CNN: Plan rusesc pentru Republica Moldova

Karadeniz Press, 18 martie 2023 22:00

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova – inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale, relatează CNN. Documentul pare să fi fost întocmit pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de Occident, proces care include relații […] Articolul CNN: Plan rusesc pentru Republica Moldova apare prima dată în Karadeniz Press.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Karadeniz Press

Ieri
09:40
Preşedinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a anunţat că a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău „în legătură cu situaţia excepţională din justiţie”, un semnal clar al durității războiului pentru reforme din fosta republică sovietică. Demersurile au loc pe fondul intensificării războiului din Ucraina, care a intrat într-o nouă fază. Situație catastrofală Cei […] Articolul Republica Moldova, zguduită de războiul pentru reforma justiției apare prima dată în Karadeniz Press.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:40
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin pentru transferul forțat de copii în Rusia după invadarea Ucrainei de către Kremlin, relatează Politico. Ucrainenii acuză Moscova că a implementat o politică de genocid împotriva lor și că caută să le distrugă identitatea – parțial prin deportarea copiilor în […] Articolul Putin, în vizorul justiției internaționale apare prima dată în Karadeniz Press.
22:00
Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova – inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale, relatează CNN. Documentul pare să fi fost întocmit pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de Occident, proces care include relații […] Articolul CNN: Plan rusesc pentru Republica Moldova apare prima dată în Karadeniz Press.
16 martie 2023
11:50
Preşedintele român Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic între România şi Bulgaria, pe fondul intensificării demersurilor pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen. Liderul de la București a subliniat că, în contextul evoluţiilor actuale de securitate, Bulgaria este […] Articolul România-Bulgaria, șarjă balcanică pentru Schengen apare prima dată în Karadeniz Press.
11:20
Peste un miliard de ruble rusești, doar din surse oficiale, sunt cheltuite anual de Federația Rusă pentru activitățile Fundației „Russkii mir”, un veritabil centru de comandă pentru rețeaua de organizații-fiice din toată lumea, inclusiv Republica Moldova și România, relatează mass-media de la Chișinău. În lista fondatorilor organizației non-profit, susținută din bugetul federal, dar și din […] Articolul Republica Moldova, sub amenințarea Russkii Mir apare prima dată în Karadeniz Press.
11:00
Procesul electoral pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale programate pentru data de 14 mai va fi lansat sâmbătă, 18 martie, pe fondul problemelor economice, politice și sociale tot mai acute provocate de recentele dezastre naturale. Moștenirea AKP Decretul, publicat în Buletinul Oficial al statului turc, precizează că la sfârșitul acestei săptămâni are loc începerea oficială a […] Articolul Turcia, alegeri cruciale sub spectrul dezastrelor apare prima dată în Karadeniz Press.
15 martie 2023
13:20
Uniunea Europeană va cumpăra un „radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol” pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău, relatează EUobserver. Restul banilor vor fi cheltuiţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi […] Articolul UE, radar pentru Republica Moldova apare prima dată în Karadeniz Press.
11:40
„Rusia este un agresor brutal și criminal față de care România s-a exprimat tranșant și căruia îi aplică sancțiunile convenite în cadrul organizațiilor și formatelor occidentale din care facem parte. Cu Republica Moldova, dacă acceptăm să o includem în această categorie, România are și va avea o relație cu totul specială, care trece mult dincolo […] Articolul Naumescu: România va fi centrul operațional al noii Strategii a SUA la Marea Neagră apare prima dată în Karadeniz Press.
14 martie 2023
09:20
Statele Unite și Ucraina au fost în mare măsură umăr la umăr în actuala criză, de când administrația președintelui Joe Biden a promis sprijin pentru „atât timp cât este nevoie” pentru a rezista invaziei necruțătoare a Moscovei, relatează Politico. Dar la mai bine de un an de război, există diferențe tot mai mari în culise […] Articolul „Mici fisuri”: Alianța SUA-Ucraina se sparge încet apare prima dată în Karadeniz Press.
