Fermierii anunță un protest non-stop

Jurnal TV, 26 mai 2023 15:50

Asociația „Forța Fermierilor” anunță că va organiza, în perioada 7-30 iunie, un protest nonstop în Piața Marii Adunări Naționale. Reprezentanții Asociației au depus în acest sens o declarație prealabilă la Primăria Chișinău. Potrivit documentului, la întruniri vor participa o mie de persoane cu 300 de unități de tehnică agricolă. Motivul protestului invocat de agricultori este ”atitudinea neglijentă a autorităților față de sectorul agroindustrial”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 4 ore
15:40
Efectele incendiilor de vegetație fără precedent din Canada se resimt și în Statele Unite. Zeci de milioane de oameni din America de Nord s-au trezit cu avertismente privind nivelurile periculoase ale calității aerului și cu orașe învăluite în ceață. Autoritățile avertizează cetățenii să rămână în casă. Statuia Libertății din New York a fost învăluită de o ceață portocalie.
15:30
Au făcut coadă, cu flori și zâmbete, la poarta Ambasadei ruse din Chișinău, unde s-a dat o recepție cu ocazia Zilei naţionale a Rusiei. Se întâmplă în plin război, declanșat de Moscova împotriva Ucrainei. În curtea ambasadei au intrat multe mașini de lux, inclusiv unele cu numere de înmatriculare ale regimului de la Tiraspol. Printre cei veniți la eveniment au fost și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, chiar dacă era oră de muncă în Parlament. ”Nu are nimic cu bombardamentele din Ucraina”, a declarat presei deputatul socialist Vlad Batrâncea.
15:30
Întreprinderea de stat „Energocom” a încheiat contracte de procurare a gazelor naturale cu două companii noi, inclusiv cu DEPA din Grecia. Anunțul a fost făcut de directorul interimar al companiei, Victor Bânzari, care a spus că negociatorii au obținut un preț foarte bun. Noile cantități de gaze vor fi utilizate pentru consumul din această vară, iar o parte va fi stocată în depozite. În cadrul conferinței de presă, Bânzari s-a referit și la declarațiile fostului primar de Bălți, Renato Usatîi, care a acuzat Energocom-ul de „incompetență și corupție”. Bânzari a spus că acestea sunt nefondate, iar atacurile sunt legate de faptul că Republica Moldova a scăpat de dependența față de Gazprom.
15:30
Absolvenții de liceu au susținut astăzi examenul de bacalaureat la limba străină. S-au înscris peste 17 mii de candidați, dintre care aproape 13 mii au ales să exceleze la engleză. Echipa Jurnal TV a mers la centrul de bac de la Liceul ”Ion Creangă” din Chișinău. În mai puțin de două ore, au ieșit primii elevi. ”A fost ușor și așteptăm note mari”, au mărturisit aceștia.
15:30
Cu tancuri, vehicule blindate și muniție reală, militarii din România, Italia și Republica Moldova au recuperat un teritoriu aflat sub controlul inamicului. Este scenariul pe care militarii din statele NATO și din țările partenere l-au avut de pus în practică în cadrul exercițiului „Saber Guardian 23”, desfășurat de această dată în Poligonul Smârdan. Asta după ce în ultimele două zile, blindate din mai multe țări au trecut Dunărea pentru a ajunge în așa-zisa „zonă ocupată”. Aflăm amănunte de la trimisul nostru special Vlada Tomescu.
Acum 24 ore
22:00
Prezentată de Sergiu Beznițchi
22:00
Prezentat de Călin Jucovschi
22:00
Prezentat de Vasile Luchianu
22:00
Prezentat de Sofia Obadă
22:00
Prezentat de Daniela Ciocanu
21:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:00
Agricultorii protestează și astăzi în mai multe localități ale Republicii Moldova. Membrii Asociației „Forța Fermierilor” spun că au blocat, în anumite intervale timp, accesul spre punctele de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni, precum și drumurile naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Orhei. În acțiunile de protest au participat peste 150 de unități de tehnică agricolă. Fermierii spun că mâine, la ora 11:00, va avea loc ședința Asociației, unde vor decide modul în care vor continua protestele în zilele următoare.
