Ce cred experții despre legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată recent de Parlament

Radio Moldova, 18 martie 2023 13:20

Legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată în două lecturi de Parlament, a fost necesară pentru a lua măsuri rapide de prevenire și remediere a amenințărilor de acest gen. Declarația a fost făcută la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova, de către expertul juridic în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Vitalie Varaniță.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 5 minute
12:20
Transportatorii moldoveni vor putea circula în statele membre ale Uniunii Europene (UE) fără a fi obligați să dețină o autorizație și după data de 31 martie 2023. Guvernul a aprobat ratificarea acordului cu UE, care prevede extinderea termenului acestei facilități până pe 30 iunie 2024.
Acum 30 minute
12:00
Republica Moldova va primi încă 5,6 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Guvernul a aprobat semnarea Acordului de Grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 5,6 milioane euro, în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Banii sunt oferiți suplimentar la Acordul de împrumut de 25 milioane de euro, semnat și ratificat în luna ianuarie curent.
Acum o oră
11:50
Vizita premierului României, Nicolae Ciucă, în Republica Moldova reconfirmă sprijinul puternic al României în realizarea reformelor și avansarea parcursului european al țării noastre, consolidarea economiei urmare a multiplelor proiecte pe care le are țara noastră în desfășurare cu partea română. Precizările au fost făcute de către Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean.
11:50
În Republica Moldova se atestă o descreștere a numărului cazurilor de COVID-19 și de gripă sezonieră, anunță Ministerul Sănătății. Astfel, în perioada 13-19 martie, au fost înregistrate 2 373 de cazuri de COVID-19, în scădere cu 16,3% față de săptămâna anterioară, 37 de cazuri de gripă, cu circa 23% mai puține, și 357 – infecții respiratorii acute severe (SARI).
11:30
Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că a ajuns la un acord cu Ucraina pentru acordarea unui ajutor financiar în valoare de 15,6 miliarde de dolari. Acordul va permite redresarea economică a Ucrainei pe termen lung și, totodată, va ajuta Kievul să facă față invaziei ruse. Acesta este primul împrumut oferit de FMI unei țări aflate în stare de război și urmează să fie aprobat în următoarele săptămâni.
Acum 2 ore
11:20
Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat, iar restul sumei – din bugetul de stat.
11:10
Republica Moldova va avea ambasador în Regatul Danemarcei. Funcția va fi exercitată de Veaceslav Dobândă, ambasadorul Republicii Moldova în Olandă. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Guvernului din 22 martie.
11:00
10:50
Cabinetul de Miniștri de la Chișinău a aprobat rechemarea directorului adjunct în cadrul Comitetului Executiv al Comunității Statelor Independente (CSI), șef al Secției Departamentului Cooperare Economică, Teodor Iovu. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 22 martie.
10:40
Regimul de control comun la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Leușeni-Albița va fi activat din luna aprilie, a declarat pentru Rlive ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Potrivit reprezentantei Guvernului, până la sărbătorile de Paște va fi redus considerabil timpul de așteptare la acest punct de trecere a frontierei.
Acum 4 ore
10:10
Vizita oficială la Moscova a liderului chinez, Xi Jinping, scoate în evidență legăturile apropiate dintre cele două națiuni – o relație tot mai importantă pentru Vladimir Putin, care devine din ce în ce mai izolat de restul lumii, scrie The New York Times, citat de Digi24.
09:50
Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) se va desfășura joi, 23 martie, la Bruxelles. Printre subiectele ce urmează să fie discutate în Parlamentul European figurează procesul de integrare europeană a țării noastre, progresele înregistrate și situația geopolitică din Republica Moldova, precum și consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova, reforma justiției și lupta împotriva corupției.
09:40
Stadiul actual al proiectelor finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar și aspecte noi de cooperare au fost examinate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu directorul executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, și Angela Sax, șefa oficiului Băncii în Republica Moldova.
09:00
Autoritățile de la Chișinău negociază semnarea unui contract pe termen lung cu Centrala de la CuciurganAutoritățile de la Chișinău negociază semnarea unui contract pe termen lung cu Centrala de la Cuciurgan privind achiziționarea energiei electrice la un preț mai favorabil pentru consumatori. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.
Acum 6 ore
06:30
Războiul din Ucraina creează precedente periculoase, a declarat pentru CNN, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, precizând că orice țară care se bazează pe dreptul internațional poate fi supusă amenințărilor.
