Turcia anunță prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene

Moldova1, 18 martie 2023 17:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă prelungirea acordului internațional privind exportul de cereale ucrainene, informează Agerpres cu referire la Reuters și AFP. Liderul turc a făcut anunțul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 15 minute
20:10
Protestele nu contenesc în Franța. Peste un milion de oameni au ieșit în stradă, în mai multe orașe franceze, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de legea pensiilor. Protestatarii cer demisia guvernului, dar și a președintelui. La Paris, dar și în alte orașe, manifestanții au incendiat automobile și coșuri de gunoi. Poliția a intervenit în forță, pentru a-i calma mulțimea violentă. După ciocnirile de noaptea trecută, peste 170 de manifestanți au fost reținuți de forțele de ordine. Din cauza tulburărilor, vizita la Paris a lui Charles al III-lea a fost amânată. Sosirea monarhului britanic era programată pentru duminică. Regele și consoarta sa Camilla urmau să petreacă trei zile în Franța.
Acum o oră
19:50
Igor Dodon nu poate părăsi țara și. Decizia a fost luată, vineri, de către magistrații Curții Supreme de Justiție, care au respins solicitarea apărătorilor fostului șef de stat și au lăsat în vigoare interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova, până pe 19 mai. Astfel, fostul președinte de țară își întrerupe tradiția de a vizita Sfântul Munte din Grecia, înainte de Paște.
19:30
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că autoritățile din stânga Nistrului sunt gata să lucreze în oricare format, doar pentru a păstra pacea în regiune. Mai mult, el spune că misiunea OSCE are un rol important în acest sens. De aceeași părere sunt și reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare de la Chișinău, potrivit cărora, misiunea OSCE are calitate de mediator în procesul de negocieri și facilitator al menținerii dialogului pe platforme neutre. Totuși, în acest moment, negocierile pot continua doar în formatul „1+1”, precizează Biroul de Reintegrare.
Acum 2 ore
19:10
Armata ucraineană anunță o contraofensivă pe direcția Zaporojie și se pregătește de ofensivă în Bahmutul asediat. Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou aliaților mai multe arme performante și avioane de luptă pentru a putea opri invazia rusă. Rușii au lovit cu rachete sol-aer S-300 orașului Konstantinovka din regiune Donețk, unde au fost uciși trei oameni, iar alți doi au fost răniți. Iar alți șapte oameni au decedat în urma bombardamentelor din regiunile Odesa, Donețk și Sumî. Agresorul continuă să țintească infrastructura critică și blocurile rezidențiale.
18:40
Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2023, a început turneul de promovare a piesei „Soarele și Luna”. Astăzi și mâine, interpretul susține un concert la Barcelona (Spania).
18:30
Republica Moldova are nevoie de învățământ de calitate înaltă pentru a reuși cât mai repede să ajungă parte a Uniunii Europene. Astfel, România continuă să ajute țara noastră și în procesul educațional. În cadrul unei conferințe de presă comune a rectorilor Universității de Stat din Moldova și Universității București, au fost prezentate proiectele comune pentru anii 2023-2024, printre care dezvoltarea parteneriatelor, oferirea de burse internaționale și schimbul de experiență dintre cele două instituții.
Acum 4 ore
17:00
O minoră de aproximativ 12 ani a murit după ce a fost lovită de un troleibuz. Totul s-a întâmplat pe 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din municipiul Chișinău.
16:30
Rusia a anunțat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acțiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizația aflată în spatele acestei inițiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin", informează AFP, citată de HotNews.ro
Acum 6 ore
16:10
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,6, a avut loc vineri dimineață la granița dintre Turcia și Iran. Seismul a fost resimțit în ambele țări, transmite Digi24.ro.
