La Chișinău va fi inaugurată o nouă expoziție. Cele mai importante opere ale literaturii franceze contemporane

#diez, 19 martie 2023 12:00

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Universitatea Liberă Internațională din Moldova, organizează evenimentul de inaugurare a expoziției „Noile lecturi în limba franceză”, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei. Сообщение La Chișinău va fi inaugurată o nouă expoziție. Cele mai importante opere ale literaturii franceze contemporane появились сначала на #diez.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de #diez

Acum 6 ore
23:15
Astăzi este a 398-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile. Сообщение Ucraina a înființat primele trei companii specializate în atacuri cu drone. Cele mai importante evenimente din a 398-a zi de război появились сначала на #diez.
Acum 8 ore
20:15
Dacă nu ți-ai planificat agenda pentru ziua de mâine, îți sugerăm niște evenimente recreative la care ai putea merge în timpul zilei sau după orele de muncă. Alege să-ți petreci timpul frumos relaxându-te în timp ce privești un spectacol, participi la o întâlnire cu actorul român Marius Manole sau mergi la un atelier de dezvoltare. Echipează-te cu multă energie pozitivă, dispoziție, și nu uita să profiți de evenimentele la care poți participa miercuri, 29 martie. Сообщение Evenimentele care vor oferi culoare zilelor posomorâte. Unde poți merge miercuri, 29 martie появились сначала на #diez.
Acum 12 ore
19:15
Reprezentanții Grădinii Botanice din capitală au distribuit pe Facebook o serie de fotografii care ilustrează priveliștea magnoliilor înflorite. Сообщение (foto) Nuanțe de roz și alb în plină primăvară. La Grădina Botanică din Chișinău au înflorit magnoliile появились сначала на #diez.
18:30
Primăria Municipiului Chișinău informează că vântul puternic a provocat pagube materiale la mai multe instituții educaționale din capitală și din suburbii. Сообщение Peste 20 de instituții de învățământ din Chișinău au fost avariate din cauza vântului puternic появились сначала на #diez.
18:30
Aproape 2 000 de familii din satele Republicii Moldova primesc furaje în cadrul asistenței de urgență oferite printr-un proiect de 2 milioane de euro. Distribuirea acestora a început pe 1 martie în raionul Basarabeasca, pe 4 martie în raionul Căuşeni şi pe 27 martie în raionul Cahul. Informația a fost făcută publică de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Сообщение (foto) Aproape 2 000 de familii din Republica Moldova primesc gratuit câteva sute de kilograme de furaje появились сначала на #diez.
18:30
În această seară, 28 martie, cinci planete se vor alinia pe cer într-o linie. Fenomenul ceresc nu se va mai repeta în următorii 17 ani, scrie The Independent. Сообщение În această seară va avea loc „parada planetelor”. Fenomen ceresc care nu se va mai repeta în următorii 17 ani появились сначала на #diez.
18:30
Pe 27 martie s-a dat startul pretestărilor pentru clasele liceale cu testarea la examenul de limbă și literatură română pentru alolingvi. Mâine, 29 martie, elevii la profilele umanist, real, arte și sport vor începe simularea pentru bac cu testul la limba de instruire, care în cazul multor elevi este limba și literatura română. Așadar, echipa #diez a realizat o listă de noțiuni și itemi pe care ar trebui să le recapituleze absolvenții. Сообщение BAC 2023: mâine se va desfășura pretestarea la limba și literatura română. Ce ar trebui să recapituleze absolvenții появились сначала на #diez.
17:15
Premier Energy SRL informează că 32 de localități din 12 raioane ale țării au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic. Potrivit furnizorului, momentan au loc lucrări de restabilire a furnizării energiei electrice către consumatorii afectați de deconectările avariate. Сообщение Mai multe localități din Moldova au rămas fără curent electric din cauza vântului появились сначала на #diez.
16:00
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a prezentat informațiile cu privire la situația epidemiologică și vaccinarea împotriva COVID-19 în perioada 20-26 martie. Așadar, în ultima săptămână au fost înregistrate 1 491 de cazuri noi de infecție, fiind efectuate 19 899 de teste. Сообщение În ultima săptămână, în Republica Moldova au fost înregistrate 1 491 de cazuri noi de COVID-19 появились сначала на #diez.
