Stanislav Kázecký, ambasadorul Cehiei: Aderarea R. Moldova la UE în 2030 este o dată realistă

Vocea Basarabiei, 26 mai 2023 08:40

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre cooperarea dintre Republica Moldova și Cehia, despre parcursul european al Republicii Moldova, pentru că au rămas zile numărate până la Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova și la care deja și-au anunțat prezența mai mult de 40 de șefi de state […] Articolul Stanislav Kázecký, ambasadorul Cehiei: Aderarea R. Moldova la UE în 2030 este o dată realistă apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 15 minute
14:50
„Alegerile din Găgăuzia au arătat cât de gravă este dezinformarea și ce înseamnă să fii supus unei propagande timp de decenii”. Această opinie a fost exprimată de ex-premierul Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei. „Alegerile din Găgăuzia arată și cum cineva care nu are nici nume, nici rating, nici […] Articolul Ex-premier: Alegerile din Găgăuzia au arătat cât de gravă e dezinformarea și cum cineva care vine cu sacul de bani se folosește de sărăcia oamenilor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum o oră
14:20
Regele Charles al Marii Britanii a ajuns în România în cadrul unei vizite private de cinci zile. Este prima deplasare în afara Regatul Unit dup încoronarea de la începutul lunii mai. De asemenea, aceasta este prima vizită a unui monarh britanic în România, anterior Regele Charles fiind în România de mai multe ori, însă în […] Articolul Regele Charles al Marii Britanii a venit pentru cinci zile în România apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 2 ore
13:50
Summitul Comunității Politice Europene 2023, care a avut loc în localitatea Bulboaca, s-a încheiat cu succes, prin prezența a 48 de președinți de stat, premieri și înalți demnitari ai Uniunii Europene. Din punct de vedere a stării de securitate a Republicii Moldova, cu prilejul organizării Summitului, în perioada 31 mai – 2 iunie, autoritățile naționale […] Articolul MAI: Summitul CPE s-a încheiat cu succes. Nu au fost incidente care să pună în pericol stabilitatea și securitatea evenimentului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Șeful legislativului, Igor Grosu, merge într-o vizită oficială în Italia, acolo unde va participa la inaugurarea grupului parlamentar de prietenie moldo-italian, creat recent în Parlamentul de la Roma. Igor Grosu se va afla în Italia în perioada 4-7 iunie și urmează să aibă întrevederi cu președintele Senatului de la Roma, Ignazio La Russa, cu șeful […] Articolul Șeful legislativului, Igor Grosu, merge într-o vizită oficială în Italia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:20
În ediția de azi: – Ecouri după Summitul Comunității Politice Europene. Mai multe state și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova; – A început sesiunea examenelor de bacalaureat; – Un minor de 15 ani a decedat, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el și l-a strivit. Articolul VIDEO/ Știrile zilei prezentate de Sandu Scobioala 02.06.2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 4 ore
13:00
Întreprinderea Energocom a transmis companiei Moldovagaz o scrisoare cu prognoza prețurilor în scădere pentru achizițiile de gaze pnetru perioada iunie-decembrie a acestui an. Anunțul a fost făcut de membrul Consiliului de administrație a Energocom, Alexandru Slusari, care susține că acum ”ANRE și Moldovagaz nu mai au nicio justificare pentru a nu micșora tarifele”. ”Energocom operativ […] Articolul Energocom a trimis o scrisoare către Moldovagaz cu o prognoză în descreștere a prețurilor pentru gaze apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
