Activiști solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova

Ecopresa.md, 18 martie 2023 20:20

60 de organizații ale societății civile din 11 state au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, în care solicită Uniunii Europene să protejeze mai bine natura în timpul dezvoltării infrastructurii energetice, în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energiei. Într-un comunicat de presă al Rețelei Bankwatch (Bankwatch Network), Europa Centrală și de Est, […] Articolul Activiști solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova apare prima dată în Ecopresa.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Ecopresa.md

Acum 24 ore
16:50
Cel puţin 910 delfini au eşuat pe plajele litoralului atlantic francez de la jumătatea lunii decembrie. Astfel arată datele unui nou bilanţ al observatorului oceanografic Pelagis, care a înregistrat un nou val „intens” de peste 400 de eşuări într-o săptămână, scrie Agerpres. „Aproximativ 420 de eşuări de cetacee mici au fost înregistrate pe coasta Atlanticului […] Articolul Sute de delfini au eșuat pe coasta Oceanului Atlantic în ultimele luni. „O cifră fără precedent” apare prima dată în Ecopresa.
16:20
Peste 40 de vinificatori moldoveni participă, în aceste zile, la expoziția ProWein-2023 din orașul german Dusseldorf. Evenimentul întrunește zeci de mii de oameni de afaceri, mii de standuri ale producătorilor și regiunilor vitivinicole pentru a expune produsele vitivinicole și a prezenta noutățile și tendințele de dezvoltare a pieței globale a vinului. La eveniment este prezent […] Articolul Peste 40 de vinificatori moldoveni participă la cea mai importantă expoziție internațională de vinuri apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:20
60 de organizații ale societății civile din 11 state au trimis o scrisoare comună comisarului UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, în care solicită Uniunii Europene să protejeze mai bine natura în timpul dezvoltării infrastructurii energetice, în temeiul Tratatului privind Comunitatea Energiei. Într-un comunicat de presă al Rețelei Bankwatch (Bankwatch Network), Europa Centrală și de Est, […] Articolul Activiști solicită UE să protejeze mai bine natura de infrastructura energetică din Balcanii de Vest, Ucraina, Georgia și Moldova apare prima dată în Ecopresa.
17 martie 2023
16:20
Ministerul Mediului împreună cu Agenția „Moldsilva” dau startul Campaniei naționale de înverzire a plaiului cu genericul „Plantează-ți viitorul”. Pe 18 martie, în toată țara se vor desfășura ample activităţi de plantare a arborilor. Cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să se alăture acțiunilor de plantare în apropiere de locul unde trăiesc. Angajații Ministerul Mediului se vor […] Articolul Sâmbătă începe Campania națională de înverzire a plaiului „Plantează-ți viitorul” apare prima dată în Ecopresa.
15:30
Capacitățile de producere a energiei electrice din surse de energie regenerabile înregistrează o creștere semnificativă în Republica Moldova. Potrivit datelor Agenției pentru Eficiență Energetică, capacitățile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și în cogenerare pe biogaz au crescut de trei ori din anul 2018 până în 2023. Astfel, la […] Articolul Capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile au crescut de trei ori în ultimii ani apare prima dată în Ecopresa.
12:40
Râul Bâc – o râpă fără viață unde găsești sticle din plastic, anvelope uzate, crengi căzute și foarte puțină apă. 15 km de probleme sesizate în decursul traseului cu caiacele, desfășurat de Kayakintours. Ideea ce a stat la bază a fost să monitorizăm situația și să confirmăm ipoteza „celui mai degradat râu” din Republica Moldova. […] Articolul [FOTO/VIDEO] Bâc – râu sau râpă? apare prima dată în Ecopresa.
16 martie 2023
15:20
Mecanismul de repartizare a lemnului de foc către populație a fost ajustat în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de ieri. Astfel, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri pentru o gospodărie casnică și 200 metri steri petru un consumator noncasnic. „Agenția „Moldsilva”, prin intermediul întreprinderilor silvice […] Articolul CSE a ajustat mecanismul de repartizare a lemnelor de foc către populație apare prima dată în Ecopresa.
15 martie 2023
16:50
În ședința de astăzi, Guvernul a numit trei secretari de stat la Ministerul Energiei. Este vorba despre Constantin Borosan, Carolina Novac și Cristina Pereteatcu. Potrivit datelor, publicate de Ministerul Energiei, Constantin Borosan a gestionat din octombrie 2021 până în prezent componenta energetică de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din funcția similară de secretar de […] Articolul Guvernul a numit trei secretari de stat la Ministerul Energiei apare prima dată în Ecopresa.