16:00
Pe parcursul zilei de astăzi, 28 februarie, din cauza vântului puternic mai mulți copaci au fost doborâți la pământ. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat că rafalele vântului nord-estic vor fi în jur de până la 18-23 m/s. Сообщение Recomandările specialiștilor în caz de vânt puternic pe teritoriul Moldovei появились сначала на #diez.
16:00
Medici pediatri, chirurgi, infecționiști și medici rezidenți din spitalele de profil din municipiul Chișinău s-au întrunit în data de 22 martie curent în cadrul unui seminar cu genericul „Pneumonia comunitară la copii de vârstă mică: realități și recomandări actualizate”. Сообщение A avut loc un nou seminar cu genericul „Pneumonia comunitară la copii de vârstă mică: realități și recomandări actualizate” появились сначала на #diez.
16:00
În perioada 25-26 martie 2023, Liceul Gaudeamus din Chișinău a găzduit cea de-a 20-a ediție aniversară a campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță (powerlifting). Competiția a adunat 160 de sportivi din întreaga țară, care au concurat în diferite categorii de greutate și vârstă. Сообщение (foto) Tineri din Chișinău, Anenii Noi și Edineț au devenit campioni naționali la Triatlon Forță появились сначала на #diez.
16:00
Astăzi, 28 martie, un gimnaziu din comuna Gălești a fost redenumit în numele Anastasiei Dicescu, o artistă remarcabilă de operă în perioada interbelică și directoarea Conservatorului ,,Unirea” din Chișinău. Aceasta a mai fost și profesoară, născută la Gălești într-o familia exemplară a eminentului patriot și mareșal al nobilimii basarabene Pavel Dicescu. Сообщение (foto) Un gimnaziu din comuna Gălești a fost redenumit în numele unei artiste de operă din perioada interbelică появились сначала на #diez.
16:00
Din cauza aglomerației zilnice și a multitudinilor de activități, uităm să acordăm atenție lucrurilor ce ne înconjoară, dar și mai trist, uităm să zâmbim. Prin urmare, din inițiativa Consiliului de Elevi din IPLT „Mihai Eminescu”, cu prilejul Zilei Fericirii, a organizat un flashmob cu genericul „Un zâmbet în schimbul unei îmbrățișări”. Сообщение (foto) Un zâmbet în schimbul unei îmbrățișări. Cum a fost marcată Ziua Fericirii într-un liceu din Fălești появились сначала на #diez.
16:00
Astăzi, 28 martie 2023, în cadrul unor declarații comune de presă cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a apreciat acțiunea de revenire a Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. Сообщение Maia Sandu a comentat revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului появились сначала на #diez.
16:00
Regia Transport Electric (RTE) Chișinău a anunțat că după două săptămâni de la lansare, aplicația „Tranzy” are 80 000 de utilizatori. Aplicația mobilă arată timpul de sosire a transportului public în stații. Сообщение La două săptămâni de la lansare, aplicația Tranzy are peste 80 000 de utilizatori появились сначала на #diez.
16:00
A avut loc Cupa Europeană la Judo Tineret din orașul Coimbra (Portugalia), unde au concurat 360 de sportivi din 22 de țări. Sportivul Mitru Vlad a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei de - 73 kg. Grigorii Leontoae s-a clasat pe locul cinci în aceeași categorie de greutate, sportivul Ghimbovschi Vaim (- 90 kg) a obținut locul șapte, iar sportivul Guștiuc Cristian (- 60 kg), s-a clasat pe locul nouă. Сообщение Sportivii moldoveni au cucerit medalii la Cupa Europeană de Judo Tineret din orașul Coimbra появились сначала на #diez.
14:45
Maib a cucerit premiul pentru „Cea mai bună bancă din Moldova”, titlu acordat de revista Global Finance pentru al șaptelea an consecutiv. În cea de-a 30-a ediție anuală a premiilor World’s Best Bank, premianții din cele 22 de țări și teritorii din Europa Centrală și de Est sunt acele bănci care au abordat cu atenție nevoile clienților lor pe piețe dificile și au obținut rezultate excelente, punând în același timp bazele succesului viitor. Сообщение Maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” de revista Global Finance появились сначала на #diez.
