Domeniul Regal Săvârșin se deschide publicului

Radio Chisinau, 19 martie 2023 13:30

Se fac pregătiri intense pentru ca Satul Regal și parcul Castelului Săvârșin din județul Arad să se deschidă publicului luna viitoare, conform unui anunț postat sâmbătă pe site-ul oficial al domeniului, transmite Rador.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 8 ore
20:05
Rusia a suferit pierderi grele în urma atacurilor sale asupra Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk, a anunțat Ministerul britanic al Apărării marți în informarea sa zilnică privind războiul din Ucraina, relatează DPA, citată de Agerpres.
Acum 12 ore
19:40
O expoziție de documente cu genericul „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește…”, cu prilejul aniversării a 90-a a nașterii „poetului necuvintelor”, Nichita Stănescu, a fost deschisă astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
19:15
Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marți Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombe în zeci de școli din mai multe orașe din Bulgaria, care au fost evacuate luni și marți, relatează EFE și AFP.
19:00
Procesul de aderare la UE și progresele înregistrate de către autoritățile de la Chișinău în implementarea recomandărilor Comisiei Europene au fost discutate de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la Berlin cu ministra de stat pentru Europa și climă a Germaniei, Anna Luehrmann, transmite IPN,
18:45
Europarlamentarul român Victor Negresu a solicitat accesul la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova.
18:25
Aproape 3770 de operații de protezare a genunchiului și șoldului au fost efectuate, în anul 2022, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu circa 300 față de 2021. Intervențiile respective sunt finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
18:00
Departamentul de Stat al SUA sprijină crearea unui tribunal special care să investigheze crimele legate de invazia rusă în Ucrainei, transmite serviciul în limba ucraineană al Voice of America, citând o declarație a ambasadorului Departamentului de Stat pentru justiție penală globală Beth Van Skaak, potrivit BBC.
17:40
Încasările la Bugetul Public Național (BPN) administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit circa 14,7 miliarde lei în perioada 01.01.2023-27.03.2023, ceea ce denotă o creștere de circa 2,2 miliarde lei sau cu 17,8 % în raport cu perioada similară a anului precedent.
17:25
Aproape 2 000 de familii din satele din Republica Moldova primesc furaje în cadrul asistenței de urgență,  printr-un proiect de 2 milioane de euro implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și cu sprijinul financiar din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).
17:10
Germania este un partener și continuă să fie un actor influent pentru Rep. Moldova, spune analistul politic Ion Țăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Relația dintre Chișinău și Berlin, urmează să fie definită și de abordările proprii și deciziile pe care le va lua Germania la nivel internațional. Berlinul va avea în continuare un rol major în deciziile luate la Chișinău, este de părere expertul.
16:55
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, marți, un text legislativ care va pune capăt vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare cu ardere internă din 2035, după ce Germania a obținut o scutire pentru autoturismele care utilizează combustibili sintetici, transmit AFP și Reuters.
16:35
Președinta Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), Cornelia Cozlovschi, și-a depus cerere de demisie din funcție. Potrivit președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, demisa acesteia ar fi fost cauzată de motive personale, scrie Ziarul de Gardă.
16:20
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că săptămâna trecută s-au înregistrat 42 de cazuri de gripă sezonieră și 6988 de cazuri de infecții respiratorii acute, transmite MOLDPRES.
16:10
Germania intenționează să crească asistența militară acordată Ucrainei de la 3 la 15 miliarde de euro în următorii ani, relatează publicația germană Der Spiegel, citată de BBC.
15:55
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în articolul 13 din Constituție și în alte legi, transmite IPN.
15:45
Până la sfârșitul acestui an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să transpună în legislația națională 70 de acte ale Uniunii Europene. Despre asta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară. Participanții la ședință s-au referit la evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
15:35
Cooperarea în domeniul securității cibernetice și combaterea dezinformării s-au aflat printre subiectele discutate de prim-ministrul Dorin Recean cu ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.
15:20
În dimineața zilei de 28 martie angajații IGSU au fost solicitați pentru a interveni în lichidarea situațiilor de risc provocate de condițiile meteo nefavorabile. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă să intervină în lichidarea situațiilor de risc în urma rafalelor de vânt puternic înregistrate pe teritoriul R. Moldova.
