Expert: În 2022, veniturile moldovenilor s-au redus cu 10%, aceasta fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani

Radio Moldova, 17 martie 2023 18:30

Veniturile moldovenilor în 2022 s-au redus cu 10 la sută, fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani, a declarat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice”. Potrivit acestuia, veniturile includ salariile, pensiile, transferurile de peste hotare, dar și din vânzarea producției agricole.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum o oră
19:20
Autoritățile de la Chișinău negociază semnarea unui contract pe termen lung cu Centrala de la Cuciurgan privind achiziționarea energiei electrice la un preț mai favorabil pentru consumatori. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă.
Acum 2 ore
18:50
Victor Parlicov: Moldovagaz va trebui să explice de ce a fost reluat consumul de gaze ruseștiPentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom, noi avem stocuri de gaze procurat de Energocom, pe care urmează să le utilizăm. Declarația a fost făcută, marți 21 martie, de către ministrul Energiei Victor Parlicov. El a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebuie să vină cu o explicație de ce a fost luată decizia de reluare a consumului de gaze rusești.
18:30
Banca Națională a Moldovei a semnat un nou Memorandum de Înțelegere cu Banca Lituaniei. Scopul acestui document este de a dezvolta în continuare un cadru general de cooperare bilaterală prin schimb de informații și experiență în domeniile de activitate a băncilor centrale, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.
18:30
Documentarea persoanelor strămutate în urma războiului din Ucraina, precum și asigurarea dreptului la servicii sociale, medicale, de cazare și de educație al acestora au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei de Coordonare a activităților în domeniul Migrației și Azilului. Comisia s-a întrunit în contextul activării de la 1 martie a mecanismului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina.
Acum 4 ore
18:10
Ucraina și-a dat acordul scris ca România să înceapă măsurătorile pe canalul Bîstroe, la capătul mai multor săptămâni de incertitudini și speculații, alimentate, la București, inclusiv de declarații din sfera politicului. Cele două țări au convenit încă din 15 martie ca experții români să înceapă măsurători în zonă, după lucrările de adâncire făcute de partea ucraineană, însă acordul scris a întârziat, transmite corespondentul Radio Moldova la București.
17:40
Poliția a deconspirat activitatea unei scheme infracționale la mai multe stații PECO din nordul țării, care înșelau clienții.
17:40
Sprijinul bugetar nerambursabil de peste 283 de milioane de lei din contribuțiile Suediei și Elveției va fi alocat pentru asigurarea compensațiilor la factură gospodăriilor vulnerabile, a anunțat Ministerul Finanțelor.
17:00
Consumul de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului s-a redus considerabil în luna martie. Drept rezultat, gazele naturale au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) care, potrivit unui acord de interconectare, trebuie să tindă spre zero. Precizările au fost făcute de compania Moldovagaz, după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a solicitat explicații în legătură cu reluarea consumului de gaze rusești pe malul drept al Nistrului.
16:40
Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă, a afirmat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Într-un discurs principal susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile ale UE.
16:20
Comisia Europeană a achitat astăzi o a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din pachetul de asistență financiară destinat Ucrainei, a cărui valoare totală se ridică la 18 miliarde de euro prin care Uniunea Europeană urmărește să ajute Kievul să-și acopere nevoile imediate de finanțare în 2023.
Acum 6 ore
15:40
Peste o sută de participanți, printre care oficiali din Republica Moldova și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ s-au reunit la primul Forum Național de Educație Financiară.
15:30
Peste o sută de participanți, printre care oficiali din Republica Moldova și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ s-au reunit la primul Forum Național de Educație Financiară.
15:00
Decizia de a procura gaz de la Compania rusă Gazprom pentru malul drept al Nistrului a fost luată de MoldovaGaz, fără coordonarea cu ministerul de resort, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă Ministrul Energiei, Victor Parlicov.Potrivit lui, Republica Moldova în prezent dispune de stocuri suficiente pentru aprovizionarea populației cu gaze naturale.
14:50
Mandatul de arest emis săptămâna trecută de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului prezidențial pentru drepturile copilului din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova, este legal, chiar dacă Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, care stă la baza Curții Penale Internaționale, este de părere Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Schevcenko. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit mandatul „irelevant”, deoarece Rusia nu a ratificat Tratatul de la Roma, motiv pentru care nici „nu are vreo obligație” juridică. În cadrul dezbaterilor publice organizate astăzi de Agenția IPN, cu tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, expertul Igor Boțan a menționat că președintele Rusiei poate fi arestat de 123 de state, semnatare ale Tratatului de la Roma.
