„Salonul de Primăvară” și-a deschis larg ușile pentru artiști și pentru iubitorii de frumos

Moldova1, 19 martie 2023 10:00

Cea mai așteptată expoziție de artă contemporană - Salonul de Primăvară - și-a deschis larg ușile pentru artiști și pentru iubitorii de frumos. La actuala ediție, participanții la evenimentul expozițional au avut parte după vernisaj de o surpriză muzicală - un omagiu adus marelui sculptor român și universal Constantin Brâncuși.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
22:20
Focar de pestă porcină africană în localitatea Oclanda din raionul Soroca. Au fost afectate 147 de capete dintr-o fermă a unui antreprenor. Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Soroca, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. Toate porcinele urmează a fi nimicite.
21:50
Sărăcia și scandalurile din familie, alcoolismul sau nepăsarea părinților, bullying-ul și mediul neprietenos din școală sunt motivele pentru care unii copii abandonează domiciliul. Totodată, minorilor care își petrec timpul în stradă li se încalcă dreptul la educație de calitate. Sunt concluziile unui raport, realizat de experți în domeniul protecției drepturilor copilului. Studiul a fost prezentat astăzi, într-o conferință de presă, în contextul Zilei Internaționale a Copiilor Străzii, care este marcată anual pe 21 martie.
21:50
Banca Națională a decis să micșoreze cu 3 puncte procentuale rata de bază, la nivelul de 14 la sută anual. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual.
Acum 4 ore
21:30
Un nou scandal privind protecția animalelor fără stăpân din capitală! După ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat o serie de verificări la necropolă și a depistat mai multe ilegalități, reporterul nostru a mers la fața locului să vadă care este situația. Angajații de acolo i-au spus însă că nu poate intra pe teritoriu fără permisiunea șefului, care a fost de negăsit la telefon. Între timp, mai multe persoane care luptă pentru drepturile animalelor au protestat la Direcția locativ-comunală, fiind nemulțumite de condițiile în care sunt tratate animalele la necropolă și de faptul că sute de câini fără de stăpân se plimbă prin capitală.
21:20
România sprijină procesul de reformare de la Chișinău. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a pus în discuție la reuniunea de la Bruxelles a consiliului pentru afaceri externe necesitatea sancționării oligarhilor moldoveni, folosiți de Moscova pentru destabilizarea situației din țara noastră.
20:50
De dimineață, sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina. Cu toate acestea, forțele aeriene ucrainene au efectuat lovituri asupra a 10 baze temporare rusești. În aceste zile, lupte grele se dau în regiunea Sumî, unde mai multe orașe au fost bombardate masiv de forțele ruse. Iar forțele ucrainene au efectuat un contraatac reușit, la sud-vest de Bahmut și au îndepărtat din zonă forțele Moscovei.
20:40
Importanța intensificării cooperării în contextul provocărilor determinate de războiul Rusiei în Ucraina și necesitatea consolidării acțiunii comune europene și euroatlantice au fost discutate de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, cu președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns.
20:30
Banca Națională a decis să micșoreze cu 3 puncte procentuale rata de bază, la nivelul de 14 la sută anual. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual.
20:20
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei din Chișinău. Consilierul Mitropoliei Basarabiei, arhidiaconul Maxim Sturza, a confirmat Europei Libere această informație. Viitoarea catedrală se află în stadiu de finalizare și „reprezintă un simbol indiscutabil al creștinismului românesc de pe cele două maluri ale Prutului”, a scris ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, pe pagina sa de Facebook.
20:20
Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au ajuns la un acord privind achiziția comună a munițiilor pentru Ucraina. Ei au aprobat un plan de ajutor în mărime de 2 miliarde de euro pentru Ucraina. Obuzele de artilerie urmează să ajungă în țara vecină în următoarele 12 luni. Astfel, oficialii europeni au convenit să ajute Kievul să facă față agresiunii militare ruse.
20:10
Presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-ziși oficiali de la Tiraspol, apoi asupra Delegației OSCE, ar fi avut scopul de îngrădire a accesului diplomaților străini în regiunea transnistreană, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul însă nu exclude faptul că aceste acțiuni ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din Republica Moldova.