16:30
Parlamentul European a adoptat revizuirea așa-numitului Regulament privind partajarea eforturilor. Textul stabilește reduceri anuale obligatorii ale emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru transporturile rutiere, încălzirea clădirilor, agricultură, micile instalații industriale și gestionarea deșeurilor pentru fiecare stat membru al Uniunii și reglementează în momentul de față circa 60% din toate emisiile din Uniune. […] Articolul Parlamentul European crește obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră de la 30% la 40% apare prima dată în Ecopresa.
15:50
În Republica Moldova ar putea fi create trei laboratoare vii pentru a asigura tranziția către soluri sănătoase până în anul 2030. Despre aceasta s-a discutat în cadrul Conferinței dedicate Misiunii Uniunii Europene „Soluri sănătoase până în anul 2030”, care a avut loc la Chișinău. Evenimentul a avut ca scop reliefarea valorii solurilor, importanța protecției acestora […] Articolul În Moldova ar putea fi create laboratoare vii ce vor implementa soluții pentru sănătatea solului apare prima dată în Ecopresa.
12:40
Peste 100 de reprezentanți societății civile din domeniul mediului, oficiali de stat, precum și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare se vor întruni la Chișinău în perioada 16-17 martie, în cadrul Forumului ONG-urilor de mediu, ediția 2023. Genericul actualei ediții este „Participă-Promovează-Acționează pentru un mediu sănătos și protejat”.  Evenimentul își propune să intensifice cooperarea în sectorul […] Articolul „Participă-Promovează-Acționează pentru un mediu sănătos și protejat”. Ce subiecte vor fi abordate la Forumul ONG-urilor de mediu apare prima dată în Ecopresa.
13 martie 2023
17:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru mâine, 14 martie, Cod galben de intensificări ale vântului. Avertizarea meteorologică va fi valabilă între orele 08.00 și 20.00. „Pe 14 martie, în intervalul orelor 08.00-20.00, pe arii extins, se prevăd intensificări ale vântului sudic în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă”, anunță SHS. În […] Articolul Atenție când veți merge pe sub copaci. Meteorologii anunță Cod galben de vânt puternic apare prima dată în Ecopresa.
16:40
Corpului Păcii în Moldova, împreună cu președinta Maia Sandu și ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, au plantat în weekend o pădure la Cruzești. La acțiunea de plantare a mai participat ambasadorul SUA în țara noastră, Kent Logsdon și voluntarii Corpului Păcii, astfel sărbătorind cea de-a 30-a aniversare de activitate în Moldova. În cadrul acțiunii de plantare au […] Articolul Corpul Păcii în Moldova a plantat o pădurice la Cruzești apare prima dată în Ecopresa.
10 martie 2023
15:40
Pe data de 23 martie va intra în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate. Regulamentul stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate. Producătorii, distribuitorii, consumatorii și agenții economici implicați în gestionarea anvelopelor uzate sunt obligați să implementeze principiul responsabilității extinse a producătorului (REP). Actul stabilește că producătorii/importatorii […] Articolul Pe 23 martie intră în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate apare prima dată în Ecopresa.
15:20
Iarna care s-a încheiat în Europa ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai călduroase ierni din istoria măsurătorilor meteorologice. Această evoluție ridică riscuri pentru agricultură și pentru animalele sălbatice, arată specialiștii în politici de mediu. Temperatura medie înregistrată în Europa în intervalul decembrie 2022 – februarie 2023 a fost cu 1,4 grade Celsius peste […] Articolul Iarna 2022-2023 în Europa a fost a doua cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor apare prima dată în Ecopresa.
12:20
Deținătorii de terenuri vor putea obține suport din partea statului pentru prevenirea și combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, dar și pentru conservarea și sporirea fertilității solurilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a lansat un apel prin care proprietarii de terenuri pot depune cereri, în care să solicite subvenţii în avans pentru proiecte […] Articolul Proprietarii de terenuri vor putea obține suport din partea statului în scopul prevenirii eroziunii solului apare prima dată în Ecopresa.
9 martie 2023
16:50
Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta ouă și carne procesată de pasăre în Uniunea Europeană. Astăzi, 9 martie, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare ale Comisiei Europene din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de […] Articolul Moldova a obținut dreptul să exporte în UE carne procesată de pasăre și ouă apare prima dată în Ecopresa.
