MEMORIAL BASARABEAN | V. Prohin: “În sistemul de învățământ al R. Moldova ar trebui să fie introduse schimbări” (p. II-a, AUDIO)

Radio Chisinau, 19 martie 2023 13:05

Scriitorul V. Prohin, secretar de redacție al revistei “Alunelul”, fost redactor-șef adjunct al revistei “Basarabia”, a fost membru al Comisiei care a votat legislația lingvistică în anii 90, unul dintre persoanele care a votat revenirea la alfabetul latin. Invitatul emisiunii “Memorial Basarabean” își amintește despre acele momente, despre curajul de care au dat dovadă intelectualii, inițiatorii mișcării de renaștere națională, de revenire la lucrurile firești pentru limba și istoria noastră, care însă nu erau deloc comode pentru birocrația comunistă.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 15 minute
19:05
Guvernul ungar este supus unei ''presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului'' pentru a renunța la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunța niciodată la eforturile sale, a transmis ministrul ungar de externe Peter Szijjarto după o discuție avută marți la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe, relatează agenția MTI și hirado.hu.
Acum 30 minute
19:00
Sistemul bancar american se stabilizează, în urma acțiunilor decisive ale autorităților de reglementare, dar ar putea fi necesare noi măsuri pentru protejarea depozitelor bancare, dacă instituțiile mai mici sunt afectate de retrageri de depozite, care ar putea spori contagiunea, reiese dintr-un discurs al secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la conferința Asociației bancherilor americani, transmite digi24.ro.
Acum o oră
18:45
Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite "istorice" în Ucraina, informează Agerpres.
18:30
Statele Unite ale Americii au inaugurat marți prima lor garnizoană militară permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului american la Varșovia, constituie un semn al unității NATO "în fața agresiunii ruse", informează Agerpres.
18:20
Republica Moldova în căutarea soluțiilor pentru stabilitatea și securitatea regiunii în contextul relațiilor dintre NATO și Rusia, integrarea în Uniunea Europeană, independența mass-media și relaționarea cu politicul, migrația – cauza de îngrijorare de îmbătrânire prematură a populației și exodul intelectualului, religia în contextul migrației și promovarea francofoniei prin intermediul jurnalismului,Mai multe teme de importanță majoră pentru societate, au fost abordate de Dr. Profesor Victor Moraru, academician, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, în cartea sa „La République de Moldova: les enjeux du passé, du présent et de l´avenir”, lansată în contextul Zilelor Francofoniei la Chișinău. O carte necesară în contextul integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană, au subliniat reprezentanții corpului academic prezenți la eveniment, scrie Radio Chișinău.
Acum 2 ore
18:10
La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a desfășurat o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-finlandeze, conduse la nivel de directori. Subiectele de discuții au vizat agenda bilaterală, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, cât și reglementarea conflictului transnistrean, se arată în comunicatul MAEIE.
17:40
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini statul să facă față amenințărilor de natură hibridă, a anunțat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Într-un discurs, susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, oficialul a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, făcând referire la exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și al misiunilor civile ale UE.
17:25
Autoritățile de la Chișinău au reușit până acum să facă față cu bine provocărilor de securitate regionale și agresiunilor Federației Ruse, cu suportul României și Statelor Unite ale Americii, care au făcut public un plan pe 10 ani al Moscovei pentru destabilizarea situației politice din Republica Moldova și instaurarea unui guvern loial Kremlinului, scrie Radio Chișinău.
Acum 4 ore
17:05
Mitropolia Basarabiei va aștepta până autoritățile vor identifica un nou spațiu pentru fondul de carte rară al Bibliotecii Națională, a declarat deputatului PAS, Virgiliu Pâslariuc, unul dintre semnatarii proiectului de lege înregistrat la Parlament ce prevede retrocedarea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, Mitropoliei Basarabiei. Deputatul a spus, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău, că există câteva posibilități de spațiu pentru Biblioteca Națională.