15:50
Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a ieșit astăzi într-o conferință de presă și a declarat că autoritățile de la Chișinău ar pregăti o provocare militară în regiunea transnistreană. Potrivit parlamentarei, această presupusă acțiune ar urma să aibă loc a doua zi de Paște, pe 17 aprilie, și ar implica participarea a cel puțin 10 mii de cetățeni români. În replică, reprezentanții Guvernului afirmă că informațiile lansate în spațiul public de către Tauber nu sunt decât un fals și fac parte dintr-un discurs de promovare a fricii și dezbinării în societate.
14:40
Cel puțin zece persoane au fost ucise în urma bombardamentelor rusești de noaptea trecută, între care cinci la Kostiantinivka, în regiunea Donețk, într-un așa numit punct de invincibilitate, au anunțat vineri autoritățile ucrainene, informează Agerpres cu referire la AFP, Reuters și EFE.
Acum 8 ore
14:10
În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, vom trece la ora de vară. Acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră înainte, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Pentru că se schimbă ora, duminică va fi cea mai scurtă zi din 2023, cu doar 23 de ore.
13:30
Oamenii legii au destructurat activitatea a două grupuri infracționale specializate în comercializarea drogurilor și comiterea escrocheriilor în proporții deosebit de mari.
13:30
Digitalizarea și modernizarea instituțiilor de învățământ din țară, precum și sporirea calității studiilor sunt două din prioritățile în domeniul educației, anunțate astăzi de către ministrul de resort, Anatolie Topală. În total, Ministerul Educației și Cercetării își propune realizarea a cinci obiective care vor contribui direct la creșterea economică prin pregătirea în următorii ani a specialiștilor de calificare înaltă. Printre priorități se numără și creșterea accesului la educația de calitate, în special pentru copiii și tinerii din grupurile vulnerabile sau pentru cei cu dizabilități.
12:50
Autoritățile de la Chișinău fac totul ca Republica Moldova să devină atractivă pentru investitori - să creeze locuri de muncă, să stimuleze economia și să aducă mai multă prosperitate cetățenilor. Mesajul a fost adresat la București de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, la o întâlnire cu investitorii americani și români. Oficialul i-a invitat pe investitori să viziteze Republica Moldova și să stabilească noi relații economice.
12:50
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază deciziile Consiliului European prin care se reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare.
12:40
O nouă campanie preliminară, noi speranțe! Echipa națională a Republicii Moldova își începe în această seară aventura în preliminariile Campionatului European de fotbal din 2024.
12:30
Pace la echipa noastră națională înainte de startul seriei de meciuri oficiale din acest an! Atacantul Ion Nicolăescu și selecționerul Sergiu Cleșcenco au bătut palma și s-au împăcat după conflictul de la finalul anului trecut.
Acum 12 ore
11:00
Un automobil a fost cuprins de flăcări noaptea trecută, 24 martie, pe strada Sihastrului din orașul Codru. Apelul la 112 a fost făcut în jurul orei 01:33.
Ieri
20:00
Zi importantă pentru viitorul european al Republicii Moldova. Întrunit la Bruxelles, Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova a adoptat o Declarație, în care solicită începerea negocierilor de aderarea cât mai curând posibil. Potrivit unui comunicat de presă, acest lucru ar trebui să se întâmple după îndeplinirea, până la sfârșitul acestui an, a celor 9 recomandări transmise Chișinăului de către Comisia Europeană.
19:40
Prim-ministrul Dorin Recean, șeful Legislativului Igor Grosu și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba pleacă la București în această seară, în aceeași aeronavă cu premierul român Nicolae Ciucă, pentru a participa la o reuniune a investitorilor. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
17:50
„Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr” este genericul simpozionului științific, organizat astăzi de Mitropolia Basarabiei, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, alte instituții din Republica Moldova și din România.
15:40
Reglementarea conflictului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică, iar acest lucru se întâmplă deja, afirmă prim-ministrul Dorin Recean. Premierul a declarat într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său român, Nicolae Ciucă, că Republica Moldova va continua să asigure pacea și securitatea în regiune, iar parcursul european al țării nu prezintă un impediment în calea soluționării conflictului transnistrean.
