Peste 1500 de persoane, din grupuri social vulnerabile, vor putea beneficia gratuit de serviciile unor spălătorii speciale

Moldova1, 26 mai 2023 17:00

Peste 1500 de persoane, care fac parte din grupuri social vulnerabile, vor putea beneficia gratuit de serviciile unor spălătorii speciale, care vor fi deschise în următorul an, în unele raioane din Republica Moldova. Este vorba despre 15 spălătorii sociale, deschise în locurile unde sunt cel mai necesare și unde oamenii vor putea să-și spele hainele, dar și să facă o baie. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat de organizații neguvernamentale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
21:40
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a transmis Serviciului Vamal șase birouri mobile. Acestea vor funcționa la punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a mulțumit autorităților americane pentru asistența acordată și a dat asigurări că autoritățile vor continua cooperarea cu România în vederea extinderii proiectelor de interconexiune cu spațiul european.
Acum 15 minute
21:30
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanta rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, Nigina Abaszada. Discuțiile s-au axat pe proiectele realizate în Republica Moldova și suportul acordat de UNFPA, pe parcursul parteneriatului de aproape trei decenii, dar și în contextul gestionării crizei refugiaților.
Acum 2 ore
20:40
Agricultorii au ieșit și astăzi la protest. Ei și-au adus tehnica pe drumurile naționale, dar și în vămile Sculeni și Leușeni, încercând să blocheze accesul către frontieră al mașinilor de mare tonaj. Astfel, fermierii speră să se facă auziți de autorități. Ei cer compensații mai mari, după ce seceta le-a compromis culturile, dar și interzicerea importului de cereale din Ucraina. Premierul Dorin Recean, care s-a întâlnit cu reprezentanții protestatarilor, a declarat că Executivul va întreprinde unele acțiuni, discutate la întâlnirea de marți. Totodată, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor", Alexandr Slusari, susține că, dacă autoritățile le vor ignora cerințele, de luni, ei vor aduce tehnica în capitală.
20:00
Parlamentul a votat în primă lectură proiectele amalgamării voluntare. Potrivit legilor noi, fiecărei primării ar trebui să-i revină o comunitate locală de cel puțin trei mii de oameni. Până în 2026, procesul este lăsat la alegerea primarilor și consiliilor locale. Dezbaterile au fost aprinse pentru că opoziția comunistă și socialistă se opune reformării administrative. Deși proiectele au fost consultate cu Congresul Autorităților Locale, unii deputați au solicitat chiar un referendum consultativ.
Acum 4 ore
19:20
Autoritatea Națională de Integritate verifică averea bașcanului în exercițiu al Găgăuziei, Irina Vlah, după ce jurnaliștii de la portalul nokta au publicat o investigație despre garderoba de elită a acesteia. Vlah o acuză pe șefa statului, Maia Sandu, că ar sta în spatele acestei decizii. ANI dezminte acuzațiile lui Vlah și susține că verificarea din oficiu a averii și intereselor personale se inițiază și în baza informațiilor publice. Președinția nu a comentat acuzațiile lui Vlah.
18:40
România a decis să reducă personalul ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane, la un nivel apropiat de cel pe care îl are ambasada României la Moscova, anunță joi Ministerul de Externe. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, care are la dispoziție 30 de zile pentru a decide cine pleacă. Dacă nu se conformează, România va retrage acreditarea unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ de la ambasada Rusiei, transmite Digi24.ro.
18:30
Cele mai noi tendințe în materie de diagnostic și tratament în urologie au fost prezentate la cel de-al VIII-lea Congres de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova. Alături de specialiștii moldoveni, la eveniment participă peste 100 de doctori renumiți din 27 de țări ale lumii. În cadrul forumului de la Chișinău, se desfășoară și 17 simpozioane pe diferite specialități, iar concomitent are loc și cea de-a 37-a ediție a Săptămânii Medicale Balcanice. Tema centrală a dezbaterilor este perspectiva medicinei în era post COVID.
18:30
O clipă de neatenție poate fi fatală. Timp de două decenii, peste patru mii de oameni și-au pierdut viața în râurile și lacurile din țara noastră. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cel mai des victime ale imprudenței devin copiii care merg la scăldat în bazinele acvatice ce nu dispun de stații de salvare. Pentru a preveni asemenea cazuri, IGSU a lansat o campanie de informare, prin care atenționează oamenii să evite situațiile de risc.