09:00
Republica Moldova se află într-un moment decisiv în existența sa de trei decenii ca stat independent și despărțirea de Uniunea Sovietică, după prăbușirea acesteia din 1991, relatează Euronews. Țara est-europeană, cu de 2,6 milioane de locuitori, trece prin cele mai tensionate perioade din scurta sa istorie, deoarece s-a trezit vizată de planurile de destabilizare puse […] Articolul Moldova rezistă strategiei maskirovka. Poate fi Chișinăul protejat de scutul de securitate occidental? apare prima dată în Karadeniz Press.
10 martie 2023
18:50
Comunitatea de informații din SUA consideră că persoane cu legături cu serviciile secrete ruse intenționează să organizeze proteste în Republica Moldova, pentru a încerca să promoveze o insurecție împotriva guvernului de la Chișinău, cu scopul final de a vedea o administrație mai pro-rusă instalată acolo, au spus oficialii Casei Albe, potrivit CNN. „SUA consideră că […] Articolul CIA: Serviciile secrete ruse vor să răstoarne guvernul de la Chișinău apare prima dată în Karadeniz Press.
18:30
O presupusă tentativă de lovitură de stat, alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, notificări fictive de recrutare, manifestații în masă: Republica Moldova declară că a avut din toate în anul care s-a scurs, relatează agenția de presă Reuters într-o amplă analiză, citată de mass-media română. „Am avut o puzderie de amenințări la adresa securității începând […] Articolul Moldova, creuzet politic special apare prima dată în Karadeniz Press.
16:10
Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale la data de 14 mai, cu o lună înainte de termen, într-un pariu electoral riscant, consideră analiștii. ‘Ţara noastră va merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi parlamentarii pe 14 mai’, a declarat Erdogan într-un discurs după semnarea decretului, […] Articolul Turcia, alegeri cruciale în mai 2023 apare prima dată în Karadeniz Press.
9 martie 2023
14:50
Partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a anunţat retragerea unui controversat proiect, considerat de opoziție ca fiind de inspirație rusească. Noul pachet legislativ privind ”agenţi străini”, vizând direct mass-media şi ONG-urile, a declanşat în manifestaţii masive, reprimate dur de forțele de ordine. Opoziția a chemat la noi proteste, existând solicitări pentru demisia actualului […] Articolul Georgia: proteste de primăvară și posibile alegeri anticipate apare prima dată în Karadeniz Press.
09:30
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat reluarea negocierilor dintre Ankara și Stockholm privind aderarea Suediei la NATO, relatează mass-media turcă. Înaltul oficial NATO a menționat progrese în procesul de aderare al Suediei şi Finlandei, dosar blocat de Ankara pe fondul tensionării relațiilor dintre Ankara și Stockholm. Prioritate de vârf Finalizarea aderării celor două […] Articolul NATO, noi semnale privind negocierile pe axa Ankara-Stockholm apare prima dată în Karadeniz Press.
8 martie 2023
12:20
Poliția georgiană a arestat câteva zeci de persoane în timpul manifestațiilor de marți, 7 martie, în capitala Tbilisi, împotriva unei legi controversate care vizează mass-media și ONG-urile, au anunțat autoritățile locale. Ministerul georgian de Interne a adăugat că „aproape 50 de polițiști” au fost răniți în timpul protestelor, care au fost dispersate cu gaze lacrimogene […] Articolul Georgia, proteste masive împotriva guvernării apare prima dată în Karadeniz Press.
6 martie 2023
20:20
Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, şi șeful diplomației americane, Antony Blinken, au avut, luni, o convorbire telefonică pe teme de interes prioritar pentru Parteneriatul Strategic bilateral, inclusiv despre viitoarea strategie SUA pentru Marea Neagră. Înaltul oficial român a subliniat necesitatea asigurării sinergiei acesteia cu strategiile regionale ale UE şi NATO, se arată […] Articolul Strategia americană la Marea Neagră, diplomație telefonică pe axa România-SUA apare prima dată în Karadeniz Press.
