Proteste în Franța: 81 de persoane au fost reținute

Radio Moldova, 19 martie 2023 10:40

După o nouă zi de proteste față de reforma pensiilor, în Franța au fost arestate 81 de persoane, scrie Le Figaro. Potrivit poliției, la Paris au manifestat peste 4.000 de persoane, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, după ce protestatarii au incendiat tomberoane și au instalat baricade.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 30 minute
21:00
Un grup de 17 copii a revenit în Ucraina, cu ajutorul unui ONG, din ”deportarea” din Rusia sau din teritorii ucrainene ocupate, relatează AFP. La coborârea dintr-un autobuz, la Kiev, un băiat în vârstă de zece ani, a sărit în brațele tatălui său.
Acum o oră
20:50
Vicepreședintele Partidului politic Șor, Marina Tauber, susține că autoritățile statului ar pregăti „provocări” militare pe Nistru, în a doua zi de Paște. Guvernul infirmă aceste declarații, calificându-le drept false. La rândul lor, experții susțin că deputata Partidului Șor instigă deliberat la agresiune și violență, iar în acest caz ar trebui să se pronunțe Procuratura și Serviciul de Informații și Securitate.
20:50
Riscul unui atac iminent din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova în momentul de față este foarte redus, datorită succesului militar al Ucrainei împotriva Rusiei, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru Agerpres.
Acum 2 ore
20:20
Republica Moldova își poate garanta securitatea și perpetua identitatea națională doar în componența României, consideră unii experți. În același timp, alții menționează că o astfel de decizie ar putea fi luată doar cu acordul actorilor internaționali importanți. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică „Unirea 1918: ce a fost aceasta, de ce a fost, pentru ce a fost?”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Acum 4 ore
18:50
Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, a început turneul de promovare a piesei „Soarele și Luna”. Astăzi și mâine, interpretul susține un concert la Barcelona (Spania).
18:40
Doi candidați non-judecători propuși de Parlament la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu au promovat evaluarea integrității, anunță Comisia pre-vetting. Este vorba despre Valentin Caisîn și Angela Popil.
18:20
Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în vizită oficială la București, a anunțat Palatul Cotroceni.
18:10
Rusia a anunțat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acțiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizația aflată în spatele acestei inițiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin", informează AFP, citată de HotNews.ro
18:10
Vicepreședintele Partidului politic Șor, Marina Tauber, susține că autoritățile statului ar pregăti „provocări” militare pe Nistru, în a doua zi de Paște. Guvernul infirmă aceste declarații, calificându-le drept false. La rândul lor, experții susțin că deputata Partidului Șor instigă deliberat la agresiune și violență, iar în acest caz ar trebui să se pronunțe Procuratura și Serviciul de Informații și Securitate.
18:10
Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, relatează agenția EFE, citată de Digi24.ro.
18:00
Refugiații din Ucraina au avut o influență pozitivă asupra economiei Republici Moldova, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Analize economice”. Aceștia au fost cazați în hotelurile, motelurile și pensiunile noastre turistice, susținând ramura HoReCa, au consumat bunuri aducând bani în bugetul național. Totodată, a avut de câștigat și ramura transportului, prin schimbul de mărfuri din și spre Ucraina.
17:40
Curtea Constituțională anunță că sesizarea va fi examinată începând cu data de 10 mai și până pe 17 mai, în sala de ședințe a Curții. „Menționăm că în sala de ședințe a Curții Constituționale vor avea acces doar persoanele invitate”, a precizat instituția. Ședința va fi transmisă online, în direct.
17:30
Compania de construcții, selectată în urma licitației lansată de PNUD, a început lucrările de reparație a acoperișului. Edificiul Circului din Chișinău. Lucrările de reabilitare din această primă etapă ar putea fi finalizate până la sfârșitul anului 2023, în funcție de condițiile meteorologice, dar și de alți factori, cum ar fi logistica de aprovizionare cu materie-primă, afectată de multiplele crize din regiune.
Acum 6 ore
17:10
Trei întreprinderi sociale din Ungheni și Cahul vor beneficia de granturi în valoare totală de 60 000 de euro oferite de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „EU for Moldova: Regiuni cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. La Cahul vor fi organizate cursuri educative și de dezvoltare personală, iar la Ungheni va fi lansat un magazin online și va fi amenajată o sală pentru activități sportive incluzive.
16:50
O minoră de aproximativ 12 ani a murit după ce a fost lovită de un troleibuz. Totul s-a întâmplat pe 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din municipiul Chișinău.
