Tokio susține procesele democratice și parcursul european al Republicii Moldova

Moldova1, 24 ianuarie 2023 18:50

Autoritățile de la Tokio sprijină cu fermitate procesele democratice și parcursul european al Republicii Moldova, investind importante resurse financiare în proiectele de modernizare și dezvoltare a țării. Despre aceasta s-a menționat la întrevederea noului ambasador al Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum o oră
12:50
Ion Nicolăescu continuă să facă ravagii în campionatul Israelului. Internaționalul moldovean a fost eroul echipei Beitar Ierusalim în meciul cu Kiryat-Șmona, în care a marcat de două ori și a dat o pasă de gol.
12:50
Un nou proiect de promovare a creației scriitorilor și a lecturii prinde contur la o librărie din Chișinău. Evenimentul literar ere titlul „Scriitorul de vineri” și presupune un contact mai strâns și o comunicare vie dintre scriitori și cititori. Primul care a inaugurat proiectul a fost Dumitru Crudu, a urmat Alexandru Bordian, apoi Emanuela Iurkin.
Acum 4 ore
11:10
Două avalanșe mari au avut loc, în cursul nopții, în Munții Făgăraș, din România la peste 2.000 de metri altitudine. O cabană și mai multe mașini parcate au fost lovite de zăpadă, transmite Agerpres.
11:00
O moldoveancă în vârstă de 54 de ani, cu viza de reședință în Tiraspol, a fost transportată din Polonia în Republica Moldova cu un echipaj SMURD. Femeia a fost implicată într- un accident rutier în Polonia și a avut nevoie de îngrijiri medicale.
10:20
Un grup de studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova a simulat o ședință a Comisiei Electorale Centrale. „Ne-am simțit adevărați membri ai comisiei”, au declarat tinerii, după ce au pus în discuție inițiative de îmbunătățire a legislației și a procedurilor electorale.
10:20
Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spațiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.
10:20
Punctul de trecere a frontierei Basarabeasca-Serpniovoe și-a sistat activitatea pentru o perioadă nedeterminată din cauza unui incendiu pe partea ucraineană. Focul a izbucnit în această dimineață într-o încăpere de serviciu.
10:00
Sprijinul financiar suplimentar alocat de SUA va ajuta Republica Moldova și Ucraina să-și dezvolte economiile și să construiască un viitor comun în Europa, a declarat ambasadorul țării noastre în Statele Unite, Viorel Ursu la o întrevedere cu șefa USAID Samantha Power și alți oficiali americani.
Acum 24 ore
22:00
Zeci de proiectile au fost interceptate, în ultimele 24 de ore, de apărarea ucraineană, iar altele au lovit zone rezidențiale civile, dar și un centru comercial important din Herson, unde se vindeau materiale de construcție. Acest oraș a fost una dintre principalele ținte ale artileriei rusești, într-o zi în care întregul teritoriu ucrainean s-a aflat sub alertă roșie, cu un risc accentuat de bombardamente.
21:20
Un grup de studenții de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova a simulat o ședință a Comisiei Electorale Centrale. „Ne-am simțit adevărați membri ai comisiei”, au declarat tinerii, după ce au pus în discuție inițiative de îmbunătățire a legislației și a procedurilor electorale.
21:10
Judocanul moldovean Denis Vieru a început în forță anu. Compatriotul nostru a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de la Paris.
21:10
Echipa Universității de Stat din Moldova și-a confirmat încă o dată statutul de favorită la încă un titlu de campioană națională la volei masculin. Discipolii lui Alexandru Kozlovschi au învins fără drept de apel formația Universității de Stat de Medicină și Farmaceutică, scor la seturi 3:0.
20:00
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, sâmbătă, un nou preț plafon pentru produsele petroliere din Federația Rusă. Astfel, un baril de motorină din Rusia va costa cel mult 100 de dolari, în timp ce produsele mai ieftine precum păcura vor costa cel mult 45 de dolari per baril.