20:00
Uliana-Dumitrița Josan visează la o carieră frumoasă în scrimă după o primă performanță deosebită la turnee internaționale. Tânăra, care a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene de juniori, spune că a făcut primii pași în sport la 5 ani. A practicat gimnastica, a jucat șah, dar a îndrăgit cu adevărat scrima. Totuși, Uliana-Dumitrița crede că experiența acumulată a ajutat-o foarte mult.
Acum 6 ore
19:40
Japonia alocă Republicii Moldova 8 milioane 440 de mii de dolari pentru implementarea a două proiecte. Acestea vor ajuta la depășirea crizei energetice și a celei alimentare, vor susține întreprinderile mici și mijlocii autohtone, dar și comunitățile care găzduiesc refugiați ucraineni. Prezent la ceremonia de lansare, premierul Dorin Recean a mulțumit pentru suportul financiar acordat, iar ambasadorul Japoniei la Chișinău a apreciat eforturile Guvernului și ale cetățenilor noștri pentru sprijinul oferit refugiaților din Ucraina.
18:10
Avocații fostului șef de stat, Igor Dodon, cercetat în mai multe dosare penale, nu vor fi amendați pentru încălcarea ordinii la ședințele de judecată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, sancțiunile pe numele apărătorilor lui Igor Dodon au fost anulate de un complet de magistrați de la Curtea Supremă de Justiție.
Acum 8 ore
17:40
Liderul chinez Xi Jinping a fost primit luni la Kremlin de omologul Vladimir Putin, care l-a întâmpinat cu apelativul "drag prieten", în condițiile în care ambele țări încearcă să-și aprofundeze legăturile economice ca o contrapondere utilă la presiunile Occidentului, iar Beijingul vrea să se promoveze ca un potențial mediator al păcii în Ucraina, relatează Reuters, citată de News,ro.
17:00
Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut evaluarea comisiei pre-vetting și din acești membri va fi creat CSM și va funcționa indiferent ce decid judecătorii. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a examinat situația extraordinară din justiție.
16:30
Consiliul Suprem de Securitate a examinat situația extraordinară creată în justiție, după ce adunarea generală a judecătorilor a refuzat să numească membrii non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii.
16:10
Președintele țării Maia Sandu susține un briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Acum 12 ore
13:30
FC Barcelona este tot mai aproape de titlul de campioană a Spaniei după victoria în "EI Clasico". Formația „blau-grana" a învins pe Real Madrid cu 2:1 în meciul disputat pe Camp Nou.
13:10
Pentru ziua de marți, 21 martie, ANRE a stabilit prețuri mai mic la benzină și motorină. Astfel, benzina se va ieftini cu 10 bani și va costa cel mult 24 de lei și 66 de bani.
13:10
Peste 8 500 de cazuri de viroze, gripă și COVID-19 au fost înregistrate în școlile și grădinițele din țară pe parcursul săptămânii trecute, potrivit datelor prezentate astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, care precizează că cifrele sunt în scădere comparativ cu perioada 6-13 martie, când au fost raportate peste 9 000 de îmbolnăviri.
12:30
Luptătorul moldovean Vasile Diacon a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de tineret "sub 23 de ani" ce s-a încheiat la București. În concursul categoriei de greutate de până 74 de kilograme, Diacon a pierdut finala disputată în fața azerului Turan Bairamov.
10:50
Treizeci de restaurante din Lyon vor participa la acțiunea „cină la lumina lumânărilor”, pentru a alerta statul francez cu privire la creșterea prețurilor energiei electrice și a cere plafonarea prețurilor, relatează Le Figaro.
Acum 24 ore
10:30
Republica Moldova se aliniază treptat la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse și va sancționa în câteva săptămâni mai mulți cetățeni ruși, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
09:40
Președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, se va afla, în perioada 21 – 23 martie, într-o vizită oficială în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Legislativului. Oficialul leton va avea întrevederi cu conducerea țării – președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean și cu alți oficiali.
09:20
Inspectoratul de Poliție Buiucani a fost alertat aseară, în jurul orei 18:40, că pe strada Liviu Deleanu din Chișinău este amplasat un obiect explozibil. Apelul a fost făcut de un bărbat care era în stare de ebrietate.
09:20
Președintele TikTok, Shou Zi Chew, va fi audiat în cursul acestei săptămâni în Congresul Statelor Unite, după ce mai mulți congresmeni au cerut interzicerea platformei social media din cauza legăturilor sale cu guvernul chinez.
