UE va dota R. Moldova cu un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian

InfoPrut, 15 martie 2023 11:40

Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, cea mai mare parte a acestui ajutor fiind cheltuită pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune” pentru a ajuta R. Moldova să-şi controleze spaţiul aerian, potrivit EUobserver. Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule […] Articolul UE va dota R. Moldova cu un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 10 minute
23:10
41 de crame din Republica Moldova participă, în perioada 19-21 martie, la cea mai importantă expoziție de vinuri din lume, ProWein, care are loc în orașul Dusseldorf din Germania.   Evenimentul oferă miilor de producători de vin o șansă reală să-și prezinte cele mai noi produse și să dezvolte relațiile cu parteneri strategici. „Ne bucurăm nespus […] Articolul Republica Moldova, prezentă la cea mai importantă expoziție de vinuri din lume apare prima dată în InfoPrut.
Acum o oră
22:30
Expoziția „Artiști români pe mapamond”, ce cuprinde lucrări a peste 50 de artiști români și unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel din România, va fi vernisată, în premieră, pe 23 martie, la Muzeul Național de Artă din Chișinău. Astfel, în cadrul expoziției, vor putea fi admirate lucrări a peste 50 de artiști […] Articolul Expoziția „Artiști români pe mapamond”, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
22:00
Universitatea de Stat din Moldova a obținut statutul de invitat permanent la reuniunile Consorțiului Universitaria, cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii găzduite, în perioada 16-19 martie, de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la care a participat rectorul USM, Igor Șarov. În acest sens, Consorțiul Universitaria a aprobat instituționalizarea […] Articolul Universitatea de Stat din Moldova, invitat permanent la reuniunile Consorțiului Universitaria din România apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
20:30
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a pledat luni, 20 martie, la Bruxelles, pentru sporirea asistenței UE privind consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova, dar și pentru consolidarea eforturilor în direcția stabilirii unei misiuni civile a UE axată pe securitatea acestui stat.  Astfel, astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, șeful diplomației […] Articolul Ministrul de Externe al României, pledoarie pentru R. Moldova la Bruxelles apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Patru filme românești au fost selectate la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, care se desfășoară în perioada 16-31 martie 2023. Organizatorii au selectat filmele: Spre nord (To the North), regia Mihai Mincan, care va concura în Secțiunea International Competition for First or Second Feature Films; Oameni de treabă (Men of Deeds), regia Paul […] Articolul Filme românești, prezentate la Festivalul Internațional de Film de la Sofia apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Lotul Național al Republicii Moldova a obținut șapte medalii la Campionatul European de Lupte Libere, desfășurat în perioada 13 – 19 martie la București. Astfel, în cele șapte zile de concurs, sportivii basarabeni au câștigat o medalie de aur, una de argint și cinci de bronz. Tinerii care au obținut rezultatele sunt: Alexandrin Guțu – Aur, […] Articolul Sportivii din R. Moldova, medalii la Campionatul European de Lupte Libere desfășurat la București apare prima dată în InfoPrut.
