Новости Jurnal TV, 24.01.2023

Jurnal TV, 24 ianuarie 2023 22:20

С Владом Маркочем

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Mai mult de 2 zile în urmă
23:10
С Владом Маркочем
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Prezentat de Sofia Obadă
20:20
Verdict dur pentru Kylian Mbappe! Clubul Paris Saint-Germain a anunţat că fotbalistul Kylian Mbappe va fi indisponibil trei săptămâni, din cauza accidentării pe care a suferit-o la meciul de miercuri cu Montpellier. Mbappe are o leziune la coapsa stângă, la nivelul bicepsului femural, a precizat PSG. La partida cu Montpellier, Mbappe a părăsit terenul accidentat în minutul 21. Veştile nu sunt deloc bune pentru echipa franceză. Pe 14 februarie, echipa din capitala Franţei va juca în Champions League contra lui Bayern Munchen, într-un meci transmis în direct de Jurnal TV, iar Mbappe ar putea rata marele meci.
20:10
Uniunea Europeană va sprijini recuperarea rapidă a Ucrainei și va face Rusia să plătească pentru distrugerea brutală, pe care o provoacă. Asta a declarat la Kiev președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit simbolic Ucraina-Uniunea Europeană. Responsabilii de la Bruxelles și-au exprimat sprijinul faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar. Sirenele antiaeriene au răsunat astăzi chiar cu puțin timp înainte de summit.
20:10
Papa Francisc a ajuns astăzi în Sudanul de Sud, care se luptă cu războiul, sărăcia și inundațiile, într-un pelerinaj al păcii fără precedent, în comun cu omologii săi anglicani și prezbiterieni scoțieni. Suveranul pontif a aterizat în capitala Juba, în speranța de a ajuta la un proces de pace menit să pună capăt conflictului care a ucis sute de mii de oameni, scrie Reuters. Chiar în ajunul vizitei, 27 de persoane au fost ucise în statul Equatoria Centrală, unde se află capitala țării, în violențe între păstorii de vite și o miliție locală.
19:50
Omul de afaceri Valentin Eșanu, care a reclamat Republica Moldova la CEDO și a câștigat, vrea ca toate persoanele de aici, care s-au ocupat de cazul său, să fie pedepsite conform legii. Eșanu zice că a făcut deja lista cu cei responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, iar banii, peste 6000 de euro, pe care trebuie să-I plătească Guvernul, vor merge la un grup de avocați, care îl va reprezenta în instanțe.
19:50
Facturi de peste 140 de mii de lei! Este suma totală achitată în cadrul campaniei „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu”, lansată de Jurnal TV în preajma sărbătorilor de iarnă. Într-o lună și jumătate ați cunoscut 30 de familii. Zilnic ați urmărit poveștile lor de viață în reportajele noastre. În cele din urmă, am demonstrat că moș Crăciun există și că sărbătorile nu pot fi umbrite de criza energetică, prin care trecem.
17:40
Prezentat de Vasile Luchianu
17:30
Primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, mai vrea un mandat. Doar că la alegerile locale din toamnă, acesta nu va mai candida independent, ci din partea Partidului Schimbării. Mai mult, va fi constituită o fracțiune majoritară a acestei formațiuni în Consiliul Municipal Bălți. Despre aceasta a anunțat liderul partidului, Ștefan Gligor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de Nicolai Grigorișin.
17:30
Prezentat de Eugenia Apostu
15:50
Un balon de supraveghere chinezesc zboară deasupra statului american Montana. Joe Biden ar fi cerut iniţial Pentagonului să îl doboare, dar a fost luată în cele din urmă decizia de a nu se proceda astfel, scrie AFP. China insistă că nu are „nicio intenție” să violeze spațiul aerian al Statelor Unite. Incidentul are loc cu doar câteva zile înainte de o vizită la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken, pe agenda căruia se află gestionarea tensiunilor în creștere dintre cele două puteri, scrie AFP.
15:50
Guvernul din Hong Kong oferă jumătate de milion de bilete de avion gratuite celor care doresc să călătorească în oraș, ca parte a unei campanii de stimulare a turismului. Autoritățile vor să revigoreze economia orașului după trei ani de COVID-19 și tulburări politice, anunțând astăzi că își va deschide luni complet granița cu China continentală. Cu toate acestea, ar putea fi un drum lung spre recuperare, scrie Al Jazeera.
15:50
Astronomii din Grecia au observat o ”cometă verde” de la observatorul lor situat în vârful unui deal, în timp ce strălucea pe cerul nopții și trecea aproape de Terra. Se întâmplă pentru prima dată în zeci de mii de ani, scrie Reuters.
15:40
Igor Dodon, soția acestuia și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nou dosar penal, anunță Procuratura Anticorupție.
15:40
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a demarat un control inopinat la ”Apă-Canal Chișinău”. Potrivit unui comunicat remis presei, este verificată calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău”. Rezultatele controlului vor fi anunțate mai târziu, anunță ANRE.