15:15
Consiliul Audiovizualului a aplicat anul trecut furnizorilor și distribuitorilor de servicii media 447 de sancțiuni. Este vorba de 235 de amenzi cu o valoare totală de peste două milioane de lei și de 212 avertizări publice, potrivit raportului de activitate al instituției prezentat astăzi în cadrul ședinței Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, transmite Radio Chișinău.
15:00
Integrarea socială și economică a refugiaților ucraineni și acțiunile planificate în vederea susținerii acestora au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli. Șeful Executivului a apreciat contribuția agenției ONU la sporirea capacității de răspuns a Guvernului și dezvoltarea unor mecanisme eficiente pentru gestionarea crizei refugiaților, accentuând deschiderea de a extinde cadrul de cooperare pentru a oferi cât mai multe oportunități persoanelor strămutate din Ucraina și comunităților noastre care îi găzduiesc, transmite DServiciul de presă al Executivului.
14:50
Ministerul Sănătății anunță că săptămâna trecută în Republica Moldova au fost raportate 1.491 de cazuri noi de Covid-19, mai puține decât perioada precedentă (2.373).
14:45
Președinta Maia Sandu a declarat astăzi, în cadrul conferinței de presă susținută alături președintele Consiliului European, Charles Michel, că decizia de reîntoarcere în administrarea statului a Aeroportului este un rezultat important al luptei împotriva corupției.
Acum 24 ore
14:30
​Peste 300 de scrimeri au calificat drept „o eroare catastrofală” decizia Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și a Federației Internaționale de Scrimă (FIE) de a permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la competițiile de scrimă, informează Reuters.
14:20
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru Rep. Moldova care ar putea fi disponibil până în vară. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu. Șefa statului care a reiterat că integrarea europeană reprezintă singura cale de supraviețuire pentru Rep. Moldova a menționat că banii ar putea fi folosiți pentru a ajuta cetățenii cu venituri mici dar și pentru susținerea economiei grav afectate de războiul din Ucraina, transmite Radio Chișinău.
14:10
Copiii separați de părinți din raionul Taraclia: orfani, ai căror părinți au fost declarați dispăruți, și copiii despărțiți temporar de familie vor beneficia de servicii specializate la Centrul de plasament temporar „Încredere”, creat de Asocația Obștească „PRIMA" și Consiliul raional Taraclia, cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.
14:05
Sprijinul României pentru Rep. Moldova în drumul său european este unul necondiționat și dezinteresat, a declarat deputatul român, Daniel Gheorghe, după ședința comună a Comisiei pentru Integrare Europeană între Parlamentele României și Rep. Moldova. La rândul său, deputatul Petru Frunze, co-președinte al comisiei din partea Legislativului de la Chișinău a apreciat susținerea României în procesul de aderare a Rep. Moldova la UE, accentuând faptul că există sprijin la toate nivelurile, transmite Radio Chișinău.
13:50
Doi ucraineni cu vârste de 21 și 28 de ani au încercat să ofere mită angajaților Poliției de Frontieră pentru a le facilita trecerea frontierei de stat.
13:40
Importurile de țiței în Uniunea Europeană au suferit modificări importante de la începutul lui 2022, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.
13:30
Rep. Moldova și-a îmbunătățit legislația privind mediul de afaceri și multe companii, în special cu capital american, vor veni să investească aici, a declarat astăzi ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon în cadrul reuniunii Comitetului mixt moldo-american de colaborare comercială. La rândul său, vicepremierul Dumitru Alaiba a subliniat că nu există o altă garanție pentru stabilitatea și reziliența Rep. Moldova, decât economia, scrie Radio Chișinău.
13:20
Companiile de asigurări din Republica Moldova au subscris, pe parcursul anului trecut, prime brute în sumă de peste 2,4 miliarde de lei (120 mln de euro), în creștere cu 28,3%, față de anul precedent.
13:15
Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon și medicul suspect că a confecționat un document medical fals vor ajunge pe banca acuzațiilor. Conform Judecătoriei Chișinău sediul Buiucani, ședința va avea loc pe 12 aprilie, transmite Radio Chișinău.
13:05
Președinta Maia Sandu și Președintele Consiliului European, Charles Michel, susțin o conferință de presă.
