Angajați din securitatea Partidului Șor, recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori

Agora.md, 26 mai 2023 10:20

Șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție, în timp ce activau în „securitatea internă” a Partidului Șor, înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.  PCCOCS informează că majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani. Faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a opt zile. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 8 ore
23:10
Agricultorii, membri ai Asociației Forța Fermierilor au decis să pună pe pauza protestele în următoarea săptămână. Aceștia planifică să meargă la negocieri cu reprezentanții Guvernului. Mai mult, fermierii spun că dacă nu vor ajunge la un consens, ar putea scoate tehnica agricolă în stradă și ar putea bloca trasee naționale.
Acum 12 ore
21:20
Procurorii federali din SUA au publicat un document de 49 de pagini în care dezvăluie acuzațiile oficiale aduse fostului președinte Donald Trump. Acesta e acuzat de păstrarea ilegală a unor documente ce conțineau secrete, inclusiv militare dar și de spionaj și conspirație pentru obstrucționarea justiției, scrie The New York Times.
21:00
Sportivii și sportivele din Republica Moldova, alături de antrenori, au fost premiați în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit instituției, valoarea totală a premiilor oferite se ridică la peste 4,5 milioane lei.
19:50
Candidatul partidului de guvernământ la funcția de primar al municipiului Chișinău va fi anunțat la începutul săptămânii viitoare. Informația a fost confirmată pentru AGORA de purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas.
18:20
Republica Moldova va transmite un lot de asistență umanitară în Ucraina pentru a ajuta la gestionarea consecințelor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kakhovka. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința din 9 iunie a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Acum 24 ore
17:10
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost acuzat pentru modul în care a gestionat documentele secretizate, după ce a părăsit Casa Albă. Totuși, Trump susține că nu este vinovat și în continuare face campanie pentru a reveni la Casa Albă în 2024, relatează BBC.
17:10
Agricultorii, membri ai Asociației Forța Fermierilor au decis să pună pe pauza protestele în următoarea săptămână. Aceștia planifică să meargă la negocieri cu reprezentanții Guvernului. Mai mult, fermierii spun că dacă nu vor ajunge la un consens, ar putea scoate tehnica agricolă în stradă și ar putea bloca trasee naționale.
16:50
Château Vartely vă invită la o nouă ediție a festivalului STRAWBERRY and SPARKLING DAY - care va avea loc duminică, 18 iunie 2023, începând cu ora 12:00 la vinăria Château Vartely. Vara este vară doar atunci când relaxarea e la cote maxime iar vinul și aromele adună împreună familia și prietenii. Simte vibe-ul lunii iunie și hai la petrecere!
16:40
Un nou punct de trece a frontierei Leova-Bumbăta a fost deschis pentru traficului transflontalier, la hotar cu România. Datorită acestui pod, inaugurat acum două săptămâni, locuitorii din Leova și din regiunile adiacente, dar, defapt, toți cetățenii R. Moldova, au acum cu o oportunitate în plus de a trece vama mult mai rapid. Postul vamal a fost dotat cu șase birouri mobile și urmează să fie perfecționat. Jurnalista Diana Latiș a fost la fața locului și ne relatează despre activitatea punctului de trece a frontierei proaspăt inaugurat.
16:40
La începutul lunii iunie, a luat sfârșit și cel de-al 4-lea sezon al proiectului „Puterea Dansului”, o emisiune unică la nivel naţional la care participă cei mai talentați copii şi adolescenți din toată Moldova. Transmitem sincere urări de bine tuturor finaliștilor şi, în mod deosebit, câștigătoarei competiției, Eva Rusu, o tânără foarte talentată, care a cucerit juriul și publicul cu dansul său!
16:20
Cu primii pași ai verii, sosește și oportunitatea de a te bucura de un sfârșit de săptămână plin de aventură și distracție. O explozie de evenimente culturale îți așteaptă prezența, oferindu-ți o călătorie captivantă. Așadar, pregătește-te să te îmbarci într-o aventură culturală de neuitat și să te bucuri de fiecare clipă în acest weekend estival!