16:40
Rusia a anunțat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acțiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizația aflată în spatele acestei inițiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin", informează AFP, citată de HotNews.ro
16:20
Fosta prim-ministră, Natalia Gavrilița, este unul dintre posibilii candidați PAS pentru funcția de primar al Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 23 martie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Ex-premierul a mai menționat că, la moment, se discută mai multe posibile candidaturi.
16:20
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,6, a avut loc vineri dimineață la granița dintre Turcia și Iran. Seismul a fost resimțit în ambele țări, transmite Digi24.ro
16:10
Președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, și Președinta Senatului României, Alina Gorghiu, vor efectua pe data de 27 martie o vizită oficială în Republica Moldova, a anunțat pe pagina sa de Facebook, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
15:40
Republica Moldova se află în top 30 de țări la nivel mondial după incidența de infectare cu tuberculoză rezistentă la tratament, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu. Totodată, președintele comisiei Parlamentare de profil, Dan Perciun, a precizat că în 2022 au fost înregistrate cu 17 procente mai multe cazuri de tuberculoză comparativ cu perioada similară a anului precedent. Datele au fost prezentate în cadrul audierilor publice cu privire la executarea Programului național de răspuns la tuberculoză pe anii 2022-2025.
15:30
Exporturile de grâu ale Uniunii Europene în sezonul care a început la 1 iulie 2022, au ajuns la peste 22 de milioane de tone. Potrivit datelor Comisiei Europene, acestea au crescut cu 8 la sută, față de perioada similară a sezonului 2021- 2022. Franța rămâne cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, urmată de România și Germania.
Acum 8 ore
14:40
În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, vom trece la ora de vară. Acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.
14:20
O rețea de comercializare a drogurilor, estimate pe piața neagră la circa 700 000 de lei, a fost destructurată de procurorii PCCOCS, ofițerii antidrog ai INI și ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală. Șapte persoane, inclusiv un cetățean al Ucrainei, au fost reținute.
13:40
Peste 50 de sate din Herson au fost distruse de bombardamentele militarilor ruși, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a vizitat joi regiunea. Între timp, Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferență care să ajute la localizarea și repatrierea copiilor din Ucraina răpiți de Rusia.
Acum 12 ore
13:20
Legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația din Republica Moldova și în Constituție a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
12:50
Încheiem această săptămână cu scumpiri la benzină și ieftiniri la motorină. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere pentru perioada 25-27 martie.
12:50
Produsele moldovenești au devenit tot mai solicitate pe piața din România. Astfel, exportul de anul trecut în țara vecină a depășit suma record de un miliard de euro. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Totodată, ministrul precizează că exporturile spre țările membre ale CSI au înregistrat o scădere de aproximativ 30 la sută, iar continuarea războiului din Ucraina va diminua și mai mult cifra de export.
11:00
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a anunțat într-o conferință principalele priorități în domeniul educației, care urmează să fie aplicate până în 2030. Printre acestea au fost menționate: creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii, eficientizarea procesului educațional prin digitalizare, precum și consolidarea resurselor umane în domeniu.
10:30
Autoritățile de la Chișinău fac totul ca Republica Moldova să devină atractivă pentru investitori - să creeze locuri de muncă, să stimuleze economia și să aducă mai multă prosperitate cetățenilor. Mesajul a fost adresat la București de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, la o întâlnire cu investitorii americani și români. Oficialul i-a invitat pe investitori să viziteze Republica Moldova și să stabilească noi relații economice.
10:20
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază deciziile Consiliului European prin care se reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare.
10:20
Un automobil a fost cuprins de flăcări noaptea trecută, 24 martie, pe strada Sihastrului din orașul Codru. Apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 01:33.
10:00
Un grav accident rutier s-a produs lângă localitatea Lozova, raionul Strășeni. Două echipaje de pompieri au intervenit pentru a descarcera o persoană. Victima a fost preluată de medici și transportată la spital.
Acum 24 ore
07:20
Ungaria nu îl va aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista nici un temei juridic, a declarat, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează Agerpres.
07:10
Marea Britanie și România au semnat, la Londra, Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral româno-britanic pentru a construi un parteneriat mai puternic, scrie caleaeuropeană.ro.
07:00
S.A „Moldovagaz” avertizează despre expirarea termenului-limită de achitare a facturii de plată pentru luna februarie 2023 și îndeamnă consumatorii finali să achite restanța pentru gazele naturale furnizate.
06:20
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a deschis ușa unor posibile negocieri privind frontierele Ucrainei, reiterând totodată că decizia aparține ucrainenilor, transmite HotNews.ro.
01:50
Progresul în implementarea celor nouă condiționalități ale Comisiei Europene (CE) și armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, vor fi prezentate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la cea de-a doua reuniune a Dialogului la nivel înalt Republica Moldova – Uniunea Europeană, care se desfășoară joi și vineri, la Bruxelles.