În această ediție a matinalului „Te salută Vocea Basarabiei”! Mihaela Cîrnov și Andrei Porubin vă invită să-i descoperiți pe: I. SNEJANA APOSTOL, coregrafa și conducătoarea „Bravissimo Dance Group” „BRAVISSIMO DANCE GROUP” CU PREMII DE LA WORLD DANCE MASTERS 2023 II. RADU BUDAN, maratonist care ne invită la ULTRA MARATONUL CHIȘINĂU 2023 III. VALERIA LIN, instructor de yoga Vorbim despre un […] Articolul Te salută Vocea Basarabiei cu Mihaela & Andrei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Update. Două persoane, printre care și un copil, au fost rănite în urma atacului lansat noaptea trecută de forțele ruse asupra Kievului, au anunțat autoritățile locale, citate de Ukrainska Pravda. De asemenea, mai multe case și mașini au fost distruse. Potrivit Procuraturii Generale, victimele sunt un copil de 11 ani și un bărbat de 68 […] Articolul Război în Ucraina, ziua 464. Kievul, din nou sub teroarea bombardamentelor ruseşti: Două persoane, printre care și un copil, rănite apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Cehia și Uniunea Europeană continuă să contribuie la consolidarea apărării și domeniului securității Republicii Moldova, un proaspăt exemplu fiind instalarea în curând a unui nou radar de supraveghere a spațiului aerian. Declarația a fost făcută de premierul ceh, Petr Fiala, care a mai precizat că pentru o conlucrare mai eficientă, în august, Praga va deschide […] Articolul O nouă etapă a relațiilor moldo-cehe în domeniul apărării apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:10
„Roate împrumuturile se fac într-un mod responsabil. Eu vă asigur că nici Uniunea Europeană nu ne-ar da împrumuturi, dacă s-ar gândi că noi nu le vom putea întoarce”. O spune ex-premierul Natalia Gavrilița, în contextul informațiilor vehiculate în spațiul public precum că R. Moldova se împotmolește în datorii și urmașii urmașilor urmașilor vor trebui să […] Articolul Gavrilița: UE nu ne-ar da împrumuturi, dacă s-ar gândi că noi nu le vom putea întoarce. Cum comentează activitatea Guvernului Recean apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că anul 2023 va fi un an de redresare și revenire. Potrivit lui, relaxarea condițiilor monetare va crea premise pentru relansarea economiei, scăderea nivelului inflației va aduce previzibilitatea și stabilitatea necesare activității economice, iar sistemul bancar este pregătit pentru a asigura finanțarea companiilor și a populației. Constatările […] Articolul Guvernatorul BNM: Anul 2023 va fi un an de redresare și revenire apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 6 ore
10:50
Începând de astăzi, 2 iunie, Poșta Moldovei reia recepționarea trimiterilor poștale spre Federația Rusă. Astfel, se va relua recepționarea tuturor trimiterilor poștale (EMS, poșta de scrisori, colete) spre această destinație. „Expedierea trimiterilor poștale din Republica Moldova se va efectua în funcție de orarul curselor aeriene spre Rusia”, anunță Poșta Moldovei. Reamintim că pe 19 mai, […] Articolul Poșta Moldovei reia trimiterile poștale spre Rusia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:50
Trebuie să ne intereseze ce se întâmplă în Moldova, cine suntem, de unde venim și ce avem de spus lumii. Viitorul nostru este simplu – vom face parte din Europa, însă acolo nu ne așteaptă câinii cu colaci în coadă. E nevoie de implicarea fiecaruia dintre noi. O convorbire cu Anatol Durbală este actor și […] Articolul AUDIO/ Anatol Durbală: Mi-aș dori să avem un fel de cultură politică și socială, așa ca să nu ne mai poată cumpăra cu un pachet de hrișcă apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:40
Agenții de patrulare sunt zilnic prezenți pe traseele din țară pentru a asigura ordinea publică, dar și a depista participanții la trafic care nu respectă normele rutiere. Astfel, ieri, 1 iunie, când a fost marcată Ziua Internațională a Copiilor, iar în localitatea Bulboaca s-a desfășurat Summitul Comunității Politice Europene, sute de șoferi s-au ales cu […] Articolul Sute de șoferi, trași pe dreapta în ultimele 24 de ore: Cele mai frecvente încălcări apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:00
Astăzi, 2 iunie, în 57 de centre de bacalaureat din întreaga țară, peste 3.000 de absolvenți ai instituțiilor cu predare în limbile minorităților naționale vor scrie prima probă în cadrul examenului național de bacalaureat. Astfel, ziua de azi marchează începutul sesiunii de bacalaureat 2023 la care vor participa circa 18.400 de absolvenți. În acest context, […] Articolul Începe sesiunea de bacalaureat 2023. Maia Sandu, mesaj adresat absolvenților: Vă încurajez să rămâneți calmi și încrezători! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:50
