JOS PĂLĂRIA ŞI CĂLCATĂ-N PICIOARE!…

Gazeta de Chișinău, 25 mai 2023 20:10

„Cu Botgros, cu „Lăutarii” Am cântat la nunu’ mare…” (Din repertoriul lui Nicolae Sulac) Eu, unul, bănuiesc că pe întreg Globul nu există, decât la neamul nostru, acea extraordinar de frumoasă tradiţie a unei nunţi făcute la ţară, care se numeşte adusul la nuntă şi, respectiv, dusul acasă a nunului cel mare!… Fără momentele vizate, […] Articolul JOS PĂLĂRIA ŞI CĂLCATĂ-N PICIOARE!… apare prima dată în Gazeta de Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Gazeta de Chișinău

Acum 2 ore
14:00
Î.S. ”Poșta Moldovei” informează că, începând cu data de 2 iunie 2023, se redeschide traficul poștal internațional pentru Federația Rusă. Astfel, se va relua recepționarea tuturor trimiterilor poștale (EMS, poșta de scrisori, colete) spre această destinație. Expedierea trimiterilor poștale din Republica Moldova se va efectua în funcție de orarul curselor aeriene spre Rusia. Amintim că, […] Articolul Î.S. „Poșta Moldovei” anunță că reia recepționarea trimiterilor poștale spre Federația Rusă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Acum 4 ore
12:40
În luna august, la Chișinău, va fi deschis oficiul atașatului militar al Cehiei în Republica Moldova. Declarația a fost făcută vineri, 2 iunie, de către ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, după întrevederea cu omologul său moldovean, Dorin Recean. „Cunoaștem că Republica Moldova este pe cale să modernizeze domeniul apărării și securității. Urmează să fie instalat […] Articolul La Chișinău va fi deschis oficiul atașatului militar al Cehiei. Fiala: „Vom face pași concreți pentru susținerea Moldovei în parcursul său european” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Acum 24 ore
19:10
Guvernul Norvegiei va aloca țării noastre un grant în valoare de 50 de milioane de euro. Despre acest lucru a declarat însuși premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, în cadrul Summitului Comunităţii Politice, care s-a desfășurat, joi, 1 iunie, la Bulboaca. „Apreciez efortul Moldovei pentru organizarea acestei întrevederi. Norvegia este total angajată să sprijine evoluția democratică […] Articolul Alte 50 de milioane pentru Republica Moldova. Norvegia se oferă să acorde țării noastre finanțare nerambursabilă  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:40
Șefa statului, Maia Sandu, precizează că aspirațiile de integrare ale Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu presupune renunțarea la regiunea separatistă Transnistia. Președinta a făcut aceste declarații în cadrul conferinței de presă, organizată la încheierea Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care s-a desfășurat, joi, 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi. „Nu renunțăm la regiunea transnistreană. […] Articolul Maia Sandu la sfârșitul Summitului EPC: „Nu renunțăm la Transnistria” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:10
În marja Summitului Comunității Politice Europene (CPE), prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut un dialog cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit liderului de la Kiev pentru fermitatea cu care militarii și poporul ucrainean apără libertatea și valorile europene în întreaga regiune. De asemenea, Dorin Recean și-a exprimat speranța […] Articolul Premierul Recean a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un dialog comun cu președintele francez și cu cel ucrainean, în cadrul summitului Comunității Politice Europene. „Împreună cu Președintele Franței, Emmanuel Macron și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, am discutat despre următorii pași ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană”, a anunțat Președinta Maia Sandu. Articolul Șefa statului a discutat cu Președinții Emmanuel Macron și Volodymyr Zelenskyy pașii următori ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:40
Aproape 50 de lideri europeni sunt invitați să participe azi, 1 iunie 2023, la Castel Mimi, din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Prima ediție a Summitului a avut loc în 2022, la Praga, Republica Cehă, fiind invitați lideri din 43 de țări europene.   Articolul Reportaj foto// Președinta Maia Sandu și liderii europeni la Summitul Comunității Politice Europene de la Castel Mimi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat că „moldovenii nu sunt singuri”. „Mă adresez cetățenilor din Moldova: Nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Republica Moldova”, a declarat președintele român menționând că consolidarea țării noastre înseamnă și consolidarea rezilienței […] Articolul Președintele României le spune moldovenilor că nu sunt singuri, iar premierul Italiei remarcă importanța Republicii Moldova pentru Europa apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
14:30
În cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară joi, 1 iulie, la Chișinău, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța admiterii țării sale în cadrul NATO, exprimându-și, în același timp, dezamăgirea tergiversării deciziei. „Toate țările care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie […] Articolul Dezamăgirea președintelui Zelenski la Summitul EPC de la Chișinău: „Speranțele noastre devin tot mai îndepărtate” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Simplificând, poate nepermis de mult, am zice că, în prezent, IA este un foarte elaborat truc statistic. Cantitatea uriașă de informație pe care poate să o înmagazineze, să o prelucreze și să o structureze mașina, oferindu-ne soluții uimitor de asemănătoare cu cele naturale, ne poate înșela, dar IA este, în realitate, un mecanism care culege […] Articolul Inteligența artificială (III) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
 „Calea europeană a Republicii Moldova este clară și este deschisă”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, la Chișinău, unde a sosit alături de alți zeci de oficiali europeni pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (EPC). „Consider că Uniunea Europeană va fi cu acești […] Articolul Josep Borrell: „Calea europeană a Republicii Moldova este clară și este deschisă”. Oficialul vorbește despre mesajul care ar trebi să ajungă în Rusia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova. Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de joi, 1 iunie. Președintele Ucrainei vecine a fost întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu, care i-a mulțumit pentru […] Articolul Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la Summitul CPE din Republica Moldova și precizează când se va încheia războiul apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară, joi, 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi, care întrunește 50 de oficiali europeni de rang înalt, transmite Reuters. Potrivit reprezentanților NATO, desfășurarea Summitului la o distanță de doar 20 de km de teritoriul ucrainean reprezintă o adevărată […] Articolul NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului de la Bulboaca apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
La Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, celor 50 de șefi de state și de guverne le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Meniul a fost testat de critici culinari profesioniști și va fi preparat exclusiv din produse autohtone, pentru a evidenția autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Cu o experiență vastă […] Articolul VIDEO// Meniul din care vor servi cei 50 de șefi de state la Summitul EPC este pregătit din produse locale și gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Nu lipsesc sărmăluțele și mămăliguța apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:30
Cu ani în urmă, am scris și am publicat o epigramă intitulată „Locul meu în viață”: L-am căutat visând etern, Dar adevăru-i cam sinistru: Când am ajuns pe la Guvern, Mi-l ocupase un ministru. Că o fi bună, că o fi rea această epigramă las’ să se descurce critica literară, în caz că este interesată […] Articolul Tabletă despre cum îmi pare rău că am fost prost, dar nu am ajuns și eu să lucrez la Guvern unde se dau salarii mari apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
31 mai 2023
18:40
 „Comunitatea Politică europeană, un club de un gen inedit, născut de războiul din Ucraina, își caută calea” – titra Le Monde cu o săptămână înaintea summitului de la Chișinău (Bulboaca). CPP este cea mai tânără asociație politică de pe teritoriul Europei. Ideea ei a fost lansată acum un an de președintele francez Emannuel Macron, care […] Articolul Comunitatea Politică Europeană își caută calea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Articolul Caricatura lui Costel Pătrășcan apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Funcționarii care și-au tot comparat salariile cu cele ale chelnerilor sau constructorilor au fost îndemnați de internauți să se mute fie pe șantiere, fie în restaurante. După ce săptămâna trecută, premierul Recean a calificat „absurdă” situația în care muncitorii de pe șantiere ridică salarii mai mari decât miniștrii, iar chelnerii sunt plătiți mai bine decât […] Articolul Funcționarii care și-au comparat salariile cu cele ale chelnerilor, îndemnați să se mute pe șantiere și în restaurante apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