15:40
Raportul de audit al Curții de Conturi la ”Moldovagaz”, în care sunt constatate abateri grave de la normele legale, pierderi de circa două miliarde lei și prejudicii pentru cetățeni, este investigat acum de Centrul Național Anticorupție. Asta după ce Curtea de Conturi a remis raportul de audit Procuraturii Generale, Parlamentului, Președinției, Guvernului și altor instituții, cărora le-a cerut să ia atitudine.
15:40
Republica Moldova a atins până acum un nivel al evoluției ”moderat sau începător”. Este concluzia Comisiei Europene, care a publicat cea de-a doua parte a opiniei sale pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Actuala guvernare de la Chișinău este la ”un nivel moderat de pregătire în trei domenii - afaceri externe, politica externă, securitate și apărare”, se arată în raport. Ministrul de externe Nicu Popescu afirmă că planurile Guvernului vor fi ajustate în corespundere.
15:40
Actorul Cătălin Lungu, prezentatorul proiectelor „ZeroDoi pe TV” și „Vreau la țară” de la Jurnal TV, a primit astăzi distincția „Maestru în artă”
15:40
Diagnosticarea cancerului mamar este acum mai accesibilă. La Spitalul clinic din Bălți a fost instalat primul mamograf digital și pacientele din localitățile de nord vor scăpa de necesitatea să vină tocmai la Chișinău, să afle rezultatele testării.
15:40
Pompierii noștri lucrează cu tehnică din secolul trecut. Unele autospeciale sunt duse la reparație după fiecare ieșire. Doar în 2022, numărul defecțiunilor tehnice a crescut de trei ori, fapt ce afectează grav calitatea intervențiilor și timpul de răspuns. Jumătate din autospecialele Inspectoratului General pentru Situații Urgente sunt moștenite încă din Uniunea Sovietică, iar unele sunt vechi de aproape 60 de ani. Asta deși durata de exploatare maximă prevăzută de lege e de opt ani. Bugetul IGSU nu permite instituției să procure măcar și o mașină pe an.
15:40
Șoferii vor putea beneficia în weekend de prețuri mai mici la carburanți. Astfel, de la miezul nopții, motorina se va ieftini cu 23 de bani, iar benzina - cu șase bani.
2 februarie 2023
22:20
С Владом Маркочем
22:10
Парламент одобрил запрос о продлении чрезвычайного положения в стране еще на 60 дней в связи с войной в Украине и многочисленными кризисами. Депутаты от блока коммунистов и социалистов покинули заседание в знак протеста, но сначала заблокировали центральную трибуну парламента. Депутаты от партии Шор еще утром объявили, что будут бойкотировать пленарное заседание. Но несмотря на это, вице-председатель партии Марина Таубер все же появилась в зале во время обсуждения законопроекта. Она принесла пару наручников для премьер - министра Натальи Гаврилицы.
20:30
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Prezentat de Sofia Obadă
20:20
Selecționata de tineret a Moldovei și-a aflat adversarii din preliminariile Campionatului European. Echipa condusă de Ștefan Stoica va face parte din grupa C alături de Țările de Jos, Suedia, Georgia, Macedonia de Nord și Gibraltar. Meciurile sunt programate în perioada martie 2023 – noiembrie 2024. Programul partidelor va fi stabilit ulterior.
20:00
Procurorii au desfășurat astăzi percheziții în Chișinău și în alte localități, într-un dosar de contrabandă cu petrol destinat Serbiei, de circa 18 milioane de lei.
19:50
Uniunea Europeană va anunța un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, până pe 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. Despre acest lucru a vorbit astăzi la Kiev şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski. ”Vedem că viteza de sancționare a Rusiei a încetinit un pic în Europa și Rusia, statul terorist se adaptează rapid la sancțiuni”, a declarat la rândul său liderul de la Kiev. Mâine, în cadrul summitului Uniunea Europeană-Ucraina va fi abordat și unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Kievului - aderarea la blocul comunitar.
19:50
Reprezentantul Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI, Ion Lipciu, a fost rechemat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat azi de Parlament.
19:40
În luna februarie, luna iubirii, Jurnal TV umează tradiția și lansează Campania ”Păstrați iubirea, păstrați”. Timp de patru săptămâni veți vedea istoriile de viață și poveștile de dragoste ale patru cupluri.
19:40
Proiectul privind modificarea Codului Penal și întărirea securității statului a fost aprobat de Parlament în lectură finală.
17:40
Un bărbat s-a dat drept expert al unei organizații internaționale și, sub pretextul inițierii unui acord de parteneriat, a obținut nouă automobile, pe care ulterior le-a vândut. Individul a fost reținut. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
17:40
Cel puțin trei persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite după ce rușii au lansat noaptea un atac cu rachete asupra unui bloc de apartamente la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Astăzi, atacul a fost repetat. Există civili răniți, au declarat autoritățile ucrainene. "Atacul cu rachete reprezintă realitatea cotidiană a țării noastre. Îi vom pedepsi pe toți făptașii”, promite Volodimir Zelenski.