14:20
Crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor de corupție ar putea eficientiza munca judecătorilor și a altor funcționari din sistemul judiciar, fiind o soluție pentru a îmbunătăți procesul de examinare a dosarelor. În timp ce unii experți consideră că o astfel de Curte ar putea fi utilă, există și preocupări legate de resursele și costurile suplimentare necesare pentru înființarea și funcționarea acesteia. Potrivit autorităților, o asemenea instanță ar putea fi creată în trei luni.
Acum 8 ore
14:10
În anul 2022 numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova de către persoanele fizice este dublu față de anul 2021, a anunțat Agenția pentru Eficiență Energetică.
13:30
Mai mulți transportatori au protestat astăzi la sediul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP). Șoferii de microbuze și autobuze sunt nemulțumiți de faptul că poliția le-ar fi aplicat mai multe amenzi și le-ar fi scos plăcuțele de înmatriculare deoarece au adus mai mulți oameni la protestul de duminică, 12 martie.
13:20
În anul 2022 numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova de către persoanele fizice este dublu față de anul 2021, a anunțat Agenția pentru Eficiență Energetică.
13:10
Posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Qatar au fost discutate de către prim-ministrul Dorin Recean cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar, Meshaal Mohammed Al-Kubaisi.
Acum 12 ore
12:10
Carburanții continuă să se ieftinească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi noile prețuri plafon la benzină și motorină pentru mâine, 22 martie.
11:50
În ultimii ani, crizele majore la nivel global și pandemia de COVID-19 au sporit vulnerabilitatea emoțională și psihică a persoanelor. Din acest motiv, recent, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală a populației. Noile prevederi pun accentul pe reducerea riscului de apariție a bolilor psihice și depistarea la timp a tulburărilor de comportament, a explicat membra Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu.
11:50
Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, lansează campania de informare și sensibilizare privind integritatea în sistemul educațional. Scopul aceste acțiuni este de a crește nivelul de informare a cadrelor didactice, a părinților și elevilor, privind practicile anticorupție, dar și să reducă acest fenomen în sistemul educațional.
11:30
Pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom, noi avem stocuri de gaze procurat de Energocom, pe care urmează să le utilizăm. Declarația a fost făcută, marți 21 martie, de către ministrul Energiei Victor Parlicov. El a accentuat că aceasta este poziția oficială a Guvernului, iar Moldovagaz ar trebuie să vină cu o explicație de ce a fost luată decizia de reluare a consumului de gaze rusești.
10:50
Dacă judecătorii nu vor lua o decizie cu privire la adoptarea și reluarea activității Consiliului Superior al Magistraturii până la următoarea ședință generală, atunci vor fi luate alte măsuri pentru a debloca situația creată, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru într-o emisiune la Pro Tv.
10:50
Situația din Republica Moldova ar putea fi discutată la viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe. Această propunere a făcut-o șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe, desfășurată ieri la Bruxelles. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea de a spori asistența Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova și sprijinul general pentru avansarea procesului de aderare. De asemenea, ministrul român de externe referit și la importanța stabilirii rapide a misiunii civile a Uniunii Europene în Republica Moldova.
10:40
Secetele, devenite mai lungi și mai frecvente, afectează agricultura și economia Republicii Moldova, a menționat președinta Maia Sandu, în mesajul adresat cetățenilor în contextul zilei Internaționale a Pădurii, consemnată astăzi.
10:20
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping continuă astăzi discuțiile la Moscova, cooperarea economică fiind în centrul atenției în cea de-a doua zi a vizitei liderului de la Beijing în Rusia, relatează Agerpres.
10:10
SA Energocom a vândut Ucrainei, în calitate de test, 1 MWh de energie electrică. Până acum compania doar cumpăra energie electrică de la producătorii ucraineni.
10:10
Reforma justiției va continua, indiferent de rezistența pe care o opune sistemul, iar procesul se bucură de sprijinul poporului, al partenerilor externi și de o voință politică de neclintit. Asigurările sunt date de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care s-a arătat dezamăgit de ședința Adunării Generale a Judecătorilor și de refuzul magistraților de a-și alege membrii în Consiliul Superior al Magistraturii. Șeful legislativului spune că persoanele care se opun reformei justiției, se opun și procesului de aderare a Republicii Moldova la UE, notează IPN.
09:00
Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația extraordinară în justițieParlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut evaluarea comisiei pre-vetting și din acești membri va fi creat CSM și va funcționa indiferent ce decid judecătorii. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a examinat situația extraordinară din justiție.
07:40
Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză și o întâlnire, astăzi, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat Ministerul de Externe de la Tokyo.
Acum 24 ore
06:10
Republica Moldova este interesată să atragă investiții în domeniul tehnologiilor verzi, prin dezvoltarea soluțiilor inovative ce ar putea fi implementate în scurt timp, a precizat pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întrevederii cu ambasadoarea Finlandei la București, Marjut Akola.