20:00
Tentativa lui Veaceslav Platon de a-i corupe pe ofițerii din detașamentul cu destinație specială ”Pantera, în timp ce el se afla în închisoare, a fost analizată astăzi la Judecătoria Chişinău. Magistraţii au examinat probele, inclusiv înregistrările audio-video, care au fost anunțate anterior ”temporar dispărute”. Cauza penală se examinează în lipsa lui Platon, acesta fiind peste hotare.
20:00
Copiii născuți în Republica Moldova vor beneficia de dreptul garantat la cetățenia țării noastre. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, un proiect de lege în acest sens.
20:00
Fenomenul copiilor separaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate a căpătat amploare și guvernele ar trebui să caute soluții durabile. Subiectul a fost abordat astăzi la Chișinău, într-o conferință trilaterală, la care au participat, alături de gazde, experți și factori responsabili de la București și Kiev. Potrivit acestora, migrația cetățenilor din Europa de Est către țările occidentale a crescut considerabil în ultimii zece ani.
20:00
Parlamentul a votat astăzi Legea privind Serviciul de Informații și Securitate, care prevede independența activității instituției și reglementează mandatul conducerii acesteia.
20:00
Este catastrofă în Ucraina. Distrugerea barajului Kahovka a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson. Evacuarea oamenilor continuă - mii de persoane sunt nevoite să-și părăsească locuințele. Volodimir Zelenski a mers azi în orașul Herson, unde le-a promis localnicilor sprijin. "Catastrofa de la baraj creată de teroriștii ruși nu va opri Ucraina și pe ucrainenii. Ne vom elibera tot pământul", a declarat liderul de la Kiev.
20:00
Trei poduri rutiere, care fac legătura între Republica Moldova și România, vor fi modernizate. Parlamentul de la Chișinău a ratificat trei acorduri cu Guvernul României, care prevăd acest lucru.
Ieri
15:40
Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost votat astăzi în prima lectură. Documentul presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități, în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, principii și proceduri. Proiectul a fost criticat de către deputații din opoziție.
15:40
Două laboratoare dotate cu echipament performant au fost deschise astăzi la Universitatea de Stat. Unul este la dispoziția Facultății de Matematică și Informatică, și altul - la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Laboratoarele, în care aproximativ 170 de tineri vor învață ”game designe” și ”new media”, au fost inaugurate cu sprijinul USAID Moldova, prin intermediul proiectului „Profesiile Viitorului”.
15:30
Șoferița de troleibuz, care a lovit mortal o copilă pe o trecere de pietoni în sectorul Ciocana, și-a recunoscut astăzi vinovăția în prima ședință de judecată. Ea riscă până la patru ani de închisoare cu privarea dreptului de a conduce unități de transport. Femeia solicită o procedură simplificată a procesului. Acest lucru ar permite reducerea sentinței cu o treime.
15:30
Întreprinderea de stat „Energocom”, care asigură achiziția gazelor naturale de pe piața spot, este acuzată de „incompetență și corupție” din cauza că a achiziționat, în avans, volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piață depășea 1000 de dolari per mia de metri cubi și că a introdus la vămuire și cheltuielile de transport a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. Acuzațiile au fost făcute de fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. De partea cealaltă, Energocom spune că e vorba de falsuri lansate în cadrul unei campanii de denigrare și că îl va acționa pe Usatîi în judecată. Și fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spânu, spune că îl va ataca în instanță pe Usatîi, despre care spune că încearcă să decredibilizeze Republica Moldova.
15:30
La o săptămână de la Summitul Comunității Politice Europene, satul Bulboaca revine treptat la viața obișnuită. Localnicii își caută de treabă prin gospodărie, dar discuțiile despre evenimentul care s-a desfășurat recent, nu contenesc. Oamenii spun că nici prin cap să le treacă vreodată că de satul lor va ști o lumea întreagă. “Datorită Summitului, localitatea arata altfel”, ne-a declarat primarul de Bulboaca, Ion Berzoi. ”Sunt schimbări mari. Ar trebui să se ducă și în alte sate, chiar avem nevoie”, adaugă sătenii.