12:50
Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat oficial că tancurile britanice Challenger 2 au ajuns în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Irina Zolotar, a confirmat aceste informații luni pentru agenția de știri AFP. ,,Acestea (tancurile Challenger 2. - n.r.) se află deja în Ucraina", a declarat Zolotar, fără a da alte detalii, scrie defenseromania.ro.
12:40
Consecințele economice ale războiului din Ucraina pentru țările membre ale Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (DP – ICE) au fost principalul subiect discutat la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Economice a acestei organizații, la care a participat deputatul Igor Chiriac, membrul Delegației Parlamentului Republicii Moldova la DP – ICE. Au fost examinate și soluțiile comune pentru abordarea economică a implicațiilor războiului din Ucraina, dar și obiectivele de reconstruire economică a Ucrainei, transmite Serviciul de presă al legislativului.
12:30
Alergătorul Maxim Răileanu a avut o evoluție bună la concursul de elită Internationaler Korschenbroicher City-Lauf din Germania pe distanța de 10 km, transmite Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova.
12:25
Miercuri, 29 martie, militarii din cadrul Brigăzii Infanterie Motorizată ,,Moldova" vor executa trageri de luptă din armamentul de infanterie și artilerie, la Centrul de instruire militară al unității din municipiul Bălți, anunță Ministerul Apărării.
12:15
Țările de Jos au plasat o a treia și ultima brigadă sub comanda Germaniei ca parte a eforturilor de integrare a forțelor armate terestre ale celor două țări, a anunțat luni Ministerul german al Apărării, informează dpa.
12:05
Armata rusă a lansat în noaptea de luni spre marți 15 drone asupra teritoriului Ucrainei, a cărei apărare antiaeriană a reușit să doboare 14 din aceste aparte, au informat forțele armate ucrainene pe contul lor de Facebook, transmite Agerpres.
12:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) continuă monitorizarea pieței produselor petroliere și informarea consumatorilor despre perspectivele pentru perioada următoare a prețurilor stabilite la carburanți.
11:50
Taxa aeroportuară de 9 euro, plătită de pasagerii care pleacă de pe Aeroportul Internațional Chișinău, va fi anulată. A declarat deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.
11:40
Astăzi, 28 martie 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) au semnat un Acord de colaborare. Documentul a fost semnat de Violina ȘPAC, Director al Consiliului de Administrație al ANRE și Silvia BOJOGA, Director adjunct ANRCETI, se arată într-un comunicat al ANRE.
11:30
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, conform competențelor funcționale, asigură supravegherea respectării prevederilor legislației naționale în domeniul controlului tutunului, se arată întru-un comunicat al ANSP.
11:20
Halterofila Nicoleta Cojocaru a ocupat locul 4 în categoria de greutate 49 kg la Campionatul Mondial de juniori din Albania, transmite Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova.
11:15
Echipele de asistență medicală urgentă au acordat săptămâna trecută primul ajutor medical la 14231 de cetățeni, inclusiv la 2228 de copii.
11:00
Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro.
10:55
În dimineața zilei de 28 martie angajații IGSU au fost solicitați pentru a interveni în lichidarea situațiilor de risc provocate de condițiile meteo nefavorabile.
10:50
Încurajată de Serghei Aksenov, șeful politic al Crimeei, și condusă militar de Konstantin Pikalov, această organizație de mercenari oferă un salariu de 2.400 de euro și pământ în Crimeea sau Abhazia, potrivit La Razon, citat de Rador.
10:40
Petronela Timercan specialistă în nutriție și psihosomatică a explicat în emisiunea Oameni și Idei de la Radio Chișinău, ce înseamnă de fapt nutriția și ce rol are acest fenomen în viața noastră de zi cu zi. „Statistica arată că după 25 de ani, majoritatea cetățenilor moldoveni sunt bolnavi, acest lucru ne spune că ne lipsește cultura alimentară”, menționează nutriționista.
10:30
Pentru comoditatea beneficiarilor, Casa Națională de Asigurări Sociale anunță graficul finanțării unor prestații sociale pentru luna aprilie.
10:20
„Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi” este titlul unui articol publicat astăzi de Ziarul de Gardă. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) consideră deciziile Curții de Apel Chișinău drept „neîntemeiate, urmând a fi utilizată calea de atac – recursul”, se arată în articolul ZdG.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.