19:10
În Ucraina, continuă luptele crâncene pentru orașul Bahmut. Trupele ruse înregistrează mici progrese, dar armata ucraineană rezistă și nu cedează această localitate strategică. Totuși, zeci de civili refuză să-și părăsească casele și se ascund cum pot de ploaia de gloanțe și obuze. Totodată, autoritățile ruse au declarat alertă teroristă pe termen nedeterminat, în regiunea Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, după ce ucrainenii ar fi bombardat, sâmbătă, un depozit de combustibil și o fabrică din acest oraș. Kievul nu a revendicat, însă, acest atac. Între timp, de sâmbătă dimineață, orașul Odesa este fără energie electrică, după ce un transformator a ieșit din funcțiune, fiind avariat de atacurile rusești.
17:50
La Kiev, comisarii europeni au trăit pe viu amenințările cu care se confruntă ucrainenii în fiecare zi, de aproape un an. În timp ce se desfășura forumul, sirenele au anunțat amenințarea unui atac asupra Kievului, iar Ursula von der Leyen și comisarii europeni au fost nevoiți să continue discuțiile cu liderii ucraineni într-un adăpost antiaerian. În cadrul unei conferințe de presă, ce s-a desfășurat la Kiev, după summit-ul istoric cu liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că țara sa va continua să lupte pentru Bahmut atâta timp cât va putea.
16:40
Cei aproximativ 1800 de locuitori ai satului Bușila din raionul Ungheni nu vor mai avea cheltuieli legate de consumul de curent electric al stației de aprovizionare cu apă. În localitate a fost construită o centrală electrică fotovoltaică, care va alimenta în totalitate stația de aprovizionare cu apă. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului național „Satul european”. Funcționarea centralei fotovoltaice va aduce comunității economii anuale de aproape 180 de mii de lei.
15:30
În perioada 4 - 8 februarie curent, prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, se menționează într-un comunicat al Guvernului.
15:20
Fotbalistul moldovean Vladislav Blănuță a înscris primul său gol în Superliga românească! Atacantul formației FC Universitatea-1948 Craiova a marcat în poarta echipei Universitatea Cluj.
15:10
Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară a anului 2023 s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri legislative. Potrivit Asociației Promo-LEX continuă, care și în acest an, asigură monitorizarea civică a organizării ședințelor plenare, Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat procedura de întocmire, iar Parlamentul – procedura de aprobare și publicare a ordinii de zi a primei ședințe.
14:30
Începând de astăzi și până pe 8 februarie curent, prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
14:20
Studenții de la Universitatea Tehnică din Chișinău au acum mai multe oportunități de studiu și experimente practice în domeniul comunicațiilor stelitare. O sală de curs și un laborator de comunicații stelitare, dotat cu tehnologie de ultimă generație, au fost deschise în cadrul instituției. Echipamentele performante au fost donate de o companie internațională, care activează și în Republica Moldova.
14:00
Meteorologii au emis o nou cod galben de vânt. Astfel, duminică, 5 februarie, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nordic.
Ieri
13:10
O expoziție itinerantă de gravură contemporană din Țara Soarelui Răsare a ajuns la Chișinău. Vernisajul organizat de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, Muzeul Național de Artă din capitală în parteneriat cu Fundația Japoneză aduce în prim plan opera a 10 artiști contemporani.
12:20
Luptătoarea Anastasia Nichita a câștigat turneul internațional Zagreb Open. Eleva lui Tudor Cîrlan a obținut 4 victorii în categoria de greutate 59 kg, cu azera Alyona Kolesnik, japoneza Yui Sakano și reprezentantele Ungariei, Viktoria Borsos și Nikolett Szabo.
12:00
O colecție de 25 de basme populare găgăuze a fost publicată într-o carte lansată la Comrat. Aceasta a adunat 100 de desene pictate de copiii din școlile de arte, care ilustrează faptele și eroii din basmele vechi.