18:10
Cele mai noi tendințe în materie de diagnostic și tratament în urologie au fost prezentate la cel de-al VIII-lea Congres de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova. Alături de specialiștii moldoveni, la eveniment participă peste 100 de doctori renumiți din 27 de țări ale lumii. În cadrul forumului de la Chișinău, se desfășoară și 17 simpozioane pe diferite specialități, iar concomitent are loc și cea de-a 37-a ediție a Săptămânii Medicale Balcanice. Tema centrală a dezbaterilor este perspectiva medicinei în era post COVID.
Acum 6 ore
16:50
Marcela Benea, una dintre marile poete ale literaturii române, a fost omagiată cu prilejul celei de-a 75-a aniversări de la naștere. La Muzeul Național al Literaturii Române a fost inaugurată o expoziție de carte, a avut loc un medalion literar, la care confrații de condei au venit cu flori, i-au exprimat sărbătoritei respectul și admirația pentru discursul poetic deosebit.
16:30
Fostul internațional moldovean Alexandru Epureanu a plecat de la Umraniyespor. Clubul turc a anunțat oficial despărțirea de compatriotul nostru și de alți 15 fotbaliști după încheierea sezonului 2022/2023.
16:10
Parlamentul a votat în două lecturi modificări în legea cu privire la Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Decizia a fost luată în contextul situației dificile în care se află producătorii agricoli, astfel numărul beneficiarilor Programului de rambursare a TVA va crește.
16:00
Copiii născuți în Republica Moldova vor avea dreptul garantat la cetățenie. Parlamentul a adoptat amendamente la Legea cetățeniei prin care a fost exclusă prevederea potrivit căreia, copiii născuți pe teritoriul țării pot obține cetățenia Republicii Moldova doar dacă la momentul nașterii cel puțin unul dintre părinții deține dreptul de ședere, beneficiază de protecție internațională sau este recunoscut apatrid de către autoritățile competente.
16:00
Superstarul argentinian Lionel Messi, care și-a încheiat contractul cu Paris Saint-Germain la finalul acestui sezon, a anunțat că va părăsi fotbalul european, în care a scris istorie în ultimele două decenii, și își va continua cariera în Liga profesionistă nord-americană, la echipa Inter Miami, patronată de David Beckham.
15:50
O nouă provocare pentru fotbaliștii echipei naționale de tineret. Echipa antrenată de Ștefan Stoica va începe în scurt timp campania preliminară pentru turneul final al Campionatului European din 2025. Tinerii "tricolori" vor juca primul meci din grupă pe 15 iunie, în Gibraltar, cu reprezentativa similară a minusculului stat din sudul peninsulei iberice.
Acum 8 ore
15:30
Modalitățile de accelerare a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE au fost discutate la Bruxelles în cadrul vizitei întreprinse de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Vicepremierul a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni la care a vorbit despre îndeplinirea de către autoritățile de la Chișinău a recomandărilor Comisiei Europene.
15:30
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a transmis Serviciului Vamal șase birouri mobile. Acestea vor funcționa la punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. Prezent la eveniment, premierul Dorin recean a mulțumit autorităților americane pentru asistența acordată și a dat asigurări că autoritățile vor continua cooperarea cu România în vederea extinderii proiectelor de interconexiune cu spațiul european.
14:30
Exercițiul militar Saber Guardian 2023 continuă. Pe Poligonul de la Smârdan din România s-a tras cu armament ușor de infanterie și cu aruncătoare de calibrul 82 milimetri. Alături de soldați din România și Italia au fost și militari moldoveni, aproape 100 la număr.
14:10
Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, care a stârnit nemulțumirea deputaților din opoziție, a fost votată în lectură finală. Parlamentul a adoptat legea după ce proiectul a fost suspus dezbaterilor publice și a fost avizat de Comisia de la Veneția.
13:50
Parlamentul a ratificat trei acorduri cu guvernul României privind modernizarea podurilor peste râul Prut, care fac legătura dintre R.Moldova și România. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a precizat în plenul Parlamentului că două poduri vor fi reabilitate și încă unul va fi construit la Leușeni-Albița.
