Șeful Băncii Europene de Investiții: Susținem reabilitarea drumurilor din Republica Moldova

Radio Chisinau, 26 mai 2023 08:40

Reabilitarea drumurilor, eficiența energetică și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii sunt domeniile prioritare în care sunt investiți banii Băncii Europene de Investiții. Potrivit șefului reprezentanței BEI în Republica Moldova, colaborarea cu autoritățile de la Chișinău este una fructuoasă, portofoliul BEI în Republica Moldova crescând în acest an până la 1,1 miliarde de euro, notează IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Mai mult de 2 zile în urmă
14:50
Un nou program de finanțare a sectorului agricol, cu o valoare de circa 55 milioane de dolari SUA, va fi lansat în R. Moldova. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind semnarea Acordului de împrumut dintre statul nostru și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI), anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
14:40
Prin înlocuirea zilei Victoriei de 9 mai cu Ziua Comemorării marcată pe 8 mai, Rep. Moldova se aliniază la rezoluțiile internaționale adoptate cu zeci de ani în urmă de ONU, OSCE și Consiliul Europei, care vizează și schimbarea sărbătorilor cu un conținut istoric ideologizat. Aceste schimbări vin în urma războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina și din necesitatea elucidării datelor istorice, au declarat mai mulți experți în cadrul unei dezbateri la Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.
14:35
Guvernul a aprobat ratificarea Acordurilor moldo-române de modernizare a trei poduri transfrontaliere peste Prut, semnate la 9 mai curent. Documentul prevede reconstruirea și reabilitarea podurilor Leușeni (Republica Moldova) – Albița (România), Cahul (Republica Moldova) – Oancea (România) și Sculeni (Republica Moldova) – Sculeni (România), transmite Serviciul de presă al Executivului.
14:05
În anul 2022 numărul cazurilor noi de tumori maligne a scăzut la 100 mii de copii în vârstă de 0-17 ani, revenind 11,2 cazuri noi comparativ cu 13,5 cazuri noi în anul 2021, anunță Biroul Național de Statistică cu referire la datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
14:00
În scopul reducerii riscurilor și a efectelor utilizării pesticidelor asupra sănătății populației și asupra mediului, Executivul a aprobat Planul național de acțiuni privind diminuarea riscurilor asociate utilizării produselor de uz fitosanitar, pentru anii 2023-2027, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
13:45
Majoritatea șefilor de state și de guverne, precum și oficiali europene din cele 48 de delegații care și-au confirmat prezența la Summitul Comunității Europene găzduit de Rep. Moldova la 1 iunie, urmează să ajungă la Chișinău pe parcursul zilei de astăzi, 31 mai. Printre aceștia, președinta Comisiei Europene, care urmează să susțină în această seară o conferință de presă alături de președinta Maia Sandu. Tot astăzi vine la Chișinău șeful diplomației europene, Josep Borrell, care are programate două evenimente, transmite Radio Chișinău.
13:35
În perioada desfășurării Summitului Comunității Politice Europene, Serviciul Vamal informează că, toate posturile vamale de frontieră terestre vor activa în regim ordinar.
13:25
Numărul copiilor în Republica Moldova este în descreștere continuă. La 1 ianuarie 2023 numărul copiilor de 0-17 ani a constituit 539,4 mii sau 21,5% din numărul total al populației cu reședință obișnuită, anunță Biroul Național de Statistică.
13:20
Platforma națională de administrare digitală a orașelor Alerte.md se extinde. Orașul Sângerei este a șaptea localitate din țară și al doilea oraș din regiunea de nord a țării care s-a alăturat Platformei. Aceasta va permite administrarea inteligentă a orașului prin diverse instrumente digitale și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni și administrația publică locală, transmite MOLDPRES.
13:05
Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, mărirea stocurilor de securitate de gaze, de la 22,8 milioane m3 la nivelul de 45,6 milioane m3, sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă la 8 zile.
12:55
Cabinetul de miniștri a votat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, modificarea articolului 10 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, în contextul în care textul - „în mărime de 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, dar nu mai puțin de 500 lei pentru fiecare factură/factură fiscală” a fost declarat neconstituțional, deoarece prevede o sancțiune fixă care nu permite individualizarea în funcție de circumstanțele particulare ale cauzei, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
12:50
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a prezentat astăzi detalii despre agenda publică a Summitului Comunității Politice Europene (CPE) care va fi organizat în țara noastră joi, 1 iunie, transmite MOLDPRES.
12:40
Serviciile de informații militare ucrainene susțin că președintele rus Vladimir Putin și fondatorul grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin sunt monitorizați permanent. Cu toate acestea, asasinarea liderului de la Kremlin nu este prioritatea numărul unu.