17:40
Prezentat de Vasile Luchianu
17:30
Alte 12 percheziții în dosarul acordării frauduloase a subvențiilor pentru agricultură. Procurorii anticorupție au descins astăzi acasă și la sediile administratorilor a șase companii din Bălţi, Drochia, Râşcani, Făleşti şi Glodeni.
17:30
Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în legătură cu războiul din Ucraina și crizele multiple prin care trece Republica Moldova. Comuniștii și socialiștii au părăsit sala, în semn de protest, nu înainte ca să blocheze tribuna centrală. Deputații Partidului Șor au anunțat încă de dimineață că vor boicota ședința legislativului din cauza intenției de prelungire a stării de urgență. Chiar și așa, vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber, și-a făcut apariția în sala de plen în momentul dezbaterii proiectului. Ea a venit cu o pereche de cătușe pentru premierul Natalia Gavrilița.
16:20
Prezentat de Eugenia Apostu
16:10
Cadavrul tinerei ucrainence ucisă în Italia de către fostul iubit, un cetățean al Republicii Moldova, a fost găsit ieri într-un sac aruncat în tufe de mărăcini, în zona rurală dintre Mantova și Brescia, notează ansa.it. Acum, moldoveanul de 33 de ani se află în arest preventiv, sub acuzația de crimă cu premeditare şi ascunderea unui cadavru.
16:10
Luna februarie debutează cu o stabilizare a prețurilor ambelor tipuri de carburanți. Mâine, motorina va fi mai ieftină cu 20 bani, iar benzina - cu patru bani.
16:10
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi unii membri ai executivului comunitar au sosit azi la Kiev, unde mâine va avea loc summitul Ucraina-Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen se vor întâlni cu Volodimir Zelenski. Părțile vor aborda asistența militară, financiară și politică acordată Kievului.
16:00
Situația în jurul concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale denotă gravitatea lucrurilor, care se întâmplă astăzi în întreg sistemul justiției. Declarația a fost făcută la Jurnal TV, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de Iulian Groza, fost membru al Comisiei de preselecție a candidaților pentru șefia PCCOCS. Groza a dat detalii despre presiunile exercitate asupra sa și a spus care ar fi fost mizele reale ale unor cercuri de interese pentru anularea concursului.
16:00
Procurorii cer Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, emiterea mandatelor de arestare pe numele a trei funcționari din Călărași, reținuți recent într-un dosar pentru fapte de corupție. Sunt vizați președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, primarul de Călărași, Ion Olari, și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional. Aceștia au fost aduși astăzi în fața judecătorilor.
15:50
Concursul pentru funcţia de şef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale este suspendat. Ședința de astăzi a Consiliul Superior al Procurorilor, la care urma să fie examinată soarta concursului și demisia în corpore a membrilor Comisiei speciale de preselecție a candidaților, a fost compromisă prin lipsa de cvorum. Abordarea subiectului a fost reprogramată pentru ziua de 9 februarie.
15:50
Au început deconectările de la curent electric la „Apă Canal Chișinău”. Întreprinderea afirmă că mulți locuitori de la Botanica și Telecentru, în special cei care stau la bloc, ar putea rămâne fără apă. La rândul său, furnizorul Premier Energy anunță că lumina a fost stinsă doar în blocul administrativ al instituției și asta nu are cum să afecteze sistemul de apeduct. Primarul Ion Ceban cere Guvernului să acopere datoria pe care o are ”Apă Canal Chișinău”.
15:50
Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, care sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina, este cercetat penal pentru propaganda războiului. Informația a fost confirmată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conform legii, propaganda războiului se pedepsește cu închisoare de până la șase ani. Kalinin nu ne-a răspuns la apel, pentru a ne comenta situația.
15:50
Autoritățile de la Chişinău declară că Republica Moldova ”vrea să fie parte a lumii libere”, reacționând astfel la afirmaţiile de astăzi ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta a declarat că Occidentul vrea să transforme fosta republică sovietică în ”următoarea Ucraină” pentru a o folosi împotriva Moscovei. ”Afirmațiile fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.
1 februarie 2023
21:50
Prezentat de Sofia Obadă
21:40
China reacționează la declarațiile de ieri ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a subliniat că pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și a amenințărilor care vin din China și Coreea de Nord, NATO și Japonia trebuie să rămână uniți și fermi. Bejingul spune că Stoltenberg exagerează.
21:40
O grevă de proporții cum nu a mai fost de zece ani a avut loc astăzi în întreaga Marea Britanie. Cadre didactice, funcţionari publici şi conductori de tren au oprit lucrul și au ieșit în stradă, cerând majorarea salariului pe fondul inflației înalte. Guvernul a atenţionat că greva va produce perturbări importante, scrie Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.