„Summitul EPC 2023 în Moldova nu s-a încheiat. Acest summit de fapt înseamnă începutul pentru țara noastră”. O spune ex-ministrul Andrei Spînu. Potrivit lui, „calea pentru copiii din R. Moldova a fost deschisă ieri, la summitul EPC. „Suntem la începutul drumului pentru Moldova Europeană. Este simbolic că acest început e de Ziua Copiilor. Sunt sigur […] Articolul Spînu: Summitul EPC 2023 în Moldova nu s-a încheiat. El înseamnă începutul pentru țara noastră apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:10
Update. Ocupanții ruși continuă practica atacurilor zilnice asupra Ucrainei folosind diferite tipuri de arme. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, inamicul a lovit Kievul în această noapte cu rachete de croazieră și drone kamikaze. „Au fost folosite peste 30 de unități. Preliminar, în această noapte, inamicul a folosit 15 rachete de croazieră (tipul […] Articolul Război în Ucraina, ziua 464. Ucraina, din nou sub teroarea bombardamentelor ruseşti. Rusia a lovit Kievul în această noapte cu peste 30 rachete de croazieră și drone kamikaze apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 8 ore
09:00
Update. Ucraina este, din nou, sub teroarea bombardamentelor ruseşti. Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a anunţat că mai multe explozii au avut loc în această dimineaţă. „Au fost explozii în oraş, apărarea antiaeriană funcţionează, un alt val de drone se îndreaptă spre Kiev”, a scris primarul pe contul său de Telegram. Totodată, Kliciko anunță că ieri, […] Articolul Război în Ucraina, ziua 464. Ucraina, din nou sub teroarea bombardamentelor ruseşti. Kliciko: Au fost explozii în oraș apare prima dată în Vocea Basarabiei.
08:40
„Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al acestei țări în regiunea noastră scade”. Această opinie a fost exprimată de Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, directorul IPRE a subliniat că influența Rusiei este […] Articolul Iulian Groza: Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență al acestei țări în regiunea noastră scade apare prima dată în Vocea Basarabiei.
08:40
Garantarea securității pe continentul european reprezintă un deziderat important pentru comunitatea europeană și acesta a fost reiterat de liderii europeni în cadrul discuțiilor purtate pe platforma celei de-a doua ediții a Summitului Comunității Politice Europene. A declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul conferinței de presă de închidere a lucrărilor Summitului CPE de la Bulboaca. […] Articolul Emmanuel Macron: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 24 ore
20:00
Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi mai mult despre relația pe care vrea și trebuie să o aibă Republica Moldova cu Uniunea Europeană în contextul summitului, pentru că totuși există această ambiție ca Republica Moldova să ajungă, cel puțin în 2030, așa cum se spune, unii cred că mai repede, alții spun că ar putea să […] Articolul Natalia Gavrilița: Trebuie pedepsiți politicienii care spun că sunt europeni, dar fură miliardul și lucrează pentru Kremlin apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
„Astăzi aici, la 20 de kilometri de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de la […] Articolul Maia Sandu, după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:00
În ediția de azi: – Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Lucrăm pentru soluționarea conflictului transnistrean. Este declarația președintei Sandu la încheierea summitului; – Securitate, energie și conectivitate, au fost subiectele discutate la reuniunea găzduită de Republica Moldova. – Forțele de ordine au împiedicat organizarea unor proteste care urmau să aibă loc la Bulboaca. Articolul VIDEO/ Știrile zilei prezentate de Nicoleta Toacă 01.06.2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:00
Vocea Basarabiei: Astăzi avem o ediție specială, vorbim în exclusivitate despre Summitul Comunității Politice Europene, care este găzduit de Republica Moldova. Această platformă e la a doua ediție, prima ediție a avut loc la Praga, în Cehia. Discutăm astăzi cu dl Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. D-lui mai mulți […] Articolul VIDEO/ Iulian Groza: Republica Moldova astăzi dintr-o țară mică, vulnerabilă are șansa să se transforme într-o țară europeană, care participă activ în agenda europeană apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:40