Acum 6 ore
18:50
Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova, se află într-o vizită la Cartierul General al NATO de la Bruxelles.  „Astăzi, mă aflu la Cartierul General NATO, unde am planificate o serie de întrevederi, în cadrul cărora voi discuta despre cooperarea statului nostru cu partenerii externi pe segment militar, precum și despre consolidarea capacităților de apărare […] Articolul Ministrul Apărării al R. Moldova, la Cartierul General al NATO apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Nicolae Ciucă, premierul României, a avut luni, 20 martie 2023, o întrevedere cu președintele Parlamentului din Letonia, Edvards Smiltēns, și parlamentari letoni aflați în vizită la București.  Schimbul de opinii dintre oficiali a evidențiat „similaritatea de poziții în ceea ce privește situația de securitate din Est, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina”, se […] Articolul Consolidarea rezilienței R. Moldova, discutată la București apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Așa-numita „limbă moldovenească” este o construcție artificială, care a fost folosită de Rusia pentru dezinformare. Declarația a fost făcută de Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, care a subliniat că prin decizia Parlamentului Republicii Moldova privind limba română a fost restabilit un adevăr istoric.  Astfel, fiind întrebat astăzi care este reacția sa la comentariile […] Articolul Ministrul de Externe al României, răspuns tranșant pentru Rusia privind limba vorbită în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
15:50
Republica Moldova și România au fost incluse și în acest an în clasamentul World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii). Raportul, care a analizat de această dată şi efectele generate de pandemia de coronavirus asupra bunăstării oamenilor, este alcătuit în fiecare an de oameni de ştiinţă din Statele Unite în baza unor sondaje de opinie […] Articolul Pe ce loc se află România și R. Moldova în „clasamentul mondial al fericirii” apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
14:50
Euronews România va deschide o filială în Republica Moldova până în toamna acestui an, a anunțat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București. „Euronews România este o televiziune dezvoltată în parteneriat cu Euronews World, cu girul Comisiei Europene pentru România. Politehnica București are licența pentru Euronews România, dar si pentru Euronews Republica Moldova și vom dezvolta […] Articolul Universitatea Politehnica București anunță deschiderea Euronews în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Ministerul Afacerilor Interne de la București a anunțat începând de luni, 20 martie, cetățenii români vor avea un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte.  Potrivit sursei citate, noul serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI. Spre deosebiri de platforma folosită […] Articolul Noi modificări privind procedura de obținere a pașaportului românesc apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Cunoscutul prezentator TV Dan Negru a venit cu un mesaj pe rețele de socializare în care a amintit despre Nicolae Dabija și despre lupta regretatului scriitor pentru limba română.    Omul de televiziune a remarcat că în 2021 când marele scriitor basarabean Nicolae Dabija a trecut la cele veșnice, „nimeni nu-i lua în seamă lupta […] Articolul Dan Negru, mesaj despre Nicolae Dabija și lupta sa pentru limba română în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
09:00
Cu sprijinul Comisiei Europene, pe 17 martie în România a fost lansat un proiect pilot pentru gestionarea migrației care prevede punerea în aplicare a mai multor instrumente în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor și al cooperării internaționale, potrivit caleaeuropeană.ro. Proiectul-pilot va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar puternic […] Articolul România, proiect-pilot în domeniul migrației cu sprijinul UE apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
14:10
Monumentul de la Cernăuţi al lui Dimitrie Onciul, unul dintre marii înaintași ai neamului românesc, a fost restaurat de Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Monumentul lui Dimitrie Onciul, restaurat datorită eforturilor depuse de Societatea „Golgota” a Românilor din Ucraina, a fost sfinţit de un sobor de preoți […] Articolul Monumentul lui Dimitrie Onciul, unul dintre marii înaintași ai neamului românesc, restaurat la Cernăuți apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:50
Renumitul sculptor care a reuşit să cucerească boema pariziană, Constantin Brâncuși, a fost omagiat la Chișinău printr-un spectacol susținut de violonistul Sergiu Corbu din România. Evenimentul a fost găzuit de Centrul expoziţional „Constantin Brâncuși”. Violonistul spune că ideea proiectului muzical dedicat lui Constantin Brâncuşi i-a venit acum trei ani şi presupune o conexiune între muzică […] Articolul Spectacol dedicat lui Constantin Brâncuşi, susținut de violonistul Sergiu Corbu la Chişinău apare prima dată în InfoPrut.
20:00
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău a lansat concursul de lectură „Bătălia cărților”, ediția a IX-a, realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, potrivit Moldpres. Potrivit directorului bibliotecii de la Chișinău, concursul, desfășurat în perioada martie-octombrie, este destinat pentru trei categorii de vârstă: 11-12 ani; 13-15 ani și 16-18 ani. Regulile de […] Articolul Concurs de lectură organizat de bibliotecile din Chișinău și Cluj-Napoca apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Absolvenții de arhitectură din România și Republica Moldova sunt invitați să depună dosarele de candidatură pentru bursa „Ion Mincu” până pe 8 aprilie la sediul Institutului Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti. Bursele „Ion Mincu“ se acordă arhitecților din România și Republica Moldova care au cetățenie română în vederea pregătirii lucrărilor […] Articolul Arhitecții din România și R. Moldova pot aplica la bursele „Ion Mincu“ apare prima dată în InfoPrut.
