Doritorii de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt rugați să respecte anumite reguli. Poliția vine cu detalii 

Gazeta de Chișinău, 19 mai 2023 15:50

Doritorii de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt rugați de oamenii legii să respecte anumite condiții astfel ca „toată lumea să se simtă în siguranță”. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a menționat, vineri, 19 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că inclusiv oamenii legii își doresc „o poliție europeană într-o […] Articolul Doritorii de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt rugați să respecte anumite reguli. Poliția vine cu detalii  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Gazeta de Chișinău

Mai mult de 2 zile în urmă
18:30
24 mai 2023… Un autocar plin cu oameni de cultură – pictori, scriitori, jurnaliști, critici de artă, muzeografi, istorici, compozitori, cineaști – iese dis-de-dimineață din Chișinău și se îndreaptă spre Cernoleuca, satul de baștină al lui Igor Vieru, pentru a-l comemora la 100 de ani de la naștere și 35 de ani de la trecerea […] Articolul Sărbătoare la Cernoleuca, la baștina lui Igor Vieru apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Vicepreședinta Partidului Politic „Șor”, Marina Tauber, a rămas repetat fără imunitate. Parlamentul a acceptat alte trei solicitări ale Procuraturii Generale pentru „încuviințarea ridicării imunității deputatului în vederea arestării și transmiterii cauzei în judecată”. Respectiv, deputata „Șor” mai este cercetată pentru „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în […] Articolul Marina Tauber a rămas repetat fără imunitate parlamentară. Va fi cercetată penal pe alte trei capete de acuzare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat azi, 26 mai 2023, Metodologia de monitorizare a discursului de ură ce se bazează pe două instrumente internaționale folosite în procesul de evaluare și sancționare a discursului de ură – Planul de acțiune Rabat și triplul test al Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Metodologia, care va fi folosită de Direcția […] Articolul Consiliul Audiovizualului poate aplica amenzi de zeci de mii de lei pentru discursurile de ură apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Deputații care au trecut de la o fracțiune parlamentară la alta în timpul mandatului, trădând opțiunea inițială a alegătorilor, riscă să fie cercetați penal. Precizarea a fost făcută vineri, 26 mai, de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în plenul Parlamentului. Precizarea a fost pronunțată în contextul în care deputații examinează solicitarea procurorului general interimar […] Articolul „Kuliokarii” din Parlament riscă dosare penale. Precizările procurorului general interimar apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:30
Cu vecinii trebuie să te împaci binișor, bine sau chiar foarte bine, altfel riști să te împaci foarte rău. În relația cu vecinul, fie el bun sau nu prea, nu strică un pic de diplomație, care, uneori, poate trece într-o prietenie adevărată. Toată lumea știe că la moldoveni se obișnuiește să se bea un pahar […] Articolul Cu vecinul îmi beau vinul   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Satul Bulboaca din raionul Anenii Noi în aceste zile este plin de mișcare, de efort și dăruire, ca într-un mușuroi de furnici. Oamenii din sat și muncitorii angajați lucrează pentru ca localitatea să fie cât mai curată și mai îngrijită. La Bulboaca este un gimnaziu, o școală auxiliară și două grădinițe. Casa de Cultură urmează […] Articolul REPORTAJ// Primarul de Bulboaca, Ion Berzoi: „În istorie va rămâne că de la Bulboaca s-au început negocierile și schimbările în Republica Moldova. Așa să fie…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
25 mai 2023
18:30
În perioada 16-20 mai curent, s-a desfășurat Festivalul „Zilele Literaturii Române la Chișinău”, ediția a VII-a. Muzeul Naţional al Literaturii Române, alături de Editura Cartier, a fost co-organizator al evenimentului și a găzduit, în special, dezbaterile din programul de seară. Pe 17 mai, în ziua a doua, la seara de poezie „Între sacru și sexy” […] Articolul Seri de literatură la Muzeul Naţional al Literaturii Române apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:00
      Așadar, cum funcționează un GPT? Acesta constituie, în fond, un model de limbaj specific, alcătuit dintr-o „rețea neuronală“ – un sistem computațional ce se inspiră și este proiectat să funcționeze ca și circuitele de neuroni pe care le creează natura. Rețeaua neuronală (neural network) reprezintă un set de algoritmi programat să recunoască […] Articolul Inteligența artificială (II) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:30
Deputații au audiat în cadrul ședinței de joi, 25 mai, raportul de activitate al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) pentru anul 2022. În timp ce administrația instituției a vorbit despre performanțele înregistrate pe parcursul anului trecut și despre necesitățile pe care le are compania publică de radio și televiziune, opoziția a criticat politica editorială a […] Articolul Compania TRM are nevoie de un sediu nou, iar opoziția cere mai multă „echitate” editorială. Deputații au audiat raportul de activitate al instituției  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:50
