […] Articolul Copiii născuți pe teritoriul R. Moldovei vor beneficia de dreptul garantat la cetățenie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
Populația Republicii Moldova îmbătrânește lent, în special din cauza migrației tinerilor în străinătate. Vârsta medie a moldovenilor, la situația din 1 ianuarie 2023, a fost de 40,3 ani, cu 0,4 ani mai mult decât la început de 2022. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în prezent, la 100 de locuitori ai țării îi revin […] Articolul Vârsta medie a moldovenilor a trecut, în premieră, peste 40 de ani apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.