Guvernul a adoptat, în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, majorarea stocurilor de securitate de gaze de la 22,8 milioane metri cubi la nivelul de 45,6 milioane metri cubi sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă – la 8 zile. „Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale […] Articolul Volumul stocurilor de securitate de gaze  naturale va fi majorat. Acestea vor fi accesibile doar în situații excepționale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Marți, 30 mai, în incinta Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul a avut loc a treia întrunire organizată de Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău”, întru realizarea activităților Proiectului  „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”. Șefa secției Siguranța alimentelor și șefa-adjunctă a Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, Taraclia […] Articolul „ Asemenea instruiri ne ajută să educăm și agenții economici” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Membrii Cabinetului de miniștri de rând cu alți funcționari și specialiști din cadrul aparatului central vor ridica, începând cu 1 iulie, salarii majorate. De majorare vor beneficia în total 1 300 de persoane, de la bugetul de stat alocându-se în acest scop 89,8 milioane de lei. În cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, membrii Cabinetului de […] Articolul Miniștrii își majorează salariile din contul granturilor externe. Vlah: „E normal ca un pensionar să ridice 2,5 mii, iar un ministru 50 de mii de lei?” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Cel mai probabil, deja săptămâna viitoare, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) va revizui tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. Despre aceasta a comunicat, miercuri, 31 mai, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov. Cu cât ar putea să scadă tarifele nu este clar, ministrul de ramură a refuzat să facă […] Articolul Tarifele la gaz vor fi revizuite. Ministrul de profil nu dă cifre, dar consideră că scăderea va fi „semnificativă” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Articolul Caricatura lui Costel Pătrășcan apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Doar un trunchi viguros de copac putea fi sprijin fizic şi spiritual poetului Liviu Damian. Maestrul Aurel David ni-l prezintă legat de pământ prin copac, prin rădăcinile lui. Doi titani ai culturii naţionale cum ar fi putut să se împământenească mai strâns? Iar frunza pare să cadă… pare să plutească… Este şi ea de veghe […] Articolul Pentru toate avem a răspunde apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
30 mai 2023
07:10
Satul Pocșești, situat la o distanță de 20 km de Orhei și la 30 km de Chişinău, este pe cale de dispariție. Nu există niciun magazin sau vreun punct medical, o școală sau oficiu poștal…Localitatea este în administrarea s. Donici (1.765 de locuitori), din care face parte și satul Camencea. Cu 20 de ani în […] Articolul Reportaj video// O fermă de vaci care continuă să se dezvolte într-un sat ce dispare și unde nu se mai nasc copii   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
29 mai 2023
20:50
În contextul creșterii preocupărilor legate de schimbările climatice și impactul negativ asupra mediului înconjurător, adoptarea unor practici sustenabile devine o prioritate pentru companiile din întreaga lume. Republica Moldova, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și a inițiativei Piața Unică a UE pentru Produse Verzi (SMGP), are o oportunitate unică de a sprijini […] Articolul Amprenta de mediu a produsului: Oportunități de creștere și sustenabilitate pentru companiile exportatoare din Republica Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Unii agenți economici din Republica Moldova procură gaze naturale la preț de 11-14 lei pentru un metru cub. Asta în timp ce consumatorii casnici achită aproape 30 de lei per metru cub de gaz. Declarația a fost făcută de fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, care a calificat situația drept una „criminală” și a […] Articolul   În Republica Moldova unii beneficiază de gaz de două ori mai ieftin? Guvernul promite să intervină apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Articolul Jurnalismul pentru mine apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Juriștii Asociației Promo-Lex insistă asupra transformării formatului de forțe pacificatoare în Republica Moldova într-o misiune civilă internațională, cu scopul de a contribui la garantarea și asigurarea drepturilor omului în această regiune. „Din perspectiva respectării drepturilor omului, formatul actual al misiunii de menținere a păcii este inadecvat și depășit. În decursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii […] Articolul Reformarea misiunii de pacificare de pe Nistru – una dintre premisele pentru respectarea drepturilor omului și asigurarea securității regionale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:50
Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat în dimineața zilei de luni, 29 mai, despre crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „Patriot”. Această nouă inițiativă legislativă este lansată în contextul în care țara noastră este supusă, în continuare, unui atac informațional masiv din partea „grupărilor criminale finanțate cu bani murdari de la […] Articolul Maia Sandu anunță crearea Centrului „Patriot”: „Știu că acest anunț va agita cuibul de viespi” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
26 mai 2023
18:30