Adevărul nu se compromite neapărat prin minciună, nu se opune neapărat falsurilor dihotomice, nu se testează neapărat cu fake-ul. El poate fi subminat de context, de manipulare și canalizare a gândirii în albia necesară emitentului. Și, bineînțeles, deoarece trăim într-un veac al hermeneuticii, adevărul poate fi relaționat sau diluat prin interpretare. Pentru unul, construirea unui […] Articolul Sloganul Moldovei europene: Jos hotarul de la Prut! apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Socialiștii au cerut, repetat, în plenul Parlamentului modificarea Constituției pentru a „pune capăt traseismului politic”. Subiectul a fost reactualizat după ultima „trădare” a doi deputați socialiști – Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii, care, mai  întâi, au plecat în Israel, acolo unde s-au întâlnit cu fugarul penal Ilan Șor, iar după aceea au anunțat că aderă […] Articolul Socialiștii vor modificarea Constituției: „Trebuie să punem capăt traseismului politic” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:50
Opt percheziții au fost desfășurate astăzi, la Edineț, de către ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii din Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, în cadrul a șase noi cauze penale care vizează mita percepută la eliberarea permiselor de conducere. În prezentele cauze figurează șase persoane fizice, bănuite că ar fi intermediat primirea […] Articolul Mai mulți funcționari și intermediari din nordul țării sunt cercetați pentru implementarea unei scheme de pretindere a mijloacelor financiare ilicite de la persoanele care aplicau pentru obținerea permiselor de conducere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Procurorii cer ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii „Șor”, Marina Tauber. Solicitarea a fost transmisă Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, care urmează să pregătească  un proiect de hotărâre în acest sens. În adresa Parlamentului au parvenit trei cereri din partea Procuraturii Generale prin care se solicită „încuviințarea ridicării imunității deputatului în vederea arestării și […] Articolul Procurorii cer ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:40
Un consilier municipal din Comrat riscă să fie lipsit de mandat și chiar să ajungă pe banca acuzaților după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele său, identificând că acesta deține surse financiare nejustificate  în valoare de 2 milioane 844 mii lei. Este vorba despre consilierul din cadrul […] Articolul Cu o avere nejustificată de aproape 3 milioane, un consilier de la Comrat riscă să ajungă pe banca acuzaților și să fie lipsit de mandat   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
24 mai 2023
23:00
Tina Turner, una dintre cele mai cunoscute cântărețe americane, a murit miercuri, la vârsta de 83 de ani, a anunțat purtătorul ei de cuvânt, scrie digi24.ro. „Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit în pace astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveția”, a […] Articolul A murit Tina Turner apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:00
Mai mulți oficiali europeni, conducători de instituții ai Uniunii Europene, care urmează să participe la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc, pe 1 iunie 2023, la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău, au transmis mesaje de susținere a țării noastre. „Uniunea Europeană […] Articolul „Moldova nu este singură”. Oficiali europeni, care urmează să participe la  Summitul EPC, au transmis mesaje de susținere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Cabinetul de miniștri propune un set de rectificări la bugetul de stat, care prevăd, inclusiv, majorări salariale… dar nu pentru toți. Cel puțin, la prima etapă, ar urma să fie revizuite salariile funcționarilor din administrația publică centrală. „Nu știu, e absurd atunci când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic […] Articolul Recean consideră că este „absurd” ca muncitorii de pe șantiere sau chelnerii să ridice salarii mai mari decât reprezentanții Guvernului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Audiovizualului, cu 15 000 lei, pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii. Mai exact, membrii CA au constatat că instituția media a oferit de peste 23 de ori mai mult timp pentru publicitate electorală contra plată concurentului electoral Nicolae […] Articolul Amendă de mii de lei pentru TV-Găgăuzia pentru favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Pe final de mandat, bașcanul în exercițiu al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a luat din nou la harță cu premierul, Dorin Recean. De această dată, cei doi și-au împărțit replici în contextul în care Cabinetul de miniștri