11:10
În următoarele săptămâni se vor finaliza negocierile pe extinderea acordului de liber schimb între Chișinău și Ankara, astfel încât mult mai multe produse moldovenești, inclusiv vinuri, să ajungă în Turcia fără taxe. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în urma unei întrevederi cu ambasadorul Turciei la Chișinău, Uygar Mustafa Sertel. „Există deschidere maximă pe ambele părți”, a menționat Grosu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
10:00
În această dimineață, în toate regiunile Ucrainei din nou au răsunat alerte aeriene, ceea ce înseamnă că persistă un risc sporit de atac cu rachete, scrie Unian. Sursa notează că Belarus a ridicat aeronave rusești de urmărire radar cu rază lungă de acțiune, care colectează date despre ținte pentru viitoarele atacuri masive ale Federației Ruse.
09:50
În următoarele săptămâni vor fi finalizate negocierile pe extinderea acordului de liber schimb între Republica Moldova și Turcia, astfel încât mult mai multe produse moldovenești să ajungă în Turcia fără taxe, inclusiv vinuri. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Igor Grosu, după întrevederea cu ambasadorul Turciei în țara noastră. Oficialul a remarcat că există deschidere maximă pe ambele părți.
3 februarie 2023
22:00
Situația regională, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, precum și măsurile realizate de către autoritățile constituționale în raport cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului – au fost principalele subiecte abordate de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon.
21:10
Rusia trebuie să răspundă pentru crimele de război din Ucraina, mai mult - să achite și reconstrucția post-război. Aceasta este concluzia summit-ului de la Kiev „Uniunea Europeană-Ucraina”. Bruxellesul ia în calcul utilizarea rezervelor valutare rusești sechestrate în valoare de 300 de miliarde de dolari. Până va fi găsită o soluție, Uniunea Europeană s-a angajat să sprijine financiar Ucraina.
20:20
SA Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să ajusteze tariful pentru energia termică livrată către consumatori pentru anul 2023. Dacă reglementatorul va accepta cererea furnizorului, o gigacalorie va costa 3.636 de lei, cu aproximativ 800 de lei mai mult decât în prezent.
19:50
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va exista nicio retragere a trupelor ucrainene de pe linia frontului Bahmut din regiunea Donețk. „Vom lupta cât vom putea”, a dat asigurări liderul de la Kiev.
19:10
Investigațiile de mamografie pot fi analizate în premieră la distanță. Institutul Oncologic din Chișinău și Spitalul Clinic din Bălți fac schimb de informații la distanță despre pacientele examinate cu ajutorul instalațiilor de mamografie digitală cu tomosinteză, echipamente performante cu care au fost dotate de Ministerul Sănătății, în 2022, și de care instituțiile nu dispuneau anterior.
19:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Autonomia Găgăuză a început pregătirile pentru scrutinul care va avea loc în această primăvară și în care se va decide cine va fi noul bașcan al autonomiei. Pentru desfășurarea acestor alegeri se vor aloca aproape trei milioane de lei.
18:30
Principalul vinovat pentru războiul din Ucraina este Vladimir Putin, iar dacă Rusia ar ataca Republica Moldova, aproape 34% dintre moldoveni ar fi gata să-și apere țara cu arma în mână. Sunt rezultatele unui sondaj socio-politic realizat de Comunitatea Watchdog. Cât privește politica internă, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede PAS, BCS și Partidul Politic „Șor”.
18:00
Luptele continuă pe toată lungimea frontului din sud-estul Ucrainei, în timp ce trupele de cercetare ucrainene monitorizează hotarul din nord, cu Belarus, care se întinde pe o mie de kilometri. Armata rusă a lansat din nou atacuri cu rachete în Donbas, dar riscul unor bombardamente pe întreg teritoriul Ucrainei rămâne mare.