11:00
Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918 va fi sărbătorită la Chișinău printr-un concert simfonic organizat de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici” din Chișinău și Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani. Evenimentul va avea loc pe 23 martie 2023, ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău. Publicul spectator va avea ocazia […] Articolul Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Chișinău printr-un concert organizat de două filarmonici de pe ambele maluri ale Prutului apare prima dată în InfoPrut.
17 martie 2023
21:30
Școlile profesionale din R. Moldova pot participa prin programele Erasmus+ la proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formări profesionale, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării de la Chișinău. Potrivit informațiilor, aceste proiecte presupun acțiuni de cooperare internațională, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul educației și formării profesionale din țările […] Articolul Școlile profesionale din Republica Moldova, incluse în programul ERASMUS+ al UE apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Din data de 26 martie, compania aeriană poloneză „LOT Polish Airlines” va crește numărul de zboruri spre Varșovia și capacitatea de transportare, fiind alocate avioane mai mari. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, după o discuție cu directorul comercial LOT și membru al consiliului de administrație, Michał Fijoł. […] Articolul Mai multe zboruri din Chișinău spre Varșovia datorită unei companii aeriene din Polonia apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat vineri sprijinul pentru omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, fața de „tentativele de destabilizare rusești” în Republica Moldova și „tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, transmite Agerpres. În cadrul unei convorbiri telefonice, șeful statului francez a salutat de asemenea „eforturile” de reformă ale Republicii […] Articolul Președintele Franței își exprimă sprijinul pentru R. Moldova în fața tentativelor de destabilizare ale Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a solicitat astăzi, 17 martie, Parlamentului și Guvernului de la Chișinău să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției.  Potrivit șefei statului, corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Republicii Moldova. „Suntem datori și […] Articolul O Curte Anticorupție ar putea fi creată în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:20
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și Înaltpreasfințitul Petru au vizitat sediul viitoarei Catedrale a Mitropoliei Basarabiei din Chișinău. „A fost o plăcere deosebită să vizitez astăzi, alături de ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, viitoarea Catedrală Mitropolitană de la Chișinău aflată în stadiu de finalizare și care […] Articolul Ambasadorul României la Chișinău și ÎPS Petru, vizită la viitoarea Catedrală a Mitropoliei Basarabiei apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Spitalul raional Florești a fost dotat cu două aparate de anestezie performante și sisteme care permit o comunicare rapidă între pacienți și personalul medical. Echipamentul în valoare de două milioane de lei a fost achiziționat din banii donați de Guvernul României. Potrivit Ministerului Sănătății, echipamentele au fost achiziționate în cadrul unui proiect elaborat de Ministerul […] Articolul Spitalul din raionul Florești, dotat cu aparate de anestezie performante cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Mari actori ai artei scenice din Iași și București vor juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul celei de a IX-a ediții a proiectului „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”. Turneul va avea loc în perioada 25-29 martie. Agenda turneului: 25 martie, ora 18:00 – TNME, Sala Mare, , Teatrul […] Articolul Turneul Unirii: Actori ai teatrelor din Iași și București, spectacole la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Președintele Maia Sandu a susținut astăzi, 17 martie, un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău, în care a subliniat că „în 2030, Republica Moldova trebuie să fie membră a Uniunii Europene”. În acest sens, șefa statului a subliniat că actuala guvernare de la Chișinău a ales calea spre integrarea europeană nu pentru că este […] Articolul Maia Sandu, discurs în Parlament: În 2030, R. Moldova trebuie să fie membră UE. Armata rusă nu poate ajunge aici atât cât Ucraina se ține pe picioare apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.  În acest sens, Parlamentul de la Chișinău a ratificat joi, 16 martie, Acordul cu UE privind asocierea Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023. Astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile […] Articolul Aprobat: R. Moldova, asociată la programul „UE pentru sănătate” apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Deputatul neafiliat Gaik Vartanean, ajuns în Parlament pe listele Partidului Socialiștilor, a votat joi, 16 martie, pentru proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova.  