Vocea Basarabiei: Astăzi avem o ediție specială, vorbim în exclusivitate despre Summitul Comunității Politice Europene, care este găzduit de Republica Moldova. Această platformă e la a doua ediție, prima ediție a avut loc la Praga, în Cehia. Discutăm astăzi cu dl Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. D-lui mai mulți […] Articolul VIDEO/ Iulian Groza: Rusia astăzi tot mai puțin contează pe arena internațională și nivelul de influență în regiunea noastră este în scădere apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:20
Update: Conferința de încheiere a reuniunii este susținută de președinta Maia Sandu și de premierii Spaniei și Cehiei. „Acesta este primul summit al Comunității care a fost organizat în afara comunității europene și mă bucur că am putut să-i primim pe toți aici. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit până în prezent. […] Articolul VIDEO/ Summitul CPE, încheiat. Maia Sandu către partenerii europeni: Prezența voastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca țară democratică, prosperă și liberă apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:20
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, au semnat la Summitul European de la Bulboaca o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, transmite Ziarul Național. ”Preşedintele României şi preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice, confirmă angajamentul lor de […] Articolul Iohannis și Zelenski au semnat o declarație comună privind integrarea Ucrainei la NATO apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:00
Summitul Comunității Europene aduce noi ajutoare financiare din partea partenerilor europeni. Norvegia va oferi Moldovei 50 de milioane de euro pentru realizarea reformelor din țară. Anunțul a fost făcut de premierul de la Oslo, Jonas Gahr Store, în cadrul unei declarații de presă susținută împreună cu șefa statului, Maia Sandu. ”Norvegia se angajează să susțină […] Articolul Norvegia oferă Moldovei 50 de mil. de euro pentru realizarea reformelor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:00
„Nu renunțăm la regiunea transnistreană. Cu cât mai mult vom avansa pe calea europeană, cu atât mai mare va fi sprijinul pentru cetățenii de pe malul stâng al Nistrului.” Acesta a fost răspunsul președintei Maia Sandu la întrebarea dacă Transnistria este un obstacol în calea aderării R. Moldova la UE. „Nu renunțăm la regiunea transnistreană […] Articolul Maia Sandu, după încheierea Summitului CPE: Nu renunțăm la regiunea transnistreană! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:50
Italia va fi alături de Ucraina și o va ajuta tot timpul în care va fi nevoie. De asemenea, susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia și apreciază munca lor pentru aderarea la UE. Declarații în acest sens au fost făcute de Giorgia Meloni, președinta Consiliului de miniștri al Republicii Italiene, în […] Articolul Giorgia Meloni: Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:20
Update: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un dialog comun cu președintele francez și cu cel ucrainean, în cadrul summitului Comunității Politice Europene. „Împreună cu Președintele Franței, Emmanuel Macron și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, am discutat despre următorii pași ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană”, a anunțat Președinta Maia Sandu. Update: Cu […] Articolul LIVE/ Summitul CPE. Maia Sandu, Emmanuel Macron și Vladimir Zelenski au discutat despre următorii pași ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
„Aceste negocieri de aderare la UE sunt foarte complexe, de aceea nu trebuie să ne facem iluzii. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat, însă știm din experiența noastră că durează ani de zile”. Acesta a fost răspunsul președintelui României, Klaus Iohannis, întrebat dacă R. Moldova are șanse să adere […] Articolul Iohannis, întrebat dacă R. Moldova are șanse să adere la UE până în 2030: Să nu ne facem iluzii apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:10