15:40
În ultimele 24 de ore, incendiile de vegetație au compromis peste 70 de hectare de terenuri. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că pompierii au intervenit pentru a stinge 31 de incendii izbucnite în diferite regiuni ale Republicii Moldova.  Cel mai grav caz a fost înregistrat în comuna Stăuceni din municipiul Chișinău. Aici focul […] Articolul Nu dați foc primăverii! Îndemnul autorităților către oamenii care incendiază vegetația uscată apare prima dată în Ecopresa.
7 martie 2023
14:20
Regulamentul Ministerului Energiei, organigrama, structura aparatului central și alte documente de constituire a noii instituții au fost aprobate astăzi de către Guvern. Domeniile de activitate a ministerului includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică. „Crearea unui minister separat în Guvern […] Articolul Documentele de constituire a Ministerului Energiei au fost aprobate de Guvern. Instituția are 60 de angajați apare prima dată în Ecopresa.
10:40
Fiecare dintre noi are propria metodă de a aprinde focul în sobă, împrumutată, probabil, din tată-n fiu, însă majoritatea facem aceleași greșeli, care ard în vânt până la 40% din lemnele cumpărate anual. Maxim Burduja, meșter sobar, expert în sisteme de încălzire, ne-a arătat, pe pași, cum se face corect focul în sobă. Sunt principii valabile […] Articolul [Video] Cum se aprinde CORECT FOCUL în SOBĂ? apare prima dată în Ecopresa.
6 martie 2023
15:50
În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit pentru a stinge 12 incendii de vegetație uscată. Urmare a focarelor izbucnite în mai multe localități din țară, au fost compromise circa 30 de hectare de teren. Focarul cu cea mai mare răspândire a fost înregistrat în după amiaza zilei de ieri, în apropierea localității Crihana Veche, […] Articolul 30 de hectare de teren au ars în ultimele 24 de ore din cauza incendiilor de vegetație uscată apare prima dată în Ecopresa.
15:30
După 10 ani de negocieri, statele membre ONU au convenit asupra primului tratat internaţional de protejare a mării libere, menit să contracareze ameninţările la adresa ecosistemelor vitale pentru umanitate. „Nava a ajuns la ţărm”, a anunţat preşedintele conferinţei ONU, Rena Lee. După mai bine de 15 ani de discuţii, inclusiv patru de negocieri formale, „ultima” sesiune […] Articolul Acord istoric ONU pentru protejarea oceanelor, după 10 ani de negocieri apare prima dată în Ecopresa.
14:10
Numai 3% din deșeurile din plastic au fost reciclate în Republica Moldova în anul 2021, rata de reciclare medie a acestui tip de deșeu pentru ultimii trei ani fiind de doar 7%. Totodată, restul de peste 90% din deșeurile din plastic care nu sunt reciclate ajung la gropile comune de gunoi, care sunt, în mare […] Articolul Doar 3% din deșeurile din plastic, reciclate în R. Moldova. Recomandările primului studiu național privind deșeurile din plastic apare prima dată în Ecopresa.
13:00
Agenția de Mediu va fi responsabilă de emiterea autorizațiilor pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze fluorurate cu efect de seră, precum și pentru produsele și echipamentele care conțin astfel de gaze. Astfel prevede proiectul de lege privind reducerea impactului asupra mediului al gazelor fluorurate cu efect de seră, adoptat de către […] Articolul Agenția de Mediu va emite autorizațiile pentru importul echipamentelor ce conțin gaze floururate apare prima dată în Ecopresa.
3 martie 2023
20:50
Vânzările de mașini electrice (BEV) pe principalele piețe europene au crescut în 2022 cu 28% față de anul precedent. Totodată, pentru acest an evoluția va depinde de politicile de stimulente financiare guvernamentale acordate populației pentru aceste achiziții, reiese dintr-o analiză realizată de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC, scrie green-report.ro. Potrivit documentului, în […] Articolul Vânzările de mașini electrice au crescut în 2022 cu 28%, pe principalele piețe europene apare prima dată în Ecopresa.
20:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarifele fixe şi prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie de către producătorii care vor obține statutul de producător eligibil în anul 2023. Au fost aprobate tarifele fixe la energia electrică, precum și garanția de participare și garanția de bună execuție a […] Articolul ANRE a aprobat tarifele fixe şi prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile apare prima dată în Ecopresa.