08:50
Membrii Consiliului Suprem de Securitate se reunesc astăzi, începând cu ora 14:00 într-o ședință pentru a discuta despre situația excepțională din justiție. Decizia a fost luată de președinta țării, Maia Sandu, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ieri
22:50
Șapte ONG-uri din domeniul protecției drepturilor omului și prevenirii violenței în familie, care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, au lansat în municipiul Comrat campania de informare privind prevenirea violenței în bază de gen. Acțiunea cu genericul „Rupe tăcerea! Suntem alături de tine” a fost organizată sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu participarea specialiștilor de la agențiile ONU acreditate în Republica Moldova.
21:20
Polonia își întărește granița cu Federația Rusă: polonezii au instalat gard de sârmă ghimpată și bariere antitanc la hotar cu regiunea Kaliningrad. Gardul are doi metri și jumătate înălțime și trei metri lățime. Această acțiune a fost întreprinsă în urma atacurilor violete ale Rusiei în Ucraina.
20:20
Șapte ONG-uri din domeniul protecției drepturilor omului și prevenirii violenței în familie, care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, au lansat în municipiul Comrat campania de informare privind prevenirea violenței în bază de gen. Acțiunea cu genericul „Rupe tăcerea! Suntem alături de tine” a fost organizată sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu participarea specialiștilor de la agențiile ONU acreditate în Republica Moldova.
19:50
Încercările de destabilizare a situației din Republica Moldova, din nou în atenția Uniunii Europene. Evoluția evenimentelor de la Chișinău va fi pusă, luni, pe agenda Consiliului Afaceri Externe reunit la Bruxelles, la inițiativa șefului diplomației de la București, Bogdan Aurescu.
19:20
Cel puțin doi oameni au murit, iar 10 au fost răniți în urma unor bombardamente din regiunea Donețk. Guvernatorul regiunii îndeamnă oamenii să părăsească zona. Totodată, armata ucraineană a anunțat că a lichidat peste 700 de militari ruși în ultimele 24 de ore. Iar președintele Volodimir Zelenski s-a referit la lista de entități ruse, iraniene și siriene, vizate de sancțiunile occidentale.
18:20
Alte două medalii în palmaresul lotului național de lupte a Republicii Moldova la Campionatele Europene de tineret „sub 23 de ani” ce se desfășoară în capitala României, la București. Eugeniu Mihălcean și Radu Lefter au urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere în categoriile lor de greutate.
17:20
Sezonul de biatlon s-a încheiat oficial cu probele de mass-start din cadrul etapei finale a Cupei Mondiale, cea de la Holmenkolen, din apropierea capitalei Norvegiei, orașul Oslo.
17:10
Războiul din Ucraina declanșat de Federația Rusă i-a determinat pe mulți cetățeni ruși să-și părăsească țara și să ajute cetățenii ucraineni. Mulți dintre migrații ruși au ajuns în Georgia, pentru a scăpa de mobilizare, alții din cauza pierderii locului de muncă ori din dorința de a fi de ajutor altor oameni, în special ucrainenilor.
16:30
Oponenții reformei vizând creșterea vârstei de pensionare din Franța și-au manifestat din nou nemulțumirea cu noi proteste, deși autoritățile au interzis orice reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piață din Paris, precum și pe faimosul bulevard Champs Elysees. 169 de persoane au fost arestate în Franța, sâmbătă seara. Protestatarii, însă, nu renunță la contestarea majorării vârstei de pensionare, fără vot în Parlament.
15:10
Majorările alarmante de preț fac ca mesele calde și alte ajutoare alimentare să devină tot mai importante pentru persoanele cu venituri reduse. În Republica Moldova, aproximativ 16 mii de cetățeni beneficiază zilnic de un prânz cald. Potrivit reprezentanților cantinelor sociale, numărul este în continuă creștere de la an la an. Nevoia este mare, o spun oamenii, iar oferirea gratuită a unei porții zilnice de mâncare îi scutește de unele cheltuieli.
14:00
O companie aeriană privata low-cost din Republica Moldova a anunțat că anulează pentru luni, 20 martie, zborurile, din cauza unor probleme tehnice. Astfel, au fost anulate cursele Chișinău - Dublin - Chișinău; Chișinău - Tel Aviv - Chișinău și Chișinău - Verona - Chișinău.