17:40
Stația de aprovizionare cu apă din localitate Bușila, raionul Ungheni, de care beneficiază cei aproximativ 1 800 de locuitori ai satului, este asigurată cu energie electrică din surse locale. Asta după ce în localitate a fost construită o centrală electrică fotovoltaică, în cadrul programului guvernamental „Satul European”. Autoritățile locale spun că, datorită centralei, ar putea economisi, anual, în jur de 180 de mii de lei.
17:00
Un cetățean al Ucrainei și-a pus viața în pericol, încercând să ajungă ilegal în Republica Moldova prin înot râul Nistru. Bărbatul de 36 de ani, sumar îmbrăcat, a fost depistat de către polițiștii de frontieră din Otaci, după un schimb de informații cu grănicerii ucraineni. Poliția de Frontieră anunță că fost nevoie de intervenția lucrătorilor medicali, deoarece tânărul se simțea rău după trecerea apelor reci ale Nistrului.
16:30
De la începutul anului, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 7,2 miliarde lei, cu 1,4 miliarde lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Potrivit Ministerului Finanțelor, au crescut și cheltuielile, care au atins valoarea de 7,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă cu 1,2 miliarde lei mai mult, comparativ cu aceeași perioada a anului 2022.
16:20
Pentru a adera la Uniunea Europeană, dar și pentru a-și asigura un mediu ambiant sănătos, Republica Moldova trebuie să armonizeze legislația națională cu cea europeană și să asigure integrarea prevederilor de protecție a mediului. Autoritățile de la Chișinău îndeamnă antreprenorii să dezvolte economia verde și să lanseze afaceri care ar crea „locuri de muncă verzi”.
15:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat 53 de distincții de stat pentru succese în activitatea de creație și măiestrie profesională, prin care personalitățile contribuie la promovarea valorilor spirituale ale neamului. Decretul a fost semnat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, iar printre cei nominalizați sunt regizori, scenariști, actori și interpreți.
15:30
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, participă la cea de-a noua Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, de la Baku, Azerbaidjan. Pe pagina sa de Facebook, oficialul menționează că va urma calea de diversificare a surselor de energie pentru țara noastră.
15:00
Consiliul de administrație al Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a abrogat în ședința de astăzi hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova în perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.
14:30
Trei cetățeni ai României au decedat vineri dimineață, după ce autocarul cu care călătoreau s-a răsturnat în Slovenia. Ministerul român de Externe anunță că o echipă consulară a fost trimisă de urgență la locul accidentului.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:40
Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon și un medic sunt bănuiți în cadrul unui nu dosar penal, anunță Procuratura Anticorupție.
13:00
UPDATE 12:51: Alerta cu bombă de la Curtea de Apel Chișinău a fost falsă, anunță Poliția. Potrivit oamenilor legii, în urma verificărilor, obiecte suspecte ori explozibile nu au fost depistate. Curtea de Apel Chișinău și-a reluat activitatea.
12:40
Carburanții se ieftinesc și în weekend, anunță Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE), care a stabilit noi prețuri plafon la carburanți pentru următoarele trei zile.
12:10
ASEM trage tare în lupta pentru primul loc în clasamentul campionatului Republicii Moldova la volei feminin. Formația antrenată de Natalia Andrianova a învins echipa Universității Tehnice cu 3-1 la seturi. UTM a început bine partida și a câștigat primul set cu 25-17. ASEM și-a revenit, însă, și a jucat formidabil în continuare. Fetele de la Academia de Studii Economice au dat dovadă de un spirit de echipă extraordinar și s-au impus cu 25-15, 25-17, 25-20 în următoarele trei seturi.
12:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că s-a autosesizat cu privire la situația creată ieri în cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, și a demarat în această dimineață un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.
12:00
Luptătoarea moldoveancă Mariana Drăguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional de la Zagreb. Sportiva de 22 de ani a obținut 3 victorii în concursul categoriei de greutate de până la 55 de kilograme.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.