2 martie 2023
16:20
Fenomenul meteorologic La Nina, care a intensificat secetele şi inundaţiile, s-a încheiat şi va fi înlocuit cu El Nino, care ar putea să cauzeze la rândul său alte probleme, au anunţat experţi în climatologie din cadrul ONU. Potrivit lor, graţie La Nina, un fenomen ce are tendinţa de a scădea temperatura oceanelor şi care s-a […] Articolul Fenomenul meteorologic La Nina s-a încheiat și va fi înlocuit cu El Nino. Există riscul creșterii temperaturilor apare prima dată în Ecopresa.
15:40
Statul va acorda subvenții pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice. Un proiect în acest sens a fost votat în prima lectură, în ședința Parlamentului de astăzi. Subvențiile vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, iar mărimea și modul de acordare a acestora urmează să fie stabilite de către Guvern. Proiectul […] Articolul Statul va acorda subvenții pentru stimularea și dezvoltarea agriculturii ecologice apare prima dată în Ecopresa.
15:10
Echipamentele de apă și canalizare, necesare pentru implementarea proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, vor fi importate în țară în baza unor facilități fiscale și vamale. Regulamentul cu privire la modul de aplicare a acestor facilități la importul și livrările de mărfuri sau servicii destinate implementării proiectului a fost aprobat de Guvern. […] Articolul Echipamentele de apă și canalizare, necesare pentru stația de epurare de la Soroca, vor fi importate fără taxe vamale apare prima dată în Ecopresa.
1 martie 2023
16:40
Mai multe instituții publice din Republica Moldova vor beneficia de donații de biocombustibil solid din partea a două companii private. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Biocombustibilul solid, sub formă de coajă de floarea soarelui granulată, va ajunge în instituțiile publice sub monitorizarea de către Agenția pentru […] Articolul Două companii private vor dona 3000 de tone de biocombustibil solid instituțiilor publice apare prima dată în Ecopresa.
28 februarie 2023
13:00
Comisia pentru Situații Excepționale a decis, în ședința de ieri, introducerea unor modificări în ceea ce ține de regulile de vânătoare pe terenurile deschise. Astfel, este interzisă tragerea și aflarea cu arma încărcată la o distanță mai mică de 5 km de la frontiera de stat cu Ucraina, la o distanță mai mică de 300 […] Articolul CSE a stabilit noi reguli pentru sezonul de vânătoare 2022-2023 apare prima dată în Ecopresa.
12:40
Un val de căldură în timpul iernii, niveluri scăzute de ploaie care au atins recorduri și o lipsă simțitoare a zăpezii fac ca râurile, canalele și lacurile din Europa să coboare la cote alarmant de joase, experții avertizând că seceta severă de anul trecut s-ar putea repeta, potrivit CNN. Imaginile cu albiile secate ale râurilor […] Articolul Europa trece printr-o secetă care a lăsat râuri și lacuri fără apă, iar situația gravă din 2022 s-ar putea repeta anul acesta apare prima dată în Ecopresa.
27 februarie 2023
18:20
Numai 3% din deșeurile din plastic au fost reciclate în Republica Moldova în anul 2021, rata de reciclare medie a acestui tip de deșeu pentru ultimii trei ani fiind de doar 7%. Totodată, restul de peste 90% din deșeurile din plastic care nu sunt reciclate ajung la gropile comune de gunoi, care sunt, în mare […] Articolul Doar 3% din deșeurile din plastic, reciclate în R. Moldova. Recomandările primului studiu național privind deșeurile din plastic apare prima dată în Ecopresa.
16:30
Companiile din sectorul industrial vor avea la dispoziție mai mulți auditori energetici pentru a găsi soluții de eficiență energetică. Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și Universitatea Tehnică din Moldova au lansat un program de instruire a formatorilor pentru auditorii energetici în sectorul industrial. La prima rundă a programului de formare au participat 18 persoane, care […] Articolul În Republica Moldova a fost inițiat un curs de formare a auditorilor energetici apare prima dată în Ecopresa.
16:20
Companiile din sectorul industrial vor avea la dispoziție mai mulți auditori energetici pentru a găsi soluții de eficiență energetică. Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) și Universitatea Tehnică din Moldova au lansat un program de instruire a formatorilor pentru auditorii energetici în sectorul industrial. La prima rundă a programului de formare au participat 18 persoane, care […] Articolul În Republica Moldova a fost inițiat un curs de instruire a auditorilor energetici apare prima dată în Ecopresa.