Ieri
21:10
Comitetul Parlamentar de Asociere UE - Moldova cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și crearea unui regim de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze Moldova. În acest sens, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE - Moldova au adoptat astăzi la Bruxelles o declarație.
21:00
Un grup de 33 de consilieri municipali ai Primăriei Chișinău ar putea fi sancționați, după ce Fracțiunea PAS au contestat la Centrul Național Anticorupție (CNA) legalitatea celor 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), pentru care au votat. Reprezentanții CNA au confirmat că aceștia și-au depășit atribuțiile de serviciu. De cealaltă parte, unii consilierii municipali susțin că votul lor nu contrazice prevederile legale.
19:40
Nicolae Ciucă, la Chișinău: România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii MoldovaDe la domeniul educației, infrastructurii, securității, dar și în calea aderării la Uniunea Europeană, România a demonstrat că este alături de Republica Moldova și de cetățenii ei. Declarațiile au fost făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după întrevederea cu omologul său român Nicolae Ciucă. La rândul său, oficialul de la București a remarcat că România va continua să sprijine dezvoltarea capitalului uman din Republica Moldova.
19:00
Un grup de 33 de consilieri municipali ai Primăriei Chișinău ar putea fi sancționați, după ce Fracțiunea PAS au contestat la Centrul Național Anticorupție (CNA) legalitatea celor 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), pentru care au votat. Reprezentanții CNA au confirmat că aceștia și-au depășit atribuțiile de serviciu. De cealaltă parte, unii consilierii municipali susțin că votul lor nu contrazice prevederile legale.
18:50
Prim-ministrul Dorin Recean, șeful Legislativului Igor Grosu și ministrul Economiei Dumitru Alaiba pleacă la București în această seară, în aceeași aeronavă cu premierul român Nicolae Ciucă, pentru a participa la o reuniune a investitorilor. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
18:10
Federația Rusă va veni cu un răspuns pe măsură, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor impuse încă de la începutul războiului din Ucraina, de către țările europene. Declarația a fost făcută într-un briefing de presă de purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus, Maria Zaharova după ce autoritățile din Republica Moldova au anunțat că se vor alătura sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei.
18:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea sudică Herson, unde a vizitat infrastructura locală pe care a promis că o va reface după încheierea războiului, scrie G4Media.
17:20
Curtea Penală Internațională își va deschide un birou în Ucraina pentru a investiga crimele de război comise de soldații ruși de la începutul invaziei, a anunțat joi CPI. În acest sens, astăzi, a fost semnat un acord cu Ucraina, transmite Digi24.
15:40
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prin implicarea României Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este „inadmisibil ca această țară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”, relatează Agerpres.
15:40
Reglementarea conflictului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică, iar acest lucru se întâmplă deja, afirmă prim-ministrul Dorin Recean. Premierul a declarat într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său român, Nicolae Ciucă, că Republica Moldova va continua să asigure pacea și securitatea în regiune, iar parcursul european al țării nu prezintă un impediment în calea soluționării conflictului transnistrean.
14:00
Moldovagaz a încercat să reia livrările gazelor naturale de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului, însă acestea au fost întrerupte imediat, a declarat premierul Dorin Recean. Șeful Executivului a dat asigurări că Republica Moldova nu mai consumă gaze de la concernul rus. În contrext, șeful Executivului a precizat că R.Moldova are tot sprijinul României în vederea stabilirii unei relații contractuale pe termen lung pentru cantitățile de gaze care sunt necesare la Chișinău.
14:00
Nicolae Ciucă, la Chișinău: România va continua să susțină dezvoltarea capitalului uman al Republicii MoldovaDin luna mai va începe să funcționeze podul peste Prut de la Leova-Bumbăta, iar autoritățile de la Chișinău și București au convenit deja în privința unor proiecte în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, din contul ajutorului financiar nerambursabil oferit de România, a anunțat premierul Dorin Recean în conferința comună de presă cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Datorită ajutorului oferit de România și partenerii europeni, Republica Moldova a reușit să treacă cu bine de iarnă și putem avansa în parcursul european al țării, în pofida provocărilor lansate de Federația Rusă, a declarat Dorin Recean. Războiul din Ucraina și acțiunile de destabilizare susținute de Rusia reclamă o coordonare strânsă și constantă între cele două state, a afirmat, la rândul său, șeful Guvernului de la București.
14:00
Strada 31 august din Chișinău, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, ar putea deveni pietonală, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban. Cei mai mulți cetățeni susțin această inițiativă, argumentând necesitatea valorificării patrimoniului național.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.