15:30
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prin implicarea României Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este „inadmisibil ca această țară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”, relatează Agerpres.
15:10
Echipa națională de fotbal a Insulelor Feroe a venit în Republica Moldova cu lecția învățată. În ajunul partidei directe din cadrul primei etape a preliminariilor Campionatului European din 2024, componenții selecționatei nordice și staff-ul tehnic au declarat că echipa națională a Republicii Moldova s-a schimbat mult față de acum doi ani.
14:30
Alertă aeriană în toată Ucraina. Alarma a fost declanșată în urma decolării unui avion de luptă Mig-31K din Belarus. Forțele ucrainene au efectuat 13 lovituri asupra pozițiilor și echipamentelor rusești, în ultimele 24 de ore, după ce au respins peste 80 de atacuri inamice în partea de est a țării. Agresorul rus continuă să folosească tacticile sale obișnuite de terorizare a populației civile, bombardând zonele locuite și infrastructura critică. Directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică trage un semnal de alarmă pentru protejarea Centralei nucleare Zaporojie. Rafaelo Grossi declară că siguranța acesteia este „precară”.
14:00
De la domeniul educației, infrastructurii, securității, dar și în calea aderării la Uniunea Europeană, România a demonstrat că este alături de Republica Moldova și de cetățenii ei. Declarațiile au fost făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după întrevederea cu omologul său român Nicolae Ciucă. La rândul său, oficialul de la București a remarcat că România va continua să sprijine dezvoltarea capitalului uman din Republica Moldova.
13:40
Gazprom a încercat să reia livrările gazelor naturale pentru malul drept al Nistrului, însă acestea au fost întrerupte imediat, a declarat premierul Dorin Recean. Șeful Executivului a dat asigurări că Republica Moldova nu mai consumă gaze de la concernul rus.
12:40
Pe parcursul acestei săptămâni, deputații moldoveni vor avea mai multe întrevederi cu omologii săi români, ceea ce demonstrează că cele două instituții legislative au o colaborare strânsă. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, într-o conferință de presă comună susținută împreună cu Laura Vicol, președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României.
12:30
Pe parcursul acestei săptămâni, deputații moldoveni vor avea mai multe întrevederi cu omologii săi români, ceea ce demonstrează că cele două instituții legislative au o colaborare strânsă. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, într-o conferință de presă comună susținută împreună cu Laura Vicol, președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României.
12:30
Organizatorii Eurovision Song Contest 202 au stabilit ordinea evoluării reprezentanților țărilor participante la concurs. Astfel, reprezentantul Republicii Moldova Pasha Parfeni, va urca al 10-lea pe scenă cu piesa „Soarele și Luna”, fiind succedat de încă cinci participanți.
12:00
Șeful Guvernului de la București, Nicolae Ionel Ciucă, se află astăzi, 23 martie, într-o vizită la Chișinău. În dimineața zilei, premierul român a fost primit de președintele Maia Sandu, după care a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
11:30
Șefa Serviciului finanțe a Direcției Situații Excepționale Cahul este bănuită de cauzarea unui prejudiciu de peste 300 de mii de lei instituției. În urma unor percheziții din această dimineață, ea a fost reținută și plasată în izolatorul de detenție provizorie al IP Cahul pentru 72 de ore, informează Centrul Național Anticorupție.
11:30
Biroul relații cu diaspora al Cancelariei de Stat a lansat înscrierile pentru participarea în cadrul Programului guvernamental DOR Diasporă* Origini* Reveniri. Anul acesta se va desfășura cea de-a XI-a ediție și va avea loc în perioada 08-17 august 2023, cu participarea a 100 de copii și tineri - 80 din diasporă și 20 din Republica Moldova.
11:00
Curtea Constituțională a validat mandatul unui deputat în Parlamentul Republicii Moldova, după ce, astăzi, a examinat propunerea Comisiei Electorale Centrale (CEC). Prin urmare, Gheorghe Cojoc, candidat supleant pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” este noul deputat.