7 iunie 2023
22:00
Тариф на природный газ снизился более чем на 11 леев за кубометр. Такое решение приняло сегодня Национальное агентство по регулированию в энергетике. Бытовые потребители будут платить на 38% меньше - 18 леев 7 банов, с включеннным НДС.
20:20
Naționala Moldovei s-a reunit la Centrul din Vadul lui Vodă pentru un cantonament înaintea partidelor din preliminariile Campionatului European 2024 din luna iunie. Tricolorii vor juca cu reprezentativa Albaniei pe 17 iunie curent, pe stadionul Air Albania din Tirana. Începutul - ora 21:45. Iar pe 20 iunie, de la aceeași oră 21:45, reprezentativa noastră va întâlni Naționala Poloniei. Meciul va avea loc pe stadionul Zimbru din Chișinău.
20:20
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:10
Exercițiul militar multinațional „Saber Guardian 23” continuă peste Prut. După manevrele pe Dunăre, militarii NATO au pus în practică artileria grea și lansatoarele de rachete. Zeci de proiectile au fost trase pe poligonul Capul Midia, unul din cele mai mari din România. Aflăm amănunte de la trimisul nostru special Vlada Tomescu.
20:10
O copilă din Ucraina oferă o adevărată lecție de viață. Oleksandra Pascal, o gimnastă în vârstă de șapte ani, care și-a pierdut piciorul, anul trecut, din cauza unui atac cu rachete lansat de Rusia, a demonstrat o forță incredibilă. După luni întregi de reabilitare, Oleksandra a revenit la sport și a câștigat o competiție de gimnastică ritmică, evoluând cu un picior protetic, scrie presa de la Kiev.
20:10
Prezentat de Sofia Obadă
20:00
73 de elevi, participanți la olimpiada republicană la disciplinele „Limba și literatura română” și „Istoria românilor și istorie universală”, au fost premiați astăzi de către Ministerul Educației. Tinerii spun că emoțiile au fost mari, dar rezultatul obținut a meritat tot efortul.
20:00
Premiera lungmetrajului „Varvara” a avut loc în Sala mare a Președinției. Publicul a fost unul deosebit - toată echipa de filmare, actori, rude și prieteni, parteneri ai proiectului, oameni de televiziune, politicieni și diplomați străini. Lumea a rămas impresionată de cele văzute. Pe ecran s-a derulat istoria unui om pus la grea încercare. Cum e să fii ”cioară albă” în zilele noastre explică regizorul Anatol Durbală.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:44
În Nova Kahovka a fost declarată stare de urgență. De-a lungul râului Nipru continuă evacuarea celor sinistrați. Kievul și Moscova se acuză reciproc de atac intenționat. Volodimir Zelenski afirmă că rușii au aruncat în aer barajul, cauzând cea mai gravă catastrofă pentru mediu din ultimele decenii și cere ajutor internațional pentru a pune capăt răului venit din Rusia.
17:44
Fiorentina și West Ham se înfruntă de la ora 22:00, în finala celei de-a doua ediții a Conference League, în direct la Jurnal TV. Finala din acest an se dispută la Praga.
17:44
Gustar Music Festival va fi găzduit în acest an de amfiteatrul natural din Rezervația ”Orheiul Vechi”, în perioada 18-20 august. Cu o tradiție îndelungată în promovarea culturii și diversității, evenimentul promite să fie unul memorabil.
17:44
Prezentat de Vasile Luchianu
16:00
Un medic din Ungheni a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru malpraxis. Doctorul a fost privat și de dreptul de a exercita o funcție timp de trei ani. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
16:00
Conducerea organizației globale IREX, speciaizată în dezvoltarea programelor de educație, tineret și mas-media, se află în aceste zile la Chișinău. Au avut loc reuniuni cu partenerii proiectelor implementate de IREX în Moldova, cu reprezentanții donatorilor, precum și alte părți interesate. Conducătorii organizației, care sprijină inclusiv presa independentă din Moldova, au vizitat și sediul postului nostru de televiziune, unde au lăudat profesionalismul echipei Jurnal TV și au spus că presa liberă din țara noastră trebuie să rămână principala sursă de informare pentru cetățeni.