15:40
Tuburile de gunoi din blocurile vechi din capitală, deși sunt o sursă de infecție, se pare că nu vor putea fi închise definitiv. Cel puțin nu în viitorul apropiat. Directorul interimar de la Regia Autosalubritate, Igor Gîrlea, a declarat în cadrul emisiunii DESCIFRAT că pentru sistarea activității acestor instalații este nevoie de acordul locatarilor. Ei, locatarii, însă, nu par a fi dispuși să renunțe la confortul aruncatului gunoiului direct din capul ușii.
15:40
Cristian în vârstă de 8 ani, din Bălți, va păși pe teren alături de jucătorii superstar ai două dintre cele mai puternice echipe ale Europei, Inter Milano și Manchester City, în principalul joc al sezonului de fotbal urmărit de un miliard de spectatori din întreaga lume.
14:40
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a propus la una dintre ședințele interne ale instituției ca angajații să întocmească liste cu rude și prieteni pe care nu ar dori să-i investigheze. Procurora-șefă spune că există o problemă în conflicte de interese, și de multe ori nu se cunosc legăturile de prietenie sau rudenie între bănuiți ți procurori. Propunerea, însă, a ajuns pe Telegram. Drept urmare, s-a constat că există și scurgeri de informații în PA.
14:10
Pe parcursul lunii mai, Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.) a oferit pentru 10 instituții de învățământ din diferite regiuni ale țări inventar sportiv în sumă totală de 100 000 de lei.
14:00
Parlamentul a aprobat proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2023, în prima lectură. Astfel, veniturile și cheltuielile bugetului de stat se propun a fi majorate cu 1,406 miliarde de lei. Respectiv, veniturile se vor majora până la 66.274 miliarde de lei, iar cheltuielile – până la 84.602 miliarde de lei. Modificarea Legii mai prevede majorarea salariilor pentru cei 1.300 de angajați ai Guvernului, inclusiv ale miniștrilor.
14:00
 Pe data de 24 iunie, ora 20:00, la Teatrul Verde, Baletul Național JOC te așteaptă cu drag să petreceți împreună o seară de neuitat, în cadrul spectacolului "Drăgaica"!
13:00
În acest an, salariul minim pe economie este de 4.000 de lei, iar salariul mediu pe c are-l ridică circa 10 la sută dintre cel mai prost plătiți angajați va depăși 4.400 de lei. Expertul în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că în țara noastră, până în 2019, salariul minim pe economie nu prea avea legătură cu realitatea economică. Totodată, economistul estimează că în 2023, salariul mediu pe economie va ajunge la 12.450 de lei.
13:00
Ultimele achiziții de gaze naturale au fost în luna ianuarie, afirmă reprezentanții Energocom cu referire la acuzațiile lansate în spațiul public despre pretinse achiziții dubioase. „Vom fi ținta atacurilor pentru că putem incomozi pentru cei care au depins de ce se livra din partea Gazpromului”, a spus într-o conferință de presă  directorul interimar al Energocom, Victor Bânzari.
12:20
În perioada 16 - 18 iunie, Rezervația Cultural - Naturală „Orheiul Vechi” va fi din nou gazda festivalului „DescOperă” - unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est. În premieră, „DescOperă” va fi în formatul Chișinău-Odesa-Iași, un triunghi al solidarității, un triumf al artei lirice!
12:10
În calitate de fondator al proiectului-pilot „Verde Play” împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și alți parteneri fondatori, ProCredit Bank susține această inițiativă, pentru a crea o mișcare națională de conștientizare și responsabilitate față de mediu.
12:00
Visul de a vizita unul dintre cele mai frumoase orașe europene - Istanbul - a devenit realitate pentru două câștigătoare ale promoției „UEFA Champions League 2023”. Cele două norocoase sunt Ana Agachi și Natalia Tihonova. Anume ele împreună cu partenerii lor vor merge la finala ținută pe 10 iunie la Istanbul, unde Man City va face spectacol alături de Inter. Va fi un meci care va scrie istorie și care promite a fi un show de neuitat pentru fanii fotbalului. 
11:40
Gustar 2023, cel mai așteptat festival muzical din Moldova, invită iubitorii de muzică, camping, turism și experiențe inedite în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiul Vechi” să petreacă timp de trei nopți și trei zile, alături de artiști consacrați naționali și internaționali.