15:20
Controlul total al Mării Negre și al strâmtorilor Bosfor și Dardanele reprezintă visul umed al Rusiei, indiferent de culoarea istorică ori politică vremelnică. Atât Imperiul Țarist și Uniunea Sovietică, cât și Federația Rusă au depus toate eforturile geopolitice de a-și menține supremația militară și politică în regiune. Din păcate, popoarele din zona Mării Negre, precum […] Articolul Federația Rusă, mastodontul geopolitic de la Pontus Euxinus apare prima dată în Karadeniz Press.
2 martie 2023
08:30
Bucureștiul va promova la nivelul UE necesitatea înființării unei misiuni civile pentru Republica Moldova, care să consolideze securitatea fostei republici sovietice în fața „asertivității” Rusiei și a demersurilor de destabilizare împotriva Chișinăului. Sprijin românesc Anunțul a fost făcut miercuri, 1 martie, de premierul român, Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care […] Articolul România, misiune civilă UE în Republica Moldova apare prima dată în Karadeniz Press.
1 martie 2023
10:20
Republica Moldova rămâne sub amenințarea directă și indirectă a Federației Rusă, care folosește metode diverse pentru a submina autoritățile constituționale de la Chișinău și a îndepărta Republica Moldova de calea integrării euro-atlantice. Doamna Natalia Albu, directoare executivă a Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și una dintre cele mai cunoscute voci din societatea […] Articolul Republica Moldova, amenințată de războiul hibrid rus apare prima dată în Karadeniz Press.
28 februarie 2023
18:50
Republica Moldova rămâne sub amenințarea directă și indirectă a Federației Rusă, care folosește metode diverse pentru a submina autoritățile constituționale de la Chișinău și a îndepărta Republica Moldova de calea integrării euro-atlantice. Doamna Natalia Albu, directoare executivă a Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și una dintre cele mai cunoscute voci din societatea […] Articolul Republica Moldova, menințată de războiul hibrid rus apare prima dată în Karadeniz Press.
16:10
Cu o istorie lungă de confruntări între principalele puteri din zona Mării Negre, teritoriul Ucrainei actuale este considerat o regiune strategică nu numai în bazinul pontic, dar și la nivelul întregii Europe. Dominând partea de nord a Pontus Euxinus, Ucraina a fost disputată în ultimele secole de Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Marele Ducat al […] Articolul Ucraina, afirmare geopolitică la Marea Neagră apare prima dată în Karadeniz Press.
15:50
Formațiunile statale românești au fost vreme îndelungată prizonierele jocurilor marilor puteri din bazinul Mării Negre, de la Imperiul Bizantin până la republicile maritime italiene Veneția or Genova, de la Imperiul Otoman la Imperiul Țarist și Rusia Sovietică. Revoluția geopolitică românească din ultimele decenii, pornind de la răsturnarea regimului comunist și până la integrarea în NATO […] Articolul România, componenta a flancului sud-estic NATO la Marea Neagră apare prima dată în Karadeniz Press.
15:30
Republica Moldova este teoretic un stat fără ieșire directă la Marea Neagră, însă are ieșire la fluviul Dunărea pe o fâșie de câteva sute de metri la extremitatea sa sudică. Prin acest artificiu geopolitic sovietic, Republica Moldova are acces potențial și la Marea Neagră. Fragilitatea geopolitică extremă a fostei republici sovietice a fost scoasă în […] Articolul Republica Moldova, riverana ascunsă a Mării Negre apare prima dată în Karadeniz Press.
15:20
Marea Neagră reprezintă pentru Sofia un șir de posibilități economice și geopolitice nefructificate, în pofida celor aproape 400 de kilometri de coastă și a unei zone economice exclusive, promițătoare din punct de vedere al resurselor energetice. Bulgaria nu a implementat niciodată în istorie o politică dedicată regiunii pontice și nici nu a încercat să joace […] Articolul Bulgaria, în căutarea identității pontice apare prima dată în Karadeniz Press.