16:55
Funcționarii publici olandezi nu vor mai avea permisiunea să folosească aplicația chinezească TikTok pe telefoanele lor de serviciu, a anunțat marți Ministerul de Interne olandez, după ce măsuri similare au fost luate de mai multe state europene și de Comisia Europeană, relatează Agerpres.
16:40
La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Acest caz a demonstrat că este vorba despre un eveniment cu mare potențial de a schimba situația în care se află acum Ucraina. Experții spun că mandatul de arestare este unul istoric. Subiectul a fost discutat astăzi, 21 martie, în cadrul dezbaterii publice de la IPN cu tema: „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, organizată de Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.
16:35
Blocul energetic 2 al Termoelectrica va fi reparat capital, pentru a-i menține funcționalitatea și siguranța în exploatare. Întreprinderea anunță într-un comunicat că urmează a fi efectuate lucrări la cazan, generator, turbină și conductele de abur de presiune înaltă, scrie Radio Chișinău.
16:20
Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Chinei, Xi Jinping, poartă convorbiri oficiale la Moscova, marți, în cea de-a doua zi a vizitei de stat a liderului gigantului asiatic. Întâlnirea, care are loc după ce, luni, cei doi lideri au discutat despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, a început cu douăzeci de minute întârziere în Sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin. Cei doi demnitari s-au salutat cu o strângere de mână, apoi au fost intonate imnurile naționale ale Rusiei și Chinei, relatează Agerpres.
16:05
Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor din Iași (ATRAG Iași) organizează, în fiecare primăvară, o suită de proiecte culturale – Campania „Adevărata Basarabie”. În acest an, se desfășoară cea de a XI-a ediție a campaniei și are loc în perioada 18 Martie – 26 Mai, transmite Radio Chișinău.
15:55
Republica Moldova a recepționat circa 283,3 milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției pentru asigurarea compensațiilor la factură pentru cele mai vulnerabile gospodării, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.
15:35
Primarul general al capitalei Ion Ceban a declarat că mass media nu reflectă obiectiv activitățile primăriei. În cadrul ședinței online a primăriei de luni, 20 martie a.c., primarul a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură!”, „prostii” și „manipulare crasă”. Mai mult, Ion Ceban și-a îndemnat colegii de la Direcția Cultură să îl ajute să se gândească la un monument al „presei nelibere”. Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice, Arcadie Barbăroșie menționează că primarul Ion Ceban nu are nici un drept să atace presa. Iar directorul API, Petru Macovei a menționat că prin aceste atacuri se distrage atenția opiniei publice de la problemele reale ale municipalității. ONG-urile de media condamnă campania de intimidare, inițiată de primarul municipiului Chișinău împotriva presei care abordează problemele Capitalei, transmite Radio Chișinău.
15:30
Potrivit CNAS pe pagina oficială pot fi găsite informații operative și utile cu privire la serviciile publice prestate de CNAS pentru cetățeni, inclusiv pentru plătitorii de contribuții de asigurări sociale, precum și informații privind activitatea CNAS.
Acum 6 ore
15:15
Liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală au fost invitați de președintele chinez Xi Jinping în mai la primul Summit China-Asia Centrală, Beijingul întărindu-și astfel influența în această regiune, unde fosta putere tutelară rusă este contestată, relatează AFP și Agerpres.
15:15
La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Acest caz a demonstrat că este vorba despre un eveniment cu mare potențial de a schimba situația în care se află acum Ucraina. Experții spun că mandatul de arestare este unul istoric. Subiectul a fost discutat astăzi, 21 martie, în cadrul dezbaterii publice de la IPN cu tema: „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, organizată de Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.
14:55
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) au semnat un nou document în vederea stabilirii condițiilor de funcționare a extensiunii UAIC la USM, începând cu anul universitar 2023-2024, se arată în comunicatul USM.
14:45
Mariana Draguțan a urcat pe podium la Europenele U23, a anunțat Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS).