12:25
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității Civile de Planificare și Conducere (CPCC) din cadrul Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene și cu Cosmin Dinescu, șeful Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al MAEIE.
12:15
Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov, susține că liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ar fi trebuit să se răzbune pe dictatorul rus, Vladimir Putin, nu să amenințe Ucraina pentru atacul masiv cu drone lansat marți, 30 mai, asupra Moscovei, scrie defenseromania.ro.
12:05
ANRE a stabilit prețurile plafon le benzină și motorină, valabile pentru ziua de mâine, 1 iunie.
12:05
Maia Sandu a anunțat că va candida pentru încă un mandat la funcția de președinte al țării. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția de știri americană Bloomberg, transmite MOLDPRES.
11:55
În luna mai au fost finalizate 10 proiecte incluse în Programul „Satul european”. Pentru implementarea acestora, Guvernul a alocat suma de 35,6 de milioane de lei (1,78 mln de euro), transmite MOLDPRES.
11:45
În Republica Moldova se estimează că peste șase mii de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Potrivit ultimului studiu național, realizat în 2021, trei din zece adulți (18 – 69 ani) sau aproape 30% fumează activ, inclusiv 52% bărbați și 7,7% femei, acești indici fiind în creștere, îndeosebi printre persoanele tinere, atât bărbați, cât și femei. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale fără tutun, care este marcată pe 31 mai, transmite IPN.
11:35
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține o conferință de presă după ședința Executivului.
11:30
„Forțele armate ale Republicii Moldova au suficiente forțe și mijloace pentru a face față la provocările care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc staționat ilegal pe teritoriul republicii”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat Radio România Actualități.
11:15
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. Declarațiile au fost făcute astăzi, 31 mai, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui briefing, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite Radio Chișinău.
11:05
Șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, afirmă că în Republica Moldova există o majoritate fermă pentru democrație, pentru libertate și pentru parcursul european al țării. „Datorită și alături de România, vom integra țara noastră în Uniunea Europeană și vom oferi, inclusiv acestor cetățeni, în continuare pace, stabilitate și calm”, a spus acesta, într-un interviu acordat agenției Agerpres, în marja summitului Comunității Politice Europene.
10:55
Circulația unităților de transport prin Chișinău va fi supusă unui regim special din această după-amiază și până pe 2 iunie în legătură cu organizarea Summitului Comunității Politici Europene. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu a declarat astăzi, 31 mai, în cadrul unui briefing că măsurile nu vor afecta cetățenii care nu sunt constrânși să nu iasă în stradă și că serviciile de urgență vor continua să activeze în regim obișnuit, transmite Radio Chișinău.
10:45
89% dintre români consideră că țara ar trebui să rămână în continuare membri ai NATO, acesta fiind cel mai bun rezultat din ultimii patru, se arată într-un raport al Institutului GLOBSEC
10:30
Comisia Pre-Vetting a încheiat marți, 30 mai, cea de a doua și ultima rundă de audieri publice a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile au participat la interviul public pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.
10:15
BBC a aflat detalii despre modul în care sunt tratați mii de copii ucraineni care au fost duși în Rusia din părțile ocupate ale Ucrainei. În luna martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Putin, pentru deportarea ilegală a copiilor, scrie Rador.
10:05
Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință. Pe ordinea de zi se regăsesc 32 de proiecte.
10:00
Aproape cincizeci de lideri europeni se vor întâlni joi în această țară micuță care trăiește cu frica manevrelor de destabilizare ale Moscovei. Imaginea va fi puternică și încărcată de simboluri: aproape 50 de lideri europeni se întâlnesc joi, 1 iunie, în Moldova, o țară mică, ce asistă din imediata apropiere la invadarea Ucrainei vecine de către armata rusă și trăiește în frica manevrelor de destabilizare ale Moscovei.
09:40
În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova, pentru 36 de persoane s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat.
09:30
Briefing de presă susținut de ministrul energiei, Victor Parlicov, privind deciziile adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la sectorul energetic.
09:20
A fost panică marți, 30 mai, în capitala Rusiei după ce mai multe clădiri rezidențiale de la periferia Moscovei au fost lovite de drone. Ucraina a negat că s-ar afla în spatele acestui atac, dar a aplaudat atacul, scrie defenseromania.ro.
09:10
În ultima zi a lunii mai, moneda unică europeană și dolarul american se depreciază în raport cu leul moldovenesc, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES.
09:05
Briefing de presă susținut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cu privire la măsurile întreprinse de polițiști, în perioada 31 mai-2 iunie, în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene.
08:55
Pregătirile pentru evenimentul din 1 iunie sunt pe ultima sută de metri. Primele delegații oficiale deja au început să sosească în Republica Moldova. În acest sens, autoritățile din domeniul securității naționale informează cetățenii că pe întreg teritoriul Republicii Moldova activitățile decurg în regim normal, anunță Poliția Republicii Moldova.