15:00
Republica Turcia se află la intersecția a numeroase zone de conflict, dar și regiuni bogate în resurse energetice. Neuitând că Turcia de azi este urmașa Imperiului Otoman, clasa politică turcă s-a lansat în ultimele decenii într-o ofensivă diplomatică neo-otomană care afectează profund regiunea pontică. În prezent, controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele, oferit de Convenția […] Articolul Turcia, între NATO și neo-otomanism la Marea Neagra apare prima dată în Karadeniz Press.
27 februarie 2023
18:30
Micul stat caucazian, cu o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori și un teritoriu de 69,700 km², este unul din principalii actori politici din zona caucaziană, grav afectat de incertitudinile geopolitice din ultimele sute de ani. Despărțit de statele UE și NATO de Pontus Euxinus, Tbilisi încearcă să se apropie mai mult de cele […] Articolul Georgia, Colhida geopolitică de la Marea Neagră apare prima dată în Karadeniz Press.
25 februarie 2023
16:20
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că sistemul antiaerian american Patriot este „destul de vechi”, relatează mass-media rusă. El a menționat că tehnica militară de care dispune armata rusă va contracara acest sistem pe care Statele Unite îl vor furniza Ucrainei. „Patriot este un sistem destul de vechi. El nu funcţionează ca al nostru […] Articolul Putin aruncă Patriot la gunoi apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Oficiali bulgari negociază la Istanbul încheierea unui acord privind accesul pe termen lung la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Turcia şi tranzitul gazelor către frontiera bulgară, relatează mass-media regională. După decizia Rusiei ca gazele să fie achitate în ruble, Gazprom a tăiat în aprilie livrările care alcătuiau 95 la sută din totalul de […] Articolul Bulgaria, demersuri gazifere la Istanbul apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Contracte comerciale și acorduri de investiții în valoare de 8 miliarde de dolari s-au semnat în marja vizitei președintelui kazah Kasım-Jomart Tokayev în Uzbekistan, la invitația omologului Shavkat Mirziyoyev. Acorduri strategice Kasım-Jomart Tokayev și Shavkat Mirziyoyev au semnat „Acordul privind relațiile bilaterale” și „Acordul privind trasarea frontierei de stat dintre Uzbekistan și Kazahstan”, un pas […] Articolul Axa Kazahstan-Uzbekistan, contracte de 8 miliarde de dolari apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Riscul unei „ciocniri” între Statele Unite şi Rusia este unul ridicat, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul rus la Washington, afirmând că americanii duc deja un război prin intermediari împotriva Moscovei, scrie CNN, citat de mass-media de la București. Războiul declarațiilor „Astăzi nimeni nu mai ascunde adevăratele obiective ale Casei Albe în politica ei faţă de […] Articolul SUA-Rusia, pericol de ciocnire geopolitică apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Uniunea Europeană și statele sale membre reprezintă principala sursă de sprijin financiar extern pentru bugetul de stat al Republicii Moldova, relatează mass-media de la Chișinău, citând Delegația UE din fosta republică sovietică. Miliarde de lei Potrivit informațiilor furnizate, care sunt confirmate și de ministerul finanțelor, cele mai mari sume din exterior alocate republicii în 2022, […] Articolul UE și România, principalele surse de sprijin financiar pentru Chișinău apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un nou proiect în Parlament Republicii Moldova cu privire la modificarea Codului Funciar, prin care propun „interzicerea companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole”. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco consideră că o nouă prelungire a stării de urgență în Republica Moldova „îi este convenabilă doar PAS-ul de […] Articolul Chișinău, socialiștii încearcă marea politică cu degetul apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Liderul rus Vladimir Putin îşi va susţine discursul anual despre starea naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară) la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. „Mai multe explozii au fost auzite în capitala […] Articolul Starea națiunii ruse: Putin, discurs pe 21 februarie apare prima dată în Karadeniz Press.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.