Fostul socialist și-a explicat ulterior decizia prin faptul că tema limbii vorbite de cetățenii Republici Moldova a fost mereu un subiect „politizat”. […] Articolul Un fost socialist a votat pentru proiectul de lege privind limba română apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Decizia Parlamentului de la Chișinău privind limba română reprezintă un nou pas spre realizarea idealului național – Unirea. Este opinia lui Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României. Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor a remarcat în acest context că „spiritul Basarabiei, refugiat în rănile ei mereu sângerânde, pare să […] Articolul Senator al României, după votul Parlamentului R. Moldova privind limba română: Un nou pas spre realizarea idealului național – Unirea apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Producătorii de film din Republica Moldova vor putea atrage mai ușor investiții străine în proiecte, după ce Parlamentul a ratificat astăzi Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică. Producătorii de film vor avea posibilitatea să inițieze coproducții pentru a suplini bugetul proiectului, astfel având oportunitatea să creeze produse competitive atât pentru piața națională, cât și pentru […] Articolul Noi oportunități pentru producătorii de film din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Orașul Timișoara se află în topul celor mai grozave locuri din lume, realizat de revista Time Magazine.  Alături de Timișoara, în acest clasament al celor mai frumoase locații de vizitat în 2023, se mai regăsesc orașe precum Barcelona, Viena sau Budapesta. „Al patrulea oraș ca mărime din România și capitala provinciei istorice Banat va străluci […] Articolul Un oraș din România, în topul celor mai grozave locuri din lume apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Luptătoarea Irina Rîngaci din Republica Moldova a câștigat medalia de bronz la Campionatul European Under 23 organizat la București. În ultimul meci, tânăra a dispus de italianca Laura Godino. Irina evoluează în categoria de greutate 68 kg. La 55 kg, Mihaela Samoil a pierdut în meciul pentru medalia de bronz cu azera Elnura Mammadova. Recent, […] Articolul Bronz pentru luptătoarea basarabeancă Irina Rîngaci, la campionatul de lupte de la București apare prima dată în InfoPrut.
07:20
România salută adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.  În acest sens, Ministerul de Externe de la București a specificat că Legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău „implementează Hotărârea din 2013 a Curții […] Articolul România salută decizia Parlamentului R. Moldova privind limba română apare prima dată în InfoPrut.
16 martie 2023
18:30
Bunele practici privind creșterea numărului de elevi și studenți care practică sportul, dar și promovarea sportului în societate au fost discutate, la București, de oficiali din Republica Moldova și România.  Astfel, Sergiu Gurin, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, a abordat în cadrul unei întrevederi cu Eduard Novak, ministrul Sportului […] Articolul România și R. Moldova, schimb de experiență și bune practici în domeniul sportului apare prima dată în InfoPrut.
18:20
România a întreprins toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova în ceea ce privește livrările de energie. Declarații în acest sens au fost făcute Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei de la București.  În acest sens, el a remarcat că Bucureștiul este dispus să acorde în continuare sprijin […] Articolul România, sprijin pentru securitatea energetică a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Rusia pledează pentru „relații bune și respectuoase” cu Republica Moldova și nu cunoaște nimic despre existența unui așa-zis „plan de apropiere” a celor două state. Declarații în acest sens au fost făcute Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Reacția oficialului rus vine la o zi după ce un consorțiu internațional de jurnaliști a publicat […] Articolul Reacția Moscovei la investigația privind atragerea R. Moldova în sfera ei de influență: Probabil sunt infestați de un microb rusofob apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Funcționari din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova se află în perioada 13-17 martie la București, unde are loc un schimb de experiență cu colegii din cadrul Autorității Vamale Române cu privire la legislația și aspectele practice ale aplicării regimurilor vamale. Schimbul de experiență are loc în cadrul unei vizite de studiu organizate prin intermediul […] Articolul Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal al Republicii Moldova, schimb de experiență la București apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a îndemnat, de la pupitrul hemiciclului Parlamentului European, ca Uniunea Europeană să continue să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate și să își păstreze ușile deschise pentru R. Moldova, Georgia și Ucraina. Adresându-se deputaților europeni la Strasbourg în cadrul seriei de dezbateri „Aceasta este Europa”, Nausėda a împărtășit experiența țării […] Articolul Apel din Parlamentul European: UE să își mențină ușile deschise pentru R. Moldova, Ucraina și Georgia apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Parlamentul de la Chișinău a votat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.  