13:50
După 12 ore de negocieri, Kosovo și Serbia au convenit să pună în aplicare un acord susținut de Uniunea Europeană pentru normalizarea relațiilor bilaterale, a declarat sâmbătă seara târziu înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care a descris negocierile ca fiind dificile, transmite Reuters.
13:00
Simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven va răsuna la concertul vocal-simfonic consacrat zilei Unirii Basarabiei cu România. Evenimentul va avea loc joi, 23 martie, la Palatul Republicii din Chișinău. În premieră, doua orchestre simfonice valoroase din Republica Moldova și din România vor interpreta o lucrare monumentală de Beethoven.
11:10
Grijile agricultorilor s-au înmulțit odată cu sosirea primăverii. Ei se pregătesc de lucrările de câmp, iar cei care aleg să-și fertilizeze terenurile agricole cu îngrășăminte naturale au deja mult de lucru. Un fermier din satul Rublenița, raionul Soroca, care crește culturi ecologice certificate își îngrașă pământul doar cu bălegar.
10:50
Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, potrivit agenției de presă Yonhap, cea mai recentă lansare în contextul în care Coreea de Sud și Statele Unite efectuează cele mai ample exerciții militare comune din ultimii cinci ani, informează HotNews.ro.
10:00
Cea mai așteptată expoziție de artă contemporană - Salonul de Primăvară - și-a deschis larg ușile pentru artiști și pentru iubitorii de frumos. La actuala ediție, participanții la evenimentul expozițional au avut parte după vernisaj de o surpriză muzicală - un omagiu adus marelui sculptor român și universal Constantin Brâncuși.
09:20
Cel puțin 13 persoane și-au pierdut viața în urma unui seism cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, care a lovit sâmbătă coastele Ecuadorului, în nordul statului Peru, informează CNN.
18 martie 2023
23:50
A treia zi de concurs din cadrul etapei finale a Cupei Mondiale de biatlon de la Oslo a început cu cursa masculină de urmărire. Țara noastră a fost reprezentată de un singur sportiv, Pavel Magazeev.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:10
Mai multe teritorii ucrainene, inclusiv regiunea vestică Lvov, au fost ținta unui atac nocturn rusesc cu drone de fabricație iraniană, a transmis sâmbătă armata ucraineană. În orașul Novomoskovsk, la nord de Dnipro, lovitura cu drone a provocat un incendiu și pagube importante. Totodată, valurile de atacuri rusești continuă zilnic pe frontul din Donețk. Forțele ucrainene numesc localitatea Avdiivka drept una dintre cele mai fierbinți zone de luptă, după orașul Bahmut, care, potrivit militarilor ucraineni, a văzut cele mai crâncene și sângeroase lupte de până acum. Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că acordul internațional privind exportul de cereale ucrainene va fi prelungit.
20:30
Moldovenii consumă zilnic o cantitate de sare dublă, față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că acest lucru poate duce la apariția mai multor probleme severe de sănătate, precum hipertensiunea arterială și boli cardiovasculare. În acest sens, pentru a informa cetățenii despre consecințele consumului iresponsabil, dar și ce alimente trebuie să evităm, astăzi, în capitală a avut loc un workshop cu sloganul „Mai puțină sare în mâncare”.
19:50
În Franța continuă protestele violente. Mii de oameni, nemulțumiți de reforma pensiilor, au ieșit în stradă și aseară. Protestele au degenerat în violență. Manifestanții au aruncat petarde în poliție, iar oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Acțiunile de protest au avut loc vineri în mai multe orașe franceze, cele mai de amploare fiind la Paris, Bordeaux, Toulon, Strasbourg și Lyon. Poliția a arestat zeci de manifestanți în fiecare localitate.
18:10
Rata infertilității crește dramatic în Republica Moldova. Tot mai multe cupluri nu pot avea copii. În țara noastră, un cuplu din trei se confruntă cu infertilitatea. Cauzele sunt multiple, inclusiv infecțiile vaginale, patologiile masculine, avorturile, stresul, dar și faptul că femeile de multe ori, amână conceperea unui copil, punând cariera pe primul loc, spun specialiștii. Iar șansele de a avea copii scad odată cu înaintarea în vârstă. Medicii atenționează: dacă un cuplu timp de cel mult doi ani nu concepe un copil, atunci e nevoie neapărat de consultul specialistului.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.