14:45
La summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura în Republica Moldova, la data de 1 iunie 2023, se va discuta despre problemele de pace și securitate, reziliență economică, acțiuni în domeniul climei și interconexiuni în Europa. La eveniment vor participa 47 de șefi de state și guverne, dar și oficiali ai Uniunii Europene. Despre acest lucru a anunțat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe susținute după întrevederea cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Сообщение Pacea, securitatea și clima sunt principale teme care vor fi discutate la summitul Comunității Politice Europene desfășurat în Moldova появились сначала на #diez.
14:45
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a depus astăzi, 28 martie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din constituție în „limba română”. Сообщение Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională modificarea „limbii moldovenești” în „limba română” появились сначала на #diez.
14:45
În cadrul misiunii de inițiere a procedurii de semnare a unui Acord de colaborare interinstituțională decanul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi, Universitatea Tehnică a Moldovei, conf. univ., dr. Sergiu Dîntu, și conf. univ., dr. Iurie Melnic, Departamentul Inginerie Mecanică, FIMIT, au vizitat Universitatea Trakia din Stara Zagora (Bulgaria). Сообщение UTM a semnat un acord de colaborare cu Universitatea Trakia din Stara Zagora, Bulgaria появились сначала на #diez.
14:45
Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală ce îl vizează pe ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, pe soția acestuia și pe un medic de familie. Învinuiții, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare. Сообщение Igor Dodon, soția sa și un medic au fost trimiși în judecată pentru confecționarea și folosirea unui document fals появились сначала на #diez.
Acum 24 ore
13:45
Începând de astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău nu va mai fi administrat de compania Avia Invest, ci va trece sub gestiunea statului. Potrivit directorului general al Agenției Proprietăți Publice, Alexandru Musteață, procesul de preluare a activelor aeroportului a demarat, afirmă Radio Moldova. Сообщение Aeroportul Internațional Chișinău a trecut în gestiunea statului. „Procesul de preluare a activelor aeroportului a demarat” появились сначала на #diez.
13:00
Pe 24 martie 2023, Universitatea Tehnică a Moldovei a avut deosebita plăcere să fie gazda unui dialog interactiv de excepție cu Ministra Finanțelor, dr. Veronica Sirețeanu, desfășurat în format Public Finance Talks. Сообщение Ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu a purtat un dialog cu studenții UTM появились сначала на #diez.
13:00
Andrei Andronachi este originar din Republica Moldova și profesează într-un domeniu mai neobișnuit – magia. Acesta recent a apărut pe scena de la „Românii au Talent”, unde a primit din partea juriului trei de „DA”. Astfel, magicianul din Moldova a intrat în etapa următoare a concursului. Сообщение (video) Un tânăr magician din Moldova a primit trei de „DA” la concursul „Românii au Talent” появились сначала на #diez.
13:00
În dimineața zilei de 28 martie, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost solicitați pentru a interveni în lichidarea situațiilor de risc provocate de condițiile meteo nefavorabile. Сообщение (foto) Pe teritoriul întregii țări au fost înregistrate mai multe daune cauzate de condițiile meteo nefavorabile появились сначала на #diez.
12:00
O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție. Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 4 00 și 1 200 de euro. Сообщение Șase angajați ai ASP au fost reținuți pentru aplicarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere появились сначала на #diez.
11:30
Joi, 30 martie, de la ora 16.00 până la 18.00, la Școala de Jurnalism din Moldova veți putea sta de vorbă cu Dina Zaiaț, producătoare, regizoare, jurnalistă, bloggeriță. Сообщение Ești pasionat(ă) de jurnalism și comunicare? Participă la o discuție cu Dina Zaiaț și află mai multe despre domeniul creativ появились сначала на #diez.
11:30
Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova a anunțat că alergătorul Maxim Răileanu a avut o evoluție bună la concursul de elită Internationaler Korschenbroicher City-Lauf din Germania pe distanța de 10 km. Сообщение Alergătorul moldovean Maxim Răileanu a stabilit un nou record național. Acesta a avut o evoluție bună în Germania появились сначала на #diez.
11:15
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seara, 27 martie, că va amâna voturile pentru reforma judiciară planificată. Prim-ministrul a anunțat că va amâna al doilea și al treilea vot privind noua lege până după sărbătoarea Paștelui evreiesc din 5-13 aprilie, scrie CNN. Сообщение Premierul Israelului a înghețat temporar reforma judiciară planificată după ce în Tel Aviv oamenii au ieșit la proteste появились сначала на #diez.
