PAS legislative initiative: 9 May could be designated Europe Day. Parliamentary opposition criticises the idea

Radio Moldova, 26 mai 2023 16:20

The bill, which would replace Victory Day with Remembrance Day, to be marked on 8 May, will be put to first reading debate today. The authors of the document, members of the PAS faction, are proposing that 9 May should be Europe Day. The draft was criticised by the parliamentary opposition, which protested outside the legislature against the change to Victoria Day. On the other hand, experts say the legislative initiative is justified and that 8 May is the historic date commemorating the victims of the Second World War.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
13:50
Toți oaspeții care au participat la Summitul Comunității Politice Europene au spus că evenimentul a fost un succes, a menționat președintele Maia Sandu într-un mesaj video, adăugând că acest lucru este meritul tuturor.
13:40
Reuniunea informală a miniștrilor de Externe din țările NATO, desfășurată ieri la Oslo, a prilejuit discuții importante în legătură cu pregătirea Summit-ului Alianței de la Vilnius din luna iulie, a declarat Secretarul general adjunct, Mircea Geoană.
13:30
Președintele rus Vladimir Putin a insistat ca Republica Moldova să ne semneze Acordul de Asociere cu UE, a declarat fostul președinte al țării Nicolae Timofti, într-un interviu pentru DW. Acest lucru s-a înâmplat la summitul CSI de la Minsk, din 2014, notează sursa citată.
13:30
România va susține aspirațiile de aderare la NATO ale autorităților de la Kiev atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite, au declarat pentru Radio Moldova analiști politici. Potrivit lor, Ucraina nu mai are atât de multe obstacole pentru a adera la această alianță militară.
Acum 2 ore
13:10
Summit-ul Comunității Politice Europene a fost important pentru a găsi soluții la provocările comune cu care se confruntă Europa și a reafirma unitatea acesteia față de stabilitate, pace și prosperitate, a scris pe pagina sa de Facebook, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Oficiala europeană a mai precizat că a fost important să se regăsească la summit atât state membre UE, cât și non-UE, pentru a-și arăta sprijinul Republicii Moldova.
13:10
După pandemie comerțul online și plățile cu cardul au cunoscut cea mai mare creștere. Astfel, în primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul au ajuns la 53 de miliarde de lei sau cu aproximativ 17 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Totodată, expertul susține că pentru prima dată, de când au apărut primele carduri bancare în 1997, se înregistrează o scădere a volumului de bani retrași la bancomate. Astfel, moldovenii migrează activ de la retragerea și achitarea în numerar către plățile cu cardul bancar.
12:50
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua o vizită oficială în Italia, în perioada 4-7 iunie. Șeful legislativului se va întâlni cu conducerea Parlamentului Italiei – Președintele Senatului, Ignazio La Russa, și Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana.
12:40
Republica Moldova a beneficiat de sprijin din partea Cehiei în procesul de obținere a statutului de țară candidată de aderare la UE, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul unei conferință de presă comună susținută cu omologul său ceh, Petr Fiala. La rândul său, oficialul de la Praga a menționat că țara sa va oferi în continuare sprijin Republicii Moldova în mai multe domenii, inclusiv în cel al apărării și securității. Astfel, în luna august în Republica Moldova, va fi inaugurat oficiul unui atașat militar al Cehiei.
Acum 4 ore
11:40
Regele Charles al III-lea vine în România astăzi, la mai puțin de o lună de la încoronarea sa, fiind prima vizită pe care un monarh britanic o face în țara vecină. Regele Charles are în România nu mai puțin de zece proprietăți, cea mai cunoscută fiind cea de la Viscri, scrie Hotnews.ro.
11:10
Traficul rutier pe strada 31 august 1989, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, va fi suspendat în perioada 3 iunie-31 iulie, în legătură cu executarea lucrărilor de asfaltare, anunță Primăria municipiului Chișinău.
11:10
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, împreună cu omologul său din Cehia, Petr Fiala, susțin o conferință de presă. Întrevederea are loc în contextul participării premierului ceh la cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene și pentru fortificarea relațiilor bilaterale. Potrivit Guvernului, Cehia este un susținător ferm al procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Acum 6 ore
10:00
Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost redeschis astăzi, începând cu ora 07:00, pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități (planoare, baloane cu aer cald, aeronave fără pilot etc), potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate.