10:40
Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea transnistreană, pentru a evita o criză umanitară în acea regiune separatistă, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei Victor Parlicov.
10:00
Șeful Guvernului de la București, Nicolae Ionel Ciucă, se află astăzi, 23 martie, într-o vizită la Chișinău. În aceste momente premierul României are o întrevedere, la Președinție, cu șefa statului, Maia Sandu. Întâlnirea se desfășoară cu ușile închise.
09:10
Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider la capitolul furnizarea serviciilor media de calitate. Sunt priorități ce se regăsesc și în Strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2023-2028. După mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, documentul a fost votat, astăzi, într-o ședință publică a Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD). Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor formula o serie de propuneri, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei.
09:10
Prioritățile în domeniul protecției social-economice a salariaților au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu membrii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova(CNSM). Șeful Executivului a subliniat că autoritățile rămân concentrate pe sporirea productivității, încurajarea muncii oneste și creșterea nivelului de salarizare în sectorul public, accentuând că sindicatele pot deveni un partener al Guvernului în realizarea acestui demers.
07:00
Prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova. În dimineața zilei premierul român va fi primit de președintele Maia Sandu, ulterior va avea întrevederi cu omologul său moldovean, Dorin Recean, și cu șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
22 martie 2023
23:10
Co-președinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan susțin o conferință de presă.
22:50
Anul 2023 va fi dedicat procesului de europenizare a țării, iar reforma justiției este una prioritară, a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu in cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Letoniei, Edvards Smiltēns, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.
21:10
Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider la capitolul furnizarea serviciilor media de calitate. Sunt priorități ce se regăsesc și în Strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2023-2028. După mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, documentul a fost votat, astăzi, într-o ședință publică a Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD). Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor formula o serie de propuneri, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei.
21:10
Jurnalistul francez Olivier Dubois, ținut ostatic de extremiștii islamici, timp de aproape doi ani, în Mali, a ajuns în Franța. El a fost eliberat cu o zi înainte, iar primele lui cuvinte au fost de mulțumire pentru cei care au contribuit la punerea sa în libertate. Și revederea cu cei apropiați a fost una emoționantă. La aeroport, l-au așteptat membrii familiei, dar și președintele țării.
21:00
Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider la capitolul furnizarea serviciilor media de calitate. Sunt priorități ce se regăsesc și în Strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2023-2028. După mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, documentul a fost votat, astăzi, într-o ședință publică a Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD). Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor formula o serie de propuneri, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei.
20:50
Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider la capitolul furnizarea serviciilor media de calitate. Sunt priorități ce se regăsesc și în Strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2023-2028. După mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, documentul a fost votat, astăzi, într-o ședință publică a Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD). Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor formula o serie de propuneri, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
Vedetele tenisului de masă din Republica Moldova, Andrei Puțuntică și Vladislav Ursu, sunt motivați la maximum să reprezinte țara la Jocurile Europene din acest an, care vor fi organizate de orașele Cracovia și Malopolska din Polonia. Cei doi sportivi au primit wild card-uri de la forul continental pentru participarea la competițiile din această vară.
19:20
Îl inspiră frumusețea oamenilor, a naturii și nu-și poate imagina nicio zi fără munca în atelier. Deși lucrările lui au fost expuse în mai multe țări, pictorul Edward Yov a inaugurat în orașul natal prima sa expoziție personală „Metafore vizuale”.
18:20
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de mucenici. Gospodinele aduc la biserică sfințișori - copturi în forma cifrei 8 - ca să îi sfințească și să îi dea de pomană. În popor li se mai spun Moșii și sunt prăznuiți după Babele, adică la 9 zile de la Baba Odochia. Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înainte de Paște.
17:40
Legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislația țării a fost promulgată astăzi. Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, care a accentuat că „limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.