a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 24 mai, să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru încă […] Articolul Pe final de mandat, bașcana Vlah s-a luat la harță cu premierul Recean. Motivul – prelungirea stării de urgență   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Șefa statului Maia Sandu își sărbătorește azi ziua de naștere. Simpatizanții săi s-au grăbit să transmită președintei cele mai sincere urări de bine și sănătate. În afară de faptul că i-au urat sănătate, pace, bunăstare, internauții i-au și mulțumit președintei pentru „tot ceea ce face”. Șefa statului, Maia Sandu, s-a născut la 24 mai 1972, […] Articolul Zi specială pentru șefa statului, Maia Sandu. Simpatizanții săi nu-și dau rând la felicitări și urări de bine  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
23 mai 2023
16:10
Spre luna iulie curent, toate cursele aeriene care nu sunt disponibile acum de pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) ar trebui să fie acoperite. Asigurarea a fost dată de către premierul Dorin Recean. Potrivit șefului Executivului, la ora actuală, autoritățile competente negociază cu mai multe companii aeriene din străinătate. „Noi deja avem o colaborare cu toate […] Articolul În iulie trebuie să fie „acoperite toate cursele aeriene necesare cetățenilor”. Promite premierul Dorin Recean apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:00
Republica Moldova nu este în pericol iminent de invazie militară, însă, autoritățile se confruntă cu tentative de destabilizare a situației pe interior. Despre aceasta a vorbit șefa statului, Maia Sandu, într-un interviu pentru Euronews România. „Acum nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova, grație Ucrainei care ține armata rusă departe de granițele […] Articolul Șefa statului susține că țara noastră nu este în pericol iminent de invazie militară, iar în cazul în care Putin ar veni în Moldova, ar fi arestat apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:40
Articolul Fapt divers apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Unii experți consideră că decizia de luni, 22 mai, a Curții de Apel Comrat de a valida alegerile pentru funcția de bașcan al regiunii, nu a fost o surpriză, iar „show”-ul cu mascați după desfășurarea turului II al scrutinului a fost inutil și nu a făcut decât doar să întărească poziția unui candidat care ar […] Articolul Așa cum o „anonimă” a preluat puterea în Găgăuzia, s-ar putea întâmpla și în alte regiuni după alegerile locale. Experții avertizează despre precedentul din Găgăuzia    apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
22 mai 2023
23:10
Renumitul interpret de muzică ușoară din România a ajuns în gura lumii, blamat și luat în râs de fanii săi după ce duminică, 21 mai, a urcat pe scena de la Orhei și a susținut un recital la contramanifestația Partidului „Șor”. Asta, în timp ce la Chișinău, circa 80 de mii de oameni din toate […] Articolul Marcel Pavel, acuzat de duble standarde. Interpretul român este blamat de fani după ce a cântat la protestul fugarului Șor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
23:00
Articolul Problemele complicate ale statului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
23:00
Articolul Brânza moldovenească și schimbarea gustului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
22:40
Exponenta penalului fugar, Ilan Șor, Evghenia Guțul, a fost declarată oficial bașcan al UTA Găgăuzia. Curtea de Apel Comrat a validat, în seara zilei de luni, 22 mai, după mai multe ore de ședință, rezultatele alegerilor din regiune, în urma cărora, reprezentanta partidului „Șor” a acumulat peste 52 la sută din sufragii. În urma anunțării […] Articolul Exponenta lui Șor a fost declarată oficial bașcan al Găgăuziei. Promo-LEX acuză reprezentanții CEC din regiune de manipulare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:40
„Ieri, 21 mai 2023, am fost o mare familie europeană! Ieri am fost impresionant de mulți, însă vocea noastră a fost una singură – moldovenii sunt europeni și Moldova trebuie să devină membru cu drepturi egale al Uniunii Europene până în 2030. Ne-am adunat tot neamul grămăjoară, din toate raioanele Moldovei, ne-am adunat în peste […] Articolul Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de recunoștință pentru cetățenii moldoveni din țară și din diasporă, care au participat ieri, la Adunarea „Moldova europeană” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
Consiliul Audiovizualului (CA) a retras, în ședința de vineri, 19 mai 2023, cu unanimitate de voturi licența postului 10 TV la solicitarea acestuia. Pe 3 mai 2023, PP „Timpul de dimineață”, deținătoarea licenței, a informat CA despre renunțarea la difuzarea postului 10 TV, anunță printr-un comunicat Serviciul comunicare și relații externe al CA. Potrivit sursei […] Articolul Consiliul Audiovizualului a retras licența postului 10 TV la solicitarea acestuia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
21 mai 2023
16:50
Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor îndeamnă la unitate și determinare în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. „Astăzi, într-un moment crucial pentru viitorul nostru european, mă adresez vouă pentru a vă îndemna să ne manifestăm ca popor hotărârea clară de a fi parte a familiei […] Articolul Mitropolitul Basarabiei ÎPS Petru îndeamnă la „unitate și determinare” în susținerea parcursului european al Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:40
Eurodeputatul Siegfried Mureșan, care a participat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” de la Chișinău s-a declarat surprins de amploarea evenimentului. „Mă așteptam că Adunarea „Moldova Europeană” să fie un succes, dar evenimentul mi-a depășit așteptările. Peste 50.000 de oameni din toate colțurile țarii și din diaspora, tineri și vârstnici, părinți cu copii, toți au spus […] Articolul Europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Adunarea „Moldova Europeană” mi-a depășit așteptările” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:10
În timp ce zeci de mii de oameni din toate localitățile Republicii Moldova s-au adunat la Chișinău pentru a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” pentru a spune „Da!” integrării europene, la Comrat, Bălți și Orhei sunt organizate contramanifestații. Partidul fugarului penal Ilan Șor, condamnat recent la 15 ani de pușcărie în Republica Moldova, s-a […] Articolul Contramanifestații la Comrat, Bălți și Orhei. Penalul Șor se opune integrării europene și vrea referendum apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Cetățenii prezenți în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) adoptă Rezoluția Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Se cere modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Știrea se actualizează … Articolul Participanții la Adunarea Națională „Moldova Europeană” cer modificarea Constituției Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
Președintele Parlamentului Uniunii Europene, Roberta Metsola, a vorbit în limba română de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și a scandat, alături de zecile de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, adunați la Adunarea „Moldova Europeană”: „Europa!”,  „Solidaritate!”, „Libertate!”. „Dragi cetățeni moldoveni, dragi europeni”, și-a început discursul președintele Parlamentului European. Roberta Metsola a […] Articolul Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit în română de pe scena PMAN și a scandat „Europa!” împreună cu moldovenii  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
„Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat președinta Maia Sandu în fața a sute de mii de oameni adunați, azi, 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. „Dragi moldoveni, adunați în PMAN, adunați în capitalele lumii, […] Articolul Maia Sandu în PMAN: „Moldova va adera la UE și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
Azi, 21 mai 2023, cetățenii Republicii Moldova s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, eveniment organizat la inițiativa președintei R.Moldova, Maia Sandu. Articolul Reportaj foto// Toată Republica Moldova spune azi „Da!” Europei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20 mai 2023
12:10
„Operațiunea Rusia – Moldova – off-Șor a intrat în fază finală”, avertizează fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandr Slusari, care întreabă actuala guvernare dacă acest lucru „chiar nu se vede?”. „Ceea ce încă câteva luni în urmă era ascuns și rușinos, acum se face public. Un criminal condamnat, cumpără deschis la „puciok” deputații și […] Articolul „Operațiunea off-Șor a intrat în fază finală”, avertizează un fost deputat, care se întreabă cum un condamnat poate cumpăra deputați la „puciok” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19 mai 2023
16:50
Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat cu două amenzi în sumă de 11 000 lei pentru atac la persoană și discriminare în raport cu jurnalistul Mihail Sirkeli, dar și pentru lipsa de bună credință prin distorsionarea mesajului jurnalistului, în programul „Специальный репортаж” din 7 aprilie 2023, informează Serviciul comunicare și relații externe al CA. […] Articolul Postul public regional TV-Găgăuzia a fost amendat cu 11 000 lei. Instituția media a admis atac la persoană și discriminare față de jurnalistul Mihai Sirkeli în programul „Специальный репортаж” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:50
Doritorii de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt rugați de oamenii legii să respecte anumite condiții astfel ca „toată lumea să se simtă în siguranță”. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a menționat, vineri, 19 mai, în cadrul unei conferințe de presă, că inclusiv oamenii legii își doresc „o poliție europeană într-o […] Articolul Doritorii de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” sunt rugați să respecte anumite reguli. Poliția vine cu detalii  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