11:20
Energocom a încheiat una dintre primele licitații din acest an pe achizițiile de gaze naturale pentru consumul din perioada de vară. Instituția urmează să încheie contracte de furnizare cu două companii străine, una fiind din Grecia.
11:20
Avem deja inteligență artificială, conducem mașini în totalitate electrice, dar pierdem „o jumătate de zi” pentru obținerea asigurării RCA? Maib susține șoferii responsabili și le oferă soluții digitale optimizate.
10:30
Jumătate din economia Republicii Moldova se află într-o zonă gri și, prin urmare, „nu reacționează la nicio măsură pe care o luăm”, susține ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina, oficialul a declarat pentru Bloomberg că țara noastră urmează modelul Estoniei, pentru a-și reforma economia și administrația publică.
10:20
Hub-ul de învățare Orange Digital Center aduce lumea digitală și a antreprenoriatului mai aproape de femei, prin intermediul instruirilor Women Digital Center, ediția 2023.
09:20
Vești bune prieteni, AutoCinema se redeschide și va fi mai aproape de voi, la o nouă adresă  – IunasPark, str. Petricani 86.
08:50
În anul 2022, economia autoproclamatei republici nistrene a înregistrat o scădere cu circa 14,7% în termeni reali, a anunţat Vladislav Tidva, şeful aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol. Potrivit acestuia, volumul producției industriale a înregistrat în 2022 o scădere cu 21,3%. Aceasta, în special, ca urmare a scăderii producţiei Uzinei Metalurgice de la Râbniţa şi a Centralei termoelectrice moldoveneşti (Moldgres), scrie Mold-Street.
Ieri
21:50
Publicația americană The Washington Post anunță că potrivit mai multor surse din cadrul guvernului de la Kiev, mult-așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse a început. Pe internet au apărut imagini care arată implicare, inclusiv a tancurilor Leopard.
20:40
Pereții maternităților noastre sunt martorii a mii și mii de cazuri de traumatizare a femeilor și vulnerabilizării lor până la extreme. Cazuri pentru care nimeni nu poartă răspundere, în timp ce ele continuă să trăiască în fiecare femeie, trecută prin violență obstetrică, și în copiii născuți în condiții de ostilitate față de mamă.*
20:30
Jumătate din economia Republicii Moldova se află într-o zonă gri și prin urmare „nu reacționează la nici o măsură pe care o luăm”, susține ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba. Pe fondul crizei provocate din războiul din Ucraina, oficialul a declarat pentru Bloomberg că țara noastră urmează modelul Estoniei, pentru a-și reforma economia și administrația publică.
19:00
Oaspeții care s-au adunat la #ROOFOFFLINE: MAD about AD l-au cunoscut Constantin Șarcov de la Agenția Piko. El a venit pe acoperiș și ne-a povestit, într-un mod absolut ingenios, despre cum a creat „The Smallest Stand in the World” (cel mai mic stand din lume), un concept „plin de magie”, elaborat pentru brandul polonez College of Wizardy!
16:40
La 8 iunie, în mai multe raioane ale țării au continuat acțiunile de protest inițiate de agricultorii membri ai Forței Fermierilor. Spre exemplu, în zona vamei Sculeni, tractoarele au circulat în coloane.
16:00
În toiul relatărilor despre Summitul EPC, care a avut loc la Bulboaca pe 1 iunie, echipa AGORA a stat de vorbă cu jurnaliștii străini, pe care i-a rugat să repete câteva dintre cele mai populare expresii utilizate în Republica Moldova. Ce ne-a ieșit, vedeți în reportajul de mai jos.
15:50
„Moldova Digital Summit” va avea în centrul discuțiilor formarea unui spațiu digital comun orientat către cetățeni, cu schimbări pozitive pentru întreaga societate. În invitația de participare la platforma oferită de Moldova Digital Summit, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a punctat că ediția curentă a forului vine să reconfirme vectorul european al Republicii Moldova. Mai mult, cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice, este un exercițiu practic pentru armonizarea și integrarea, sub aspectul tehnologiilor informaționale, al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
15:20
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită în regiunea Herson. Aici, el a abordat mai multe probleme urgente legate de situația operațională din regiune, evacuarea populației din zonele potențial inundabile, precum și de gestionarea situației de urgență cauzate de ruperea barajului. Între timp, Kremlinul a anunțat că Putin nu planifică să viziteze zonele afectate de inundații, transmite meduza.io.