14:30
Comisia parlamentară securitate națională și ordine publică a supus astăzi, 21 martie, consultărilor publice pachetul de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate - prima consultare, după avizul și recomandările Comisiei de la Veneția aprobate acum zece zile. La dezbateri au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai societății civile, scrie Radio Chișinău.
14:15
Pământul va depăși un prag critic pentru încălzirea globală, cel mai probabil, în următorul deceniu, iar națiunile vor trebui să renunțe imediat și în mod drastic la combustibilii fosili pentru a împiedica supraîncălzirea periculoasă a planetei dincolo de acest nivel, avertizează un nou raport ONU.
14:05
Ședința comună a comisiilor juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Camera Deputaților a Parlamentului României va avea loc joi, 23 martie, la Chișinău, anunță Serviciul de presă al legislativului.
14:00
Specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru au evaluat ieri șantierul unde au loc lucrările de construcție în cadrul proiectului regional „Anenii Noi-HUB Național de turism sportiv" și au constatat că acesta derulează conform normelor, transmite MOLDPRES.
13:50
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a protestat astăzi, 21 martie, în fața Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). APOTA invocă presupuse abuzuri comise de angajații INSP, îndreptate împotriva transportatorilor drept „răfuială pentru faptul că au intenționat sau au transportat protestatarii pe 12 martie, a.c.”, se transmite într-un comunicat de presă a asociației, transmite Radio Chișinău.
13:35
Ministerul Sănătății anunță că săptămâna trecută în Republica Moldova au fost raportate 2.373 de cazuri noi de Covid-19, mai puține decât perioada precedentă (2.836).
13:25
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.
13:20
Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA) au dat startul unei campanii de informare pentru promovarea integrității în educație, care se va desfășura pe parcursul anului curent în toate raioanele R. Moldova. Scopul activității este creșterea în continuare a nivelului de informare al cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional. Ofițerii anticorupție, alături de tinerii voluntari anticorupție, se vor deplasa în diferite localități unde vor avea instruiri separate cu angajații sistemului educațional, cu părinți și elevi, dar și activități pentru publicul larg, anunță MEC.
Acum 8 ore
13:15
Posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Meshaal Mohammed Al-Kubaisi, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.
13:00
Ofițerii Direcției investigații complexe a INI, în comun cu Direcția Generală Urmărire Penală, au deconspirat activitatea unei scheme infracționale la mai multe stații PECO din nordul țării, îndreptată spre înșelarea clienților.
12:45
Fermierii de lactate în comun cu reprezentanții MAIA și partenerii de dezvoltare discută despre prioritățile sectorului de producere a laptelui în anul curent, despre oportunitățile financiare disponibile și instrumentele necesare pentru realizarea dezideratului. Discuțiile au loc în cadrul Adunării Generale a membrilor Asociației fermierilor-producători de lapte, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
12:35
R. Moldova nu are nevoie să procure gaze de la Gazprom pentru consumul necesar malului drept al Nistrului, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Moldovagaz a anunțat că a procurat în ultimele zile 800 de mii de metri cubi de gaze, pentru că regiunea transnistreană nu mai consumă tot volumul livrat de până acum de concernul rus, transmite Radio Chișinău.
12:25
Legislația cu privire la sănătatea și bunăstarea mintală urmează să fie îmbunătățită. Două deputate din Partidul Acțiune și Solidaritate au înregistrat un proiect de lege care descrie conținutul asistenței în sănătate mintală. Aceasta nu se reduce doar la asistența medicală, ci presupune și asistență socială și juridică garantată de stat, transmite IPN.
12:15
ANRE a dat publicității prețurile plafon la benzină și motorină, valabile pen tru ziua de 22 martie.
12:10
IMSP CNAMUP comunică că în perioada 13-19 martie, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 14508 solicitări, inclusiv 2059 la copii. După acordarea primului ajutor medical, 5591 pacienți, dintre care 4513 adulți și 1078 copii au fost transportați la spital.