Poșta Moldovei a pus în circulație seria de mărci poștale, plicul „prima zi” și ștampila poștală specială dedicate Summit-ului Comunității Politice Europene. Potrivit Î.S. „Poșta Moldovei”, timbrele dedicate Summitului European vor fi oferite înalților oficiali care participă la evenimentul de la Castel Mimi. Seria de mărci dedicate sumitului a fost tipărită într-un tiraj de 25 […] Articolul FOTO/ Brandul de țară „Pomul Vieții”, oferit liderilor prezenți la Castel Mimi apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Kremlinul, prin vocea Serviciului Federal de Securitate, continuă să-și promoveze retorica și ideologia potrivit căreia ”operațiunea militară” este îndreptată împotriva NATO, UE și Statele Unite, nicidecum împotriva Ucrainei, care ar fi atrasă în jocul acestor puteri occidentale. Mai mult, șeful FSB susține că Vestul încearcă să atragă în acest conflict și Republica Moldova. ”Blocul NATO […] Articolul Kremlinul continuă retorica provocatoare. FSB susține că Occidentul încearcă să atragă Moldova în conflictul din Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:20
În marja Summitului Comunității Politice Europene, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut un dialog cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful Guvernului a mulțumit liderului de la Kiev pentru fermitatea cu care militarii și poporul ucrainean apără libertatea și valorile europene în întreaga regiune. De asemenea, Dorin Recean și-a exprimat speranța că cele două țări […] Articolul VIDEO/ Recean a mulțumit lui Zelenski pentru fermitatea cu care poporul ucrainean apără libertatea în regiune apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Update: Cu un discurs în fața jurnaliștilor a ieșit președintele României, Klaus Iohannis, care vorbește despre reziliența securității în regiune, afectată de războiul din Ucraina. „Dragi moldoveni, să știți că nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate […] Articolul LIVE/ Summitul CPE. Președintele României: Este important ca moldovenii să constate o îmbunătăţire concretă a vieţii lor zilnice apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult rușii erau convinși că, după ce au atacat Ucraina, pot să atace și Moldova. Doar o apărare aeriană și o coaliție puternică pot învinge teroarea Rusiei. Aceste declarații au fost făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea Summitului […] Articolul Volodimir Zelenski la Summitul CPE: Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, dar nu demult rușii erau convinși că pot să atace și R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de susținere pentru moldoveni în timpul discursului său din cadrul reuniunii Comunității Politice Europene care are loc la Bulboaca. „Dragi moldoveni, să știți că nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai […] Articolul Klaus Iohannis, mesaj pentru moldoveni la summitul CPE: Nu sunteți singuri! UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Canada anunță, în premieră, instituirea unor sancțiuni pentru oligarhii ruși care se vor destabiliza și se vor amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova. Despre acest lucru a declarat ministrul canadian de Externe, Melanie Joly, în cadrul unei întâlniri informare ale miniștrilor de externe ai statelor NATO, organizată la Oslo, Norvegia. ”Pentru prima dată în […] Articolul Canada impune sancțiuni oligarhilor ruși care se vor amesteca în treburile interne ale Moldovei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:30
Subdiviziunile Ministerului de Interne au contracarat câteva tentative de destabilizare a Summitului European, inclusiv prin acțiuni de protest. Declarația a fost făcută de șefa de la Interne, Ana Revenco, prezentă la reuniunea de la Bulboaca. ”Au fost tentative de destabilizare, inclusiv de a arăta printr-un alt unghi ceea ce se întâmplă azi în Moldova. Toate […] Articolul MAI a contracarat câteva tentative de destabilizare a Summitului European apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
    Am remarcat o euforie ieșită din comun în aceste zile în care la Chișinău are loc Summitul Comunității Politice Europene. Pe de o parte, entuziasmul e justificat, așa ceva nu am mai avut la Chișinău. Declarațiile oficialităților europene sunt în măsură să ne proiecteze pe culmile fericirii. E ca și cum suntem deja în […] Articolul AUDIO/ Am scăpat de îmbrățișarea Rusiei? Not yet! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