10:00
Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat ieri la Bulboaca și rezultatele acestuia, abuzurile din centrul democrației UE și lecția pe care trebuie să o învețe Trump după alegerile din Turcia sunt subiecte pe care le găsim în paginile marilor cotidiene ale lumii, așa cum veți auzi din revista presei internaționale, pregătită de Mariana Colun.
09:40
Summitul Comunității Politice Europene rămâne în continuare subiectul de top în mass-media, care face totalurile evenimentului și evidențiază principalele rezultate sau lipsa acestora. Alla Ceapai trece în revistă câteva din principalele ecouri.
09:30
Astăzi începe sesiunea de bacalaureat 2023. În acest context, președintele Maia Sandu a transmis tuturor elevilor un mesaj de încurajare, menționând că „examenele de absolvire sunt o oportunitate de a vă demonstra adevăratul potențial și un punct de control în călătoria voastră de învățare pe tot parcursul vieții”.
09:20
Rusia a lansat peste noapte noi valuri de atacuri cu rachete și drone, fiind declanșate alarme aeriene în toată Ucraina, conform Hotnews.ro.
09:10
Franța face presiuni pentru o cale concretă de aderare a Ucrainei la NATO, dar Germania îndeamnă la mai multă prudență în ceea ce privește discutarea aderării, având în vedere războiul actual al Rusiei, scrie Bloomberg, citat de Digi24.
Acum 8 ore
08:10
Regimul de sancțiuni împotriva oligarhilor ruși și moldoveni urmează a fi aplicat de Uniunea Europeană în următoarele săptămâni, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan la Radio Moldova.
07:50
Rusia a lansat peste noapte noi valuri de atacuri cu rachete și drone, fiind declanșate alarme aeriene în toată Ucraina, conform Hotnews.ro.
07:30
Radio Moldova vă prezintă calendarul zilei - cele mai importante evenimente din istorie, politică și cultură, pe care le consemnăm astăzi, 2 iunie
06:40
În lumea muzicală de la noi se pomenește frecvent numele muzicianului și violonistului Isidor Burdin, devenit legendă. Să încercăm să reconstituim, pe cât e posibil, portretul artistului din datele culese despre viața și activitatea acestuia.
Acum 24 ore
22:50
Organizarea acestui summit a fost o provocare pentru Republica Moldova iar toate țările care au participat au contribuit la organizarea evenimentului în ceea ce privește securitatea și gestionarea logistică, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, la finalul Summitului Comunității Politice Europene.
21:30
Poșta Moldovei a lansat o serie de mărci poștale dedicată Summitului Comunității Politice Europene și cartea poștală cu marcă fixă „Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei - 30 de ani”, însoțită de o ștampilă specială.
21:20
Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în parcursul său de integrare în Uniunea Europeană, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul Summitului Comunității Politice Europene care s-a desfășurat în țara noastră.
19:10
Securitatea energetică a Republicii Moldova, căi de soluționare a conflictelor înghețate, susținerea Ucrainei în războiul declanșat de Federația Rusă sunt doar o parte din subiectele discutate astăzi în cadrul Summitului Comunității Politice Europene. Potrivit unor experți, prin organizarea unui astfel de eveniment de amploare, Republica Moldova a demonstrat că este un stat puternic, ceea ce depășește statutul de țară candidată.
19:00
Summitul Comunității Politice Europene își ține lucrările în Republica Moldova Reuniunea se desfășoară la Castelul Mimi din comuna Bulboaca. Liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea energetică. În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.
18:50
Președinta Maia Sandu împreună cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez și premierul Cehiei, Petr Fiala, au susținut o conferință de totalizare al Summitului Comunității Politice Europene. Cei trei lideri și-au exprimat solidaritatea pentru Republica Moldova în parcursul său european. Totodată, șefa statului a remarcat că acest eveniment a fost organizat pentru prima dată într-o țară non-UE.
18:50
Președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a pledat, după încheierea summitului Comunității Politice Europene, ca Republica Moldova să înceapă în acest an negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Cât privește pericolele hibride existente, șefa PE a spus că „toate riscurile și amenințările pentru suveranitatea unei țări trebuie combătute de noi toți”.
18:50
Summit-ul Comunității Politicii Europene, de la Bulboaca, a ajuns pe primele pagini în presa internațională. Potrivit Euronews.ro, miza evenimentului pentru țara noastră este apropierea de comunitatea europeană. Jurnaliștii analizează din diferite perspective semnificațiile reuniunii.
18:20
Summitul Comunității Politice Europene își ține lucrările în Republica Moldova Reuniunea se desfășoară la Castelul Mimi din comuna Bulboaca. Liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea energetică. În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.