10:45
Peste 150 de persoane din toată țara și-au dat întâlnire la evenimentul de încheiere a proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.” Refugiați, familii care îi găzduiesc, autorități publice locale și centrale, reprezentanții ONG-urilor locale, dar și oamenii din comunități au povestit cum au reușit împreună să susțină integrarea și incluziunea socială a peste opt mii de persoane care au fugit din calea războiului. Сообщение Emoții, empatie și susținere pentru refugiații din comunitățile din Moldova, la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.” появились сначала на #diez.
10:30
Postul vamal de tip debarcader „Molovata” a fost nevoit să își întrerupă temporar activitatea din cauza rafalelor de vânt și a valurilor puternice, care perturbă circulația pe râul Nistru. Despre aceasta a anunțat în această dimineață Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Сообщение Rafalele de vânt și valurile puternice ale râului Nistru au cauzat închiderea unui post vamal появились сначала на #diez.
10:30
10 studenți din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, programul de studii „Inginerie, antiincendii și protecție civilă” au fost instruiți de salvatori și pompieri în domeniul protecției civile, apărării împotriva incendiilor, prevenirii și lichidării situațiilor excepționale. Сообщение 10 studenți ai FCGC-UTM au explorat profesia de salvator și pompier появились сначала на #diez.
09:30
La Muzeul Național de Artă al Moldovei, pe 27 martie, a avut loc festivitatea de înmânare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2022, ediția a 10-a. Printre câștigătorii premiilor se regăsește formația Zdob și Zdup, restauratorii mozaicului „Arta” și colectivul de autori al filmului CARBON. Сообщение (foto) Ministerul Culturii a acordat premii celor mai emerite personalități culturale ale anului 2022 появились сначала на #diez.
07:30
Lotul Naţional de Haltere al Republicii Moldova a înregistrat o victorie importantă la Campionatul Mondial printre juniori, ediția 2023. Nicoleta Cojocaru, elevă la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv, a obținut medalia de bronz la stilul aruncat cu un rezultat de 83 kg, iar la stilul smuls a obținut locul patru. Сообщение Nicoleta Cojocaru a obținut bronzul la Campionatul Mondial de haltere din Albania появились сначала на #diez.
Ieri
22:30
Astăzi este a 397-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile. Сообщение 18 tancuri Leopard 2, promise de guvernul german în urmă cu două luni, au ajuns în Ucraina. Cele mai importante evenimente din a 397-a zi de război появились сначала на #diez.
20:15
Dacă nu ți-ai planificat agenda pentru ziua de mâine, îți sugerăm niște evenimente recreative la care ai putea merge în timpul zilei sau după orele de muncă. Alege să-ți petreci timpul frumos relaxându-te în timp ce privești un spectacol, participi la o discuție despre industria filmului sau mergi la o expoziție. Echipează-te cu multă energie pozitivă, dispoziție, și nu uita să profiți de evenimentele la care poți participa marți, 28 martie. Сообщение Spectacole, expoziții și discuții despre film. Lista evenimentelor la care poți participa marți, 28 martie появились сначала на #diez.
19:00
Duminică, 26 martie, președintele Federației de Lupte Universale din Republica Moldova, Igor Rotaru, a anunțat despre finalizarea Campionatului European Hand to Hand Fighting pentru seniori și rezultatele obținute de către sportivii moldoveni în cadrul acestuia. Сообщение Sportivii moldoveni au obținut doar locuri de frunte la Campionatul European Hand to Hand Fighting появились сначала на #diez.
18:30
Netflix a realizat o colaborare cu artistul Carla's Dreams, lansând o melodie care a fost inspirată din filmul criminal recent apărut pe platformă „Luther: Apus de Soare”. Сообщение (video) Netflix în colaborare cu Carla’s Dreams au lansat o melodie inspirată din filmul criminal Luther: Apus de Soare появились сначала на #diez.
18:30
Astăzi, 27 martie, a avut loc ceremonia festivă de premiere a elevilor care au câștigat Olimpiada Republicană la Biologie din acest an. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova, premianții concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din următoarele raioane și municipii: Bălți, Cantemir, Căușeni, Chișinău, Ialoveni, Hâncești, Leova, Ocnița, Sângerei, Strășeni, Telenești, Ungheni și UTA Găgăuzia. Сообщение (doc) Lista elevilor care au câștigat Olimpiada Republicană la Biologie din acest an появились сначала на #diez.