24 mai 2023… Un autocar plin cu oameni de cultură – pictori, scriitori, jurnaliști, critici de artă, muzeografi, istorici, compozitori, cineaști – iese dis-de-dimineață din Chișinău și se îndreaptă spre Cernoleuca, satul de baștină al lui Igor Vieru, pentru a-l comemora la 100 de ani de la naștere și 35 de ani de la trecerea […] Articolul Sărbătoare la Cernoleuca, la baștina lui Igor Vieru apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Vicepreședinta Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, a rămas repetat fără imunitate. Parlamentul a acceptat alte trei solicitări ale Procuraturii Generale pentru „încuviințarea ridicării imunității deputatului în vederea arestării și transmiterii cauzei în judecată”. Respectiv, deputata „Șor” mai este cercetată pentru „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în […] Articolul Marina Tauber a rămas repetat fără imunitate parlamentară. Va fi cercetată penal pe alte trei capete de acuzare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat azi, 26 mai 2023, Metodologia de monitorizare a discursului de ură ce se bazează pe două instrumente internaționale folosite în procesul de evaluare și sancționare a discursului de ură – Planul de acțiune Rabat și triplul test al Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Metodologia, care va fi folosită de Direcția […] Articolul Consiliul Audiovizualului poate aplica amenzi de zeci de mii de lei pentru discursurile de ură apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Deputații care au trecut de la o fracțiune parlamentară la alta în timpul mandatului, trădând opțiunea inițială a alegătorilor, riscă să fie cercetați penal. Precizarea a fost făcută vineri, 26 mai, de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în plenul Parlamentului. Precizarea a fost pronunțată în contextul în care deputații examinează solicitarea procurorului general interimar […] Articolul „Kuliokarii” din Parlament riscă dosare penale. Precizările procurorului general interimar apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:30
Cu vecinii trebuie să te împaci binișor, bine sau chiar foarte bine, altfel riști să te împaci foarte rău. În relația cu vecinul, fie el bun sau nu prea, nu strică un pic de diplomație, care, uneori, poate trece într-o prietenie adevărată. Toată lumea știe că la moldoveni se obișnuiește să se bea un pahar […] Articolul Cu vecinul îmi beau vinul   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Satul Bulboaca din raionul Anenii Noi în aceste zile este plin de mișcare, de efort și dăruire, ca într-un mușuroi de furnici. Oamenii din sat și muncitorii angajați lucrează pentru ca localitatea să fie cât mai curată și mai îngrijită. La Bulboaca este un gimnaziu, o școală auxiliară și două grădinițe. Casa de Cultură urmează […] Articolul REPORTAJ// Primarul de Bulboaca, Ion Berzoi: „În istorie va rămâne că de la Bulboaca s-au început negocierile și schimbările în Republica Moldova. Așa să fie…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
25 mai 2023
18:30
În perioada 16-20 mai curent, s-a desfășurat Festivalul „Zilele Literaturii Române la Chișinău”, ediția a VII-a. Muzeul Naţional al Literaturii Române, alături de Editura Cartier, a fost co-organizator al evenimentului și a găzduit, în special, dezbaterile din programul de seară. Pe 17 mai, în ziua a doua, la seara de poezie „Între sacru și sexy” […] Articolul Seri de literatură la Muzeul Naţional al Literaturii Române apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:00
      Așadar, cum funcționează un GPT? Acesta constituie, în fond, un model de limbaj specific, alcătuit dintr-o „rețea neuronală“ – un sistem computațional ce se inspiră și este proiectat să funcționeze ca și circuitele de neuroni pe care le creează natura. Rețeaua neuronală (neural network) reprezintă un set de algoritmi programat să recunoască […] Articolul Inteligența artificială (II) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:30
Deputații au audiat în cadrul ședinței de joi, 25 mai, raportul de activitate al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) pentru anul 2022. În timp ce administrația instituției a vorbit despre performanțele înregistrate pe parcursul anului trecut și despre necesitățile pe care le are compania publică de radio și televiziune, opoziția a criticat politica editorială a […] Articolul Compania TRM are nevoie de un sediu nou, iar opoziția cere mai multă „echitate” editorială. Deputații au audiat raportul de activitate al instituției  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:50
Adevărul nu se compromite neapărat prin minciună, nu se opune neapărat falsurilor dihotomice, nu se testează neapărat cu fake-ul. El poate fi subminat de context, de manipulare și canalizare a gândirii în albia necesară emitentului. Și, bineînțeles, deoarece trăim într-un veac al hermeneuticii, adevărul poate fi relaționat sau diluat prin interpretare. Pentru unul, construirea unui […] Articolul Sloganul Moldovei europene: Jos hotarul de la Prut! apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Socialiștii au cerut, repetat, în plenul Parlamentului modificarea Constituției pentru a „pune capăt traseismului politic”. Subiectul a fost reactualizat după ultima „trădare” a doi deputați socialiști – Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii, care, mai  întâi, au plecat în Israel, acolo unde s-au întâlnit cu fugarul penal Ilan Șor, iar după aceea au anunțat că aderă […] Articolul Socialiștii vor modificarea Constituției: „Trebuie să punem capăt traseismului politic” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:50
