Cutremur în Ecuador: Cel puțin 16 persoane și-au pierdut viața

Radio Moldova, 19 martie 2023 09:20

Cel puțin 16 persoane și-au pierdut viața în urma unui seism cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, care a lovit sâmbătă coastele Ecuadorului, în nordul statului Peru, informează CNN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
21:30
Rolul regiunii central și est-europene a crescut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, marți, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, adăugând că speră ca, după victoria ucrainenilor, să fie construite, în această zonă “planuri strategice semnificative” între cele trei țări – Polonia, România și Ucraina, transmite caleaeuropeana.ro.
21:10
Magistrata Aliona Miron care a candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul judecătorilor de carieră, dar care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, a fost desemnată în funcția de președintă interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Informația despre numirea în funcție a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Nina Cernat, președinta interimară a CSM.
20:40
Președintele Klaus Iohannis și premierul polonez Mateusz Morawiecki au convenit marți, la București, să intensifice sprijinul pentru Republica Moldova, în contextul vulnerabilității acestui stat partener din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, și au reafirmat că numai Ucraina poate decide “parametrii unor discuții de pace cu Moscova”.
Acum 6 ore
20:10
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, marți, un text legislativ care va pune capăt vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare cu ardere internă din 2035, după ce Germania a obținut o scutire pentru autoturismele care utilizează combustibili sintetici, care nu emit dioxid de carbon, informează Agerpres.
20:00
Parlamentari din Republica Moldova și România propun instituirea Departamentului pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. O rezoluție în acest sens a fost adoptată, la Chișinău, în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.
19:50
Primăria Municipiului Chișinău informează că vântul puternic a provocat pagube materiale la mai multe instituții educaționale din capitală și suburbii în care au fost deteriorate acoperișurile, gardurile, pavilioanele.
Acum 8 ore
17:20
Președintele Consiliului European Charles Michel a reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova menționând că în contextul războiului hibrid și situației de destabilizare cauzată de Federația Rusă, blocul comunitar va sprijini țara noastră pentru a face față provocărilor. Integrarea europeană este singurul drum care asigură supraviețuirea Republicii Moldova ca țară liberă și prosperă, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Consiliului European Charles Michel, aflat în vizită oficială la Chișinău.
17:10
Centru Național Anticorupție a publicat episodul în care sunt transmise unele sume de bani reprezentantului Agenției Servicii Publice de la Chișinău și extrasul discuției dintre doi examinatori de la Bălți și stenograma discuției.
Acum 12 ore
16:20
Companiile din Republica Moldova, care vor să își extindă piața de desfacere în China, vor putea participa în acest an la una dintre cele mai mari expoziții din lume. Evenimentul va fi organizat în perioada 1-5 mai, la Guangzhou, în Republica Populară Chineză. Exporturile produselor moldovenești au scăzut considerabil în ultimii ani din cauza pandemiei de COVID-19, iar această expoziție este o șansă ca produsele din țara noastră să fie cât mai vizibile pe piața chineză, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Moldova - China, Boris Foca, în cadrul unei conferințe de presă.
16:20
1 491 de cazuri noi de COVID-19 și 21 de decese provocate de acest virus au fost înregistrate în Republica Moldova în ultima săptămână, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății. În comparația cu săptămâna anterioară, numărul cazurilor noi de COVID-19 a scăzut cu peste 800.
16:20
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de modificare a sintagmei din Constituție, „limba moldovenească” în „limba română”. Deputatul PAS, Oazu Nantoi susține că sesizarea socialiștilor este o dovadă că aceștia exploatează trecutul, în lipsa capacității de a crea un viitor.
16:00
Din cauza furtunii, în 32 de localități din 12 raioane au fost înregistrate deconectări neprogramate și controlate, din considerente de securitate electrică, informează compania Premier Energy.
14:30
Președintele Consiliului European Charles Michel a reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova menționând că în contextul războiului hibrid și situației de destabilizare cauzată de Federația Rusă, blocul comunitar va sprijini țara noastră pentru a face față provocărilor. Integrarea europeană este singurul drum care asigură supraviețuirea Republicii Moldova ca țară liberă și prosperă, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele Consiliului European Charles Michel, aflat în vizită oficială la Chișinău.
14:30
Trecerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este rezultatul luptei împotriva corupției, a declarat președintele țării, Maia Sandu.
14:30
Fondul de subvenționare în agricultură urmează să fie suplimentat cu 624 de milioane de lei, după ce bugetul de stat va fi rectificat în luna aprilie, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară Politică externă și integrare europeană cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Potrivit ministrului, există și alte surse pentru modernizarea agriculturii și industriei alimentare conform cerințelor Uniunii Europene.