15:10
Mijloacele de transport cu termenul de exploatare mai mare de șapte ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului, ar putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.
14:40
Impunitatea este motorul mașinii criminale de război în Ucraina și este cea mai gravă problemă care stă la baza situației îngrijorătoare a drepturilor omului în teritoriile temporar necontrolate a țărilor candidate și potențial candidate de aderarea la Uniunea Europeană. De această părere sunt mai mulți experți, apărători ai drepturilor omului din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care au abordat situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Asociația Promo-LEX.
14:30
Inovațiile și tehnologiile IT, integrate în domeniul educației, pentru dezvoltarea forței de muncă și a antreprenoriatului în domeniu vor constitui tematica din acest an a „Tekwill Expo Day”.
14:20
TEDxValeaTrandafirilor a anunțat următorii patru vorbitori ai celei de-a treia ediții, din data de 11 iunie. Află cine sunt aceștia și despre ce vor vorbi.
13:50
Cel puțin doi adulți și patru copii mici au fost răniți în urma unui atac cu cuțitul, care a avut loc într-un parc din orașul francez Annecy. Atacatorul este un bărbat de naționalitate siriană, refugiat în Suedia. Victimele se află în stare de urgență absolută, potrivit unui bilanț provizoriu, transmite BFM TV.
13:10
Locuitorii capitalei sunt atenționați să evite scăldatul în bazinele acvatice care nu sunt amenajate în acest scop. Atenționarea vine de la Primăria Chișinău. Municipalitatea menționează că unele plaje sunt amenajate pentru perioada estivală, iar alte locații prezintă pericol pentru viață și sănătate.
12:50
Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege care prevede crearea unui cadru normativ necesar pentru amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi.
12:30
Dacă ați decis să donați cuiva un bun de valoare, de exemplu un imobil, sau un automobil, indiferent cine nu ar fi persoana căreia vreți să-i faceți acest cadou, trebuie să știți că pentru a recurge la acest lucru corect și legal, e necesar să întocmiți un contract de donație la notar. Însă, nu înainte de a verifica dacă bunul nu e supus gajului sau unei ipoteci, sau nu constituie obiectul unui litigiu.
11:50
Susținerea antreprenorilor locali, a IMM-urilor, a fost și rămâne a fi o prioritate pentru Victoriabank, acest segment de afaceri fiind pilonul dezvoltării economice a Republicii Moldova, iar digitalizarea sa – o necesitate imperioasă în vederea racordării la procesul global de digitalizare. În acest context, la 6 iunie 2023, Victoriabank a semnat Acordul de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
11:30
În timp ce mulți decid să plece peste hotare, pentru o viață mai bună, există persoane care aleg să revină acasă și să se dezvolte aici, alături de cei dragi. Un exemplu sunt fondatorii Gospodăriei Țărănești „Valentina Moscul”, familia care acum 16 ani a decis să își deschidă o afacere agricolă în satul său de baștină – Boșcana. Astăzi cultivă răsad și legume bio, în peste 2 hectare de sere, comercializate în magazinele și piețele din toată țara.
11:20
Cel puțin trei oameni au murit în inundațiile provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, însă există temeri că bilanțul va fi mult mai mare. Vladimir Zelenski a acuzat că în zona ocupată de ruși din Herson se trage în echipele care încearcă să ajungă la sinistrați. În jur de 20.000 de oameni vor avea nevoie de evacuare. Oamenilor blocați în case li se aruncă apă potabilă din elicoptere.
11:10
Autoritatea Națională de Integritate neagă că ar fi demarat controlul averii guvernatoarei în exercițiu a UTA Găgăuzia, Irina Vlah, „la comanda Președinției”. Instituția susține că s-a autosesizat după o investigație jurnalistică.
10:30
Atmosferă plăcută, zone de deservire cu design inovator, rapiditate în deservire și specialiști dedicați, de asta au parte clienții Sucursalei maib „Ungheni” care este aliniată noii identități de brand.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.