Opt percheziții au fost desfășurate astăzi, la Edineț, de către ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii din Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, în cadrul a șase noi cauze penale care vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere. În prezentele cauze figurează șase persoane fizice, bănuite că ar fi intermediat primirea […] Articolul Mai mulți funcționari și intermediari din nordul țării sunt cercetați pentru implementarea unei scheme de pretindere a mijloacelor financiare ilicite de la persoanele care aplicau pentru obținerea permiselor de conducere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Procurorii cer ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii „Șor”, Marina Tauber. Solicitarea a fost transmisă Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, care urmează să pregătească  un proiect de hotărâre în acest sens. În adresa Parlamentului au parvenit trei cereri din partea Procuraturii Generale prin care se solicită „încuviințarea ridicării imunității deputatului în vederea arestării și […] Articolul Procurorii cer ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:40
Un consilier municipal din Comrat riscă să fie lipsit de mandat și chiar să ajungă pe banca acuzaților după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele său, identificând că acesta deține surse financiare nejustificate  în valoare de 2 milioane 844 mii lei. Este vorba despre consilierul din cadrul […] Articolul Cu o avere nejustificată de aproape 3 milioane, un consilier de la Comrat riscă să ajungă pe banca acuzaților și să fie lipsit de mandat   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
24 mai 2023
23:00
Tina Turner, una dintre cele mai cunoscute cântărețe americane, a murit miercuri, la vârsta de 83 de ani, a anunțat purtătorul ei de cuvânt, scrie digi24.ro. „Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit în pace astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția”, a […] Articolul A murit Tina Turner apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:00
Mai mulți oficiali europeni, conducători de instituții ai Uniunii Europene, care urmează să participe la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc, pe 1 iunie 2023, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău, au transmis mesaje de susținere a țării noastre. „Uniunea Europeană […] Articolul „Moldova nu este singură”. Oficiali europeni, care urmează să participe la  Summitul EPC, au transmis mesaje de susținere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Cabinetul de miniștri propune un set de rectificări la bugetul de stat, care prevăd, inclusiv, majorări salariale… dar nu pentru toți. Cel puțin, la prima etapă, ar urma să fie revizuite salariile funcționarilor din administrația publică centrală. „Nu știu, e absurd atunci când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic […] Articolul Recean consideră că este „absurd” ca muncitorii de pe șantiere sau chelnerii să ridice salarii mai mari decât reprezentanții Guvernului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului, cu 15 000 lei, pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii. Mai exact, membrii CA au constatat că instituția media a oferit de peste 23 de ori mai mult timp pentru publicitate electorală contra plată concurentului electoral Nicolae […] Articolul Amendă de mii de lei pentru TV-Găgăuzia pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Pe final de mandat, bașcanul în exercițiu al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a luat din nou la harță cu premierul, Dorin Recean. De această dată, cei doi și-au împărțit replici în contextul în care Cabinetul de miniștri a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 24 mai, să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru încă […] Articolul Pe final de mandat, bașcana Vlah s-a luat la harță cu premierul Recean. Motivul – prelungirea stării de urgență   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Șefa statului Maia Sandu își sărbătorește azi ziua de naștere. Simpatizanții săi s-au grăbit să transmită președintei cele mai sincere urări de bine și sănătate. În afară de faptul că i-au urat sănătate, pace, bunăstare, internauții i-au și mulțumit președintei pentru „tot ceea ce face”. Șefa statului, Maia Sandu, s-a născut la 24 mai 1972, […] Articolul Zi specială pentru șefa statului, Maia Sandu. Simpatizanții săi nu-și dau rând la felicitări și urări de bine  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.