13:50
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o prioritate strategică pentru România, care s-a angajat să sprijine necondiționat autoritățile de la Chișinău în parcursul european. Reuniți la Chișinău în cadrul Comisiei comune pentru Integrare Europeană, deputații din parlamentele celor două țări au adoptat o rezoluție în care menționează angajamentele șia cțiunile asumate în comun pentru a avansa pe calea integrării europene.
13:40
Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare. În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Igor Dodon ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.
13:10
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a ajuns la Chișinău. Oficialul a fost întâmpinat la Președinție de șefa statului, Maia Sandu.
12:50
Șase angajați ai Agenției Servicii Publice, din oficiile Bălți și Chișinău, implicați în schema de corupție la eliberarea permiselor de conducere, au fost reținuți de ofițerii Centrului National de Anticorupție.
12:40
De astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău nu va mai fi administrat de compania „Avia Invest”, ci va trece în gestiunea statului. Astfel, procesul de preluare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău a demarat, a declarat pentru postul nostru de radio directorul general al Agenției Proprietăți Publice, Alexandru Musteață. În același timp, Compania Avia Invest califică această acțiune drept un atac raider și va ataca în instanța de judecată rezilierea contractului.
12:30
Prețul la motorină scade sub 21 de lei/litru, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Acest lucru se datorează ultimelor evoluții pe piața internațională, în special a scăderii cotațiilor Platts, explică ANRE.
12:20
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a ajuns la Chișinău. Oficialul a fost întâmpinat la Președinție de șefa statului, Maia Sandu.
11:50
Șase angajați ai Agenției Servicii Publice, din oficiile Bălți și Chișinău, implicați în schema de corupție la eliberarea permiselor de conducere, au fost reținuți de ofițerii Centrului National de Anticorupție.
11:30
Comisia Pre-Vetting anunță că Ștefan Belecciu, candidat non-judecător, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, nu a promovat evaluarea. Decizia nu va fi publicată, la solicitarea candidatului, dar a fost transmisă acestuia și Parlamentului.
11:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de avertizare pentru schimbarea bruscă a vremii, cu ploi puternice de peste 18 litri pe metru pătrat, vântul nord-estic cu rafale de până la 18-23 m/s. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°С. Vântul va slăbi din intensitate în a doua jumătate a zilei, a afirmat pentru Radio Moldova, șeful Centrului prognoze în cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, care atenționează populația să fie vigilentă și să evite zonele unde sunt copaci.
Acum 24 ore
11:10
Personalități care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale și promovarea creațiilor artistice, atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional, au fost menționate cu premii la diverse categorii. Printre laureați sunt naistul Gheorghe Zamfir, maestrul Nicolae Botgros, formația Zdob și Zdub, poeta Radmila Popovici.
11:10
Mai mulți copaci au fost doborâți, căzând peste automobile, din cauza vântului puternic. De asemenea, două blocuri locative de la Comrat au rămas parțial fără acoperit. Pompierii au intervenit pentru a lichida situațiile de risc.
10:40
În weekend, doi tineri ucraineni, cu vârste de 21 și 28 de ani s-au prezentat în PTF Leușeni, pentru sensul de ieșire din Republica Moldova. În cadrul controlului de rigoare, polițiștii de frontieră au stabilit că tinerii ar fi ajuns în mod fraudulos din Ucraina în Republica Moldova.
10:20
Cinci planete din sistemul nostru solar se vor alinia pe cer începând din această seară. Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Uranus vor forma o linie dreaptă, iar fenomenul poate fi văzut și cu ochiul liber, imediat după apusul Soarelui, spre nord-vestul orizontului, transmite Rador.
10:20
Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, își încheie misiunea. În acest context, oficialul a avut o discuție cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
10:10
Agenda și prioritățile Ministerului Finanțelor, disciplina fiscală, calendarul bugetar, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială în contextul participării delegației Ministerului Finanțelor la ședințele de primăvară a FMI și grupului Băncii Mondiale, au fost discutate de ministrul Veronica Sirețeanu și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.
09:40
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, se află într-o vizită de lucru la Berlin. Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu ministrul de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock.
09:20
Cetățenii sunt îndemnați să ocolească și să nu atingă cablurile rupte și căzute la pământ în contextul precipitațiilor puternice însoțite de intensificări ale vântului. Reprezentanții furnizorului de energie electrică Premier Energy atrag atenția populației asupra importanței respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalațiile electrice.
08:50
Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova a remizat cu reprezentativa Cehiei, scor 0-0, într-un meci din preliminariile Campionatului European din 2024. Partida a avut loc pe stadionul Zimbru din Chișinău.