15:00
Ministrul polonez al afacerilor interne, Mariusz Kamiński, a anunțat la 1 iunie că Varșovia a donat Republicii Moldova un lot de armament și muniții. Potrivit oficialului polonez, aceste echipamente vor fi oferite Poliției R. Moldova și altor structuri din subordinea Ministerului de Interne (MAI). Oficialul a declarat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul Poloniei pentru […] Articolul FOTO/ Polonia a donat un lot de muniții și armament R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:40
Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru Republica Moldova în valoare totală de 95 de milioane de dolari. Mai exact, a fost aprobată finanțarea pentru proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), în valoare de 55 de milioane de dolari, și pentru Proiectul „Îmbunătățirea Calității în Educație” (EQIP), în valoare de 40 […] Articolul Banca Mondială a aprobat două finanțări pentru R. Moldova în sumă de 95 milioane de dolari apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:40
În cele 15 luni de război, cel puțin 483 de copii și adolescenți ucraineni au murit în urma atacurilor militarilor ruși, iar alți aproximativ o mie au fost răniți, transmite presa ucraineană, cu referire la datele oficiale ale Președinției și Procuraturii de la Kiev. „Timp de 15 luni, agresiunea și teroarea Rusiei nu distrug doar […] Articolul Cel puțin 483 de copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina declanșat de Rusia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:10
În ediția de azi: Articolul VIDEO/ Știrile zilei prezentate de Sandu Scobioala 01.06.2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:50
„Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze și nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin”. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, în debutul Summit-ului Comunității Politice Europene […] Articolul Maia Sandu, la deschiderea summitului CPE: Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Update: Maia Sandu în deschiderea Summitului CPE: „Acest război pornit de Rusia ne-a reunit pe toți în dorința de a aduce pacea pe continentul european. Ucrainenii luptă pentru libertate, pentru valori europene și pentru viitorul continentului. Trebuie să identificăm soluții pentru a readuce pacea pe continentul european și pentru a-l proteja. În următoarele ore vom […] Articolul LIVE/ A început Summitul Comunității Politice Europene. Maia Sandu: Trebuie să identificăm soluții pentru a readuce pacea pe continentul european apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Prezența liderilor europeni la Summitul CPE demonstrează nu doar susținerea, dar și angajamentul Uniunii Europene de a ajuta Republica Moldova în parcursul său european. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat la Castelul Mimi, acolo unde se desfășoară ce-a de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene că negocierile privind integrarea Moldovei în Uniunea Europeană ar […] Articolul Metsola, la Summit-ul de la Bulboaca: Negocierile de aderare a Moldovei la UE ar trebuie să înceapă anul acesta apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Restricțiile pe străzile din Capitală au fost ridicate pentru câteva ore, atât timp cât toate delegațiile se află la Bulboaca și participă la lucrările summitului european. Astfel, circulația a fost reluată pe așa artere precum Ștefan cel Mare, Ciuflea, pe Dacia, dar și pe viaductul ce face legătura dintre sectoarele Centru și Botanica. Restricțiile vor […] Articolul Circulația pe străzile Chișinăului, reluată pentru câteva ore apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
„România a fost și este cel mai puternic susținător al Moldovei, inclusiv în cadrul procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană”. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după întrevederea cu Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României. „În marja Summit-ului Comunității Politice Europene l-am […] Articolul Nicu Popescu, întrevedere cu Bogdan Aurescu: România a fost și este cel mai puternic susținător al Moldovei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.