12:00
Legislația cu privire la sănătatea și bunăstarea mintală urmează să fie îmbunătățită. Două deputate din Partidul Acțiune și Solidaritate au înregistrat un proiect de lege care descrie conținutul asistenței în sănătate mintală. Aceasta nu se reduce doar la asistența medicală, ci presupune și asistență socială și juridică garantată de stat, transmite IPN.
11:45
Mai mulți vinificatori din Republica Moldova participă în această săptămână la expoziția ProWein-2023, care se desfășoară în orașul german Düsseldorf, transmite MOLDPRES.
11:40
Viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a prezidat prima ședință a Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane din acest an. În cadrul evenimentului, a fost prezentat și aprobat raportul național de realizare a politicii de prevenire și combatere a traficului de persoane pentru anul 2022, anunță MAEIE.
11:30
Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie, pentru impunerea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieții culturale și științifice, precum și în toate documentele legislative și administrative, relatează Agerpres.
11:20
SA Energocom a vândut în Ucraina 1 MWh de energie electrică în regim de testare. Până acum, compania doar procura energie electrică de la producători din Ucraina, se arată într-un comunicat al Energocom
Acum 12 ore
11:10
Șefa centrului de presă a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a comentat exploziile de luni seară din nordul Crimeii, peninsulă temporar ocupată de ruși. Potrivit acesteia, exploziile de la Djankoi transmit un semnal clar invadatorilor: distrugerea logisticii ocupanților va continua, așa că rușii ar trebui să părăsească peninsula.
10:50
În 2022, 67,1% din exporturile din regiunea transnistreană s-au efectuat către țările UE. Cifra reprezintă o creștere de 10,2% față de anul precedent, comunică Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
10:35
O parte din gazul rusesc livrat Republicii Moldova rămâne pe malul drept al Nistrului. Până acum întregul volum ajungea în regiunea transnistreană.
10:30
Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză și o întâlnire, marți, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita sa intervine într-un moment în care președintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.
10:20
Ponderea transportului energetic eficient în Republica Moldova înregistrează tendință ascendentă în ultimii cinci ani. Astfel, în perioada anilor 2018-2022, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 mii de autoturisme electrice și de tip hibrid, conform datelor Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) în baza informațiilor oferite de către Agenția Servicii Publice, informează MOLDPRES.
10:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj către cetățeni, de Ziua Internațională a Pădurii. „Atunci când bem un pahar cu apă, construim case, citim cărți copiilor, ne bucurăm de o cină în familie, nu facem neapărat legătura între aceste mici bucurii și pădure. Și totuși, viața, sănătatea și confortul nostru depind mult mai mult de păduri decât ne-am fi imaginat”, a spus șefa statului.
10:00
Astăzi, 21 martie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto intenționează să desfășoare o întrunire în capitală, Poliția îndeamnă atât organizatorii, cât și participanții să respecte legislația și să se conformeze indicațiilor oamenilor legii.
09:50
Anticoruptie.md scrie despre blocajul din justiție și reține deciziile Consiliului Suprem de Securitate convocat ieri în acest context. Președinta Maia Sandu a anunțat în cadrul unui briefing că este vorba despre formarea în regim de urgență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aducerea judecătorilor tineri în sistem și formarea unei instanțe specializate în examinarea dosarelor de corupție la nivel înalt. „În maxim 30 de zile Consiliul Superior al Magistraturii va fi funcțional.
09:45
Universitatea de Stat din Moldova a obținut statutul de invitat permanent la reuniunile Consorțiului Universitaria. În acest sens, Consorțiul Universitaria – cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România – a aprobat instituționalizarea deciziei adoptate în anul 2018 de asociere a Universității de Stat din Moldova, prin semnarea unui parteneriat strategic și acordarea statutului de invitat permanent la reuniunile Consorțiului Universitaria.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.