06:40
Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina, a anunțat luni seară ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, informează Agerpres.
06:20
Autoritățile ucrainene au anunțat că apărarea antiaeriană a doborât luni drone rusești în apropiere de Kiev, transmite Agerpres.
06:10
Președintele Consiliului European, Charles Michel, va întreprinde astăzi o nouă vizită oficială în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina instituției de la Bruxelles.
Ieri
20:30
Președintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, despre situația Republicii Moldova, dar și despre aderarea României la Schengen, transmite Digi 24.
19:40
Creditul în valoare de 55 de milioane de dolari, promis de Banca Mondială în septembrie anul trecut, va fi accesat până la sfârșitul lunii mai, a declarat pentru Radio Moldova secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Potrivit reprezentantului Guvernului, o parte din bani vor fi oferiți pentru sectorul zootehnic, iar o altă parte pentru dezvoltarea sistemelor de irigare.
19:30
Amplasarea armelor nucleare tactice ale Federației Ruse în Belarus este o mișcare periculoasă, care ar putea duce la escaladarea războiului în Ucraina, afirmă experții de la Chișinău. Pe de altă parte, există păreri că declarațiile Kremlinului ar urmări intimidarea Occidentului și ar încerca să desolidarizeze coaliția internațională în susținerea cu armament a Ucrainei. Cu toate acestea, ,,NATO nu este determinată să-și ajusteze propria poziție, deoarece nu vede nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.
19:10
Astăzi, întreaga comunitate teatrală sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. În contextul crizei economice, teatrele din Republica Moldova sunt pline, uneori chiar și arhipline, spun reprezentanții Uniunii Teatrale din Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021, teatrele noastre au fost vizitate de cca 146 000 de spectatori.
18:30
Autoritățile statului nu vor permite partidului politic Șor să destabilizeze situația din Republica Moldova, a declarat într-o conferință de presă președintele Parlamentului Igor Grosu. Potrivit oficialului, afirmațiile vicepreședintei Partidului politic Șor, Marina Tauber, precum că autoritățile statului ar pregăti „provocări” militare la Nistru, în a doua zi de Paște, urmează să fie discutate la Biroul Permanent al Legislativului.
18:20
O rezoluție care vizează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi semnată mâine în cadrul celei de-a 9 reuniuni a comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și al Republicii Moldova, care va avea loc la Chișinău. În cadrul ședinței vor participa și reprezentanți ai guvernelor unde vor fi discutate toate acțiunile, astfel încât în 2024, Republica Moldova să fie stat cu capacitate directă de aderare. Declarația a fost făcută de copreședintele comisiei din partea parlamentului de la Chișinău, Petru Frunze în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
17:30
Autoritățile de la Chișinău sunt în plin proces de pregătire a cadrului legal pentru crearea Curții Anticorupție, care se va ocupa de combaterea corupției din sistemul justiției. Declarația fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, speakerul s-a referit și la proiectele care urmează să fie examinate în cadrul ședinței în plen a legislativului din această săptămână.
16:30
Circa 30 la sută dintre asistenții sociali părăsesc anual sistemul, generând o fluctuație masivă de cadre. Deficitul de personal este cauzat de salariile mici și de volumul mare de muncă. Pentru a încuraja asistenții comunitari să rămână în domeniu, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat o reformă a sistemului, care prevede creșterea gradelor de salarizare și dezvoltarea abilităților profesionale.
16:30
Israelul se află în centrul uneia dintre cele mai grave crize interne din istoria sa, în contextul în care planurile guvernului de a schimba modul în care funcționează sistemul judiciar a scos lumea în stradă, scrie presa internațională. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, este somat să stopeze planurile controversate ale Guvernului său privind revizuirea sistemului judiciar, după ce decizia de a-l demite pe ministrul Apărării, care s-a opus reformelor, a stârnit proteste în masă în toată țara, duminică noapte.
15:10
În lunile ianuarie-martie, SA Energocom a vândut către SA Moldovagaz circa 275 milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediul ponderat de 1095 dolari pentru o mie de metri cubi (fără TVA). Informația a fost publicată de Energocom, care a precizat că prețul oferit a fost mai mic decât cel cu care Gazprom a livrat Moldovagaz - 1107 dolari per mia de metri cubi, fără TVA.
15:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod galben de schimbare bruscă a vremii.
14:40
Exporturile de produse moldovenești vor fi deschise pe cele mai bogate piețe din lume, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Asta după ce Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția au ajuns la consens privind semnarea Acordului de liber schimb.
14:10
Exporturile de produse moldovenești vor fi deschise pe cele mai bogate piețe din lume, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Asta după ce Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția au ajuns la consens privind semnarea Acordului de liber schimb.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.