16:00
Summitul Comunității Politice Europene a deschis noi perspective pentru autoritățile de la Chișinău, dar situația pe plan geopolitic rămâne a fi dificilă din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Securitatea Republicii Moldova încă nu este stabilă, afirmă liderii partidelor extraparlamentare, solicitați să comenteze reuniunea liderilor europeni, care s-a desfășurat aici pe 1 iunie.
16:00
Prezentat de Călin Jucovschi
15:50
Tariful la gazele naturale scade cu peste 11 lei pentru un metru cub. Decizia a fost luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, consumatorii casnici vor achita 18 lei și 7 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze, cu 38% mai puțin decât în prezent.
15:50
Fermierii au declanșat astăzi o acțiune de protest, blocând cu tractoarele unele drumuri în mai multe localități. Țăranii sunt indignați că discuția de ieri a liderilor Asociației ”Forța Fermierilor” cu prim-ministrul Dorin Recean a fost una sub așteptări. Ministerul Agriculturii spune că acțiunile fermierilor sunt nejustificate.
15:50
Întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia de finanțări accesibile pentru implementarea proiectelor investiționale în cadrul Programului „373”. Proiectul a fost aprobat astăzi de Guvern. Programul prevede acordarea creditelor investiționale de către bănci, cu o compensare parțială a ratei dobânzii de către stat și garantarea, după caz, a creditelor.
15:50
Una dintre prioritățile președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene în 2025 va fi aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar. Declarația a fost făcută de liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, în cadrul unui interviu pentru presa poloneză.
15:50
Republica Moldova va beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro. Banii sunt oferiți în cadrul unui acord de finanțare cu Comisia Europeană. Acordul semnat pe 11 mai, de către ministrul Finanțelor și responsabilii de la Bruxelles, a fost aprobat astăzi de Guvern.
6 iunie 2023
22:00
Минувшей ночью в Херсонской области Украины на Каховской ГЭС, которая снабжает водой Запорожскую АЭС, произошел прорыв и разрушение плотины. Украина обвиняет в этом Москву. В Кремле, в свою очередь всю вину за случившееся возложили на Киев. Власти Молдовы осудили разрушение дамбы и заявили, что Россия должна ответить за свои действия. Канцлер Германии Олаф Шольц подчеркнул, что разрушение плотины Каховской ГЭС придает конфликту новое измерение, и является военным преступлением.
20:30
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Portarul Sheriff-ului este aproape să ajungă în campionatul României. Nou-promovata Poli Iași e gata să se întărească pentru a da piept cu rigorile din SuperLigă. Campioana din Liga 2 a ajuns la un acord și cu Dumitru Celeadnic, portarul care a evoluat la Sheriff Tiraspol în ultimii 4 ani și jumătate. Celeadnic a adunat 6 selecții la naționala Republicii Moldova și a făcut parte din lotul lui Sheriff în 2021, când tiraspolenii au uimit toată Europa cu prestațiile din grupele UEFA Champions League. De-a lungul carierei, Celeadnic a mai jucat la Dacia Buiucani, FC Speranța, Dacia Chișinău, Dinamo-Auto și FC Petrocub. 4 titluri de campion al Moldovei și 3 Cupe are în palmares Dumitru Celeadnic. 350 de mii de euro este cota de piață a lui Celeadnic, potrivit Transfermarkt.
20:20
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:10
Liderii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 au semnat o declarație prin care susţin aderarea Ucrainei la NATO, odată ce condiţiile îi vor permite. Summitul B9 s-a desfășurat astăzi la Bratislava, cu aproape o lună înainte de Summitul NATO de la Vilnius. S-a discutat o agendă importantă atât pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic, cât și pentru securitatea întregului spațiu euroatlantic.
20:10
Canada este pe cale să facă față celui mai grav an al distrugerilor cauzate de incendiile de vegetație. Țara se luptă cu ceea ce experții califică drept cel mai sever sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată acolo, scrie Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.