De această dată, proiectul a fost susținut de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară la Chișinău. Votul a fost […] Articolul Limba română, la locul cuvenit în toată legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Supranumită „Doamna graficii contemporane românești”, Suzana Fantanariu va ajunge la Chișinău cu expoziția aniversară numită „Ambalaj pentru suflet”. Cu o carieră academică extraordinară ca profesor universitar la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Suzana Fântânariu s-a remarcat prin activitatea spectaculoasă, având la activ zeci de expoziţii în ţară şi […] Articolul „Doamna graficii contemporane românești”, expoziție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Marea Britanie va continua să susțină R. Moldova în eforturile sale de a face parte din lumea liberă și de a contracara influența malignă a Federației Ruse și corupția, a declarat ministrul de Externe de la Londra, James Cleverly, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Nicu Popescu, potrivit deschide.md. Cleverly a reiterat […] Articolul Marea Britanie, alături de R. Moldova în lupta pentru contracararea influenței Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Republica Moldova va participa la Târgul de Turism de la Viena care va avea loc în perioada 16-19 martie 2023. Standul dedicat Republicii Moldova, expus la Ferien-Messe Wien 2023, va fi reprezentat de Ministerul Culturii de la Chișinău, Asociația Națională pentru Turism Receptor si Intern ( ANTRIM), precum și de șase operatori de turism din Republica […] Articolul Republica Moldova, la Târgul de Turism de la Viena apare prima dată în InfoPrut.
13:30
O delegație parlamentară din România, condusă de senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a avut o întâlnire de lucru în Bulgaria cu reprezentanții rudarilor vorbitori de limbă română din regiunile Târnovo, Razgrad, Ruse și Varna. Potrivit acestora, rudarii vorbitori de limbă română din Bulgaria sunt peste 600 000 de persoane, reprezintă […] Articolul Delegație parlamentară din România, vizită la rudarii vorbitori de limbă română din Bulgaria apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere vor participa, în perioada 20 martie – 2 aprilie, la exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în […] Articolul Militari din R. Moldova, prezenți la cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră organizat de România apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Republica Moldova și SUA au făcut încă un pas important în consolidarea parteneriatului dintre instituțiile de apărare ale celor două state. În acest sens, Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării al Republicii Moldova și Laura K. Cooper asistentul adjunct al Secretarului Apărării al SUA pentru afaceri internaționale (DASD) au semnat recent, la Chișinău, un concept bilateral al […] Articolul SUA și R. Moldova își consolidează parteneriatul în domeniul apărării apare prima dată în InfoPrut.
15 martie 2023
23:10
Folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice este interzisă. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi 15 martie 2023, de către Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova.  De asemenea, la proteste din Republica Moldova, este interzisă folosirea vestelor antiglonț, centurilor și vestelor tactice […] Articolul Obiecte interzise la protestele din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
23:00
Guvernul de la Chișinău a dat miercuri, 15 martie, aviz pozitiv proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova.  „Guvernul Republicii Moldova susține orice inițiativă venită din partea deputaților prin care se urmărește executarea unor acte emise de Curtea Constituțională. Aceasta fiind și o obligație intrinsecă a […] Articolul Guvernul de la Chișinău, aviz pozitiv pentru ca limba română să înlocuiască așa-zisa „moldovenească” apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Încercările Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova, dar și provocările economice în contextul războiului din Ucraina au fost discutate marți, 14 martie, de Parlamentul European. Astfel, eurodeputații au transmis Chișinăului un nou mesaj de susținere, iar Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere a anunțat că se pregătesc noi sancțiuni pentru oligarhii […] Articolul UE pregătește sancțiuni pentru oligarhii care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 5,6 milioane de euro, acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău au avizat astăzi inițierea negocierilor în acest sens. Banii vor fi folosiți pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Mai […] Articolul BERD, grant de milioane de euro pentru R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.