06:30
Comisia Europeană a aprobat un proiect în valoare de 103 milioane de euro, lansat de România, pentru a sprijini investițiile în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice.
Acum 8 ore
06:20
Șase birouri mobile echipate integral, destinate punctului de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, urmează să fie instalate odată cu demararea controlului cu o singură oprire pentru a fluidiza exportul și tranzitul de mărfuri la frontiera cu Uniunea Europeană.
Acum 24 ore
22:00
Stadiul actual al proiectelor finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar și aspecte noi de cooperare au fost examinate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu directorul executiv al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, și Angela Sax, șefa oficiului Băncii în Republica Moldova.
21:40
Un cutremur puternic a afectat o zonă extinsă din nordul Pakistanului și din Afganistan. Potrivit informațiilor, cutremurul a fost simțit și în capitala indiană, Delhi, transmite BBC.
21:40
Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancțiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis președintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfășurate marți la Kremlin, relatează agențiile Reuters și EFE.
21:00
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova se va convoca în ședință comună cu membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a Parlamentului României, joi, 23 martie.
20:40
Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, s-a deplasat astăzi la Bucea, oraș-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite „istorice” în Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, această vizită este un semn de solidaritate și cooperare puternică între Ucraina și Japonia, scrie Agerpres.
19:20
Autoritățile de la Chișinău negociază semnarea unui contract pe termen lung cu Centrala de la Cuciurgan privind achiziționarea energiei electrice la un preț mai favorabil pentru consumatori. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.
18:50
Victor Parlicov: Moldovagaz va trebui să explice de ce a fost reluat consumul de gaze ruseștiPentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom, noi avem stocuri de gaze procurat de Energocom, pe care urmează să le utilizăm. Declarația a fost făcută, marți 21 martie, de către ministrul Energiei Victor Parlicov. El a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebuie să vină cu o explicație de ce a fost luată decizia de reluare a consumului de gaze rusești.
18:30
Banca Națională a Moldovei a semnat un nou Memorandum de Înțelegere cu Banca Lituaniei. Scopul acestui document este de a dezvolta în continuare un cadru general de cooperare bilaterală prin schimb de informații și experiență în domeniile de activitate a băncilor centrale, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
18:30
Documentarea persoanelor strămutate în urma războiului din Ucraina, precum și asigurarea dreptului la servicii sociale, medicale, de cazare și de educație al acestora au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului. Comisia s-a întrunit în contextul activării de la 1 martie a mecanismului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina.
18:10
Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe, la capătul mai multor săptămâni de incertitudini și speculații, alimentate, la București, inclusiv de declarații din sfera politicului. Cele două țări au convenit încă din 15 martie ca experții români să înceapă măsurători în zonă, după lucrările de adâncire făcute de partea ucraineană, însă acordul scris a întârziat, transmite corespondentul Radio Moldova la București.
17:40
Poliția a deconspirat activitatea unei scheme infracționale la mai multe stații PECO din nordul țării, care înșelau clienții.
17:40
Sprijinul bugetar nerambursabil de peste 283 de milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției va fi alocat pentru asigurarea compensațiilor la factură gospodăriilor vulnerabile, a anunțat Ministerul Finanțelor.
17:00
Consumul de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului s-a redus considerabil în luna martie. Drept rezultat, gazele naturale au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) care, potrivit unui acord de interconectare, trebuie să tindă spre zero. Precizările au fost făcute de compania Moldovagaz, după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a solicitat explicații în legătură cu reluarea consumului de gaze rusești pe malul drept al Nistrului.
16:40
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Într-un discurs principal susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.
16:20
Comisia Europeană a achitat astăzi o a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din pachetul de asistență financiară destinat Ucrainei, a cărui valoare totală se ridică la 18 miliarde de euro prin care Uniunea Europeană urmărește să ajute Kievul să-și acopere nevoile imediate de finanțare în 2023.
15:40
Peste o sută de participanți, printre care oficiali din Republica Moldova și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ s-au reunit la primul Forum Național de Educație Financiară.
15:30
Peste o sută de participanți, printre care oficiali din Republica Moldova și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ s-au reunit la primul Forum Național de Educație Financiară.