24 februarie 2023
18:50
O acțiune de defrișare masivă de copaci, care se întinde pe o suprafață de circa șapte hectare, a fost descoperită de inspectorii de mediu din Cahul. Mai exact, peste 650 de copaci din specia salcie au fost tăiați în fâșia forestieră din localitatea Colibași. Lucrările de investigații continuă, iar făptașii rămân, deocamdată, necunoscuți. Potrivit Inspectoratului […] Articolul Defrișare ilegală în masă la Cahul. Peste 650 de copaci de salcie au fost doborâți la pământ apare prima dată în Ecopresa.
23 februarie 2023
14:50
O acțiune de defrișare masivă de copaci, care se întinde pe o suprafață de circa șapte hectare, a fost descoperită de inspectorii de mediu din Cahul. Mai exact, circa 650 de copaci din specia salcie au fost tăiați în fâșia forestieră din localitatea Colibași. Lucrările de investigații continuă, iar făptașii rămân, deocamdată, necunoscuți. Potrivit Inspectoratului […] Articolul Defrișare ilegală în masă la Cahul. Peste 650 de copaci de salcâm au fost doborâți la pământ apare prima dată în Ecopresa.
11:50
Echipa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va fi extinsă de la 73 la 84 de unități de personal. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern, la inițiativa ministerului.  „Modificările sunt necesare pentru a consolida capacitățile ministerului prin preluarea funcțiilor de elaborare a politicii statului în domeniul relațiilor funciare și monitoringului funciar. […] Articolul Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se extinde. Va fi creat Serviciul hidroameliorație apare prima dată în Ecopresa.
22 februarie 2023
18:40
Agenția de Mediu atenționează populația că este interzisă culegerea și comercializarea plantelor vernale. Brândușele, ghioceii, albăstrițele și alte flori timpurii sunt specii amenințate cu dispariția și sunt incluse în Cartea Roșie. Astfel, pentru culegerea și comercializarea acestor plante cetățenii pot fi aplicate amenzi. Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca vestitorii primăverii să răsară […] Articolul Comercializarea ghioceilor și brândușelor, strict interzisă. Amenzile sunt de câteva mii de lei apare prima dată în Ecopresa.
16:50
Înțelegerea, de la o vârstă fragedă, a problemelor de protecție a mediului ajută la creșterea gradului de conștientizare. În acest context, AO EcoVisio a elaborat „Ghidul metodologic pentru educație ecologică participativă”, care oferă metode pentru a lucra la schimbarea atitudinilor elevilor și profesorilor față de problemele de mediu și soluțiile acestora. Publicația conține metode folosite […] Articolul Educația pentru mediu: un ghid metodologic este disponibil online apare prima dată în Ecopresa.
12:30
Încă o creangă de mari dimensiuni s-a prăbușit peste o mașină în capitală, deteriorând-o puternic. Incidentul a avut loc pe strada Constantiv Vârnav din Chișinău. Agenția de gospodărire a Spațiilor Verzi anunță că s-a autosesizat pe marginea acestui caz, va investiga situația și va lua măsurile disciplinare față de persoanele responsabile. „Spațiile Verzi” anunță că […] Articolul Încă o creangă de mari dimensiuni s-a prăbușit peste o mașină. Reacția Asociației „Spații Verzi” apare prima dată în Ecopresa.
11:00
Suprafața noii piste bidirecționale pentru bicicliști de pe bulevardul Dacia din Chișinău nu este una comodă și nu permite deplasarea rapidă. În plus, lățimea acesteia nu este suficientă pentru deplasarea în siguranță a bicicliștilor. Acestea sunt câteva dintre concluziile membrilor Alianței Biciclete Chișinău, făcute după ce au analizat lucrările și proiectul pistei de pe bulevardul […] Articolul Pista de pe bulevardul Dacia, insuficient de comodă și sigură pentru bicicliști. „Încă un proiect făcut fără consultarea utilizatorilor” apare prima dată în Ecopresa.
21 februarie 2023
16:50
O femeie din raionul Telenești s-a ales cu o amendă de 10 mii de lei pentru faptul că a dat foc deșeurilor. Incidentul a avut loc acum câteva zile în localitatea Ciulucani. Angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Telenești, observând fum în localitate, au mers să documenteze acest caz și au întocmit un proces verbal. […] Articolul O femeie din Telenești s-a ales cu o amendă de 10 mii de lei pentru că a dat foc deșeurilor din jurul casei apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.