18:15
Agenția Națională a Arhivelor a publicat pe Facebook o serie de fotografii care ilustrează varianta originală a Declarației de unire a Basarabiei cu România, proclamată la 27 martie 1918. Сообщение (foto) Cum arată varianta originală a Declarației de unire a Basarabiei cu România, semnată la 27 martie 1918 появились сначала на #diez.
18:15
Liga Studenților (LS IAȘI) și Liga Studenților din Basarabia solicită Guvernului României să restaureze clădirea Sfatului Țării din Chișinău în care s-a votat Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Astăzi, clădirea este un spațiu dedicat învățământului superior artistic, care aparține Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP). Сообщение Liga Studenților din Iași și Liga Studenților din Basarabia solicită Guvernului României restaurarea clădirii AMTAP появились сначала на #diez.
18:15
O nouă ediție Târgul de Cariere va avea loc în capitala Republicii Moldova, în 31 martie și 1 aprilie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Evenimentul va reuni aproximativ 30 de companii din diverse domenii de activitate, care oferă peste 1 500 de locuri de muncă. Сообщение Târgul de Cariere se întoarce la Chișinău cu noi locuri de muncă și cu o conferință de dezvoltare profesională și personală  появились сначала на #diez.
18:15
Un nou parteneriat și noi oportunități de cooperare pentru promovarea educației financiare în rândul tinerilor și adulților din țara noastră. Сообщение Fundația OK și Fagura colaborează pentru promovarea educației financiare în Moldova появились сначала на #diez.
18:15
Teatrul Național „Alexei Mateevici” (TNAM) îți propune să închei prima lună de primăvară frumos. Începând cu 29 martie ai posibilitatea de a păși în lumea culturii mergând la spectacolele care vor fi jucate pe scena TNAM. Сообщение Încheiați prima lună de primăvară cu evenimente culturale. Ce spectacole a pregătit Teatrul Național „Alexei Mateevici” появились сначала на #diez.
18:15
Jasmin Delev are 20 de ani și este absolventă a Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din Chișinău. După absolvirea liceului în 2020, a decis să ia un an de pauză, iar în toamna anului precedent și-a început studiile la Academia Willem de Kooning (WdKA) – universitate de artă, media și design din Rotterdam, Țările de Jos, la Facultatea „Design Audiovizual”. Сообщение „Mult din arta filmului se învață pe platou.” Jasmin Delev ne relatează cum e să studiezi la Academia de arte WdKA din Rotterdam появились сначала на #diez.
18:15
Astăzi, 27 martie, în comuna Băcioi a fost inaugurat un parc public cu teatru de vară și havuz. Parcul a fost construit pe o suprafață de 1,36 hectare. Сообщение (foto) În comuna Băcioi a fost inaugurat un parc public cu havuz și teatru de vară появились сначала на #diez.
17:00
În anul 2022, Republica Moldova s-a clasat pe locul 15 în lume dintr-un total de 192 de țări evaluate și pe locul 2 în Europa de Est în ceea ce privește disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale. Topul a fost realizat de Open Data Inventory (ODIN), o organizație care efectuează anual o evaluare internațională a site-urilor de statistici oficiale din mai multe țări din întreaga lume. Сообщение Moldova s-a clasat în fruntea celor mai transparente țări din Europa de Est după disponibilitatea datelor sale statistice появились сначала на #diez.
17:00
Poliția Republiciii Moldova informează că în perioada 28 martie – 31 mai se suspendă traficul rutier pe strada 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile Aleksandr Pușkin și Mihai Eminescu. Сообщение Noi restricții de circulație au fost impuse în capitală. Traficul se suspendă pentru două luni pe o stradă появились сначала на #diez.
16:30
EXIMBANK s-a alăturat și în acest an celebrării Global Money Week, care are drept obiectiv educarea financiară a tinerei generații. Fiind convinsă de importanța abordării prin prisma implicării, EXIMBANK alege să aducă propriul aport și tradițional urmează bunele practici ale Grupului Intesa Sanpaolo - cel mai important grup bancar din Italia și lider mondial în ceea ce privește impactul social, din care face parte și se implică activ de mai mulți în cadrul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare. Сообщение EXIMBANK– alături de tineri în campania Global Money Week 2023 появились сначала на #diez.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.