08:45
Ministru Agriculturii și Industriei Alimentare își menține poziția și spune că Republica Moldova nu va interzice importurile din Ucraina, ci va monitoriza constant acest proces. Potrivit ministrului, în ultima perioadă, au fost importate doar 10 camioane de porumb din Ucraina. De asemenea, ministrul spune că o interdicție a importurilor ar genera reacții similare din partea Kievului, care ar impune restricții produselor noastre, notează IPN.
08:35
O nouă inițiativă legislativă aparținând partidului de guvernământ PAS se anunță a fi folosită de forțele antieuropene ca motiv de tensiune politică suplimentară în Republica Moldova. Este vorba despre redefinirea Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența patriei, de pe 9 mai, care urmează să devină Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial și care va fi marcată pe 8 mai. În nota informativă a proiectului legii se menționează că „elaborarea acestuia este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cel de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească”, transmite IPN.
08:30
Rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 vine cu majorări considerabile de lefuri pentru reprezentanții administrației publice centrale. După majorare, salariul unui ministru va fi de 50 de mii de lei. O spune ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, potrivit căreia majorarea este necesară pentru a menține oamenii profesioniști în funcții publice. Mai mult, șefa de la Finanțe spune că majorarea lefurilor pentru celelalte categorii de bugetari va avea loc doar dacă va exista creștere economică, notează IPN.
08:15
Un incendiu la o rafinărie de petrol din teritoriul rusesc Krasnodar a fost stins după un posibil atac cu drone, potrivit guvernatorului din Krasnodar, Veniamin Kondratiev, transmite CNN, preluat de News.ro.
08:05
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat aviz proiectului privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Trei membri au votat pentru, iar patru împotrivă. Astfel, CSM a respins propunerea guvernului.
30 mai 2023
20:05
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, le-a cerut marți sârbilor și kosovarilor să „dezamorseze tensiunile imediat și necondiționat”, după ciocnirile violente din nordul Kosovo soldate cu 30 de răniți din rândul Forței internaționale de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO), transmit agențiile France-Presse și Agerpres.
19:45
Secretarul de stat german însărcinat cu Afaceri Europene Anna Lührmann pune la îndoială, marți, capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului European, în al doilea semestru al lui 2024, un ecou al unor îngrijorări ale eurodeputaților, relatează AFP, citată de Agerpres.
19:25
Miniștrii de externe din cele 31 de state membre ale NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni informale care va avea loc miercuri și joi la Oslo, capitala Norvegiei să depășească divergențele dintre țările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizație, unele state aliate cerând ca la Summitul de la Vilnius din luna iulie să i se acorde Kievului o foaie de parcurs, și vor discuta, de asemenea, despre succesorul actualului secretar general al Alianței, relatează Reuters într-un material consacrat acestei reuniuni.
19:05
Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, împreună cu Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, dl Octavian Armașu, au reprezentat Republica Moldova la IMF/WB Constituency Meeting 2023, organizată de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional în Muntenegru, în perioada 25-26 mai curent. Evenimentul a fost găzduit de Ministerul Finanțelor și Banca Centrală a Muntenegrului.
18:40
Zona Antreprenorialului Liber Parcul de Producție Otaci-Business urmează să fie lichidată, dar bunurile deținute în proprietate vor fi transmise autorităților publice. În mare parte, este vorba despre 11 construcții cu suprafața totală de peste 900 metri pătrați. Un proiect în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.
18:25
Moldelectrica va suspenda afișarea în timp real a stării sistemului electroenergetic național până pe data de 2 iunie. Un comunicat de presă al întreprinderii precizează că decizia a fost luată a evita eventuale provocări, transmite IPN.
18:15
87 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din România au ajuns în Republica Moldova pentru a oferi suport autorităților naționale în organizarea Summitului Comunității Europene.
17:55
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, la 30 mai 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe, înaintată la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din februarie 2023.
17:45
Evenimentul din 1 iunie va fi unul plin de simbolism care trebuie transformat în oportunități pentru Republica Moldova, au subliniat experții în cadrul unei conferințe organizată de IPRE privind mizele și implicațiile Summitului Comunității Politice Europene. Efectele nu vor fi imediate, însă vor avea un impact pozitiv pentru  Rep. Moldova, care va avea un capital de imagine foarte mare, transmite Radio Chișinău.
17:30
„Azi Uniunea Europeană a anunțat sancționarea a cinci persoane care amenință stabilitatea și securitatea țării noastre. Patru dintre ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova”, a transmis președintele Maia Sandu într-o postare pe Facebook.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.