Acum 12 ore
13:30
Cel puțin trei persoane au decedat în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Nova Kahovka, iar alte câteva sunt date dispărute. Volodimir Zelenski a declarat că este imposibil de prezis câți oameni își vor pierde viața în zonele ocupate de Rusia, îndemnând la o „reacție clară și rapidă din partea lumii" pentru a sprijini victimele. Mai mult, detonarea barajului poate duce la un dezastru ecologic în Marea Neagră, întrucât zeci de tone de ulei tehic au ajuns în apele râului Nipru, iar monitorizarea zonei este dificilă din cauza minelor.
13:20
Modalitățile de accelerare a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE au fost discutate la Bruxelles în cadrul vizitei întreprinse de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Vicepremierul a avut mai multe întrevederi cu oficialii europeni la care a vorbit despre îndeplinirea de către autoritățile de la Chișinău a recomandărilor Comisiei Europene.
13:10
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan propune mai multă asistență financiară pentru Republica Moldova. Mureșan a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru că, în opinia sa, e necesar ca blocul comunitar să susțină mai mult țara noastră și Ucraina.
12:50
Aproximativ 30 de mii de elevi din gimnazii au susținut astăzi examenul la matematică. Proba a avut loc în peste o mie de instituții de învățământ.
12:40
Republica Moldova are obligații stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solurilor, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la ședința Parlamentului.
12:40
Șase copii au fost înjunghiați astăzi într-un parc, în apropiere de lacul Annecy, din sud-estul Franței, anunță Ministerul francez de Interne, citat de BBC. Atacatorul a fost arestat de poliție, a confirmat ministrul Gérald Darmanin.
12:00
Republica Moldova are obligațiuni stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solurilor, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la ședința Parlamentului.
11:50
Aflat în vizită de lucru la Stockholm (Suedia), ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu omologul său suedez Tobias Billström. Popescu i-a adus mulțumiri oficialului suedez pentru sprijinul acordat R.Moldova, menținând că autoritățile de la Chișinău își propun să fortifice colaborarea economică cu partenerii suedezi.
11:30
Republica Moldova are obligațiuni stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solurilor, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității. Despre asta a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul ședinței de astăzi.
11:20
Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, conectivității și încrederii, la promovarea egalității de gen și a inovației, și la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova au fost premiate în cadrul ediției a IV-a a Galei Societății Civile 2022. Evenimentul a fost organizat de Delegația UE în Republica Moldova.
11:00
Parlamentul se reunește joi, 8 iunie în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte de legi, printre care modificarea Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli și ratificarea acordurilor cu Guvernul României privind renovarea a trei poduri peste râul Prut.
09:50
Doi bărbați de 40 și, respectiv, 43 de ani au fost reținuți pentru trafic de droguri. Unul dintre aceștia este un colonel al structurilor de forță, din afara sistemului MAI.
Acum 24 ore
08:30
Asociația Forța Fermierilor anunță că agricultorii vor continua să protesteze și astăzi, 8 iunie iar în cazul în care autoritățile nu le vor satisface revendicările, aceștia vor veni cu tehnica agricolă la Chișinău.
08:10
Parlamentul se reunește joi, 8 iunie în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte de legi, printre care modificarea Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli și ratificarea acordurilor cu Guvernul României privind renovarea a trei poduri peste râul Prut.
07:50
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka continuă, chiar sub tirul artileriei rusești. „Situația din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanții i-au abandonat pur și simplu pe oameni în aceste condiții groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperișuri în așezările inundate”, arată Volodimir Zelenski.
07:30
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că pe parcursul zilei de 7 iunie, a interzis intrarea în Republica Moldova pentru 28 de persoane. În total, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 52. 294 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 28. 275 de persoane au trecut forntiera.
07:10
Președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat că va trimite un „ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate” ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul țării, transmite AFP, preluat de Agerpres.
01:00
West Ham United a cucerit un trofeu european după o pauză de 58 de ani. Formația engleză a învins-o pe Fiorentina cu 2-1 în finala Ligii Conferințelor UEFA, care a avut loc în capitala Cehiei, Praga.