17:40
Norvegia alocă Republicii Moldova 50 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, într-un briefing comun susținut cu șefa statului Maia Sandu. La rândul său, președinta țării a remarcat că urmează încă discuții despre modul cum vor fi folosite aceste resurse financiare.
16:40
În urma Summitului Comunității Politice Europene, Ucraina ar putea obține sprijin internațional, militar, economic din partea partenerilor externi, a declarat pentru Radio Moldova ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.
16:30
Pe parcursul zilei de astăzi au existat tentative de destabilizare a situației din țară din partea unor grupări politice mici, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
16:20
Porțile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o țară nu se poate alătura Alianței cât timp se află în mijlocul unui război, a declarat joi, la Oslo, ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.
16:20
Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Europei democratice, iar „dacă noi, europenii, nu reușim să le ajutăm, înseamnă că am pierdut, atât de simplu este”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul Summitului CPE.
16:10
Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au transmis, joi, o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina în vederea asigurării abilității Ucrainei de a-și apăra în mod eficient suveranitatea și integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să își aprofundeze interoperabilitatea cu NATO și să își modernizeze forțele de securitate și militare, scrie Agerpres.
16:10
Desfășurarea Summit-ului Comunității Politice Europene la Chișinău demonstrează o susținere fără precedent acordată Republicii Moldova, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu, în emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
16:00
În marja Summitului Comunității Politice Europene, prim-ministrul Dorin Recean și-a exprimat speranța că Republica Moldova și Ucraina vor deveni cât mai curând parte a blocului comunitar. Premierul a avut un dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
16:00
Președintele României, Klaus Iohannis, și omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au transmis, joi, o declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic și practic al Alianței pentru Ucraina în vederea asigurării abilității Ucrainei de a-și apăra în mod eficient suveranitatea și integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să își aprofundeze interoperabilitatea cu NATO și să își modernizeze forțele de securitate și militare, scrie Agerpres.
15:50
Canada va sancționa oligarhii ruși care încearcă să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova, a declarat joi ministrul afacerilor externe al țării, Melanie Joly, citat de Reuters.
15:30
Guvernul de la Varșovia a trimis la Chișinău două avioane cu arme și muniții pentru poliția Republicii Moldova. Despre acest lucru a anunțat pe Twitter ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski.
15:10
În cadrul Summitului Comunității Politice Europene se va discuta și despre consolidarea securității Republicii Moldova, ca urmare a încercării Federației Ruse de a destabiliza situația social-politică din țara noastră. La fel, vor fi abordate subiecte privind extinderea exportului în țările europene și consolidarea energetică. Experții susțin că acest Summit nu este doar despre Republica Moldova, dar și despre întreaga Europă.
14:30
Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai distructivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi, a spus Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Castelul „Mimi” de la Bulboaca.
Ieri
14:10
Banca Mondială a aprobat finanțarea pentru proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari, și pentru Proiectul „Îmbunătățirea Calității în Educație” (EQIP), în valoare de 40 de milioane de dolari.
13:50
Țările europene trebuie să întărească capacitățile de apărare a Ucrainei și trebuie să extindă coaliția „Patriot”, a declarat prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, la deschiderea sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene.
13:50
Toate țările europene care au graniță cu Federația Rusă și care nu vor „să fie sfârtecate de Rusia”, trebuie să se alieze cu UE și NATO. Declarația a fost făcută de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în deschiderea sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Castelul „Mimi” de la Bulboaca.
13:40
Summitul Comunității Politice Europene își ține lucrările în Republica Moldova Reuniunea se desfășoară la Castelul Mimi din comuna Bulboaca. Liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea energetică. În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.
13:30
Sesiunea plenară a Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Bulboaca, a început cu o adresare a președintei țării, Maia Sandu. Șefa statului a accentuat că organizarea evenimentului la 20 de km de granița cu Ucraina „este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporul ucrainean”.
13:00
Compania Publică „Teleradio-Moldova” („Teleradio-Moldova”) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), în calitate de membri ai Uniunii Europene de Radiodifuziune (UERT), și-au conjugat eforturile pentru difuzarea Summitului Comunității Politice Europene din data de 1 iunie. Astfel, „Teleradio-Moldova” pune la dispoziția tuturor televiziunilor interesate semnal gratuit pe parcursul întregii zile.
12:50
Summitul Comunității Politice Europene își ține lucrările în Republica Moldova Reuniunea se desfășoară la Castelul Mimi din comuna Bulboaca. Liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea energetică. În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.