06:00
Mai mulți miniștri de Externe europeni, între care cel al României, au cerut ca Uniunea Europeană (UE) să-i sancționeze pe oligarhii implicați în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova și Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amestecul Rusiei.
20 martie 2023
21:20
Republica Moldova nu a susținut integral sancțiunile impuse Rusiei de către UE, deoarece nu avea statutul de țară candidată. Apoi a trebuit să-și asigure independența energetică față de Federația Rusă, pentru ca alinierea la sancțiuni să nu aibă efectul bumerangului asupra țării noastre, a declarat expertul Igor Boțan.
Ieri
20:10
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) poate activa la această etapă și fără membri judecători. Potrivit legii, cvorumul necesar pentru a se întruni și a fi deliberativ este de 2/3 din membrii efectiv în exercițiul funcției, a explicat deputatul și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate.
19:00
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, urmată de Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, care au obținut rezultate foarte bune și în acest an. Potrivit raportului, Republica Moldova se află pe locul 63. La polul opus sunt cele mai triste țări, pe locul 1 este Afganistanul, o țară ocupată de talibani, iar pe locul doi este Libanul, zguduit de tulburări și de o criză economică gravă.
19:00
Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația extraordinară în justițieParlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut evaluarea comisiei pre-vetting și din acești membri va fi creat CSM și va funcționa indiferent ce decid judecătorii. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a examinat situația extraordinară din justiție.
18:40
Președintele chinez Xi Jinping a sosit, astăzi, la Moscova, unde a avut o întâlnire informală cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat în format tête-à-tête, apoi au continuat comunicarea în timpul unei cine. Potrivit unor experți de la Chișinău și București, vizita președintelui chinez la Moscova arată că Rusia este în continuare subordonată față de China, care încearcă să folosească Federația Rusă în confruntarea sa cu Statele Unite ale Americii.
18:40
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, urmată de Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, care au obținut rezultate foarte bune și în acest an. Potrivit raportului, Republica Moldova se află pe locul 63. La polul opus sunt cele mai triste țări, pe locul 1 este Afganistanul, o țară ocupată de talibani, iar pe locul doi este Libanul, zguduit de tulburări și de o criză economică gravă.
18:40
Sistemele informaționale din domeniul sănătății necesită o reevaluare și o resetare, deoarece capacitățile lor sunt depășite, ceea ce face dificilă gestionarea lor și munca medicilor. Potrivit reprezentanților Comisiei protecție socială, sănătate și familie, autoritățile trebuie să îmbunătățească tehnologia electronică existentă și să implementeze noi strategii de digitalizare a sistemului de sănătate în 2023.
18:40
Mai multe organizații neguvernamentale de media condamnă comportamentul inadecvat al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa presei, care abordează problemele Capitalei.
18:30
Presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-ziși oficiali de la Tiraspol, apoi asupra Delegației OSCE, ar fi avut scopul de îngrădire a accesului diplomaților străini în regiunea transnistreană, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul însă nu exclude faptul că aceste acțiuni ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din Republica Moldova.
18:30
Cetățenii ruși au înregistrat peste 1.300 de firme în Turcia pe parcursul anului 2022, o creștere de 670% comparativ cu situația din 2021, potrivit unui raport realizat de către o companie turcă, scrie Bloomberg.
18:10
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” va deveni Catedrala Mitropoliei Basarabiei din Chișinău. Consilierul Mitropoliei Basarabiei, arhidiaconul Maxim Sturza, a confirmat Europei Libere această informație. Viitoarea catedrală se află în stadiu de finalizare și „reprezintă un simbol indiscutabil al creștinismului românesc de pe cele două maluri ale Prutului”, a scris ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, pe pagina sa de Facebook.
18:00
Banca Națională a decis să micșoreze cu 3 puncte procentuale rata de bază, la nivelul de 14 la sută anual. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual.
17:40
Președintele chinez Xi Jinping a sosit, astăzi, la Moscova, unde a avut o întâlnire informală cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat în format tête-à-tête, apoi au continuat comunicarea în timpul unei cine. Potrivit unor experți de la Chișinău și București, vizita președintelui chinez la Moscova arată că Rusia este în continuare subordonată față de China, care încearcă să folosească Federația Rusă în confruntarea sa cu Statele Unite ale Americii.
17:30
Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat astăzi că a deschis un dosar penal împotriva procurorului Curții Penale Internaționale și a judecătorilor care au emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, informează news.ro cu referire la Reuters.
16:30
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de obuze de artilerie, a declarat luni ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, în marja întâlnirii de la Bruxelles cu omologii săi din statele membre UE, transmite Rador.
16:20
Consiliul Suprem de Securitate a examinat situația extraordinară creată în justiție, după ce adunarea generală a judecătorilor a refuzat să numească membrii non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii.
16:10
Președintele țării Maia Sandu susține un briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.