O carte rămasă necitită cu greu poate fi denumită astfel, adică să aibă acea valoare intrinsecă în adevăratul sens al cuvântului. Ea își pierde actualitatea, iar odată cu trecerea timpului se transformă pur și simplu în maculatură. Nu încape îndoială că apar situații adverse, când cartea respectivă, din cauze ideologice sau religioase, e interzisă de […] Articolul În memoria lui Alexandru Cosmescu: Cu tot ce-a fost odată el apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:10
Spre Federația Rusă nu mai pot fi expediate scrisori sau colete, or alte trimiteri poștale. Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a anunțat, vineri, 19 mai, despre sistarea temporară a recepționării tuturor trimiterilor poștale – EMS, poșta de scrisori, colete – spre Federația Rusă. Motivele invocate de administrația instituției se rezumă la „imposibilitatea expedierii poștei către […] Articolul Comunicarea poștală cu Federația Rusă a fost sistată. Ce motive invocă Î.S. „Poșta Moldovei” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
Reprezentanții partidului „Șor”, condus de penalul fugar Ilan Șor, vor inițierea unui referendum în UTA Găgăuzia. Mai mult, se vrea „aprobarea” unei asemenea inițiative chiar în ziua în care, la Chișinău, se va desfășura Marea Adunare Națională „Moldova Europeană”. Duminică, 21 mai, la Comrat va fi organizată o contramanifestație orchestrată de partidul al cărui constituționalitate […] Articolul Referendum în UTA Găgăuzia? Reprezentanții „Șor” vor inițierea unui referendum în ziua în care la Chișinău se va desfășura Adunarea „Moldova Europeană”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Procurorii Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție (PA) anunță că au început procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale din UTA Găgăuzia. Se fac copii ale acestor liste, iar după încheierea procedurii toate plicurile cu listele sigilate vor fi restituite Curții de Apel Comrat. Procedura se desfășoară în prezența a trei […] Articolul CNA desigilează plicurile cu listele electorale. Se caută răposații și emigranții  care ar fi votat pentru Guțul apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va ține un discurs în fața cetățenilor Republicii Moldova, în cadrul Marii Adunări Naționale „Moldova Europeană”, programată pentru duminică, 21 mai. Oficialul european se va adresa națiunii alături de șefa statului, Maia Sandu. Autoritățile au publicat programul acțiunilor planificate pentru ziua de duminică, 21 mai. Participanții sunt așteptați în Piața […] Articolul Președinta Parlamentului European va ține un discurs la Marea Adunare Națională. Circulația rutieră în centrul capitalei va fi sistată apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Cetățenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor teoretice și practice, dar și de cheltuielile aferente acestor procese. Anunțul a fost făcut, vineri, 19 mai, de către Agenția Servicii Publice. La modul practic conversiunea permiselor […] Articolul Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Turcia. ASP explică procedura  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:30
Comisia Pre-Vetting a transmis noilor candidați non-judecători, care aspiră la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), formularul declarației pentru 5 ani. În acest fel, fiind dat startul procedurii de evaluare a acestora. Cei nouă candidați, declarați eligibili de către Parlament să participe la concurs, urmează să returneze Comisiei prin e-mail declarația completată, […] Articolul A început evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18 mai 2023
15:40
În eseul său (despre) Civilizația spectacolului, Mario Vargas Llosa nu atât face o radiografiere a unei epoci culturale, cât trage alarma, presimțind un crepuscul al culturii. Coborârea în popor, accesibilitatea culturii, masificarea ei, renunțarea la elitismul/ aristocratismul său, transformarea produselor culturale în produse accesibile tuturor (fenomenul light e determinant) îi deschide acestui semn identitar al […] Articolul Din nou, despre civilizația spectacolului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:50
O știm de la oameni mai deștepți ca noi: invențiile sunt arareori dictate de necesități. Niște lucruri se descoperă (fenomene, legități, materiale etc.), iar pe baza lor se creează unelte, obiecte, tehnologii noi. Cu timpul, o parte din aceste invenții devin necesități. Vorba celebrului lingvist Eugeniu Coșeriu, pe care o parafrazez aici: mai întâi apare […] Articolul Inteligența artificială (I) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care recent a revenit la cârma Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), nu exclude că el însuși se va înscrie la toamnă în cursa pentru fotoliul de primar general al capitalei. „PSRM va avea un candidat socialist pentru alegerile municipale. Cine va fi candidatul? Candidat poate fi oricine care […] Articolul Dodon se leapădă de Ceban: „Dumnezeu cu el…” și nu exclude că va candida chiar el la fotoliul de primar al capitalei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.