Ieri
21:30
Moldovagaz este de acord cu prețul aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică însă întreprinderile de distribuție ar putea înregistra devieri. Anunțul a fost făcut de către Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune. Șeful Moldovagaz spune că pentru a trece mai ușor de perioada rece a anului este necesară procurarea gazelor naturale din Europa.
21:20
Apa din lacul de acumulare Kahovka asigură nu numai funcționarea centralei electrice cu același nume, dar și a instalației nucleare din Zaporojie. Dmitri Gorceakov, expert al organizației norvegiene de mediu Bellona, specialist în energie nucleară, ne-a relatat despre situația de la centrala nucleară Zaporojie. Potrivit expertului, acum cea mai importantă preocupare este menținerea lacului special de răcire.
20:20
Moldovenii care se află legal în Marea Britanie nu vor fi afectați de Acordul privind întoarcerea imigranților, care urmează să fie negociat între autoritățile de la Londra și cele de la Chișinău, a menționat Ambasadorul Marii Britanii în țara noastră, Steven Fisher.
20:10
Întâlnirea de ieri a fermierilor cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, nu i-a convins pe agricultori să renunțe la proteste. Astfel, aceștia și-au luat tehnica și au ieșit pe drumurile naționale, în mai multe raioane din țară. Agricultorii cer compensații mai mari pentru culturile compromise de secetă, dar și interzicerea importului de cereale din Ucraina. Autoritățile se declară deschise pentru continuarea dialogului cu fermierii pentru a găsi soluții la solicitările acestora.
19:20
78 de învingători ai olimpiadelor republicane la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală au fost premiați pentru rezultatele obținute. Aceștia au primit daruri din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, iar organizatorii speră că acest eveniment va deveni unul tradițional.
18:40
Premierul Dorin Recean solicită pedepse mai dure pentru fraudele electorale. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a cerut Ministerului Justiției să propună înăsprirea pedepselor pentru asemenea infracțiuni, cât și pentru utilizarea datelor cu caracter personal. De asemenea, șeful cabinetului de miniștri a prezentat mai multe obiecții față de cum decurg investigațiile în asemenea cazuri.
18:20
Peste 70 de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au donat astăzi sânge pentru a ajuta pacienții care au nevoie de transfuzii sanguine. Acțiunea a fost realizată în conformitate cu prevederile acordului încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și reprezintă un ajutor pentru instituțiile medicale care au nevoie de sânge, necesar transfuziilor și totodată constituie un gest de solidaritate cu cei aflați în suferință.
17:50
Echipa națională de fotbal a Ucrainei are un nou selecționer. Fostul atacant vedetă al echipelor Dinamo Kiev și Tottenham Hotspur Serhii Rebrov a fost numit la cârma primei reprezentative.
17:32
Asociația Forța Fermierilor nu a ajuns la o înțelegere cu guvernul. Agricultorii au purtat ieri discuții cu premierul Dorin Recean și ministrul Vladimir Bolea, totuși, și-au scos astăzi tractoarele pe drumurile naționale. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Daniel Vodă, a declarat după ședința cabinetului de miniștri că executivul e deschis să continue dialogul cu agricultorii.
16:50
Echipa națională a Repulicii Moldova a învins reprezentativa Portugaliei la Campionatul Mondial. Este vorba selecționata de mini-fotbal, versiunea socca, care s-a impus fără drept de apel în fața lusitanilor în ultima etapă din faza grupelor a competiției din Germania. "Tricolorii" au obținut victoria cu 4-0.
16:30
Construită de meșteri din nordul Moldovei în secolele XIX-XX, moara de vânt din Cernoleuca, Dondușeni, a fost decenii la rând de folos oamenilor din localitate și din împrejurimi. A fost construită după modelul morilor de vânt olandeze, a ajuns vestită și prin reprezentarea ei în picturile maestrului Igor Vieru. Astăzi, monumentul de valoare națională degradează și se transformă treptat într-o ruină.
15:20
Manchester City este la doar un pas de a cuceri în premieră trofeul Ligii Campionilor. Dacă va reuși, atunci echipa antrenată de Pep Guardiola va realiza tripla istorică, asta după ce în acest sezon a câștigat titlul în Premier League și Cupa Angliei.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.