15:00
Decizia de a procura gaz de la Compania rusă Gazprom pentru malul drept al Nistrului a fost luată de MoldovaGaz, fără coordonarea cu ministerul de resort, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă Ministrul Energiei, Victor Parlicov.Potrivit lui, Republica Moldova în prezent dispune de stocuri suficiente pentru aprovizionarea populației cu gaze naturale.
14:50
Mandatul de arest emis săptămâna trecută de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului prezidențial pentru drepturile copilului din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova, este legal, chiar dacă Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, care stă la baza Curții Penale Internaționale, este de părere Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Schevcenko. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mandatul „irelevant”, deoarece Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, motiv pentru care nici „nu are vreo obligație” juridică. În cadrul dezbaterilor publice organizate astăzi de Agenția IPN, cu tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, expertul Igor Boțan a menționat că președintele Rusiei poate fi arestat de 123 de state, semnatare ale Tratatului de la Roma.
14:20
Crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor de corupție ar putea eficientiza munca judecătorilor și a altor funcționari din sistemul judiciar, fiind o soluție pentru a îmbunătăți procesul de examinare a dosarelor. În timp ce unii experți consideră că o astfel de Curte ar putea fi utilă, există și preocupări legate de resursele și costurile suplimentare necesare pentru înființarea și funcționarea acesteia. Potrivit autorităților, o asemenea instanță ar putea fi creată în trei luni.
14:10
În anul 2022 numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova de către persoanele fizice este dublu față de anul 2021, a anunțat Agenția pentru Eficiență Energetică.
13:30
Mai mulți transportatori au protestat astăzi la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Șoferii de microbuze și autobuze sunt nemulțumiți de faptul că poliția le-ar fi aplicat mai multe amenzi și le-ar fi scos plăcuțele de înmatriculare deoarece au adus mai mulți oameni la protestul de duminică, 12 martie.
13:20
În anul 2022 numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova de către persoanele fizice este dublu față de anul 2021, a anunțat Agenția pentru Eficiență Energetică.
13:10
Posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Qatar au fost discutate de către prim-ministrul Dorin Recean cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar, Meshaal Mohammed Al-Kubaisi.
Ieri
12:10
Carburanții continuă să se ieftinească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi noile prețuri plafon la benzină și motorină pentru mâine, 22 martie.
11:50
În ultimii ani, crizele majore la nivel global și pandemia de COVID-19 au sporit vulnerabilitatea emoțională și psihică a persoanelor. Din acest motiv, recent, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală a populației. Noile prevederi pun accentul pe reducerea riscului de apariție a bolilor psihice și depistarea la timp a tulburărilor de comportament, a explicat membra Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu.
11:50
Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, lansează campania de informare și sensibilizare privind integritatea în sistemul educațional. Scopul aceste acțiuni este de a crește nivelul de informare a cadrelor didactice, a părinților și elevilor, privind practicile anticorupție, dar și să reducă acest fenomen în sistemul educațional.
11:30
Pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom, noi avem stocuri de gaze procurat de Energocom, pe care urmează să le utilizăm. Declarația a fost făcută, marți 21 martie, de către ministrul Energiei Victor Parlicov. El a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebuie să vină cu o explicație de ce a fost luată decizia de reluare a consumului de gaze rusești.
10:50
Dacă judecătorii nu vor lua o decizie cu privire la adoptarea și reluarea activității Consiliului Superior al Magistraturii până la următoarea ședință generală, atunci vor fi luate alte măsuri pentru a debloca situația creată, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru într-o emisiune la Pro Tv.
10:50
Situația din Republica Moldova ar putea fi discutată la viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe. Această propunere a făcut-o șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe, desfășurată ieri la Bruxelles. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea de a spori asistența Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova și sprijinul general pentru avansarea procesului de aderare. De asemenea, ministrul român de externe referit și la importanța stabilirii rapide a misiunii civile a Uniunii Europene în Republica Moldova.
10:40
Secetele, devenite mai lungi și mai frecvente, afectează agricultura și economia Republicii Moldova, a menționat președinta Maia Sandu, în mesajul adresat cetățenilor în contextul zilei Internaționale a Pădurii, consemnată astăzi.
10:20
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping continuă astăzi discuțiile la Moscova, cooperarea economică fiind în centrul atenției în cea de-a doua zi a vizitei liderului de la Beijing în Rusia, relatează Agerpres.
10:10
SA Energocom a vândut Ucrainei, în calitate de test, 1 MWh de energie electrică. Până acum compania doar cumpăra energie electrică de la producătorii ucraineni.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.